Stiri despre banci

 

După nouă luni din 2017: Băncile au făcut profit record, de peste 4 miliarde de lei

Marti 21 noiembrie 2017. Băncile au înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit record, activele au atins un nivel maxim, în timp ce solvabilitatea şi rata NPL au scăzut.

Parisul va găzdui sediul Autorităţii Bancare Europene

Luni 20 noiembrie 2017. Oraşul Paris va găzdui după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sediul Autorităţii Bancare Europene (ABE), potrivit deciziei luate luni seară de Consiliul UE, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Banca Transilvania a răscumpărat 2,9 mil.acţiuni pentru 6,2 mil lei

Luni 20 noiembrie 2017. Banca Transilvania a răscumpărat în perioada 14-17 noiembrie un număr de 2,92 milioane de acţiuni proprii, la un preţ total de 6,28 milioane lei, parte a programului de răscumpărare aprobat de acţionari.

Libra Internet Bank, profit net de 42 mil. lei la nouă luni şi active în creştere cu 33%

Luni 20 noiembrie 2017. Libra Internet Bank, un jucător de dimensiuni mici specializat pe nişa profe¬siilor liberale, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 42,4 milioane de lei, în timp ce activele totale ale băncii au atins nivelul de 4,51 miliarde lei, în creştere cu 33% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

BERD finanţează cu 25 mil. euro o nouă fabrică de produse din aluminiu în nord-vestul României

Vineri 17 noiembrie 2017. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 25 de milioane de euro unei filiale a grupului industrial elveţian Montana Tech Components, care îşi va extinde producţia în ţară construind o nouă centrală, se arată într-un comunicat transmis vineri de BERD.

UniCredit acordă întreprinderilor mici şi mijlocii credite cu garanţie 50% în baza acordului semnat cu Fondul European pentru Investiţii

Vineri 17 noiembrie 2017. UniCredit Bank a început să acorde credite cuprinse între 25.000 euro şi 7,5 milioane de euro, cu garanţie de 50%, firmelor mici şi mijlocii, în baza acordului semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin, un program care are ca obiectiv facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderile inovatoare.

Băncile din top 5 au raportat profituri cumulate de peste 3 mld. lei la nouă luni. Cea mai profitabilă bancă în perioada ianuarie-septembrie 2017 a fost BRD SocGen, cu un câştig net de un miliard de lei

Vineri 17 noiembrie 2017. Cele mai mari cinci bănci după active au obţinut în primele nouă luni din acest an un profit cumulat de peste 3 mld. lei, cu aproximativ 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele agregate de ZF.

Cum s-a schimbat faţa bankingului local în ultimii 19 ani şi cum au devenit băncile finanţatorul-cheie al economiei româneşti

Vineri 17 noiembrie 2017. Sistemul bancar din România, finanţatorul-cheie al economiei, şi-a schimbat complet faţa din 1998 încoace, cu fiecare an ce trece devenind mai robust, mai bine capitalizat, dar mai puţin numeros.

Hotelul Hilton Sibiu caută finanţare în afara sistemului bancar după creşterea ROBOR

Vineri 17 noiembrie 2017. Acţionarii hotelului Hilton Sibiu, singurul de cinci stele din oraş, caută în continuare finanţare pentru o investiţie de 2 milioane de euro într-un centru de conferinţe.

Represiunea saudită poate fi o oportunitate pentru investitori

Joi 16 noiembrie 2017. Recentele decizii ale prinţului moştenitor Mohammad bin Salman al Arabiei Saudite a generat o lichidare generală pe piaţa de obligaţiuni, iar costul swapurilor pe riscul de credit din Arabia Saudită a crescut cu peste 20 de puncte de bază săptămâna trecută, spune Althea Spinozzi, analist Saxo Bank.

La 9 luni, Patria Bank înregistrează o pierdere netă de 26,3 milioane lei

Joi 16 noiembrie 2017. În primele nouă luni ale anului, Patria Bank, bancă rezultată din fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, a înregistrat o pierdere netă cumulată de 26,3 milioane lei, la acelaşi nivel cu pierderea din primele 6 luni ale anului (26,15 mil.lei).

Urmează fuziunea? Un fond de investiţii gigant a devenit acţionar în cele mai mari două bănci din Germania

Miercuri 15 noiembrie 2017. Acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank au crescut după ce fondul Cerberus Capital Management a devenit acţionar de top la cele mai mari două bănci din Germania, potrivit Bloomberg.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Dinamica economiei din perioada ianuarie-septembrie nu este sustenabilă

Miercuri 15 noiembrie 2017. Dinamica economiei din perioada ianuarie-septembrie, cu o creştere de 7% an/an, nu este sustenabilă, date fiind acumularea de dezechilibre macroeconomice, deteriorarea indicatorilor de încredere şi climatul investiţional dificil, aspect confirmat şi de declinul sectorului de construcţii cu 6,5% an/an, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

SIF Moldova a cumpărat 1,9 mil. acţiuni Banca Transilvania, pentru circa 4 mil.lei

Miercuri 15 noiembrie 2017. SIF Moldova, al doilea cel mai important acţionar instituţional al Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emintent de pe piaţa de capital bucureşteană, a cumpărat ieri un pachet de 1,89 milioane de acţiuni ale băncii, reprezentând 0,04% din capital, la un preţ total de circa patru milioane lei.

Preţul petrolului creşte de cinci săptămâni, gazele intră pe o tendinţă de majorare

Miercuri 15 noiembrie 2017. Pe măsură ce iarna se apropie, gazele naturale au ieşit din intervalul de preţ din ultimele luni, iar ţiţeiul s-a tranzacţionat în creştere pentru a cincea săptămână consecutiv, pe fondul riscurilor geopolitice sporite, arată Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Romgaz a raportat cel mai bun T3 de când a venit la bursă

Miercuri 15 noiembrie 2017. Ieri, 14 noiembrie, a fost cea mai încărcată şedinţă de la bursa românească pentru raportările la nouă luni în contextul în care mai mulţi emitenţi din indicele BET şi-au anunţat rezultatele. Indicele a urcat cu 1% pe fondul unui anunţ al Băncii Transilvania, dar şi ca umare a anun­ţului INS cu privire la creşterea economică.

Banca Centrală Europeană solicită puteri sporite pentru a putea îngheţa retragerile de bani atunci când o bancă se confruntă cu fuga depozitelor

Marti 14 noiembrie 2017. Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut puteri sporite prin intermediul unor instrumente speciale pentru a da posibilitatea autorităţilor naţionale de a îngheţa peste noapte retragerile depozitelor deponenţilor atunci când o bancă se confruntă cu fuga banilor ca urmare a zvonurilor privind intrarea în încetare de plăţi sau colapsul.

Grupul ungar Gránit Pólus încheie o înţelegere cu un sindicat bancar în vederea contractării unui credit de 335 mil. euro

Marti 14 noiembrie 2017. Gránit Pólus Group a încheiat o înţelegere cu Erste Group Bank, Erste Bank Hungary, UniCredit Bank Hungary, UniCredit SpA and K&H Bank în vederea contractării unui credit de 335 milioane de euro, necesar refinanţării împrumuturilor existente şi asigurării unei linii de credit pentru WestEnd City Center, unul dintre cele mai importante malluri din Ungaria, cu peste 20 de milioane de vizitatori pe an.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Accelerarea inflaţiei a dus la creşterea mai puternică a costurilor de finanţare la titlurile de stat

Marti 14 noiembrie 2017. Ratele de dobândă au crescut pe piaţa titlurilor de stat în a doua săptămână din noiembrie, pe fondul evoluţiilor din pieţele internaţionale, dar şi a dinamicii indicatorilor macroeconomici interni, subliniază Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Banca Transilvania vrea să răscumpere până la finele anului 15 mil.de acţiuni proprii

Marti 14 noiembrie 2017. Banca Transilvania va derula în perioada 14 noiembrie-31 decembrie un proces de răscumpărare a maxim 15 milioane de acţiuni proprii, la un preţ maxim de 3,5 lei/titlu.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 780 mil. lei la 9 luni, în creştere cu 18,7% faţă de 9 luni 2016

Marti 14 noiembrie 2017. Banca Transilvania a anunţat luni seară pe bursă rezultatele financiare la 9 luni din 2017, care indică un profit net de 780 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut.

Analist: Indicele BET este într-un punct critic. Dacă alunecă sub 7.700 de puncte, ar putea aduce un alt val de scăderi şi mai agresive

Marti 14 noiembrie 2017. Dan Rusu, şeful departa­mentului de analiză al Băncii Transilvania, cel mai lichid emitent de la bursa ro­mânească, consideră că indicele de referinţă BET este într-o poziţie critică, care invită investitorii la precauţie.

Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor pe piaţa valutară a scăzut după primele zece luni la circa 1,6 mld. euro, însă rămâne peste 2016

Marti 14 noiembrie 2017. Piaţa valutară a dat semne de redresare în primele zece luni din acest an, comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2016, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la aproape 1,6 mld. euro, în creştere cu aproximativ 16% faţă de nivelul de anul trecut, de 1,38 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale.

Investiţie gigant: Uber acceptă oferta de 10 miliarde de dolari din partea grupului de investitori conduşi de SoftBank

Luni 13 noiembrie 2017. Uber a acceptat să primească o investiţie din partea conglomeratului japonez de hi-tech SoftBank, la sfârşitul unor negocieri care au durat mai multe luni. Tranzacţia ar trebui să ajute gigantul de car-sharing după un an tumultos în care CEO-ul Travis Kalanick a demisionat în iunie în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, discriminare de gen şi mediu dăunător de muncă, potrivit Quartz.

RTPR Allen & Overy a consiliat băncile implicate în oferta publică a Sphera Franchise Group

Luni 13 noiembrie 2017. RTPR Allen&Overy a oferit consultanţă Wood & Company Financial Services şi Raiffeisen Bank în calitate de joint bookrunners cu privire la oferta publică derulată de Sphera Franchise Group şi admiterea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti.

FT: Serviciile secrete britanice se tem că Rusia foloseşte softuri antivirus Kaspersky pentru spionaj

Luni 13 noiembrie 2017. Serviciile secrete britanice se tem că un soft antivirus Kaspersky oferit gratuit de Banca Barclays la peste două milioane de clienţi ar putea fi utilizat de instituţii guvernamentale din Rusia pentru colectarea de informaţii, relatează cotidianul Financial Times.

Cum arată cele mai frumoase case ale Bucureştiului, reşedinţe de ambasadori şi sedii de ambasade. Episodul 4: O nouă pagină în atlasul lumii

Luni 13 noiembrie 2017. Pe o străduţă ce dă în Piaţa Dorobanţilor, în curtea unei case ce îşi poartă cu mândrie cei 80 de ani de istorie, l-am cunoscut pe Cooper. Un golden retriver de trei ani şi jumătate. Este cel de-al cincilea membru al familiei ambasadorului Egiptului la Bucureşti, Salah A. El-Sadek. El s-a mutat în România acum două luni şi jumătate, alături de soţia sa. Şi de Cooper. Cele două fiice sunt în Canada acum, lucrând în domeniul bancar.

Cursul a deschis săptămâna pe creştere pe interbancar, la 4,64 lei/euro

Luni 13 noiembrie 2017. Cursul leu/euro a deschis săptămâna pe creştere în şedinţa interbancară de tranzacţionare, cu un plus de 0,2% faţă de nivelul de deschidere, şi a urcat la 4,64 lei/euro.

Adrian Vasilescu, BNR: Pragurile istorice ale cursului de schimb au prea puţină relevanţă

Vineri 10 noiembrie 2017. Faptul că euro a depăşit pragul de 4,6 lei şi se apropie de maximul istoric de 4,64 de lei „are prea puţină relevanţă” pentru piaţa valutară, iar Banca Naţională acţionează „pentru calmarea pieţei”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Adrian Vasilescu, consultant de strategie al băncii centrale.

Poşta Română intenţionează să introducă ATM-uri în oficiile poştale

Vineri 10 noiembrie 2017. Poşta Română va oferi spre închiriere spaţii destinate instalării de automate bancare (ATM) în oficiile poştale din mediul urban, potrivit unui comunicat transmis vineri.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Comisia Europeană indică o încetinire a ritmului anual de creştere economică a României în următorii doi ani

Vineri 10 noiembrie 2017. În cadrul Raportului macroeconomic de toamnă Comisia Europeană previzionează pentru România o decelerare a ritmului anual de creştere economică de la 5,7% în 2017 la 4,4% în 2018, respectiv 4,1% în 2019, scenariu axat pe temperarea consumului privat şi redinamizarea investiţiilor productive, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Care este situaţia discuţiilor dintre Banca Transilvania şi Bancpost: "În ultimile săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, negocierile sunt aproape de finalizare"

Vineri 10 noiembrie 2017. Banca Transilvania (TLV), a doua cea mai mare bancă din România, informează investitorii cu privire la faptul că Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, şi Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la achiziţia Bancpost, precum şi a ERB Retail Services şi ERB Leasing din România.

Deloitte: Băncile din România sunt cu un pas în urma celor din vest şi în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est la implementarea noii directive privind serviciile de plată

Joi 9 noiembrie 2017. Instituţiile de credit din România consideră că noua directivă privind serviciile de plată PSD 2 (Payment Services Directive), care va intra în vigoare anul viitor, va schimba regulile jocului în următorii doi-trei ani, băncile locale fiind însă cu un pas în urma celor din Vestul Europei şi în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est în ce priveşte implementarea, arată un sondaj realizat de Deloitte România împreună cu Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând Deloitte Legal în România.

UniCredit a făcut un profit net consolidat de 69 mil. euro în România la nouă luni, în creştere cu 7%

Joi 9 noiembrie 2017. Grupul UniCredit, care controlează a cincea bancă locală după active, a raportat un profit net aferent operaţiunilor din România în valoare de 69 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, în creştere cu circa 7% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate la Milano.

De ce intră Banca Transilvania într-o bancă din Republica Moldova. „Vedem potenţial de creştere pe liniile IMM, retail, microcompanii şi pe serviciile financiare digitale.“

Joi 9 noiembrie 2017. Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă locală după active şi unul dintre cei mai activi investitori din sistemul bancar, şi-a extins zona de potenţiale achiziţii, iar zilele trecute a anunţat potenţiala achiziţie împreună cu BERD a unei participaţii de peste 39% din Victoriabank, prima bancă înfiinţată în Repu­blica Moldova şi a treia în funcţie de active.

CEO-ul Deutsche Bank spune că jumătate din angajaţi ar putea fi înlocuiţi de maşini

Miercuri 8 noiembrie 2017. John Cryan, CEO Deutsche Bank, care a plănuit „un număr mare” de concedieri în cadrul companiei, crede că roboţii ar putea să îi înlocuiască mare parte din angajaţi, arată Quartz.

Raiffeisen Bank a primit de la Moody’s ratingul Baa2 pentru depozitele în lei şi Baa3 pentru depozitele în valută

Miercuri 8 noiembrie 2017. Agenţia internaţională de rating Moody’s a revizuit în creştere ratingurile atribuite pentru depozitele în lei, pe termen scurt şi pe termen lung, ale Raiffeisen Bank, la Baa2 de la Baa3 şi a menţinut perspectiva stabilă.

Banca Transilvania: Previzionăm accelerarea inflaţiei de la 1,1% în 2017 la 3,1% în 2018

Miercuri 8 noiembrie 2017. Banca Transilvania previzionează accelerarea inflaţiei pe termen scurt şi mediu, cu perspectiva ieşirii din intervalul ţintit de BNR în semestrul II 2018, în condiţiile unei inflaţii medii anuale, pe indicele armonizat UE, de 1,1% în 2017, 3,1% în 2018, respectiv 2,9% în 2019.

A investit 70.000 de euro din fonduri europene pentru a produce textile de casă „made in Romania“

Miercuri 8 noiembrie 2017. Simona Văleanu, 38 de ani, a deschis propriul business de producţie de articole din materiale textile, de la feţe de pernă până la cearşafuri şi huse de pilotă, după ce timp de zece ani a lucrat în domeniul financiar-bancar.

Banca Transilvania vrea să achiziţioneze 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul instituţilor de credit din Republica Moldova

Marti 7 noiembrie 2017. Banca Transilvania (TLV), a doua cea mai mare bancă din România, a anunţat în această seară la bursă că intenţionează să achiziţioneze 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova.

BNR vorbeşte în van cu Guvernul: Inflaţia pe termen scurt va creşte peste aşteptări, conduita fiscală a Guvernului va avea implicaţii asupra economiei, şi incertitudinea construirii bugetului public pe 2018 induce riscuri în economie

Marti 7 noiembrie 2017. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a discutat marţi situaţia economiei şi raportul privind inflaţia, hotărând să îngusteze coridorul de fluctuaţie a dobânzilor între +/- 1,00 puncte procentuale de la +/- 1,25 pp, şi să gestioneze ferm lichidităţile din sistem.

OTP Bank Romȃnia lansează un produs de finanţare pentru firme, cu garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM

Marti 7 noiembrie 2017. OTP Bank Romȃnia a încheiat un parteneriat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) pentru un nou instrument de garantare, „OPTIMM”, care facilitează accesul IMM-urilor la produsele de finanţare destinate activităţii curente.

Liviu Tudor prelungeşte cu încă opt ani contractul de închiriere cu Alpha Bank în parcul de business West Gate

Marti 7 noiembrie 2017. Parcul de birouri West Gate din vestul Capitalei, deţinut de Genesis Development, companie controlată de antreprenorul local Liviu Tudor, a prelungit contractul de închiriere cu Alpha Bank cu încă opt ani, până în 2026.

Băncile europene vânează angajaţii rivalilor americani şi oferă salarii cu 30% mai mari

Luni 6 noiembrie 2017. După mai mulţi ani de restructurări, băncile de investiţii încep din nou să angajeze, ridicând miza în privinţa salariilor pe ambele părţi ale Atlanticului, potrivit Bloomberg.

Citigroup primeşte o lovitură grea: Acţionarul majoritar al grupului bancar a fost arestat

Luni 6 noiembrie 2017. Citigroup Inc întâlneşte noi obstacole în reconstruirea business-ului din Arabia Saudită după ce acţionarul şi promoterul principal al companiei a fost arestat în cadrul unei investigaţii anti-corupţie, potrivit Bloomberg.

TBI Bank lansează un credit pentru firme acordat exclusiv online, cu o sumă maximă de 67.500 lei

Luni 6 noiembrie 2017. TBI Bank a lansat, în premieră în România, un credit pentru întreprinderi acordat exclusiv online, cu o sumă maximă de 67.500 lei, noul produs fiind gândit ca o soluţie rapidă pentru rezolvarea unui deficit temporar de lichidităţi sau pentru a profita de oportunităţile de dezvoltare şi creştere.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:Tendinţa de majorare a ratelor de dobândă la titlurile de stat va continua pe termen mediu

Luni 6 noiembrie 2017. Tendinţa de majorare a ratelor de dobândă la titlurile de stat va continua pe termen mediu, pe fondul accelerării PIB-ului nominal şi acumulării de riscuri la adresa stabilităţii macro-financiare, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Jerome Powell, omul pe care Trump l-a ales să conducă cea mai puternică bancă centrală: om al consensului, un profesionist, dar şi unul dintre cei mai bogaţi 0,1% din americani

Luni 6 noiembrie 2017. Candidaţii au avut momentele lor de glorie şi de cădere în procesul de selecţie a preşedintelui Rezervei Federale americane.

Băncile mari, pe profit după nouă luni. Câştigul BCR s-a înjumătăţit, la 560 mil. lei. BRD şi-a dublat profitul, la peste 1 mld. lei

Luni 6 noiembrie 2017. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primele nouă luni un profit net de aproape 560 mil. lei (123 mil. euro), la jumătate comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care venitul operaţional a fost în uşoară scădere, în timp ce calitatea portofoliului s-a îmbunătăţit.

Sondaj: Aproape jumătate din antreprenorii creativi plănuiesc să îşi extindă afacerile în 2018

Duminica 5 noiembrie 2017. Aproximativ 45% din antreprenorii creativi plănuiesc să îşi extindă afacerile în următorul an, arată Barometrul Minţilor Creative - un studiu realizat de UniCredit Bank

Secretele din spatele unei ”pensionări subite”: Noul şef al FED, pus de Donald Trump în funcţie deşi toţi analiştii se aşteptau ca Janet Yellen să mai primească un mandat, are pe mână puterea de a-l scuti pe Preşedinte de datorii de milioa

Vineri 3 noiembrie 2017. Preşedintele Donald Trump datorează băncii Deutsche Bank aproape 340 de milioane de dolari, la o dobândă care va creşte sau va scădea în funcţie de viitoarele decizii ale lui Jerome Powell, noul preşedinte al Rezervelor Federale pe care l-a nominalizat chiar Trump.

BRD a raportat o dublare a profitului la nouă luni, câştigul ajungând la 1,043 mld. lei. Banca a închis 29 de agenţii în ultimul an. Rentabilitatea capitalului a crescut la 20%, de la 12%

Vineri 3 noiembrie 2017. BRD, a treia bancă din România, a raportat joi dimineaţă pe Bursă rezultatele financiare la nouă luni din 2017, care indică un prfit net pe bancă de 1,043 mld. lei, în creştere de la 586,3 mil. lei la nouă luni din 2016.

Ce salarii oferă băncile din top 5: Angajaţii UniCredit primesc, în medie, câte 5.400 de lei net pe lună

Vineri 3 noiembrie 2017. Angajaţii UniCredit Bank primesc cele mai mari salarii nete din rândul celor mai mari 5 bănci din sistem, de aproape 5.400 de lei net pe lună. La polul opus sunt angajaţii BRD- SocGen care câştigă, în medie, câte 4.400 de lei net pe lună, nivel apropiat de media pe economie din sistemul bancar.

Creditarea ipotecară creşte în pofida epuizării fondurilor Prima casă şi a majorării dobânzilor la lei. În septembrie stocul finanţărilor în lei a urcat cu 860 milioane lei

Joi 2 noiembrie 2017. Stocul creditelor ipotecare în lei a ajuns la 36,3 miliarde de lei după ce în luna septembrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 860 milioane de lei, arată datele Băncii Naţionale.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereJoi 2 noiembrie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi cu evoluţii mixte, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,02%, ajungând la valoarea de 23.439,15 puncte, în creştere cu 4,14 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Pregătiţi-vă pentru majorarea dobânzilor. Banca Angliei ridică rata dobânzii de referinţă după zece ani, iar banca Cehiei majorează rata dobânzii pentru a doua oară în acest an

Joi 2 noiembrie 2017. Ceea ce pentru Banca Angliei, gardianul economiei britanice după Brexit, este o zi istorică, pentru banca centrală a Cehiei, gardianul celui mai dezvoltate economii est-europene, este o nouă şarjă în lupta cu inflaţia.

Tonko Grzan, Head of Insurance Department BCR: Portofoliul nostru este de 200.000 de poliţe dintre care 50% sunt asigurări de viaţă.

Joi 2 noiembrie 2017. Credem că industria de asigurări şi cea bancară merg mână în mână şi că dacă există un risc pentru client trebuie să existe şi protecţie, explică Tonko Grzan, Head of Insurance Department BCR, în cadrul evenimentul ZF Insurance Summit 2017, organizat de Ziarul Financiar.

BNR: Rezervele valutare au crescut în octombrie cu 612 mil. euro, la 33,9 mld. euro

Miercuri 1 noiembrie 2017. Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au înregistrat în octombrie o creştere de 612 mil. euro, la 33,9 mld. euro, faţă de valoarea de 33,3 mld. euro cât s-a înregistrat la finalul lunii septembrie.

Concurenţa analizează tranzacţia prin care OTP Bank preia Banca Românească

Miercuri 1 noiembrie 2017. Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care OTP Bank România preia Banca Românească precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând subsidiarelor din Londra şi Malta deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG).

Studiu UniCredit Bank: 45% dintre antreprenorii creativi intenţionează să îşi extindă afacerile în următorul an

Miercuri 1 noiembrie 2017. Antreprenoriatul creativ poate deveni un motor de creştere pentru economia românească, în condiţiile în care 45% dintre antreprenorii care activează în acest segment intenţionează să îşi extindă afacerile în următoarele 12 luni, în pofida faptului că aceştia percep mediul economic ca fiind unul nefavorabil, arată un studiu realizat de UniCredit Bank.

Ponderea investiţiilor străine directe în sectorul bancar şi asigurări în total ISD-uri s-a înjumătăţit în 10 ani

Miercuri 1 noiembrie 2017. Investiţiile străine directe (ISD) din sectorul bancar şi din asigurări cumulau 8,8 miliarde de euro la finalul anului trecut, adică sub 13% din totalul soldului ISD - urilor, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, potrivit datelor BNR.

MasterCard: Sper să putem oferi servicii financiare cu operatorii de telecom anul viitor

Miercuri 1 noiembrie 2017. Firmele mici şi mijlocii ar putea achiziţiona anul viitor din magazinele operatorilor de telefonie mobilă pachete care să conţină pe lângă servicii de voce şi date şi un card bancar preplătit şi smartphone-uri ce pot juca şi rolul de ter­minal care acceptă plăţi de la carduri con­tact­less fără niciun acce­soriu hardware su­pli­men­tar.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar: Soluţionarea amiabilă a litigiilor cu băncile şi IFN-urile este pe un trend ascendent

Marti 31 octombrie 2017. Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, instituţie înfiinţată în 2015, are 120 de dosare soluţionate sau în cursul de soluţionare la finele lunii octombrie şi peste 50 de cereri în faza de filtru, în ultima lună fiind depuse 47 de dosare noi.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ratele de dobândă pe piaţa titlurilor de stat din România au crescut, pe fondul intensificării riscurilor la adresa stabilităţii financiare

Marti 31 octombrie 2017. Ratele de dobândă pe piaţa titlurilor de stat din România au crescut săptămâna trecută, pe fondul intensificării riscurilor la adresa stabilităţii financiare pe termen mediu, iar estimările pe termen scurt indică reacţii ale curbei randamentelor la climatul din pieţele internaţionale de titluri de stat şi la ştirile economice şi politice interne, comentează Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Scăderea acţiunilor Băncii Transilvania trage în jos bursa de la Bucureşti

Marti 31 octombrie 2017. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de pe bursa românească, au scăzut ieri cu 1,81%, până la o cotaţie de 2,17 lei, şi au înregistrat asfel cel mai abrupt declin de luni din rândul celor 13 emitenţi care alcătuiesc indicele de referinţă BET.

Erste a schimbat în trei ani tot managementul BCR. Noul CFO al băncii va fi Elke Meier

Luni 30 octombrie 2017. Grupul austriac Erste a schimbat în ultimii trei ani în totalitate managementul BCR, cea mai mare bancă din Ro­mâ­nia, numind la Bucureşti noi oameni în conducerea executivă.

BEI împrumută Transgaz cu 50 de milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaze în România

Vineri 27 octombrie 2017. Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 50 de milioane de euro companiei Transgaz, pentru a finanţa construirea unei noi conducte de gaze în România, potrivit unui comunicat publicat vineri de Reprezentanţa Comisiei Europene.

Adriana Jankovicova pleacă la finele anului din funcţia de CFO al BCR, locul ei fiind preluat de Elke Meier

Vineri 27 octombrie 2017. BCR, cea mai mare bancă din ROmânia, a anunţat că Adriana Jankovicova, actual Vicepreşedinte Executiv Financiar (Chief Financial Officer-CFO) al instituţiei, va pleca din funcţie la finele anului, în locul ei fiind numită Elke Meier.

Când vine vorba de salariile bancherilor centrali, e mai profitabil să fii belgian

Vineri 27 octombrie 2017. Preşedintele băncii centrale belgiene Jan Smets câştigă aproape de cinci ori decât Vitas Vasiliauskas, preşedintele băncii lituaniene, cel mai prost plătit din zona euro, scrie Bloomberg.

Deutsche Bank va plăti 220 milioane dolari în SUA în legătură cu manipularea Libor

Vineri 27 octombrie 2017. Cea mai mare bancă germană a fost de acord să plătească o sumă totală de 220 milioane de dolari către 45 de state americane pentru a pune capăt unei anchete privind manipularea Libor, de două ori suma plătită de banca britanică Barclays anul trecut, relatează Bloomberg.

Întreprinderile de familie sunt coloana vertebrală a prosperei economii germane. Companiile Mittelstand continuă să angajeze puternic, devenind astfel baza creşterii puternice a pieţei muncii

Joi 26 octombrie 2017. Vânzările companiilor mici şi mijlocii din cea mai mare economie europeană, aşa-numitele Mittelstand, au crescut din nou puternic, anul trecut, cu aproape 4%, la 4.500 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de banca germană pentru dezvoltare KfW.

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea sucursalei locale a Veneto Banca de către Intesa Sanpaolo SpA

Miercuri 25 octombrie 2017. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA a achiziţionat reţeaua bancară aparţinând sucursalei din Bucureşti a Veneto Banca SpA Italia Montebelluna.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Soldul creditului neguvernamental ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,3% în 2017 şi 4,9% în 2018

Marti 24 octombrie 2017. Raportul credite/depozite a urcat în septembrie la 81,3%, faţă de 80,5% în august, în condiţiile în care pe componenta de lei raportul a fost de 73,6%, iar la cea în valută la 97,4%.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Curba randamentelor la titluri de stat s-a deplasat uşor în jos, corecţie normală după creşterea dobânzilor

Marti 24 octombrie 2017. Curba randamentelor la titluri de stat s-a ajustat săptămâna trecută, evoluţie divergentă faţă de cele din principalele blocuri economice ale lumii, dar o corecţie normală după creşterea semnificativă a ratelor de dobândă, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Băncile europene vor fi obligate să-şi împărtă datele legate de clienţi cu firmele rivale

Marti 24 octombrie 2017. Începând cu luna ianuarie, băncile din Uniunea Europeană vor fi nevoite să ofere firmelor rivale acces la conturile şi datele clienţilor lor, atât timp cât clienţii sunt de acord cu acest lucru, scrie Bloomberg.

UniCredit se extinde: Grupul deschide o nouă divizie de Investment Banking pe segmentul de Corporate

Luni 23 octombrie 2017. UniCredit a anunţat astăzi deschiderea unei noi divizii de Investment Banking pe segmentul de Corporate, în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Divizia are ca scop susţinerea îmbunătăţirii relaţiilor de business la graniţă şi extinderea ofertei internaţionale către clienţi corporatişti şi instituţii financiare. UniCredit a ales Abu Dhabi Global Market, regiunea cu cea mai mare creştere financiară din zonă, ca locaţie pentru noua divizie.

ANPC a verificat 15 bănci şi a dat amenzi de 750.000 lei pentru practici incorecte în textul unor reclame sau contracte de credit

Luni 23 octombrie 2017. Autoritatea pentru protectia consumatorului (ANPC) a derulat în perioada 28 august-6 octombrie un control la 15 operatori financiari bancari cu privire la respectarea legii în activităţile legate de publicitate, instituţia aplicând amenzi totale de 570.000 lei în urma verificărilor.

Un adevăr care trebuie spus: revenirea economică a întreprinderilor s-a realizat fără ajutorul creditului bancar. Ce trebuie făcut pentru creşterea accesului IMM-urilor la finanţare

Luni 23 octombrie 2017. Orice companie se poate finanta prin capital propriu, inclusiv capitalizarea profitului anilor anteriori (equity) si datorii catre diversi terti precum banci, furnizori, firme de leasing, actionari (debt). Primul element (equity) are riscul mai mare si rasplata variabila dar, de obicei mai mare, iar cel de-al doilea (debt) are un risc mai mic si o rasplata fixa – dobinda, comisioane.

Agroserv Măriuţa îşi face cu 5,5 mil. euro o fabrică de procesare a laptelui. „Nu rentează să exporţi materia primă, investim în procesare.“

Luni 23 octombrie 2017. Proprietarul Agroserv Măriuţa a luat 2,8 mil. euro de la Banca Transilvania pentru construirea unei fabrici de procesare a laptelui, în condiţiile în care, în opinia lui, nu rentează să vândă materia primă, ci poate obţine încasări mai mari dacă vine pe piaţă cu produse cu valoare adăugată mai mare.

Problema bursei nu este lichiditatea scăzută, ci accesul greoi al investitorilor străini

Luni 23 octombrie 2017. Vlad Pintilie, analist la BT Capital Partners, divizie a Băncii Transilvania, consideră că problema actuală cu care se confruntă piaţa de capital de la Bucureşti nu o reprezintă neapărat lipsa lichidităţii, ci accesul destul de restrictiv al investitorilor străini pe bursă.

Cum arată top 5 credite ipotecare din punct de vedere al dobânzilor şi al ratei lunare

Duminica 22 octombrie 2017. Creditele ipotecare cu cele mai mici dobânzi sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, potrivit unui calcul bazat pe un împrumut de 225.000 lei, pe 30 ani, realizat de portalul financiar Finzoom, rata lunară variind în cazul lor de la 1.061 lei la 1.162 lei.

Ce bănci vor rămâne, cine va pleca şi cine va veni? 2018 poate fi un an record în privinţa tranzacţiilor finalizate

Duminica 22 octombrie 2017. Început în anii trecuţi, procesul de consolidare a pieţei bancare din România a făcut o pauză în 2016 - un an al încercărilor, al tatonărilor, fără tranzacţii finalizate -, dar a continuat în prima parte a anului 2017, cu o creştere a apetitului din partea cumpărătorilor.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereVineri 20 octombrie 2017. Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de vineri în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,2%, ajungând la valoarea de 23.208,38 puncte, în creştere cu 45,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Ipotecarele noi au scăzut cu 2% faţă de 2016, în pofida avertizărilor alarmante de supraîncălzire

Vineri 20 octombrie 2017. Băncile au acordat ipotecare noi în lei în valoare de 7,9 miliarde de lei în in­ter­valul ianuarie-august din acest an, ce­ea ce înseamnă o scă­de­re de 2% faţă de ace­eaşi perioadă a anu­lui trecut, ara­tă calculele ZF pe baza datelor BNR.

ING Bank îşi va reloca sediul central şi mută 2000 de angajaţi în Blue Rose Office Park din zona Expoziţiei

Joi 19 octombrie 2017. ING Bank îşi va consolida operaţiunile şi îşi va muta sediul central din Bucureşti în Blue Rose Office Park, cel mai nou proiect al Portland Trust, aflat în curs de dezvoltare în zona Expoziţiei din nordul Capitalei.

BEI a acordat în ultimii 25 de ani finanţări de 13 mld.euro pentru România, din care 5 miliarde euro pentru proiecte din transporturi

Joi 19 octombrie 2017. Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat finanţări şi servicii de consiliere în valoare de peste 13 miliarde euro pentru România în cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală, cea mai mare pondere având împrumuturile acordate pentru proiecte din sectorul transporturilor.

UniCredit LEasing ia 38,5 mil.dolari de la divizia de investiţii a Băncii Mondiale pentru finanţarea IMM-urilor

Joi 19 octombrie 2017. International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, a acordat un împrumut de 150 milioane de lei (aproximativ 38,5 milioane dolari) companiei UniCredit Leasing Corporation, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Planul polonezilor de la Alior Bank: Vrem să ajungem la 500.000 de clienţi împreună cu Telekom pe piaţa din România

Joi 19 octombrie 2017. Banca Alior din Polonia, fondată în 2008 de grupul italian Carlo Tassara, a încheiat un par­teneriat cu operatorul Telekom România pentru a oferi servicii bancare digitală pe piaţa locală, ţinta sa fiind de a atrage jumătate de milion clienţi în decurs de patru ani pentru Telekom Banking – entitatea locală sub care vor fi furnizate serviciile financiare. Astfel, România devine a doua piaţă în care Alior Bank se aliază cu Deutsche Telekom pentru a lansa servicii bancare digitale, după Polonia, iar Telekom România este primul operator de comunicaţii care intră pe segmentul bancar.

Studiu 2Checkout: 90% din plăţile online din România pentru soluţii software şi SaaS sunt achitate cu cardul bancar

Miercuri 18 octombrie 2017. Majoritatea plăţilor online realizate anul acesta în România pentru achiziţiile de soluţii software, inclusiv în regim SaaS (“Software as a Service”), au fost achitate prin intermediul cardurilor bancare, Visa sau Mastercard, restul modalităţilor de plată online – transfer bancar sau PayPal fiind foarte rar utilizate, potrivit unui studiu realizat de compania 2Checkout (fosta Avangate), unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de soluţii pentru comerţ electronic din lume.

Ministerul de Finanţe spune că Banca Mondială va demara pe 30 octombrie prima misiune tehnică pentru finanţarea autostrăzii Ploieşti-Braşov

Miercuri 18 octombrie 2017. Banca Mondială ar putea acorda o finanţare pentru construcţia autostrăzii Ploieşti-Braşov, prima misiune tehnică derulată de instituţie urmând să demareze pe 30 octombrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice emis în urma întâlnirii dintre ministrul Ionuţ Mişa şi vicepreşedintele BM, Cyril Muller.

Noul ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Marius Nica: Am convins Banca Mondială să gestionăm împreună proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov

Miercuri 18 octombrie 2017. Noul ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Marius Nica, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Banca Mondială a fost de acord să gestioneze împreună cu autorităţile române construirea autostrăzii Ploieşti-Braşov.

Telekom Romania şi Alior Bank au lansat serviciul Telekom Banking

Miercuri 18 octombrie 2017. Telekom Romania şi banca poloneză Alior Bank au lansat, miercuri, serviciul Telekom Banking, care va permite clienţilor să solicite deschiderea unui cont curent şi emiterea unui card de debit, beneficiind şi de o platformă online pentru schimburi valutare.

Lupta pentru poziţia de lider pe piaţa de titluri de stat: BCR a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat din România, după primele opt luni din 2017. În 2016 Raiffeisen a fost pe primul loc, iar în 2015 Banca Transilvania

Miercuri 18 octombrie 2017. BCR, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa locală, a urcat după primele opt luni din acest an în clasamentul dea­lerilor primari pe pia­ţa titlurilor de stat, sărind pe primul loc.

Unicredit Bank: Randamentele titlurilor de stat s-au dus în sus în octombrie în urma evoluţiilor de pe piaţa monetară, politică şi a noilor prognoze macroeconomice

Marti 17 octombrie 2017. Evoluţiile recente de pe piaţa monetară, agitaţia din sfera politică şi reajustarea pieţei la noile prognoze privind creşterea economică, inflaţia şi nivelul dobânzilor a dus la majorarea randamentelor oferite de obligaţiuni în luna octombrie, se arată într-o analiză realizată de Unicredit Bank

De la ce bănci poţi lua în prezent cele mai avantajoase cinci credite ipotecare

Marti 17 octombrie 2017. Cele mai avantajoase cinci credite ipotecare, bazate pe un calcul la un împrumut de 225.000 lei pe 30 ani, sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, rata lunară variind de la 1.061 lei la 1.162 lei, potrivit unui calcul realizat de portalul financiar Finzoom.

Producătorul de utilaje agricole Maschio Gaspardo a luat un împrumut de 14 mil. euro de la banca de stat Eximbank

Marti 17 octombrie 2017. Producătorul italian de utilaje agricole Maschio Gaspardo, care deţine o fabrică 80.000 de metri pătraţi în Chişinău-Criş, judeţul Arad, a primit o finanţare în valoare de 14 mil. euro de la Eximbank, bani destinaţi derulării activităţii curente şi continuării investiţiilor societăţii.

Din faliment, la finalizare. Proiectul rezidenţial Poseidon Residence are cumpărători pentru 65 de apartamente. "Până la finalul anului 2018, estimăm că toate apartamentele vor fi vândute"

Marti 17 octombrie 2017. Alpha Real Estate Services (ARES), divizia imobiliara a Alpha Bank, a investit 16 milioane de euro in proiectul rezidential Poseidon, din cartierul Colentina. Compania a semnat ante-contracte pentru 65 de apartamente din cele 156 pe care le are blocul, preturile pornind de la 900 de euro pe metru patrat.

Depozitele bancare ale străinilor în România continuă să scadă. După primele opt luni, soldul a coborât la 3 miliarde de euro

Marti 17 octombrie 2017. Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care repre­zintă în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au continuat să se reducă în luna august, soldul coborând după primele opt luni la 3 mld. euro.

ZF Live. Adina Creţu, Impact Hub: Proiectul care va câştiga premiul de 70.000 de euro este cel care, în final, va avea cea mai bună prezentare

Marti 17 octombrie 2017. Antreprenorii care deţin firme cu o vechime între unu şi trei ani vor putea câştiga un premiu de 70.000 de euro dacă vor participa la concursul de start-up-uri Startarium, organizat de hub-ul de business Impact Hub şi banca ING.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Construcţiile ar putea fi influenţate în perioada următoare de majorarea costurilor de finanţare şi de evoluţia investiţiilor publice

Luni 16 octombrie 2017. Majorarea costurilor de finanţare şi evoluţia investiţiilor publice ar putea influenţa sectorul construcţiilor în următoarea perioadă, scrie într-un raport Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter