Stirile de marti 23 ianuarie 2018

 

22:00 Gerul împinge producţia de energie la niveluri record: pentru prima dată cărbunii şi eolienele fac casă bună şi asigură jumătate din necesar

♦ În urmă cu zece ani, cărbunii asigurau 40% din producţia de energie, iar eolinele nu existau. Ieri, un sfert din energia României era generat în jurul prânzului de 1.000 de turbine eoliene. Această schimbare din structura producţiei este cea mai importantă transformare prin care a trecut sistemul energetic local, specialiştii din piaţă spunând că energia este gata să înceapă o nouă revoluţie.

21:00 JLL: Piaţa de spaţii industriale şi de logistică este captivă în câteva zone din ţară – Bucureşti, Vest şi Centru

„Există un dezechilibru pe piaţă, care se va menţine atâta timp cât nu vor fi rezolvate problemele legate de disponibilitatea forţei de muncă şi infrastructură.“

20:38 Europa şi Draghi primesc laude la Davos pentru că au dezgheţat revenirea economică. Tot de acolo vin şi câteva avertismente. "Europa o duce bine. Europenii din zonele unde am investit îşi pierduseră încrederea. Acum Europa s-a trezit."

Uniunea Europeană, adesea o sursă de crize economice şi politice, s-a văzut acoperită cu laude la Forumul Economic Mondial de la Davos, locul unde elita politică, de business şi academică a lumii se întâlneşte anual pentru a crea o lume mai bună.

20:00 Farmacistă din Târgu-Mureş cu afaceri de 4,4 mil. lei în retailul farma: „Viitorul farmaciei independente este în criză“

„Farmaciştii independenţi nu prea îşi mai permit să cumpere farmacii sau să-şi facă pentru că nu pot ţine piept lanţurilor.“

19:23 T-Mobile, acţionarul majoritar din spatele Telekom, se pregăteşte pentru lansarea serviciului de televiziune online

T-Mobile, acţionar majoritar al Deutsche Telekom, cu 64% din acţiuni, a încheiat oficial achiziţia companiei Layer3 TV şi a angajat o nouă echipă de producţie care să lucreze la lansarea unui serviciu de televiziune online, potrivit AndroidCentral.

17:37 Cum poţi să investeşti în criptomonede?

Cum poţi să investeşti în criptomonede? Aceasta este una dintre cele mai populare întrebări din domeniul investiţiilor, după ce piaţa monedelor digitale a ajuns la o capitalizare totală de 500 de miliarde de dolari.

17:36 Ce este un ICO şi care sunt criteriile de investiţie?

Cel puţin zece criptomonede noi sunt lansate în fiecare zi, iar specialiştii sugerează că investiţia într-o monedă digitală care urmează să fie lansată, poate aduce un randament mai mare decât cea într-o monedă digitală care este lansată deja. Spre exemplu, investiţia în criptomoneda NEO înainte ca aceasta să fie lansată, a adus fiecărui investitor un randament de 425.000%.

17:36 Ce este wallet-ul şi cum poţi să îl securizezi?

Pentru a stoca şi a tranzacţiona criptomonede, primul pas este crearea unui portofel electronic denumit wallet.

17:36 Când este cel mai bun moment să cumperi criptomonede?

Volatilitatea criptomonedelor este foarte ridicată, prin urmare majoritatea investitorilor neexperimentaţi se sperie uşor şi vând repede atunci când valoarea criptomonedei lor scade cu mai mult de 10-15%.

17:36 Cea mai populară criptomonedă

Cea mai populară criptomonedă din lume este bitcoin. Aceasta a fost lansată în 2008, iar de la începutul anului 2017, preţul acesteia a crescut cu peste 10.000 de dolari, încurajând atât investitorii cât şi posibilii investitori să aibă mai multă încredere în piaţa criptomonedelor şi în profiturile pe care le pot obţine de pe urma acesteia.

17:35 Criptomoneda cu cea mai rapidă creştere în popularitate

Criptomoneda Ripple a înregistrat cea mai rapidă creştere în popularitate, după ce mai mulţi jucători mari din pieţele financiare, precum UBS sau MoneyGram au anunţat că vor integra moneda digitală în serviciile lor.

17:35 Diferenţa dintre un portofoliu de acţiuni şi un portofoliu de criptomonede

Trading-ul pe piaţa criptomonedelor necesită în primul rând „managementul emoţiilor”, o doză mare de răbdare, toleranţă la risc, cunoştinţe macroeconomice şi analiză tehnică a graficelor.

17:35 Piaţa criptomonedelor este condusă de două emoţii: lăcomie şi frică

Piaţa criptomonedelor este volatilă şi vulnerabilă, iar aceste slăbiciuni vin cel mai mult din lipsa de educaţie a celor care devin investitori din entuziasm, fără a se documenta înainte, şi ajung să fie ghidaţi de frică în cazul unui picaj.

17:35 Niciun guvern nu poate interzice sau elimina bitcoin în totalitate

Organele de reglementare din ţări precum China, Coreea de Sud sau din Europa, nu pot interzice sau elimina în totalitate criptomonedele, deoarece nu poţi interzice o tehnologie, precum blockchain-ul. În schimb, instituţiile din mai multe state au anunţat recent că doresc să reglementeze această piaţă pentru a proteja investitorii şi a evita fraudele.

17:34 Tehnologia Ethereum şi „smart contract”

Criptomoneda Ethereum a introdus, prin intermediul tehnologiei pe care o fololoseşte un element nou, denumit smart contract, care are puterea de a schimba modul în care companiile şi instituţiile încheie contractele de prestare servicii la nivel mondial.

16:49 Viorela Cataramă are aprobarea ASF pentru a aduce producătorul de mobilă Elvila la bursa românească

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital, pieţei de asigurări şi al pieţei pensiilor private, a aprobat emiterea certificatului de înregistrare al valorii mobiliare în vederea admitereii la tranzacţionare a producătorului de mobilă Elvila Bucureşti.

16:37 Adrian Tănase primeşte aprobarea ASF pentru funcţia de şef al BVB pe următorii patru ani. Ce obiective are în mandat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că l-a aprobat pe Adrian Tănase, fost director de investiţii la NN Pensii, în funcţia de director general al bursei de valori Bucureşti.

16:17 Starbucks deschide prima cafenea Drive Thru din România

Starbucks, cel mai mare lanţ de cafenele din lume, a deschis prima cafenea Drive Thru din România, în interiorul centrului comercial Militari Shopping.

16:11 Etapele dezvoltării comerţului modern. Primul deceniu a fost al magazinelor mari, al doilea al supermarketurilor şi magazinelor de proximitate. Sub ce stea stă deceniul numărul trei?

♦ Comerţul modern a ajuns la finalul anului trecut la peste 2.200 de magazine, de aproape cinci ori mai multe decât în 2008, ultimul an de boom economic ♦ Structura comerţului s-a schimbat însă, de la preponderent hipermarketuri la supermarketuri şi magazine proximitate ♦ În următorul deceniu expansiunea va continua, până la 3.500-4.000 de unităţi

16:08 Fashion Days: 4% din comenzi au fost livrate prin Poştă din octombrie până acum

Aproximativ 4% din comenzile primite de Fashion Days, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de modă online, în ultimele trei luni au fost livrate prin intermediul Poştei Române, retailerul făcând disponibilă această opţiune din octombrie 2017.

15:17 Kaufland continuă extinderea pe piaţa locală şi deschide cel de-al 117-lea magazin din România, la Satu Mare

Kaufland România deschide miercuri cel de-al doilea magazin din Satu Mare, acesta fiind cel de-al 117-lea hipermarket al reţelei pe piata local.

14:12 Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Fondul de premiere a inspectorilor fiscali nu se constituie din amenzi, chiar plătite pe loc

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat marţi, la Senat, că fondul de premiere din care se plătesc stimulente inspectorilor fiscali, instituit prin Ordonanţa 116/2017, nu se constituie din amenzile aplicate contribuabililor, ci din valoarea bunurilor confiscate.

14:09 Capitalizarea de piaţă a companiei Netflix depăşeşte pragul de 100 de miliarde de dolari, în timp ce televiziunile clasice pierd teren

Netflix a reuşit să înregistreze 2 milioane de utilizatori în plus faţă de predicţia Wall Street-ului, triplându-şi profiturile. Compania continuă să investească masiv în conţinut original, pentru a rămâne lider de piaţă, potrivit Reuters.

13:44 Mai multe persoane rănite, clădiri avariate, în urma cutremurului din Indonezia

Seismul de 6 grade pe scara Richter, care s-a produs marţi, în largul coastelor insulei indoneziene Java, s-a soldat cu rănirea mai multor persoane, iar peste 130 de clădiri au fost avariate, informează agenţia de ştiri Reuters.

13:27 Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Modernizarea ANAF, finanţată de Banca Mondilă, e realizată 23,5%. Trebuia încheiată în 2017

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat marţi, la Senat, că programul de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este realizat în proporţie de doar 23,5%, deşi trebuia finalizat la sfârşitul anului 2017.

13:08 Carrefour concediază 2.400 de oameni şi investeşte 2,8 miliarde de euro în online

Carrefour SA va face un parteneriat cu gigantul chinez Tencent Holdings şi va investi 2,8 miliarde de euro în următorii cinci ani, în segmentul de retail online, după ce CEO-ul Alexandre Bompard a decis că va intra în cursă împotriva Amazon, potrivit Bloomberg.

12:34 BNR: Creditul guvernamental a crescut anul trecut cu 5,5%

La finele anului trecut creditul guvernamental înregistra o creştere de 5,5% faţă de 31 decembrie 2016 şi o scădere de 0,4% faţă de noiembrie 2017, până la 98,349 miliarde de lei, se arată într-un comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).

12:12 Netflix a pierdut 39 de milioane de dolari după ce a renunţat la colaborarea cu Kevin Spacey

Compania Netflix a pierdut 39 de milioane de dolari după ce a decis să anuleze contractele de colaborare cu actorul Kevin Spacey, acuzat de abuz sexual de mai mulţi bărbaţi, informează hollywoodreporter.com.

11:56 Cocktail Holidays a ajuns la afaceri de 18 milioane de euro în 2017, plus 10%

Agenţia de turism Cocktail Holidays a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 18 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior.

11:31 Barometrul Industrial: Activitatea din industrie a scăzut dramatic în decembrie 2017, dar optimismul managerilor rămâne la cote înalte

Activitatea din industrie a consemnat o scădere puternică în decembrie 2017, volumul producţiei ajungând la 44 de puncte-în zona de contracţie, faţă de 62 de puncte în noiembrie şi 61 în octombrie, potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

11:15 Pentru prima dată notarii au fost luaţi în vizor de Consiliul Concurenţei: Amenzi de 600.000 euro notari publici din Suceava şi Botoşani

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava, precum şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii, informează un comunicat al instituţiei.

11:07 Producătorul de scaune auto Adient înfiinţează clase de învăţământ profesional dual pentru formarea specialiştilor în domeniu

Producătorul de scaune auto Adient, companie desprinsă din grupul producător de componente auto Johnson Controls, va dezvolta un proiect pilot de învăţământ professional dual pentru specializările de confecţioner asamblor articole din textile şi tapiţer, în cadrul unităţii Adient Trim din Ploieşti.

10:40 Bogdan Voica, fost angajat in cadrul NEPI Rockcastle, preia conducerea Coldwell Banker România

Bogdan Voica, consultant imobiliar cu o experienţă de peste 15 ani pe segmentul real estate din România şi din regiune, preia conducerea Coldwell Banker România, după ce a lucrat anterior la NEPI Rockcastle.

10:27 AAGES Târgu-Mureş semnează un contract de 800.000 de euro cu distribuitorul de echipamente pentru construcţii HILTI Ungaria

Producătorul de echipamente electrice AAGES Târgu Mureş (AAG) a semnat un contract de 800.000 de euro cu subsidiara din Ungaria a distribuitorului de echipamente şi sisteme pentru construcţii HILTI, potrivit unui raport publicat la bursă.

05:00 Cel mai mare conflict de muncă din industria locală de software şi servicii de IT s-a stins

Angajaţii Atos IT au votat noua variantă a contractului colectiv de muncă propus de grupul francez şi au anulat greva.

00:41 Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut crearea unui colos telecom european, dar au abandonat planul. Valoarea mai mare a nemţilor, complicaţiile politice şi suprapunerea afacerilor din ţări ca România au frânat negoci

Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut posibilitatea de a forma un colos franco-german care să domine industria mult prea fragmentată a comunicaţiilor din Europa şi care săă-i permită noii entităţi să concureze mai bine cu rivalii de pe alte continente, însă negocierile s-au oprit pentru că formarea unei entităţi în care fiecare dintre părţi să deţină o parte egală din acţiuni ar fi fost imposibilă din cauza, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

00:08 Motivul pentru care nu avem autostrăzi: rata de absorbţie a fondurilor structurale ale UE este de doar 2,7%

Ministerul Fondurilor Europe­ne a publicat în sfârşit o statistică a absorbţiei fondu­rilor europene pentru exerci­ţiul financiar 2014 – 2020, din care reiese că, la patru ani de la debutul perioa­dei de planificare multianuală, România a primit rambursări de la UE de doar 624 de milioane de euro, adică 2,77% din întreaga sumă alocată de 22,5 miliarde de euro.

00:07 „Regele apartamentelor“ din sectorul 6 merge şi în zona Pipera şi cumpără 2 ha lângă Direcţia de Permise de Conducere

Petre Niculae, antreprenorul din spatele dezvoltatorului imobiliar din Bucureşti Pedro Company, care construieşte peste 2.200 de apartamente în sectorul 6, a cum­părat pe şoseaua Pipera în nordul Ca­pitalei 20.000 mp de la Atlas Corporation într-o tranzacţie evaluată la 10 mil. euro, potrivit datelor din piaţă.

00:07 A început Forumul Economic Mondial de la Davos, unde elita mondială caută să facă lumea mai bună: economia lumii o duce mai bine ca oricând după criză şi creează mai mulţi miliardari ca niciodată. Un semn al prosperităţii sau al unui sistem

Elita mondială este concentrată zilele acestea în staţiunea montană Davos, din înzăpezita Elveţie, acolo unde caută soluţii pentru cum să facă lumea mai bună, în condiţii nemaiîntâlnite în ultimul deceniu: economia lumii o duce bine, poate chiar prea bine, iar populismul, spaima de anul trecut, este în regres.

00:07 Incertitudine maximă: Liviu Dragnea spune că formularul 600 poate fi depus până pe 1 martie, dar pentru aceasta este necesară o ordonanţă dată de un guvern care nu există

Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus ieri că a cerut amânarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 1 martie. Problema este că el a cerut această amânare unui guvern care încă nu există şi care ar urma să se întâlnească într-o şedinţă pe 31 ianuarie, deadline-ul în vigoare pentru formularul 600.

00:07 Ce companii s-au delistat şi ce s-a listat în ultimul deceniu la bursa românească

Companii de top care ocupă primele locuri în pieţe în care activează precum panificaţie, producerea de îngrăşăminte chimice, piaţa de lactate, s-au delistat de la bursa românească din 2007 încoace, cele mai multe la decizia noilor acţionari în urma unor preluări.

00:07 Velin Ganev, Danubius Exim: Estimez că trebuie înlocuite circa 800.000 de case de marcat în România

De la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei privind introdu­cerea caselor de marcat electronice care vor fi conectate la sistemul IT al ANAF, va fi nevoie de înlocuirea a aproximativ 800.000 de echipa­men­te instalate în prezent la co­mer­cianţi, con­form estimă­rilor lui Velin Ganev, preşedin­tele Aso­cia­ţiei Distribuitorilor de Apa­ra­te de Marcat Elec­tronice Fiscale din Ro­mâ­nia (ADAMEF) şi director general ad­junct şi acţionar în cadrul Danu­bius Exim.

00:07 Un maxim istoric. Fondurile de investiţii au pariat peste 1,2 mld. euro pe România anul trecut

Fondurile de investiţii au pariat anul trecut 1,2 mld. euro pe companii şi active din România, acesta fiind primul an istoric în care investitorii financiari au scos din buzunare pentru achiziţii o sumă atât de mare. Valoarea cuprinde atât mutările fondurilor de tip private equity, cât şi pe cele ale fondurilor în zona imobiliară.

00:07 Euroins a făcut profit brut de 57 mil. lei la 9 luni 2017, de două ori mai mult decât în 2016

Euroins, a doua cea mai mare companie de asigurări ge­nerale şi unul dintre principalii jucători pe RCA, a în­chis primele nouă luni ale anului trecut cu un profit brut de 24,5 mil. leva, echivalentul a 57 mil. lei, potrivit infor­ma­ţi­ilor publicate la Sofia.

00:00 Industriile ocolite până în 2008 au devenit vedete în ultimul an. Investiţiile străine directe au crescut cu 150% în agricultură şi activităţi profesionale şi servicii suport

Industria (extractivă, prelucrătoare şi producţia de energie electrică) adună aproape 45% din soldul total al investiţiilor străine directe (ISD) la finalul anului 2016, potrivit raportului anual publicat de BNR.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter