Stiri despre credite

 

De ce se încinge piaţa imobiliară: românii se înghesuie să ia credite stimulaţi de programul Prima casă

Vineri 26 mai 2017. Accelerarea preţurilor locuinţelor, perce­pută de BNR ca un factor de ameninţare la stabilitatea financiară, este alimentată de cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima casă, cerere care se vede în evoluţia stocului finan­ţărilor, precum şi la nivelul activităţii încărcate a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care emite garanţiile guvernamentale.

Riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au diminuat ca număr şi intensitate. BNR: Principalul risc este extern - deteriorarea încrederii investitorilor. Şi apare un risc nou: accelerarea preţurilor imobiliare

Vineri 26 mai 2017. Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă şi riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, iar Ro­mâ­nia nu mai are niciun risc siste­mic sever, după deciziile Curţii Constituţionale care au temperat posibilele efecte ale legii dă­rii în plată şi legii conversiei creditelor, re­iese din cel mai recent Raport asupra sta­bilităţii fi­nanciare realizat de Banca Naţională.

Economia creşte banii băncilor din România. Creşterea creditării rămâne modestă, doar 3,2%, în aprilie. Noii bancheri au devenit furnizorii şi IFN-urile şi băncile din afară

Joi 25 mai 2017. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a continuat să avanseze într-un ritm modest, susţinută exclusiv de ascensiunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt în continuare în declin.

Critică fără precedent la adresa bancherilor: Scopul băncilor este să dea credite companiilor nu să stea pe garanţiile statului la Prima Casă sau la titlurile de stat

Miercuri 24 mai 2017. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, spune că vina pentru scăderea intermediarii financiare din România la unul din cele mai scăzute niveluri din Europa, numai 29 la sută din PIB, aparţine şi băncilor, care nu fac îndeajuns pentru creşterea creditării companiilor, în condiţiile în care mai există spaţiu pentru acest lucru.

Guvernatorul BNR recomandă băncilor să dea credite mai multe, dar în condiţii de prudenţă. „Numai din plăţi şi schimburi valutare nu aveţi cum să faceţi profit“

Marti 23 mai 2017. „Acţionarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe: ce faceţi cu atâta capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au întrebat, or să vă întrebe“, a transmis Isărescu bancherilor.

Raiffeisen a raportat un profit de 21 mil. euro în T1, în scădere cu 25%

Joi 18 mai 2017. Raiffeisen Bank România, un jucător de top 5, a reu­şit să majoreze în primul trimestru creditele, însă veniturile au fost în scădere, iar profitul net a coborât la 21 mil. euro.

Asociaţia Română a Băncilor: 80% dintre IMM-uri nu au avut niciodată credite bancare

Marti 16 mai 2017. Slaba creditare a IMM-urilor este o problemă de cerere, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, Preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. "Universul IMM-urilor pe care băncile le pot finanţa este relativ mic în România", a spus Dănescu.

IMM-urile din România pot accesa credite de 177 mil.euro în baza unui acord între Fondul European de Investitii şi Raiffeisen Bank

Miercuri 10 mai 2017. Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un acord în urma căruia banca poate să acorde 800 de milioane lei (aproximativ 177 milioane euro) sub forma de credite pentru afacerile mici si mijlocii din România.

Carlo Vivaldi, şeful diviziei ECE a UniCredit: Lucrăm la reducerea ratei de credite neperformante nu doar în România, ci în întreaga regiune

Miercuri 10 mai 2017. UniCredit urmăreşte reducerea ratei creditelor neperformante NPL în România şi în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, a declarat Carlo Vivaldi, şeful diviziei ECE a UniCredit.

Andrei Rădulescu, BT: Marjele de dobândă au crescut în martie la credite şi depozite lei şi au scăzut la euro

Marti 9 mai 2017. Evoluţia marjelor de dobândă din sectorul bancar vor fi influenţate pe termen scurt de semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România), dar şi de evoluţia percepţiei de risc investiţional pe plan intern, sunt de părere analiştii Băncii Transilvania, după ce BNR a publicat evoluţia dobânzilor în primul trimestru, statisticile indicând continuarea divergenţei între componentele RON (în creştere spre valorile maxime din perioada pre-criză) şi EUR (în scădere).

Cum arată bilanţul la T1 a celei mai mari bănci din România. BCR, creditele de retail noi au crescut în T1, dar au scăzut creditele noi pentru companii, politica băncii fiind de a finanţa afaceri de o calitate mai bună

Marti 9 mai 2017. BCR, cea mai mare bancă locală după active, a acordat credite noi pentru populaţie şi companii în valoare de 1,7 miliarde de lei (378 mil. euro) în perioada ianuarie-martie a acestui an, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 43,4 mil.euro; creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 1,3%

Luni 8 mai 2017. BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 196,3 milioane lei (43,4 milioane euro), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de îmbunătăţirea portofoliului de creditese arată în raportul BCR.

Furnizorul de credite de consum Provident a redevenit membru al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România

Luni 8 mai 2017. Provident Financial România, unul dintre cei mai mari furnizori de credite de consum acordate pe termen scurt de pe piaţa locală, a redevenit membru cu drepturi depline al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB România), organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2004, care îşi propune să-şi desfăşoare activitatea în vederea stabilirii unui mediu de afaceri mai bun şi a unui cadru profesionist pentru piaţa de servicii financiare din România.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu trebuie să omorâm definitiv creditul în valută. "Sunt companii, cum ar fi exportatorii, sau persoane fizice care au venituri în valută şi au tot dreptul să ia credite în valută"

Luni 8 mai 2017. Scăderea ponderii cre­ditului în valută spre 40%, consolidarea re­zervelor valutare „peste nivelul adecvat“ şi îmbunătăţirea structurii aces­tora au determinat conducerea Băncii Naţionale să reducă rata rezervelor minime obligatorii la valută de la 10% la 8%.

Un nou produs de creditare pe piaţa din România: „Până în toamnă vom lansa credite online care vor putea fi accesate chiar şi dintr-un taxi“

Duminica 7 mai 2017. Idea Bank România, instituţie de credit cu cotă de piaţă redusă deţinută de polonezii de la Getin Holding, in­ten­ţionează ca până în toamna anului 2017 să acorde online împrumuturi de până la 100.000 de lei, disponibile şi pentru persoanele fizice care nu sunt clienţi ai băncii, ceea ce înseamnă că micul jucător ar putea să devină prima bancă din România cu un astfel de produs la doar doi ani după ce a reintrodus moda creditelor cu buletinul.

Sprijin pentru micile afaceri, prin programul IMM INVEST ROMANIA

Vineri 5 mai 2017. IMM vor beneficia de sprijin pentru acces la finanţare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiţii şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru, prin „Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMANIA”.

Erste Group a raportat un profit net de 262,2 mil. euro în T1, toate subsidiarele fiind pe plus

Vineri 5 mai 2017. Erste Group a raportat un profit net de 262,2 mil. euro primul trimestru, în contextul în care volumul creditelor a crescut într-un ritm stabil, în special în segmentul de retail, costurile de risc sunt la minime istorice, iar calitatea activelor a rămas foarte bună, cu o rată a creditelor neperformante de sub cinci procente, se arată în raportul financiar al grupului austriac.

BRD, profit de 307 mil. lei în T1, de cinci ori mai mare, din controlul provizioanelor şi a cheltuielilor. Acţiunile au crescut cu 4,2% pe Bursă

Vineri 5 mai 2017. Producţia creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 17% datorită creditelor de consum. Activele băncii au crescut cu 8% faţă de T1 2016, dar au scăzut cu 1% faţă de decembrie 2016.

Întoarcere în timp. Cum a evoluat ponderea creditelor în PIB în 20 de ani. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu, printre cele mai scăzute din UE

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Întoarcere în timp. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut la 29%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Donald Trump analizează posibilitatea fragmentării băncilor mari din Statele Unite

Luni 1 mai 2017. Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luni după-amiază că analizează posibilitatea fragmentării băncilor mari din Statele Unite, în cadrul eforturilor post-criză de a separa creditele de consum de cele pentru investiţii, relatează site-ul agenţiei Bloomberg.

Kaczmarek, preşedinte Idea Bank: „Până în toamnă vom lansa credite online care vor putea fi accesate chiar şi dintr-un taxi“

Luni 1 mai 2017. Idea Bank România, instituţie de credit cu cotă de piaţă redusă deţinută de polonezii de la Getin Holding, in­ten­ţionează ca până în toamna anului 2017 să acorde online împrumuturi de până la 100.000 de lei, disponibile şi pentru persoanele fizice care nu sunt clienţi ai băncii, ceea ce înseamnă că micul jucător ar putea să devină prima bancă din România cu un astfel de produs la doar doi ani după ce a reintrodus moda creditelor cu buletinul.

UniCredit lansează o ofertă de finanţare privind achiziţionarea de sisteme independente de încălzire şi apă caldă pentru locuitorii din Galaţi

Vineri 28 aprilie 2017. UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a grupului UniCredit, lansează o ofertă specială de finanţare privind achiziţionarea de sisteme independente de încălzire şi apă caldă pentru locuitorii din Galaţi.

Raiffeisen Bank a acordat peste 350 milioane de euro credite IMM, în baza acordurilor cu Fondul European pentru Investiţii

Marti 25 aprilie 2017. Raiffeisen Bank a acordat peste 350 de milioane de euro IMM-urilor în cadrul iniţiativelor JEREMIE, fondurile acoperind atât finanţarea activităţii curente, cât şi a investiţiilor, pe termen mediu şi lung.

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci. Creditele bancare reprezintă sub 10% din finanţările companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele comerciale şi externe

Marti 25 aprilie 2017. Ponderea creditelor bancare re­pre­zintă aproximativ 10% din bi­lanţul companiilor, sub nivelul îm­prumuturilor de la acţionari, al creditelor externe sau comer­cia­le, care cumulat depăşesc 40%. Capitalu­ri­le proprii ale firmelor au o pondere de apro­ximativ 30%.

Polonezii de la Kruk, care se ocupă cu recuperarea creditelor, au închiriat peste 10% din Timpuri Noi Square

Marti 25 aprilie 2017. Dezvoltatorul Vastint, divizia imobiliară a Inter IKEA, a semnat un contract de închiriere pentru 4.000 mp de spaţii de birouri în cadrul ansamblului Timpuri Noi Square din Bucureşti cu divizia locală a grupului polonez Kruk, activ pe piaţa recuperării de creanţe. Proiectul de birouri format din două clădiri cu o suprafaţă de 33.000 mp va fi operaţional în iunie.

Creşterea creditelor continuă să fie mult mai lentă decât cea a depozitelor. Există potenţial de creditare: raportul credite/ depozite a fost în februarie de numai 81%

Luni 24 aprilie 2017. l Nivelul scăzut al raportului credite/depozite arată că există spaţiu pentru intensificarea creditării l Băncile au şi baza de capital şi lichiditatea necesare pentru finanţarea economiei, după cum au recunoscut şi bancherii l De ce sectorul privat şi sectorul public, populaţia şi companiile nu beneficiază de dobânzile aflate la minime istorice?

Românii au obosit să mai ia credite? finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

Sambata 22 aprilie 2017. Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice

Vineri 21 aprilie 2017. Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR.

Orange atacă piaţa bancară şi vrea să dea credite

Vineri 21 aprilie 2017. Gigantul francez Orange, unul din­tre cei mai mari jucători de pe piaţa glo­bală de telecomunicaţii şi liderul pieţei de telefonie mobilă din România, va lan­sa pe plan local în prima parte a anului 2018 şi segmentul de servicii financiare adău­gând în ofertă carduri, ser­vicii de plăţi şi acor­darea de împru­muturi pe termen scurt.

Orange va lansa în prima parte a anului 2018 servicii financiare în România. Vom oferi credite pe termen scurt şi plăţi, dar nu vom lua şi depozite

Joi 20 aprilie 2017. Gigantul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de telecomunicaţii, va lansa în prima parte a anului 2018 servicii financiare în România fără a aplica însă şi pentru obţinerea unei licenţe bancare, care i-ar permite companiei să atragă şi depozite de la populaţie, a declarat Gervais Pellisier, CEO adjunct şi director executiv pentru operaţiunile din Europa ale grupului Orange.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că investigaţia din Polonia face parte dintr-o campanie de calomniere politică

Miercuri 19 aprilie 2017. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, miercuri, că Guvernul de dreapta din Polonia încearcă să-l discrediteze, în condiţiile în care este audiat ca martor într-un dosar care vizează serviciile secrete militare poloneze, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Creditarea dă semne de oboseală: finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

Miercuri 19 aprilie 2017. Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Numărul notificărilor de dare în plată a crescut la 7.000. Valoarea creditelor este de 2 mld. lei

Numărul notificărilor de dare în plată a crescut la 7.000. Valoarea creditelor este de 2 mld. leiMiercuri 15 martie 2017. Numărul notificărilor pe Legea privind darea în plată era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

​Indicele Robor a început să se mişte. Se va simiţi creşterea în rata creditelor?

Miercuri 26 octombrie 2016. Indicatorul Robor la trei luni, în fucţie de care se calculează costul creditelor de retail în lei, a crescut astăzi cu 0,03 puncte procentuale faţă de şedinţa de marţi, până la 0,72% pe an.

Creditarea privată a început să crească din nou în septembrie. „Acum băncile au devenit mai agresive şi pe segmentul creditelor ipotecare.“

Miercuri 26 octombrie 2016. Băncile aveau la finalul lunii septembrie a acestui an un stoc de credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216,8 miliarde de lei (48,7 mld. euro), cu circa 1,4 mi­liar­de de lei mai mult decât luna trecută, potrivit datelor BNR.

​Creditarea privată a crescut cu 1,2%, până la 216,8 miliarde de lei în septembrie

Marti 25 octombrie 2016. Stocul creditelor acordate de băncile locale populaţiei şi companiilor a crescut cu 1,2% în luna septembrie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 216,8 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Piaţa creditelor neperformante, în fierbere: 3-4 tranzacţii în valoare totală de peste un miliard de euro se „tranşează“ acum. Există li­chi­ditate în piaţă şi interes din partea inves­titorilor pentru achiziţia de NPL-uri din toate cat

Marti 25 octombrie 2016. Apropierea de finalul anu­lui de­termină băncile locale să grăbească cură­ţa­rea bi­lan­­ţurilor, aceas­tă atitu­di­ne fiind remar­cată în piaţa tranzacţiilor cu NPL-uri (non-perfor­ming loans), unde în prezent se poartă 3-4 ne­go­cieri pentru vânzarea unor credite neper­for­mante în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Impact temperat după conversii, restructurări şi aprecierea leului. Pierderea estimată pentru sectorul bancar în cazul conversiei creditelor în franci la cursul istoric s-a înjumătăţit în doi ani

Luni 24 octombrie 2016. Pierderea estimată de BNR pentru sistemul bancar în cazul realizării conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric s-a diminuat în doi ani cu 58%, ajustarea fiind influenţată atât de rambursările, conversiile şi restructurările operate între timp, cât şi de aprecierea leului faţă de franc cu circa 11%.

Acţiunile Băncii Comerciale Portugheze, proprietara Millennium, scad cu 70%

Luni 24 octombrie 2016. Sistemul bancar portughez se confruntă cu o criză acută, cauzată în special de nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante din portofoliul băncilor lusitane.

Companii din China au pus ochii pe băncile Portugaliei

Duminica 23 octombrie 2016. Companii din China intenţionează să achiziţioneze participaţii în două dintre cele mai importante bănci din Portugalia în condiţiile în care sectorul financiar al ţării trece printr-un proces de transformare având drept obiectiv eliminarea creditelor neperformante şi creşterea capitalului, scrie Financial Times.

Fiscul a început controalele în bănci, investigând vânzările de credite neperformante

Vineri 21 octombrie 2016. Directorul general al Direcţiei Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Ionuţ Mişa, a anunţat vineri că Fiscul a început controale la bănci şi „sunt consecinţe majore”.

45 de români cu credite de peste un milion de franci, cei mai favorizaţi de conversie

Vineri 21 octombrie 2016. Numărul creditelor care la momentul acordării erau mai mari de un milion de franci elveţieni (CHF) a ajuns la 45 la sfârşitul lunii iulie, iar soldul total al acestor împrumuturi este de 105,3 mil. lei, potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF. Astfel, valoarea medie a unui credit ar fi de aproximativ 2,3 mil. lei (peste 500.000 de euro).

Creditele pentru companii sunt departe de anii de boom. Băncile preferă să crediteze consumul şi nu investiţiile companiilor

Joi 20 octombrie 2016. Volumul total al creditelor noi acordate anual de bănci este în continuare sub nivelul de dinaintea crizei financiare, oscilând în jurul a 60-70 miliarde de lei, iar pe categorii doar creditele pentru locuinţe au depăşit volumul anual din perioada precriză, dublându-se, în timp ce împru­muturile de consum şi cele pentru companii sunt mult sub nivelurile din 2007-2008.

​Electrica încheie trei contracte de ipotecă cu BRD

Miercuri 19 octombrie 2016. Electrica (EL), emitent cu 4,6 mld. lei capitalizare, a încheiat trei contracte de ipotecă cu BRD asupra sumelor de bani alocate în cont pentru garantare creditelor acordate filialelor sale de distribuţie-Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţia Transilvania Sud şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Cele mai bune opt luni pentru creditarea populaţiei. Bancherii au dat credite noi de peste 20 mld. lei

Sambata 15 octombrie 2016. Băncile au acordat în perioada ianuarie-august a acestui an credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 20,2 miliarde de lei (4,5 mld. euro), în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2015, pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională.

Topul dobânzilor: Care sunt cele mai ieftine credite de consum în lei. Doar două bănci mai cer clienţilor dobânzi sub 8%

Vineri 14 octombrie 2016. Cele mai ieftine oferte pentru un cre­dit de consum în lei afişează o rată a do­bânzii cu toate costurile incluse ( DAE) de 7-8% pe an, dar sunt valabile numai pentru clienţii cu cont de salariu, con­diţie care a devenit un element de con­fort pentru bănci, mai ales având în vedere că aceste credite nu poartă nicio garanţie în spate.

ZF Live. Gerard Ryan, CEO al IPF Provident Londra: În S1 avem o creştere de 6% la numărul de clienţi şi 20% plus la credite în România

Vineri 14 octombrie 2016. Afacerea din România merge foarte bine şi cred că va continua la fel, în condiţiile în care românii sunt printre cei mai optimişti europeni în privinţa situaţiei financiare actuale şi din următorul an, a spus la ZF Live Gerard Ryan, CEO al IPF Provident Londra.

BNR avertizează: Conversia creditelor în franci duce două bănci sub solvabilitatea minimă, iar şase vor fi sub nivelul prudenţial

Vineri 14 octombrie 2016. Pentru conversie, băncile trebuie să cumpere 1,2 miliarde de euro utilizând surse atrase în lei, potrivit BNR.

BNR: Două bănci ar avea solvabilitatea sub minimul reglementat, iar şase sub nivelul prudenţial după conversia creditelor în franci

Vineri 14 octombrie 2016. Numărul persoanelor fi­zi­ce care mai au credite în franci elveţieni a coborât la sfârşitul lunii iulie 2016 la 51.334, iar soldul împru­muturilor de acest tip a ajuns la 5,7 mld. lei, cifrele înjumătăţindu-se faţă de 2008.

Fitch: Legea conversiei creditelor în franci nu va avea efecte imediate asupra băncilor din România

Joi 13 octombrie 2016. Eventuala adoptare a Legii conversiei creditelor din franci elveţieni în lei nu va avea efecte imediate asupra băncilor din România, apreciază agenţia de evaluare Fitch Ratings, conform site-ului agenţiei Reuters.

Presiunea BNR asupra băncilor dă roade: Rata creditelor neperformante a continuat să scadă ajungând în august la 10,5%. Faţă de 2014 rata NPL-urilor s-a înjumătăţit

Joi 13 octombrie 2016. Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc a co­borât la sfârşitul lunii august la 10,56%, în scădere cu 5,4 punc­­­te procentuale faţă de aceeaşi perioa­dă de anul trecut, potrivit datelor Băncii Naţio­nale. Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL s-a înjumătăţit.

Video ZF Live. Mircea Petrilă, broker de credite: „Anul acesta am intermediat credite de un milion de euro. Cele mai multe au fost imobiliare“. Românii au devenit mai responsabili când iau un împrumut, dar încă nu au educaţia de a economisi

Miercuri 12 octombrie 2016. Piaţa imobiliară se află în echilibru în pre­zent, dobânzile la credite sunt mai mici, iar cli­enţii băncilor au o educaţie financiară mai bu­nă, spre deosebire de anii 2007-2008, atunci când nu aveau o viziune a investiţiei pe ter­men lung, a declarat brokerul Mircea Petrilă, invitat la emisiunea de business ZF Live.

Creditele în lei pentru populaţie continuă să crească cu peste 20%. În primele opt luni bancherii au dat credite noi de peste 20 mld. lei

Marti 11 octombrie 2016. Băncile au acordat în perioada ianuarie-august a acestui an credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 20,2 miliarde de lei (4,5 mld. euro), în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2015, pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională.

Conducerea ARB despre conversia creditelor în valută la curs istoric: Avem credite în valută date populaţiei de 11 mld. €. Vă imaginaţi ce va fi pe piaţă dacă o să-i schimbăm pe toţi în lei

Miercuri 5 octombrie 2016. Conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a coborât ieri din nou din turnul de fildeş şi a încercat, printre altele, şi să combată iniţia­ti­ve­le legislative, inclusiv propunerile din Parlament privind conversia creditelor din valută în lei.

Bilanţul efectelor legii dării în plată la cea mai mare bancă. Dana Demetrian, vicepreşedinte retail la BCR: Legea a afectat creditele noi, blocând piaţa, şi nu a rezolvat cazurile sociale

Marti 4 octombrie 2016. Legea privind darea în plată a imobilelor a afectat producţia nouă de credite imobiliare, blocând piaţa, şi nu a rezolvat cazurile sociale, iar riscurile băncilor au crescut foarte mult, afirmă Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv retail la BCR.

ARB: Reglementările noi umflă costurile băncilor peste limita de suportabilitate

Marti 4 octombrie 2016. Iniţiativele legislative privitoare la sistemul bancar, cum sunt insolvenţa persoanelor fizice, darea în plată sau conversia creditelor în valută măresc până dincolo de limita suportabilităţii costurile din sistemul bancar, au declarat marţi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Creditul de consum a devenit principala sursă pentru rotunjirea veniturilor bancherilor

Marti 4 octombrie 2016. Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii august a acestui an credite pen­tru consum şi alte scopuri în mo­nedă locală în valoare de 35,2 miliarde de lei (echivalentul a 7,9 mld. euro), cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potri­vit datelor BNR.

BCR: După scăderea avansului de la 35% la 25-15%, cererea de credite garantate ipotecar s-a dublat

Luni 3 octombrie 2016. Un număr de 200.000 de clienţi ai BCR au beneficiat, începând cu 2009, de refinanţări, restructurări sau ajustări de costuri. Iar volumul creditelor care au beneficiat de reduceri de costuri se ridică la 4,5 mld. lei, a arătat Demetrian.

BCR: După scăderea avansului de la 35% la 25-15%, cererea de credite garantate ipotecar s-a dublat

Luni 3 octombrie 2016. Primul efect al Legii dării în plată a fost o creştere la 35% a avansului la creditele garantate. Dar BCR a decis ulterior scăderea acestui avans şi „după reducere, până la 15% în unele oraşe, cererea practic s-a dublat”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail & Private Banking BCR.

BCR a acordat aproximativ 100 de credite imobiliare standard în lunile de vară după majorarea avansului

Luni 3 octombrie 2016. BCR a acordat aproximativ 100 de credite imobiliare standard în lunile de vară după majorarea avansului, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte al bancii.

Cine ocupă spaţiul de publicitate TV în prime-time. Top trei produse promovate pe TV: medicamente, credite şi lactate

Miercuri 28 septembrie 2016. Reclamele la medicamente, credite şi lactate sunt în topul celor mai frecvente clipuri publicitare difuzate luni seara pe primele trei canale de televiziune din România ca au­dienţă, cu un număr de 28 de clipuri dintr-un total de 87 de reclame difuzate pe cele trei canale în intervalul orar 20.00-22.00.

EximBank va asigura încă un an exporturile româneşti în Grecia

Miercuri 28 septembrie 2016. EximBank va continua să emită pentru exportatorii români poliţe de asigurare de stat pentru creditele de export pe termen scurt care preiau riscuri temporar non-piaţă pentru debitori din Grecia.

Dezvoltatorii imobiliari vor să-şi reducă dependenţa de programul „Prima casă“: „Când se întrerup fondurile, vânzările de locuinţe scad“

Miercuri 28 septembrie 2016. Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management: „Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces la Prima casă, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%“.

Soldul creditului ipotecar în lei păstrează cadenţa de creştere: plus 900 de milioane de lei în august

Marti 27 septembrie 2016. Soldul creditelor pentru locuinţe în lei şi-a păstrat în august ritmul de creştere lunară de 900 de milioane de lei, înregistrat şi cu o lună în urmă, şi a ajuns la 26,2 miliarde de lei (6 mld. euro), potrivit datelor BNR. Stocul împrumuturilor ipotecare continuă să se îngroaşe în pofida intrării în vigoare a legii dării în plată şi a epuizării plafonului progra­mului Prima casă.

Lucian Azoiţei, şeful Pazo Group: Pentru clienţii cu un anumit venit, avansul la credite imobiliare poate fi şi zero

Marti 27 septembrie 2016. Pazo Group, dezvoltator imobiliar, are parteneriate cu diferite bănci pentru finanţarea apartamentelor aflate deja în tim­pul construcţiei, iar în urma analizei proiectelor, dacă cineva doreşte să acceseze un credit pentru cumpărarea unui imobil, poa­te accesa şi cu avans zero, susţine Lucian Azoiţei, direc­to­rul general al companiei.

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut la un nou minim record

Luni 26 septembrie 2016. Acţiunile Deutsche Bank au scăzut la un nou minim record,în condiţiile îngrijorărilor legate de acumularea costurilor legale, inclusiv amenzile gigant din SUA pentru creditele ipotecare acordate înainte de criză, ce ar putea forţa creditorul să ia măsuri pentru creşterea capitalului, scrie Bloomberg

Kredyt Inkaso are bani pentru credite neperformante de circa 300-500 milioane de euro

Vineri 23 septembrie 2016. Valoarea totală a creditelor rele din bilanţuri se ridică la aproximativ 5-6 miliarde de euro.

Indicele ROBOR la 3 luni a atins minimul istoric de 0,70% pe an, creditele s-ar putea ieftini

Marti 20 septembrie 2016. Românii care au contractat credite în lei ar putea achita rate mai mici din luna octombrie, după ce indicele financiar ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă pentru împrumuturile în moneda naţională, a coborât la minimul istoric de 0,70% pe an.

Acum când lucrurile par liniştite, toate creditele „Prima casă” care au euro în spate trebuie schimbate în lei pentru a nu se ajunge peste ani la o nouă criză de tipul francilor elveţieni

Duminica 18 septembrie 2016. Ministerul Finanţelor vrea să suplimenteze cu încă 500 mil. lei programul „Prima Casă” pentru a veni în „ajutorul românilor” care au făcut deja un an pe contract, care au plătit un avans şi îl pot pierde. O parte dintre aceşti români poate nu se încadrează şi nu au avansul pentru un credit ipotecar standard, acordat de bănci.

Băncile britanice au un volum uriaş de credite în euro, o problemă majoră în contextul Brexit

Duminica 18 septembrie 2016. Băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari beneficiari şi furnizori de credite în moneda euro din afara uniunii monetare, arată cifre furnizate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), situaţie care evidenţiază necesitatea menţinerii accesului ţării la piaţa unică după ieşirea din UE.

Câte credite au fost acordate de bănci prin programul Prima Casă

Duminica 18 septembrie 2016. Aproximativ 200.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul Prima casă de la începutul programului în 2009 şi până la finalul lunii iulie a acestui an, valoarea totală a garanţiilor acordate de stat cu­mulând 16,7 miliarde de lei.

Luptă între doi giganţi: Departamentul de Justiţie din SUA vs Deutsche Bank. Cea mai mare bancă germană refuză să plătească penalităţile de 14 mld. de dolari cerută de Justiţia din SUA

Vineri 16 septembrie 2016. Deutsche Bank a anunţat că nu va plăti cele 14 miliarde de dolari cerute de Departamentul de Justiţie din SUA pentru a pune capăt unei investigaţii legate de vânzarea de credite ipotecare în perioada 2005-2007, în condiţiile în care amenda este triplă faţă de estimările analiştilor, scrie Bloomberg.

Raiffeisen: Finanţările acordate companiilor mijlocii au crescut cu peste 30% în S1

Joi 15 septembrie 2016. Raiffeisen Bank a acordat companiilor mijlocii finanţări în creştere cu peste 30% în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Valoarea totală a portofoliului de credite a fost de 550 mil. euro, în creştere cu 7% faţă de primul semestru din 2015.

Bancpost intră în rândul băncilor cu avans redus la ipotecare. Avansul coboră de la 35% la 25% la creditele în lei şi de la 43% la 35% la creditele în euro

Joi 15 septembrie 2016. Bancpost, una dintre cele mai mari bănci greceşti prezente pe piaţa locală, a redus avansul minim solicitat pentru creditele ipotecare de la 33% la 25% pentru creditele în lei. Pentru împrumuturile în euro, avansul minim cerut de Bancpost este 35%, faţă de 43% anterior.

Statul suplimentează cu 500 mil. lei Prima casă: băncile mai pot da încă 4.500 de credite ipotecare

Miercuri 14 septembrie 2016. Ministerul de Finanţe a propus suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima casă, ceea ce înseamnă că băncile româ­neşti vor putea da credite ipotecare prin programul guvernamental în valoare de un miliard de lei.

Băncile greceşti se pregătesc de haircut-uri generoase la credite

Luni 12 septembrie 2016. Băncile din Grecia se pregătesc pentru haircut-uri în valoare de 10-12 mld. euro în următorii trei ani pentru creditele acordate gospodăriilor şi companiilor ca parte a diverselor acorduri care urmează a fi încheiate pentru atingerea ţintei de reducere a creditelor neperformante cu 40% până la sfârşitul anului 2019, potrivit Kathimerini.

BCR vinde încă un portofoliu de NPL-uri, de 370 mil.euro

Vineri 9 septembrie 2016. Grupul norvegian B2Holding ASA a preluat, printr-un parteneriat cu EOS Investment RO, un portofoliu de credite ipotecare neperformante cu o valoare nominală de 370 milioane euro de la BCR, membră a Erste Group.

CEC Bank a acordat peste 1.300 de credite din surse externe de finanţare

Vineri 9 septembrie 2016. CEC Bank a acordat peste 1.300 de credite din surse externe de finanţare, în valoare de peste 700 milioane lei, o pondere importanta, de circa 80%, fiind destinată întreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor).

Rolul băncilor greceşti în creditarea economiei scade: cele mai mari trei bănci de la Atena au redus finanţările în S1

Miercuri 7 septembrie 2016. Cele mai mari trei bănci greceşti prezente în sistemul bancar local, Alpha Bank, Bancpost şi Piraeus Bank, au pus frână creditării în prima jumătate a acestui an, creditele acordate de acestea populaţiei şi companiilor româneşti fiind mai mici şi cu 20% decât în prima jumătate din 2015.

Bancherii se aşteptă ca cererea de creditele din partea populaţiei să scadă în următoarele luni

Marti 6 septembrie 2016. Băncile locale se aşteaptă ca cererea de credite pentru achiziţia de locuinţe şi pentru consum din partea populaţie să scadă în al treilea trimestrul din acest an, faţă de trimestrele anterioare, arată datele unui sondaj realizat de BNR.

​În timp ce băncile mari reduc avansul la creditele ipotecare, Credit Agricole creşte suma minimă cerută clienţilor de la 20 la 25%

Marti 6 septembrie 2016. Credit Agricole, un jucător de dimensiuni mici din sistemul bancar local, a majorat avansul la creditele ipotecare de la 20% la 25% la începutul acestei lunii, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul băncii. Acţiunea Credit Agricole de a majora avansul vine în condiţiile în care băncile mari, BRD, BCR, CEC, au redus avansurile, iar altele tatonează această posibilitate.

Cel mai important recuperator de credite din România a fost numit manager regional pe Europa al grupului ceh APS

Marti 6 septembrie 2016. Victor Angelescu, country manager al diviziei locale a recuperatorului ceh de creanţe APS, a fost numit manager regional al grupului în Europa Centrală şi de Sud-Est. El este cel mai mare „recuperator de credite“ din România, având în portofoliu la APS peste 4 mld. euro credite neperformante cumpărate în principal de la BCR şi Volksbank.

UniCredit Bank dă credite cu dobandă maximă de circa 3,5% pentru beneficiarii de subvenţii APIA

Luni 5 septembrie 2016. Fermierii care primesc subvenţii APIA pot accesa finanţări pentru lucrări agricole de la UniCredit Bank în valoare de maxim 90% din valoarea sumelor aferente cererii depuse la APIA, în baza unuiacord semnat de cele două părţi.

Deloitte: Înainte de criză, băncile dădeau credite pe simple machete de Excel cu proiecţii financiare

Luni 5 septembrie 2016. Criza economică a adus o resetare, iar companiile au devenit mai responsabile şi mai conştiente de necesitatea unui plan de afaceri fie pentru a obţine finanţare, fie în cazul unor potenţiale tranzacţii sau în situaţia redresării lor economice, iar băncile au devenit mai precaute, consideră Marius Vasilescu, director adjunct servicii de evaluare şi modelare financiară la Deloitte România.

Trei bănci din top cinci au rata creditelor neperformante mai mare de 10%. BRD este „lider” la neperformanţă

Duminica 4 septembrie 2016. Împrumuturi neperformante de un miliard de euro, în special pe zona corporate, ies la vânzare din toamnă.

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna: O companie germană renunţă la o investiţie de 80 mil. lei la Târgu Jiu; Populaţia României este în scădere; Acţiunile Băncii Transilvania intră în STOXX Eastern 50; ANI dezvăluie veniturile a

Sambata 3 septembrie 2016. Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

CEC reduce avansul minim pentru creditele ipotecare la 20% numai pentru patru luni

Joi 1 septembrie 2016. CEC Bank, cea mai mare bancă deţinută de stat, a redus avansul minim cerut pentru creditele ipotecare, de la 30 până la 20%, în cadrul unei oferte promoţionale valabile până la finalul anului. Odată cu reducerea avansului CEC Bank a scăzut şi nivelul dobânzilor percepute.

​Bancpost a constituit provizioane de 19 milioane de euro pentru darea în plată

Joi 1 septembrie 2016. Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a constituit provizioane de aproximativ 19 milioane de euro pentru posibile pierderi ca urmare a intrării în vigoare a a legii dării în plată, arată datele prezentate de grupul mamă. Bancpost a majorat avansul pentru creditele ipotecare înainte de aplicarea legii dării în plată de la 15% la 33%.

Fermierii pot accesa prefinanţări pentru doi ani în baza adeverinţei emise de APIA

Joi 1 septembrie 2016. OTP Bank a semnat convenţiile cu APIA şi Fondurile de Garantare şi oferă credite pentru dubla prefinanţare a subvenţiilor APIA, fermierii care solicită finanţări pentru efectuarea lucrărilor agricole putând obţine un avans de până la 140% din cuantumul subvenţiei pe suprafaţă pentru acest an.

Cât de mult s-au curăţat bilanţurile băncilor mari: trei bănci din top cinci au în continuare rata creditelor neperformante mai mare de 10%

Miercuri 31 august 2016. Împrumuturi neperformante de un miliard de euro, în special pe zona corporate, ies la vânzare din toamnă.

BCR confirmă lista celor 42 de localităţi unde avansul la creditele ipotecare scade la 25%. Avansul scade şi la 15% până în 20 de ani. Exemple

Marti 30 august 2016. BCR, cel mai mare jucător din România, reduce avansul pentru creditele ipotecare de la 35% la 25% pentru 42 de localităţi, potrivit comunicatului transmis de către bancă.

Idea Bank a intrat pe profit la jumătatea anului şi şi-a dublat stocul de credite

Marti 30 august 2016. Idea Bank a reuşit în prima jumătate a acestui an să treacă pe profit, obţinând un rezultat pozitiv de 7,1 milioane de lei, echivalentul a 1,6 milioane de euro, potrivit datelor prezentate de grupul mamă, Getin Holding.

BCR mai face un pas în spate şi extinde avansul de 25% la creditele ipotecare pentru încă 21 de localităţi

Marti 30 august 2016. BCR nu este singura bancă care a redus avansul la creditele ipotecare, Piraues Bank şi BRD acţionând similar.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley se reinventeaz întârcându-se la bază

Marti 30 august 2016. Giganţii de pe Wall Street revin la servicii bancare de bază, cum ar fi depozitele şi creditele pentru clasa de mijloc, scrie Wall Street Journal.

Creditele pentru consum în lei cresc în continuare şi se apropie de 35 miliarde lei. Ritmul însă s-a diminuat

Luni 29 august 2016. Soldul creditelor de consum în lei acordate de bănci populaţiei a atins la sfârşitul lunii iulie un nou maxim de 34,8 miliarde lei, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul creditării vine pe fondul dobânzilor scăzute la credite şi al performanţelor economice care au dus la o creştere a veniturilor consumatorilor şi la o încredere sporită în economie. Avansul creditării vine pe fondul dobânzilor scăzute la credite şi al performanţelor economice care au dus la o creştere a veniturilor consumatorilor şi la o încredere sporită în economie. În iulie băncile au dat împrumuturi de consum de 300 mil. lei, faţă de 500 mil. lei în iunie.

BCR completează lista cu localităţile în care acordă credite ipotecare cu avans 25%: încă 22 de localităţi intră pe lista BCR care ajunge astfel la 42

Luni 29 august 2016. BCR, cel mai mare jucător din România, reduce avansul pentru creditele ipotecare de la 35% la 25% pentru alte 22 de localităţi, astfel că lista în care banca acordă credite imobiliare cu avans redus ajunge la 42 de localităţi, potrivit platformei conso.ro. Perioada de creditare este de maximum 25 de ani.

Efectele legii dării în plată se simt în continuare. Băncile acordă mai puţine credite ipotecare

Vineri 26 august 2016. Băncile au continuat să acorde mai puţine credite ipotecare şi în luna iulie, volumul finanţărilor în lei pentru achiziţia de imobile scăzând la 900 mil. lei faţă de 1,1 mld. lei în iunie, fiind pentru prima dată din luna februarie când bancherii dau credite de sub un miliard de lei.

Raportul credite/depozite a ajuns la un minim de 83,7%

Vineri 26 august 2016. Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci sunt în continuare mai mari faţă de volumul creditelor acordate, raportul credite/depozite coborând la sfârşitul primului semestru din acest an la un nou minim istoric, sub 84%, ceea ce indică faptul că există în continuare potenţial de creditare, potrivit datelor anunţate de banca centrală.

Isărescu poate răsulfa uşurat: ritmul de creştere a creditelor în lei pentru populaţie încetineşte. Pentru prima oară în ultimele 10 luni, rata de creştere coboară sub 30%

Miercuri 24 august 2016. Băncile aveau la finele lunii iulie un sold de credite în lei acordate populaţiei de 119,5 mld. lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi lună din 2015, ceea ce marchează practic prima intrare sub pragul de 30% din noiembrie 2015 încoace.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter