Stiri despre Bulgaria

 

Harta dezvoltării economice. În România, unu din şase lei câştigaţi lunar merge pe mâncare, printre cele mai mari ponderi din Europa

Vineri 17 noiembrie 2017. Diferenţa dintre cele două state este dată de puterea de cumpărare. Pe de-o parte Germania este cea mai dez­voltată economie europeană, cu un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro. Pe de altă parte, România este a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, cu un salariu mediu net lunar de peste patru ori mai mic.

Problemele Bulgariei în raportul MCV: Reforme întârziate privind lupta împotriva corupţiei

Miercuri 15 noiembrie 2017. Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, anunţând că Sofia a progresat în privinţa recomandărilor, dar există reforme întârziate în lupta împotriva corupţiei.

Robert Graur, DjSuperStore: Estimăm afaceri de 1 milion de euro din vânzarea şi închirierea echipamentelor pentru DJ

Joi 9 noiembrie 2017. DjSuperStore, cea mai mare companie de vânzare şi închiriere a echipamentelor pentru DJ din România, estimează pentru anul acesta afaceri de 1 milion de euro şi vrea să-şi extindă serviciile în Bulgaria şi Republica Moldova.

Brandul românesc de modă PPT Preţuri Pentru Tine pariază pe expansiune în Europa după ce a ajuns la 190 de magazine pe trei pieţe

Vineri 3 noiembrie 2017. Retailerul de modă PPT Preţuri Pentru Tine, lansat în 2006 de patru antreprenori locali, va ajunge la finalul acestui an la 187 de magazine în România, Republica Moldova şi Bulgaria şi face acum paşi pentru extinderea regională. Astfel, sunt vizate alte şase state – Serbia, Bosnia & Herţegovina, Muntenegru, Albania, Ucraina şi Georgia.

Francezii de la Decathlon şi-au făcut un depozit în Ştefăneşti, Ilfov, de unde vor aproviziona 30 de magazine din trei ţări

Joi 2 noiembrie 2017. Retailerul francez de articole sportive Decathlon a construit în localitatea Ştefăneştii de Jos, din judeţul Ilfov, primul centru logistic din România, de unde va aproviziona peste 30 de magazine din trei ţări europene – România, Bulgaria şi Grecia.

Retailerul român „Preţuri pentru tine“ atacă pieţele externe cu un plan ambiţios de extindere în Europa Centrală şi de Est

Joi 2 noiembrie 2017. Reţeaua de magazine cu îmbrăcăminte şi încălţăminte „Preţuri pentru tine” (PPT), dezvoltată de patru antreprenori locali, intenţionează să se extindă pe noi pieţe din regiune după succesul înregistrat în Republica Moldova şi Bulgaria unde compania este prezentă de patru ani şi respectiv un an.

Moscova critică Bulgaria după ce Parlamentul de la Sofia a declarat Rusia drept o ameninţare

Joi 19 octombrie 2017. Ministerul de Externe de la Moscova a criticat decizia Parlamentul de la Sofia de a adopta un raport guvernamental care identifică Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii Bulgariei, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

România şi Bulgaria, cele mai mari creşteri ale numărului de pasageri transportaţi pe aeroporturi

Miercuri 11 octombrie 2017. România, Bulgaria şi Cipru au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de pasageri transportaţi pe aeroporturi, în 2016, cele mai aglomerate aeroporturi fiind Heathrow din Londra şi Charles de Gaulle din Paris, potrivit unui comunicat al Eurostat publicat miercuri.

Spital din Bulgaria: La noi vin pacienţi şi din alte ţări. Costul unei operaţii este mai mic decât în Anglia

Luni 9 octombrie 2017. Veniturile Spitalului Tokuda din Sofia, una dintre cele patru unităţi controlate de turcii de la Acibadem City Clinic, au fost de 50 milioane de euro în 2016.

Sercin Giray este noul director financiar al Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova

Joi 5 octombrie 2017. Bayer România a numit-o pe Sercin Giray în funcţia de director financiar pentru operaţiunile companiei din România, Bulgaria şi Republica Moldova, începând cu 1 septembrie 2017, noul manager preluând atribuţiile lui Andreas Schremmer.

Proiectul gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria, adoptat la Bucureşti de toţi partenerii

Joi 28 septembrie 2017. Reprezentanţii la vârf ai statelor partenere care vor dezvolta proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) au semnat joi, la Bucureşti, un memorandum prin care se angajează că îl vor finaliza, execuţia efectivă urmând să demareze în prima parte a anului viitor.

Bulgaria şi România caută opţiuni pentru a construi un nou pod peste Dunăre

Miercuri 27 septembrie 2017. Consiliul de Miniştri de la Sofia a aprobat, miercuri, un memorandum între guvernul Bulgariei şi cel al României pentru căutarea unor opţiuni pentru construcţia unui nou pod peste Dunăre, care va lega oraşele Ruse şi Giurgiu, potrivit BTA.

România devine centru regional de logistică şi dacă vin autostrăzile, poate aspira chiar la mai mult

Miercuri 27 septembrie 2017. Potenţialul României de a ajunge la 5-6 mil. mp de depozite în ur­mă­torii cinci ani, adică aproape du­blu faţă de cât are în prezent, vi­ne din transformarea României într-un hub regional pentru Bulgaria, spaţiul ex-iugoslav, Republica Moldova şi chiar Turcia sau Ucraina, sunt de părere analiştii pie­ţei de logistică.

Dimitris Avramopoulos, comisar UE: A venit momentul ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen

Luni 25 septembrie 2017. Spaţiul Schengen trebuie adaptat astfel încât să facă faţă noilor provocări de securitate şi a venit momentul ca România şi Bulgaria să devină membre ale zonei de liberă circulaţie, afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Imigraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie.

Fashion Days a înregistrat în primele opt luni ale anului, în România, Bulgaria şi Ungaria, afaceri de 41,5 milioane de euro, în creştere cu 60%

Luni 25 septembrie 2017. Fashion Days a înregistrat în primele opt luni ale anului, în România, Bulgaria şi Ungaria, afaceri de 41,5 milioane de euro, în creştere cu 60%, grupul estimând pentru întregul an vânzări cu 50% mai mari decât în 2016 pe cele trei pieţe.

Ministrul austriac al Apărării: Au apărut noi rute pentru imigranţi prin Bulgaria şi România

Miercuri 20 septembrie 2017. Ministrul austriac al Apărării, Hans-Peter Dosoczil, a avertizat miercuri că au apărut noi rute pentru imigranţi în zona Balcanilor, prin Bulgaria şi România, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Ţările baltice, România şi Bulgaria sunt ţările cele mai neperformante la capitolul reciclării echipamentelor de iluminat

Marti 19 septembrie 2017. Romania impreuna cu tarile baltice si Bulgaria sunt la coada clasamentului in ceea ce priveste reciclarea echipamentelor de iluminat. In Romania se recicleaza in medie sub 19% din corpurile de iluminat, in conditiile in care tinta pentru acest an este de 45% din totalul echipamentelor de iluminat vandute.

Bulgaria, exporturi record de arme în 2016

Marti 19 septembrie 2017. Cea mai mare parte a armelor exportate de către Bulgaria anul trecut au avut drept destinaţie Orientul Mijlociu, Irakul şi Arabia Saudită situandu-se în capul listei de destinaţii cu tranzacţii de peste 200 milioane de euro, potrivit Balkaninsight.com.

Oficialii germani şi-au exprimat poziţia faţă de intrarea imediată României şi Bulgariei în Schengen: "Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen"

Luni 18 septembrie 2017. La scurt timp după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că zona Schengen ar trebui extinsă, o serie de oficiali germani s-au declarat împotriva intrării României şi Bulgariei înainte de îndeplinirea condiţiilor de aderare, potrivit site-ul cotidianului Sofia Globe.

Ministrul german de Interne: Mai este drum lung până la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Joi 14 septembrie 2017. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, relatează site-ul publicaţiei The Local.

Prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română: Speranţa de viaţă a scăzut între 1990 şi 1995, mai accentuat la bărbaţi, apoi a urmat o recuperare după 1996

Miercuri 13 septembrie 2017. Definiţia sănătăţii a rămas neschimbată din 1948, în actele OMS. În România, rata de mortalitate este de 13 la mie. Trei sferturi din decese au loc peste vârsta de 65 de ani. În Europa, în 2014, media era de 10 la mie, România este penultima, înainte de Bulgaria, a spus prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română, la ZF Health&Pharma Summit 2017.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Toate ţările UE trebuie să adere la zona euro/ Oettinger: Bulgaria ar putea adera în 2018

Miercuri 13 septembrie 2017. Toate ţările Uniunii Europene trebuie să adere la zona euro, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, Günther Oettinger, a sugerat că Bulgaria ar putea adopta moneda euro în 2018.

Cum au reuşit Bulgaria şi Polonia să-şi îmbunătăţească colectarea TVA

Miercuri 13 septembrie 2017. Implementarea dosarului de audit fiscal standard, facturarea electronică şi introducerea caselor de marcat fiscale electronice, cu modul de comunicare în timp real cu autoritatea fiscală sunt trei propuneri ale consultanţilor fiscali pentru îmbunătăţirea colectării TVA.

Cum a reuşit Bulgaria şi Polonia să-şi îmbunătăţească colectarea TVA. Trei soluţii pentru ANAF

Miercuri 13 septembrie 2017. Implementarea dosarului de audit fiscal standard, facturarea electronică şi introducerea caselor de marcat fiscale electronice, cu modul de comunicare în timp real cu autoritatea fiscală sunt trei propuneri ale consultanţilor fiscali pentru îmbunătăţirea colectării TVA.

Declaraţia mult aşteptată a venit de la Comisia Europeană. Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Este timpul să aducem România şi Bulgaria în spaţiul Schengen

Miercuri 13 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Iulian Stanciu, şeful eMAG, aruncă mănuşa: Avem un buget de investiţii de 100 milioane de euro în acest an. Retailerul a început să aducă oameni şi de la 100 de kilometri

Miercuri 6 septembrie 2017. Retailerul online eMAG - cel mai mare jucător de pe piaţa din România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Bulgaria şi Polonia - are pentru acest an un buget total de investiţii de 100 de milioane de euro, suma fiind alocată pentru mai multe proiecte, printre care se numără şi unul care are ca obiectiv creşterea gradului de automatizare în depozitul companiei.

Proprietarul unui restaurant din Bulgaria, împuşcat mortal de un copil de şase ani

Vineri 1 septembrie 2017. Un copil în vârstă de şase ani l-a împuşcat mortal, în mod accidental, pe proprietarul unui restaurant, în sudul Bulgariei, cu pistolul unui oficial local, plasat în arest preventiv în cadrul investigaţiei, relatează site-ul agenţiei Focus.

Valoarea primelor brute subscrise de CertAsig în Bulgaria s-a dublat în primul semestru, la 1,10 mil. euro

Vineri 1 septembrie 2017. Filiala bulgară a companiei de asigurări CertAsig a subscris în primele şase luni ale anului prime brute în valoare de 1,10 mil. euro, în creştere cu 106% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

România şi Bulgaria vor colabora pentru pregătirea mandatelor lor la preşedinţia Consiliului UE

Joi 31 august 2017. Vicepremierul Marcel Ciolacu şi ministrul bulgar pentru pregătirea Preşedinţiei Bulgare a Consiliului Uniunii Europene, Lilyana Pavlova, au convenit ca cele două state să colaboreze în pregătirea mandatelor lor de preşedinte al Consiliului UE, în 2018 pentru Bulgaria şi 2019 pentru România.

Japonezii, chinezii, spaniolii şi românii se bat pentru cel mai mare proiect din România de după revoluţie, afacerea de jumătate de miliard de euro

Duminica 27 august 2017. Bulgaria şi România iau în calcul construirea unui al doilea pod între oraşele Ruse şi Giurgiu, care ar fi cea de-a treia legătură între Bulgaria şi România peste Dunăre, au anunţat miercuri reprezentanţi ai celor două state vecine, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Preşedintele Franţei şi premierul Bulgariei, optimişti privind un acord în cazul angajaţilor detaşaţi

Vineri 25 august 2017. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Bulgariei, Boiko Borisov, au exprimat optimism în legătură cu ajungerea la un acord, până la sfârşitul anului, în cazul directivei Uniunii Europene privind angajaţii detaşaţi, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Bulgaria şi România doresc construirea celui de-al treilea pod între cele două ţări

Miercuri 23 august 2017. Bulgaria şi România iau în calcul construirea unui al doilea pod între oraşele Ruse şi Giurgiu, care ar fi cea de-a treia legătură între Bulgaria şi România peste Dunăre, au anunţat miercuri reprezentanţi ai celor două state vecine, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Bulgaria va mobiliza 600 de militari pentru combaterea imigraţiei la frontiera cu Turcia

Joi 17 august 2017. Bulgaria intenţionează să mobilizeze 600 de militari pentru combaterea imigraţiei la frontiera cu Turcia, anunţă ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakaceanov, citat de site-ul Novinite.com.

Chinezii ar vrea să construiască în Bulgaria un „oraş deştept“, un Las Vegas al Balcanilor. Guvernul bulgar are grijă să nu le lipsească nimic

Joi 10 august 2017. ♦ Planul este ca investiţiile totale să atingă circa 750 mil. euro şi să creeze 1.850 de locuri de muncă ♦ Oraşul Elin Pelin ar cuprinde facilităţi de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferinţe şi de expoziţii, un mall, birouri, spaţii verzi şi altele.

Deloitte: Digitalizarea în administrarea fiscală plasează România în zona gri a Europei

Marti 8 august 2017. Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (e-audit), excepţie făcând România, Bulgaria şi Malta, conform unei analizei Deloitte România.

Pascal Cassecuelle preia conducerea Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova de la Andreas Schremmer

Marti 8 august 2017. Pascal Cassecuelle a preluat conducerea Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova, în locul lui Andreas Schremmer, care a fost numit Chief Financial Officer pentru Bayer Canada.

ZF LIVE. Alexandra Samsonescu, Eco Alsam Suceava: „Suntem în discuţii să ne extindem cu utilajele şi cu curăţătoria de perne în Bulgaria şi în Ungaria“

Sambata 5 august 2017. Compania Eco Alsam, un start-up din Suceava, a ajuns la afaceri de 200.000 de lei din curăţarea pernelor, iar acum se află în dis­cuţii pentru a ieşi pe pieţele exter­ne, după cum a spus la ZF Live Alexandra Samsonescu, ad­minis­tra­tor al companiei Eco Alsam Suceava.

Geor­ge Stanson, business manager în regiunea balcanică pentru Case IH: Piaţa utilajelor agricole este pe o pantă ascendentă, fermierii trec acum la combine mai performante

Luni 24 iulie 2017. Piaţa utilajelor agricole este pe o pantă ascendentă în România, fermierii făcând trecere spre combine mai performante şi mai puternice, la fel ca şi în Serbia, unde guvernul oferă subvenţii, în timp ce în Bulgaria vânzările scad din cauza schimbărilor politice din ultima perioadă, spune Geor­ge Stanson, business manager în regiunea balcanică pentru Case IH.

Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia

Luni 17 iulie 2017. Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia, în contextul în care instituţia trebuie să scape, până la finalul anului, de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro, a declarat noul director general, Christos Megalou, într-un interviu pentru Bloomberg.

Raport BM: Autorizaţia de construire se obţine la Oradea de două ori mai repede decât la Constanţa

Luni 17 iulie 2017. Antreprenorilor din Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara le este mai uşor să demareze o afacere faţă de cei din Constanţa sau Craiova, se arată în noul raport al Băncii Mondiale (BM) – Doing Business în Uniunea Europeană: România, Bulgaria şi Ungaria.

Românii sunt cei mai „fricoşi“ europeni când vine vorba de investiţii. Doar 4% din activele fondurilor mutuale merg în acţiuni

Miercuri 12 iulie 2017. Doar 4% din activele fondurilor mutuale din România merg în investiţii în acţiuni, cel mai mic procent de pe pieţele de capital din Europa, faţă de 75% cât este în Slovenia, 35% în Bulgaria sau 12% în Ungaria, potrivit da­telor Asociaţiei Europene a Fon­du­rilor Mutuale a Societăţilor de Admi­nis­trare (EFAMA).

Turismul românesc: Durata medie a şederii două zile, vizitatori străini din Bulgaria şi Ungaria

Luni 3 iulie 2017. Fluxul turistic a crescut în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2016, dar durata medie a şederii înstructura de primire turistică nu a depăşit două zile, atât la vizitatorii români, cât şi la cei străini, conform datelor INS.

Cel mai bun indicator pentru retail. Vânzările pe metru pătrat sunt de 2.500 € în România şi Polonia, cele mai mici din Europa. Cehia şi Ungaria stau mai bine

Vineri 30 iunie 2017. România se află, alături de Polonia şi Bulgaria, la coada clasamentului european în ceea ce priveşte vânzările pe metru pătrat în retail, cu o medie de sub 2.500 de euro, de circa două ori mai puţin decât în Italia sau Franţa, arată datele companiei de cercetare de piaţă GfK. Cifrele ilustrează pe de-o parte puterea de cumpărare mică de pe piaţa locală. Pe de altă parte, arată şi cât de important este preţul pentru consumatorii din anumite ţări.

Sofia: Alimentele vândute în Bulgaria conţin ingrediente diferite faţă de cele vândute în Germania

Joi 29 iunie 2017. Reprezentanţi ai Guvernului de la Sofia au declarat că produsele alimentare vândute de marile companii multinaţionale în Bulgaria conţin ingriediente diferite faţă de produsele identice vândute în Austria şi Germania, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

România are în UE statut de inovator modest; performanţa în inovaţie a scăzut cu 14,1% în 6 ani

Marti 27 iunie 2017. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care au statutul de inovator modest, performanţa României în materie de inovaţie scăzând cu 14,1% în 2016, comparativ cu 2010, potrivit celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat marţi, de Comisia Europeană.

Fermierii britanici avertizează că pierderea muncitorilor din UE va creşte preţurile căpşunelor

Duminica 25 iunie 2017. Preţul căpşunelor din Marea Britanie ar putea creşte cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulţi lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria şi România, potrivit The Guardian.

Americanii de la Dow Chemical au deschis la Braşov un centru de servicii pentru poliuretani

Joi 22 iunie 2017. Dow Poliuretan, divizie a grupului american Dow Chemical cu activităţi în industria chimică, a inaugurat la Codlea, jud. Braşov, un centru de servicii pentru poliuretani, acesta urmând să deservească piaţa locală, Bulgaria şi restul ţărilor din regiunea Balcanilor.

Producătorul de acoperişuri Wetterbest speră la exporturi de 1 mil. euro anul acesta, după ce abia a demarat vânzările în străinătate

Miercuri 21 iunie 2017. Producatorul de acoperisuri Wetterbest, in care grupul Teraplast detine o participatie de 60%, estimeaza exporturi de un milion de euro anul acesta, dupa ce a inceput sa vanda extern in Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Belgia si Franta.

Pasageri ai unui zbor al companiei Bulgaria Air, evacuaţi în urma unei ”ameninţări cu bombă”

Duminica 18 iunie 2017. Doi bărbaţi au fost arestaţi după ce pasagerii unui zbor al companiei Bulgaria Air au fost evacuaţi în urma unei ”ameninţări cu bombă”, informează presa internaţională.

NEPI, cel mai mare fond de investiţii imobiliar de pe piaţa românească, a cumpărat un centru comercial şi de birouri din Bulgaria pentru 207 mil. euro

Marti 13 iunie 2017. NEPI, cel mai mare fond de investiţii imobiliar de pe piaţa românească, deţinut de investitori sud-africani, a anunţat marţi că a ajuns la un acord de achiziţii pentru Complexul Serdika din Sofia, capitala Bugariei, format dintr-un centru comercial şi un complex de birouri.

Mai este loc pentru malluri? România se află pe ultimele locuri în Europa la densitatea de spaţii comerciale

Sambata 10 iunie 2017. România se numără printre ţările cu cea mai mică densitate de spaţii comerciale din regiune, dar şi din Europa, cu o medie de 103,6 metri pătraţi la mia de locuitori. Astfel, România este urmată în clasament de doar patru ţări cu densităţi mai mici, şi anume Bulgaria (102,1 mp/1.000 loc.), Bosnia-Herţegovina (84,8 mp/1.000 loc.), Serbia (74,6 mp/1.000 loc.) şi Grecia (57,4 mp/1.000 loc.)

Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Neagră, în largul coastelor Bulgariei

Vineri 9 iunie 2017. Un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri, în Marea Neagră, în largul coastelor Bulgariei, în cursul unui exerciţiu tactic, incidentul aviatic soldându-se cu moartea unei persoane şi rănirea altor două, anunţă Ministerul bulgar al Apărării.

Mai este loc pentru malluri? România se află pe ultimele locuri în Europa la densitatea de spaţii comerciale

Luni 5 iunie 2017. România se numără printre ţările cu cea mai mică densitate de spaţii comerciale din regiune, dar şi din Europa, cu o medie de 103,6 metri pătraţi la mia de locuitori. Astfel, România este urmată în clasament de doar patru ţări cu densităţi mai mici, şi anume Bulgaria (102,1 mp/1.000 loc.), Bosnia-Herţegovina (84,8 mp/1.000 loc.), Serbia (74,6 mp/1.000 loc.) şi Grecia (57,4 mp/1.000 loc.)

Cine este tânărul care conduce afacerile Starbucks în România: "Aşa a început filosofia potrivit căreia totul este posibil"

Duminica 28 mai 2017. Mateusz Sielecki este de aproximativ doi ani regional director al Starbucks pentru România şi Bulgaria, brand operat în regiune de grupul polonez Amrest.

Acord de achiziţie a celei de-a patra mari bănci din Bulgaria

Miercuri 24 mai 2017. Banca centrală a Bulgariei a anunţat că a dat undă verde achiziţiei de către compania belgiană KBC a băncii locale UBB, a patra cea mai mare din sistem, permiţând grupului belgian să-şi consolideze astfel prezenţa în Bulgaria, relatează Le Figaro.

Afacerile eMag în România au crescut cu 45% anul trecut, la 2,02 mld. lei

Miercuri 10 mai 2017. eMag, cel mai mare retailer online de pe piaţa locală, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,02 miliarde lei în România, în creştere cu 45% faţă de 2015, potrivit lui Iulian Stanciu, CEO al Dante International, compania care operează eMag. Compania administrează şi operaţiunile din Bulgaria şi Ungaria.

BERD: State precum România, Bulgaria sau Grecia ar putea fi destul de afectate de un Brexit dur

Marti 9 mai 2017. Statele din sud-estul Europei, inclusiv România, ar putea fi destul de serios afectate din punct de vedere economic în eventualitatea unui Brexit dur, a declarat Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit Bloomberg.

Din vorbă-n vorbă cu Eliza Yokina, arhitect, despre pasiunea pentru artă, călătorii iniţiatice în India şi prosecco

Luni 8 mai 2017. Eliza Yokina este arhitect şi împreună cu soţul său a creionat şi amenajat showroom-ul Design & After, restaurantul Simbio din inima Bucureştiului, dar şi pensiunea Limanul Resort, alături de alte proiecte care completează portofoliul biroului de arhitectură SYAA pe care cei doi soţi l-au fondat acum circa un deceniu. Pe Eliza Yokina am cunoscut-o acum mai mulţi ani şi atunci mi-a dezvăluit că este de origine din Bulgaria, de undeva de aproape de graniţa cu România.

Parlamentul Bulgariei a aprobat noul guvern condus de către Boiko Borisov

Joi 4 mai 2017. Parlamentul Bulgariei a votat, joi, aprobarea noului guvern de centru-dreapta al ţării, condus de către Boiko Borisov, liderul formaţiunii Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), notează site-ul The Associated Press.

Boiko Borisov, desemnat de preşedinte Bulgariei să formeze noul Guvern

Joi 27 aprilie 2017. Fostul premier Boiko Borisov, liderul GERB, cea mai mare formaţiune din legislativul bulgar, a fost desemnat de preşedintele Rumen Radev să formeze noul Guvern de la Sofia, relatează agenţia de ştiri Novinite.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE

Marti 25 octombrie 2016. Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE.

UE a înfiinţat o nouă agenţie pentru securizarea frontierelor externe

Joi 6 octombrie 2016. Noua agenţie UE pentru securizarea frontierelor, care are drept rol să stăvilească valul de imigranţi ce încearcă să ajungă în Europa, urmează să-şi înceapă activitatea joi, la graniţa între Bulgaria şi Turcia, informează site-ul postului de televziune France24.

O ţară vecină României interzice burqa

Duminica 2 octombrie 2016. Parlamentul de la Sofia a votat vineri legea care interzice femeilor musulmane să poarte burqa. Legea este contestată însă vehement de partidul etnicilor turci din Bulgaria.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE va oferi Bulgariei 108 milioane de euro pentru protejarea frontierelor

Vineri 16 septembrie 2016. Uniunea Europeană va acorda fonduri de urgenţă în valoare de 108 milioane de euro Bulgariei pentru măsuri de protejare a frontierelor, anunţă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

Premierul ungar Viktor Orban: UE ar trebui să ajute Bulgaria în eforturile de protejare a frontierei sale cu Turcia

Miercuri 14 septembrie 2016. UE ar trebui să ajute Bulgaria în eforturile de protejare a frontierei sale cu Turcia, lucru care este în interesul tuturor, a declarat premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită în regiunea frontierei bulgaro-turce, scrie agenţia de ştiri MTI.

Transgaz primeşte 179 milioane euro nerambursabili pentru implementarea proiectului BRUA - faza I

Luni 12 septembrie 2016. Transgaz (TGN), transportatorul naţional de gaze - companie deţinută în proporţie de 58,5% de statul român - a semnat la Budapesta împreună cu oficialii Comisiei Europene Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent coridorului BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria).

Un român îşi poate cumpăra 28 de coşuri cu alimente din salariul lunar, un polonez 50

Duminica 11 septembrie 2016. Salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania, în schimb raportul între preţul alimentelor este mult mai mic. Acum, salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria.

Transgaz a accesat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria

Vineri 9 septembrie 2016. Transgaz a accesat un grant în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), informează Ministerul Energiei.

Cât te costă să pui pe picioare un start-up în România: 12.500 de dolari. În Polonia, Bulgaria sau Ungaria este mai ieftin să-ţi deschizi o afacere

Vineri 2 septembrie 2016. În România un antreprenor are nevoie în medie de aproape 12.500 de dolari pentru a începe o afacere, mai mult decât în Polonia, Suedia, Bulgaria, Croaţia sau Ungaria, dar mai puţin decât în ţări dezvoltate precum Germania, Italia sau Norvegia, arată raportul Global Entrepreneurship Monitor (GEM), care a luat în considerare 60 de ţări.

Şeful global al Naspers: eMag este pe drumul să devină „unicornul“ României

Miercuri 31 august 2016. eMag, cel mai mare magazin online din România, care a ajuns anul trecut la un business de 1,95 mld. lei (438 mil. euro) cu tot cu operaţiunile din Bulgaria, Ungaria şi Polonia, poate ajunge la statutul de „unicorn“, respectiv la o evaluare de un miliard de dolari.

Sofia cere desfăşurarea a 300 de ofiţeri Frontex, în contextul intensificării fluxului de imigranţi

Marti 30 august 2016. Bulgaria a cerut desfăşurarea pe teritoriul său a 300 de ofiţeri ai Agenţiei de protecţie a frontierelor UE (Frontex), în contextul creşterii numărului de imigranţi ilegali care încearcă să intre în Bulgaria, relatează agenţiei Novinite.

Proprietarul cafenelelor Starbucks: România este cea mai profitabilă piaţă, cu o marjă operaţională de peste 25%

Miercuri 24 august 2016. Grupul polonez Amrest, care a intrat anul trecut pe piaţa locală prin preluarea fran­ci­zei Starbucks, anunţă că Ro­mânia este cea mai pro­fitabilă piaţă, cu o marjă EBITDA (pro­fit operaţional) în trimestrul al doilea din acest an de peste 25%. Compania deţine franciza bran­dului american Starbucks pe şase pieţe, res­pectiv Germania, Polonia, Cehia, România, Ungaria şi Bulgaria.

Suedia ar putea interzice cerşetoria, pentru a stopa venirea cerşetorilor din România şi Bulgaria

Vineri 19 august 2016. Stockholmul analizează posibilitatea interzicerii cerşetoriei, a declarat ministrul suedez al Administraţiei locale, Ardalan Shekarabi, care a precizat că studiază restricţiile în vigoare în alte state nordice, relatează site-ul The Local.

bpv Grigorescu Ştefănică a consiliat 4Finance în achiziţia TBI Bank

Vineri 12 august 2016. Casa de avocatură bpv Grigorescu Ştefănică a asistat grupul financiar leton 4Finance, unul dintre cele mai mari grupuri din Europa care acordă împrumuturi rapide prin intermediul platformelor online şi mobile, la achiziţia grupului financiar TBIF Financial Services, care include banca TBI Bank EAD, cu sedii în Bulgaria şi România, precum şi entităţile TBI Credit şi TBI Leasing.

România este pe locul 45 în lume la uşurinţa de a deschide o afacere. Polonia şi Ungaria, mai jos în clasament

Vineri 12 august 2016. România se clasează pe locul 45 în lume din punct de vedere al uşurinţei de a deschide o afacere, peste ţări precum Ungaria, Bulgaria sau Polonia, arată un studiul Doing Business, realizat de Banca Mondială.

Doi români au murit într-un accident rutier în Bulgaria

Joi 4 august 2016. Doi români au murit într-un accident rutier în nord-vestul Bulgariei, în apropiere de comuna Pchelarovo, a anunţat biroul de presă al autorităţilor locale, citat de agenţia bulgară Focus, în pagina online.

Ţara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa

Sambata 30 iulie 2016. Există peste 65.000 de biblioteci în Europa, iar raportat la populaţie, în Olanda, Grecia şi Portugalia sunt cele mai puţine biblioteci, o jumătate de bibliotecă la 10.000 de oameni, cele mai multe biblioteci aflându-se în Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia.

Bulgaria modifică legislaţia antiteroristă, de teama unor atentate

Joi 28 iulie 2016. Parlamentul de la Sofia a adoptat joi, în primă lectură, o nouă lege antiterorism care va permite limitarea unor drepturi civice într-o situaţie de urgenţă, pe fondul preocupărilor privind riscul unor atentate islamiste în Bulgaria, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Autorul atacului sinucigaş din Germania, risca deportarea în Bulgaria

Luni 25 iulie 2016. Autorul atacului sinucigaş cu bombă din orăşelul german Ansbach urma să fie deportat în Bulgaria, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, informează site-ul agenţiei Reuters.

​Răspândirea străinilor în Europa. Ce naţionalităţi au imigranţii ţărilor europene

Miercuri 20 iulie 2016. Când vine vorba de răspândirea populaţiei străine, Rusia arată încă o dată cât de mult îşi lasă istoria amprenta, zi de zi, pe prezent. Astfel, Kremlinul are cei mai mulţi emigranţi, având cel mai mare procent de cetăţeni străini pe teritoriul fostei Uniune Sovietice, adică în Ucraina, Belarus, Letonia, Estonia, Lituania dar şi Bulgaria.

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului de tenis BRD Bucharest Open

Joi 14 iulie 2016. Jucătoarea de tenis Simona Halep (locul 5 în clasamentul mondial) a câştigat, joi, meciul cu Isabella Shinikova (Bulgaria, poziţia 156 WTA), scor 6-4, 6-3, în optimile de finală ale turneului BRD Bucharest Open, disputat pe zgură şi dotat cu premii totale de 250.000 de dolari.

Canada va anunţa în toamnă rezultatul evaluării demersului României privind eliminarea vizelor

Luni 11 iulie 2016. Canada urmează să anunţe în toamnă rezultatele evaluării situaţiei României şi Bulgariei în contextul posibilităţii eliminării vizelor de călătorie pentru cetăţenii din aceste ţări, afirmă surse citate de site-ul Novinite.com.

Retailerul de modă „Preţuri pentru tine“ vrea să cucerească estul Europei: „Luăm în calcul intrarea în Serbia, Ucraina şi Macedonia“

Miercuri 6 iulie 2016. Retailerul de îmbrăcăminte şi încălţăminte „Preţuri pentru tine“, deţinut de patru antreprenori locali, vrea să îşi extindă operaţiunile în estul Europei după ce a ajuns la peste 160 de magazine în România, Moldova şi Bulgaria.

Şeful Edenred România a fost promovat director regional pentru Europa Centrală

Luni 4 iulie 2016. Vianney du Parc, directorul general al Edenred România, a fost promovat în poziţia de director regional pentru Europa Centrală şi va conduce operaţiunile grupului în Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ungaria.

Şeful Edenred România a fost promovat director regional pentru Europa Centrală

Luni 4 iulie 2016. Vianney du Parc, directorul general al Edenred România, a fost promovat în poziţia de director regional pentru Europa Centrală şi va conduce operaţiunile grupului în Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ungaria.

Un român preia conducerea Unilever în opt ţări şi devine cel mai puternic executiv local din companie

Luni 4 iulie 2016. Florin Trandafirescu preia astfel con­du­cerea operaţiunilor Uni­lever South Central Europe ce cuprind România, Bulgaria, Serbia, Moldova, Macedonia, Albania, Kosovo şi Muntenegru. Dintre acestea, România este cea mai puternică piaţă, fiind responsabilă pentru circa 70% din totalul cifrei de afaceri. De altfel, businessul este coordonat de la Bucureşti.

România se află printre ultimele locuri în UE după ponderea absolvenţilor în ştiinţe exacte

Sambata 2 iulie 2016. România se află printre ultimele locuri în UE după ponderea absolvenţilor în ştiinţe exacte, matematică şi calculatoare, de numai 5,8% (circa 8.900 de licenţiaţi), procente mai reduse având doar Belgia (5,5%) şi Bulgaria (5%), în timp ce media UE este de 10,1%.

Românii şi bulgarii, codaşi la ponderea capitalizării companiilor listate în produsul intern brut

Joi 30 iunie 2016. Capitalizarea bursieră a companiilor locale listate la Bucureşti a atins la finele anului 2015 o pondere de 10,6% din produsul intern brut (PIB), al doilea cel mai scăzut nivel din ţările din regiune, după Bulgaria.

Retailerul român „Preţuri pentru tine“ a intrat pe piaţa din Bulgaria

Miercuri 22 iunie 2016. Reţeaua de magazine cu îmbrăcăminte şi încălţăminte „Preţuri pentru tine“, dezvoltată de antreprenori locali, a intrat în acest an pe piaţa din Bulgaria, bifând astfel a treia ţară în care este prezent, după România şi Moldova.

Noua televiziune de documentare româneşti, Cinethronix, va începe să emită din 20 iunie, ora 08:00

Joi 16 iunie 2016. Cinethronix, noua televiziune de documentare româneşti, cu difuzare prin cablu în Bucureşti, în zona de sud-est a României şi în Bulgaria, porneşte emisia luni, 20 iunie, de la ora 08:00, fiind liberă la retransmisie, a anunţat directorul televiziunii, Cosmin Nicolescu.

Bucureştiul şi Clujul au cele mai multe IMM-uri la mia de locuitori, dar nu reuşesc să tragă România de la „periferia“ UE

Luni 13 iunie 2016. Indicatorul pe care se sprijină întreaga economie, adică numărul de IMM-uri, plasează România la coada Uniunii Europene, după ţări precum Bulgaria sau Ungaria.

Chiriac, Il Passo: Lansăm operaţiuni online pe pieţele vecine, iar din 2017 ne gândim să deschidem magazine fizice la Budapesta şi Sofia

Miercuri 8 iunie 2016. Retailerul de încălţăminte Il Passo testează pieţele din Ungaria şi Bulgaria cu magazine online şi se gândeşte ca începând cu primăvara lui 2017 să deschidă şi unităţi fizice în capitalele celor două ţări vecine. Mai mult, compania şi-a bugetat ca în acest an să depăşească pentru prima dată pragul de 10 milioane de euro.

Fostul CEO de la Bancpost rămâne cu ochii pe piaţa românească. 4finance Holding cumpără banca bulgăreascăTBI, care are o sucursală în România

Joi 2 iunie 2016. 4finance Holding, unul dintre cele mai mari grupuri de consumer financing digital din Europa, a primit aprobarea de la banca centrală din Bulgaria pentru achiziţia TBI Bank EAD, care are o sucursală în România, urmând să cumpere 100% din compania-mamă TBIF Financial Services.

Un mort într-o explozie produsă la fabrica de armament Arsenal din Bulgaria

Sambata 28 mai 2016. O persoană a murit într-o explozie produsă vineri seară la fabrica de armament Arsenal, cea mai mare din Bulgaria, a anunţat Ministerul bulgar de Interne, după ce luna trecută doi angajaţi au murit într-o altă explozie produsă în fabrică, relatează Reuters.

Ce produse exportă Lidl ”Made in România” exportă Lidl. Care sunt principalele ţări care importă produse româneşti

Luni 2 mai 2016. Produsele exportate, ca de altfel tot ce produce Lidl pe continentul european, sunt destinate tot pieţelor de pe bătrânul continent. Produsele care au plecat din România au mers către ţări precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia sau Slovacia.

VIDEO ZF Live. Ionuţ Bâtu, BMW Motorrad România şi Bulgaria: În România, preţul mediu al unei motociclete BMW este de 17.000 de euro, peste media plătită de clienţi la nivel global

Luni 25 aprilie 2016. În România au fost comercializate anul trecut aproximativ 420 de motociclete noi din cate­goria cu motoare de peste 500 cm3, iar vânzările de astfel de unităţi vor creşte în următoarea perioadă, chiar dacă încă sunt departe de vârful din 2008, când s-au vândut 1.500 de motociclete noi pe plan local.

Suceava:Accidentul din Brodina cu nouă victime, provocat de un călugăr ce conducea o maşină de teren

Duminica 24 aprilie 2016. Accidentul din Brodina, cu nouă victime, pentru care s-a activat planul roşu de intervenţii, a fost provocat de un călugăr care conducea un autoturism de teren, înmatriculat în Bulgaria, cu volan pe partea dreaptă, potrivit primelor date din ancheta poliţiştilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Circa 100.000 de români, aşteptaţi în Bulgaria de Paşte; traficul rutier la sud de Varna este deviat

Vineri 22 aprilie 2016. Circa 100.000 de turişti români vor petrece vacanţa de Paşte în staţiuni din Bulgaria, anunţă ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova, avertizând că autorităţile de la Bucureşti au fost notificate să informeze că la sud de oraşul Varna sunt lucrări, astfel că traficul rutier este deviat.

România, Bulgaria şi Grecia vor lua măsuri pentru a spori cooperarea în domeniul apărării

Marti 19 aprilie 2016. Miniştrii Apărării din România, Bulgaria şi Grecia au convenit ca statele lor să ia măsuri concrete pentru a spori cooperarea în acest domeniu, în urma unei întâlniri care a avut loc la Luxemburg, informează Novinite.com.

Cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade în estul Bulgariei

Luni 18 aprilie 2016. Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richer s-a produs, luni dimineaţă, în oraşul Nova Zagora, din estul Bulgariei, scrie novinite.com, citând autorităţile naţionale seismologice.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter