Stiri despre banci

 

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Modernizarea ANAF, finanţată de Banca Mondilă, e realizată 23,5%. Trebuia încheiată în 2017

Marti 23 ianuarie 2018. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat marţi, la Senat, că programul de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este realizat în proporţie de doar 23,5%, deşi trebuia finalizat la sfârşitul anului 2017.

Sistemul bancar continuă procesul de consolidare. Numărul băncilor din statistici se îndreaptă spre 30

Luni 22 ianuarie 2018. ♦ Pe lista băncilor „disponibile“ la vânzare se află în continuare subsidiara locală a ciprioţilor de la Marfin ♦ În acest an, ar urma să primească aprobările finale tranzacţiile parafate în 2017 privind vânzarea celor trei bănci cu capital elen - Bancpost, Banca Românească şi Piraeus ♦ Anul 2018 a început cu o tranzacţie surpriză prin care grupul britanic de investiţii Argo a preluat sucursala locală a israelienilor de la Leumi.

Cursul deschide săptămâna pe creştere, la 4,662 lei/euro pe piaţa interbancară

Luni 22 ianuarie 2018. Cursul a deschis săptămâna în creştere pe piaţa interbancară, fiind cotat la ora 10.00 la 4,662 lei/euro, cu 0,10% peste nivelul de la debutul şedinţei, în condiţiile în care vineri BNR a anunţat un curs de 4,661 lei/euro.

Italia: Economia a crescut cu 1,5% în 2017, deficitul şi datoria au scăzut

Italia: Economia a crescut cu 1,5% în 2017, deficitul şi datoria au scăzutVineri 19 ianuarie 2018. Economia italiană a crescut cu 1,5% anul trecut, iar expansiunea va rămâne în linii mari solidă anul acesta, la 1,4%, înainte de a încetini la 1,2% în perioada 2019 - 2020, a previzionat vineri Banca Centrală a Italiei, transmit ANSA şi Reuters.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Costul finanţării statului la minimul din octombrie

Vineri 19 ianuarie 2018. Curba randamentelor s-a deplasat marginal în jos, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani fiind în scădere cu două puncte bază la 4,205%, cel mai redus nivel de la jumătatea lunii octombrie, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

UniCredit: Consumul gospodăriilor va alimenta creditarea în ECE

Vineri 19 ianuarie 2018. Creditarea va încetini probabil în ţările cu cele mai ridicate rate de creştere economică, accelerând în schimb în ţările care au rămas în urmă la capitolul creştere a PIB, cum ar fi Ungaria, relevă un raport privind piaţa bancară regională din ECE realizat de UniCredit, potrivit Budapest Business Journal.

Noul premier polonez vrea să preia controlul unor active strategice ale ţării: cea mai mare bancă, un fond de dezvoltare şi o companie de asigurări

Joi 18 ianuarie 2018. Când Mateusz Morawiecki era doar vicepremierul Poloniei, între el şi premierul de atunci Beata Szydlo s-a dus o luptă acerbă pentru controlul unora din companiile de importanţă strategică. Acum, când a devenit premier, Morawiecki îşi va aduce sub control cea mai mare bancă, PKO BP, fondul de dezvoltare de stat PFR şi grupul de asigurări PZU, scrie cotidianul Puls Biznesu. Schimbarea vine după o remaniere guverna­mentală în profunzime.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti şi poate demara operaţiunile la finalul acestei luni

Joi 18 ianuarie 2018. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa cu active de peste 2 trilioane de euro, a înregistrat o sucursală la Registrul Comerţului în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit informaţiilor BNR banca de la Bucureşti poate începe să acorde credite şi să atragă depozite la finalul acestei luni.

Pe ce bază cresc SIF-urile de la începutul anului chiar şi cu 10% după ce în 2017 au urcat şi cu 86%?

Joi 18 ianuarie 2018. Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), emi­tenţi cu investiţii în acţiuni precum Banca Transilvania, Digi, Petrom, au adus de la începutul anului randa­men­te între 2% şi 10%, potrivit calculelor ZF pe baza pre­ţurilor de închidere din 16 ianuarie.

Ce putem învăţa de la statele vecine: Slovenia şi-a finanţat bailout-ul bancar cu bani de la investitori, nu de la FMI şi CE, iar acum creşterea economică îi încurajează pe angajaţi să ceară salarii ca în Vest

Joi 18 ianuarie 2018. La apogeul creşterii economice, în 2008, Slovenia, o fostă republică Iugoslavă, era după anumiţi indicatori economici mai bogată decât Cehia, singura economie est-europeană cu statutul de stat dezvoltat. Criza financiară mondială şi criza euro au paralizat sistemul bancar din micului stat de sub Alpi şi i-au blocat progresul economic.

Dan Bucşa, economist Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est: Sper ca dobânzile să crească pentru că astfel se vor întoarce bani care au plecat în zone mai riscante, cum ar fi Africa

Miercuri 17 ianuarie 2018. Dan Bucşa, economistul şef al Unicredit Bank, pentru Europa Centrală şi de Est speră ca dobânzile în regiune să înceapă să crească, ceea ce ar readuce anumite fluxuri de bani care au plecat din zonă, când dobânzile au scăzut, pe alte pieţe mai riscante, unde erau randamente mai mari, cum ar fi Africa.

Erste, Unicredit şi Raiffeisen, principale bănci din Europa Centrală şi de Est, nu mai vor să cumpere alte bănci: Ne concentrăm pe creştere organică

Miercuri 17 ianuarie 2018. Grupurile financiare Erste, Unicredit şi Raiffeisen, cei mai importanţi jucători în sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România, nu mai sunt interesate de noi achiziţii sau de noi pieţe, politica lor fiind acum de a creşte organic în ţările unde operează deja.

ARB: Băncile au contribuit cu 141,6 mld. lei la PIB în ultimii cinci ani. Taxele la bugetul de stat s-au ridicat la peste 20 mld. lei

Miercuri 17 ianuarie 2018. Profitul net agregat la nivelul sistemului bancar a depăşit 5 miliarde de lei anul trecut după ce în primele nouă luni rezultatul net cumula peste 4 miliarde de lei.

Banca Transilvania intră în acţionariatul unei bănci din Republica Moldova, alături de BERD

Marti 16 ianuarie 2018. Banca Transilvania (TLV), a doua cea mai mare bancă locală după active şi unul dintre cei mai activi investitori din sistemul bancar, a devenit acţionar al Victoriabank, prima bancă înfiinţată în Republica Moldova şi a treia în funcţie de active, cu o participaţie de peste 66%, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Bursa deschide pe minus, cu toate acţiunile companiilor din energie şi din sectorul bancar în scădere

Marti 16 ianuarie 2018. Bursa de la Bucureşti a deschis ziua de marţi în scădere pe toată linia, cu acţiunile principalelor companii cotate tot pe minus, după ce aseară premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia.

Erste va lansa pe piaţa locală platforma digitală a Grupului, care a atins 1,5 milioane de utilizatori în Austria

Luni 15 ianuarie 2018. Platforma bancară digitală George, dezvoltată de start-up-ul fintech al Erste Group Bank, care înregistrează aproximativ 1,5 milioane de utilizatori în Austria, reprezentând peste o tremie din totalul utilizatorilor de banking online pe piaţa austriacă, se va extinde către toţi cei 16 milioane de clienţi ai Erste din cele şapte pieţe în care Grupul este activ, inclusiv în România, până la finalul acestui an.

Garanti Bank: Rata de creştere a PIB va încetini la 4% în 2018, iar cotaţia leu/euro ar putea ajunge la 4,78

Luni 15 ianuarie 2018. Garanti Bank anticipează că rata de creştere a produsului intern brut (PIB) va încetini anul acesta la 4%, de la 6,5% în 2017, pe fondul ritmului de creştere mai lent al industriei şi comerţului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei şi Italiei, două dintre primele trei destinaţii ale exporturilor româneşti.

Purcari vrea să se listeze la bursa de valori de la Bucureşti şi mandatează Raiffeisen şi Swiss Capital să intermedieze vânzarea a 49% din acţiuni

Luni 15 ianuarie 2018. Producătorul de vin Purcari a anunţat astăzi pe propriul site că intenţionează să demareze o oferte publică de vânzare a cel mult 49% din acţiunile existente la bursa de valori de la Bucureşti şi a intermediat în acest sens brokerii Swiss Capital şi Raiffeisen Bank.

După ofensiva guvernului PDS antibănci, băncile au plătit în 2017 impozit pe profit de peste 640 mil. lei, maximul ultimilor şapte ani

Luni 15 ianuarie 2018. Băncile au plătit în 2017 impozit pe profit de 641,5 mil. lei, dublu atât faţă de nivelul bugetat pentru anul trecut, cât şi comparativ cu suma încasată în 2016 din taxarea câştigurilor instituţiilor de credit. Impozitul pe profit plătit de bănci în 2017 a fost cel mai mare din ultimii şapte ani.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Estimăm o creştere de 3,2% a investiţiilor în producţie, în 2018

Vineri 12 ianuarie 2018. Evoluţia recentă a comenzilor noi exprimă premise favorabile pe termen scurt pentru dinamica producţiei în ramura prelucrătoare, scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania indicând creşteri cu ritmuri medii anuale de 3,2% în 2017 şi 2018 a investiţiilor productive şi de 2,5% în 2019, respectiv de 1,3% în 2020.

Cushman & Wakefield îşi consolidează departamentul Capital Markets prin recrutarea Danei Sava, specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul bancar

Joi 11 ianuarie 2018. Cushman & Wakefield Echinox îşi consolidează departamentul Capital Markets prin recrutarea Danei Sava, specialist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul bancar, care va ocupa poziţia de Senior Consultant în cadrul departamentului Investment & Capital Markets.

Banca Mondială este mai puţin optimistă decât guvernul: Economia României va creşte cu 4,5% în 2018, după un avans de 6,4% în 2017. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri.“

Joi 11 ianuarie 2018. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri, pentru că în lipsa investiţiilor piaţa internă nu face faţă cererii în creştere determinate de majorările salariale şi de reducerile de taxe.“

Ce spune şeful BRD despre piaţa bancară românească în 2018: Piaţa va deveni mai competitivă, serviciile trebuie oferite la o viteză foarte mare, iar principala provocare va fi găsirea modelului rentabil care să includă populaţia rurală

Joi 11 ianuarie 2018. Consolidarea tot mai accentuată din sectorul bancar pune şi mai multă presiune pe jucătorii rămăşi în piaţă, determinându-i să fie mai competitivi şi să aibă o viteză de reacţie mai mare în oferirea produselor şi serviciilor către clienţi, consideră François Bloch, director general al BRD, a treia bancă din piaţa locală după dimensiunea activelor.

Şeful UniCredit: Ne concentrăm atenţia pe inovare şi pe extinderea acoperirii geografice

Miercuri 10 ianuarie 2018. Strategia de dezvoltare a Grupului italian UniCredit, prezent şi în România prin sucursala UniCredit Bank, a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa locală, vizează în continuare investiţii în inovare, în special în domeniul trade finance, şi în extinderea acoperirii geografice.

​Ungurii de la OTP au adus 125 mil. lei la capitalul băncii din România

Miercuri 10 ianuarie 2018. Grupul maghiar OTP a vărsat 125 milioane de lei la capitalul sucursalei din România, potrivit unui anunţ pe bursa din Ungaria. După această majorare capitalul social al OTP Bank România a crescut la aproape 1,38 miliarde de lei. Este posibil ca injecţia de capital să vină în contexul în care în vara anului trecut OTP a cumpărat Banca Românească de la grupul grecesc National Bank of Greece (NBG).

Cos­min Vladimirescu, MasterCard România: Legea cash-back spijină persoanele de la sate, unde băncile nu se grăbesc să ajungă

Miercuri 10 ianuarie 2018. Publicarea recentă a normelor metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută drept Legea cash-back, reprezintă un pas important în sprijinirea persoanelor din mediul rural, contribuind la incluziunea financiară, în contextul diminuării reţelei de bancomate şi a prezenţei sucursalelor băncilor, este de părere Cos­min Vladimirescu, country ma­nager al MasterCard România.

Profit mai mare decât Apple: Banca centrală a Elveţiei a înregistrat 55 de miliarde de dolari în 2017

Marti 9 ianuarie 2018. Elveţia a devenit o ţară mult mai bogată în anul 2017, mulţumită rolului jucat de banca centrală a statului, care a gestionat un portofoliu de investiţii de aproape 800 de miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Rădulescu, Banca Transilvania: BNR a majorat dobânda-cheie la 2% şi semnalează o variaţie mai mare a cursului de schimb

Marti 9 ianuarie 2018. Banca Naţională a României (BNR) a majorat luni, 8 ianuarie, în prima şedinţă de politică monetară din 2018, rata de dobândă de referinţă de la 1,75% la 2,0%, pe fondul accelerării inflaţiei la un nivel superior celui prognozat în noiembrie şi ritmului de creştere economică, intensificării deficitului extern şi riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobântii nu bruschează economia

Marti 9 ianuarie 2018. Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Cele mai valoroase companii de la bursele din Europa: Petrom, liderul din România, este „minuscul“ pe lângă giganţii europeni

Marti 9 ianuarie 2018. Ziarul Financiar a analizat cele mai mari companii lis­tate din ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria, dar şi din economii mai dezvoltate precum Ma­rea Britanie, Franţa, Ger­mania în ideea de a ob­serva dacă randa­men­tele livrate pe parcursul anu­lui 2017 de Petrom, Rom­gaz şi Banca Tran­sil­vania, cele mai valo­roa­se com­panii de la bur­sa românească, sunt com­parabile cu cele ale ţă­rilor menţionate mai sus şi pentru a observa sec­toarele de activitate ca­re au adus cele mai ridicate randamente.

Petrom, Romgaz şi Banca Transilvania, cele mai valoroase companii de la bursă în 2017

Luni 8 ianuarie 2018. Grupul petrolier OMV Petrom, pro­ducătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz Mediaş şi Banca Transilvania au fost cele mai valoroase companii locale listate la Bursa de Valori Bucureşti în 2017, cu o capitalizare cumulată de aproape 37,5 de miliarde de lei.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 2%

Luni 8 ianuarie 2018. Banca centrală ar putea majora rata de dobândă de referinţă la 2%, pe fondul intensificării presiunilor inflaţioniste, a evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial şi a acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Bursa de la Bucureşti deschide săptămâna în creştere. Acţiunile Băncii Transilvania marchează o scădere de 0,46%

Luni 8 ianuarie 2018. Bursa de Valori Bucureşti a deschis săptămâna pe plus, toţi indicii înregistrând creşteri uşoare, sub 0,5%.

Sergiu Oprescu, şeful bancherilor: Dobânzile vor creşte şi vom vedea o volatilitate a acestora

Luni 8 ianuarie 2018. Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Bancherilor şi preşedintele executiv al Alpha Bank, spune că dobânzile la lei vor creşte, ceea ce va face ca o parte din cererea de credit să fie mai greu calificabilă pentru un împrumut.

Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Garantarea depozitelor bancare în plafonul de 100.000 euro va rămâne în vigoare

Vineri 5 ianuarie 2018. Banca Centrală Europeană nu propune renunţarea la garantarea depozitelor bancare, iar plafonul de garantare de 100.000 de euro nu va fi modificat, a declarat Cristian Bichi, consilier guvernator BNR, comentând o serie de informaţii apărute în presa locală în ultima perioadă.

Băncile au suprasubscris de peste două ori emisiunea de obligaţiuni redeschisă de Finanţe

Joi 4 ianuarie 2018. Băncile au suprasubscris de peste două ori emisiunea de obligaţiuni redeschisă astăzi de Ministerul de Finanţe, în valoare de 200 milioane lei, cu scandenţa în 2020 şi o dobândă de 3,11% pe an.

BCR transformă 28 de sucursale în unităţi „cashless” cu regim exclusiv electronic, fără casierii

Joi 4 ianuarie 2018. Banca Comercială Română (BCR) anunţă, într-un comunicat transmis joi, că transformă 28 de sucursale din întreaga ţară în unităţi de tip „cashless” care vor derula operaţiuni în regim electronic, fără casierii.

Banca Transilvania: Creditarea privată ar putea creşte în acest an cu 3,9% şi ritmul decelerează până în 2020

Joi 4 ianuarie 2018. Creditarea privată ar putea creşte în acest an cu 3,9%, faţă de un ritm de 4,7% previzionat pentru 2017, urmând ca în 2019 şi 2020 să decelereze accentuat, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Restructurarea sistemului bancar va merge mai departe, iar numărul băncilor va continua să se reducă. Creditarea în lei va creşte

Joi 4 ianuarie 2018. ♦ Consolidarea sistemului bancar autohton va continua în acest an în condiţiile în care mai există bănci care îşi caută cumpărător, iar câteva tranzacţii parafate în 2017 urmează să se finalizeze în acest an. Totodată, procesul de restructurare, prin reducerea numărului de angajaţi şi de unităţi, ar putea să meargă mai departe. Creditarea în lei va continua să fie motorul pieţei locale, cât timp dobânzile nu vor creşte foarte mult, iar băncile vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante.

Va reuşi România să rămână cu o creştere economică de peste 5% fără derapaje majore?

Joi 4 ianuarie 2018. ♦ Creşterea economică de peste 5% - estimată de Guvern pentru anul 2018 - ar fi excepţională dacă nu va conduce la alte derapaje, cursul leu/euro va creşte, iar inflaţia va depăşi 3% ♦ Pe finalul anului trecut, mai mulţi analişti şi-au reajustat prognozele de creştere economică pentru 2017, după ce datele oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 7% în primele 9 luni din 2017 ♦ Astfel, analiştii de la Raiffeisen Bank au majorat estimarea de creştere economică pe 2017 de la 5,7% la 6,8%, iar pentru acest an prognozează o nouă creştere economică solidă, de 4,2%.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Construcţiile ar putea reveni pe creştere în 2018, cu un ritm de 3,3%, după declinul din 2016 şi 2017

Miercuri 3 ianuarie 2018. Sectorul de construcţii ar putea reveni pe creştere în 2018, cu un ritm mediu anual de 3,3%, după declinul din 2016 şi 2017, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Leumi vinde subsidiara din România către britanicii de la Argo Capital Management

Miercuri 3 ianuarie 2018. Leumi Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Israel, vinde subsidiara din România către britanicii de la Argo Capital Management.

Rezervele BNR au crescut în decembrie cu 432 mil.euro, dar sunt cu aproape 750 mil.euro sub nivelul de la finele lui 2016

Miercuri 3 ianuarie 2018. Rezervele valutare ale BNR au crescut în decembrie cu 432 milioane euro, la 33,49 miliarde euro, faţă de finalul lunii noiembrie, dar sunt cu 748 milioane euro mai mici faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2016, a anunţat miercuri Banca Centrală.

Ce se întâmplă pe piaţa valutară la începutul lui 2018

Miercuri 3 ianuarie 2018. Cursul valutar interbancar, dinaintea cursului oficial publicat de BNR, a deschis anul în scădere cu circa 0,15% faţă de debutul şedinţei de tranzacţionare, la 4,63 lei/euro.

Slovenia îşi vinde cele mai mari două bănci de stat în 2019

Marti 2 ianuarie 2018. Slovenia intenţionează să-şi vândă cele mai mari două bănci de stat Nova Ljubljanska Banka (NLB) şi Abanka, în 2019, a anunţat ministrul de finanţe Mateja Vranicar Erman, potrivit Reuters.

Cine este Masayoshi Son, fondatorul grupului SoftBank, care a creat cel mai mare fond de investiţii din hi-tech, care gestionează 93 de miliarde de dolari. Tocmai a cumpărat 18% din Uber

Sambata 30 decembrie 2017. Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group Corp, a strâns 93 de miliarde de dolari pentru a înfiinţa cel mai mare fond de investiţii în domeniul hi-tech. Acest capital gigant îl poate ajuta să parieze pe viitorul serviciilor de ride-hailling precum Uber, inteligenţă artificială, dispozitive conectate, sateliţi şi integrarea tehnologiilor om-maşină, potrivit Bloomberg.

Raiffeisen acceptă: Creşterea economică va fi de 6,8% în 2017

Vineri 29 decembrie 2017. Raiffeisen Bank a majorat estimarea privind creşterea PIB în 2017, de la 5,7% la 6,8%, în baza evoluţiei economiei în primele nouă luni ale anului, când datele oficiale au arătat un avans de 7% faţă de ianuarie-septembrie 2016.

Anul 2017 a adus creşterea Robor, după o perioadă de minime istorice, şi reluarea operaţiunilor repo. BNR a dat băncilor 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo

Vineri 29 decembrie 2017. BNR a reluat în toamna anului 2017 injecţiile de lichiditate, după o pauză de aproximativ doi ani, în condiţiile în care a început raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei. Cumulat, BNR a injectat în acest an în sistem 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo.

Analist: Creditarea şi depozitele bancare ale populaţiei la maxime istorice

Joi 28 decembrie 2017. Volumul creditului neguvernamental a atins în noiembrie nivelul record de 235,6 mld. lei, înregistrând o creştere de 6,8% faţă de perioada similară a anului trecut, determinată de majorarea creditului în lei cu un ritm lunar de 1,4% şi cu un ritm anual de 16,1%, la 145,7 mld. lei.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Creditarea privată va creşte cu 3,9% în 2018

Joi 28 decembrie 2017. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit va înregistra o creştere a ritmului mediu anual de 3,9% anul viitor, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Bursa de la Bucureşti creşte modest. Acţiunile Băncii Transilvania, plus 0,23%

Joi 28 decembrie 2017. Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de joi pe plus, toţi indicii înregistrând creşteri modeste, sub 0,2%, cu excepţia BET-NG care afişează un plus de 0,24%.

Surprizele sistemului bancar în 2017: Clienţii persoane fizice primesc dobânzi mai mici la depozite, dar plătesc dobânzi mai mari la credite

Miercuri 27 decembrie 2017. Dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni pentru persoanele fizice au ajuns la sfârşitul anului 2017 la 0,5%-1,25%, la jumătate faţă de începutul anului 2017, cu toate că în aceeaşi perioadă dobânzile interbancare au evoluat în sens invers, adică au crescut de la circa 0,8% -0,9% la peste 2%.

Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, plus 11,4% în noiembrie; depozitele în valută iau avânt

Miercuri 27 decembrie 2017. Populaţia şi companiile au continuat să facă depuneri la bănci în noiembrie, valoarea depozitelor urcând cu 11,4% faţă de perioada similară din 2016, la un total de 293 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Evoluţii financiar-bancare şi bursiereMiercuri 27 decembrie 2017. Bursa japoneză a închis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,08%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 22.911,21 puncte, în creştere cu 18,52 puncte, comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Kyodo.

UniCredit Bank, a cincea bancă din sistem după active, vrea să îşi majoreze capitalul cu 76 mil.lei prin aport în numerar

Miercuri 27 decembrie 2017. UniCredit Bank, a cincea cea mai mare bancă din România, intenţionează să îşi majoreze capitalul social cu maxim 76 milioane lei, prin aport în numerar, până la suma de 455 milioane de lei, măsura urmând să fie discutată de acţionari pe 29 ianuarie.

Final de an stabil pe piaţa valutară: cursul rămâne la 4,64 lei/euro pe interbancar

Miercuri 27 decembrie 2017. Cursul de schimb leu-euro afişa în această dimineaţă în jurul orei 10:30 un nivel de 4,64 lei pe interbancar, similar cu referinţa anunţată vineri de BNR.

Bursa de la Bucureşti deschide prima şedinţă a săptămânii pe uşoară creştere, dar principalele acţiuni au o evoluţie oscilantă

Miercuri 27 decembrie 2017. Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de astăzi cu creşteri uşoare, ce se menţin sub 0,2% la toţi indicii, în timp ce acţiunile Banca Transilvania şi BRD marchează scăderi.

Tranzacţiile cu afaceri ale anului 2017, de la imobiliar la tehnologiile de ultimă oră

Marti 26 decembrie 2017. Pentru fiecare din sectoarele economiei, 2017 a fost anul în care au avut loc tranzacţii - fuziuni/achiziţii - de ordinul sutelor de milioane de euro care au însemnat, uneori, recorduri istorice. Nume ca Bitdefender, Sensiblu, Banca Românească sau Polisano şi-au schimbat proprietarii în acest an.

Cine este J.C. Flowers, creierul din spatele fondului de investiţii cu acelaşi nume care a preluat Piraeus Bank România

Sambata 23 decembrie 2017. J. Christopher Flowers, fondator şi Managing Director al fondului de investiţii J.C. Flowers & Co, a reuşit, după un an de negocieri intense, să îşi facă intrarea pe piaţa bancară românească preluând subsidiara locală a Piraeus Bank de la banca grecească cu acelaşi nume.

Unicredit Bank, consilierul financiar al fondului de investiţii J.C. Flowers în achiziţia Piraeus Bank România

Vineri 22 decembrie 2017. Unicredit Bank a asigurat partea de consultanţă financiară pentru fondul de investiţii J.C. Flowers în achiziţia Piraeus Bank România, banca numărul 13 pe piaţă cu o cotă de 1,6% la finalul anului 2016.

Avocaţii de la Clifford Chance Badea au asistat J.C. Flowers în achiziţia Piraeus Bank România

Vineri 22 decembrie 2017. Casa de avocatură Clifford Chance Badea a acordat asistenţă juridică firmei americane de private equity J.C. Flowers în achiziţia Piraeus Bank România, o tranzacţie care marchează debutul investitorului american pe piaţa locală.

Un deponent care plasa 10.000 de lei acum un an la Banca Transilvania ar fi avut azi plus 75 lei. Investită în acţiuni, suma ar fi adus 1.220 lei

Joi 21 decembrie 2017. Un deponent care pe 20 decembrie 2016 plasa 10.000 de lei într-un cont în monedă naţională pe 12 luni la Banca Transilvania, care între timp a devenit a doua instituţie de credit din România după valoarea activelor, retrăgea ieri pe lângă suma depusă iniţial şi circa 75 de lei, sumă la care s-a aplicat impozitul pe venit de 16%.

BEI împrumută primăria Oradea cu 21 mil. euro pentru cofinanţarea unor proiecte din fonduri europene

Miercuri 20 decembrie 2017. Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 21 de milioane de euro primăriei Oradea, în vederea cofinanţării unor proiecte din fonduri europene, potrivit unui comunicat al municipalităţii din Oradea. Valoarea creditului de împrumut este de 21 de milioane de euro, maturitatea contractului fiind de 22 de ani. Dintre aceştia, 4 ani sunt de graţie - interval în care nu se plăteşte decât dobânda, iar 18 ani reprezintă termenul de rambursare a datoriei. Contractul de finanţare prevede o marjă a dobânzii de 0,328% pe an, la care se adaugă rata Euribor la 6 luni, momentan negativă.

Israelienii de la AFI Europe iau 22 mil. euro de la Banca Leumi pentru construcţia primei faze din proiectul de birouri AFI Tech Park

Miercuri 20 decembrie 2017. Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe România a semnat un acord de finanţare de 22 milioane de euro cu Bank Leumi România, divizia locală a unuia dintre cele mai mari grupuri israeliene, pentru dezvoltarea primei faze a proiectului de birouri AFI Tech Park, pe care compania îl ridică în prezent în Bucureşti.

Banca Transilvania va lansa o aplicaţie de tip wallet, în ianuarie 2018

Miercuri 20 decembrie 2017. Banca Transilvania, liderul pieţei în domeniul cardurilor, a finalizat procesul de dezvoltare a aplicaţiei mobile BT Pay, aceasta fiind acum în faza-pilot, urmând a fi accesibilă clienţilor BT la finalul lunii ianuarie 2018.

Ce spun datele statistice: Românii „creditează“ băncile. Economiile populaţiei depăşesc creditele date de bancheri. La finalul lunii septembrie populaţia avea o poziţie de creditor net faţă de bănci

Miercuri 20 decembrie 2017. Ritmul încă temperat al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină în primele nouă luni din acest an poziţia de creditor net în raport cu băncile, la sfârşitul lunii septembrie înregistrându-se un avans de aproape 42 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar.

Mişcările din piaţă iau prin surprindere analiştii: Avansul dobânzilor robor şi titlurilor de stat a stagnat, în ciuda creşterii inflaţiei

Marti 19 decembrie 2017. Randamentele înregistrate de titlurile de stat au înregistrat o uşoară scădere în luna decembrie, mai ales pe scadenţele de un an şi 10 ani, cu 18 puncte, respectiv 16 puncte procentuale, arată o analiză a Unicredit Bank.

Mihai Lazar, Head of Capital Markets Sales Raiffeisen Bank: Modificările fiscale au generat provocări suplimentare mediului de afaceri şi au adus incertitudine pentru investitorii de portofoliu

Marti 19 decembrie 2017. România are nevoie de un mediu economic solid, cu politici predictibile şi ambele pieţe de capital dezvoltate, interbancară şi bursieră, pentru a asigura creşterea competitivităţii, iar modificările politicilor fiscale au generat provocări suplimentare mediului de afaceri autohton şi au adus incertitudine pentru investitorii de portofoliu, este de părere Mihai Lazăr, Head of Capital Markets Sales Raiffeisen Bank.

ZF 100 cele mai valo­roase companii din România. Cele mai valoroase trei bănci din România sunt evaluate la 6,1 mld. euro, în creştere cu 11%

Marti 19 decembrie 2017. Cea mai valoroasă bancă locală este BCR, fiind evaluată la 2,1 mld. euro, cu 9% mai mult decât în 2016.

Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care OTP preia Banca Românească

Luni 18 decembrie 2017. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OTP Bank România a achiziţionat Banca Românească SA şi unele active deţinute de această pe piaţa locală.

Băncile au licitat luni doar pentru jumătate din emisiunea de obligaţiuni a Finanţelor, de 400 mil.lei

Luni 18 decembrie 2017. Ministerul Finanţelor a plasat luni o emisiune de obligaţiuni de 400 mil. lei, cu scadenţa la şapte ani şi o dobândă de 4,05% pe an, băncile licitând însă doar pentru jumătate din suma oferită.

Erste Private Banking a atras în ultimele două săptămâni 30 mil.euro de la clienţi cu venituri mari şi trece pragul de 1 mld.euro la active gestionate

Luni 18 decembrie 2017. Erste Private Banking a atras în ultimele două săptămâni 30 de milioane de euro de la clienţi cu venituri mari, ca urmare a evoluţiilor din piaţă, activele gestionate depăşind pragul de un miliard de euro.

Banca Transilvania continuă programul de răscumpărare de acţiuni, cu încă 2,2 mil. titluri, la un preţ mediu de 2,09 lei

Luni 18 decembrie 2017. Banca Transilvania a răscumpărat în perioada 11-15 decembrie un număr de 2,26 milioane acţiuni, la un preţ total de 4,7 milioane lei, parte a programului de răscumpărare aprobat de acţionari.

ING: Serviciul Home’Bank este din nou disponibil

Duminica 17 decembrie 2017. Serviciul ING Home'Bank este acum funcţional, au anunţat reprezentanţii ING Bank România, după ce vineri seara aplicaţia funcţionase cu dificultate.

Probleme la ING: Serviciul Home’Bank funcţionează momentan cu dificultate

Vineri 15 decembrie 2017. Serviciul Home’Bank al ING „funcţionează momentan cu dificultate”, iar o echipă de specialişti lucrează la remedierea situaţiei şi restabilirea completă a functionării sistemului, se arată într-un anunţ transmis vineri de reprezentanţii ING Bank.

După Fed urmează China: Beijingul majorează ratele

Vineri 15 decembrie 2017. Banca Centrală a Chinei a urcat joi ratele dobânzilor pe termen scurt şi mediu, la câteva ore după ce Rezerva Federală (Fed) a ridicat rata dobânzii pe piaţa monetară a Statelor Unite, în timp ce Beijingul încearcă să prevină destabilizarea ieşirilor de capital, fără a afecta creşterea economică, relatează Reuters.

Retrospectiva de business a anului 2017 - luna septembrie

Vineri 15 decembrie 2017. ♦ Ziarul Financiar prezintă o retrospectivă lunară a anului de business 2017 ♦ Până acum au fost trecute în revistă cele mai importante zece evenimente de business din fiecare lună începând din ianuarie şi până în august ♦ În septembrie au fost semnate două tranzacţii mari pe piaţa mezelurilor: exit-ul familiei El Solh din afacerea Caroli şi vânzarea producătorului Elit Cugir, o afacere construită de Dorin Mateiu, către grupul Smithfield, controlat de investitori chinezi. Banca Transilvania anunţa că va intra în negocieri finale, exclusive, pentru achiziţia Bancpost (acord semnat pe 24 noiembrie), în timp ce investiţiile în centre de servicii continuau într-un ritm accelerat.

Fed-ul majorează dobânzile, încrezător în perspectivele economice pe 2018. În schimb, banca nu crede în „miracolul economic” anunţat de preşedintele Trump

Vineri 15 decembrie 2017. Banca centrală americană a majorat ratele de referinţă ale dobânzii, dar şi-a menţinut neschimbate perspectivele privitoare la dobânzi pe anii viitori, chiar în condiţiile în care strategii au previzionat o accelerare pe termen scurt a creşterii economiei americane în urma reducerilor fiscale propuse de administraţia Trump, scrie Reuters.

ING România anunţă că revine pe piaţa de capital, dar nu reia deocamdată serviciile de brokeraj destinate persoanelor fizice

Joi 14 decembrie 2017. Revenirea ING România pe piaţa de capital se înscrie în mod firesc în strategia băncii de a oferi o gamă cât mai largă de servicii financiare pentru a sprijini în mod activ operaţiunile de zi cu zi, dar şi implementarea strategiilor şi planurilor de dezvoltare ale clienţilor corporativi, a spune Mihaela Bîtu, Head of Wholesale Banking ING România, în condiţiile în care Bursa a anunţat la începutul săptămânii revenirea băncii ca operator de piaţă la BVB

Bursa se aliază cu Banca Transilvania, Horvath&Partners, Mazars, NNDKP şi Tradeville în continuarea iniţiativei “Made in Romania”, lansată pentru a creşte afacerile antreprenoriale

Joi 14 decembrie 2017. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), administratorul pieţei de capital din România, continuă iniţiativa “Made in Romania” lansată pentru prima oară în luna februarie a acestui an, prin care urmăreşte să educe 15 companii pentru a le impulsiona creşterea organică.

Katana, robotul ING care face tranzacţii financiare şi este mai rapid decât traderii

Joi 14 decembrie 2017. ING Bank a lansat robotul Katana, un program de inteligenţă artificială care va ajuta traderii să ia decizii mult mai rapid atunci când stabilesc preţurile de tranzacţionare, scrie Financial Times.

BNR: În piaţă sunt în derulare tranzacţii cu NPL-uri de 1,7 mld. euro. În total băncile mai au în bilanţuri NPL-uri de 4,6 mld. euro

Miercuri 13 decembrie 2017. Băncile locale au la vânzare în prezent credite neperformante (NPL - non-per­forming loans) de circa 1,7 miliarde de euro, adică mai mult de o treime din totalul împrumuturilor cu probleme din portofoliu, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională. BNR precizează că deocamdată în 2017 au fost vândute NPL-uri de 300 milioane de euro.

Janet Yellen, guvernatorul băncii centrale a celei mai mari economii din lume, va avea mâine ultimul său discurs din această funcţie

Miercuri 13 decembrie 2017. Janet Yellen, 71 de ani, guvernatorul Rezervei Federale a SUA, banca centrală a celei mai mari economii din lume, va avea mâine (ora 4:30 AM în România) ultimul său discurs în această funcţie, ea urmând să fie înlocuită de Jerome Powell în februarie.

Inteligenţa atificială pătrunde peste tot: ING a lansat un robot revoluţionar care tranzacţionează instrumente financiare şi este mai rapid decât traderii

Miercuri 13 decembrie 2017. ING Wholesale Bank a lansat robotul Katana - program de inteligenţă artificială - dotat cu o tehnologie ce va ajuta traderii să ia decizii mult mai rapid în stabilirea preţurilor de piaţă, scrie Financial Times.

Intesa Sanpaolo finalizează preluarea operaţiunilor Veneto Banca în România

Miercuri 13 decembrie 2017. Intesa Sanpaolo a finalizat formalităţile privind transferul anumitor active şi pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv reţeaua de 19 unităţi, către nou-înfiinţata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti.

Raiffeisen se retrage de la Bursa de la Bucureşti, deşi era al treilea cel mai mare jucător: cererea de produse bursiere rămâne modestă

Miercuri 13 decembrie 2017. Raiffeisen Bank va elimina anul viitor din portofoliul său serviciile de tranzactionare cu acţiuni, titluri de stat şi alte instrumente financiare intermediate pe piaţa bursieră, în numele şi pentru clienţii săi, în condiţiile în care cererea pentru astfel de produse este modestă, iar costurile sunt în creştere în urma noilor reglementări europene în domeniu, a transmis banca.

Raiffeisen Bank renunţă la serviciile de tranzacţionare cu acţiuni şi titluri de stat pe bursă, dar rămâne pe piaţa de oferte publice şi tranzacţii M&A

Marti 12 decembrie 2017. Raiffeisen Bank va elimina anul viitor din portofoliul său serviciile de tranzactionare cu acţiuni, titluri de stat şi alte instrumente financiare intermediate pe piaţa bursieră, în numele şi pentru clienţii săi, în condiţiile în care cererea pentru astfel de produse este modestă, iar costurile sunt în creştere în urma noilor reglementări europene în domeniu.

Companiile din IT şi telecomunicaţii domină topul celor mai apreciaţi angajatori; Oracle România, Microsoft şi IBM sunt pe primele trei locuri

Marti 12 decembrie 2017. Oracle România, Microsoft şi IBM sunt cei mai apreciaţi angajatori din România la nivel general, iar raportat la domeniul de activitate Vodafone conduce pe zona de telecomunicaţii, Kaufland pe retail, iar ING Bank pe servicii bancare, potrivit datelor colectate de platforma Undelucram.ro.

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ritmul de creştere a salariului real va scădea pe termen mediu, pe fondul maturităţii ciclului post-criză, rebalansării politicii economice şi accelerării inflaţiei

Marti 12 decembrie 2017. Salariul real a decelerat în octombrie la 10,6% an/an, cel mai redus ritm din septembrie 2015, odată cu accelerarea inflaţiei, iar dinamica anuală va continua acest trend pe termen mediu, pe fondul maturităţii ciclului post-criză, rebalansării politicii economice şi accelerării inflaţiei, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

„Bâjbâiala“ guvernului PSD duce indicele BET în derivă: marii investitori de la bursă îşi marchează profiturile

Marti 12 decembrie 2017. ♦ Indicele MSCI România, compus în proporţie de 39% de acţiunile Băncii Transilvania, are minus 2,8% în ultimele trei luni, faţă de plus 4,5% cât are MSCI Frontier Markets sau 3,3%, MSCI Emerging Markets ♦ Un analist spune că volumele mari de vânzare indică investitorii instituţionali drept vânzători la bursa românească.

Avuţia populaţiei a continuat să crească şi a depăşit 1.700 mld. lei (370 mld. euro), cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Activele imobiliare, care au cea mai mare pondere în avuţia netă a românilor, au înregistrat o creştere importan

Marti 12 decembrie 2017. Populaţia din România a ajuns în acest an la active de aproximativ 1.700 de mili­arde de lei (circa 370 mld. euro), din care cea mai mare pondere revine activelor imo­biliare, după cum reiese din datele Băncii Naţionale. Avuţia netă a populaţiei a crescut cu 6,1%, atât ca urmare a majorării activului financiar, cât şi a creşterii activului imobiliar.

Consiliul Concurenţei a făcut inspecţii inopinate la 25 de bănci şi alte instituţii financiare, vizând posibile schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial şi coordonarea politicilor de preţ

Luni 11 decembrie 2017. Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 25 bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare, fiind una dintre cele mai ample acţiuni ale instituţiei.

Deficitul de lichiditate s-a adâncit în noiembrie, apropiindu-se de 2,7 mld. lei. Indicele ROBOR şi-a continuat ascensiunea

Luni 11 decembrie 2017. Băncile au plasat la BNR în noiembrie 265 mil. lei prin facilitatea de depozit şi au împrumutat, în medie, 2,9 mld. lei prin operaţiuni repo, de unde reiese un deficit net de lichiditate de 2,69 mld. lei, potrivit BNR.

Acţiunile Băncii Transilvania sunt sub presiune: au scăzut cu 2,3% în ultima săptămână. Ce spun brokerii şi analiştii

Vineri 8 decembrie 2017. După ce în ultima săptămână acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au avut printre cele mai mari scăderi din indicele de referinţă BET, abia după ce instituţia de credit de la Cluj anunţase tranzacţia anului în bănci, în cercurile de investitori a apărut teoria confom căreia scăderile ar avea de-a face cu titlurile de stat din portofoliul băncii şi creşterea accentuată a dobânzilor.

Companiile din construcţii şi imobiliare sunt în continuare cele mai riscante pentru bănci

Vineri 8 decembrie 2017. Companiile din construcţii şi imobiliare au în con­ti­nuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înregistrat cele mai importante diminuări ale ratei creditelor ne­performante (NPL- non-performing loans), în timp ce la polul opus sectorul servicii şi utilităţi înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Erste Bank versus Societe Generale: ce randamente au adus pe bursele internaţionale acţionarii celor mai mari bănci din România

Vineri 8 decembrie 2017. Société Générale, proprietarul BRD, una dintre cele mai mari bănci din România, se tranzacţionează la bursa de la Viena la 42 de euro pe acţiune, plus 5% faţă de preţul din decembrie 2016, dacă în calcul sunt luate şi dividendele de 2,2 euro pe acţiune distribuite din profitul pe 2016.

Banca Transilvania: PIB-ul României ar putea decelera pe termen mediu, la 4,1% în 2018 şi 3,4% în 2019

Joi 7 decembrie 2017. Banca Transilvania estimează o temperare a creşterii economice pe termen mediu, la 4,1% în 2018 şi 3,4% în 2019, după avansul de 6% estimat pentru 2017, evoluţie bază pe maturizarea ciclului economic post-criză (global şi european) şi rebalansarea politicii economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare şi influenţă la nivelul comportamentelor investiţional şi de consum.

Ce se întâmplă? Fondul Proprietatea a vândut tot ce avea la Banca Transilvania şi Oil Terminal. Vinde şi din deţinerile BRD

Joi 7 decembrie 2017. Fondul Proprietatea (FP), unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de la bursa românească, şi-a lichidat în primele nouă luni deţinerile pe care le avea la Banca Transilvania (TLV) şi la Oil Terminal (OIL) şi a continuat vânzarea unor pachete mici de acţiuni la BRD, potrivit raportului trimestrial.

Luptă aprinsă pe bursă: Acţiunile Băncii Transilvania scad la minimul ultimelor şase luni. BRD ajunge cea mai valoroasă bancă de la bursă, cu doar 8 mil. lei în faţa băncii de la Cluj

Miercuri 6 decembrie 2017. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească, au scăzut astăzi cu 1,4% faţă de şedinţa precedentă şi au închis la 2,085 lei, cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, potrivit datelor BVB.

Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners obţine o finanţare de 12 mil. euro de la Banca Transilvania

Miercuri 6 decembrie 2017. Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners a obţinut o finanţare de 12 milioane de euro de la Banca Transilvania pentru proiectul rezidenţial Aviaţiei Park, situat în zona Aviaţiei – Barbu Văcărescu, care va include 352 de apartamente, informează compania.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter