Stiri despre BNR

 

Băncile preferă să ţină banii la BNR în loc să crediteze mai mult economia. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară a urcat în februarie la un vârf de 20 mld. lei

Luni 12 martie 2018. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară s-a consolidat în luna februarie după ce în ianuarie piaţa a revenit pe surplus, confirmând aşteptările celor mai mulţi analişti.

Marele paradox al pieţei monetare: dacă este supralichiditate şi băncile pun bani la BNR, de ce nu scade Robor?

Luni 12 martie 2018. Băncile au plasat la BNR în luna februarie 19,9 mld. lei prin facilitatea de depozit, iar operaţiuni repo nu au mai fost, de unde reiese un excedent mediu zilnic net de lichiditate record, de aproape 20 mld. lei, cel mai ridicat nivel de după criza financiară, potrivit datelor Băncii Naţionale. Totuşi, Robor-ul la trei luni şi şase luni rămâne la peste 2%, aproape triplu faţă de iulie 2017.

Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la 680.152, în ianuarie

Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la 680.152, în ianuarieDuminica 11 martie 2018. Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 3,27% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 680.152, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

TBNR, accelerator de startupuri din Iaşi, începe primul său program cu şase startupuri şi o investiţie

Joi 8 martie 2018. TBNR (The Best Never Rest), accelerator de startupuri din Iaşi, a încheiat selecţia iniţială şi va începe programul pe 2018, primul din istoria sa, cu o investiţie şi şase startupuri accelerate.

Şefii Parlamentului au trimis o scrisoare BNR prin care solicită explicaţii privind divergenţele de perspectivă asupra economiei şi inflaţiei

Luni 5 martie 2018. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea au trimis o scrisoare de şase pagini către Banca Naţională a României în care afirmă că lipsa de cooperare între politica monetară şi politica guvernamentală poate duce la pierderi pentru economia românească, afirmă surse apropiate semnatarilor.

Csányi, şeful OTP Group, vorbeşte pentru prima data de posibilibitatea ca BNR să nu aprobe preluarea Băncii Româneşti: „Am o presimţire rea”

Vineri 2 martie 2018. Sándor Csányi, preşedintele OTP Group, a declarat astăzi într-o conferinţă la Budapesta că „are o presimţire rea” legată de rezultatul tranzacţiei prin care sucursala locală a ungurilor a preluat Banca Românească de la grupul elen National Bank of Greece. Csányi se teme că BNR nu îşi va da acordul pentru preluare, în condiţiile în care avizul este aşteptat din vara anului trecut.

Rezervele valutare de la BNR au crescut în februarie cu 1,5 mld.euro, la 35 mld.euro

Joi 1 martie 2018. Rezervele valutare la BNR se situau la finalul lunii februarie la 35,07 miliarde euro, faţă de 33,49 miliarde euro la 31 ianuarie, după ce în cursul lunii au intrat la Banca Centrală 2,8 miliarde euro şi au ieşit 1,2 miliarde euro.

Mister total în jurul şedinţei de macrostabilitate de luni a comitetului responsabil ca România să nu mai deraieze din punct de vedere macro

Miercuri 28 februarie 2018. Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), organism responsabil de politica de macrostabilitate a România, din care face parte guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor şi preşedintele ASF, a publicat astăzi un anunţ privind şedinţa crucială de luni, fără a da niciun fel de detaliu despre subiectele discutate.

Grupul italian Intesa Sanpaolo îl numeşte pe Dan Sandu la conducerea instituţiei financiare locale

Miercuri 28 februarie 2018. Consiliul de administraţie a Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, l-a numit pe Dan Sandu la conducerea instituţiei financiare, care îşi va începe mandatul după finalizarea procedurilor de aprobare din partea Băncii Naţionale a României (BNR).

Creditarea privată a început anul 2018 cu o creştere anuală de aproape 7%. Împrumuturile în lei pentru populaţie susţin puternic creditarea

Luni 26 februarie 2018. Creditul privat total s-a mai animat şi a început anul 2018 cu o creştere anuală de aproape 7%. Stocul total al creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a avansat cu 6,8% în prima lună din acest an, până la nivelul de 232,7 mld. lei (peste 50 mld. euro), conform datelor anunţate de Banca Naţională.

Depozitele rezidenţilor au crescut în ianuarie cu 0,4% faţă de decembrie, a nivelul de 304 mld.lei

Vineri 23 februarie 2018. Depozitele rezidenţilor au crescut în luna ianuarie cu 0,4% faţă de luna decembrie 2017, până la nivelul de 304 miliarde de lei, după un avans de 0,3% a economiilor în lei şi de 0,6% la cele în valută, a anunţat BNR.

Creşterea Robor îşi arată colţii: Soldul creditului guvernamental scade în ianuarie cu 0,6% în termeni reali

Vineri 23 februarie 2018. Soldul creditului neguvernamental s-a contractat în ianuarie în termeni reali cu 0,6% faţă de nivelul din decembrie, până la 232,7 miliarde lei, după ce creditul în lei s-a redus cu 0,5%, iar cel în valută exprimat în euro s-a majorat cu 7,6 milioane euro, a anunţat BNR.

Cine a făcut profitul de 5,4 mld. lei din sistemul bancar: 28 de bănci au fost pe plus, 7 bănci pe minus

Joi 22 februarie 2018. Mai mult de trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în România, respectiv 28 de bănci, au fost pe profit anul trecut, în timp ce doar şapte au înregistrat pierderi, potrivit datelor de la BNR.

Plăţile cu cardul s-au dublat în doi ani, ajungând la 63 mld. lei în 2017, iar retragerile de la ATM, de trei ori mai mari

Miercuri 21 februarie 2018. Românii au efectuat plăţi cu cardul la POS-urile comercian­ţilor şi în me­diul online în valoare de 63 de mi­liarde de lei în 2017, de aproape două ori mai mult decât în urmă cu doi ani, arată datele BNR agre­ga­te de ZF.

Liviu Dragnea vrea lămuriri după cea mai mare creştere a inflaţiei raportată de BNR în ultimii ani: Îi voi scrie lui Isărescu, vreau să primesc răspunsuri

Marti 20 februarie 2018. Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat, marţi, dacă nu este îngrijorat de creşterea inflaţiei, el arătând că îi va transmite o scrisoare pe această temă guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de la care aşteaptă să primească nişte răspunsuri.

Top zece ţări în care românii au lăsat cei mai mulţi bani în 2017: Românii au cheltuit un miliard de euro anul trecut în Italia, Germania şi Franţa

Luni 19 februarie 2018. Românii au cheltuit aproape un miliard de euro anul trecut în Italia, Germania şi Franţa, acestea fiind top trei ţări în care s-au lăsat cei mai mulţi bani, respectiv o treime din totalul sumei cheltuite de români în străinătate în 2017, potrivit datelor trans­mise de BNR şi calculelor ZF.

Nu trageţi în pianist! Supravegherea prudenţială este diferită de supravegherea comportamentală

Luni 19 februarie 2018. De ceva vreme, Banca Naţională a României este supusă criticilor pentru faptul că, deşi are atribuţii de supraveghere a instituţiilor de credit, nu se implică în modul în care acestea îşi conduc afacerile în relaţia cu consumatorii. Acuzele se bazează pe asteptări ce sunt neîntemeiate.

Băncile au obţinut în 2017 un profit record de 5,6 mld. lei (1,2 mil. euro)

Luni 19 februarie 2018. Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 5,6 mi­liarde de lei (circa 1,2 mld. euro), iar activele au urcat la un vârf de 427,4 miliarde de lei (94 mld. euro), susţinute de as­cen­siu­nea creditării, după cum reiese din datele pre­liminare ale BNR.

Băncile fac măcel în piaţa de criptomonede din România după comunicatul BNR. CryptoCoin PRO este a doua platformă de tranzacţionare care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti

Vineri 16 februarie 2018. CryptoCoin Pro este a doua platformă de tranzacţionare criptomonede pe piaţa din România care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti după ce Banca Naţională a transmis poziţia oficială a instituţiei faţă de monedele virtuale în urmă cu două săptămâni, catalogându-le drept „ active speculative, extrem de volatile şi riscante”.

Daniel Dăianu, membru în CA al BNR: Politica monetară şi “paradoxul dublei devieri de reacţie”

Joi 15 februarie 2018. Mersul inflatiei incepand cu a doua jumatate a lui 2015 a fost influentat de scaderea mare a TVA. Indicele preturilor de consum (IPC) a ajuns in teritoriu negativ; in jargon oficial si dezbateri publice s-a vorbit de “inflatie negativa”. O corectie a cifrelor prin considerarea nivelului de fiscalitate anterior diminuarii TVA ar fi aratat crestere de preturi.

Indicele ROBOR creşte lent, dar permanent

Joi 15 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, joi, la 2,07%, de la 2,06% miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Record la călătorii. Românii au lăsat 3 mld. euro pe vacanţe în străinătate în 2017, în creştere cu 1,2 mld. euro

Joi 15 februarie 2018. Românii au cheltuit 3,1 miliarde de euro pe deplasările în străinătate anul trecut, faţă de 1,9 miliarde de euro în 2016, potrivit datelor de la BNR. Aceasta este cea mai mare sumă lăsa­tă de români pe călătorii în afara ţării în ultimii zece ani.

BNR se aşteaptă la încetinirea creşterii economice în primele trei luni din 2018; consumul populaţiei va rămâne probabil principalul motor al creşterii în următorii doi ani

Miercuri 14 februarie 2018. Creşterea economică va reintra pe un trend de decelerare în perioada T4 2017-T1 2018, în condiţiile în care cele mai recente date arată o consolidare a rolului consumului privat de motor al creşterii în ultimele trei luni din 2017, dar şi o posibilă amplificare a impactului contracţionist al exportului net, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR din 7 februarie.

Băncile îşi protejează marjele şi nu se grăbesc să urce dobânzile la depozite în pofida creşterii inflaţiei şi semnalelor BNR

Miercuri 14 februarie 2018. Bancherii nu se grăbesc să urce dobânzile la depozitele în lei în pofida faptului că BNR a majorat deja de două ori dobânda cheie în acest an, iar inflaţia devine tot mai presantă.

BNR pune punctul pe i. Investiţiile au o contribuţie pozitivă în economie, dar creşterea lor pare importantă pentru că pleacă de foarte jos

Marti 13 februarie 2018. Una dintre cele mai bune veşti din economie este acea că investiţiile (formarea brută de capital fix) au crescut în T3 2017 pentru al patrulea trimestru consecutiv, ceea ce ar putea însemna începutul unei schimbări de paradigmă în care motorul principal al economiei devin investiţiile şi nu consumul.

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 84%, la 6,4 miliarde euro

Marti 13 februarie 2018. Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 84%, de la 3,49 miliarde euro în 2016 la 6,46 miliarde euro la finele lui 2017, potrivit datelor BNR.

Ce finanţează băncile. Creditarea agriculturii, creştere de 13% în 2017. În construcţii este dezastru din cauza insolvenţelor

Marti 13 februarie 2018. Afacerile din agricultură au atras şi anul trecut atenţia bancherilor, înregistrând unul dintre cele mai bune ritmuri de creştere ale creditării în raport cu 2016, potrivit datelor agregate de BNR.

Băncile au acordat populaţiei credite noi de peste 31 mld. lei în 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Luni 12 februarie 2018. Populaţia a luat de la bănci credite noi în lei şi euro în valoare de 31,4 mi­liarde de lei anul trecut‚ în creştere cu 7% faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor BNR.

Dobânzile ROBOR cresc din nou, pe fondul incetitudinilor de pe pieţele bursiere

Vineri 9 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 2,04%, de la 2,03%, cât a fost cotat joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Decizia BNR de majorare a dobânzii de politică monetară se reflectă în evoluţia Robor care face un salt la 2,03%

Joi 8 februarie 2018. Robor la trei luni, principala referinţă pentru creditele în lei, a făcut astăzi un salt, la 2,03%, de la 1,99%, decizia de ieri a BNR de majorare a dobânzii de politică monetară reflectându-se în evoluţia pieţei.

Inflaţia, duşman al BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu: Ne batem cu inflaţia. Cifrele în lunile următoare nu arată bine. BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 2,25%. Ratele la credite vor creşte „marginal“

Joi 8 februarie 2018. Decizia boardului BNR de a continua ciclul de întărire a po­li­ticii monetare prin­tr-o no­uă majorare a do­bânzii-cheie, până la 2,25%, se va vedea în do­bân­zile româ­nilor la credite, însă creşterea va fi „margi­na­lă“, nu de amploare, după cum a arătat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

Isărescu a oferit primele informaţii despre creşterea economică în T4: Datele statistice relevă accentuarea creşterii producţiei industriale

Miercuri 7 februarie 2018. Datele statistice după primele două luni ale trimestrului IV 2017 arată o accentuare a tendinţei ascendente a producţiei industriale, însoţită de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum şi menţinerea ritmurilor înalte de creştere a activităţii din comerţ şi servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real, potrivit comunicatului BNR publicat după şedinţa de politică monetară din 7 februarie.

Indicele ROBOR la trei luni creşte uşor, la 1,99%

Miercuri 7 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri la 1,99%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: BNR ar putea majora astăzi dobânda de referinţă

Miercuri 7 februarie 2018. Banca centrală ar putea continua ciclul monetar post criză, inclusiv printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referinţă, pe fondul nivelului ridicat al inflaţiei şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară a revenit după ce în ultimul trimestru din 2017 piaţa a fost pe deficit

Miercuri 7 februarie 2018. ♦ Băncile au plasat la BNR în luna ianuarie 14,7 mld. lei prin facilitatea de depozit şi înregistrau un stoc mediu de 240 mil. lei aferent operaţiunilor repo, de unde reiese un excedent mediu zilnic net de lichiditate de 14,5 mld. lei, potrivit datelor Băncii Naţionale ♦ ROBOR la 3 luni a coborât sub pragul de 2%, oscilând în jurul a 1,97%.

Lovitură dură pentru piaţa românească de critpomonede din partea BNR: ”Banca descurajează orice fel de implicare a instituţiilor de credit în legătură cu monedele virtuale”

Marti 6 februarie 2018. Banca Naţională a României a anunţat astăzi că descurajează orice fel de implicare a instituţiilor de credit în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede.

BNR a aderat la un Cod global de conduită pe piaţa valutară şi se angajează să respecte un set de bune practici în domeniu

Marti 6 februarie 2018. BNR a emis astăzi, alături de alte şase bănci centrale, o declaraţie de angajament la Codul global de conduită pe piaţa valutară, care conţine un set de principii general recunoscute drept bune practici în acest domeniu.

Atenţie cresc dobânzile: Unicredit se aşteaptă ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară miercuri

Luni 5 februarie 2018. BNR va modifica probabil miercuri dobânda de politică monetară la 2,25%, ultima mişcare de acest tip având loc pe 8 ianuarie, când instituţia a majorat dobânda de la 1,75% la 2%, apreciază analiştii UniCredit.

Viorel Cataramă îi dă replica lui Dan Suciu: Cursul este consecinţa intervenţiei BNR

Joi 1 februarie 2018. Omul de afaceri Viorel Cataramă îi dă replica lui Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, spunând că evoluţia cursului nu este determinată de piaţă, ci de intervenţia Băncii Naţionale şi că fără o asemenea intervenţie, cursul ar fi de peste 5 lei pe euro.

BNR: Rezervele internaţionale s-au menţinut la 33,49 miliarde de euro în ianuarie

Joi 1 februarie 2018. La 31 ianuarie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,498 miliarde de euro, faţă de 33,494 miliarde de euro la 31 decembrie 2017, se arată într-un comunicat transmis joi de banca centrală.

Omul de afaceri Viorel Cataramă: Euro ar trebui să fie peste 5 lei, dar o gaşcă criminală de comunişti din BNR ţine cursul

Joi 1 februarie 2018. Omul de afaceri Viorel Cataramă a declarat joi, la Bursa de Valori Bucureşti, că euro ar trebui să fie „undeva spre 5,3-5,4 lei”, dar „avem o gaşcă criminală de comunişti în Banca Naţională care ţine cursul la un nivel care nu reprezintă realitatea”.

Revoluţia fiscală se vede în statistici: stocul creditelor de consum a scăzut în decembrie faţă de noiembrie, o premieră a anului 2017

Miercuri 31 ianuarie 2018. Stocul creditelor de consum în lei a pus frână creşterii în ulti­ma lună a anului trecut, vo­lu­mul finanţărilor reducându-se cu 0,6% faţă de noiembrie, până la sub 40 mld. lei, potrivit BNR.

Mugur Isărescu, BNR: Fondurile europene au generat o creştere a PIB în 2007-2016 cuprinsă între 1,2 şi 1,6 puncte procentuale

Luni 29 ianuarie 2018. O rată de absorbţie a fondurilor europene de 95% în actualul cadru financiar multianual ar duce la o rată de creştere a PIB potenţial în 2022 mai ridicată cu aproximativ 1,7 puncte procentuale, respectiv în jurul valorii de 5% anual, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Intrările nete de fonduri UE au fost în ultimii 10 ani de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an

Luni 29 ianuarie 2018. România a beneficiat în perioada 2007-2017 de fonduri europene de aproximativ 45,7 miliarde euro, reprezentând anual în medie 2,8% din PIB, iar ca valoare netă, luând în considerare şi contribuţia României la bugetul UE, intrările au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

Avertismentul lui Isărescu: Trebuie să ne grăbim cu atragerea fondurilor europene; există incertitudini cu privire la viitorul lor

Luni 29 ianuarie 2018. România trebuie să se mobilizeze şi să urgenteze eforturile de atragere a fondurilor europene, având în vedere că există incertitudini cu privire la viitorul fondurilor structurale şi de coeziune, pe fondul transformărilor prin care va trece UE, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 29 ianuarie 2018. Cursul valutar se stabilizează şi euro revine pe scădere

Luni 29 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul de schimb a deschis săptămâna pe piaţa interbancară la un nivel apropiat de cel de vineri

Luni 29 ianuarie 2018. Cursul de schimb a deschis săptămâna pe piaţa interbancară la un nivel apropiat de cel anunţat vineri de BNR, euro fiind cotat la ora 10.00 la 4,65-4,66 lei, în timp ce dolarul era cotat la 3,75 lei, în creştere faţă de finalul săptămânii trecute.

Indicele ROBOR la trei luni creşte uşor, la 1,98%

Joi 25 ianuarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,98%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

BNR: Creditul guvernamental a crescut anul trecut cu 5,5%

Marti 23 ianuarie 2018. La finele anului trecut creditul guvernamental înregistra o creştere de 5,5% faţă de 31 decembrie 2016 şi o scădere de 0,4% faţă de noiembrie 2017, până la 98,349 miliarde de lei, se arată într-un comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).

Industriile ocolite până în 2008 au devenit vedete în ultimul an. Investiţiile străine directe au crescut cu 150% în agricultură şi activităţi profesionale şi servicii suport

Marti 23 ianuarie 2018. Industria (extractivă, prelucrătoare şi producţia de energie electrică) adună aproape 45% din soldul total al investiţiilor străine directe (ISD) la finalul anului 2016, potrivit raportului anual publicat de BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 22 ianuarie 2018

Luni 22 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul deschide săptămâna pe creştere, la 4,662 lei/euro pe piaţa interbancară

Luni 22 ianuarie 2018. Cursul a deschis săptămâna în creştere pe piaţa interbancară, fiind cotat la ora 10.00 la 4,662 lei/euro, cu 0,10% peste nivelul de la debutul şedinţei, în condiţiile în care vineri BNR a anunţat un curs de 4,661 lei/euro.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti şi poate demara operaţiunile la finalul acestei luni

Joi 18 ianuarie 2018. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa cu active de peste 2 trilioane de euro, a înregistrat o sucursală la Registrul Comerţului în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit informaţiilor BNR banca de la Bucureşti poate începe să acorde credite şi să atragă depozite la finalul acestei luni.

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Noi deja am semnalat că vrem o volatilitate limitată a ratelor de dobândă la lei. În aceste condiţii, cursul ar putea avea o volatilitate mai ridicată, dar asta nu înseamnă neapărat o depreciere mai mare

Marti 16 ianuarie 2018. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, le-a declarat investitorilor francezi prezenţi la conferinţa Euromoney de la Viena că BNR a început un nou ciclu de politică monetară mai strânsă pentru a face faţă inflaţiei.

Cursul sare în aer: Criza politică aruncă euro din nou aproape de 4,66 lei, după o creştere record de 0,74% peste noapte

Marti 16 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017

Luni 15 ianuarie 2018. Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017, datoria externă pe termen lung însumând 69,3 mld. euro, în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2016, informează BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 15 ianuarie 2018. Euro şi dolarul scad puternic

Luni 15 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 12 ianuarie 2018. Dolarul scade puternic

Vineri 12 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Piaţa valutară în 2017: volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,6 mld. euro, maximul ultimilor cinci ani

Vineri 12 ianuarie 2018. Piaţa valutară a fost mai animată în 2017 înregistrând un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,59 mld. euro, în creştere cu 13,6% faţă de nivelul din 2016, reiese din datele BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 11 ianuarie 2018

Joi 11 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut sub 2%, la 1,98%

Joi 11 ianuarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi la 1,98%, de la 2,03%, cât a fost cotat miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 10 ianuarie 2018. Euro revine la 4,64 lei

Miercuri 10 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de marţi, 9 ianuarie 2018. Cursul explodează după decizia de ieri a BNR de majorare a dobânzii de referinţă

Marti 9 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Rădulescu, Banca Transilvania: BNR a majorat dobânda-cheie la 2% şi semnalează o variaţie mai mare a cursului de schimb

Marti 9 ianuarie 2018. Banca Naţională a României (BNR) a majorat luni, 8 ianuarie, în prima şedinţă de politică monetară din 2018, rata de dobândă de referinţă de la 1,75% la 2,0%, pe fondul accelerării inflaţiei la un nivel superior celui prognozat în noiembrie şi ritmului de creştere economică, intensificării deficitului extern şi riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobântii nu bruschează economia

Marti 9 ianuarie 2018. Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Analist: În urma creşterii dobânzii BNR, băncile vor majora dobânzile la credite. Şi ROBOR va creşte

Luni 8 ianuarie 2018. Majorarea dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR), de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi - după o lună - creşterea dobânzilor şi la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce în sus”, a declarat pentru MEDIAFAX analistul economic Dragoş Cabat.

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 2%

Luni 8 ianuarie 2018. BNR a decis astăzi, la prima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, până la 2% pe an. Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 8 ianuarie 2018

Luni 8 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 2%

Luni 8 ianuarie 2018. Banca centrală ar putea majora rata de dobândă de referinţă la 2%, pe fondul intensificării presiunilor inflaţioniste, a evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial şi a acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Ce prevăd analiştii. Dobânda de la BNR poate urca în 2018 la 2,5%-3%. Cursul va oscila între 4,6-4,75 lei/euro

Duminica 7 ianuarie 2018. Dobânda-cheie va intra în scenă în acest an, cei mai mulţi analişti anticipând majorarea cu un punct procentual, de la minimul istoric de 1,75%, unde staţionează din primă­va­ra anului 2015. Estimările economiştilor indică o dobân­dă-cheie în intervalul 2,5%-3% la sfârşitul anului 2017.

Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Garantarea depozitelor bancare în plafonul de 100.000 euro va rămâne în vigoare

Vineri 5 ianuarie 2018. Banca Centrală Europeană nu propune renunţarea la garantarea depozitelor bancare, iar plafonul de garantare de 100.000 de euro nu va fi modificat, a declarat Cristian Bichi, consilier guvernator BNR, comentând o serie de informaţii apărute în presa locală în ultima perioadă.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 5 ianuarie 2018. Euro şi dolarul revin pe creştere

Vineri 5 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 04 ianuarie 2018. O nouă zi de scădere pentru euro şi dolar

Joi 4 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Rezervele BNR au crescut în decembrie cu 432 mil.euro, dar sunt cu aproape 750 mil.euro sub nivelul de la finele lui 2016

Miercuri 3 ianuarie 2018. Rezervele valutare ale BNR au crescut în decembrie cu 432 milioane euro, la 33,49 miliarde euro, faţă de finalul lunii noiembrie, dar sunt cu 748 milioane euro mai mici faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2016, a anunţat miercuri Banca Centrală.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 03 ianuarie 2018. Valutele deschid anul în scădere

Miercuri 3 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Ce se întâmplă pe piaţa valutară la începutul lui 2018

Miercuri 3 ianuarie 2018. Cursul valutar interbancar, dinaintea cursului oficial publicat de BNR, a deschis anul în scădere cu circa 0,15% faţă de debutul şedinţei de tranzacţionare, la 4,63 lei/euro.

Depozitele companiilor au crescut cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu doar 4 mld. de lei. Dobânzile mici la creditele în lei au făcut ca cele în valută să înregistreze un minus de 1 mld. lei

Vineri 29 decembrie 2017. Depozitele la termen şi disponibilităţile societăţilor nefinanciare în bănci s-au majorat cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele au înregistrat o creştere de doar 4 mld. lei, de la 105 mld. lei în noiembrie 2016 la 109 mld. lei în luna noiembrie a anului curent, arată datele statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 29 decembrie 2017. Euro încheie anul spectaculos şi ajunge aproape de 4,66 lei

Vineri 29 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Anul 2017 a adus creşterea Robor, după o perioadă de minime istorice, şi reluarea operaţiunilor repo. BNR a dat băncilor 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo

Vineri 29 decembrie 2017. BNR a reluat în toamna anului 2017 injecţiile de lichiditate, după o pauză de aproximativ doi ani, în condiţiile în care a început raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei. Cumulat, BNR a injectat în acest an în sistem 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo.

Depozitele populaţiei au crescut cu 15 mld. de lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu 9 mld. de lei. Populaţia României „împrumuta” băncile cu 53 mld. de lei în noiembrie 2017.

Joi 28 decembrie 2017. Depozitele şi disponibilităţile populaţiei în bănci au crescut în 2017 cu 15 miliarde de lei, în timp ce creditarea a înregistrat o creştere de doar 9 miliarde de lei, de la 113 miliarde de lei la 122 de miliarde de lei, potrivit datelor statistice publicate de BNR. Această evoluţie arată că în pofida creşterii salariale cu 14% de anul trecut, populaţia României a preferat să economisească decât să se împrumute.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 28 decembrie 2017. Euro scade uşor la 4,6507 lei

Joi 28 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 27 decembrie 2017

Miercuri 27 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, plus 11,4% în noiembrie; depozitele în valută iau avânt

Miercuri 27 decembrie 2017. Populaţia şi companiile au continuat să facă depuneri la bănci în noiembrie, valoarea depozitelor urcând cu 11,4% faţă de perioada similară din 2016, la un total de 293 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Final de an stabil pe piaţa valutară: cursul rămâne la 4,64 lei/euro pe interbancar

Miercuri 27 decembrie 2017. Cursul de schimb leu-euro afişa în această dimineaţă în jurul orei 10:30 un nivel de 4,64 lei pe interbancar, similar cu referinţa anunţată vineri de BNR.

Sumele din conturi curente şi economii au crescut cu o treime în ultimul an, până la 66,5 mld. lei

Vineri 22 decembrie 2017. Clienţii persoane fizice aveau la finalul lunii octombrie a acestui an 66,5 mld. lei (aproape 14,5 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu aproximativ 33% peste nivelul din luna octombrie 2016, potrivit datelor BNR. De la începutul anului românii au pus în conturi curente şi de economii aproape 11 mld. lei.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 21 decembrie 2017

Joi 21 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 20 decembrie 2017

Miercuri 20 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Florin Georgescu, BNR: Avem o polarizare socială accentuată. Trebuie să trecem cât mai repede la impozitarea progresivă. Majorarea ponderii veniturilor clasei sărace şi medii cu 1% aduce o creştere a PIB de 0,38%, pe când majorarea veniturilor cla

Marti 19 decembrie 2017. În acest articol vom prezenta opiniile şi argumentele referitoare la dinamica şi perspectivele politicii fiscale, de natură să răspundă inclusiv aspectelor adresate în spaţiul public de doamna conf. univ. dr. Andreea Paul, Preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate.

Scandalul dintre BNR şi ŢIRIAC privind Arenele BNR ia proporţii: Am plătit echivalentul a 254 milioane de euro în 1946 pentru această arenă. Pentru anumite persoane proprietatea este un moft

Marti 19 decembrie 2017. BNR a ieşit, marţi, cu o poziţie fără precedent în scandalul Arenelor BNR în care este implicat omul de afaceri Ion Ţiriac şi Daniel Zamfir, deputat PNL.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de marţi, 19 decembrie 2017

Marti 19 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Ion Ţiriac intenţionează să dea în judecată Banca Naţională a României

Luni 18 decembrie 2017. Simona Halep, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase au fost prezenţi luni în Parlamentul României, pentru a susţine reincluderea în circuitul sportiv a Arenelor BNR din Capitală.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 18 decembrie 2017

Luni 18 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Ce previziuni au bancherii pentru cursul leu/euro la sfârşitul anului 2017 şi în 2018. Cursul va rămâne peste pragul de 4,6 leu/euro, iar în 2018 urcă spre 4,7 lei/euro. Evoluţia va fi mai strâns legată de conjunctura internaţională

Sambata 16 decembrie 2017. ♦ Analiştii anticipează pentru sfârşitul lui 2017 un curs peste pragul de 4,6 lei/euro, iar pentru anul viitor văd posibilă ascensiunea cotaţiei spre 4,7 lei/euro sau chiar peste acest nivel având în vedere şi mesajul BNR potrivit căruia va lăsa o mai mare flexibilitate a cursului.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 15 decembrie 2017. Euro şi dolarul continuă să crească

Vineri 15 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a majorat cu 87% în primele zece luni, la 5,3 mld.euro

Joi 14 decembrie 2017. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit de 5,3 miliarde euro, comparativ cu 2,83 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, a anunţat joi BNR.

Banca Naţională a României: Datoria externă totală a României a crescut cu 1,3 miliarde de euro în primele 10 luni din 2017

Joi 14 decembrie 2017. Datoria externă totală a crescut cu 1,39 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie, iar datoria pe termen lung a însumat 69,5 miliarde de euro la 31 octombrie (73,8 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,1% faţă de 31 decembrie 2016, a comunicat joi Banca Naţională a României.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 14 decembrie 2017

Joi 14 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

BNR: În piaţă sunt în derulare tranzacţii cu NPL-uri de 1,7 mld. euro. În total băncile mai au în bilanţuri NPL-uri de 4,6 mld. euro

Miercuri 13 decembrie 2017. Băncile locale au la vânzare în prezent credite neperformante (NPL - non-per­forming loans) de circa 1,7 miliarde de euro, adică mai mult de o treime din totalul împrumuturilor cu probleme din portofoliu, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională. BNR precizează că deocamdată în 2017 au fost vândute NPL-uri de 300 milioane de euro.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 13 decembrie 2017

Miercuri 13 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de marţi, 12 decembrie 2017

Marti 12 decembrie 2017. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter