Stirile de vineri 19 mai 2017

 

21:05 UE vrea modificarea reglementărilor rutiere,pentru scăderea accidentelor,şi sistem unitar de vignete

Uniunea Europeană intenţionează modificarea reglementărilor în domeniul rutier pentru reducerea numărului victimelor accidentelor şi introducerea unui sistem unitar la nivel comunitar pentru taxe de drum, în care se va ţine cont şi de criteriul poluării generate de vehicule, relatează Reuters.

20:30 Fondul spaniol de investiţii GED caută să vândă integral participaţiile la companiile din România până la final de an

Fondul a mandatat deja bancheri de investiţii şi case de avocatură să se ocupe de vânzarea acţiunilor pe care le deţine în lanţul hotelier Continental, în compania de servicii medicale Diamedix sau în cadrul agenţiei de turism Happy Tour, potrivit unor surse din piaţă.

20:29 Uniunea Europeană propune începerea pe 19 iunie a negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit

Oficialii Uniunii Europene pregătesc începerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit pe 19 iunie, dar aşteaptă confirmarea datei abia după alegerile parlamentare britanice, programate pe 8 iunie, afirmă surse UE citate de site-ul agenţiei Reuters.

20:10 DIGI închide săptămâna pe plus după 2 zile de coşmar. Bursa de la Bucureşti a mai făcut un pas spre statutul pe piaţa emergentă, dar are nevoie de listarea Hidroelectrica

Acţiunile DIGI, compania de cablu, internet şi telefonie, a închis prima săptămână de tranzacţionare la Bursă în creştere cu 1,79 faţă de joi, dar sub preţul din ofertă de 40 de lei şi sub preţul de listare de 41,7 lei.

19:39 Prăbuşirea celui mai puternic “băiat deştept” din energie: Energy Holding a intrat în insolvenţă cu datorii de 230 mil. lei

Energy Holding, cel mai puternic trader de pe piaţa energiei de acum un deceniu, a intrat în insolvenţă oficială pe 8 mai, purtând în bilanţ datorii de 230,6 mil. lei. Până la depunerea tabloului preliminar al creditorilor nu se ştie cui îi aparţin aceste datorii de 230 mil. lei.

19:10 Legea salarizării: Ce majorări sunt prevăzute pentru personalul bugetar din cultură-spectacole

Salariile artiştilor, managerilor culturali şi ale personalului-suport din domeniul cultură-spectacole vor avea creşteri de 25%-40% pe medie, existând însă şi creşteri de până la 172%, ca şi unele scăderi, de până la 18%, reiese din proiectul Legii salarizării bugetarilor, obţinut de MEDIAFAX.

19:02 Decizie radicală: IBM cere angajaţilor care lucrează de acasă să se întoarcă la birou ori să plece din companie

International Business Machines (IBM) le dă miilor de angajaţi care lucrează de la distanţă peste tot în Statele Unite posibilitatea să aleagă: să-şi abandoneze spaţiile de lucru de acasă şi să revină la birou sau să părăsească compania, scrie The Wall Street Journal.

18:55 Legea salarizării, înainte de dezbaterea din Senat. Care vor fi salariile din sistemul de apărare

Potrivit draftului legii salarizării care va ajunge, luni, în plenul Senatorului, în sistemul de apărare se vor înregistra creşteri salariale şi de peste 300%. Astfel, până în 2022 cel mai mare salariu din apărare va depăşi 11.000 lei.

18:47 Poate un software să recreeze arta unuia dintre cei mai mari maeştrii?

Microsoft aduce la Art Safari un nou portret de Rembrandt, realizat la aproape 350 de ani de la moartea artistului, lucrarea fiind creată de un algoritm care rulează în cloud şi care a descompus şi a analizat vreme de 18 luni toate tablourile semnate de maestrul olandez pentru a putea asimila stilul, alegerile şi intenţiile lui într-o nouă lucrare.

18:31 Atacul comis în Gara centrală din Milano, considerat act terorist; autorul, simpatizant Stat Islamic

Islamistul care a rănit cu un cuţit doi militari şi un agent de poliţie în Gara centrală din Milano este simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă autorităţile italiene, precizând că incidentul este considerat act terorist, relatează site-ul cotidianului La Repubblica.

18:05 Siria acuză SUA de "terorism de stat" după raidurile aeriene condamnate dur de Damasc şi Moscova

Numeroşi militari şi civili au fost ucişi în raidurile aeriene efectuate joi de Statele Unite în sudul Siriei, acuză Moscova şi Damascul, un diplomat sirian denunţând un act specific "terorismului de stat".

17:31 Prinţul Harry se poate căsători cu Megan Markle, în urma unei schimbări a legii. Regina Elisabeta a II-a şi-a dat şi ea acordul

Prinţul Harry se poate căsători cu iubita sa, actriţa Meghan Markle, dacă va decide să o ceară în căsătorie.

17:22 Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereBursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de vineri în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,26%, ajungând la valoarea de 20.716,46 puncte, în creştere cu 53,44 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

17:02 Viktor Orban, premierul Ungariei: Rezoluţia Parlamentului European este produsul unei politici eronate, un raport Soros

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, că rezoluţia adoptată de Parlamentul European privind suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în instituţiile comunitare este "produsul unei politici eronate", adăugând că documentul este de fapt un "raport Soros", notează MTI.

16:20 Tensiuni între Israel şi SUA după difuzarea de către Casa Albă a unei hărţi controversate

Ayelet Shaked, ministrul israelian al Justiţiei, a criticat vehement difuzarea de către Casa Albă, în contextul vizitei preşedintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu, a unei hărţi a Israelului din care lipsesc Cisiordania şi Înălţimile Golan, relatează site-ul Ynetnews.com.

16:07 Suedia renunţă la ancheta judiciară ce îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange

Procurorii suedezi au decis să renunţe la ancheta judiciară care îl viza pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, pentru viol, anulând mandatul său de arestare, poliţia britanică anunţând însă că acesta va fi arestat dacă va părăsi sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, informează The Local.

15:55 Record pentru companiile româneşti listate la Bursă: Valoarea de piaţă a acestora a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns în această săptămână la 20,4 miliarde de euro, cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani, după listarea DIGI Communications (DIGI), un important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria.

15:22 Interesul naţional şi preţul pe care fiecare dintre noi vrea să îl plătească

Un cititor îmi semnalează faptul că în nicio ţară din Europa nu există atât de mulţi retaileri internaţionali ca în România, ca un comentariu la faptul că şi Aldi, un alt gigant german din comerţ, ar vrea să intre pe piaţa românească.

15:08 Un investitor de 94 de ani al Oil Terminal a ajuns să deţină 11,3% din companie

Dumitrescu Sebastian Valentin, născut în anul 1923, potrivit raportărilor de pe site-ul bursei, a ajuns să deţină un pachet de 11,3% din Oil Terminal, după o serie de tranzactii cu acţiuni, ultima achizitie având loc pe 15 mai.

14:53 Producătorul de sticlă Gerom Buzău a intrat în insolvenţa

Producătorul de sticlă Gerom Buzău a intrat în insolvenţă, deschiderea procedurii fiind aprobată de Tribunalul Buzău la începutul lunii mai.

14:26 Ministrul polonez de Externe: O Europă cu două viteze va produce un dezastru

Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat vineri că solicitarea franco-germană de a reforma zona euro va avea un impact negativ asupra ţărilor care nu fac parte din această zonă şi "se va încheia cu un dezastru", notează site-ul Politico.

13:47 Surpriză: Telekom România anunţă că va demonstra live tehnologia 5G la Bucureşti împreună cu Ericsson

Grupul Telekom România, cel mai mare furnizor de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de aproape 1 mld. euro, va realiza luna viitoare, împreună cu compania suedeză Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru operatorii de telecom, o demonstraţie live a tehnologiei 5G, conform unei invitaţii transmise media de grup în urmă cu puţin timp.

13:21 Laurenţiu Lazăr, Senior Partner Colliers România: Generaţia nouă ocupă cam 40% din spaţiile moderne de birouri

Generaţia nouă ocupă circa 40% din spaţiile moderne de birouri, iar acestea nu mai sunt considerate doar un simplu lor de desfăşurare a muncii, ci implică analize legate de nevoile angajaţilor şi ale companiei.

13:08 Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 19 mai 2017. Dolarul scade abrupt

Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

13:00 ZF Cei mai mari jucători din economie - 2016. Top zece companii din farma au ajuns la vânzări de 6,2 mld. lei. „Piaţa va creşte în continuare. Nevoile sunt mari“

Primele zece corporaţii din piaţa farma au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 15% şi 325% în ultimul deceniu, cu cea mai mare rată de creştere pentru israelienii de la Teva Pharmaceuticals, care au au ajuns de la circa 80 de milioane de lei în 2007 la 340 de milioane de lei anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

12:56 ZF Live. Ce poţi să deguşti la festivalul de vin Ro-Wine din acest weekend?Care sunt vinurile preferate ale lui Liviu Popescu, patronului Fratelli?

A doua ediţie a RO-Wine | The Wine Festival of Romania se va desfăşura în acest weekend, pe 20 şi 21 mai, la Fratelli Studios, iar participanţii la eveniment pot degusta peste 300 de vinuri atent selecţionate, de la 50 de producători autohtoni şi internaţionali, de pe trei continente.

11:46 London City devine primul aeroport din Marea Britanie care va dirija digital traficul aerian

London City devine primul aeroport din Marea Britanie care va implementa un sistem digital de trafic aerian dirijat de la distanţă, prin intermediul imaginilor furnizate în timp real de camere HD şi intenţionează să scoată din funcţiune turnul de control tradiţional, notează BBC News.

11:24 Arta care inspiră artă: Care este legătura dintre Van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti contemporani şi Louis Vuitton

Există puţine branduri care să fi reuşit să îşi ridice produsele la rang de artă. Grija, atenţia la detalii, dedicaţia şi pasiunea artizanilor care le creează sunt doar câteva dintre ingredientele care au făcut genţile şi cuferele Louis Vuitton să devină adevărate obiecte de cult. Totuşi, relaţia brandului cu arta este chiar mai strânsă.

11:23 Skanska va finaliza in 2022 proiectul Campus 6 de la Politehnica. Prima clădire va fi gata anul viitor

Skanska, dezvoltatorul proiectului de birouri Campus 6, din zona Politehnicii, va semna la finalul anului primele contracte cu chiriaşi pentru prima faza a proiectului. Dezvoltatorul va livra prima cladire in trimestrul trei al anului viitor.

10:40 Şoferul responsabil pentru incidentul din New York, pus sub acuzare pentru crimă, tentativă de omor

Richard Rojas, soferul care a provocat incidentul rutier din zona Times Sqaure din New York, a fost pus sub acuzare pentru omucidere, tentativă de crimă şi omucidere în trafic deosebit de gravă, a anunţat presa americană, potrivit agenţiei de ştiri Dpa.

10:33 Comisia Europeană va anunţa reconfigurarea uniunii pieţelor de capital pe 7 iunie

Comisia Europeană va anunţa noi iniţiative pentru reconfigurarea Uniunii Pieţelor de Capital (capital markets union - CMU) pe 7 iunie, care vor reflecta decizia Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar, potrivit unui reprezentant european, scrie Reuters.

10:23 RGDA: Memorandumul de susţinere a industriile creative, aprobat de guvern, oferă un cadru legal propice dezvoltării de noi iniţiative în zona jocurilor video

Memorandumul de susţinere a industriile creative, aprobat de guvern, oferă un cadru legal propice dezvoltării de noi iniţiative pentru domeniul jocurilor video, un sector creativ cu potenţial economic crescut, cu o cifră de afaceri de peste 130 de milioane de euro şi aproximativ 7000 de oameni, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

09:57 Datele de închidere a staţiilor de metrou pentru modernizarea aparatelor de taxare

Metrorex a anunţat graficul final pentru desfăşurarea lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de control-acces la staţiile de metrou cu un singur acces.

09:22 Şoferul care a provocat incidentul din New York ar fi declarat că "a auzit voci"-surse

Richard Rojas, şoferul care a provocat incidentul rutier din zona Times Square din New York, în urma căruia o persoană a decedat şi alte 22 au fost rănite, le-ar fi spus anchetatorilor că "a auzit voci" şi că se aştepta să moară, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, relatează BBC News online.

07:00 Harta studenţilor din România: centrele universitare au atras cei mai mulţi investitori

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, iar cea mai mare concentrare a acestora se regăseşte în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

00:09 Telekom, Vodafone, Orange, GfK, certSIGN, Samsung, IDC şi Cisco, despre cum schimbă smartphone-urile România

Ediţia cu numărul şase a conferinţei ZF Mobilio, care va avea loc luni, 22 mai, la hotelul JW Marriott din Bucu­reşti, va avea drept principal focus eva­luarea impactului pe care l-au avut smartphone-urile şi aplicaţiile pe piaţa locală.

00:08 Afacerile clujenilor de la Brinel au crescut cu 14% anul trecut, la 122 mil. lei

Marcel Borodi, proprietar şi CEO al furnizorului de soluţii IT, spune că în 2016 „optimismul şi nedumerirea s-au succedat trimestru după trimestru, dar pe final de an, execuţia planurilor a fost peste aşteptări“.

00:07 Conferinţa „ZF Auto & Logistică 2017“. Industria auto şi cea a transporturilor şi logisticii continuă să crească, dar au nevoie de personal

Investitorii rămân în continuare atraşi de salariile mici din ţară şi de proximitatea faţă de vest, însă atât ministrul pentru mediul de afaceri, cât şi experţii din domeniu avertizează că nu este suficient să ai o investiţie bazată pe costul redus al forţei de muncă.

00:07 Euro la Bucureşti, la maximul ultimilor 4 ani şi jumătate

Euro a ajuns la Bucureşti la maximul ultimilor patru ani şi jumătate faţă de leu. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a atenţionat să nu ne aşteptăm la o apreciere a cursului în perioada următoare.

00:07 Terapia Cluj, profit de 143 mil. lei, realizat „exclusiv“ din exporturi şi medicamente fără reţetă

Producătorul de medicamente Terapia din Cluj, parte a grupului indian Sun Pharma, a avut un profit net de aproape 143 de milioane de lei în 2016, un avans de 45% faţă de anul trecut, pe fondul creşterii exporturilor şi al ponderii medica­men­telor fără reţetă (OTC) din portofoliul companiei.

00:07 Un fost poliţist arădean vinde cereale de 26,8 mil. €. Compania sa are 12 angajaţi

Traderul Transylvania Invest din ju­deţul Arad, o companie deţinută de antre­prenorul Sergiu Gorban, a vândut anul trecut cereale şi oleaginoase de 26,8 mil euro, cu aproape 10 mil. euro mai mult faţă de anul precedent, po­tri­vit datelor publicate pe mfinanţe.ro. Compania are 12 salariaţi şi a avut în 2016 un profit de 500.000 de euro.

00:07 ING Bank, profit brut de 120 mil. lei în T1, plus 22% faţă de anul trecut

ING Bank, a şaptea bancă din piaţa locală după active, a raportat un profit brut de 120 de milioane de lei în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a creşterii veniturilor.

00:07 O companie care dezvoltă pentru Kaufland şi Lidl a luat 12.000 mp din fosta fabrică Policolor

Producătorul român de lacuri şi vopsele Polico­lor a vândut o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi din tere­nul fostei fabrici pe care o deţinea pe bulevardul Theo­dor Pallady către compania ERES - Entire Real Estate Solutions, potrivit unor surse din piaţă.

00:06 În jurul minimului deceniului: Depozitele bancare deţinute de străini în România au fost în declin în T1, ajungând în martie la numai 3,4 mld. euro

Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile lo­ca­le, în mare parte linii de finan­ţare primite de la acţionari, a continuat să scadă în 2017.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter