Stiri despre credite

 

ZF Live. Anca Bidian, Kiwi Finance: Kiwi Finance a intermediat credite de 120 mil. euro anul trecut. Circa 85% din total au fost finanţări ipotecare

Luni 22 ianuarie 2018. Ponderea creditelor Prima casă în totalul creditelor ipotecare din piaţă a scăzut constant în ultimii ani. Kiwi Finance a acordat anul trecut credite de 120 de milioane de euro, iar numai 2% dintre acestea erau Prima casă, a declarat Anca Bidian, CEO la Kiwi Finance, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti şi poate demara operaţiunile la finalul acestei luni

Joi 18 ianuarie 2018. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa cu active de peste 2 trilioane de euro, a înregistrat o sucursală la Registrul Comerţului în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit informaţiilor BNR banca de la Bucureşti poate începe să acorde credite şi să atragă depozite la finalul acestei luni.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut sub 2%, la 1,98%

Joi 11 ianuarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi la 1,98%, de la 2,03%, cât a fost cotat miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

ZF Live: Alexandru Petrescu, preşedintele FNGCIMM: Prima casă are o alocare de 2 mld. lei în 2018, în scădere cu 20% faţă de anul trecut. Scopul este ca băncile să acorde credite ipotecare cu produse proprii

Miercuri 10 ianuarie 2018. Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobântii nu bruschează economia

Marti 9 ianuarie 2018. Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Analist: În urma creşterii dobânzii BNR, băncile vor majora dobânzile la credite. Şi ROBOR va creşte

Luni 8 ianuarie 2018. Majorarea dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR), de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi - după o lună - creşterea dobânzilor şi la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce în sus”, a declarat pentru MEDIAFAX analistul economic Dragoş Cabat.

Restructurarea sistemului bancar va merge mai departe, iar numărul băncilor va continua să se reducă. Creditarea în lei va creşte

Joi 4 ianuarie 2018. ♦ Consolidarea sistemului bancar autohton va continua în acest an în condiţiile în care mai există bănci care îşi caută cumpărător, iar câteva tranzacţii parafate în 2017 urmează să se finalizeze în acest an. Totodată, procesul de restructurare, prin reducerea numărului de angajaţi şi de unităţi, ar putea să meargă mai departe. Creditarea în lei va continua să fie motorul pieţei locale, cât timp dobânzile nu vor creşte foarte mult, iar băncile vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante.

Depozitele companiilor au crescut cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu doar 4 mld. de lei. Dobânzile mici la creditele în lei au făcut ca cele în valută să înregistreze un minus de 1 mld. lei

Vineri 29 decembrie 2017. Depozitele la termen şi disponibilităţile societăţilor nefinanciare în bănci s-au majorat cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele au înregistrat o creştere de doar 4 mld. lei, de la 105 mld. lei în noiembrie 2016 la 109 mld. lei în luna noiembrie a anului curent, arată datele statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Robor închide anul pe uşoară scădere faţă de ieri, dar la un nivel de două ori mai mare faţă de finalul lui 2016

Vineri 29 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, închide anul în scădere, la 2,05%, faţă de 2,08% în ziua precedentă, dar mult peste nivelul de 0,9% pe care îl avea la finalul lui 2016.

IMM-urile pot accesa credite de investiţii garantate de stat pentru investiţii de maxim 10 mil.lei, printr-un nou program

Vineri 29 decembrie 2017. Firmele mici şi mijlocii, inclusiv start-up-urile, pot solicita credite garantate în proporţie de 50% pentru capital de lucru sau realizarea de investiţii până la valoarea maximă cumulată de 10 milioane de lei, printr-un nou program lansat de stat, IMM INVEST ROMÂNIA.

Depozitele populaţiei au crescut cu 15 mld. de lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu 9 mld. de lei. Populaţia României „împrumuta” băncile cu 53 mld. de lei în noiembrie 2017.

Joi 28 decembrie 2017. Depozitele şi disponibilităţile populaţiei în bănci au crescut în 2017 cu 15 miliarde de lei, în timp ce creditarea a înregistrat o creştere de doar 9 miliarde de lei, de la 113 miliarde de lei la 122 de miliarde de lei, potrivit datelor statistice publicate de BNR. Această evoluţie arată că în pofida creşterii salariale cu 14% de anul trecut, populaţia României a preferat să economisească decât să se împrumute.

Surprizele sistemului bancar în 2017: Clienţii persoane fizice primesc dobânzi mai mici la depozite, dar plătesc dobânzi mai mari la credite

Miercuri 27 decembrie 2017. Dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni pentru persoanele fizice au ajuns la sfârşitul anului 2017 la 0,5%-1,25%, la jumătate faţă de începutul anului 2017, cu toate că în aceeaşi perioadă dobânzile interbancare au evoluat în sens invers, adică au crescut de la circa 0,8% -0,9% la peste 2%.

Ce spun datele statistice: Românii „creditează“ băncile. Economiile populaţiei depăşesc creditele date de bancheri. La finalul lunii septembrie populaţia avea o poziţie de creditor net faţă de bănci

Miercuri 20 decembrie 2017. Ritmul încă temperat al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină în primele nouă luni din acest an poziţia de creditor net în raport cu băncile, la sfârşitul lunii septembrie înregistrându-se un avans de aproape 42 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: 27,28 şi 29 decembrie nu vor fi zile libere

Marti 19 decembrie 2017. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, pe Facebook, că 27, 28 şi 29 decembrie nu vor fi zile libere, precizând că ministerul nu a elaborat vreo hotărâre în acest sens şi că zilele acestea sunt importante pentru ordonatorii de credite, care trebuie să închidă anul bugetar.

Cum a ajuns Turcia la o creştere economică record de 11%: inflaţie de 13%, şomaj cronic, credite pe bandă rulantă oricui şi teorii de dezvoltare care sfidează logica occidentală

Marti 19 decembrie 2017. Pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, creşterea de 11% din T3 este cea mai grozavă din lumea economiilor mari şi o palmă trasă celor care spun că Turcia este o economie slabă.

BNR: În piaţă sunt în derulare tranzacţii cu NPL-uri de 1,7 mld. euro. În total băncile mai au în bilanţuri NPL-uri de 4,6 mld. euro

Miercuri 13 decembrie 2017. Băncile locale au la vânzare în prezent credite neperformante (NPL - non-per­forming loans) de circa 1,7 miliarde de euro, adică mai mult de o treime din totalul împrumuturilor cu probleme din portofoliu, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională. BNR precizează că deocamdată în 2017 au fost vândute NPL-uri de 300 milioane de euro.

Finanţele introduc noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul Prima Casă, pentru a stimula acordarea de credite standard şi un management al riscului prudent

Vineri 8 decembrie 2017. Procedura şi criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii din programul "Prima casă" intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, noile criterii vizând stimularea acordării de către bănci a unor credite standard fără implicarea garanţiilor de stat.

Companiile din construcţii şi imobiliare sunt în continuare cele mai riscante pentru bănci

Vineri 8 decembrie 2017. Companiile din construcţii şi imobiliare au în con­ti­nuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înregistrat cele mai importante diminuări ale ratei creditelor ne­performante (NPL- non-performing loans), în timp ce la polul opus sectorul servicii şi utilităţi înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Băncile româneşti, la zi: Ratele creditelor neperformante şi restructurate, tot peste media UE

Miercuri 6 decembrie 2017. Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt peste nivelul mediu din UE, reiese din datele BNR.

Indicele ROBOR la trei luni creşte la 2,22%

Marti 5 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 2,22%, de la 2,21%, cât a fost cotat luni, în timp ce indicele la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,37%, de la 2,36% ieri.

BNR recomandă negocierea unor credite cu dobândă fixă

Marti 5 decembrie 2017. Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

Indicele ROBOR la trei luni creşte la 2,21%

Luni 4 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,21%, de la 2,20%, cât a fost cotat vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Noiembrie a venit cu un curs de schimb de 4,6551lei/euro, maxim istoric. Leul a scăzut în faţa euro, dar a câştigat teren în raport cu dolarul şi francul la 11 luni

Vineri 1 decembrie 2017. Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut în luna noiembrie după ce cursul a spart pragul psihologic de 4,6 lei/euro, urcând la un maxim istoric de 4,6551lei/euro.

ROBOR la 6 şi 9 luni creşte la 2,34%, respectiv 2,35%

Miercuri 29 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut, miercuri, la 2,34%, de la 2,30%, iar indicele la nouă luni s-a majorat la 2,35%, de la 2,32%, în timp ce indicele la trei luni a rămas la 2,20%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională de României (

Pe final de an creditele ipotecare accelerează: băncile au acordat finanţări de 970 mil. lei în octombrie

Miercuri 29 noiembrie 2017. Cererea pentru locuinţe şi credite ipotecare în lei a luat avânt în ultimele luni din acest an, iar în octombrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 970 mil. lei, stocul de cre­dite ajungând la 37,3 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Fermierii români au la dispoziţie 126 mil. euro pentru creditarea investiiţilor după semnarea acordul MADR-FEI:„Dobânzile creditelor în lei pentru investiţiile fermierilor vor fi la jumătate”

Marti 28 noiembrie 2017. Ministrul Agriculturii a semnat un acord cu Fondul European de Investitii (FEI) care prevede implementarea unui instrument financiar de creditare a fermierilor cu buget total disponibil de 126 mil. euro. Practic, prin intermediul băncilor, aceşti bani vor fi folosiţi pentru a acorda fermierilor împrumuturi în condiţii mai avantajoase ca în prezent.

ROBOR la 3 luni creşte la 2,20%, scade la 6 şi la 9 luni

Marti 28 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marţi la 2,20%, valoare pe care a mai atins-o în 28 octombrie 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Rata creditelor restante a ajuns la minimul din 2010

Marti 28 noiembrie 2017. Volumul creditelor restante a continuat să scadă în octombrie, evoluţie influenţată de dinamica economiei la un ritm peste potenţial, ameliorarea veniturilor populaţiei şi nivelul redus al costurilor de finanţare, spune Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania, comentând datele anunţate de BNR.

Un director din BNR avertizează: Şapte bănci au expunere pe stat de peste 30% din active

Luni 27 noiembrie 2017. Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic.

Robor la trei luni revine pe creştere şi urcă uşor, la 2,15%

Joi 23 noiembrie 2017. Indicele ROBOR cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a revenit astăzi pe creştere, ajungând la 2,15%, de la 2,14% ieri, încheiind astfel seria de trei zile de scădere.

Mihai Miron vrea să replice modelul spitalului din Braşov în oraşe precum Cluj sau Iaşi. „Nu mai sunt aşa de relaxat când vine vorba de credite de la bănci.“

Joi 23 noiembrie 2017. Mihai Miron, antreprenorul care deţine Ropharma şi care controlează indirect spitalul privat Sf. Constantin din Braşov, spune că cererea pentru serviciile medicale private este în creştere continuă şi că a bugetat afaceri mai mari cu 30% pentru anul viitor faţă de avansul cu 20% înregistrat până acum de spital.

Salarii care cresc lent, datorii mari, credite toxice, lipsă de voinţă politică şi populism: euro se însănătoşeşte, dar nu e în afară de orice pericol

Duminica 19 noiembrie 2017. Deşi economiei euro­pene îi merge mai bine ca oricând după criză, săptămâna trecută preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a atras atenţia că zona euro încă mai are nevoie de banii ieftini ai instituţiei sale. Şi că trebuie răbdare ca revenirea să pătrundă la toate nivelurile. Şi că şi angajaţii îşi vor vedea salariile majorându-se. Este doar o chestiune de timp. Trebuie răbdare.

UniCredit acordă întreprinderilor mici şi mijlocii credite cu garanţie 50% în baza acordului semnat cu Fondul European pentru Investiţii

Vineri 17 noiembrie 2017. UniCredit Bank a început să acorde credite cuprinse între 25.000 euro şi 7,5 milioane de euro, cu garanţie de 50%, firmelor mici şi mijlocii, în baza acordului semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin, un program care are ca obiectiv facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderile inovatoare.

În timp ce toată lumea e cu ochii pe Black Friday, dobânzile Robor cresc: O să plătiţi mai mult cumpărăturile şi ratele la casă

Vineri 17 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit astăzi la 2,18%, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul de joi, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani.

Indicele Robor la 3 luni face un salt la 1,92%, maximul ultimilor trei ani

Marti 14 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut un nou salt marţi, la 1,92%, după ce ieri urcase la 1,89%, în timp ce ROBOR la 6 luni a avansat într-un ritm mai lent, la 2,07%.

ROBOR la 3 luni revine la 1,89%, maximul atins şi la începutul lunii octombrie

Luni 13 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit luni la 1,89%, după ce vineri stagnase la 1,87%, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 2,06%, de la 2,03% vineri.

ROBOR încheie săptămâna în stagnare. Indicele la trei luni rămâne la 1,87% pentru a doua zi consecutiv

Vineri 10 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri dimineaţă la 1,87%, situaţie înregistrată şi de Robor la 6 luni care a rămas cotat la 2,03%.

ING România a raportat în primele nouă luni o creştere de 22% a veniturilor, la 1,05 mld.lei, şi un plus de 35% la profitul net

Joi 9 noiembrie 2017. ING România a raportat în primele nouă luni o creştere de 22% a veniturilor, la 1,05 miliarde lei, generată în principal de creşterea numărului de clienţi şi a volumelor de credite oferite prin toate liniile de business, în timp ce profitul net s-a majorat cu 35%, la 391 milioane lei.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut uşor la 1,87%, iar indicele la şase luni s-a majorat la 2,03%

Joi 9 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut uşor joi la 1,87%, de la 1,86%, cât a fost cotat miercuri, conform BNR, dar nu a atins maximul perioadei recente, de 1,89%.

Creditarea ipotecară creşte în pofida epuizării fondurilor Prima casă şi a majorării dobânzilor la lei. În septembrie stocul finanţărilor în lei a urcat cu 860 milioane lei

Joi 2 noiembrie 2017. Stocul creditelor ipotecare în lei a ajuns la 36,3 miliarde de lei după ce în luna septembrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 860 milioane de lei, arată datele Băncii Naţionale.

Dobânzile la lei au crescut într-un an cu peste170%. Roborul a urcat ieri la 1,89%

Joi 2 noiembrie 2017. Indicatorul ROBOR la trei luni, dobânda reprer în cazul celor mai multe credite în lei, a înregistrat o creş­te­re de peste 170% în ultimul an şi a închis luna octombrie 2017 la 1,87%, aproape de nivelul maxim al lunii, de 1,88% şi peste nivelul de 1,75% al dobânzii de politică mo­ne­tară.

ROBOR începe luna în creştere. Indicele la trei luni sare la 1,89%, după ce a stagnat la 1,87% două zile consecutiv

Miercuri 1 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri dimineaţă la 1,89%, după ce stagnase la 1,87% luni şi marţi, în timp ce Robor la 6 luni a crescut uşor la 2,03%.

Robor la 3 luni scade uşor astăzi, la 1,87%, în timp ce indicele la 6 luni stagnează la 2,04%

Joi 26 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi dimineaţă la 1,87%, după ce miercuri urcase la 1,88% nivel atins ultima oară în noiembrie 2014, în timp ce Robor la şase luni a stagnat la 2,04%.

Robor la trei luni îşi accentuează creşterea şi ajunge la 1,88%

Miercuri 25 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut mai accentuat marţi, la 1,88%, de la 1,85% ieri, în timp ce Robor la 6 luni a avansat de asemenea, la 2,04%.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Soldul creditului neguvernamental ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,3% în 2017 şi 4,9% în 2018

Marti 24 octombrie 2017. Raportul credite/depozite a urcat în septembrie la 81,3%, faţă de 80,5% în august, în condiţiile în care pe componenta de lei raportul a fost de 73,6%, iar la cea în valută la 97,4%.

De ce nu merg lucrurile în companii: antreprenorii români confundă banii firmei cu banii personali

Marti 24 octombrie 2017. Antreprenorii români nu sunt interesaţi de profitabilitatea ”pe hârtie” a companiei şi au în general o problemă legată de capital, preferând să acorde credite propriilor firme şi nu să majoreze capitalul, este de părere Bogdan Spuza, marketing & products director la Celetem.

​Creditarea privată a înregistrat în septembrie cel mai mare ritm de creştere din acest an, de 7,3%

Marti 24 octombrie 2017. Stocul creditelor pentru populaţie şi companii a crescut cu 7,3% în luna septembrie a acestui an ajungând la 232,7 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Ritmul de creştere înregistrat în luna septembrie este cel mai bun din acest an. Spre comparaţie, în luna august ritmul de creştere a fost de 6,5%.

Robor la 3 luni începe săptămâna în urcare uşoară, la 1,85%, iar indicele la 6 luni stagnează la 2,02%

Luni 23 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni dimineaţă la 1,85%, după ce stagnase la 1,84% săptămâna trecută, în timp ce Robor la 6 luni a stagnat la 2,02%.

Cum arată top 5 credite ipotecare din punct de vedere al dobânzilor şi al ratei lunare

Duminica 22 octombrie 2017. Creditele ipotecare cu cele mai mici dobânzi sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, potrivit unui calcul bazat pe un împrumut de 225.000 lei, pe 30 ani, realizat de portalul financiar Finzoom, rata lunară variind în cazul lor de la 1.061 lei la 1.162 lei.

Robor la 6 luni continuă să crescă uşor la 2,02%, în timp ce Robor la 9 luni sare la 2,08%

Vineri 20 octombrie 2017. Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a crescut uşor la 2,02%, de la 2,01%, cât a fost cotat ieri, în timp ce ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,06%, valoarea înregistrată joi.

Indicele ROBOR la şase luni trece de 2%, cel la nouă luni urcă la 2,06%

Joi 19 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a a rămas la 1,84%, dar indicii la şase şi la nouă luni au crescut.

Robor la 3 luni stagnează astăzi la 1,84%, iar Robor la 6 luni scade uşor la 1,98%

Miercuri 18 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează la 1,84%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a scăzut uşor la 1,98%, faţă de 1,99% ieri.

De la ce bănci poţi lua în prezent cele mai avantajoase cinci credite ipotecare

Marti 17 octombrie 2017. Cele mai avantajoase cinci credite ipotecare, bazate pe un calcul la un împrumut de 225.000 lei pe 30 ani, sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, rata lunară variind de la 1.061 lei la 1.162 lei, potrivit unui calcul realizat de portalul financiar Finzoom.

Robor revine pe creştere. Astăzi, indicele la trei luni este 1,84%

Marti 17 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,84%, după ce ieri indicele a coborât la 1,83%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a stagnat la 1,99%.

Robor la 3 luni face astăzi un pas înapoi şi coboară la 1,83%

Luni 16 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut astăzi un pas înapoi şi a coborât la 1,83%, faţă de 1,84% vineri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a stagnat la 1,99%.

Semnale de alarmă privind creditarea ipotecară: se acumulează vulnerabilităţi, pragul de alertă este depăşit de şase trimestre consecutiv

Vineri 13 octombrie 2017. Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, atrage atenţia că la nivel sectorial se menţin semnalele care indică acumularea de vulnerabilităţi privind creditarea populaţiei, pragul de alertă fiind depăşit pentru al şaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare, în timp ce îndatorarea totală, care cuprinde sectorul companiilor nefinanciare şi sectorul populaţiei, continuă să se menţină sub pragul de alertă

Robor continuă să crească. Astăzi, indicele la trei luni sare la 1,84%

Vineri 13 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească şi a ajuns la 1,84%, de la 1,82% ieri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, şi-a continuat urcarea, la 1,99%.

Robor la 3 luni face un salt şi ajunge astăzi la 1,82%, de la 1,78% ieri

Joi 12 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut astăzi un salt şi a ajuns la 1,82%, de la 1,78% ieri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, şi-a continuat urcarea, la 1,94%.

Robor la 3 luni stagnează astăzi la 1,78%, dar Robor la 6 luni continuă să urce şi ajunge la 1,92%

Miercuri 11 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează la 1,78%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, îşi continuă trendul uşor ascendent şi ajunge la 1,92%.

Robor la 3 luni coboară astăzi la 1,78%, nivel pe care a stat şi la sfârşitul săptămânii trecute

Marti 10 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a revenit astăzi la 1,78%, după ce urcase uşor ieri, la 1,79%, în timp ce Robor la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, s-a menţinut la 1,91%, la fel ca şi luni.

BNR: Băncile au adus 16,7 mld. lei la capital în ultimii nouă ani şi jumătate

Marti 10 octombrie 2017. Acţionarii băncilor locale au adus 16,7 miliarde de lei (3,6 mld. euro) la capital în perioada 2008 - iunie 2017, pentru a acoperi pierderile generate de creşterea cheltuielilor cu provizioanele pentru creditele îndoielnice, care au luat am­ploare în criză, potrivit unor date prezentate de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Curăţenia continuă, dar într-un ritm mai lent: rata creditelor neperformante a coborât la 8,19% în luna august

Luni 9 octombrie 2017. De la începutul anului rata de neperformanţă s-a redus cu 1,5 puncte procentuale.

Indicele Robor pe scadenţa la trei luni a deschis săptămâna pe creştere uşoară, la 1,79%

Luni 9 octombrie 2017. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a revenit luni pe creştere uşoară, la 1,79% faţă de 1,78% vineri.

Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen România: Raiffeisen: Strategic, mizăm în continuare pe creştere organică. Asta nu înseamnă că tactic nu o să ne uităm la ce apare

Luni 9 octombrie 2017. În S1, banca a obţinut un profit net de 55 milioane de euro, în creştere cu 2%, în condiţiile în care portofoliul creditelor acordate de bancă s-a majorat cu 3%.

Indicele Robor bate pasul pe loc şi rămâne la 1,78%, pe scadenţa la trei luni

Vineri 6 octombrie 2017. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a stagnat vineri, la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă.

Băncile nu-l mai ascultă pe Isărescu: Indicele Robor a scăzut imperceptibil, deşi BNR a injectat 9 mld. lei

Joi 5 octombrie 2017. Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a scăzut ieri uşor la 1,79%, de la nivelul de 1,8% înregistrat marţi. Indicele a rămas astfel peste nivelul dobânzii de politică monetară, care stagnează din luna mai 2015 la 1,75%. ROBOR la trei luni este dublu faţă de nivelul de la începutul anului.

BCE va cere băncilor din zona euro majorarea provizioanelor pentru credite neperformante

Miercuri 4 octombrie 2017. Banca Centrală Europeană (BCE) le va cere băncilor din zona euro să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi creditele neperformante şi ar putea prezenta măsuri suplimentare pentru a gestiona stocul de credite neperformante, a transmis, miercuri, instituţia, potrivit Reuters.

Intervenţia masivă a BNR nu a avut niciun efect în calmarea indicelui ROBOR. Astăzi, indicele a scăzut imperceptibil, la 1,79% faţă de 1,8% cu o zi în urmă

Miercuri 4 octombrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut uşor miercuri la 1,79%, de la 1,8% ieri, indicele rămânând astfel peste nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, de 1,75%, rămas neschimbat din august 2015.

Ofertă de nerefuzat: KRUK, agenţia poloneză de recuperare a creditelor, le spune clienţilor români că dacă îşi plătesc ratele primesc puncte de fidelitate

Marti 3 octombrie 2017. La aniversarea a 10 ani de activitate, KRUK România lansează o „ofertă imbatabilă” pentru clienţii români care nu îşi plătesc ratele, încercând să determine oamenii să alerge cu banii la bancă.

Indicele Robor îşi continuă ascensiunea şi ajunge marţi la 1,8%, cu 5,2% peste nivelul de luni

Marti 3 octombrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri.

Românii se îndatorează mai mult tocmai când dobânzile vor creşte: Stocul creditelor de consum în lei a crescut cu 800 mil. lei în august, cel mai bun ritm de creştere din acest an

Marti 3 octombrie 2017. Băncile şi-au adăugat în portofolii credite de consum în lei în valoare de 800 milioane de lei în luna august a acestui an, un nivel cu cu circa 60% mai mare decât în luna anterioară, arată datele agregate de BNR.

Robor începe săptămâna tot pe creştere, la 1,71%

Luni 2 octombrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, şi-a continuat creşterea şi astăzi, începând săptămâna la 1,71%, faţă de 1,58% vineri.

Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank: „Perioada în care am fost cu dobânzile aproape de zero este o anomalie, nu faptul că ROBOR creşte“

Luni 2 octombrie 2017. Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank, bancă plasată în top cinci după active, spune că oamenii încep să înţeleagă că ascensiunea ROBOR nu este ceva strict teoretic, ci un risc pe care trebuie să şi-l asume atunci când când iau credite cu dobândă variabilă.

Steven van Gröningen, CEO Raiffeisen Bank: Perioada cu dobânzi aproape de zero este o anomalie, nu creşterea ROBOR

Luni 2 octombrie 2017. Steven van Gröningen, CEO al Raiffeisen Bank, bancă plasată în top cinci după active, spune că oamenii încep să înţeleagă că ascensiunea ROBOR nu este ceva strict teoretic, ci un risc pe care trebuie să şi-l asume atunci când iau credite cu dobândă variabilă.

BNR introduce de pe 1 octombrie un nou regulament pentru creditele instante oferite de IFN-uri

Sambata 30 septembrie 2017. Banca Naţională a României (BNR) introduce de la 1 octombrie o normă prudenţială pentru creditele imediate oferite de instituţiile financiare nebancare (IFN), astfel încât dobânzile la aceste credite ar putea fi atenuate. IFN-uile vor fi obligate să-şi majoreze capitalul pe măsura dobânzilor cerute.

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR: „Vremea dobânzilor mici se termină. Evident că ne aşteptăm la rate mai mari”

Sambata 30 septembrie 2017. Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate BNR spune că vreme dobânzilor mici a apus, explicând că dobânzile nu au cum să rămâne la acelaşi nivel dacă creşte inflaţia. Această declaraţie vin în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte şi 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie, conform informaţiilor BNR.

De ce creşte Robor-ul? Ce spune Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen România: Până acum Robor-ul a fost neobişnuit de mic, acum urmează o corecţie, pentru că inflaţia va creşte şi vor veni presiuni dinspre buget

Vineri 29 septembrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, maximul din ultimii doi ani ş jumătate. Principala cauză a creşterii Robor din ultima perioadă a fost retragerea unei lichidităţi importante din piaţă, explică Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii ZF Live.

CEC Bank oferă dobândă fixă de 3,25% pe an şi comisioane zero la creditele din Programul Start-Up Nation

Joi 28 septembrie 2017. CEC Bank lansează o campanie promoţională pentru creditele punte acordate în Programul Start-Up Nation, prin care clienţii băncii care aplică pentru un astfel de împrumut până la finalul anului beneficiază de o dobândă fixă de 3,25% pe an şi garanţii acoperind maxim 80% din valoarea creditului garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Georgescu, BNR: Creditele acordate de IFN-uri au ajuns la 26,4 mld. lei în iunie 2017. Un sfert din finanţări a mers la populaţie

Joi 28 septembrie 2017. Stocul creditelor acordate de instituţiile financiar non-bancare (IFN-uri) a ajuns la 26,4 miliarde de lei în luna iunie a acestui an, ceea ce înseamnă 11% din totalul creditelor din economie (bănci şi IFN-uri), potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. Circa 25% din finanţările acordate de INF-uri sunt pentru populaţie.

BNR v-a avertizat că vor creşte dobânzile, dar nu aţi crezut: Dobânda Robor a urcat cu aproape 17% peste noapte faţă de valoarea de ieri, la un nou maxim record

Joi 28 septembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,46%, faţă de nivelul de 1,25% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor BNR.

Andrei Rădulescu, BT: Majorarea costurilor de finanţare ar putea duce la creşterea volumului creditelor restante

Miercuri 27 septembrie 2017. Majorarea costurilor de finanţare exprimă premisele creşterii volumului de credite restante în lunile următoare, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Atenţie! Roborul a făcut un salt de 9,6% într-o singură zi şi a ajuns la 1,25%

Miercuri 27 septembrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi.

BCR a aprobat primele credite de prefinanţare a afacerilor antreprenoriale din StartUp Nation

Marti 26 septembrie 2017. Banca Comercială Română (BCR) a aprobat primele dosare de finanţare în cadrul programului StartUp Nation, prin care instituţia oferă antreprenorilor o prefinanţare de 100% din alocaţia financiară nerambursabilă, la o dobândă de 3,5% pe an şi comisioane zero la operaţiunile curente.

Uitaţi de curs, cresc dobânzile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani şi creşte accelerat

Marti 26 septembrie 2017. Indicele Robor cu scandeţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,14%, maximul din ultimii doi ani, de pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%.

Veste bună pentru antreprenori: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a dat startul în acordarea garanţiilor pentru programul Start Up Nation

Luni 25 septembrie 2017. Două companii din producţie sunt primele beneficiare ale garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în vederea obţinerii creditelor punte destinate implementării proiectelor din Programul Start Up Nation.

Revine ofensiva creditării, dar pe dobânzi în creştere. BCR : Avem clienţi noi, studenţi şi pensionari

Luni 25 septembrie 2017. BCR, cea mai mare bancă locală după active, a acordat credite noi în valoare de 5,7 mld. lei, echivalentul a 1,3 mld. euro în intervalul ianuarie-august al acestui an. În condiţiile în care ritmul creditării se păstrează banca va închide anul cu un volum al finanţărilor noi de aproximativ 9 mld. lei.

Cresc ratele bancare: Indicatorul ROBOR la 3 luni a revenit la 1%, după 20 de luni sub acest prag

Luni 18 septembrie 2017. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Datorită creşterii economice, creditele toxice ale băncilor italiene scad accelerat

Miercuri 13 septembrie 2017. ​Volumul creditelor neperformante aflate în bilanţurile băncilor italiene a înregistrat o scădere record în luna iulie, semn că sectorul financiar slăbit al Italiei începe să beneficieze de pe urma creşterii economice mai puternice şi a interesului sporit al investitorilor, scrie Financial Times.

Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, despre situaţia din sistemul bancar: „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”

Vineri 8 septembrie 2017. Avem trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de 10 ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare, spune Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, într-un interviu pentru ZF.

Ce se întâmplă? Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, urcă la maximul ultimelor 5 luni

Marti 5 septembrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la şase luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat în ultima lună cu 0,07%, cel mai ridicat nivel din februarie 2016.

Provident cere la ANAF date despre clienţii cărora le dă credite

Luni 4 septembrie 2017. Provident extinde colaborarea cu ANAF astfel încât clienţii care solicită un credit pot alege verificarea în baza de date a Agenţiei în locul prezentării unei adeverinţe de venit, operaţiune care va permite evaluarea mai rapidă a posibilităţii clientului de a plăti ratele fără a se dezechilibra financiar.

Evaluare BNR: IMM-urile au luat credite de 11 mld. lei anul trecut de la bănci, de trei ori sub potenţial

Vineri 1 septembrie 2017. Băncile locale au acordat credite noi pentru companii mici şi mijlocii (IMM-uri) în valoare de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) anul trecut, de peste trei ori mai puţin decât potenţialul de creditare de 34 miliarde de lei, potrivit calculelor Băncii Naţionale.

Din dedesubturile uneia dintre cele mai spectaculoase operaţiuni de bailout bancar din Rusia: Banca Otkritie, adusă în pragul falimentului de o hemoragie de depozite, a fost folosită ca instrument pentru salvarea industriei petroliere ruse şi ajutată

Joi 31 august 2017. Cu credite ieftine de la banca centrală a Rusiei, Otkritie şi-a dublat activele peste noapte. A devenit chiar creditor al statului rus, iar printr-o schemă de tranzacţii complexe şi riscante, la limita siguranţei naţionale, a salvat Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Observatorii spun că ţinta băncii era să devină „to big to fail“.

Rata creditelor neperformante a scăzut în şase luni cu peste un punct procentual, ajungând până la 8,32%

Joi 31 august 2017. Prima jumătate a acestui an a adus o îmbunătăţire a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) din bilanţurile băncilor locale, indicatorul coborând cu 1,3 puncte procentuale, până la 8,32%, potrivit datelor BNR.

Cât cheltuie băncile cu trainingul fiecărui angajat: 900 de lei pe an

Miercuri 30 august 2017. Băncile locale au cheltuit în medie circa 900 de lei (200 euro) anul trecut pentru pregătirea fiecărui angajat, o sumă aproape dublă faţă de nivelul raportat în urmă cu zece ani, în perioada de boom a economiei şi a sistemului bancar, când toate băncile dădeau credite pe bandă rulantă.

BRD Groupe Société Générale, acord cu Fondul European de Investiţii pentru credite destinate IMM

Miercuri 23 august 2017. BRD Groupe Société Générale a încheiat un nou parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin intermediul căruia banca îşi extinde gama de produse de finanţare destinate IMM-urilor din România.

BRD alocă 140 mil.lei pentru finanţarea IMM-urilor, cu dobânzi şi garanţii reduse, printr-un parteneriat cu Fondul European de Investiţii

Miercuri 23 august 2017. BRD Groupe Société Générale oferă clienţilor IMM credite pentru finanţarea capitalului de lucru şi a proiectelor de investiţii, cu garanţii şi dobânzi reduse, în baza unui parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI), valoarea totală a fondurilor disponibile fiind de 140 milioane lei.

Ce au făcut băncile în S1 2017: Un profit record de 2,7 mld. lei şi active la un maxim de 400 mld. lei

Marti 22 august 2017. Sistemul bancar românesc a înregistrat în primul se­mes­tru un profit record, activele au atins un nivel ma­xim, ca şi solvabilitatea, în timp ce rata creditelor neperfor­man­te a continuat să scadă.

ZF Live. Aurelian Dochia, analist economic: Probabil dobânzile la creditele în lei vor începe să crească lent din toamnă; economia se îndreaptă spre o situaţie mai puţin stabilă

Vineri 18 august 2017. Chiar dacă economia României este mai bine pregătită acum pentru o criză, ea se îndreaptă uşor spre o situaţie mai puţin stabilă: deficitul bugetului public este sub presiune foarte mare în 2017 şi va continua să fie probabil şi în 2018.

Agricover Credit IFN a acordat fermierilor credite în valoare de 93,5 mil. euro în primul semestru al acestui an, cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Joi 17 august 2017. Agricover Credit IFN - divizia de finanţare a Agricover Holding, a acordat credite fermierilor în valoare de 421 mil. lei (93,5 mil. euro) în primul semestru al anului 2017, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, potrivit reprezentanţilor companiei.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter