Stirile de joi 14 septembrie 2017

 

22:00 Fady Chreih, CEO Regina Maria: Vom inaugura spitalul de 15 milioane euro de la Cluj în T1 2018

Spitalul de la Cluj este realizat în parteneriat cu Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania.

21:53 Primul brand de modă din România care va urca pe podium la Săptămânei Modei de la Milano

Rhea Costa devine primul brand de modă din România inclus de către Camera Nazionale della Moda Italiana în calendarul oficial al Săptămânei Modei de la Milano, alături de branduri precum Alberta Ferreti, Ermanno Scervino, Fendi, Gucci, Vionnet, Giorgio Armani sau Prada, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii mărcii.

21:26 Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, face apel la China să folosească influenţa ca furnizor de petrol pentru Coreea de Nord

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a îndemnat China să-şi folosească influenţa în calitatea de furnizor de petrol către Coreea de Nord pentru a descuraja dezvoltarea armelor nucleare de către regimul de la Phenian, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

19:44 Jean-Claude Juncker: Catalonia va trebui să aplice pentru a adera la UE, dacă va obţine independenţa

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a exclus posibilitatea ca regiunea Catalonia să adere la Uniunea Europeană, dacă va obţine independenţa de Spania în cadrul referendumului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

19:10 Ministrul german de Interne: Mai este drum lung până la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, relatează site-ul publicaţiei The Local.

18:38 Preţurile la carburanţi înainte de prima tranşă a accizei

Preţul carburanţilor la staţiu OMV Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu este în acest moment de 4,6 lei pentru motorina standard şi de 4,74 lei pentru benzina standard. Aşteptările sunt pentru o creştere a preţurilor în cursul acestei nopţi, după ce se va introduce prima tranşă din acciza la combustibili, în valoare de 16 bani pe litru.

18:34 Lingouri de aur în valoare de 800.000 de euro, furaţi de la o nonagenară din Franţa

Doi hoţi deghizaţi în poliţişti au furat lingouri de aur în valoare de 800.000 de euro de la o nonagenară din Franţa, informează BFM TV.

18:13 Mesaj dur: Guvernul Tudose îi propune vicepreşedinţi ai ANCOM pe cei mai puternici doi oameni din fosta echipă de conducere, concediaţi fără explicaţii de Adrian Diţă. Preşedintele ANCOM, convocat din nou să dea explicaţii în Parlament pe 27

Guvernul Tudose i-a transmis un mesaj dur noului preşedinte al ANCOM Adrian Diţă, instalat în funcţie tot de coaliţia PSD-ALDE în urmă cu 4 luni de zile, propunând Parlamentului să-i numească vicepreşedinţi ai autorităţii pe Eduard Lovin şi Bogdan Iana - cei mai importanţi doi oameni din fosta echipă de conducere a arbitrului telecom, care au fost concediaţi de Diţă fără explicaţie, printr-o operaţiune fulger de reorganizare a instituţiei.

17:30 Kremlin: Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017 reprezintă o provocare

Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017, la care participă Rusia şi Belarus, reprezintă o provocare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass.

17:01 Vineri, 15 septembrie, prima zi cu accize mai mari la carburanţi. Preţurile au crescut uşor

Ziua de 15 septembrie a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie. Din momentul anunţării până în prezent, preţurile carburanţilor au crescut la pompă cu până la 10 bani pe litru.

17:00 Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, invitat la Comisia economică a Senatului pentru explicaţii legate de IFN-uri

Daniel Zamfir (PNL), preşedintele Comisiei economice din Senat, l-a invitat pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la o audiere în comisie, programată pentru marţi, pe mai multe teme, una dintre ele fiind ”practicile incorecte” ale instituţiilor financiare nebancare.

16:32 Finanţele au împrumutat 500 mil.lei de la bănci, pe 7 ani, la o dobândă de 3,3% pe an

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat joi de la bănci 500 milioane lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în 2024 şi o dobândă de 3,36% pe an.

15:56 Radu Hanga, director executiv de strategie la Banca Transilvania, a fost numit membru în board-ul Bursei de Valori Bucureşti

Radu Hanga, director executiv strategie-coordonare al grupului financiar Banca Transilvania, a fost numit astăzi membru în Consiliul de Administraţie al BVB pe poziţia vacantă deţinută anterior de Cristian Micu, decedat, măsura fiind aprobată de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în adunarea generală.

15:26 Doina Ionescu, numită director pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al grupului farmaceutic Merck

Românca Doina Ionescu este noul Head of Commercial Operations pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) la grupul farmaceutic Merck, după ce în noiembrie 2015 fusese numită Manager Merck pe Europa Centrală şi de Est.

14:57 Furnizorii de electricitate cumpără energie pentru trimestrul IV cu peste 40% mai scumpă

Curentul electric achiziţionat de furnizorii care vor livra populaţiei energie în trimestrul IV - pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal a bursei OPCOM - a fost licitat la preţuri cu 43-46% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2016, lucru care se va reflecta şi pe facturile finale.

14:27 Endava deschide un nou sediu la Iaşi şi dublează numărul proiectelor din centrul de dezvoltare de la Cluj-Napoca

Furnizorul britanic de software şi servicii de IT Endava, care are şi acţionari minoritari români, a inaugurat un nou sediu la Iaşi, în United Business Center, componenta office a ansamblului Palas Iaşi, un spaţiu ce poate acomoda până la 200 de angajaţi şi capacitate suplimentară de până la 630 de angajaţi.

14:16 ANPC: Peste 300 de vehicule marca Land Rover şi Jaguar din România sunt rechemate în service

Premium Auto Romania, importatorul oficial Jaguar Land Rover, cheamă în service peste 300 de vehicule marca Land Rover şi Jaguar din cauza unor probleme la centura de siguranţă sau airbag, potrivit unei notificări transmise către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

14:14 Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut la 90% din total în ultimii doi ani, dar este nevoie de colaborare mai bună cu statul

Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut de la 75% la 90% din total, în ultimii doi ani, iar pe anumite segmente numărul unităţilor medicale private deschise a crescut de două ori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică analizate de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

14:03 Agricola Băcau, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa pro­ce­să­rii cărnii, vinde 56% din producţie către retaileri. Magazinele proprii acoperă doar 2% din producţie

Grupul Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii din România, cu afaceri de aproape 151 mil. euro şi 2.895 de salariaţi în 2016, realizează 56% din vânzările de carne de pasăre, salmuri, semipreparte şi ouă prin intermediul lanţurilor de magazine de comerţ modern, doar 2% din producţie comercializându-se prin cele 35 de magazinele proprii, potrivit reprezentanţilor companiei.

13:36 Turcia: Referendumul privind independenţa regiunii kurde din Irak, o "eroare istorică"

Referendumul privind independenţa regiunii kurde din Irak reprezintă o "eroare istorică", a declarat vicepremierul turc Bekir Bozdag, care a avertizat că în urma acestei acţiuni va exista un preţ şi repercusiuni, informează agenţia de ştiri Reuters.

13:00 Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 14 septembrie 2017. Dolarul revine puternic pe creştere, în timp ce francul elveţian coboară sub pragul de 4 lei

Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

12:54 Daniela Radu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara: Tratamentul pacienţilor veniţi din alte judeţe ar trebui decontat de casele de asigurări din judeţele respective pentru a nu pune presiune pe bugetul spitalului

Toate cazurile internate la noi în spital din judeţele limitrofe ar trebui să fie decontate de Casele de Asigurări din judeţele respective, situaţie în care nu am mai avea aşa de mari probleme cu fondurile proprii, fiind vorba de un spital de urgenţă, cu decontări specifice, a spus Daniela Radu, Director Medical, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara, la ZF Health&Pharma Summit.

12:49 ​Florentina Ioniţă-Radu, managerul Spitalului Militar „Dr. Carol Davila”: Fondurile în sănătate trebuie să urmeze pacientul

Pacienţii români trebuie să poată alege serviciile medicale pe care să le folosească în mod liber, nu condiţionat de alte aspecte, iar fondurile din sănătate trebuie să fie gestionate astfel încât pacientul să poată avea acces în contextul în care plăteşte contribuţie pentru sănătate. Acestea sunt câteva dintre concluziile Florentinei Ioniţă-Radu, managerul Spitalului Militar din Bucureşti, prezenţă la ZF Pharma Summit, un eveniment marca Ziarul Fianciar.

12:47 Din vorbă-n vorbă cu … Malvina Cservenschi, despre Brâncuşi, New York şi despre viaţa de după business

Malvina Cservenschi, proprietarul şi designerul brandului de bijuterii Malvensky, a intrat în lumea antreprenoriatului în 2009 când a creat primele brăţări. A dorit să realizeze piese simple, dar de efect, cu un design care să aibă o semnificaţie, o poveste

12:22 Eric Friedman, co-fondator al Fitbit, la deschiderea biroului din Bucureşti: Avem 100 de oameni acum şi continuăm recrutările

Compania americană Fitbit, care a deschis un centru de dezvoltare şi cercetare pe plan local după achiziţia start-up-ului cu origini româneşti Vector Watch, a ajuns deja la o echipă de 100 de oameni şi are în plan să continue recrutările, a declarat Eric Friedman, co-fondator şi director tehnic al producătorului de gadgeturi în cadrul unei conferinţe care a avut la noul sediu din Bucureşti.

11:40 SIF Moldova cumpără 6,5 milioane de acţiuni Banca Transilvania pentru 15 milioane de lei în două tranzacţii

SIF Moldova, cea mai valoroasă societate de investiţii financiare din cele cinci, a achiziţionat pe 13 septembrie două pachete cumulate de 6,6 milioane de acţiuni la Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de la bursa românească, pentru circa 15 milioane de lei.

11:26 Liderii Austriei împotriva extinderii spre estul Uniunii Europene a zonei euro şi spaţiului Schengen

Cancelarul Christian Kern şi ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-au declarat împotriva viziunii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind extinderea spre estul Uniunii Europene a Zonei euro şi spaţiului Schengen, informează agenţia de ştiri Reuters.

11:26 ​Mihai Marcu, preşedinte MedLife: Am observat dintr-un studiu că jumătate dintre români se adresează sistemului privat ca primă opţiune

Pacienţii din spitalele regionale din oraşe precum Călăraşi sau din regiunea Olteniei sunt trimişi către marile spitale din Bucureşti, iar românii aleg ca primă opţiune clinicile şi spitalele private în ultimii doi ani, potrivit unui studiu citat de Mihai Marcu, CEO al MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, prezent la ZF Pharma Summit 2017, conferinţă organizată anual de Ziarul Financiar ân care sunt dezbătute cele mai importante teme din sănătate.

11:14 Adriana Elena Nica, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Dacă s-ar legifera plata pentru serviciile în ambulatoriu ne-am creşte veniturile proprii şi s-ar reduce migraţia către sectorul privat

Legiferarea plăţii pentru serviciile în ambulatoriu ar creşte veniturile spitalelor publice şi a personalului medical şi ar reduce migraţia către sectorul privat, este de părere Adriana Elena Nica, Manager, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, prezentă la la ZF Health&Pharma Summit 2017.

10:57 Banca Transilvania prognozează un deficit de cont curent de 3,4% din PIB în 2017, cel mai ridicat nivel din 2012

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi va avansa în acest an la 3,4% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2012, cele mai recente statistici ale BNR confirmând tendinţa de deteriorare, comentează Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

10:32 Radu Gorduza, CEO Affidea: Astăzi, sistemul privat se dezvoltă şi înlocuieşte zona în care sistemul public nu reuşeşte să dea performanţă

Problema polarizării între sistemul privat şi cel public este una falsă. Sistemul nu ar trebui să se lupte să înlocuiască un act medical, ci ar trebui să existe o sinergie între sistemul public şi cel privat, a spus Radu Gorduza, CEO Affidea, la ZF Health&Pharma Summit 2017

10:29 MedLife are un nou director de HR, cu experienţă în industriile farma şi FMCG

Furnizorul de servicii medicale private MedLife a numit un nou director de Resurse Umane, Radu Petrescu, cu o experienţă de peste 12 ani în zona de HR din industriile farma şi FMCG.

10:07 ANAF rambursează TVA în valoare de peste un miliard de lei în septembrie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna septembrie 2017, TVA în valoare de 1005,56 milioane de lei.

10:04 Construcţiile inginereşti au scăzut la şapte luni cu 25% şi cele de clădiri nerezidenţiale cu 11,4%, dar clădirile rezidenţiale au crescut cu 81%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele şapte luni din 2017 faţă de perioada similară din 2016 atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 5,7%, respectiv cu 8,1%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

09:55 Afacerile din comerţ au crescut la şapte luni cu 6,5%, cu un plus de 7,6% în iulie

Afacerile din comerţul cu ridicata, cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete, au crescut în primele şapte luni ale anului cu 6,5%, luna iulie aducând un avans de 7,6% faţă de perioada similară din 2016.

09:47 Japonia realimentează cu combustibil navele SUA de apărare antibalistică din Marea Japoniei

Marina niponă realimentează navele americane de apărare antibalistică din Marea Japoniei, un semn al intensificării cooperării între cele două state aliate în faţa ameninţării reprezentate de Coreea de Nord, potrivit unei surse citate de site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

09:38 MedLife vrea să lanseze o emisiune de obligaţiuni de maxim 274 mil.lei, tranzacţionate pe BVB

Furnizorul de servicii medicale private MedLife vrea să lanseze o emisiune de obligaţiuni în valoare totală de 274,2 milioane lei, cu o dobândă de maxim 4,9% pe an şi scadenţă la 7 ani, titlurile urmând să fie tranzacţionate la BVB.

09:00 WU Executive Academy şi Ziarul Financiar oferă o bursă de 25.000 euro pentru managerii şi antreprenorii români care doresc să urmeze un program de Executive MBA

Articol cu conţinut publicitar.

06:00 Yves Martin, Orange: Piaţa merge în mod clar către pachete fix-mobil, dar viteza de adopţie nu este cea din Spania. Reacţia pieţei este foarte bună la primele oferte Orange, lucrăm la îmbunătăţirea notorietăţii pachetelor noastre convergente

Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, a înregistrat o reacţie “pozitivă” din partea clienţilor la primele sale pachete de servicii fix-mobil, lansate în toamna anului trecut, astfel că operatorul va continua să depună eforturi pentru a-şi extinde prezenţa pe acest segment, care reprezintă viitorul industriei, a declarat într-un interviu pentru ZF Yves Martin, directorul de marketing al operatorului.

00:10 România plăteşte mai bine: Ponderea plasamentelor investitorilor străini în titluri de stat româneşti au urcat în S1 2017 la 18,2%

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat însumau la sfârşitul primului semestru din acest an aproape 25 mld. lei, iar ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a urcat la 18,2%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

00:08 ZF Health&Pharma Summit 2017 - Lipsa de transparenţă din sănătate. Marii jucători din farma vor acces la date reale şi spun că nu văd creşterile de buget

Piaţa de medicamente are nevoie de mai multă predictibilitate, marii jucători din farma solicită mai multă transparenţă în piaţă, prin acces la date credibile privind decontările, în timp ce oficialii CNAS, instituţia implicată într-un scandal de fraudă privind decontări fictive, promit o reorganizare legislativă bazată pe o participare activă a asiguratului.

00:07 Pariul noului director de marketing al Orange: Există potenţial de creştere pe pachete fix-mobil şi în rural

Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, estimează că are potenţial de creştere pe segmentul de pachete de servicii convergente fix-mobil şi în mediul rural, în ciuda competiţiei în creştere din partea companiilor de cablu, care îşi extind infrastructura către noi localităţi.

00:07 Minoritarii de la Bursă sunt în culmea fericirii: Propunerile de dividende suplimentare înaintate de stat aduc investitorilor randamente cuprinse între 3% şi 10%

Statul român a anunţat până în prezent patru noi propuneri de dividend suplimentar ce vizează tot atâtea companii energetice listate pe bursă în care acesta este acţionar majoritar.

00:07 Dacia anunţă un nou model pentru 2018. Va fi un SUV cu şapte locuri?

„Nu vom renunţa la piaţa mo­delelor cu şapte locuri, iar după ce ciclul de viaţă al lui Lodgy va ajunge la sfârşit, vom avea un nou model în ofertă.“

00:07 Ryanair a egalat Tarom la numărul de pasageri pe Otopeni

Compania aeriană low-cost Ryanair a avut în prima jumătate a acestui an aproximativ 900.000 de pasageri pe rutele din şi spre aeroportul Henri Coandă (Otopeni), conform datelor de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti ( CNAB).

00:07 În sfârşit, Iulian Dascălu atacă piaţa imobiliară din Bucureşti şi preia câteva clădiri de lângă Romexpo

Omul de afaceri Iulian Dascălu a preluat câteva clădiri secundare ale complexului expoziţional Romexpo din Bucureşti în schimbul sumei de trei milioane de euro, printr-un contract de asociere între Romexpo şi compania Stoneberg, care face parte din grupul Iulius, fondat de Iulian Dascălu.

00:00 Bogaţii din aceste ţări îşi ascund cea mai mare parte din avuţie peste hotare

O zecime din avuţia totală a lumii este deţinută în paradisuri fiscale offshore, însă raportul urcă la 15% în cazul Europei şi la până la 60% în cazul ţărilor din Golf şi a unor ţări latino americane, relevă un nou studiu citat de Bloomberg.

00:00 Cel mai mare fond suveran al lumii trece de 1.000 miliarde $ pentru prima dată

Valoarea fondului suveran norvegian, cel mai mare din lume, a atins o valoare echivalentă cu 1.000 miliarde de dolari pentru prima dată în istorie, relatează The Independent.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter