Stiri despre banci

 

Topul celor mai lichide companii la BVB în primul semestru: Banca Transilvania,Fondul Proprietatea şi Romgaz

Miercuri 20 septembrie 2017. Topul celor mai lichide companii la BVB în primul semestru al anului a fost deschis de Banca Transilvania (TLV) care deţine o pondere de circa 19,47% din valoarea totală tranzacţionată, urmată de Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Société Générale (BRD) şi OMV Petrom (SNP), potrivit unui raport realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Banca rezultată dintr-o tranzacţie Banca Transilvania - Bancpost va ataca poziţia de lider deţinută de BCR

Miercuri 20 septembrie 2017. Disputată între Banca Transilvania şi alţi investitori, fondurile americane Varde şi J.C. Flowers, achiziţia Bancpost, instituţie de credit cu o cotă de piaţă de apro­ximativ 3%, a devenit o miză importantă.

Costin Raiu, Kaspersky Lab: Sunt constant atacuri asupra băncilor din România şi nu sunt raportate

Marti 19 septembrie 2017. Atacurile cibernetice asupra instituţiilor bancare din România sunt constante, nefiind raportate, anul trecut existând şase, a declarat Costin Raiu, directorul global al echipei de Cercetare şi Analiză de la Kaspersky Lab, marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ne aşteptăm la decelerarea dinamicii fluxurilor comerciale internaţionale în 2018-2019

Marti 19 septembrie 2017. Dinamica schimburilor comerciale internaţionale ale României se va diminua în perioada 2018-2019, faţă de avansul de 8,4% estimat în acest an la exporturi şi de 9,2% la importuri, prognoza ţinând cont de semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză şi de rebalansarea mix-ului de politici economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Indicele BET, reprezentativ pentru bursa românească, împlineşte 20 de ani de existenţă. Cel mai longegiv emitent din componenţa indicelui, Banca Transilvania

Marti 19 septembrie 2017. Indicele BET, referinţa pieţei de capital din România, împlineşte astăzi 20 de ani de existenţă, fiind primul indice dezvoltat de bursa de valori românească.

Valentin Lazea, economist şef al BNR: România are cea mai mare inegalitate de venituri între cei ce muncesc din UE

Marti 19 septembrie 2017. România are cea mai mare inegalitate de venituri între minimul şi maximul de venituri realizate de cei care muncesc, a declarat marţi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), remarcând că această discrepanţă este mare „în ţările care au cotă unică de impozitare”.

Andrei Rădulescu, BT: Pe piaţa monetară ratele de dobândă continuă să crească pe scadenţele la trei şi şase luni

Marti 19 septembrie 2017. Ratele de dobândă pe piaţa monetară au continuat să crească pe scadenţele la trei şi şase luni, ajungând la maximele din ianuarie 2016 şi au scăzut pe scadenţele foarte scurte (overnight), la 0,22%/0,51%, potrivit unei analize a Băncii Transilvania.

Rusia îşi reduce dobanda cheie pentru a patra oară în acest an

Marti 19 septembrie 2017. Banca centrală a Rusiei şi-a redus dobanda de referinţă din nou în condiţiile în care inflaţia a ajuns la un minim record, relatează Deutsche Welle. Ţara încearcă să-şi accelereze creşterea economică după o recesiune prelungită, lipsa de reforme structurale făcand procesul de redresare volatil.

Băncile sprijină cu toate motoarele deschiderea de conturi pentru plata defalcată a TVA: Azi UniCredit şi CEC Bank

Luni 18 septembrie 2017. UniCredit anunţă, într-un comunicat transmis luni, că pentru companiile plătitoare de TVA va deschide conturi pentru plata defalcată a TVA, fără comisioane de administrare.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Spread-ul de dobândă la titlurile de stat a ajuns la minimul din iunie

Luni 18 septembrie 2017. Curba randamentelor titlurilor de stat va fi influenţată în perioada imediat următoare de evoluţiile din pieţele internaţionale de titluri de stat şi la climatul economic şi politic intern, după ce spread-ul de dobândă s-a redus cu 0,2% la 3,22 puncte procentuale, nivelul minim de la finele lunii iunie, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Cresc ratele bancare: Indicatorul ROBOR la 3 luni a revenit la 1%, după 20 de luni sub acest prag

Luni 18 septembrie 2017. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

BNR îi cheamă înapoi în ţară pe românii care lucrează în instituţiile financiare din străinătate

Luni 18 septembrie 2017. Mugur Tolici, director HR: l Avem nevoie de oameni care au înţelegerea sistemului financiar-bancar din afară l Le oferim posibilitatea să lucreze pe posturi de execuţie l Prima de instalare este de două ori salariul lunar net.

Cele mai puternice bănci centrale ale Vestului se îndreaptă împreună spre finalul erei banilor ieftini. Banca Centrală Europeană merge mai şovăielnic deoarece euro este prea puternic, iar inflaţia prea slabă

Luni 18 septembrie 2017. Cu Banca Angliei semna­lizând că este pregătită să ma­joreze dobânzile pen­tru a ţine în frâu inflaţia, trei din­tre cele mai impor­tante bănci cen­tra­le ale lumii merg pentru prima dată în ultimii ani împreună spre finalul erei post-criză a banilor ieftini.

Schimbări la CEC Bank: Dan Sandu îi ia locul lui Enache Jiru în poziţia de posibil viitor director general şi preşedinte al CA. Deocamdată Radu Gheţea rămâne şeful băncii

Luni 18 septembrie 2017. Adunarea Generală a Acţionarilor de la cea mai mare bancă de stat, CEC Bank, a aprobat vineri numirea unui nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, Dan Sandu, în locul lui Radu Gheţea, însă actualul preşedinte va rămâne în funcţie până când noile numiri vor fi aprobate de BNR.

BERD cere Poloniei să-şi accelereze privatizările

Luni 18 septembrie 2017. Polonia ar trebui să-şi reducă nivelul ìsurprinzătorî al controlui pe care statul îl are asupra economiei, în special în sectoarele bancar şi al energiei, şi să accelereze ritmul privatizărilor, a declarat preşedintele BERD Suma Chakrabarti, citat de Reuters.

MApN: Angajaţii ministerului primesc, în 15 septembrie, toate drepturile salariale

Vineri 15 septembrie 2017. Operatorii bancari vor efectua alimentarea conturilor personale ale angajaţilor MApN, în data de 15 septembrie, când se face plata tuturor drepturilor destinate cheltuielilor de personal, potrivit unui răspuns dat de MApN la solicitarea MEDIAFAX.

Lira sterlină a atins nivelul maxim faţă de dolar din ultimele 15 luni

Vineri 15 septembrie 2017. Lira sterlină a atins, vineri, nivelul maxim în raport cu dolarul din ultimele 15 luni, după ce declaraţia reprezentantului Bank of England a lăsat loc de speculaţii potrivit cărora rata dobânzii ar urma să crească în următoarele luni, notează BBC News.

Astăzi se împlinesc nouă ani de la falimentul Lehman Brothers, evenimentul care a aruncat lumea în cea mai dură criză financiară din ultimii 80 de ani

Vineri 15 septembrie 2017. Falimentul Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Statelor Unite la acea vreme, a reprezentat acum nouă an începutul oficial al crizei financiare globale.

Banca Transilvania informează oficial care este stadiul discuţiilor privind achiziţia Bancpost: Finalizarea negocierilor este estimată pentru sfârşitul lunii octombrie, după primirea aprobărilor

Vineri 15 septembrie 2017. Banca Transilvania informează oficial care este stadiul discuţiil privind achiziţia Bancpost, finalizarea negocierilor fiind estimată pentru finalul lunii octombrie, după parcurgerea etapelor necesare şi obţinerea aprobărilor.

Bursa şi-a revenit serios după falimentul Lehman Brothers. La nouă ani după seismul financiar ale cărui consecinţe încă mai pot apărea, piaţa de capital americană şi-a crescut valoarea cu 99%

Vineri 15 septembrie 2017. Falimentul Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Statelor Unite la acea vreme, a reprezentat acum nouă ani începutul oficial al crizei financiare globale.

După nouă ani de la falimentul Lehman, bursa americană s-a dublat, iar cea românească le-a depăşit pe cele din regiune

Vineri 15 septembrie 2017. Falimentul Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Statelor Unite la acea vreme, a reprezentat acum nouă ani începutul oficial al crizei financiare globale.

Fady Chreih, CEO Regina Maria: Vom inaugura spitalul de 15 milioane euro de la Cluj în T1 2018

Joi 14 septembrie 2017. Spitalul de la Cluj este realizat în parteneriat cu Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, invitat la Comisia economică a Senatului pentru explicaţii legate de IFN-uri

Joi 14 septembrie 2017. Daniel Zamfir (PNL), preşedintele Comisiei economice din Senat, l-a invitat pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la o audiere în comisie, programată pentru marţi, pe mai multe teme, una dintre ele fiind ”practicile incorecte” ale instituţiilor financiare nebancare.

Radu Hanga, director executiv de strategie la Banca Transilvania, a fost numit membru în board-ul Bursei de Valori Bucureşti

Joi 14 septembrie 2017. Radu Hanga, director executiv strategie-coordonare al grupului financiar Banca Transilvania, a fost numit astăzi membru în Consiliul de Administraţie al BVB pe poziţia vacantă deţinută anterior de Cristian Micu, decedat, măsura fiind aprobată de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în adunarea generală.

SIF Moldova cumpără 6,5 milioane de acţiuni Banca Transilvania pentru 15 milioane de lei în două tranzacţii

Joi 14 septembrie 2017. SIF Moldova, cea mai valoroasă societate de investiţii financiare din cele cinci, a achiziţionat pe 13 septembrie două pachete cumulate de 6,6 milioane de acţiuni la Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de la bursa românească, pentru circa 15 milioane de lei.

Banca Transilvania prognozează un deficit de cont curent de 3,4% din PIB în 2017, cel mai ridicat nivel din 2012

Joi 14 septembrie 2017. Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi va avansa în acest an la 3,4% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2012, cele mai recente statistici ale BNR confirmând tendinţa de deteriorare, comentează Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Investiţiile străine directe, mai mici cu 17,22%, în primele şapte luni din acest an

Investiţiile străine directe, mai mici cu 17,22%, în primele şapte luni din acest anMiercuri 13 septembrie 2017. Investiţiile străine directe au scăzut cu 17,22% în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la 2,369 miliarde euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), date miercuri publicităţii.

Deficitul de cont curent a urcat cu 63,11%, în primele şapte luni din 2017

Deficitul de cont curent a urcat cu 63,11%, în primele şapte luni din 2017Miercuri 13 septembrie 2017. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,631 miliarde euro, în primele şapte luni din acest an, în creştere cu 63,11%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), date miercuri publicităţii.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi, în creştere cu 1,4 miliarde de euro

Miercuri 13 septembrie 2017. În perioada ianuarie – iulie 2017 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3 631 milioane de euro, comparativ cu 2 226 milioane de euro în perioada ianuarie–iulie 2016, conform datelor Băncii Naţionale a României. Au scăzut şi investiţiile străine directe.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la o accelerare a inflaţiei în trimestrele următoare

Miercuri 13 septembrie 2017. Evoluţia inflaţiei în trimestrele următoare va accelera, pe fondul disipării impactului noului Cod fiscal, excesului de cerere agregată şi a reintroducerii accizei suplimentare la carburanţi, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor pe piaţa valutară a coborât după primele opt luni din 2017 la 1,63 mld. euro, însă rămâne peste 2016. Piaţa valutară a continuat să scadă în august, după ce în iunie volumul tranzacţiilor urcase la max

Miercuri 13 septembrie 2017. Piaţa valutară s-a redresat în primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada ianuarie-august 2016, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la circa 1,63 mld. euro, în creştere cu aproximativ 14% faţă de nivelul de anul trecut, de 1,43 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale.

Banca Transilvania îşi majorează capitalul social prin conversia în acţiuni a unor obligaţiuni

Marti 12 septembrie 2017. Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu suma de 3.483 lei, la 4,341 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a unui număr de 3.537 obligaţiuni.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de deteriorare a balanţei comerciale până la majorarea costurilor de finanţare pe plan intern

Marti 12 septembrie 2017. Deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a adâncit la şapte luni cu 33%, la 6,8 miliarde euro, iar tendinţa de deteriorare va continua până la majorarea costurilor de finanţare pe plan intern, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

VIDEO ZF Live. Dragoş Doroş, Camera Consultanţilor Fiscali: Plata defalcată a TVA a fost introdusă mult prea repede. Este o povară foarte costisitoare pentru companii

Marti 12 septembrie 2017. ♦ Plata defalcată a TVA prevede aplicarea unui mecanism ce presupune obligaţia ca orice persoană înregistrată în scopuri de TVA să-şi deschidă cel puţin un cont bancar special pentru TVA, pentru a încasa TVA din facturile emise şi pentru a face plata TVA din facturile primite de la alţi furnizori în contul acestora.

Intesa a preluat controlul Veneto în România, sucursala fiind înregistrată la BNR

Marti 12 septembrie 2017. Banca Intesa Sanpaolo şi-a con­so­lidat prezenţa pe piaţa românească după achiziţia sucursalei locale a Veneto Banca, Intesa Sanpaolo Torino - sucursala Bucureşti fiind înre­gistrată la Banca Naţională.

Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar în ultimul deceniu: solvabilitatea şi lichiditatea au crescut constant şi au ajuns mai mult decât duble faţă de nivelul reglementat. Băncile au spaţiu şi suficienţi bani să majoreze creditarea

Luni 11 septembrie 2017. Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a oscilat în ultimul deceniu între un minim de 11,85% şi un vârf de 19,83%, peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există spaţiu pentru ca băncile să intensifice creditarea economiei.

Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, despre situaţia din sistemul bancar: „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”

Vineri 8 septembrie 2017. Avem trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de 10 ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare, spune Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, într-un interviu pentru ZF.

Andrei Rădulescu, BT: În perioada următoare ne aşteptăm la decelerarea dinamicii salariului real

Vineri 8 septembrie 2017. Majorarea salariilor a contribuit la accelerarea consumului privat şi la deteriorarea competitivităţii internaţionale a economiei în ultimele trimestre, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, datele statistice privind salariul mediu net pe economie publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Alianţă surpriză: Fondul american J.C. Flowers vrea să se asocieze cu Warburg Pincus pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus Bank

Vineri 8 septembrie 2017. Fondul de investiţii J.C. Flowers discută o asociere cu un alt fond de investiţii american, Warburg Pincus pentru a încerca să cumpere la pachet Bancpost şi Piraeus Bank România, bănci scoase la vânzare de către acţionarii greci.

Avertismentul lui John Cryan, şeful Deutsche Bank: Robobancherii şi robocontabilii vor schimba dramatic faţa industriei bancare

Joi 7 septembrie 2017. Cea mai mare bancă a Germaniei a trecut deja printr-un perioadă dură de restructurare în ultimii ani, însă, de parcă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, şeful său, John Cryan, admite într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt că multe dintre poziţiile din cadrul băncii sale vor fi ocupate de roboţi sau de alte forme de auto­ma­tizare în următorii cinci ani.

Amenzi de până la 1 milion de lei pentru încălcarea Regulamentului privind tranzacţiile cu cardul

Joi 7 septembrie 2017. Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţiei, joi 7 septembrie, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/751 privind comisioanele interbancare pentru tranzacţiile de plată cu cardul.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, ridică miza pe România: Planul iniţial era ca la Bucureşti să avem 400-500 softişti. Acum vrem să ajungem la 1.000

Joi 7 septembrie 2017. Gigantul german Deutsche Bank avea iniţial în plan ca echipa de programatori din Bucureşti să ajungă la cel mult 400-500 de oameni şi nu la 830 câţi are în prezent centrul, a declarat declarat Kim Hammonds, membru în Consiliul de administraţie al băncii şi director operaţional al diviziei de tehnologie, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Bucureşti.

Negocieri intense pentru achiziţia Bancpost şi a Piraeus Bank. Două bănci, patru ofertanţi. Fondurile americane încearcă să cumpere băncile la pachet

Joi 7 septembrie 2017. Negocierile pentru achi­zi­ţia Bancpost şi Piraeus Bank au intrat în linie dreap­tă, în joc fiind două bănci care cumulat au cota de piaţă de 4,6% şi câteva milioane de clienţi.

Radiografia băncilor româneşti cu acţionariat grecesc de pe piaţa locală în S1 2017: Băncile cu capital elen au raportat depozite de 4,6 mld. euro, în creştere cu 4,5%. Însă rolul lor în creditarea economiei rămâne modest

Miercuri 6 septembrie 2017. Cele mai mari trei grupuri greceşti prezente în sistemul bancar local - Alpha, Eurobank- acţionarul Bancpost, şi Piraeus - aveau la finalul primului semestru (S1) din acest an depozite cumulate în valoare de aproape 4,6 mld. euro, în creştere cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Demisie la nivel înalt: Vicepreşedinte Fed renunţă la poziţia sa din motive personale. Mandatul său trebuia să expire în iunie anul viitor

Miercuri 6 septembrie 2017. Stanley Fischer a demisionat din poziţia de vicepreşedinte al Rezervei Federale (Fed), adăugând şi mai multe turbulenţele băncii centrale americane care se confruntă cu o serie de schimbări la nivelurile sale cele mai înalte, scrie Financial Times.

Centrul de software al Deutsche Bank din România a ajuns la 830 de angajaţi după investiţii de 20 mil. euro

Miercuri 6 septembrie 2017. Centrul de software al gigantului Deutsche Bank din România, care a fost înfiinţat în anul 2013, a ajuns la un număr de 830 de angajaţi după investiţii care se ridică până în prezent la 20 de milioane de euro, a declarat Mihai Ionescu, directorul reprezentanţei Deutsche Bank în România în cadrul unei conferinţe de presă.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Consumul este în accelerare, investiţiile în revenire, dar creşterea costului cu forţa de muncă este nesustenabilă

Miercuri 6 septembrie 2017. Consumul populaţiei a accelerat în al doilea trimestru al anului la 8%, faţă de perioada similară din 2016, iar investiţiile productive au revenit pe creştere, cu un plus de 2,4% an/an, dar creşterea costului cu forţa de muncă este nesustenabilă, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania ultimele date statistice de la INS.

Saxo Bank: Uraganul Harvey a scumpit combustibilii. Aurul poate atinge 1.375$/uncie la finele anului

Saxo Bank: Uraganul Harvey a scumpit combustibilii. Aurul poate atinge 1.375$/uncie la finele anuluiMiercuri 6 septembrie 2017. Mărfurile s-au tranzacționat în creștere în ultima săptămână în toate sectoarele, nu în ultimul rând în sectorul energiei și al metalelor, crescând puternic ca reacție la mai multe evenimente, se arată într-o analiză Saxo Bank.

VIDEO ZF Live. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Dobânzile la lei vor creşte, dar vor fi sub creşterea inflaţiei. Cursul valutar îşi va accentua volatilitatea

Miercuri 6 septembrie 2017. Majorarea dobânzilor la lei reprezintă o tendinţă naturală în condiţiile în care şi pre­siunile infla­ţio­niste au început să iasă la suprafaţă după reducerile de TVA care au ţinut inflaţia în zona negativă, este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Acţiunile bancare de la bursă încă nu şi-au revenit din şocul de miercurea trecută. Analiştii nu cred în declaraţia guvernului că nu se va pune o taxă pe activele bancare

Miercuri 6 septembrie 2017. Acţiunile Băncii Transilvania se tranzacţionau ieri la 2,3 lei, în scădere cu 6% faţă de şedinţa de închidere din 29 august, adică cu o zi înainte ca Florin Cîţu, senator PNL, să anunţe taxarea cu 0,5% a activelor bancare, în timp ce BRD a scăzut în acest interval de timp cu 8%.

Ruşii de la Banca Internaţională de Investiţii mandatează BT Capital Partners şi BCR ca să le vândă obligaţiuni la BVB

Marti 5 septembrie 2017. Banca Internaţională de Investiţii (IIB), enitate financiară cu sediul la Moscova care are acţionari nouă state printre care şi România, vrea să vină cu o nouă emisiune de obligaţiuni la bursa românească, după cele din octombrie 2015 şi septembrie 2016, şi a angajat în acest sens brokerii de la BT Capital Partners şi BCR.

Şeful UniCredit spulberă zvonurile că banca şi-ar reduce prezenţa în regiune şi anunţă că are planuri de dezvoltare şi de creştere a business-ul în Europa Centrală şi de Est, divizie unde este inclusă România

Luni 4 septembrie 2017. Jean Pierre Mustier, noul CEO al UniCredit, a anunţat că grupul are intenţia să crească în Europa Centrală şi de Est, divizie care a adus peste 20% din profitul grupului la ultimele rezultate financiare.

Cea mai influentă persoană pentru industria bancară nu este un bancher. Cum conduce din umbră Warren Buffett cea mai controversată industrie

Luni 4 septembrie 2017. Cea mai importantă persoană pentru industria bancară americană este Warren Buffett, preşedintele şi CEO-ul firmei de investiţii Berkshire Hathaway, potrivit Business Insider.

Banca Internaţională de Investiţii vrea să lanseze o emisiune de obligaţiuni pentru a finanţa activitatea din România

Luni 4 septembrie 2017. Banca Internaţională de Investiţii (International Investment Bank) intenţionează să lanseze o nouă emisiune de obligaţiuni pentru a finanţa activităţile din România, instituţia financiară cu sediul la Moscova mandatând BT Capital Partners şi Banca Comercială Română pentru a acţiona în calitate de manageri principali.

Ana Maria Mihăescu, fost manager regional al IFC, propusă membru de board MedLife

Luni 4 septembrie 2017. Ana Maria Mihăescu, fost manager regional al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale şi membru independent în Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank, a fost propusă membru independent în Consiliul de Administraţie al companiei de servicii medicale private MedLife.

Au fost de ajuns două zile din august ca bursa de la Bucureşti să ajungă pe ultimul loc din Europa, cu o scădere lunară de 2,7%

Luni 4 septembrie 2017. Indicele BET, reprezentativ pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, a scăzut pe parcursul lunii august cu 2,7% şi a înregistrat cel mai abrupt declin din rândul burselor din regiune ca urmare a declaraţiilor politice care au lovit puternic cotaţiile bancare de la bursa românească.

Grupul Eurobank, care deţine Bancpost, a raportat în România un profit net de 4,7 mil. euro în S1 2017

Luni 4 septembrie 2017. Grupul grec Eurobank, care de­ţine în România instituţia de credit Bancpost, o divizie de leasing şi una de real estate, a raportat pentru primul se­mes­­tru (S1) din 2017 un profit net de 4,7 mil. euro, în scădere cu 9,6% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit da­telor publicate de banca-mamă de la Atena.

Macron se ridică victorios pe ruinele fabricilor, însă fantomele industriei franceze s-au întors să-l bântuie

Sambata 2 septembrie 2017. În timp ce planul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, este de a transforma Franţa într-un „start-up nation” şi de a reinventa economia ţării prin business, sute de mii de oameni, din sectorul industrial, îşi fac griji că vor fi daţi uitării, cu prea multe rate la bancă, cu prea puţin timp şi cu posibilităţi prea limitate pentru a-şi reinventa direcţia profesională, potrivit Bloomberg.

BNR: Rezervele valutare au crescut uşor în august, la 34,9 mld. euro

Vineri 1 septembrie 2017. Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au înregistrat în august o creştere de 319 mil. euro, la 34,9 mld. euro, faţă de 34,6 mld. euro la finele lunii iulie.

Capitalizarea băncilor a sângerat cu 1,3 mld. lei până când Finanţele au infirmat taxarea activelor cu 0,5%

Vineri 1 septembrie 2017. ♦Finanţele au transmis ieri seară către ZF, după închiderea bursei, că nu există intenţia introducerii unei taxe de 0,5% pe activele bancare.

Evaluare BNR: IMM-urile au luat credite de 11 mld. lei anul trecut de la bănci, de trei ori sub potenţial

Vineri 1 septembrie 2017. Băncile locale au acordat credite noi pentru companii mici şi mijlocii (IMM-uri) în valoare de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) anul trecut, de peste trei ori mai puţin decât potenţialul de creditare de 34 miliarde de lei, potrivit calculelor Băncii Naţionale.

Dispariţia băncilor zombi din Spania trimite numărul locurilor de muncă din sector la un minim pe 10 ani

Vineri 1 septembrie 2017. Băncile spaniole se restructurează puternic. În perioada 2007-2016, acestea şi-au redus personalul cu aproximativ 83.000 de oameni, la aproximativ 195.000, şi au închis peste 16.000 de sucursale, relevă datele băncii centrale spaniole, citate de Bloomberg.

Fermierii se bazează pe împrumuturile acordate de instituţiile financiare nebancare mai mult decât alte sectoare ale economiei

Vineri 1 septembrie 2017. Agricultura, silvicultura şi piscicultura se bazează mai mult decât alte sectoare ale economiei pe împru­muturile acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri), potrivit datelor din ultimul bu­le­tin al Băncii Naţionale a României (BNR).

Rădulescu, BT: Estimăm o schimbare de tendinţă din descendentă în ascendentă în ceea ce priveşte rata şomajului

Joi 31 august 2017. Analiştii Băncii Transilvania au actualizat previziunile pe termen mediu privind dinamica ratei şomajului, noile prognoze indicând niveluri medii anuale pentru componenta structurală a ratei şomajului de 5,2% în 2017, respectiv 4,9% în 2018 şi 2019.

Cât plătesc firmele pentru promovare pe social media? Bugetele sunt curpinse între 1.000 şi 10.000 de euro

Joi 31 august 2017. Bugetele companiilor pentru social media marketing sunt cuprinse între 1000 de euro pe an şi peste 10.000 de euro pe an, cele mai mici bugete aparţinând companiilor din comerţ şi industrie alimentară, iar cele mai mari companiilor din media, telecomunicaţii, IT şi servicii financiar-bancare.

Raport ANPC: Băncile au fost amendate cu 2 milioane de lei în 2016 şi 2017 pentru că au încălcat drepturile clienţilor

Joi 31 august 2017. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat băncile locale cu suma de 2 milioane de lei în 2016 şi 2017 după ce în urma unor controale a descoperit că acestea au înclăcat drepturile clienţilor, potrivit unui raport publicat pe site-ul instituţiei. Anul trecut au fost incheiate 249 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi în valoare totală de1,7 milioane de lei şi au fost restituite consumatorilor sume în valoare de 1 milion de lei, 112.161,29 euro, 361.828,78 franci elveţieni si 361,13 dolari.

Din dedesubturile uneia dintre cele mai spectaculoase operaţiuni de bailout bancar din Rusia: Banca Otkritie, adusă în pragul falimentului de o hemoragie de depozite, a fost folosită ca instrument pentru salvarea industriei petroliere ruse şi ajutată

Joi 31 august 2017. Cu credite ieftine de la banca centrală a Rusiei, Otkritie şi-a dublat activele peste noapte. A devenit chiar creditor al statului rus, iar printr-o schemă de tranzacţii complexe şi riscante, la limita siguranţei naţionale, a salvat Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Observatorii spun că ţinta băncii era să devină „to big to fail“.

Cu cât taxează lunar băncile administrarea conturilor în valută. Comisioanele despre care premierul Tudose spune că l-au făcut să nu-şi mai ducă salariul la bancă

Joi 31 august 2017. ♦ Premierul a avut în 2016 un cont de 100.000 de lei, cu card, deschis la Raiffeisen Bank.

FP mandatează UniCredit pentru a-şi lichida deţinerea de 49% la Salrom, evaluată la 181 de milioane de lei

Joi 31 august 2017. Fondul Proprietatea intenţionează să-şi lichideze deţinerea de 49% pe care o are la Salrom, singurul pro­ducător de sare din România, şi a angajat banca UniCredit pentru a analiza variantele, spune Johan Meyer, coma­na­ger de portofoliu al Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat agenţiei de presă Thomson Reuters.

Reacţia bancherilor la posibila taxare a activelor bancare cu 0,5%: ARB nu comentează, CPBR spune că nu a avut discuţii. Un bancher de top: „Noi putem spune că nu ne afectează, pentru că o să transmitem mai departe această nouă taxă în costur

Miercuri 30 august 2017. Bancherii nu au avut nicio reacţie oficială la posibila taxare cu 0,5% a activelor bancare. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) din cadrul căreia fac parte toate băncile mari din piaţa locală nu a transmis niciun comentariu la solicitarea ZF, în timp ce Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a precizat prin secretarul general Bogdan Preda că „nu are cunoştiinţe despre existenţa unor discuţii formale cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru implementarea acestei taxe” .

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereMiercuri 30 august 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri fără modificări semnificative, atenţia investitorilor fiind îndreptată mai mult spre datele statistice care arată o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea decât pe ultimele mesaje ale preşedintelui Donald Trump cu privire la Coreea de Nord.

Johan Meyer, co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea: Vrem să vindem participaţie de 49% la Salrom. UniCredit are mandatul

Miercuri 30 august 2017. Johan Meyer, co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, spune că Fondul caută să vândă participaţia de 49% pe care o deţine la Salrom, şi că a mandatat pentru acest lucru banca UniCredit.

Cât cheltuie băncile cu trainingul fiecărui angajat: 900 de lei pe an

Miercuri 30 august 2017. Băncile locale au cheltuit în medie circa 900 de lei (200 euro) anul trecut pentru pregătirea fiecărui angajat, o sumă aproape dublă faţă de nivelul raportat în urmă cu zece ani, în perioada de boom a economiei şi a sistemului bancar, când toate băncile dădeau credite pe bandă rulantă.

Banca Mondială: Peste 300.000 de români fac naveta zilnic ca să ajungă la serviciu în Bucureşti

Marti 29 august 2017. Aproape o treime dintre angajaţii din Bucureşti vin zilnic la serviciu de la o distanţă de până la 100 de kilometri.

Semnal de alarmă. Minimul ultimului deceniu: Depozitele bancare deţinute de străini în România au continuat scăderea, coborând la sfârşitul primului semestru din 2017 sub 3,2 mld. euro

Marti 29 august 2017. ♦ Soldul depozitelor nerezidenţilor a intrat pe un trend descendent din 2012 după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 miliarde de euro în august 2011.

Pregătiţi-vă banii! Raiffeisen încearcă să listeze la Bucureşti până în toamnă Transport Trade Services

Marti 29 august 2017. Divizia de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a bifat cele mai mari listări la bursa românească în ultimii ani, va încerca să listeze până în octombrie o parte din grupul de transport şi logistică Transport Trade Services (TTS) la bursa de la Bucureşti, potrivit mai multor surse din piaţă.

În şapte luni băncile au refuzat la plată cecuri, bilete la ordin şi cambii de 2,7 mld. lei, cu 36% mai mult decât în 2016

Luni 28 august 2017. Băncile au refuzat în perioada ianuarie-iulie decontarea de ce­curi şi bilete la ordin în valoare de 2,7 miliarde de lei (606 mil. euro), în creştere cu 36% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, arată BNR.

Restructurarea sectorului bancar continuă. În S1 2017 s-au mai închis 82 de sucursale, iar numărul salariaţilor din bănci a scăzut cu 115

Vineri 25 august 2017. Restructurarea sectorului bancar a continuat în primul semestru din acest an, într-un ritm mai temperat, un număr de 82 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise.

Laurenţiu Ciocîrlan, Raiffeisen: Probabil în următorii doi ani vom ajunge la 5-10 companii listate pe an la BVB

Vineri 25 august 2017. Piaţa de capital românească ar putea oferi în curând un peisaj bursier mult mai dinamic decât în prezent, animat în principal de un număr considerabil mai mare de noi companii care vor alege să facă pasul către arena de tranzacţionare, consideră Laurenţiu Ciocîrlan, şeful diviziei de investiţii din cadrul Raiffeisen Bank, bancherul care a stat în spatele celor mai mari listări de pe piaţa locală.

Danezii de la Premium Porc, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din România, au obţinut un împrumut de 55 mil. euro de la patru bănci comerciale

Joi 24 august 2017. Grupul cu acţionariat danez Premium Porc, al doilea mare producător de carne de porc din România, cu afaceri de 53 mil. euro în 2016, a obţinut un împrumut de 55 mil. euro de la UniCredit Bank, BCR, BRD Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank, un credit care se va derula pe o perioadă de 10 ani, potrivit reprezentanţilor Premium Porc.

Colliers International preia serviciile de property management pentru proiectul de birouri The Landmark, deţinut de Piraeus Bank

Joi 24 august 2017. Colliers International va asigura servicii de property management pentru proiectul de birouri The Landmark din zona centrală a Capitalei, deţinut de Piraeus Bank, compania de consultanţă imobiliară ajungând la un portofoliu administrat de peste 320.000 mp închiriabili.

BRD Groupe Société Générale, acord cu Fondul European de Investiţii pentru credite destinate IMM

Miercuri 23 august 2017. BRD Groupe Société Générale a încheiat un nou parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin intermediul căruia banca îşi extinde gama de produse de finanţare destinate IMM-urilor din România.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Inflaţia medie anuală, pe indicele armonizat UE, ar putea accelera de la 1,2% în acest an la 2,8% în 2018 şi 3% în 2019

Miercuri 23 august 2017. Inflaţia medie anuală, pe indicele armonizat UE, ar putea accelera de la 1,2% în acest an la 2,8% în 2018 şi 3% în 2019, potrivit scenariului propus de Banca Transilvania, actualizat prin încorporarea evoluţiilor din luna iulie şi a ştirilor privind reintroducerea accizei suplimentare la carburanţi de la 1 septembrie.

La cine sunt obligaţiunile externe vândute de Finanţe. Topul băncilor care tranzacţionează datoria externă a României

Miercuri 23 august 2017. Citigroup Global Markets, UniCre­­­dit şi Raiffeisen Bank In­ter­natio­nal Group s-au men­ţinut anul tre­cut pe podium în clasa­men­tul dea­lerilor pro­gra­mului de fi­nan­ţare externă pe termen mediu MTN (me­dium term notes), fiind urmate de Société Gé­né­­rale conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Libra Internet Bank a încheiat semestrul cu profit în scădere, dar activele s-au majorat cu 45%

Marti 22 august 2017. Libra Internet Bank, un jucător de dimensiuni mici specializat pe nişa profe­siilor liberale, a înregistrat în primul semestru un profit net de 23,96 milioane lei, în scădere faţă de nivelul de 25 milioane lei din perioada similară a anului trecut, în timp ce activele totale au crescut cu 45%, la 4,15 miliarde lei.

Liviu Dragnea, ironic la adresa traderilor de cereale şi a băncilor „abonate” la raportat pierderi: „Fac profit în toate ţările, numai în România au găsit şefi de companii care sunt slabi şi care nu reuşesc să facă profit”

Marti 22 august 2017. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, ironizează marile companii din comerţul cu cereale şi din sectorul bancar care raportează sistematic pierderi anuale, spunând că numai în România nu au găsit lideri suficient de competenţi încât să producă profit, cerând totodată Fiscului să verifice dacă acele companii care raportează pierderi an de an nu scot în mod ilegal profitul din ţară pentru a evita plata impozitului pe câştigul obţinut în România.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Activele bancare au ajuns la maxime record

Marti 22 august 2017. Volumul total al activelor bancare a crescut cu 1,3% în primele şase luni ale anului, faţă de finalul lui 2016, la 398,6 miliarde lei (87,5 miliarde euro, un nivel record.

Ce au făcut băncile în S1 2017: Un profit record de 2,7 mld. lei şi active la un maxim de 400 mld. lei

Marti 22 august 2017. Sistemul bancar românesc a înregistrat în primul se­mes­tru un profit record, activele au atins un nivel ma­xim, ca şi solvabilitatea, în timp ce rata creditelor neperfor­man­te a continuat să scadă.

Urgent Cargus, finanţat de BCR şi OTP Bank printr-un credit sindicalizat de 134 de milioane de lei

Luni 21 august 2017. BCR şi OTP Bank România au semnat, în august, finanţarea pentru dezvoltarea companiei de curierat Urgent Cargus printr-un credit sindicalizat de tip club deal în valoare de 134 de milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Banca Comercială Română (BCR).

Criza i-a atacat pe bancheri la portofel. Băncile din România au plătit un salariu mediu net de 3.940 de lei în martie 2017

Luni 21 august 2017. Din cauza crizei, pierderii de business, a necesarului de reduceri de costuri şi restructurare, creşterea salariilor din bănci a fost modestă, de numai 13% în ultimul deceniu.

Efectul unei industrii dezvoltate: salariile cehilor au ajuns la niveluri record, şomajul este cel mai mic din UE, iar participarea forţei de muncă este de invidiat

Duminica 20 august 2017. Când banca centrală a Cehiei a făcut istorie la începutul lunii dând startul creşterilor dobânzilor în Europa, guvernatorul Jiri Rusnok a scos în evidenţă ceea ce deosebeşte Cehia de multe dintre economiile din zona euro: creşteri salariale „reale şi robuste“ şi o rată a angajării de invidiat.

Unde trăiesc cei mai deştepţi oameni de pe Terra şi ce îi atrage pe aceştia în zonele respective

Sambata 19 august 2017. Cei mai deştepţi oameni ai planetei trăiesc în SUA, dar şi în ţări precum Suedia, Germania şi Finlanda din Europa, potrivit unui studiu al analiştilor de la Macquarie Bank din Australia care au realizat o listă cu 13 zone geografice de care sunt atrase 'minţile luminate".

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Deficitul balanţei comerciale a atins în iunie cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, iar trendul de deteriorare se menţine pe termen mediu

Joi 17 august 2017. Deficitul balanţei comerciale a atins în iunie cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, iar datele statistice confirmă tendinţa de deteriorare a acestui indicator, trend care se va menţine pe termen mediu, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Saxo Bank: Cum vor reacţiona investitorii în cazul amplificării crizei nord-coreene?

Joi 17 august 2017. După o perioadă de dialog provocator între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, am urmat o săptămână fără alte ştiri îngrijorătoare, cu un calm aparent pe pieţele financiare, spune Althea Spinozzi, Manager, Global Sales Trading la Saxo Bank.

Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor pe piaţa valutară a ajuns după primele şapte luni din 2017 la 1,67 mld. euro: Piaţa valutară a dat un pas înapoi în iulie după ce în iunie volumul tranzacţiilor urcase la maximul ultimilor şase ani

Joi 17 august 2017. Piaţa valutară s-a redresat în primele şapte luni din acest an faţă de perioada ianuarie-iulie 2016, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la circa 1,67 mld. euro, în creştere comparativ cu nivelul de anul trecut, de 1,44 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale.

Patronatul Creditului IFN: Modificarea regulamentului de funcţionare a IFN-urilor va duce la apariţia unei categorii de persoane care vor deveni “neeligibili” pentru orice formă de creditare bancară

Miercuri 16 august 2017. Patronatul Creditului IFN critică propunerea BNR de modificare a regulamentului de funcţionare a instituţiilor financiare nebancare, apreciind că aprobarea proiectului ar duce la închiderea unor societăţi de profil, trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi şi apariţia unei categorii de persoane care vor deveni “neeligibili” pentru orice formă de creditare bancară.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la o încetinire a ritmului de creştere a economiei în a doua jumătate a anului

Miercuri 16 august 2017. Evoluţia economiei în trimestrul al doilea coroborată cu accelerarea inflaţiei şi cu deteriorarea echilibrelor macroeconomice reprezintă factori care exprimă o probabilitate ridicată de rebalansare a politicilor economice prin reacţia politicii monetare în lunile următoare, specifică o analiză a Băncii Transilvania.

Scădere inexplicabilă: Băncile au acordat cu 13% mai puţine credite ipotecare în S1

Miercuri 16 august 2017. Băncile locale au aprobat credite ipotecare noi în lei în valoare de 5,4 miliarde de lei (1,2 mld. euro) în intervalul ianuarie-iunie al acestui an, ceea ce înseamnă o scădere de circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor BNR.

Analist BT: Deficitul de cont curent ar putea trece de 3% din PIB anul acesta

Marti 15 august 2017. Deficitul de cont curent ar putea depăşi pragul de 3% din PIB în 2017, cel mai ridicat nivel din 2012, evoluţie influenţată de mixul relaxat de politici economice, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Al optulea trimestru consecutiv de creştere: Cererea pentru credite din partea companiilor a crescut în T2

Marti 15 august 2017. Companiile au început să fie tot mai interesate de finanţarea bancară, cererea de credite înregistrând un avans semnificativ în perioada martie-iunie a acestui a an, arată rezultatele unui sondaj în rândul băncilor locale realizat de BNR.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter