Stiri despre banci

 

Este oficial: Lupă luni de speculaţii, OTP va cumpăra Banca Românească de la National Bank of Greece

Vineri 21 iulie 2017. Banca din Ungaria OTP a fost de acord să cumpăre Banca Românească de la National Bank of Greece (NBG), potrivit surselor citate vineri de Reuters.

Arion Negrilă este numit Vicepreşedinte de Risc la BCR Banca pentru Locuinţe şi membru al Comitetului Executiv

Vineri 21 iulie 2017. BCR Banca pentru Locuinţe l-a numit pe Arion Negrilă în funcţia de Vicepreşedinte de Risc şi membru al Comitetului Executiv al băncii, în locul lui Erwin Bernhard, al cărui mandat se apropie de final.

Vânzările de apartamente ale diviziei imobiliare a Alpha Bank au crescut cu 50% în primul semestru, la un total de 20 mil euro

Vineri 21 iulie 2017. Alpha Real Estate Services, divizia imobiliară a grupului Alpha Bank , a vândut în primul semestru 202 apartamente din întregul portofoliul de proiecte imobiliare gestionate, în creştere cu circa 50% faţă de perioada similară a anului trecut, valoarea totală a contratelor fiind de aproximativ 20 milioane euro.

Ponderea datoriei publice în PIB a scăzut în T1 la 37%, pe fondul creşterii Produsului Intern Brut

Vineri 21 iulie 2017. Ponderea datoriei publice în PIB a scăzut în T1 la 37,1%, cu 0,4 puncte procentuale trimestru/trimestru şi cu 0,1 puncte procentuale an/an, evoluţie susţinută de creşterea PIB-ului nominal cu un ritm superior celui consemnat de dinamica datoriei publice, se arată într-o analiză realizată de Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Datele pe T1 confirmă creşterea economiei, dar indică deteriorarea calităţii acestui proces

Joi 20 iulie 2017. Banca Transilvania a revizuit estimările privind creşterea economică din acest an, pe baza datelor oficiale referitoare la trimestrul întâi al anului, mizând pe un avans de 4,7% în 2017, în decelerare de la 4,8% în 2016, potrivit lui Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

La minimul deceniului. Depozitele bancare ale străinilor în România au coborât în mai la 3,2 mld. €

Joi 20 iulie 2017. Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care reprezintă în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au continuat să scadă în primele cinci luni din acest an, iar în a doua parte a anului tendinţa de ajustare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea să continue.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Sectorul de construcţii s-a deteriorat în ultimele luni, iar prognoza pe întregul an indicând o scădere cu 0,3%

Miercuri 19 iulie 2017. Sectorul de construcţii s-a deteriorat în ultimele luni, iar evoluţia lui a fost sub potenţial, prognoza pe întregul an indicând o scădere cu 0,3% faţă de 2016, a spus Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru finanţarea unor proiecte prioritare de transport

Miercuri 19 iulie 2017. România a semnat, marţi, la Luxemburg Contractul cadru de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de un miliard de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru a acoperi cofinanţarea statului pentru proiectele de transport din cadrul POIM.

Consultanţi imobiliari: Preînchirierea este esenţială pentru un proiect de birouri finanţat prin credite. Băncile cer un grad de ocupare de minimum 30-50%

Miercuri 19 iulie 2017. Dezvoltatorii de proiecte office mizează tot mai mult pe etapa de preînchiriere a imobilelor, mai ales în condiţiile în care fi­nan­ţarea bancară depinde de gra­dul de ocupare a unei clă­diri chiar înainte de de­ma­rarea lucrărilor la aceasta.

Evoluţii financiar bancare şi bursiere

Evoluţii financiar bancare şi bursiereMarti 18 iulie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de marţi în scădere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 0,29%, ajungând la valoarea de 21.568,03 puncte, în scădere cu 61,69 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, potrivit Agerpres.

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană, trece printr-o perioadă extrem de grea: Veniturile băncii au scăzut cu 40% în al doilea trimestru

Marti 18 iulie 2017. Goldman Sachs Group, cea mai influentă bancă americană, se confruntă cu cea mai grea perioadă din 2006, de când Lloyd Blankfein a preluat funcţia de director executiv, până în prezent astfel încât performanţa din prima jumătate a anului a fost una extrem de slabă, veniturile din al doilea trimestru scăzând cu 40%, scrie Bloomberg.

BERD cere convocarea unei adunări a acţionarilor BVB pentru alegerea unui membru în boardul Bursei

Marti 18 iulie 2017. Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine un pachet de 6,05% din Bursa de Valori Bucureşti, a solicitat convocarea unei adunări generale ordinare a acţionarilor pentru alegerea unui nou membru în boardul BVB, pe poziţia rămasă vacantă după decesul lui Cristian Micu, în luna iunie.

Nikos Chaniotis, Piraeus Bank România: „Clădirile din centru atrag mai repede angajaţii din IT&C“

Marti 18 iulie 2017. Nikos Chaniotis, director general adjunct al Piraeus Bank România, spune că banca s-a implicat direct în proiectul de birouri Landmark din zona Romană deoarece tot mai multe companii sunt dispuse să cheltuiască 3-4 euro/mp pe lună pentru birouri, pentru a avea sediul într-o zonă accesibilă, iar cererea de pe piaţa de birouri a determinat banca să intre direct în proiect.

Economia chineză continuă să crească, dar nu pentru multă vreme

Marti 18 iulie 2017. Economia chineză performează peste aşteptări, oferind autorităţilor mai mult timp să găsească o soluţie pentru problema datoriilor. Donald Trump sau banca centrală americană ar putea opri "petrecerea", însă, scrie Wall Stret Journal.

Rezervele Federale din SUA au amendat banca internaţională BNP Paribas cu 246 milioane de dolari pentru practici "nesigure" pe pieţele de conversie monetară

Luni 17 iulie 2017. Rezervele Federale din SUA au anunţat luni aplicarea unei amenzi de 246 de milioane de dolari (214 milioane de euro) băncii internaţionale cu sediul în Franţa BNP Paribas pentru practici "nesigure" pe pieţele de conversie monetară, relatează CNBC.

Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia

Luni 17 iulie 2017. Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia, în contextul în care instituţia trebuie să scape, până la finalul anului, de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro, a declarat noul director general, Christos Megalou, într-un interviu pentru Bloomberg.

Raport BM: Autorizaţia de construire se obţine la Oradea de două ori mai repede decât la Constanţa

Luni 17 iulie 2017. Antreprenorilor din Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara le este mai uşor să demareze o afacere faţă de cei din Constanţa sau Craiova, se arată în noul raport al Băncii Mondiale (BM) – Doing Business în Uniunea Europeană: România, Bulgaria şi Ungaria.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Producţia industrială ar putea continua să crească, până în 2019 inclusiv

Luni 17 iulie 2017. Producţia industrială ar putea continua să crească, până în 2019 inclusiv, pe fondul perspectivelor favorabile pentru exporturi, consum privat şi investiţii productive, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

ZF Live. Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff&Asociaţii şi Radu Dumitrescu, partener Deloitte România: Băncile preferă să vândă NPL-uri cu 60% discount în loc să renegocieze datoria cu clientul, de teama contagiunii

Luni 17 iulie 2017. Băncile preferă să vândă por­to­foliile de credite neper­for­mante (NPL-uri) cu un discount de până la 60% faţă de valoarea no­­­minală a creditului, în loc să re­­­ne­gocieze cu debitorul o reducere a da­to­riei, de teama contagiunii cu restul por­to­fo­­liu­­lui de împrumuturi, a spus la ZF Live Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii.

Patria Bank mizează pe tehnologie şi se avântă spre mediul rural pentru a câştiga noi clienţi

Vineri 14 iulie 2017. Horia Manda, preşedintele Patria Bank (PBK), a declarat că vizează să atingă o cotă de piaţă de 2,5% până în cinci ani, faţă de puţin peste 1% în prezent, urmând a se concentra în principal către oferirea de servicii bancare către persoane fizice, afaceri mici şi foarte mici.

Acţiunile Patria Bank revin la tranzacţionare pe BVB sub un nou simbol-PBK

Joi 13 iulie 2017. Acţiunile Patria Bank se tranzacţionează de joi la BVB sub un nou simbol bursier, PBK, în urma finalizării fuziunii cu Banca Comercială Carpatica, schimbare menită să reflecte o nouă strategie şi identitate a băncii.

Cu peste 50% din activele bancare sub controlul statului, procesul de „re-polonizare“ a sistemului bancar polonez este complet

Miercuri 12 iulie 2017. În ultimii ani peisajul bancar polonez s-a schimbat dramatic, cu mai mult de 50% din active ajungând sub controlul statului.

Mastercard: Şase din zece persoane consideră că digitalizarea bancară le face viaţa mai uşoară şi mai sigură

Miercuri 12 iulie 2017. Şase din zece consumatori sunt de părere că digitalizarea industriei bancare le face viaţa mai uşoară şi mai sigură, confortul fiind cel mai reprezentantiv avantaj al soluţiilor bancare digitale, urmat de economia de timp (70%) şi uşurinţa utilizării (59%), arată un studiu Mastercard desfăşurat în 11 ţări europene.

Curba randamentelor la titlurile de stat se deplasează în jos pe scadenţele medii-lungi

Miercuri 12 iulie 2017. Curba randamentelor la titlurile de stat s-a deplasat în jos pe scadenţele medii-lungi, la 10 ani coborând cu şase puncte bază, la 3,89%, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Analiză Raiffeisen: Leul se va aprecia uşor în raport cu moneda unică europeană

Marti 11 iulie 2017. Leul se va aprecia uşor în raport cu moneda unică europeană, iar moneda unică europeană va rămâne stabilă faţă de dolarul american, estimează analiştii de la Raiffeisen Bank.

Celebra familie de bancheri Rothschild şi-a deschis birou la Bucureşti şi a recrutat un executiv local pentru a „muşca” din piaţa de M & A din România

Marti 11 iulie 2017. Familia Rothschild, una dintre cele mai bogate şi mai cunoscute din lume, cu afaceri în domenii variate precum bancar şi imobiliare, l-a recrutat pe românul Alexandru Rus pentru a coordona biroul de la Bucureşti. Astfel, bancherii de la Rothschild, despre care se spune că l-au propulsat pe Emanuel Macron în poziţia de preşedinte al Franţei, au deschis un birou la Bucureşti pentru a câştiga o felie din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii care începe să se dezvolte.

APS a achiziţionat de la Hellenic Bank divizia de gestionare a portofoliului imobiliar şi de administrare a creditelor neperformante, tranzactie de 20 mil.euro

Marti 11 iulie 2017. APS Holding a preluat divizia de gestionare a portofoliului imobiliar şi de administrare a creditelor neperformante de la Hellenic Bank Public Company Ltd, în urma unei tranzacţii de 20,6 milioane euro, partea de împrumuturi urmând să fie gestionată de o nouă entitate, APS Debt Servicing Cyprus Ltd (APS Cipru).

Cei mai mari emitenţi de la bursă, printre care Transgaz, Banca Transilvania, MedLife, Electrica, au în spate viitorii pensionari

Marti 11 iulie 2017. Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau la finele anului 2016 un portofoliu de acţiuni româneşti în valoare de 5,25 mld. lei, echivalentul a 6,9% din capitalizarea bursieră de la Bucureşti cu excepţia Erste Bank şi NEPI, arată calcule Prime Transaction.

Peste 8.800 de angajaţi din bănci au pe mână creditarea firmelor

Marti 11 iulie 2017. Aproximativ 20.500 de angajaţi din sectorul bancar, adică aproximativ 37% din numărul total de salariaţi, sunt implicaţi în activitatea de creditare, cei mai mulţi având pe mână gestionarea împrumuturilor pentru populaţie, potrivit datelor BNR.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereLuni 10 iulie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în scădere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat uşor cu 0,07%, ajungând la valoarea de 21.400,09 puncte, în scădere cu 14,25 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

​Lovitură neaşeptată pentru Raiffeisen International: încercarea de listare pe bursa din Polonia a eşuat din cauza interesului scăzut al investitorilor

Luni 10 iulie 2017. Raiffeisen International Bank, cu operaţiuni şi în România, a suspendat operaţiunea de listare la Bursa de la Varşovia, cea mai mare din regiune, din cauza lipsei interesului din partea investitorilor, scrie presa internaţională.

Dezvoltatorul de spaţii logistice CTP primeşte o finanţare de 75,8 mil.euro de la BERD şi BCR pentru două depozite noi

Luni 10 iulie 2017. CTP România, nul dintre cei mai mari dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale de pe plan local, primeşte o finanţare de 75,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi BCR, fondurile urmând să fie folosite pentru extinderea parcului logistic CTPark Bucharest West cu încă două noi depozite.

Deutsche Bank a ajuns la 800 de angajaţi în centrul de tehnologie de la Bucureşti, ţinta fiind de 1000 de oameni până la finele anului

Luni 10 iulie 2017. DB Global Technology, centrul de tehnologie al Deutsche Bank din Bucureşti, a atins pragul de 800 de angajaţi, după ce compania a angajat peste 150 de persoane în 2017, şi vizează să ajungă la 1000 de angajaţi până la finele anului.

Sistemul financiar german începe să-şi arate crăpăturile. Un scandal monstru de evaziune, depozite taxate de bănci şi o bancă specializată în transportul naval în pragul colapsului

Luni 10 iulie 2017. Sub ploaia de date strălu­ci­toa­re despre Germania, cea mai mare economie euro­pea­nă, în­­cep să devină vi­zi­bile cră­pă­turile din sistemul financiar.

Cât de profitabil a fost sistemul bancar şi ce câştiguri a avut BNR în ultimul deceniu

Vineri 7 iulie 2017. Şase ani de profit a experimentat sectorul bancar şi patru ani de pierderi, în ultimul deceniu, anul 2016 aducând băncilor un câştig de 4,15 mld. lei, al doilea cel mai mare profit anual după izbucnirea crizei economice.

Clienţii UniCredit Bank vor putea primi bani din afară ţării şi să îi retragă de la orice bancomat al băncii

Vineri 7 iulie 2017. MoneyGram şi UniCredit Bank lansează în premieră un nou serviciu de transfer de bani pe piaţa locală, Cash2 ATM, prin care clienţii pot primi bani din afara tarii, de la oricare partener MoneyGram, si să îi retragă de la orice ATM sau BNA UniCredit.

Ai card la Banca Transilvania? În noaptea de sâmbătă spre duminică nu îl vei putea folosi din cauza unor actualizări în sistemul informatic

Vineri 7 iulie 2017. Cei care deţin un card la Banca Transilvania (BT) trebuie să îşi asigure o rezerva de bani în numerar în acest weekend, pentru că în noaptea de sâmbătă spre dumincă cardurile, bancomatele şi POS-urile Băncii Transilvania nu vor funcţiona din cauza unor actualizari în sistemul informatic, potrivit reprezentanţilor BT.

Dramatic: Peste cinci milioane de români sunt eligibili pentru produse bancare, dar nu au niciunul

Vineri 7 iulie 2017. Aproximativ cinci milioane de români sunt eligibili pentru a accesa produse bancare, (conturi curente, credite sau depozite), însă nu au nicio relaţie cu banca, această situaţie fiind în principal rezultatul economiei subterane, susţin specialiştii prezenţi pe 4 şi 5 iulie la evenimentul ZF Bankers Summit’17.

Ţări din Balcanii de Vest vor crea, cu sprijinul BERD, o zonă economică regională

Joi 6 iulie 2017. Ţări din Balcanii de Vest vor crea, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o zonă economică regională, eliminând bariere comerciale şi armonizând reglementările în scopul atragerii investiţiilor, relatează site-ul agenţiei Reuters.

APIA eliberează adeverinţe care asigură creditorul că fermierul îşi va primi subvenţia pe 2017. Creditului poate fi de până la 80% din valoarea subvenţie

Joi 6 iulie 2017. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de luni, eliberează adeverinţe pentru beneficiarii de subvenţii din cadrul Campaniei 2017, o adeverinţă care îi va ajuta pe fermieri să facă împrumuturi la bănci sau la instituţii financiare nebancar, valoarea creditului putând fi de până la 80% din valoarea subvenţiei pe care producătorul agricol urmează să o încaseze.

Studiu: Majorarea salariului minim are efecte negative pe termen scurt şi favorabile pe termen lung

Joi 6 iulie 2017. Majorarea repetată a salariului minim generează efecte negative pe termen scurt care vor persista un dauna efectelor pozitive improbabile pe termen mediu-lung, arată economistul Iancu Guda, preşedintele AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România) într-un studiu privind salarizarea.

Teamnet, cea mai mare insolvenţă din IT, a acumulat datorii de 284 mil. lei, dintre care 67,5 mil. lei către Telekom (fostul Romtelecom), 33,4 mil. lei către Raiffeisen, 19,9 mil. lei către Banca Transilvania, 32,9 mil. lei către IFC. Pe lista credit

Joi 6 iulie 2017. Compania Teamnet Internaţional, care era jucătorul dominant de pe piaţa locală de integrare IT&C, şi care a intrat în insolvenţă în primăvara acestui an, a acumulat datorii totale de 290,2 mil. lei, conform tabelului preliminar de creanţe publicat de administratorul judiciar la finele lunii mai 2017, pe lista creditoriilor fiind unele dintre cele mai mari bănci şi companii locale.

Efectul Brexit: Deutsche Bank mută mare parte din filialele din Londra în Frankfurt

Joi 6 iulie 2017. Deutsche Bank, cea mai mare bancă de investiţii din Germania, se pregăteşte să mute mai multe divizii de servicii bancare şi investiţii din Londra în Frankfurt. Mutarea vine ca răspuns la Brexit, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Efectele negative pe termen scurt ale majorării salariului minim persistă în dauna efectelor favorabile pe termen mediu-lung

Joi 6 iulie 2017. Majorarea salariului minim necorelat cu evoluţia corespunzătoare a productivităţii va continua să aibă efecte negative pe termen scurt, prin descurajarea antreprenoriatului, accentuarea diferenţelor dintre firmele mari şi cele mici şi creşterea şomajului în rândul tinerilor, a declarat Iancu Guda, presedintele AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania) si Lector IBR (Institutul Bancar Roman).

ZF Bankers Summit’17 – Ziua a doua. Reacţia consultanţilor: Avem o criză de deconectare între sistemul bancar şi economia reală. Investitorii ar trebui să pună bani în sectorul bancar românesc, dar nu în businessurile existente, ci în finte

Joi 6 iulie 2017. Sistemul bancar românesc este într-o formă bună din punctul de vedere al indicatorilor financiari, dar se află într-o criză majoră de deco­nec­tare cu economia reală şi clienţii, susţin consultanţii.

Bancherii: Retailul va rămâne principalul motor al creditării, dar şi al generării de profit. Piaţa imobiliară se află în cel mai bun an din ultimul deceniu, dar nu reprezintă un pericol pentru bănci

Joi 6 iulie 2017. Creditarea persoanelor fizice, atât ipotecară cât şi de consum, va rămâne principalul motor de creştere în sistemul bancar local, dar şi cea mai importantă sursă de profit în următorii ani, deşi în ultima perioadă s-a vorbit mai mult despre potenţialul de creştere a finanţărilor în zona companiilor.

Andrei Caramitru, Partener, Boston Consulting Group: Comparativ cu ce se întâmplă în sistemul bancar din Germania sau Italia, în sistemul bancar românesc este paradis

Miercuri 5 iulie 2017. Sistemul bancar românesc este un paradis în comparaţie cu sistemul bancar din Gemania sau Italia care se confruntă cu probeleme uriaşe de capitalizare, a spus Andrei Caramitru, Partener, Boston Consulting Group, în cadrul ZF Bankers Summit’17.

Mircea Bozga, Partener PwC: Reglemenatarea va fi un focus pentru următorii ani

Miercuri 5 iulie 2017. Reglemenatarea din domeniul bancar va reprezenta un focus pentru următorii ani şi trebuie privata ca pe o oportunitate. De asemenea, reglementările vor afecta cel mai mult băncile mici, este de părere Mircea Bozga, Partener, PwC, prezent în cadrul ZF Bankers 2017.

Oana Petrescu, partener Deloitte: În următorii 5 ani va fi o diferenţiere care nu s-a văzut până acum. Multe dintre bănci vor trebui să îşi aleagă o specializare

Miercuri 5 iulie 2017. Multe dintre bănci vor trebui să îşi aleagă o specializare, fie sectorială, fie pe segmente sau zone geografice în următorii cinci ani, a spus Oana Petrescu, partener Deloitte în cadrul ZF Bankers Summit’17.

Ştefan Marcu, Director A.T. Kearney: Există nevoia de specializate în toate băncile, iar zona de IMM-uri este cea mai interesantă pentru actorii bancari

Miercuri 5 iulie 2017. Sistemul bancar are nevoie de specializare, unele bănci au deja divizii specializate, iar cea mai provocatoare zonă este cea a IMM-urilor, este de părere Ştefan Marcu, Director A.T. Kearney, prezent în cadrul ZF Bankers 2017.

Andrei Caramitru, Partener, Boston Consulting Group: Suntem într-o situaţie bună pe hârtie, dar există o criză de deconectare între sistemul bancar, economie şi clienţi

Miercuri 5 iulie 2017. Situaţia actuală a sectorul bancar arată bine pe hârtie, însă în realitate există o criză de deconectare între sistemul bancar, economie şi clienţi, susţine Andrei Caramitru, Partener, Boston Consulting Group prezent la ZF Bankers Summit’17.

Radu Gheţea, preşedinte CEC Bank TBC: Activitatea bancară va fi influenţată de tehnologie

Miercuri 5 iulie 2017. Dezvoltarea unor produse şi servicii bancare va fi absorbită uşor de către clienţii români, iar în următorii cinci ani, cel puţin în mediul urban, vor fi implementate noi servicii de către băncile care activează în România, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, la evenimentul ZF Bankers Summit 2017, organizat de ZF.

Claudiu Cercel, BRD SocGen: În Europa vorbim de trei ani de rămâneri la un nivel de dobânzi relativ joase

Miercuri 5 iulie 2017. Cea mai mare parte a tranzacţiilor din piaţa valutară vin din investiţii, iar dobânzile vor rămâne relativ joase în Europa încă doi-trei ani, susţine Claudiu Cercel, vicepreşedinte pieţe financiare al BRD SocGen, la evenimentul ZF Bankers Summit 2017, organizat de ZF.

Adrian Pârvulescu, Director Trezorerie, Unicredit Bank: Circa 90% din tranzacţiile de pe piaţă sunt speculaţii

Miercuri 5 iulie 2017. Piaţa valutară din România este lichidă, aproximativ 90% din tranzacţii sunt speculaţii, este părerea lui Adrian Pârvulescu, Director Trezorerie, Unicredit Bank, prezent în cadrul ZF Bankers Summit 2017.

Victor Andrei, director operaţiuni de piaţă, BNR: Cursul afişat de BNR nu este obligatoriu, este o medie artimetică a cotaţiilor din piaţă

Miercuri 5 iulie 2017. Cursul publicat de Banca Naţională este o medie a cotaţiile băncilor importante din punct de vedere al volumului tranzacţionat, iar folosirea lui în tranzacţiile între persoane fizice şi nici între persoane juridice nu este obligatorie, a spus Victor Andrei , director de operaţiuni de piaţă în cadrul BNR la conferinţa ZF Bankers Summit’17.

Aurelian Mihăilescu, director trezorerie Raiffeisen Bank: Zgomotul politic de scurtă durată tinde să treacă aproape nesesizat

Miercuri 5 iulie 2017. Piaţa tinde să corecteze mişcările nefundamentate din piaţă, iar situaţia politică instabilă de scurtă durată nu este în general sesizată în piaţă, a spus Aurelian Mihăilescu, director trezorerie Raiffeisen Bank, la evenimentul ZF Bankers Summit 2017, organizat de ZF.

Cristian Popescu, managing director SAP România: Băncile au un capital imens, trebuie doar să facă pasul pentru a digitaliza

Miercuri 5 iulie 2017. Unul dintre canalele din care se colectează datele privind clienţii este reţeaua socială, iar băncile au un capital de date care le pune într-o poziţie favorabilă pentru a şti ce vrea consumatorul, însă trebuie să facă pasul pentru digitalizare, a spus Cristian Popescu, managing director SAP România, la evenimentul ZF Bankers Summit 2017, organizat de ZF.

Cătălin Munteanu, Director, Raiffeisen Bank: În relaţia cu generaţia millennium, băncile trebuie să se menţină competitive

Miercuri 5 iulie 2017. Generaţia millennium este caracterizată prin dorinţa de a experimenta, ceea ce înseamnă că băncile trebuie să se menţină competitive prin produsele sau serviciile oferite, este de părere Cătălin Munteanu, Director, Raiffeisen Bank, prezent în cadrul ZF Bankers 2017.

Dorel Niţă, Imobiliare.ro: Circa 15% dintre cei care cumpără o casă o fac în scop investiţional

Miercuri 5 iulie 2017. Un procent de 15% dintre cei care cumpără o locuinţă realizează această achiziţie în scop investiţional, iar pieţele imobiliare din Cluj, Timişoara şi Bucureşti cresc în medie cu 10-15% la nivel de preţ, a spus Dorel Niţă, head of data & research al Imobiliare.ro, la evenimentul ZF Bankers Summit 2017, organizat de ZF.

Gabriela Nistor, Vicepreşedinte Retail, Banca Transilvania: Retailul şi segmentul IMM sunt principalele generatoare de profit pentru noi

Miercuri 5 iulie 2017. Creditarea de retail şi cea pentru companiile mici şi mijlocii (IMM) reprezintă principala sursă de profit pentru Banca Transilvania, a doua cea mai mare instituţie de credit după active, a spus Gabriela Nistor, vicepreşedinte retail în cadrul Băncii Transilvania la ZF Bankers Summit’17.

Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail şi Private Banking, BCR : Retailul este o forţă în creditare şi reprezintă 60-70% din piaţă

Miercuri 5 iulie 2017. Segmentul creditării destinat persoanelor fizice este şi va rămâne principalul motor pentru sistemul bancar, în condiţiile în care numărul de clienţi eligibili este mult mai mare decât cel al clienţilor eligibili din rândul companiilor, a spus Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail şi Private Banking, BCR la conferinţa ZF Bankers Summit’17.

Şi ei vor salarii mai mari: Stafful Băncii Angliei votează pentru prima grevă din ultimii 50 de ani

Marti 4 iulie 2017. Angajaţii Băncii Angliei au votat pentru declanşarea primei lor greve din mai mult de 50 de ani solicitând salarii mai mari, a anunţat un sindicat, sporind presiunea pentru suspendarea controalelor stricte asupra salariilor din sectorul public britanic, relatează CNBC.

ZF Bankers 2017: Cum va arăta piaţa bancară românească în următorii 5 ani? Care sunt trendurile internaţionale care vor veni în România?

Marti 4 iulie 2017. Cum va arăta piaţa bancară românească peste 5 ani, câte sucursale clasice vor mai fi, care va fi modalitatea de vânzarea a produselor bancare, sunt printre temele de discuţie între consultanţi şi bancheri în ziua de la Zf Bankers 2017?

ZF Bankers Summit 2017: Care vor fi creditele imobiliare pe care le vor promova băncile în următorii ani? Cum va fi înlocuit programul “Prima Casă”? Cum vor reacţiona clienţii la creşterea dobânzilor la lei?

Marti 4 iulie 2017. Principalii bancheri de retail de pe piaţă vor discuta miercuri la Zf Bankers Summit 2017, ziua a doua, despre creditele imobiliare şi creditele de consum.

UE a aprobat infuzia de capital de 5,4 miliarde de euro a Băncii Monte dei Paschi di Siena

Marti 4 iulie 2017. Banca Monte dei Paschi di Siena a obţinut aprobarea formală din partea Uniunii Europene de a primi o infuzie de capital de 5,4 miliarde de euro din partea guvernului italian în schimbul unor restructurări care vor continua în cadrul celei mai vechi bănci din lume, potrivit Bloomberg.

Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank: Nu putem vorbi acum în România de vânzarea de produse bancare pe Facebook, Amazon sau ebay, dar ele reprezintă viitorul

Marti 4 iulie 2017. Cred că platformele de social media sunt foarte bune pentru promovarea brandului, pentru a te face cunoscut generaţiei Millenialls şi este un canal de promovare mult mai ieftin decât promovarea tv, a spus Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank în cadrul ZF Bankers 2017.

Tamás Erni, Managing Partner, Loxon: Pentru bănci văd potenţial mare pe IMM chiar dacă este un segment destul de riscant

Marti 4 iulie 2017. Am lucrat în sistemul bancar ungar. În Ungaria, am inceput finanţarea IMM-urilor la finele anilor ‘90, mult mai devreme decât în România. În doi ani am crescut foarte repede. Sistemul bancar român este destul de puternic, dacă îl compar cu cel din Ungaria este chiar mai competitiv, a spus Tamás Erni, Managing Partner, Loxon, la ZF Bankers 2017.

Bogdan Neacşu, Patria Bank: Potenţialul de finanţare este enorm, dar trebuie să te duci la firme, să le înţelegi businessul

Marti 4 iulie 2017. Economia trece prin cicluri de dezvoltare şi vedem că am supravieţuit după criză. Sistemul şi-a rezolvat problemele. Trebuie să ne uităm la businessul bancabil şi la gradul de bancarizare, a spus Bogdan Neacşu, Vicepreşedinte Risk, Patria Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers 2017.

Florin Şandor, Vicepreşedinte, Intesa Sanpaolo Bank: Creditarea nu a fost pe măsura creşterii economice

Marti 4 iulie 2017. Creditarea nu a fost pe măsura creşterii economice. De exemplu, industria auto, cea de componente, a atras multe investiţii, majoritatea insă finanţate cu credite de la compania-mamă, a spus Florin Şandor, Vicepreşedinte, Intesa Sanpaolo Bank la ZF Bankers 2017.

Raiffeisen Bank finanţează o clădirea timişoreană de birouri a dezvoltatorului Mulberry

Marti 4 iulie 2017. Raiffeisen Bank a încheiat un acord pentru finanţarea primei faze de dezvoltare a ISHO Offices, componentă de birouri din cadrul proiectului dezvoltat de Mulberry Development.

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR: „Numărul de bănci sau valoarea activelor nu ţin de noi. Nu aş exclude să vedem şi jucători noi pe piaţă. Potenţial există”

Marti 4 iulie 2017. Banca Naţională doreşte ca sistemul bancar să fie solid, sigur, stabil, iar intermedierea financiară scăzută este o preocupare, însă există potenţial de creştere a creditării în perspectivă, apreciază Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

Guvernatorul BNR: Lumea încă crede că e cineva la BNR care stabileşte cursul. Bancherii sunt vinovaţi că lasă să circule această bazaconie

Marti 4 iulie 2017. În rândul populaţiei persistă percepţia potrivit căreia cursul valutar este stabilit de Banca Naţională, iar bancherii comerciali au parte lor de vină pentru răspândirea acestei idei, a atras atenţia Mugur Isărescu, guvernatorul BNR în cadrul ZF Bankers Summit 2017.

Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu la revoluţia fiscală: Impozitul pe cifra de afaceri merge la un restaurant, un birt, o firmă mică

Marti 4 iulie 2017. Impozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie, la un restaurant, birt sau o firmă mică, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa ZF Bankers Summit `17.

François Bloch, CEO, BRD-SocGen: Băncile sunt pregătite pentru business. Agricultura, producţia, IT şi sectorul medical sunt principalele domenii unde există potenţial de creditare

Marti 4 iulie 2017. Sistemul bancar local este pregătit pentru finanţarea businessului, este robust, are lichiditate suficientă şi s-a curăţat de creditele neperformante, a declarat François Bloch, CEO, BRD-SocGen în cadrul ZF Bankers Summit 2017.

Sergiu Manea, CEO BCR: „Nu suntem fonduri monetare. Suntem bănci care trăiesc din finanţarea economiei reale”

Marti 4 iulie 2017. Băncile trăiesc din acordarea de credite, din finanţarea economiei reale, şi nu sunt fonduri monetare foarte confortabile cu investiţiile în titluri de stat, consideră Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active. El susţine că ofertă există pe partea de creditare, însă problema este cererea eligibilă.

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania: Noua producţie de creditare a fost peste 10% în sistemul bancar anul trecut. Este o creştere sustenabilă

Marti 4 iulie 2017. Noua producţie de creditare a fost peste 10% în sistemul bancar anul trecut şi anul acesta Există o mişcare dinamică în sistemul de creditare. Este o creştere sustenabilă, a spus Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania la ZF Bankers 2017.

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR: 12.200 din firmele din România au un potenţial de creditare de 5% din PIB

Marti 4 iulie 2017. Numărul firmelor locale care au un potenţial semnificativ de creditare este extrem de redus, din circa 600.000 de firme doar 12.200 fiind în stare să susţină un nivel al creditării de circa 5% din produsul intern brut (PIB), a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2017.

Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB, CEO Alpha Bank România: Trebuie să creştem intermedierea financiară de la 29% acum la 40% în 5 ani

Marti 4 iulie 2017. Trebuie să creştem intermedierea financiară de la 29% acum la nivelul de dinainte de criză, de 40%, în 5 ani, adică de la 50 miliarde euro la 80 miliarde euro, a spus Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB, CEO Alpha Bank România la ZF Bankers 2017.

Guvernatorul BNR : De ce se plâng firmele că finanţarea bancară este scumpă? Bancherii dau credite cu dobândă nominală de 3%

Marti 4 iulie 2017. Băncile comerciale locale dau credite ieftin în prezent, astfel că justificarea firmelor potrivit cărora finanţarea bancară este scumpă nu este valabilă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la ZF Bankers Summit 2017.

Guvernatorul Băncii Naţionale: BNR nu va începe să crească dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei

Marti 4 iulie 2017. Banca centrală nu va începe să majoreze dobânda-cheie înainte de o revenire a inflaţiei care statistic este inevitabilă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la evenimentul ZF Bankers Summit.

Cum arată sistemul bancar românesc, la zi

Marti 4 iulie 2017. Cu o pondere de numai 52% în PIB, în scădere, sistemul bancar din România a rămas în urmă faţă de creşterea economică. Raportul supraunitar între depozite şi credite de 80% arată că băncile nu reuşesc să plaseze banii în economie, ci fie îi duc la Ministerul Finanţelor prin achiziţia titlurilor de stat pentru finanţarea bugetului, fie îi ţin la BNR.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereLuni 3 iulie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,45%, ajungând la valoarea de 21.446,25 puncte, în creştere cu 96,62 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Intensificarea riscurilor interne din sfera politicii economice a dus la creşterea costurilor de finanţare ale statului

Luni 3 iulie 2017. Evenimentele de pe plan local şi evoluţiile din pieţele externe au condus săptămâna trecută la creşterea costurilor de finanţare, mai pronunţată pe scadenţele medii-lungi, subliniază Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Rezervele BNR au scăzut uşor în iunie, după plata unor datorii

Luni 3 iulie 2017. La 30 iunie 2017, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 35,20 miliarde de euro, faţă de 35,48 miliarde de euro la 31 mai 2017, se arată într-un comunicat transmis luni de banca centrală.

Raport UniCredit: În 2018 cresc taxele şi încetineşte creşterea economică

Luni 3 iulie 2017. Majorarea taxelor pentru firme şi persoane fizice, încetinirea creşterii economice pe fondul scăderii investiţiilor publice şi scăderea leului faţă de euro sunt câteva din elementele cheie ale Raportului trimestrial macroeconomic al UniCredit Bank.

Cum evoluează cursul de schimb luni dimineaţă

Luni 3 iulie 2017. Cursul de schimb valutar interbancar, dinaintea cursului anunţat oficial de BNR, era în scădere luni dimineaţă cu 0,06% faţă de preţul de deschidere, la 4,552/4,557 lei, nivelul apropiat de referinţa BNR de vineri, care a fost de 4,5539 lei.

Banca centrală elveţiană cumpără masiv acţiuni americane

Duminica 2 iulie 2017. Pentru că Elveţia este considerată un loc de refugiu pentru investiţii şi o ţară bine administrată, mulţi oameni şi-ar dori să deţină portofolii mari de active locale în franci elveţieni. Din această cauză, francul este mult prea puternic pentru firmele şi cetăţenii elveţieni.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereVineri 30 iunie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de vineri în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,45%, ajungând la valoarea de 21.383,26 puncte, în creştere cu 96,23 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Românii s-au împrumutat doar în luna mai cu 800 mil. lei pentru credite de consum, maximul ultimelor şase luni

Vineri 30 iunie 2017. Băncile locale au vândut în luna mai credite de consum şi pentru alte scopuri în lei în valoare de aproximativ 800 mil. lei, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimele şase luni.

Investitorii în centre comerciale încep să se uite către oraşele mai mici

Vineri 30 iunie 2017. Dezvoltatorul imobiliar Oasis Retail & Development Consulting, controlat de doi oameni de afaceri din Sibiu - Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner - a luat un credit de 8,5 milioane de euro de la Raiffeisen Bank România, destinat refinanţării proiectelor de retail Prima Shops Oradea şi Mangalia. Compania a dezvoltat cele două proiecte din surse proprii.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereJoi 29 iunie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi în scădere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 0,05%, ajungând la valoarea de 21.444,71 puncte, în scădere cu 9,90 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Leul se depreciază în raport cu euro pe piaţa interbancară după anunţul desfiinţării Pilonului II

Joi 29 iunie 2017. Leul se depreciază în raport cu euro pe piaţa interbancară după anunţul desfiinţării Pilonului II, făcut joi de Ionuţ Mişa, ministrul propus pentru Finanţe. Cursul a ajuns la 4,5733 dolari de la cotaţia oficială de 4,5503 afişată la ora 13 de Banca Naţională a României.

Analist: Cât de corectă a fost salvarea băncilor italiene cu banii contribuabililor europeni?

Joi 29 iunie 2017. Salvarea Banco Popolare di Vicenza şi Veneto Banca a fost plătită de contribuabilii europeni, planul de salvare al autorităţilor europene protejându-i pe deţinătorii de obligaţiuni, spune Michael Boye, Fixed Income trader la Saxo Bank.

Raiffeisen a acordat un credit de 8,5 mil.euro dezvoltatorului imobiliar Oasis Retail & Development

Joi 29 iunie 2017. Raiffeisen Bank România a acordat un credit de 8,5 milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Oasis Retail & Development Consulting, destinat refinanţării proiectelor Prima Shops Oradea şi Mangalia.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereMiercuri 28 iunie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,43%, ajungând la valoarea de 21.401,51 puncte, în creştere cu 90,85 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

PeliFilip a asistat investitorul belgian Mitiska Reim în achiziţia a 11 centre comerciale din portofoliul Alpha Bank

Miercuri 28 iunie 2017. Investitorul belgian Mitiska Reim, specializat în centre comerciale în Europa, a fost asistat de casa de avocatură PeliFilip într-o tranzacţie în care a achiziţionat săptămâna trecută portofoliul Alpha Property Development.

Mervyn King, celebrul guvernator al Băncii Angliei în perioada de criză, vine astăzi la Bucureşti la BNR să-şi lanseze cartea care anunţă sfârşitul alchimiei dintre bani şi bănci

Miercuri 28 iunie 2017. Mervyn King, celebrul guvernator al Băncii Angliei în perioada de criză, vine astăzi la BNR, unde îşi va prezenta cartea “Sfârşitul alchimiei: Banii, băncile şi viitorul economiei mondiale”.

OTP Bank România lansează două credite pentru domeniul agricol, în parteneriat cu Groupama Asigurări

Miercuri 28 iunie 2017. OTP Bank România lansează două produse de finanţare dedicate clienţilor persoane juridice care desfăşoară activităţi în domeniul agricol - Creditul Anotimpul tău – fără garanţii imobiliare şi Creditul Anotimpul tău – parţial garantat.

Strategia Bucureşti, sau ce vrea să dezvolte în România o bancă internaţională suprastatală

Miercuri 28 iunie 2017. Banca Internaţională de Investiţii, o instituţie supra­statală, şi-a setat noile deziderate până în anul 2022, acestea fiind reunite sub forma strategiei Bucureşti, după numele oraşului în care a avut loc, pe 27 iunie, a 107-a reuniune a consiliului băncii.

Banca Angliei le-a cerut băncilor britanice o capitalizare de 11,4 miliarde de lire pentru a-şi proteja finanţele faţă de riscurile unor credite neperformante

Marti 27 iunie 2017. Banca Angliei a cerut băncilor să găsească o capitalizare totală de 11,4 miliarde de lire în următoarele 18 luni, pentru a-şi proteja finanţele faţă de riscurile unor credite neperformante, relatează BBC News.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter