Stiri despre AGA

 

O companie din Piatra-Neamţ care produce remorci pentru panouri publicitare şi minibaruri a creat un brand de biciclete electrice

Vineri 22 septembrie 2017. Bicicletele Bizze sunt produse în prezent în China, dar acţionarii fabricii se gândesc să înceapă producţia locală de anul viitor.

Surpriză pe bursă: Dafora, aflată în insolvenţă de 2 ani, reintră de luni la tranzacţionare, după aprobarea planului de reorganizare

Vineri 22 septembrie 2017. Compania Dafora, aflată în insolvenţă de doi ani, va reintra luni la tranzacţionare la BVB, după ce planul de reorganizare a societăţii a fost aprobat definitiv de către Tribunalul Sibiu.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti stinge toate litigiile cu fostul acţionar minoritar, SIF Moldova

Miercuri 20 septembrie 2017. Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti, controlat indirect de omul de afaceri Ştefan Vuza, anunţă că va stinge toate litigiile existente cu SIF Moldova, fost acţionar al companiei, cele două societăţi urmând să ia toate măsurile necesare pentru închiderea proceselor pe rol cât mai rapid.

Superbet a adus astăzi la BVB obligaţiuni pe trei ani, cu o dobândă de 12% pe an

Miercuri 20 septembrie 2017. Obligaţiunile corporative emise de Superbet Betting&Gaming S.A., unul dintre cei mai importanti operatori de jocuri de noroc din România, au intrat marţi la tranzacţionare la BVB, acestea având scadenţa în 2020 şi o rată fixă a dobânzii de 12% pe an.

Concurenţa a dat undă verde tranzacţiei prin care furnizorul de gaze naturale Premier Energy a achiziţionat traderul local Forte Gaz

Marti 19 septembrie 2017. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, a achiziţionat Forte Gaz GN, o companie care activează în acel­aşi domeniu şi care are acţionariat românesc.

Superbet vine de mâine la bursa românească cu o emisiune de obligaţiuni

Marti 19 septembrie 2017. Superbet Betting & Gaming, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România, va intra de mâine la tranzacţionare la bursa de valori Bucureşti cu o emisiune de obligaţiuni pe segmentul alternativ de tranzacţionare AeRO, potrivit BVB.

Cinci companii controlează peste 80% din producţia de bunuri de îngrijire de 1 miliard de lei

Marti 19 septembrie 2017. Cinci companii - patru străine şi una cu acţionariat local - controlează 80-90% din producţia locală de detergent şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei, piaţă ce se îndreaptă spre 1 mld. lei. Această situaţie arată faptul că există foarte mulţi jucători mici, a căror producţie are doar acoperire locală sau regională.

Statul merge după bani şi la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi cere 200 mil. lei

Luni 18 septembrie 2017. Ministerul Transporturilor, acţionar majoritar al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a solicitat dividende speciale de la companie, iar AGA Aeroporturi din 13 septembrie a aprobat distribuţia către acţionari a unor dividende speciale în valoare de 200 mil. lei, potrivit unor surse din piaţă.

Acţiunile Ryanair au scăzut cu 3% în urma anunţului anulării a zeci de zboruri pe zi

Luni 18 septembrie 2017. Acţiunile Ryanair au scăzut cu 3% în debutul şedinţei de tranzacţionare de luni, după ce compania aeriană a anunţat că va anula între 40 şi 50 de zboruri pe zi până la finalul lunii octombrie, afectând, astfel, sute de mii de călătorii, potrivit Reuters.

Schimbări la CEC Bank: Dan Sandu îi ia locul lui Enache Jiru în poziţia de posibil viitor director general şi preşedinte al CA. Deocamdată Radu Gheţea rămâne şeful băncii

Luni 18 septembrie 2017. Adunarea Generală a Acţionarilor de la cea mai mare bancă de stat, CEC Bank, a aprobat vineri numirea unui nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, Dan Sandu, în locul lui Radu Gheţea, însă actualul preşedinte va rămâne în funcţie până când noile numiri vor fi aprobate de BNR.

Radu Hanga, director executiv de strategie la Banca Transilvania, a fost numit membru în board-ul Bursei de Valori Bucureşti

Joi 14 septembrie 2017. Radu Hanga, director executiv strategie-coordonare al grupului financiar Banca Transilvania, a fost numit astăzi membru în Consiliul de Administraţie al BVB pe poziţia vacantă deţinută anterior de Cristian Micu, decedat, măsura fiind aprobată de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în adunarea generală.

Endava deschide un nou sediu la Iaşi şi dublează numărul proiectelor din centrul de dezvoltare de la Cluj-Napoca

Joi 14 septembrie 2017. Furnizorul britanic de software şi servicii de IT Endava, care are şi acţionari minoritari români, a inaugurat un nou sediu la Iaşi, în United Business Center, componenta office a ansamblului Palas Iaşi, un spaţiu ce poate acomoda până la 200 de angajaţi şi capacitate suplimentară de până la 630 de angajaţi.

Minoritarii de la Bursă sunt în culmea fericirii: Propunerile de dividende suplimentare înaintate de stat aduc investitorilor randamente cuprinse între 3% şi 10%

Joi 14 septembrie 2017. Statul român a anunţat până în prezent patru noi propuneri de dividend suplimentar ce vizează tot atâtea companii energetice listate pe bursă în care acesta este acţionar majoritar.

A venit şi rândul Transgaz să convoace AGA pentru a da dividende de 171 mil. lei la solicitarea statului. Randament de 3,6%

Miercuri 13 septembrie 2017. Transgaz a publicat în această dimineaţă pe bursă că a primit la rândul său o solicitarea din partea statului pentru a desfăşura o AGA în vederea distribuirii sumei de 171 mil. lei din sumele existente în sold la 31 decembrie 2016 al conturilor alte reserve şi rezultatul reportat. Solicitarea vine după ce statul a trimis vineri către Romgaz, luni către Conpet şi ieri către Transelectrica.

Cele zece companii de pe bursă controlate de stat stau pe 11,66 mld. lei, din care spre buget s-ar îndrepta 8 mld. lei

Miercuri 13 septembrie 2017. Companiile listate în care statul român este cel mai mare acţionar prezintă un potenţial de distribuire a dividendului de 11,66 mld. lei (2,53 mld. euro), con­form cal­cu­lelor Tradeville, în care s-au eliminat rezervele legale, cele din reevaluare şi alte componente care nu se pot dis­tribui potrivit datelor din rapoartele semestriale şi anuale.

Statul umblă în conturile Transelectrica: Ministerul Economiei a propus un dividend suplimentar de 170 milioane lei, din care la buget ar ajunge 100 milioane lei

Marti 12 septembrie 2017. Ministerul Economiei, deţinător al unui pachet de acţiuni reprezentând 58,68% din compania energetică Transelectrica (TEL), a propus distribuirea unui dividend suplimentar în valoare de 170,79 milioane lei. Astfel, statului i-ar reveni 100,21 milioane lei dacă această propunere va fi aprobată în AGA.

Statul mai trimite o solicitare de cerere dividende la o companie listată: Conpet, 85 mil. lei, din care Ministerul Energiei ar lua 50 mil. lei

Luni 11 septembrie 2017. Ministerul Energiei, acţionar cu 58,7% la compania de transport ţiţei prin căi ferate şi conduce Conpet Ploieşti, a transmis în această după-masă o convocare “de îndată” a acţionarilor, având ca principal punct pe ordinea de zi distrubirea sumei de 85 mil. lei ca dividende. Astfel statului i-ar reveni 50 mil. lei.

Unul dintre cei mai mari cablişti independenţi intră în afaceri cu energie

Luni 11 septembrie 2017. Compania TV Sat 2002, unul dintre cei mai mari jucători independenţi de pe piaţa de cablu, cu afaceri de 15,4 mil. lei anul trecut, a devenit acţionar minoritar în compania Restart Energy One, un furnizor integrat de energie electrică şi gaz, cu afaceri de 21 mil. lei anul trecut, conform unui docu­ment publicat în Monitorul Oficial.

Renovatio: Vom instala 60 de staţii de încărcare pentru maşini electrice până în 2020

Luni 11 septembrie 2017. Dezvoltatorul de proiecte de energie verde Renovatio, deţinut de acţionarii români Alexandru Teodorescu şi Aurel Arion alături de o firmă înregistrată în Cipru, a primit o finanţare din fonduri europene prin care va instala 60 de staţii de încărcare pentru maşini electrice până în 2020.

Statul are nevoie de bani: Romgaz trebuie să distribuie 750 mil. lei sub formă de dividende

Vineri 8 septembrie 2017. Romgaz a anunţat vineri după-amiază că statul, reprezentat de Ministerul Energiei, a solicitat convocarea imediată a Adunării Generale a Acţionarilor pentru distribuirea sumei de 750 mil. lei sub formă de dividende.

Studiu Parlamentul European: 40% din terenurile agricole din România aparţin investitorilor străini

Vineri 8 septembrie 2017. În jur de 40% din terenurile agricole din România aparţin investitorilor străini, potrivit unui studiu realizat de Parlamentul European în 2015. Cei mai mulţi investitori străini sunt în judeţul Timiş, unde o treime din terenul agricol este lucrat de companii cu acţionarit italian.

Alianţă surpriză: Fondul american J.C. Flowers vrea să se asocieze cu Warburg Pincus pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus Bank

Vineri 8 septembrie 2017. Fondul de investiţii J.C. Flowers discută o asociere cu un alt fond de investiţii american, Warburg Pincus pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus Bank România, bănci scoase la vânzare de către acţionarii greci.

Radiografia băncilor româneşti cu acţionariat grecesc de pe piaţa locală în S1 2017: Băncile cu capital elen au raportat depozite de 4,6 mld. euro, în creştere cu 4,5%. Însă rolul lor în creditarea economiei rămâne modest

Miercuri 6 septembrie 2017. Cele mai mari trei grupuri greceşti prezente în sistemul bancar local - Alpha, Eurobank- acţionarul Bancpost, şi Piraeus - aveau la finalul primului semestru (S1) din acest an depozite cumulate în valoare de aproape 4,6 mld. euro, în creştere cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fondul Proprietatea vrea să răscumpere acţiuni pentru a-şi reduce capitalul social

Miercuri 6 septembrie 2017. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere acţiuni sau certificate de depozit având la baza acţiuni suport, reprezentând maxim 20% din capitalul social, la un preţ minim de 0,2 lei şi maxim 2 lei/acţiune, potrivit convocatorului adunării generale a acţionarilor din 26 octombrie.

Mutare surpriză: foştii acţionari ai EnergoBit au venit cu 40 mil. lei la capitalul companiei

Miercuri 6 septembrie 2017. EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic, a primit o infuzie de capital de aproximativ 40 de milioane de lei de la cei trei fondatori ai companiei - Ştefan Gadola, Pal Peter şi Ioan Socea.

Cotidian elen: Transgaz a ieşit de pe lista scurtă a companiilor care au depus oferte pentru a prelua operatorul reţelei de gazoducte al Greciei

Marti 5 septembrie 2017. Cotidianul elen Kathimerini scrie în ediţia online de astăzi că Transgaz şi firma franceză GRTgaz, consorţiu franco-român care intenţionau să achiziţioneze 66% din DESFA, operatorul reţelei de gazoducte al Greciei, au fost descalificate din licitaţie întrucât structura acţionariatului celor două nu este complet separată, aşa cum cere o directivă europeană.

Românii, înlocuiţi de nepalezi la munca în ferme. Dutch Trading, cel mai mare crescător de vaci de carne din România: „Aducem oameni din Nepal. Muncitorilor buni din România nu le place să lucreze în ferme“

Marti 5 septembrie 2017. Compania cu acţionariat olandez Dutch Trading Inter­national, cel mai ma­re crescător de bovine de carne din România, cu afaceri de 51,2 mil. lei (11 mil. euro) în 2016, şi-a adus forţă de muncă din Nepal pentru fer­­mele şi punctele de co­­lec­tare din ţa­ră, potrivit reprezen­tan­ţi­lor com­paniei.

Cât de mică este Bursa de la Bucureşti. Dacă fondurile de pensii private ar vrea să iasă din acţionariatul Zentiva, le-ar trebui 2.500 de şedinţe de tranzacţionare ca să vândă întreg pachetul

Marti 5 septembrie 2017. Dacă cele şapte fonduri de pensii private obligatorii ar vrea să-şi vândă pachetul de circa 5,7% pe care îl aveau la finele lunii iunie 2017 la Zentiva (SCD), ar avea nevoie de 2.520 de zile pentru a îl plasa în întregime pe piaţă şi pentru a găsi şi cumpărători, potrivit unui calcul al ZF care a ţinut cont de lichiditatea medie zilnică pe acest emitent în anul în curs.

Ruşii de la Banca Internaţională de Investiţii mandatează BT Capital Partners şi BCR ca să le vândă obligaţiuni la BVB

Marti 5 septembrie 2017. Banca Internaţională de Investiţii (IIB), enitate financiară cu sediul la Moscova care are acţionari nouă state printre care şi România, vrea să vină cu o nouă emisiune de obligaţiuni la bursa românească, după cele din octombrie 2015 şi septembrie 2016, şi a angajat în acest sens brokerii de la BT Capital Partners şi BCR.

Un fost refugiat iranian s-a urcat la volanul Uber. Ambiţia lui Dara Khosrowshahi de a conduce gigantul de transport l-ar putea costa 180 de milioane de dolari. Cine este noul şef Uber

Sambata 2 septembrie 2017. Dara Khosrowshahi este alegerea conducerii Uber pentru postul de director general, în locul lui Travis Kalanick, care a demisionat în iunie la presiunea acţionarilor.

Farmacist din Piatra Neamţ: „Omul este cel mai important capital dintr-o firmă“

Vineri 1 septembrie 2017. Farmacia Ardealul, o afacere de familie înfiinţată în urmă cu 25 de ani în Piatra Neamţ, a înregistrat anul trecut afaceri de 54 de milioane de lei, în creştere cu circa 10% faţă de 2015, iar acţionarii aşteaptă să depăşească pragul de 60 de milioane de lei anul acesta, cu 180 de angajaţi.

Fondul suveran de investiţii al României pleacă la drum: ce este, cum funcţionează şi ce rol va avea

Miercuri 30 august 2017. ♦ FNDI poate să vândă pachete de acţiuni din portofoliu, cu condiţia ca statul să nu ajungă acţionar minoritar ♦ FNDI va lua forma unei societăţi de intermediere financiară pe acţiuni cu acţionar unic statul român pe întreaga durată de funcţionare.

Grecii de la OTE în raportul anual: În România ţinta Telekom pe reglementare în 2017 este ca tarifele de interconectare să rămână cât mai mari

Miercuri 30 august 2017. Menţinerea tarifelor de interconectare din telefonia mobilă la un nivel „cât mai ridicat“ se numără printre obiectivele cheie pe segmentul de reglementare ale Telekom România Mobile Communications, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, conform datelor din raportul anual al grupului elen OTE, acţionarul majoritar.

VIDEO ZF Live. Cristian Logofătu, Bittnet Systems: Vrem să strângem 600.000 de euro de la bursă pentru achiziţia Gecad Net printr-o emisiune de obligaţiuni

Miercuri 30 august 2017. Bittnet Systems (BNET), furnizor de servicii de training IT şi prima companie listată la bursa românească, va achiziţiona Gecad Net, o companie cu afaceri de circa 5 milioane de euro, într-o tranzacţie de 600.000 de euro, spune Cristian Logofătu, co-fondator şi acţionar al Bittnet, în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

Endava a deschis un hub fintech în care va ajunge la 100 de angajaţi, specialişti în plăţi şi tehnlogie

Marti 29 august 2017. Furnizorul britanic de software şi servicii de IT Endava, care are şi acţionari minoritari români, îşi va dubla în acest an, până la 100 de persoane, numărul de angajaţi din Endava Technology, un centru deschis în acest an care este specializat în platforme şi soluţii care îmbină tehnologia cu serviciile financiare (fintech).

O cameră de hotel de cinci stele, evaluată între 120.000 şi 150.000 de euro. Cât valorează hotelurile JW Marriott, Intercontinental sau Athenee Palace Hilton?

Luni 28 august 2017. Tot mai mulţi investitori străini au început să se uite la activele de pe piaţa hotelieră locală, complexul hotelier Radisson Blu fiind deja la vânzare (acţionarii au anunţat pe bursa Nasdaq din SUA că au semnat un acord pentru vânzarea hotelului).

Laurenţiu Ciocîrlan, Raiffeisen: Probabil în următorii doi ani vom ajunge la 5-10 companii listate pe an la BVB

Vineri 25 august 2017. Piaţa de capital românească ar putea oferi în curând un peisaj bursier mult mai dinamic decât în prezent, animat în principal de un număr considerabil mai mare de noi companii care vor alege să facă pasul către arena de tranzacţionare, consideră Laurenţiu Ciocîrlan, şeful diviziei de investiţii din cadrul Raiffeisen Bank, bancherul care a stat în spatele celor mai mari listări de pe piaţa locală.

Germania cere CE limitarea achiziţiilor extracomunitare, în principal chineze, în spaţiul UE

Joi 24 august 2017. Guvernul Angela Merkel a cerut oficial Comisiei Europene să instituie măsuri mai puternice pentru a le permite statelor membre ale Uniunii Europene blocarea achiziţionării unor companii de către acţionari extracomunitari, o referire în primul rând la China.

Danezii de la Premium Porc, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din România, au obţinut un împrumut de 55 mil. euro de la patru bănci comerciale

Joi 24 august 2017. Grupul cu acţionariat danez Premium Porc, al doilea mare producător de carne de porc din România, cu afaceri de 53 mil. euro în 2016, a obţinut un împrumut de 55 mil. euro de la UniCredit Bank, BCR, BRD Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank, un credit care se va derula pe o perioadă de 10 ani, potrivit reprezentanţilor Premium Porc.

FP: Propunerile Ministerului Energiei privind activitatea Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica sporesc riscul de practici de corupţie şi de abuz

Marti 22 august 2017. Fondul Proprietatea a criticat cele două puncte introduse de Ministerul Energiei pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor Nuclearelectrica, apreciind că el duc la slăbirea guvernanţei corporative a companiei, sporesc riscul unor potenţiale practici de coruptie şi vor avea un impact negativ asupra performanţei Nuclearelectrica.

Principalii indici bursieri din Londra şi Frankfurt au scăzut în debutul şedinţei de tranzacţionare

Vineri 18 august 2017. Indicele Bursei din Londra, FTSE 100, a scăzut cu aproape 7% în primele minute de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,8%, în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit Bloomberg.

O companie necunoscută, campioana pierderilor în 2016: Vantage Driller Roco, cu zero angajaţi, a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei

Miercuri 16 august 2017. Topul celor mai mari pierderi din economie pe 2016 la nivelul companiilor scoate la iveală numele unei firme cu acţionari din Cipru care se situează pe primul loc, fără să aibă vreun angajat.

Petrom a raportat profit de 592 mil. lei în trimestrul al doilea, de cinci ori mai mare decât în T2 anul trecut

Joi 10 august 2017. OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a înregistrat în al doilea trimestru al acestui an, un profit net atribuibil acţionarilor de 592 mil. lei. Profitul din T2 2017 este de cinci ori mai mare decât acelaşi indicator din trimestrul al doilea al anului trecut, când profitul s-a situat la 118 mil. lei.

Expresii dure folosite de un manager către angajaţi într-o fabrică de textile din Prahova. „Animalelor, ţăranilor!“ Unde este criza forţei de muncă?

Joi 10 august 2017. O filmare de 3 minute şi jumă­tate publicată de jurnaliştii Obser­va­torului Prahovean arată că, pe data de 16 iunie, Eleftherios Vanellis, iden­tificat drept proprietarul fabricii de textile Unique Clothing (dar care nu apare în acte ca fiind acţionar al fabricii), îi înjură şi îi jigneşte pe angajaţi, după ce aceştia îl iau la întrebări în legătura cu întâzierile de la plata salariilor.

Veniturile UPC au crescut cu 7% în T2, la 183 mil. lei

Miercuri 9 august 2017. Compania de cablu UPC, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii de pe piaţa locală, a înregistrat în al doilea trimestru venituri de 183,1 mil. lei, în creştere cu 7,2% faţă de anul anterior, pe fondul creşterii numărului de clienţi, inclusiv în urma unor achiziţii, conform datelor comunicate de operator şi de acţionarul majoritar, grupul american Liberty Global.

UPC România a crescut în trim. 2: + 8% pe net, +2% pe TV, + 16% pe telefonie, inclusiv în urma unor achiziţii

Marti 8 august 2017. Compania de cablu UPC România a înregistrat creşteri în linie ale numărului de clienţi şi de abonamente pentru principalele servicii oferite, rezultate obţinute inclusiv pe fondul unor achiziţii şi ale extinderii reţelei fixe către noi zone, conform datelor publicate de gigantul american Liberty Global, acţionarul operatorului.

Paravion, agenţia de turism online controlată de GED, va intra în insolvenţă după ce vânzările au scăzut cu 95%

Marti 8 august 2017. Agenţia de turism online Paravion, cumpărată în 2010 de fondul spaniol de investiţii GED, acţionar majoritar şi la Happy Tour, va intra în insolvenţă în vederea restructurării activităţii afacerile companiei fiind în picaj anul trecut, la doar 2 mil. euro, faţă de 44 mil. euro cu un an în urmă.

Obligaţiunile corporative ale UniCredit Bank, de 610 mil.lei, au intrat la tranzacţionare la BVB

Luni 7 august 2017. Obligaţiunile corporative emise de UniCredit Bank SA, membra a Grupului UniCredit, au intrat astăzi la tranzacţionare la BVB, emisiunea având o valoare totală de 610 milioane lei.

Cât câştigă un producător de preparte din peşte prezent la festivalul Untold? „Pe tot evenimentul trebuie să depăşim 100.000 lei”

Vineri 4 august 2017. Florin Irimescu, acţionar al companiei Quality Natural, un porducătorul de preparte din peşte din Suceava, prezent la festivalul Untold cu două standuri în care vinde mâncare gata preparată pe bază de peşte, spune că în prima zi a festivalului a avut vânzări totale de 20.000 lei (circa 4.500 de euro). Până la sfârşitul evenimentului Florin Irimescu mizează pe vânzări de peste 100.000 lei (circa 22.200 euro).

PwC România: Vânzarea Praktiker către compania Kingfisher a necesitat aproape şase luni de negocieri, care s-au intensificat în perioada imediat anterioară semnării

Joi 3 august 2017. Echipa de Tranzacţii a PwC România şi firma sa afiliată de avocatură, D&B David şi Baias, au asistat acţionarii Praktiker în tranzacţia de vânzare către britanicii de la Kingfisher, finalizarea contractului venind după şase luni de negocieri, care s-au intensificat în perioada imediat anterioară semnării.

Veniturile grupului Telekom România au scăzut cu 2,5% în trim. 2 la 236 mil. euro. Profitul operaţional a urcat cu 5,4% la 39 mil. euro

Joi 3 august 2017. Veniturile grupului Telekom România, cel mai mare furnizor de servicii de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, format din fostele companii Romtelecom şi Cosmote, a înregistrat în al doilea trimestru venituri totale de 236 mil. euro, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de grupul german Deutsche Telekom, acţionarul majoritar.

Topul brokerilor de asigurări în T1 / 2017: Marsh, Safety Broker, Transilvania Broker

Joi 3 august 2017. Piaţa de brokeraj în asigurări are un nou lider după primele trei luni din acest an, după ce brokerul cu acţionariat american Marsh a depăşit Safety Broker, compania deţinută de Viorel Vasile, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Finanţe personale. Rulajul mediu zilnic la BVB a fost în primele şapte luni de 49 mil. lei, al treilea ca mărime din 2007 încoace

Joi 3 august 2017. Rulajul de pe piaţa de capital de la Bucureşti a ajuns după sfârşitul lunii iulie la 48,7 milioane lei, al treilea cel mai înalt nivel din 2007 încoace, atunci când media zilnică de tranzacţionare atingea 58,7 milioane lei.

Endava are în plan să ajungă la 2.500 de angajaţi în soft şi servicii de IT anul acesta

Miercuri 2 august 2017. Furnizorul britanic de software şi servicii de IT Endava, care are şi acţionari minoritari români, cu afaceri de 311,9 mil. lei (69,5 mil. euro) şi un număr mediu de peste 1.800 de oameni anul trecut, are în plan să ajungă până la finele acestui an la 2.500 de angajaţi.

Iancu Guda, analist financiar: Companiile din România plătesc dividende de 43 de miliarde de lei. „Distribuirea accelerată a dividendelor se poate întoarce ca un bumerang.“

Miercuri 2 august 2017. Companiile din România au dis­tribuit anul trecut dividende de 43 mld. lei, respectiv 85% din pro­fiturile obtinute în ultimul an şi aproxi­mativ 10% din capi­ta­lurile pro­prii totale, dar ten­din­ţa de a plăti accelerat di­vi­dende către acţionari se poa­te întoar­ce ca un bu­merang îm­potriva firmei şi poa­te în­semna înce­putul sfârşi­tului pentru aceas­ta, este de părere Iancu Guda, preşe­dinte al Aso­ciaţiei Analiştilor Finan­ciar-Bancari din România (AAFBR).

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Plata accelerată a dividendelor se poate întoarce ca un bumerang împotriva firmei şi poate însemna începutul sfârşitului pentru ea

Marti 1 august 2017. Companiile din România au distribuit anul trecut dividende de 43 miliarde euro, respectiv 85% din profiturile obtinute în ultimul an şi aproximativ 10% din capitalurile proprii totale, dar tendinţa de a plăti accelerat dividende către acţionari se poate întoarce ca un bumerang împotriva firmei şi poate însemna începutul sfârşitului pentru aceasta, este de părere Iancu Guda, Preşedinte al Asociatiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Ioan Tecar iese din afacerea cu hârtie Pehart Tec cu „câteva zeci de milioane de euro“ în cont

Marti 1 august 2017. Antreprenorul Ioan Tecar din Dej a ieşit din acţionariatul com­pa­ni­ilor membre ale gru­pului Pehart Tec, cu afaceri cumulate de peste 70 mil. euro anul tre­cut, prin vânzarea a 45% din acţiuni că­tre fon­dul de investiţii Abris Capital Partners.

High-Tech Systems & Software mizează pe afaceri de minimum 12 mil. euro în 2017, plus 20%

Luni 31 iulie 2017. High-Tech Systems & Software (HTSS), companie locală specializată în furnizarea de soluţii software de business, cu acţionariat cipriot, are în plan să ajungă anul acesta la afaceri de circa 55 milioane lei (12 milioane euro), cu 15-20% mai mari decât în 2016.

Războiul se acutizează. Fondul Proprietatea cere revocarea noilor membri din directoratul Hidroelectrica

Vineri 28 iulie 2017. Fondul Proprietatea solicită convocarea Adunării Generale a Acţionarilor Hidroelectrica pentru a revoca hotărârea Consiliului de Supraveghere prin care au fost numiţi noii membri ai directoratului Hidroelectrica.

Cele mai mari 20 de companii din economie aflate în insolvenţă au afaceri de 7 mld. lei şi datorii de aproape două ori mai mari

Vineri 28 iulie 2017. ♦ La jumătatea acestui an erau în insolvenţă aproape 15.000 de companii cu afaceri cumulate de circa 21 mld. lei ♦ Cele mai mari 20 de businessuri în insolvenţă sunt responsabile pentru o treime din totalul acestui business ♦ Dintre acestea, şapte sunt companii cu acţionariat majoritar de stat, iar 11 au ca acţionar majoritar un antreprenor român. Doar două firme au în spate acţionari străini ♦ Doar şase dintre cele 20 de businessuri se află în proces de reorganizare.

Este oficial: chinezii intră în acţionariatul Rompetrol. Tranzacţia dintre NC KazMunayGas şi China Energy Company Limited a fost aprobată de autorităţile române

Joi 27 iulie 2017. Grupul KMG International (KMGI) anunţă că autorităţile române au aprobat tranzacţia încheiată la finele anului 2016 între acţionarul său unic, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

CEO-ul fabricii de panouri din lemn Yldiz Entegre, despre tăierile ilegale de lemn: „Dacă în Turcia ar face cineva aşa ceva, ar fi băgat imediat la închisoare”

Vineri 21 iulie 2017. Ismail Hakki Yildiz, CEO-ul companiei cu acţionariat turcesc Yildiz Entegre, care a investit anul acesta 150 mil. euro într-o fabrică de panouri de lemn în judeţul Argeş, afirmă că tăierile ilegale de lemn nu ar trebui tolerate în România, explicând totodată că în Turcia hoţii de lemn sunt arestaţi imediat.

Investitorul de 94 de ani care deţine 13% din Oil Terminal contestă hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor privind majorarea de capital al societăţii

Joi 20 iulie 2017. Dumitrescu Sebastian Valentin, investitorul de 94 de ani care deţine 13% din acţiunile operatorului portuar Oil Terminal (OIL), contestă nulitatea absolută integrală a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din octombrie 2016, privind majorarea de capital al societăţii.

Morgan Stanley înfiinţează un centru de tranzacţionare în Frankfurt

Joi 20 iulie 2017. Morgan Stanley a ales oraşul Frankfurt pentru a înfiinţa un centru de tranzacţionare în Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Adevarată vacă de muls: Hidroelectrica îi dă statului circa un miliard de lei din dividende

Joi 20 iulie 2017. Hidroelectrica va plăti integral dividendele aferente anului trecut, în valoare de 1,035 miliarde lei, către cei doi acţionari, Ministerul Energiei, care deţine 80% din capital, şi Fondul Proprietatea 19,9%.

Carrefour România a cumpărat pe 25 noiembrie 2016 încă 21% din acţiunile firmei din spatele aplicaţiei mobile Bringo - un “Uber pentru cumpărături”

Joi 20 iulie 2017. Tranzacţia prin care Carrefour a devenit acţionar majoritar a fost semnată în data de 25 noiembrie 2016 între firma Allib Rom SRL (deţinută de Carrefour) şi Beta Software Management (care este deţinută de Ascend Net Solutions).

Cel mai mare câştig dintre ofertele de listare l-a dat Broker Cluj în 2005, care a avut plus 159% în prima zi de tranzacţionare. Cel mai mic, MedLife

Joi 20 iulie 2017. Investitorii care au cumpărat acţiuni în perioada de listare a Broker Cluj la începutul anului 2005 şi le-au vândut în prima zi de tranzacţionare sunt şi până astăzi cei mai mari câştigători în contextul în care au avut plus 159%.

Topul celor mai mari crescători de porci: Chinezii şi danezii controlează o treime din piaţa locală

Joi 20 iulie 2017. Grupul Smithfield România cu acţionariat chinez şi danezii de la Premium Porc controlează împreună circa o treime din piaţa de creştere a porcilor, având afaceri cumulate de aproape un miliard de lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

La minimul deceniului. Depozitele bancare ale străinilor în România au coborât în mai la 3,2 mld. €

Joi 20 iulie 2017. Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care reprezintă în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au continuat să scadă în primele cinci luni din acest an, iar în a doua parte a anului tendinţa de ajustare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea să continue.

Miliardarii lumii, ce afaceri au în România. Astăzi, Boris Mints, acţionar al CA Immo

Miercuri 19 iulie 2017. Omul de afaceri rus Boris Mints este proprietarul companiei de investiţii O1 Group, înregistrată în Cipru şi fondată în 2004, şi are, potrivit revistei americane Forbes, o avere estimată la 1,37 miliarde de dolari.

Sodexo devine acţionarul majoritar al Benefit Seven după ce achiziţionează încă 40% din companie

Marti 18 iulie 2017. Sodexo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a tichetelor de masă, şi-a majorat până la 60% pachetul de acţiuni deţinut la Benefit Seven, companie controlată de trei antreprenori români care au creat serviciul 7card, cel mai mare furnizor de abonamente de activităţi recreative, sport şi wellness pentru angajaţii din România.

Bursa de la Bucureşti rămâne cu o singură companie străină listată, după ce NEPI s-a retras oficial astăzi de la tranzacţionare

Marti 18 iulie 2017. Acţiunile NEPI (NEP), grupul de investiţii imobiliare ce administrează proprietăţi în Capitală precum Mega Mall sau Promenada Mall, au fost retrase marţi de la tranzacţionare, decizie luată în urma fuziunii cu polonezii de la Rockcastle, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară.

BERD cere convocarea unei adunări a acţionarilor BVB pentru alegerea unui membru în boardul Bursei

Marti 18 iulie 2017. Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine un pachet de 6,05% din Bursa de Valori Bucureşti, a solicitat convocarea unei adunări generale ordinare a acţionarilor pentru alegerea unui nou membru în boardul BVB, pe poziţia rămasă vacantă după decesul lui Cristian Micu, în luna iunie.

Tranzacţie pe piaţa gazelor naturale. Un fond de investiţii din Cehia cumpără un trader local cu afaceri de 90 mil. lei

Vineri 14 iulie 2017. Furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, a achiziţionat Forte Gaz GN, o companie care activează în acel­aşi domeniu şi care are acţionariat românesc.

Network One Distribution, companie deţinută de antreprenorul Iulian Stanciu, a cumpărat încă 8% din compania care produce bicicletele Pegas

Joi 13 iulie 2017. Network One Distribution - liderul pieţei locale de distribuţie IT&C, companie deţinută integral de Iulian Stanciu - unul dintre cei mai puternici antreprenori din IT, care este proprietarul retailerului Flanco şi acţionar şi CEO al grupului eMAG, şi-a majorat participaţia la Atelierele Pegas, firma care a relansat în 2012 pe piaţa locală bicicletele sub brandul Pegas.

Acţiunile Patria Bank revin la tranzacţionare pe BVB sub un nou simbol-PBK

Joi 13 iulie 2017. Acţiunile Patria Bank se tranzacţionează de joi la BVB sub un nou simbol bursier, PBK, în urma finalizării fuziunii cu Banca Comercială Carpatica, schimbare menită să reflecte o nouă strategie şi identitate a băncii.

Ce planuri au polonezii de la Work Service odată cu preluarea grupului APT cu afaceri de 15 mil. euro. „Vrem să creştem cu minimum 10% pe an în următorii 5 - 6 ani, pentru că vedem potenţial“

Joi 13 iulie 2017. Afacerile polonezilor de la Work Service Group, o companie de servicii de resurse umane care a preluat acţionariatul majoritar al grupului de recrutare şi muncă temporară APT din România, vor creşte cu două cifre în următorii ani, pentru că rata de angajare a populaţiei va fi din ce în ce mai mare, iar tinerii şi vârstnicii vor dori raporturi de muncă mai flexibile.

Marius Ivan face încă un exit, de la centrul comercial Pipera Plaza. Alpha Property Development, care a dezvoltat magazine Kaufland şi Lidl, devine unicul proprietar

Marti 11 iulie 2017. Omul de afaceri Marius Ivan a ieşit din acţionariatul proiectului Pipera Plaza, potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial. Antreprenorul a dezvoltat acest proiect din Voluntari împreună cu Alpha Property Group, parte a grupului ceh InterCora, către care de altfel Marius Ivan şi-a şi vândut participaţia.

Ludwik Sobolewski, şeful Bursei de la Bucureşti, promite noi listări în a doua jumătate din 2017, dar şi noi produse

Joi 6 iulie 2017. Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti din 2013 şi al cărui mandat urmează să se încheie în august 2017, dacă nu va fi prelungit de acţionari, promite că piaţa de capital va avea noi listări în a doua jumătate de an, dar şi produse noi.

Arianna Huffington este noua faţă publică a Uber: Ea va avea sarcina de a vinde povestea conform căreia Uber se poate schimba

Marti 4 iulie 2017. Arianna Huffington, în vârstă de 66 de ani, este noua faţă publică a Uber, după ce cofondatorul companiei americane, Travis Kalanick, a demisionat din funcţia de director executiv, în urma unor presiuni din partea acţionarilor, scrie Financial Times.

Simion Mureşan, acţionar al Electrogrup Cluj şi Direct One, a pariat 10 mil. euro pe producţia de vin

Luni 3 iulie 2017. Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali, a pariat alături de un prieten, Claudiu Sugar, zece milioane de euro pe un business în domeniul producţiei de vin în judeţul Cluj, vizavi de salina Turda.

Cine sunt cei mai bogaţi români la bursă: de la moguli telecom la bancheri, de la oameni discreţi la farmacişti

Sambata 1 iulie 2017. Emitenţii listaţi pe segmentul principal de tranzacţionare au 24 de acţionari raportaţi la bursă cu 3,5 miliarde de lei investiţi în acţiunile companiilor la care ei sunt fie directori generali, preşedinţi, fie acţionari, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor BVB.

Proprietarii hotelului Zenith din Mamaia au în plan să ridice un apart-hotel pe un teren de 2.500 de metri pătraţi de lângă hotel

Joi 29 iunie 2017. Paul Mărăşoiu, directorul general al hotelului de patru stele Zenith -Top Country Line- Conference& Spa (fostul Golden Tulip şi fostul Fantasy Beach) din nordul staţiunii Mamaia, una dintre cele mai mari unităţi de pe litoral, cu o capacitate de 290 de camere, spune că acţionarii evaluează oportunitatea dezvoltării unui apart-hotel pe un teren din apropierea hotelului.

Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti de la bursa românească: moguli telecom, bancheri, farmacişti

Joi 29 iunie 2017. Emitenţii listaţi pe segmentul principal de tranzacţionare au 24 de acţionari raportaţi la bursă cu 3,5 miliarde de lei investiţi în acţiunile companiilor la care ei sunt fie directori generali, preşedinţi, fie acţionari, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor BVB.

Cine este Lucian Şova, noul ministru al comunicaţiilor: deputat, membru al PSD din 1999, inginer mecanic specializat în transporturi rutiere care a ocupat funcţii de conducere la Ministerul Transporturilor şi acţionar majoritar al unei firme de profi

Miercuri 28 iunie 2017. Lucian Şova, 57 de ani, propunerea surpriză a PSD pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este de formaţie inginer mecanic specializat în transporturi rutiere, acţionar majoritar al unei firme de transport şi deputat de Bacău pentru a doua oară din partea PSD, partid al cărui membru este din 1999.

Nikolay Kosov, preşedintele Băncii Internaţionale de Investiţii: Ne gândim să vindem o nouă emisiune de obligaţiuni în toamnă la Bucureşti, dar depinde de condiţiile de piaţă

Luni 26 iunie 2017. Nikolay Kosov, preşe­dintele Băncii Inter­naţionale de Investiţii, o instituţie financiară cu sediul la Moscova şi care are ca acţionari nouă state printre care şi România, spune că banca ia în considerare un plasament de obligaţiuni pe piaţa românească în toamnă dacă condiţiile de piaţă o vor permite.

Patria Bank îşi reduce capitalul social cu 149 mil. lei. Pe bursă, acţiunile băncii scad cu 5%

Vineri 23 iunie 2017. Patria Bank a anunţat astăzi convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) prin care cere aprobarea pentru reducerea capitalului social de la 376,2 mil. lei, la 227,1 mil. lei, respectiv cu 149 mil. lei.

Povestea aplicaţiei Clever Taxi: exit de peste 10 milioane de euro către mytaxi (Daimler Mercedes) în mai puţin de 5 ani de la lansare

Vineri 23 iunie 2017. Mihai Rotaru şi Alexandru Dumitru, fondatorii Clever Taxi - aplicaţia mobilă care a intermediat din 2012 până în prezent peste 40 de milioane de călătorii cu taxiul în 20 de oraşe din România, Adrian Pitiş - primul susţinător al proiectului - şi Călin Fusu - primul investitor de calibru în companie (prin compania Bestjobs Recrutare) - urmează să încaseze peste 10 mil. euro de la mytaxi.net, cel mai mare jucător european de pe piaţa aplicaţiilor de taxi, al cărui acţionar majoritar este gigantul german Daimler Mercedes, după ce compania cu sediul în Hamburg a semnat în 9 mai documentele pentru achiziţia integrală a pachetului de acţiuni.

Călin Fusu, cel mai mare acţionar al Clever Taxi înainte de exitul către Daimler: A fost un preţ bun. Pe mine câteva milioane de euro în plus sau în minus nu mă încântă aşa tare, dar pentru co-fondatori este super

Joi 22 iunie 2017. Tranzacţia prin care platforma mytaxi, care are în spate gigantul german Daimler (Mercedes), a achiziţionat integral acţiunile companiei româneşti Clever Tech, proprietarul aplicaţiei Clever Taxi, s-a realizat la un „preţ bun” a declarat pentru ZF antreprenorul Călin Fusu, care, prin intermediul Bestjobs, deţinea un pachet de 34% din firma locală.

Axxess Capital - participaţie în elefant.ro

Joi 22 iunie 2017. Fondul de investiţii Axxess Capital a intrat în acţionariatul Elefant Online, compania care administrează activitatea magazinului online elefant.ro, în urma unei investiţii de peste 5 mil. euro.

Cine sunt acţionarii celei de-a doua bănci din România: Fondurile de pensii private au 11% din Banca Transilvania

Miercuri 21 iunie 2017. Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii, care au grijă de banii de pensie a şapte milioane de români, aveau în decembrie anul trecut 10,7% din capitalul social al Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească.

Olandezii de la DN Agrar Apold au 2.700 de vaci de lapte şi sunt cel mai mare crescător din România. Cifra de afaceri a grupului este de 32 de milioane de lei, cu un profit de 2,1 milioane de lei

Miercuri 21 iunie 2017. DN Agrar Apold din localitatea Gâr­bova, judeţul Alba, o companie cu acţionariar olandez parte a grupului DN Agrar, este cel mai mare crescător de vaci de lapte din Ro­mânia, potrivit unui cla­sa­ment realizat de Oficiul Naţional al Regis­trului Comerţului, după cifra de afaceri realizată în anul 2016.

Situaţie rămasă în suspans: Rompetrol Rafinare încă nu a decis cum va acoperi pierderile astfel încât să nu se dizolve

Marti 20 iunie 2017. Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare (Rafinăria Petromidia) a anunţat marţi seară acţionarii că va convoca o nouă Adunare Generală Extraordinară, în vederea prezentării spre aprobare a soluţiilor pentru acoperirea diferenţei dintre activul net şi capitalul social subscris.

Danezii de la JD Agro Cocora investesc 2 mil. euro într-o fermă în Amzacea. " Acolo vom construi o nouă fermă care va funcţiona în prima fază fără silozuri."

Marti 20 iunie 2017. Compania cu acţionariat danez JD Agro Cocora din ju­de­ţul Ialomiţa, un business de 10,9 mil. euro în 2016 din culti­varea cerealelor, investeşte două milioane de euro în în­fi­inţarea unei ferme în Amzacea, judeţul Constanţa, ajun­gând astfel să exploateze circa 10.000 de hectare în Ro­mâ­nia, suprafaţă cultivată preponderent cu grâu, rapiţă şi porumb.

​Acţiunile AAGES Târgu-Mureş deschid prima şedinţă de tranzacţionare la 3,9 lei, plus 5,4% faţă de preţul de ofertă

Luni 19 iunie 2017. Acţiunile companiei AAGES Târgu-Mureş (AAG) au debutat astăzi pe piaţa de capital bucureşteană la un preţ de 3,9 lei pe unitate, fiind tranzacţionate la ora redactării acestei ştiri la 3,81 lei.

O statistică stupefiantă. Cum a ajuns România raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an

Sambata 17 iunie 2017. Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, com­pa­nii cu acţionari ame­ri­cani, rea­li­zea­ză anual rulaje de mi­liarde de lei pe pia­ţa româ­nească, dar rapor­tea­ză con­stant pierderi.

Cine este miliardarul sud-african care a cumpărat jumătate din mallurile lui Iulian Dascălu

Vineri 16 iunie 2017. Miliardarul sud-african Christoffell Wiese (75 de ani), cu o avere estimată de revista americană Forbes la 5,6 mld. dolari, şi-a construit un imperiu de retail pariind pe un format de magazine cu preţuri mici în Africa de Sud. De acolo însă a început „misiunea” sa să cucerească lumea. El este totodată cel mai important acţionar al gigantului Steinhoff, cu operaţiuni importante în industria mobilei şi a lemnului la nivel mondial şi în România.

AGES Târgu Mureş începe de luni la tranzacţionarea la BVB

Joi 15 iunie 2017. Producătorul de echipamente industriale AAGES Târgu Mureş (simbol bursier AAG) începe de luni, 19 iunie, tranzacţionarea la bursa românească, în urma unei oferte de vânzare de acţiuni de doar două zile, faţă de 10 zile cât era programat.

Peste 23.000 de români au devenit acţionari în patru luni, pe când fondurile mutuale au minus 200 de investitori

Joi 15 iunie 2017. Circa 23.000 de persoane fizice au devenit acţionari la com­panii din România în primele patru luni din 2017, în timp ce numărul de companii nou înfiinţate a fost de circa 45.000, iar băncile au strâns în medie aproximativ 177.000 de de­po­nenţi

Unul dintre cei mai importanţi dealeri ai mărcii auto Opel a investit într-o cramă şi un conac în Dealu Mare

Miercuri 14 iunie 2017. Tiberiu Bardan, directorul general şi acţionarul Di-Bas, unul dintre cei mai importanţi dealeri locali ai mărcii auto Opel, a pariat pe o afacere în domeniul vinului. El a cumpărat 10 hectare de viţă-de-vie şi a dezvoltat o minicramă şi un conac cu 20 de camere în satul Ceptura din zona Dealu Mare.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter