Stiri despre Bulgaria

 

DPD România a lansat un serviciu de curierat regional, cu livrări în Bulgaria, Ungaria şi Grecia

Miercuri 7 martie 2018. Compania de curierat expres şi coletărie DPD România a lansat Express Regional, un serviciu de livrare rapidă de plicuri şi colete door to door spre Bulgaria, Ungaria şi Grecia.

Berea Azuga, îngheţata Napoca şi ciocolata Poiana sunt branduri româneşti dar, „made in“ străinătate

Luni 5 martie 2018. Grupul elen Sarantis anunţa în urmă cu mai puţin de cinci ani că închide fabrica locală în care erau realizate cosmeticele sub brand românesc Elmiplant, mutând producţia în ţara-mamă, Grecia. Un model similar au aplicat şi alţi jucători străini, astfel că Unilever produce îngheţata Napoca în Bulgaria, tot la sud de graniţă fiind realizată şi ciocolata Poiana. Berea Azuga este însă „made in Germany“.

România, pe ultimul loc în UE în topul atragerii profesioniştilor şi talentelor pe piaţa muncii

Marti 27 februarie 2018. România se află pe locul 64 din 119 în într-un clasament al competitivităţii privind pregătirea şi atragerea de profesionişti de top şi dezvoltarea talentului pe piaţa forţei de muncă, devansată, printre altele, de Bulgaria (locul 47), Kazahstan (locul 51), Rusia (locul 53) sau Botswana (locul 62).

România nu ştie cum va folosi gazul din Marea Neagră, dar peste 60% din conducta de export va fi finanţată de consumatorii de aici

Luni 26 februarie 2018. Peste 60% din valoarea gazoductului BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria - n.red.) din sectorul românesc va fi finanţată de consumatorii de aici, chiar dacă gazul transportat prin această conductă va ajunge din Ungaria în regiune.

România conduce, alături de Bulgaria şi Lituania, topul celor mai mici salarii brute din Europa

Vineri 23 februarie 2018. În ianuarie 2018 România, cu 408 euro, conducea, depăşită doar de Bulgaria (261 euro) şi Lituania (400 euro), topul celor mai mici salarii brute din Europa, conform Eurostat, la polul opus aflându-se Olanda (1.578 euro), Irlanda (1.614 euro) şi Luxemburg (1.999 euro).

Tranzacţie de peste 10 milioane de euro pe piaţa de comenzi online de mâncare: Oliviera, achiziţionată de grupul Takeaway.com din Olanda

Vineri 23 februarie 2018. Hello Hungry, grupul bulgar care deţine platforma BGmenu.com - cel mai mare serviciu de comenzi de mâncare online şi de catering din Bulgaria - şi platforma locală Oliviera.ro, a fost achiziţionată de Takeaway.com, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comenzi online de mâncare din Europa. Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 10,5 milioane euro, aceasta bazându-se pe valoarea de piaţă a grupului Hello Hungry. Suma urmează să fie plătită în numerar.

România are doar 265 mp de comerţ alimentar la mia de locuitori, de două ori mai puţin decât Germania

Joi 22 februarie 2018. ♦ Piaţa din România a înregistrat în perioada 2008-2017 cel mai puternic avans din regiune în ceea ce priveşte suprafaţa medie de comerţ alimentar la mia de locuitori, avansul fiind de circa 34% ♦ Prin comparaţie, în Bulgaria şi Cehia creşterea a fost de trei ori mai mică, în Ungaria a fost declin, iar în Polonia stagnare.

Sorin Vişoianu pleacă de la conducerea Immofinanz după un mandat de opt ani

Miercuri 21 februarie 2018. Sorin Vişoianu, country manager operations Immofinanz pentru România şi Bulgaria a părăsit funcţia din cadrul companiei imobiliare, potrivit datelor din piaţă. Până la publicarea acestui articol Sorin Vişoianu nu a oferit niciun comentariu pe această temă. El deţine conducerea Immofinanz din 2010, iar anterior, între 2007 şi 2010 a fost director of real estate development pentru River Invest, dezvoltatorul birourilor Sema Parc.

Cum arată topul celor mai mari companii low-cost din Est. Ryanair şi Wizz Air îşi împart supremaţia în regiune pe segmentul zborurilor ieftine

Luni 19 februarie 2018. Compania ungară Wizz Air este lider în cinci din zece pieţe analizate de ZF pe segmentul zborurilor low-cost, inclusiv în România şi Bulgaria, arată datele companiei de cercetare Innovata, care ia în calcul piaţa în perioada aprilie 2016-martie 2017.

Markus Söder se opune admiterii României în zona euro

Miercuri 14 februarie 2018. Ministrul bavarez de Finanţe, Markus Söder, premierul desemnat al Bavariei, a respins miercuri ideea admiterii unor "ţări precum Bulgaria şi România" în zona euro.

Transgaz a semnat un acord cu operatorul din Slovacia în vederea investigării posibilităţilor de dezvoltare a proiectului de gaze Eastring pe teritoriile ambelor ţări

Luni 12 februarie 2018. Transgaz (TGN), operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale, a semnat un memorandum de înţelegere privind colaborarea între companie şi Eustream, operatorul sistemului slovac de transport gaze naturale, prin care îşi exprimă acordul pentru cooperarea împreună cu celelalte TSO-uri din Republica Cehă, Ucraina, Ungaria şi Bulgaria în vederea investigării posibilităţilor de dezvoltare a proiectului de gaze Eastring pe teritoriile României şi Slovaciei.

Producătorul de vopsele Policolor a ajuns la afaceri de 27 mil. euro. „Începem construcţia fabricii din Militari“

Luni 12 februarie 2018. Grupul producător de lacuri şi vopsele Policolor Orgachim şi-a majorat cifra de afaceri cu 7% anul trecut, ajungând astfel la business de 64 de milioane de euro. Rezultatele sunt aferente atât producţiei din România, cât şi celei din Bulgaria.

Boom al agriculturii organice în Bulgaria şi Croaţia

Marti 30 ianuarie 2018. Bulgaria şi Croaţia sunt statele cu cel mai alert ritm de dezvoltare a sectorului agriculturii organice din UE, relevă ultimele date publicate de Eurostat, citate de Balkan Insight.

Unde stă România pe harta europeană a turismului. Străinii au petrecut 5 milioane de nopţi în România în 2017, în timp ce în Bulgaria au petrecut 17 milioane de nopţi, iar în Cehia 26 de milioane de nopţi.

Joi 25 ianuarie 2018. Vizitatorii străini au petrecut anul trecut doar 5 milioane de nopţi în unităţile turistice din România, în timp ce în Polonia au petrecut 16 milioane de nopţi, în Bulgaria 17 mi­lioane de nopţi, iar în Cehia chiar 26 de milioane de nopţi, arată datele publicate de Eurostat.

Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania, preia şi coordonarea operaţiunilor din Austria şi Ungaria

Luni 22 ianuarie 2018. Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania, a preluat, de la începutul acestui an, managementul Regiunii Centrale, fiind responsabil de operaţiunile din Austria, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovenia şi Croaţia.

MAE, atenţionare de călătorie pentru Bulgaria. Cod portocaliu de ninsoare

Luni 22 ianuarie 2018. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că luni şi marţi întreaga ţară va fi afectată de ninsoare şi ploaie, însoţite de vânt puternic.

Un jurnalist bulgar vorbeşte despre ce înseamnă o preşedinţie de succes a Consiliului UE şi cum afectează aceasta omul de pe stradă

Luni 22 ianuarie 2018. Bulgaria, percepută ca ţara cea mai săracă şi coruptă din UE, a preluat la începutul anului pre­şedinţia prin rotaţie a Consi­liului Uniunii Europene. Pen­tru un astfel de rol, care durează şase luni, este ne­vo­ie de un efort logistic şi financiar enorm.

Proprietarul celei mai mari firme de lactate din Bulgaria a fost omorât în plină zi

Luni 8 ianuarie 2018. Proprietarul celei mai mari firme de lactate din Bulgaria, Petar Hristov, a fost împuşcat lângă sediul companiei din Sofia, potrivit surselor citate de The Guardian.

Locuitorii din trei judeţe din Bulgaria, nemulţumiţi de corupţie, ar dori să se unească cu România

Joi 4 ianuarie 2018. Locuitorii din trei judeţe din nord-vestul Bulgariei, nemulţumiţi de corupţia din ţara lor, ar vrea să organizeze o consultare a cetăţenilor în vederea obţinerii autonomiei în cadrul Bulgariei ori a unirii cu România, a declarat Boris Kamenov, iniţiatorul acestei iniţiative.

Cehii de la Walmark aşteaptă afaceri de 84 mil. lei din suplimente alimentare

Vineri 22 decembrie 2017. România este cea mai mare piaţă a grupului care activează în opt alte state în Europa Centrală şi de Est, printre care Bulgaria, Ungaria, Polonia.

Cazul Poloniei reflectă tensiuni în UE. România,printre ţările criticate pentru starea democraţiei

Joi 21 decembrie 2017. Acţiunile Uniunii Europene pentru eventuala sancţionare a Poloniei reflectă tensiunile între statele vest şi est-europene, comentează cotidianul Financial Times, observând că din grupul ţărilor estice criticate pentru subminarea principiilor democratice fac parte şi Ungaria, Bulgaria şi România.

România este pe locul 36 în lume la viteza serviciilor de net mobil, sub Ungaria, Grecia şi Bulgaria

Miercuri 20 decembrie 2017. România a fost în luna noiembrie pe locul 36 în lume la viteza de descărcare a serviciilor de internet mobil, cu 29,42 Mbps, în urma unor ţări precum Ungaria (49,02 Mbps), Grecia (34,22 Mbps) sau Bulgaria (31,58 Mbps), conform datelor generate în urma testelor realizate de utilizatori prin intermediul aplicaţiei de testare şi analizare a vitezei pentru serviciile de internet Speedtest, operate de compania Ookla.

Casa Regală prezintă lista participanţilor la funeraliile Regelui Mihai

Joi 14 decembrie 2017. Casa Regală a României prezintă lista participanţilor la funeraliile Regelui Mihai, precizând că vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia.

Producătorul berii Zimbru exportă 10% din producţie în Grecia, Spania, SUA şi Chile

Miercuri 13 decembrie 2017. Compania Albrau Prod, unul dintre cei mai mari producători independenţi de bere de pe plan local, exportă aproximativ 10% din producţia fabricii din Oneşti în ţări precum Grecia, Cipru, Italia, Spania, Oman, SUA, Chile, Israel, Moldova şi Bulgaria.

Eurostat: Jumătate din populaţia României se confruntă cu deprivare materială şi socială

Marti 12 decembrie 2017. Jumătate din populaţia României se confruntă cu deprivare materială şi socială, ţara fiind urmată de Bulgaria (48%), la polul opus situându-se statele nordice, potrivit datelor din 2016 publicate, marţi, într-un raport al Eurostat.

Brandul Rompetrol a ajuns la o reţea de 134 de benzinării în Moldova şi Bulgaria şi continuă dezvoltarea regională

Luni 11 decembrie 2017. KMG International vrea să continue dezvoltarea regională, în Bulgaria, Republica Moldova, România şi Georgia, iar ţinta pe următorii patru ani este o cotă de 25% pe piaţa românească şi de 12% în Bulgaria, un element important în susţinerea creşterii fiind programele de investiţii derulate la rafinăria Petromidia.

Comisia Europeană dă în judecată România pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor

Joi 7 decembrie 2017. Comisia Europeană trimite Bulgaria, Luxemburg, România, Spania în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au notificat transpunerea integrală în legislaţia naţională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multiteritoriale.

De neconceput. România, grânarul Europei, a ajuns să importe cereale din Ungaria şi Bulgaria

Joi 7 decembrie 2017. România a importat anul trecut 3,3 mil. tone de cereale, în valoare de 592 mil. euro din ţări care au producţii de cereale la jumătate faţă de România, cum ar fi Ungaria, Bulgaria sau Slovacia, potrivit datelor Eurostat.

Comisia Europeană pregăteşte lansarea reformelor pentru zona euro şi restartarea procesului de convergenţă ispitind Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, să adopte euro. Îi promite şi ajutor

Marti 5 decembrie 2017. Bulgaria este pregătită să intre în zona euro şi după ce va adopta euro se poate aştepta la sprijin serios, financiar, dar mai ales tehnic, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comi­siei Europene responsabil de euro şi dialog social.

România devine lider regional pentru producătorul ţigărilor Kent

Luni 4 decembrie 2017. British American Tobacco, liderul pie¬ţei locale de ţigarete şi una dintre ce¬le mai mari zece companii din econo¬mia românească, va coordona din România operaţiunile BAT din Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Slovenia şi Croaţia, Richard Widmann, noul director regional al British American Tobacco, urmând să gestioneze din Bucureşti toate operaţiunile ariei nou create.

Furnizorul de soluţii de securitate cibernetică NetSafe: Noul regulament de protecţie a datelor cu caracter personal va genera o creştere de minimum 30% a pieţei locale de soluţii de securitate cibernetică

Joi 30 noiembrie 2017. Grupul a înregistrat anul trecut per total afaceri de 5,6 milioane euro, NetSafe având pe lângă operaţiunile locale şi operaţiuni pe pieţele din Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Serbia şi Slovenia.

Transgaz ia un împrumut de 50 mil. euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru construcţia BRUA

Luni 27 noiembrie 2017. Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (TGN), deţinut de statul român în proporţie de 58,5%, a contractat un împrumut în valoare de 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în scopul cofinanţării lucrărilor din cadrul proiectului “Dezvoltarea pe Teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria” (BRUA Faza 1).

Harta dezvoltării economice. În România, unu din şase lei câştigaţi lunar merge pe mâncare, printre cele mai mari ponderi din Europa

Vineri 17 noiembrie 2017. Diferenţa dintre cele două state este dată de puterea de cumpărare. Pe de-o parte Germania este cea mai dez­voltată economie europeană, cu un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro. Pe de altă parte, România este a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, cu un salariu mediu net lunar de peste patru ori mai mic.

Problemele Bulgariei în raportul MCV: Reforme întârziate privind lupta împotriva corupţiei

Miercuri 15 noiembrie 2017. Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, anunţând că Sofia a progresat în privinţa recomandărilor, dar există reforme întârziate în lupta împotriva corupţiei.

Robert Graur, DjSuperStore: Estimăm afaceri de 1 milion de euro din vânzarea şi închirierea echipamentelor pentru DJ

Joi 9 noiembrie 2017. DjSuperStore, cea mai mare companie de vânzare şi închiriere a echipamentelor pentru DJ din România, estimează pentru anul acesta afaceri de 1 milion de euro şi vrea să-şi extindă serviciile în Bulgaria şi Republica Moldova.

Brandul românesc de modă PPT Preţuri Pentru Tine pariază pe expansiune în Europa după ce a ajuns la 190 de magazine pe trei pieţe

Vineri 3 noiembrie 2017. Retailerul de modă PPT Preţuri Pentru Tine, lansat în 2006 de patru antreprenori locali, va ajunge la finalul acestui an la 187 de magazine în România, Republica Moldova şi Bulgaria şi face acum paşi pentru extinderea regională. Astfel, sunt vizate alte şase state – Serbia, Bosnia & Herţegovina, Muntenegru, Albania, Ucraina şi Georgia.

Francezii de la Decathlon şi-au făcut un depozit în Ştefăneşti, Ilfov, de unde vor aproviziona 30 de magazine din trei ţări

Joi 2 noiembrie 2017. Retailerul francez de articole sportive Decathlon a construit în localitatea Ştefăneştii de Jos, din judeţul Ilfov, primul centru logistic din România, de unde va aproviziona peste 30 de magazine din trei ţări europene – România, Bulgaria şi Grecia.

Retailerul român „Preţuri pentru tine“ atacă pieţele externe cu un plan ambiţios de extindere în Europa Centrală şi de Est

Joi 2 noiembrie 2017. Reţeaua de magazine cu îmbrăcăminte şi încălţăminte „Preţuri pentru tine” (PPT), dezvoltată de patru antreprenori locali, intenţionează să se extindă pe noi pieţe din regiune după succesul înregistrat în Republica Moldova şi Bulgaria unde compania este prezentă de patru ani şi respectiv un an.

Moscova critică Bulgaria după ce Parlamentul de la Sofia a declarat Rusia drept o ameninţare

Joi 19 octombrie 2017. Ministerul de Externe de la Moscova a criticat decizia Parlamentul de la Sofia de a adopta un raport guvernamental care identifică Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii Bulgariei, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

România şi Bulgaria, cele mai mari creşteri ale numărului de pasageri transportaţi pe aeroporturi

Miercuri 11 octombrie 2017. România, Bulgaria şi Cipru au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de pasageri transportaţi pe aeroporturi, în 2016, cele mai aglomerate aeroporturi fiind Heathrow din Londra şi Charles de Gaulle din Paris, potrivit unui comunicat al Eurostat publicat miercuri.

Spital din Bulgaria: La noi vin pacienţi şi din alte ţări. Costul unei operaţii este mai mic decât în Anglia

Luni 9 octombrie 2017. Veniturile Spitalului Tokuda din Sofia, una dintre cele patru unităţi controlate de turcii de la Acibadem City Clinic, au fost de 50 milioane de euro în 2016.

Sercin Giray este noul director financiar al Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova

Joi 5 octombrie 2017. Bayer România a numit-o pe Sercin Giray în funcţia de director financiar pentru operaţiunile companiei din România, Bulgaria şi Republica Moldova, începând cu 1 septembrie 2017, noul manager preluând atribuţiile lui Andreas Schremmer.

Proiectul gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria, adoptat la Bucureşti de toţi partenerii

Joi 28 septembrie 2017. Reprezentanţii la vârf ai statelor partenere care vor dezvolta proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) au semnat joi, la Bucureşti, un memorandum prin care se angajează că îl vor finaliza, execuţia efectivă urmând să demareze în prima parte a anului viitor.

Bulgaria şi România caută opţiuni pentru a construi un nou pod peste Dunăre

Miercuri 27 septembrie 2017. Consiliul de Miniştri de la Sofia a aprobat, miercuri, un memorandum între guvernul Bulgariei şi cel al României pentru căutarea unor opţiuni pentru construcţia unui nou pod peste Dunăre, care va lega oraşele Ruse şi Giurgiu, potrivit BTA.

România devine centru regional de logistică şi dacă vin autostrăzile, poate aspira chiar la mai mult

Miercuri 27 septembrie 2017. Potenţialul României de a ajunge la 5-6 mil. mp de depozite în ur­mă­torii cinci ani, adică aproape du­blu faţă de cât are în prezent, vi­ne din transformarea României într-un hub regional pentru Bulgaria, spaţiul ex-iugoslav, Republica Moldova şi chiar Turcia sau Ucraina, sunt de părere analiştii pie­ţei de logistică.

Dimitris Avramopoulos, comisar UE: A venit momentul ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen

Luni 25 septembrie 2017. Spaţiul Schengen trebuie adaptat astfel încât să facă faţă noilor provocări de securitate şi a venit momentul ca România şi Bulgaria să devină membre ale zonei de liberă circulaţie, afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Imigraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie.

Fashion Days a înregistrat în primele opt luni ale anului, în România, Bulgaria şi Ungaria, afaceri de 41,5 milioane de euro, în creştere cu 60%

Luni 25 septembrie 2017. Fashion Days a înregistrat în primele opt luni ale anului, în România, Bulgaria şi Ungaria, afaceri de 41,5 milioane de euro, în creştere cu 60%, grupul estimând pentru întregul an vânzări cu 50% mai mari decât în 2016 pe cele trei pieţe.

Ministrul austriac al Apărării: Au apărut noi rute pentru imigranţi prin Bulgaria şi România

Miercuri 20 septembrie 2017. Ministrul austriac al Apărării, Hans-Peter Dosoczil, a avertizat miercuri că au apărut noi rute pentru imigranţi în zona Balcanilor, prin Bulgaria şi România, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Ţările baltice, România şi Bulgaria sunt ţările cele mai neperformante la capitolul reciclării echipamentelor de iluminat

Marti 19 septembrie 2017. Romania impreuna cu tarile baltice si Bulgaria sunt la coada clasamentului in ceea ce priveste reciclarea echipamentelor de iluminat. In Romania se recicleaza in medie sub 19% din corpurile de iluminat, in conditiile in care tinta pentru acest an este de 45% din totalul echipamentelor de iluminat vandute.

Bulgaria, exporturi record de arme în 2016

Marti 19 septembrie 2017. Cea mai mare parte a armelor exportate de către Bulgaria anul trecut au avut drept destinaţie Orientul Mijlociu, Irakul şi Arabia Saudită situandu-se în capul listei de destinaţii cu tranzacţii de peste 200 milioane de euro, potrivit Balkaninsight.com.

Oficialii germani şi-au exprimat poziţia faţă de intrarea imediată României şi Bulgariei în Schengen: "Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen"

Luni 18 septembrie 2017. La scurt timp după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că zona Schengen ar trebui extinsă, o serie de oficiali germani s-au declarat împotriva intrării României şi Bulgariei înainte de îndeplinirea condiţiilor de aderare, potrivit site-ul cotidianului Sofia Globe.

Ministrul german de Interne: Mai este drum lung până la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Joi 14 septembrie 2017. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, relatează site-ul publicaţiei The Local.

Prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română: Speranţa de viaţă a scăzut între 1990 şi 1995, mai accentuat la bărbaţi, apoi a urmat o recuperare după 1996

Miercuri 13 septembrie 2017. Definiţia sănătăţii a rămas neschimbată din 1948, în actele OMS. În România, rata de mortalitate este de 13 la mie. Trei sferturi din decese au loc peste vârsta de 65 de ani. În Europa, în 2014, media era de 10 la mie, România este penultima, înainte de Bulgaria, a spus prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română, la ZF Health&Pharma Summit 2017.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Toate ţările UE trebuie să adere la zona euro/ Oettinger: Bulgaria ar putea adera în 2018

Miercuri 13 septembrie 2017. Toate ţările Uniunii Europene trebuie să adere la zona euro, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, Günther Oettinger, a sugerat că Bulgaria ar putea adopta moneda euro în 2018.

Cum au reuşit Bulgaria şi Polonia să-şi îmbunătăţească colectarea TVA

Miercuri 13 septembrie 2017. Implementarea dosarului de audit fiscal standard, facturarea electronică şi introducerea caselor de marcat fiscale electronice, cu modul de comunicare în timp real cu autoritatea fiscală sunt trei propuneri ale consultanţilor fiscali pentru îmbunătăţirea colectării TVA.

Cum a reuşit Bulgaria şi Polonia să-şi îmbunătăţească colectarea TVA. Trei soluţii pentru ANAF

Miercuri 13 septembrie 2017. Implementarea dosarului de audit fiscal standard, facturarea electronică şi introducerea caselor de marcat fiscale electronice, cu modul de comunicare în timp real cu autoritatea fiscală sunt trei propuneri ale consultanţilor fiscali pentru îmbunătăţirea colectării TVA.

Declaraţia mult aşteptată a venit de la Comisia Europeană. Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Este timpul să aducem România şi Bulgaria în spaţiul Schengen

Miercuri 13 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Iulian Stanciu, şeful eMAG, aruncă mănuşa: Avem un buget de investiţii de 100 milioane de euro în acest an. Retailerul a început să aducă oameni şi de la 100 de kilometri

Miercuri 6 septembrie 2017. Retailerul online eMAG - cel mai mare jucător de pe piaţa din România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Bulgaria şi Polonia - are pentru acest an un buget total de investiţii de 100 de milioane de euro, suma fiind alocată pentru mai multe proiecte, printre care se numără şi unul care are ca obiectiv creşterea gradului de automatizare în depozitul companiei.

Proprietarul unui restaurant din Bulgaria, împuşcat mortal de un copil de şase ani

Vineri 1 septembrie 2017. Un copil în vârstă de şase ani l-a împuşcat mortal, în mod accidental, pe proprietarul unui restaurant, în sudul Bulgariei, cu pistolul unui oficial local, plasat în arest preventiv în cadrul investigaţiei, relatează site-ul agenţiei Focus.

Valoarea primelor brute subscrise de CertAsig în Bulgaria s-a dublat în primul semestru, la 1,10 mil. euro

Vineri 1 septembrie 2017. Filiala bulgară a companiei de asigurări CertAsig a subscris în primele şase luni ale anului prime brute în valoare de 1,10 mil. euro, în creştere cu 106% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

România şi Bulgaria vor colabora pentru pregătirea mandatelor lor la preşedinţia Consiliului UE

Joi 31 august 2017. Vicepremierul Marcel Ciolacu şi ministrul bulgar pentru pregătirea Preşedinţiei Bulgare a Consiliului Uniunii Europene, Lilyana Pavlova, au convenit ca cele două state să colaboreze în pregătirea mandatelor lor de preşedinte al Consiliului UE, în 2018 pentru Bulgaria şi 2019 pentru România.

Japonezii, chinezii, spaniolii şi românii se bat pentru cel mai mare proiect din România de după revoluţie, afacerea de jumătate de miliard de euro

Duminica 27 august 2017. Bulgaria şi România iau în calcul construirea unui al doilea pod între oraşele Ruse şi Giurgiu, care ar fi cea de-a treia legătură între Bulgaria şi România peste Dunăre, au anunţat miercuri reprezentanţi ai celor două state vecine, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Preşedintele Franţei şi premierul Bulgariei, optimişti privind un acord în cazul angajaţilor detaşaţi

Vineri 25 august 2017. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Bulgariei, Boiko Borisov, au exprimat optimism în legătură cu ajungerea la un acord, până la sfârşitul anului, în cazul directivei Uniunii Europene privind angajaţii detaşaţi, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Bulgaria şi România doresc construirea celui de-al treilea pod între cele două ţări

Miercuri 23 august 2017. Bulgaria şi România iau în calcul construirea unui al doilea pod între oraşele Ruse şi Giurgiu, care ar fi cea de-a treia legătură între Bulgaria şi România peste Dunăre, au anunţat miercuri reprezentanţi ai celor două state vecine, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Bulgaria va mobiliza 600 de militari pentru combaterea imigraţiei la frontiera cu Turcia

Joi 17 august 2017. Bulgaria intenţionează să mobilizeze 600 de militari pentru combaterea imigraţiei la frontiera cu Turcia, anunţă ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakaceanov, citat de site-ul Novinite.com.

Chinezii ar vrea să construiască în Bulgaria un „oraş deştept“, un Las Vegas al Balcanilor. Guvernul bulgar are grijă să nu le lipsească nimic

Joi 10 august 2017. ♦ Planul este ca investiţiile totale să atingă circa 750 mil. euro şi să creeze 1.850 de locuri de muncă ♦ Oraşul Elin Pelin ar cuprinde facilităţi de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferinţe şi de expoziţii, un mall, birouri, spaţii verzi şi altele.

Deloitte: Digitalizarea în administrarea fiscală plasează România în zona gri a Europei

Marti 8 august 2017. Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (e-audit), excepţie făcând România, Bulgaria şi Malta, conform unei analizei Deloitte România.

Pascal Cassecuelle preia conducerea Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova de la Andreas Schremmer

Marti 8 august 2017. Pascal Cassecuelle a preluat conducerea Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova, în locul lui Andreas Schremmer, care a fost numit Chief Financial Officer pentru Bayer Canada.

ZF LIVE. Alexandra Samsonescu, Eco Alsam Suceava: „Suntem în discuţii să ne extindem cu utilajele şi cu curăţătoria de perne în Bulgaria şi în Ungaria“

Sambata 5 august 2017. Compania Eco Alsam, un start-up din Suceava, a ajuns la afaceri de 200.000 de lei din curăţarea pernelor, iar acum se află în dis­cuţii pentru a ieşi pe pieţele exter­ne, după cum a spus la ZF Live Alexandra Samsonescu, ad­minis­tra­tor al companiei Eco Alsam Suceava.

Geor­ge Stanson, business manager în regiunea balcanică pentru Case IH: Piaţa utilajelor agricole este pe o pantă ascendentă, fermierii trec acum la combine mai performante

Luni 24 iulie 2017. Piaţa utilajelor agricole este pe o pantă ascendentă în România, fermierii făcând trecere spre combine mai performante şi mai puternice, la fel ca şi în Serbia, unde guvernul oferă subvenţii, în timp ce în Bulgaria vânzările scad din cauza schimbărilor politice din ultima perioadă, spune Geor­ge Stanson, business manager în regiunea balcanică pentru Case IH.

Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia

Luni 17 iulie 2017. Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia, în contextul în care instituţia trebuie să scape, până la finalul anului, de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro, a declarat noul director general, Christos Megalou, într-un interviu pentru Bloomberg.

Raport BM: Autorizaţia de construire se obţine la Oradea de două ori mai repede decât la Constanţa

Luni 17 iulie 2017. Antreprenorilor din Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara le este mai uşor să demareze o afacere faţă de cei din Constanţa sau Craiova, se arată în noul raport al Băncii Mondiale (BM) – Doing Business în Uniunea Europeană: România, Bulgaria şi Ungaria.

Românii sunt cei mai „fricoşi“ europeni când vine vorba de investiţii. Doar 4% din activele fondurilor mutuale merg în acţiuni

Miercuri 12 iulie 2017. Doar 4% din activele fondurilor mutuale din România merg în investiţii în acţiuni, cel mai mic procent de pe pieţele de capital din Europa, faţă de 75% cât este în Slovenia, 35% în Bulgaria sau 12% în Ungaria, potrivit da­telor Asociaţiei Europene a Fon­du­rilor Mutuale a Societăţilor de Admi­nis­trare (EFAMA).

Turismul românesc: Durata medie a şederii două zile, vizitatori străini din Bulgaria şi Ungaria

Luni 3 iulie 2017. Fluxul turistic a crescut în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2016, dar durata medie a şederii înstructura de primire turistică nu a depăşit două zile, atât la vizitatorii români, cât şi la cei străini, conform datelor INS.

Cel mai bun indicator pentru retail. Vânzările pe metru pătrat sunt de 2.500 € în România şi Polonia, cele mai mici din Europa. Cehia şi Ungaria stau mai bine

Vineri 30 iunie 2017. România se află, alături de Polonia şi Bulgaria, la coada clasamentului european în ceea ce priveşte vânzările pe metru pătrat în retail, cu o medie de sub 2.500 de euro, de circa două ori mai puţin decât în Italia sau Franţa, arată datele companiei de cercetare de piaţă GfK. Cifrele ilustrează pe de-o parte puterea de cumpărare mică de pe piaţa locală. Pe de altă parte, arată şi cât de important este preţul pentru consumatorii din anumite ţări.

Sofia: Alimentele vândute în Bulgaria conţin ingrediente diferite faţă de cele vândute în Germania

Joi 29 iunie 2017. Reprezentanţi ai Guvernului de la Sofia au declarat că produsele alimentare vândute de marile companii multinaţionale în Bulgaria conţin ingriediente diferite faţă de produsele identice vândute în Austria şi Germania, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

România are în UE statut de inovator modest; performanţa în inovaţie a scăzut cu 14,1% în 6 ani

Marti 27 iunie 2017. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care au statutul de inovator modest, performanţa României în materie de inovaţie scăzând cu 14,1% în 2016, comparativ cu 2010, potrivit celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat marţi, de Comisia Europeană.

Fermierii britanici avertizează că pierderea muncitorilor din UE va creşte preţurile căpşunelor

Duminica 25 iunie 2017. Preţul căpşunelor din Marea Britanie ar putea creşte cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulţi lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria şi România, potrivit The Guardian.

Americanii de la Dow Chemical au deschis la Braşov un centru de servicii pentru poliuretani

Joi 22 iunie 2017. Dow Poliuretan, divizie a grupului american Dow Chemical cu activităţi în industria chimică, a inaugurat la Codlea, jud. Braşov, un centru de servicii pentru poliuretani, acesta urmând să deservească piaţa locală, Bulgaria şi restul ţărilor din regiunea Balcanilor.

Producătorul de acoperişuri Wetterbest speră la exporturi de 1 mil. euro anul acesta, după ce abia a demarat vânzările în străinătate

Miercuri 21 iunie 2017. Producatorul de acoperisuri Wetterbest, in care grupul Teraplast detine o participatie de 60%, estimeaza exporturi de un milion de euro anul acesta, dupa ce a inceput sa vanda extern in Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Belgia si Franta.

Pasageri ai unui zbor al companiei Bulgaria Air, evacuaţi în urma unei ”ameninţări cu bombă”

Duminica 18 iunie 2017. Doi bărbaţi au fost arestaţi după ce pasagerii unui zbor al companiei Bulgaria Air au fost evacuaţi în urma unei ”ameninţări cu bombă”, informează presa internaţională.

NEPI, cel mai mare fond de investiţii imobiliar de pe piaţa românească, a cumpărat un centru comercial şi de birouri din Bulgaria pentru 207 mil. euro

Marti 13 iunie 2017. NEPI, cel mai mare fond de investiţii imobiliar de pe piaţa românească, deţinut de investitori sud-africani, a anunţat marţi că a ajuns la un acord de achiziţii pentru Complexul Serdika din Sofia, capitala Bugariei, format dintr-un centru comercial şi un complex de birouri.

Mai este loc pentru malluri? România se află pe ultimele locuri în Europa la densitatea de spaţii comerciale

Sambata 10 iunie 2017. România se numără printre ţările cu cea mai mică densitate de spaţii comerciale din regiune, dar şi din Europa, cu o medie de 103,6 metri pătraţi la mia de locuitori. Astfel, România este urmată în clasament de doar patru ţări cu densităţi mai mici, şi anume Bulgaria (102,1 mp/1.000 loc.), Bosnia-Herţegovina (84,8 mp/1.000 loc.), Serbia (74,6 mp/1.000 loc.) şi Grecia (57,4 mp/1.000 loc.)

Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Neagră, în largul coastelor Bulgariei

Vineri 9 iunie 2017. Un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri, în Marea Neagră, în largul coastelor Bulgariei, în cursul unui exerciţiu tactic, incidentul aviatic soldându-se cu moartea unei persoane şi rănirea altor două, anunţă Ministerul bulgar al Apărării.

Mai este loc pentru malluri? România se află pe ultimele locuri în Europa la densitatea de spaţii comerciale

Luni 5 iunie 2017. România se numără printre ţările cu cea mai mică densitate de spaţii comerciale din regiune, dar şi din Europa, cu o medie de 103,6 metri pătraţi la mia de locuitori. Astfel, România este urmată în clasament de doar patru ţări cu densităţi mai mici, şi anume Bulgaria (102,1 mp/1.000 loc.), Bosnia-Herţegovina (84,8 mp/1.000 loc.), Serbia (74,6 mp/1.000 loc.) şi Grecia (57,4 mp/1.000 loc.)

Cine este tânărul care conduce afacerile Starbucks în România: "Aşa a început filosofia potrivit căreia totul este posibil"

Duminica 28 mai 2017. Mateusz Sielecki este de aproximativ doi ani regional director al Starbucks pentru România şi Bulgaria, brand operat în regiune de grupul polonez Amrest.

Acord de achiziţie a celei de-a patra mari bănci din Bulgaria

Miercuri 24 mai 2017. Banca centrală a Bulgariei a anunţat că a dat undă verde achiziţiei de către compania belgiană KBC a băncii locale UBB, a patra cea mai mare din sistem, permiţând grupului belgian să-şi consolideze astfel prezenţa în Bulgaria, relatează Le Figaro.

Afacerile eMag în România au crescut cu 45% anul trecut, la 2,02 mld. lei

Miercuri 10 mai 2017. eMag, cel mai mare retailer online de pe piaţa locală, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,02 miliarde lei în România, în creştere cu 45% faţă de 2015, potrivit lui Iulian Stanciu, CEO al Dante International, compania care operează eMag. Compania administrează şi operaţiunile din Bulgaria şi Ungaria.

BERD: State precum România, Bulgaria sau Grecia ar putea fi destul de afectate de un Brexit dur

Marti 9 mai 2017. Statele din sud-estul Europei, inclusiv România, ar putea fi destul de serios afectate din punct de vedere economic în eventualitatea unui Brexit dur, a declarat Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit Bloomberg.

Din vorbă-n vorbă cu Eliza Yokina, arhitect, despre pasiunea pentru artă, călătorii iniţiatice în India şi prosecco

Luni 8 mai 2017. Eliza Yokina este arhitect şi împreună cu soţul său a creionat şi amenajat showroom-ul Design & After, restaurantul Simbio din inima Bucureştiului, dar şi pensiunea Limanul Resort, alături de alte proiecte care completează portofoliul biroului de arhitectură SYAA pe care cei doi soţi l-au fondat acum circa un deceniu. Pe Eliza Yokina am cunoscut-o acum mai mulţi ani şi atunci mi-a dezvăluit că este de origine din Bulgaria, de undeva de aproape de graniţa cu România.

Parlamentul Bulgariei a aprobat noul guvern condus de către Boiko Borisov

Joi 4 mai 2017. Parlamentul Bulgariei a votat, joi, aprobarea noului guvern de centru-dreapta al ţării, condus de către Boiko Borisov, liderul formaţiunii Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), notează site-ul The Associated Press.

Boiko Borisov, desemnat de preşedinte Bulgariei să formeze noul Guvern

Joi 27 aprilie 2017. Fostul premier Boiko Borisov, liderul GERB, cea mai mare formaţiune din legislativul bulgar, a fost desemnat de preşedintele Rumen Radev să formeze noul Guvern de la Sofia, relatează agenţia de ştiri Novinite.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE

Marti 25 octombrie 2016. Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE.

UE a înfiinţat o nouă agenţie pentru securizarea frontierelor externe

Joi 6 octombrie 2016. Noua agenţie UE pentru securizarea frontierelor, care are drept rol să stăvilească valul de imigranţi ce încearcă să ajungă în Europa, urmează să-şi înceapă activitatea joi, la graniţa între Bulgaria şi Turcia, informează site-ul postului de televziune France24.

O ţară vecină României interzice burqa

Duminica 2 octombrie 2016. Parlamentul de la Sofia a votat vineri legea care interzice femeilor musulmane să poarte burqa. Legea este contestată însă vehement de partidul etnicilor turci din Bulgaria.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE va oferi Bulgariei 108 milioane de euro pentru protejarea frontierelor

Vineri 16 septembrie 2016. Uniunea Europeană va acorda fonduri de urgenţă în valoare de 108 milioane de euro Bulgariei pentru măsuri de protejare a frontierelor, anunţă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Premierul ungar Viktor Orban: UE ar trebui să ajute Bulgaria în eforturile de protejare a frontierei sale cu Turcia

Miercuri 14 septembrie 2016. UE ar trebui să ajute Bulgaria în eforturile de protejare a frontierei sale cu Turcia, lucru care este în interesul tuturor, a declarat premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită în regiunea frontierei bulgaro-turce, scrie agenţia de ştiri MTI.

Transgaz primeşte 179 milioane euro nerambursabili pentru implementarea proiectului BRUA - faza I

Luni 12 septembrie 2016. Transgaz (TGN), transportatorul naţional de gaze - companie deţinută în proporţie de 58,5% de statul român - a semnat la Budapesta împreună cu oficialii Comisiei Europene Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent coridorului BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria).

Un român îşi poate cumpăra 28 de coşuri cu alimente din salariul lunar, un polonez 50

Duminica 11 septembrie 2016. Salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania, în schimb raportul între preţul alimentelor este mult mai mic. Acum, salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria.

Transgaz a accesat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria

Vineri 9 septembrie 2016. Transgaz a accesat un grant în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), informează Ministerul Energiei.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter