Stiri despre credite

 

Cresc ratele bancare: Indicatorul ROBOR la 3 luni a revenit la 1%, după 20 de luni sub acest prag

Luni 18 septembrie 2017. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Datorită creşterii economice, creditele toxice ale băncilor italiene scad accelerat

Miercuri 13 septembrie 2017. ​Volumul creditelor neperformante aflate în bilanţurile băncilor italiene a înregistrat o scădere record în luna iulie, semn că sectorul financiar slăbit al Italiei începe să beneficieze de pe urma creşterii economice mai puternice şi a interesului sporit al investitorilor, scrie Financial Times.

Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, despre situaţia din sistemul bancar: „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”

Vineri 8 septembrie 2017. Avem trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de 10 ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare, spune Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, într-un interviu pentru ZF.

Ce se întâmplă? Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, urcă la maximul ultimelor 5 luni

Marti 5 septembrie 2017. Indicele Robor cu scadenţă la şase luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat în ultima lună cu 0,07%, cel mai ridicat nivel din februarie 2016.

Provident cere la ANAF date despre clienţii cărora le dă credite

Luni 4 septembrie 2017. Provident extinde colaborarea cu ANAF astfel încât clienţii care solicită un credit pot alege verificarea în baza de date a Agenţiei în locul prezentării unei adeverinţe de venit, operaţiune care va permite evaluarea mai rapidă a posibilităţii clientului de a plăti ratele fără a se dezechilibra financiar.

Evaluare BNR: IMM-urile au luat credite de 11 mld. lei anul trecut de la bănci, de trei ori sub potenţial

Vineri 1 septembrie 2017. Băncile locale au acordat credite noi pentru companii mici şi mijlocii (IMM-uri) în valoare de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) anul trecut, de peste trei ori mai puţin decât potenţialul de creditare de 34 miliarde de lei, potrivit calculelor Băncii Naţionale.

Din dedesubturile uneia dintre cele mai spectaculoase operaţiuni de bailout bancar din Rusia: Banca Otkritie, adusă în pragul falimentului de o hemoragie de depozite, a fost folosită ca instrument pentru salvarea industriei petroliere ruse şi ajutată

Joi 31 august 2017. Cu credite ieftine de la banca centrală a Rusiei, Otkritie şi-a dublat activele peste noapte. A devenit chiar creditor al statului rus, iar printr-o schemă de tranzacţii complexe şi riscante, la limita siguranţei naţionale, a salvat Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Observatorii spun că ţinta băncii era să devină „to big to fail“.

Rata creditelor neperformante a scăzut în şase luni cu peste un punct procentual, ajungând până la 8,32%

Joi 31 august 2017. Prima jumătate a acestui an a adus o îmbunătăţire a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) din bilanţurile băncilor locale, indicatorul coborând cu 1,3 puncte procentuale, până la 8,32%, potrivit datelor BNR.

Cât cheltuie băncile cu trainingul fiecărui angajat: 900 de lei pe an

Miercuri 30 august 2017. Băncile locale au cheltuit în medie circa 900 de lei (200 euro) anul trecut pentru pregătirea fiecărui angajat, o sumă aproape dublă faţă de nivelul raportat în urmă cu zece ani, în perioada de boom a economiei şi a sistemului bancar, când toate băncile dădeau credite pe bandă rulantă.

BRD Groupe Société Générale, acord cu Fondul European de Investiţii pentru credite destinate IMM

Miercuri 23 august 2017. BRD Groupe Société Générale a încheiat un nou parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin intermediul căruia banca îşi extinde gama de produse de finanţare destinate IMM-urilor din România.

BRD alocă 140 mil.lei pentru finanţarea IMM-urilor, cu dobânzi şi garanţii reduse, printr-un parteneriat cu Fondul European de Investiţii

Miercuri 23 august 2017. BRD Groupe Société Générale oferă clienţilor IMM credite pentru finanţarea capitalului de lucru şi a proiectelor de investiţii, cu garanţii şi dobânzi reduse, în baza unui parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI), valoarea totală a fondurilor disponibile fiind de 140 milioane lei.

Ce au făcut băncile în S1 2017: Un profit record de 2,7 mld. lei şi active la un maxim de 400 mld. lei

Marti 22 august 2017. Sistemul bancar românesc a înregistrat în primul se­mes­tru un profit record, activele au atins un nivel ma­xim, ca şi solvabilitatea, în timp ce rata creditelor neperfor­man­te a continuat să scadă.

ZF Live. Aurelian Dochia, analist economic: Probabil dobânzile la creditele în lei vor începe să crească lent din toamnă; economia se îndreaptă spre o situaţie mai puţin stabilă

Vineri 18 august 2017. Chiar dacă economia României este mai bine pregătită acum pentru o criză, ea se îndreaptă uşor spre o situaţie mai puţin stabilă: deficitul bugetului public este sub presiune foarte mare în 2017 şi va continua să fie probabil şi în 2018.

Agricover Credit IFN a acordat fermierilor credite în valoare de 93,5 mil. euro în primul semestru al acestui an, cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Joi 17 august 2017. Agricover Credit IFN - divizia de finanţare a Agricover Holding, a acordat credite fermierilor în valoare de 421 mil. lei (93,5 mil. euro) în primul semestru al anului 2017, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, potrivit reprezentanţilor companiei.

Scădere inexplicabilă: Băncile au acordat cu 13% mai puţine credite ipotecare în S1

Miercuri 16 august 2017. Băncile locale au aprobat credite ipotecare noi în lei în valoare de 5,4 miliarde de lei (1,2 mld. euro) în intervalul ianuarie-iunie al acestui an, ceea ce înseamnă o scădere de circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor BNR.

Al optulea trimestru consecutiv de creştere: Cererea pentru credite din partea companiilor a crescut în T2

Marti 15 august 2017. Companiile au început să fie tot mai interesate de finanţarea bancară, cererea de credite înregistrând un avans semnificativ în perioada martie-iunie a acestui a an, arată rezultatele unui sondaj în rândul băncilor locale realizat de BNR.

BCR, cea mai mare bancă din România, a încheiat primul semestru cu un profit net de 305 milioane lei

Vineri 4 august 2017. BCR, cea mai mare bancă din România, parte a Erste Group, a încheiat primul semestru cu un profit net de 305 milioane lei ((67,4 milioane euro), faţă de 636 milioane lei în perioada similară a anului trecut, scădere determinată în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii, precum şi a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante, a anunţat vineri banca.

Cu lecţia dezastrului elveţian învăţată, Cehia a reuşit să îşi apere coroana şi economia, iar acum face istorie dând startul în UE la scumpirea creditelor

Vineri 4 august 2017. Economia cehă, trecută prin comunism şi inclusă acum în rândul celor dezvoltate, creşte pe bazele cererii interne şi externe.

Start-Up Nation: Banca Transilvania oferă credite punte şi pachet de servicii antreprenorilor

Luni 31 iulie 2017. Banca Transilvania anunţă că a semnat luni, 31 iulie, convenţia în vederea implementării Programului Start-Up Nation şi prezintă ce cuprinde Pachetul BT Start-Up Nation, inclusiv dobânda şi comisioanele pentru creditul punte.

PeliFilip îi asistă pe grecii de la NBG în procesul de vânzare a Băncii Româneşti către OTP

Vineri 28 iulie 2017. Casa de avocatură PeliFilip asistă grupul elen National Bank of Greece (NBG) în tranzacţia de vânzare către OTP Bank România a pachetului de acţiuni deţinut la Banca Românească, reprezentând 99,28% din capitalul social şi a unui portofoliu de credite.

Depozitele populaţiei şi ale firmelor aveau la finele primului semestru o creştere de 7,5%, aproape dublă faţă de avansul creditelor. Însă ascensiunea s-a temperat

Joi 27 iulie 2017. Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci în lei şi valută au ajuns în luna iunie la un sold de 278,9 mld. lei, în creştere cu 7,5% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă de anul trecut. Ritmul de creştere a soldului depozitelor este aproape dublu faţă de cel al creditelor, însă ascensiunea s-a mai temperat.

BRD finanţează fermierii cu până la 80% în baza subvenţiilor APIA

Marti 25 iulie 2017. Fermierii beneficiari de subvenţii pe hectar (SAPS), de plăţi redistributive pentru înverzire, precum şi beneficiarii măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală, vor putea accesa credite-punte de la BRD Groupe Societe Generale în valoare de până la 80% din suma de încasat de la APIA, cu o marjă de dobândă de 2 puncte procentuale peste indicele ROBOR la şase luni şi cu un comision de acordare de 1%.

Un membru al boardului BNR propune înfiinţarea unei autorităţi care să monitorizeze conduita băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor private de pensii, brokerilor şi să prevină apariţia unor produse de tipul creditelor în franci elveţie

Miercuri 19 iulie 2017. Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost vicepreşedinte al ASF, propune înfiinţarea în România a unui organism care să se ocupe de supravegherea conduitei furnizorilor de servicii financiare – bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiţii, brokeri.

Consultanţi imobiliari: Preînchirierea este esenţială pentru un proiect de birouri finanţat prin credite. Băncile cer un grad de ocupare de minimum 30-50%

Miercuri 19 iulie 2017. Dezvoltatorii de proiecte office mizează tot mai mult pe etapa de preînchiriere a imobilelor, mai ales în condiţiile în care fi­nan­ţarea bancară depinde de gra­dul de ocupare a unei clă­diri chiar înainte de de­ma­rarea lucrărilor la aceasta.

CEC Bank a încheiat o convenţie cu APIA pentru a oferi credite în baza subvenţiilor agricole

Marti 18 iulie 2017. CEC Bank a anunţat, marţi, semnarea unui parteneriat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru schemele de sprijin aferente campaniei 2017 (plata unică pe suprafaţă - SAPS, plata redistributivă, plata pentru înverzire, Măsurile compensatorii de dezvoltare rurală).

Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia

Luni 17 iulie 2017. Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia, în contextul în care instituţia trebuie să scape, până la finalul anului, de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro, a declarat noul director general, Christos Megalou, într-un interviu pentru Bloomberg.

ZF Live. Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff&Asociaţii şi Radu Dumitrescu, partener Deloitte România: Băncile preferă să vândă NPL-uri cu 60% discount în loc să renegocieze datoria cu clientul, de teama contagiunii

Luni 17 iulie 2017. Băncile preferă să vândă por­to­foliile de credite neper­for­mante (NPL-uri) cu un discount de până la 60% faţă de valoarea no­­­minală a creditului, în loc să re­­­ne­gocieze cu debitorul o reducere a da­to­riei, de teama contagiunii cu restul por­to­fo­­liu­­lui de împrumuturi, a spus la ZF Live Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii.

BNR: Unu din trei angajaţi din bănci dă credite. 11.700 de angajaţi din bănci au pe mână creditarea populaţiei, iar de firme se ocupă 8.800 de ofiţeri de credit

Miercuri 12 iulie 2017. Aproximativ 20.500 de an­gajaţi din sectorul ban­car, adică apro­ximativ 37% din numărul total de salariaţi, sunt impli­caţi în activitatea de creditare, cei mai mulţi având pe mână gestionarea împrumuturilor pentru populaţie, potrivit unor date agregate de Banca Naţională.

APS a achiziţionat de la Hellenic Bank divizia de gestionare a portofoliului imobiliar şi de administrare a creditelor neperformante, tranzactie de 20 mil.euro

Marti 11 iulie 2017. APS Holding a preluat divizia de gestionare a portofoliului imobiliar şi de administrare a creditelor neperformante de la Hellenic Bank Public Company Ltd, în urma unei tranzacţii de 20,6 milioane euro, partea de împrumuturi urmând să fie gestionată de o nouă entitate, APS Debt Servicing Cyprus Ltd (APS Cipru).

Dramatic: Peste cinci milioane de români sunt eligibili pentru produse bancare, dar nu au niciunul

Vineri 7 iulie 2017. Aproximativ cinci milioane de români sunt eligibili pentru a accesa produse bancare, (conturi curente, credite sau depozite), însă nu au nicio relaţie cu banca, această situaţie fiind în principal rezultatul economiei subterane, susţin specialiştii prezenţi pe 4 şi 5 iulie la evenimentul ZF Bankers Summit’17.

Bancherii trec de la obsesia pentru curăţarea bilanţurilor la obsesia pentru clienţi. Numărul de clienţi va creşte, însă mai importante sunt modul în care băncile vor trata clienţii şi trecerea la servicii personalizate

Miercuri 5 iulie 2017. După curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante adu­na­te în anii de criză şi revenirea pe profit, bankingul românesc intră în­tr-o nouă etapă în care ac­cen­tul se va pune pe client şi pe oferirea de ser­vicii personalizate.

ZF Bankers Summit 2017: Care vor fi creditele imobiliare pe care le vor promova băncile în următorii ani? Cum va fi înlocuit programul “Prima Casă”? Cum vor reacţiona clienţii la creşterea dobânzilor la lei?

Marti 4 iulie 2017. Principalii bancheri de retail de pe piaţă vor discuta miercuri la Zf Bankers Summit 2017, ziua a doua, despre creditele imobiliare şi creditele de consum.

Florin Şandor, Vicepreşedinte, Intesa Sanpaolo Bank: Creditarea nu a fost pe măsura creşterii economice

Marti 4 iulie 2017. Creditarea nu a fost pe măsura creşterii economice. De exemplu, industria auto, cea de componente, a atras multe investiţii, majoritatea insă finanţate cu credite de la compania-mamă, a spus Florin Şandor, Vicepreşedinte, Intesa Sanpaolo Bank la ZF Bankers 2017.

François Bloch, CEO, BRD-SocGen: Băncile sunt pregătite pentru business. Agricultura, producţia, IT şi sectorul medical sunt principalele domenii unde există potenţial de creditare

Marti 4 iulie 2017. Sistemul bancar local este pregătit pentru finanţarea businessului, este robust, are lichiditate suficientă şi s-a curăţat de creditele neperformante, a declarat François Bloch, CEO, BRD-SocGen în cadrul ZF Bankers Summit 2017.

Sergiu Manea, CEO BCR: „Nu suntem fonduri monetare. Suntem bănci care trăiesc din finanţarea economiei reale”

Marti 4 iulie 2017. Băncile trăiesc din acordarea de credite, din finanţarea economiei reale, şi nu sunt fonduri monetare foarte confortabile cu investiţiile în titluri de stat, consideră Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active. El susţine că ofertă există pe partea de creditare, însă problema este cererea eligibilă.

Guvernatorul BNR : De ce se plâng firmele că finanţarea bancară este scumpă? Bancherii dau credite cu dobândă nominală de 3%

Marti 4 iulie 2017. Băncile comerciale locale dau credite ieftin în prezent, astfel că justificarea firmelor potrivit cărora finanţarea bancară este scumpă nu este valabilă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la ZF Bankers Summit 2017.

Cum arată sistemul bancar românesc, la zi

Marti 4 iulie 2017. Cu o pondere de numai 52% în PIB, în scădere, sistemul bancar din România a rămas în urmă faţă de creşterea economică. Raportul supraunitar între depozite şi credite de 80% arată că băncile nu reuşesc să plaseze banii în economie, ci fie îi duc la Ministerul Finanţelor prin achiziţia titlurilor de stat pentru finanţarea bugetului, fie îi ţin la BNR.

Veşti bune pentru cei care vor să îşi cumpere o locuinţă: BRD a primit un nou plafon pentru Prima Casă, prin care acordă credite noi în valoare de 315,4 mil de lei

Luni 3 iulie 2017. BRD a primit un nou plafon, de 157,7 milioane de lei, în programul Prima Casă, putând să acorde credite noi în valoare de 315,4 milioane de lei.

Românii s-au împrumutat doar în luna mai cu 800 mil. lei pentru credite de consum, maximul ultimelor şase luni

Vineri 30 iunie 2017. Băncile locale au vândut în luna mai credite de consum şi pentru alte scopuri în lei în valoare de aproximativ 800 mil. lei, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimele şase luni.

Ce prevede noul program de guvernare propus de PSD

Joi 29 iunie 2017. PSD a prezentat joi noul program de guvernare care prevede printre altele creşterea salariului minim, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, schimbări în colectarea TVA, acordarea unor credite fără dobândă pentru tineri şi introducerea unei taxe pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei.

Soldul creditelor ipotecare în lei, creştere cu 930 mil. lei în mai

Joi 29 iunie 2017. Stocul creditelor pentru achiziţia de locuinţe în lei s-a majorat cu 930 mil. lei în luna mai a acestui an, aceasta fiind cea mai mare creştere lunară înregistrată în acest an. Spre comparaţie, media lunară a finanţărilor noi adaugăte din intervalul ianuarie-aprilie se situa la aproximativ 600 mil. lei.

OTP Bank România lansează două credite pentru domeniul agricol, în parteneriat cu Groupama Asigurări

Miercuri 28 iunie 2017. OTP Bank România lansează două produse de finanţare dedicate clienţilor persoane juridice care desfăşoară activităţi în domeniul agricol - Creditul Anotimpul tău – fără garanţii imobiliare şi Creditul Anotimpul tău – parţial garantat.

Depozitele populaţiei şi ale firmelor au făcut în cinci luni un salt de 9%, triplu faţă de creşterea creditelor

Marti 27 iunie 2017. Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci în lei şi valută au ajuns în luna mai la un sold de 279,5 mld. lei, în creştere cu 9,1% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă de anul trecut. Ritmul de creştere al soldului depozitelor este triplu faţă de cel al creditelor.

Banca Angliei le-a cerut băncilor britanice o capitalizare de 11,4 miliarde de lire pentru a-şi proteja finanţele faţă de riscurile unor credite neperformante

Marti 27 iunie 2017. Banca Angliei a cerut băncilor să găsească o capitalizare totală de 11,4 miliarde de lire în următoarele 18 luni, pentru a-şi proteja finanţele faţă de riscurile unor credite neperformante, relatează BBC News.

Un nou produs de creditare de la Banca Transilvania: Credite imobiliare cu dobândă avantajoasă pentru locuinţe cu consum redus de energie

Marti 27 iunie 2017. Banca Transilvania acordă credite imobiliare în lei şi euro prin intermediul unei facilităţi BERD destinată investiţiilor în eficienţă energetică în sectorul rezidenţial. Împrumutul se poate obţine pentru achiziţionarea unei locuinţe cu consum redus de energie sau pentru construire.

CEC Bank a vândut credite neperformante de 541 mil. lei către Kruk la un discount de 83%

Vineri 23 iunie 2017. CEC Bank, a şasea bancă după active, a vândut un pachet de credite de consum şi carduri de credit neper­formante în valoare brută de 541,4 mil. lei (120 mil. euro) anul trecut pentru care a încasat 94 mil. lei, ceea ce în­seamnă un discount de 83%, potrivit situaţiilor financiare anuale ale băncii.

Guvernatorul BNR îndeamnă din nou băncile să crediteze economia: Rolul esenţial al băncilor într-o economie este să facă banii să circule, nu să băltească

Joi 22 iunie 2017. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat ieri un nou apel către bancheri să finanţeze economia, recomandându-le să apese mai mult pe pedala accelerării creditării, în special pentru companii, în condiţii de flexibilitate, dar şi de prudenţă.

Peste 3.700 de IMM-uri vor beneficia de credite din fondurile alocate băncilor locale de către BEI şi FEI

Miercuri 21 iunie 2017. Un număr de circa 3.700 de companii mici şi mijlocii (IMM-uri) vor putea accesa credite pentru investiţii noi şi capital de lucru din fondurile în valoare de 400 mil. euro alocate băncilor locale de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul European de Investiţii (FEI), potrivit estimărilor oficialilor celor două instituţii.

BNR: Efortul băncilor de a sprijini debitorii nu a fost întotdeauna eficient, 75% din creditele restructurate fiind neperformante

Marti 20 iunie 2017. Volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la 16,6 mld. lei (circa 3,7 mld. euro), însă tendinţa este de scădere com­parativ cu anii anteriori în urma curăţării bilan­ţurilor de credite neperformante, inclusiv restructurate, potrivit BNR.

Şase bănci primesc 400 mil. euro de la BEI şi FEI pentru IMM-uri. Băncile vor acorda aceste credite pentru noi investiţii şi pentru capital de lucru

Marti 20 iunie 2017. Şase bănci locale printre care Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, BCR, Banca Transilvania, Bancpost şi ING vor semna mâine acorduri operaţionale cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul European de Investiţii (FEI) prin care vor primi fonduri în valoare de 400 milioane de eu­ro pentru finanţarea companiilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

ANAF: Băncile au vândut credite neperformante pentru sume foarte mici

Vineri 16 iunie 2017. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut recent o inspecţie la instituţiile bancare, constatând nereguli în ceea ce priveşte vânzarea creditelor neperformante şi deducerea unor cheltuieli, au precizat reprezentanţii instituţiei, la solicitarea MEDIAFAX.

Sistemul care conectează băncile de ANAF, nefuncţional. Cei care vor credite aduc adeverinţe

Miercuri 14 iunie 2017. Din 12 iunie sistemul informatic care conectează băncile la baza de date ANAF nu mai funcţionează, desfăşurându-se lucrări de mentenanţă. Fiscul recomandă solicitanţilor de credite să aducă adeverinţe de la angajator, până la remedierea situaţiei.

Băncile din România cu capital austriac, italian şi grecesc creditează în primul rând companiile. Austriecii şi francezii domină retailul

Miercuri 14 iunie 2017. Băncile cu capital austriac, francez, italian şi grecesc şi-au diminuat în ultimul an finanţările acordate com­paniilor, în timp ce băncile cu capital olandez au ma­jorat uşor creditele corporate

Constatarea BNR: Marjele ridicate rămân o trăsătură a modelului de funcţionare al băncilor din România. Peste 56% din veniturile din dobânzi sunt legate de creditele populaţiei

Marti 13 iunie 2017. Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de profit a băncilor, au revenit pe creştere în 2016. În cinci ani, scădere de 8,4%.

Dana Demetrian, vicepre­şe­dinte executiv al BCR: Băncile mai au nevoie de circa un an şi jumătate pentru a di­rec­ţiona clienţii dinspre Prima Casă către creditele ipotecare standard

Joi 8 iunie 2017. Băncile vor mai avea nevoie de circa un an şi jumătate pentru a di­rec­ţiona clienţii dinspre Prima Casă către creditele ipotecare standard, în condiţiile în care deocamdată tinerii nu pot încă accesa un produs ipotecar când intră în câmpul muncii, a spus Dana Demetrian, vicepre­şe­dinte executiv al BCR

Dana Demetrian, BCR: Am aprobat credite „Prima casă“ pentru 6.000 de clienţi în 2017

Joi 8 iunie 2017. BCR, cea mai mare bancă locală după active, a aprobat credite ipotecare „Prima casă“ pentru circa 6.000 de clienţi din plafonul alocat pentru acest an şi epuizat la numai o lună de la distri­bui­re, a afirmat Dana Demetrian, vicepre­şe­dinte executiv al BCR.

Cât de expuse sunt băncile din România faţă de stat. România este pe podiumul european după expunerea băncilor pe titluri de stat şi credite acordate statului

Joi 8 iunie 2017. Finanţarea sectorului public este concentrată la nivelul sectorului bancar, primele cinci instituţii de credit deţinând aproximativ 70% din instrumentele de natura datoriei ale administraţiei publice.

Băncile locale, la mâna statului: Expunerea pe titluri de stat şi credite pentru stat: 23% din active

Joi 8 iunie 2017. Ponderea în total active a de­ţi­nerilor de titluri de stat ale băncilor au­tohtone şi a creditelor acordate de că­tre acestea sectorului guverna­men­tal a urcat la sfârşitul anului trecut la 23%, plasând România pe podium în Uniu­nea Europeană (UE).

Câte credite în franci mai au românii: numărul debitorilor a scăzut la 37.907, iar soldul este de 5,4 mld. lei, la jumătate faţă de 2014

Joi 8 iunie 2017. Numărul persoanelor fizice care mai au credite în franci elveţieni a coborât la sfârşitul primului trimestru la 37.907, la jumătate faţă de ni­ve­lul din 2014, înainte ca francul să crească pu­ternic în raport cu leul.

Divizia de investiţii a Băncii Mondiale înprumută Alpha Bank cu 50 mil. euro în vederea susţinerii creditării ipotecare

Miercuri 7 iunie 2017. International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, acordă instituţiei Alpha Bank un împrumut de 50 de milioane de euro, în vederea susţinerii acordării de credite ipotecare şi pentru a contribui la extinderea accesului la finanţare pentru potenţialii proprietari de locuinţe din România.

O problemă care nu se mai termină: Băncile mai au în bilanţuri credite neperformante de peste 25 mld. lei

Joi 1 iunie 2017. Băncile locale mai au în bilanţuri credite neperfor­man­te în valoare de 25,1 miliarde de lei (5,6 mld. euro), potrivit datelor Băncii Na­ţio­nale.

Economist-şef BCR: Calitatea portofoliilor de credite noi pare să fie superioară stocului de credite. Acum avem de-a face cu încredere, dar cu asumare de risc

Joi 1 iunie 2017. Băncile au o capitalizare confor­ta­bilă, iar calitatea portofoliului de credite noi pare să fie superioară stocului de cre­dite şi chiar dacă există o accelerare a creditării în zona populaţiei sunt anali­za­te şi riscurile, susţine Horia Braun, economistul-şef al BCR.

De ce se încinge piaţa imobiliară: românii se înghesuie să ia credite stimulaţi de programul Prima casă

Vineri 26 mai 2017. Accelerarea preţurilor locuinţelor, perce­pută de BNR ca un factor de ameninţare la stabilitatea financiară, este alimentată de cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima casă, cerere care se vede în evoluţia stocului finan­ţărilor, precum şi la nivelul activităţii încărcate a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care emite garanţiile guvernamentale.

Riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au diminuat ca număr şi intensitate. BNR: Principalul risc este extern - deteriorarea încrederii investitorilor. Şi apare un risc nou: accelerarea preţurilor imobiliare

Vineri 26 mai 2017. Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă şi riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, iar Ro­mâ­nia nu mai are niciun risc siste­mic sever, după deciziile Curţii Constituţionale care au temperat posibilele efecte ale legii dă­rii în plată şi legii conversiei creditelor, re­iese din cel mai recent Raport asupra sta­bilităţii fi­nanciare realizat de Banca Naţională.

Economia creşte banii băncilor din România. Creşterea creditării rămâne modestă, doar 3,2%, în aprilie. Noii bancheri au devenit furnizorii şi IFN-urile şi băncile din afară

Joi 25 mai 2017. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a continuat să avanseze într-un ritm modest, susţinută exclusiv de ascensiunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt în continuare în declin.

Critică fără precedent la adresa bancherilor: Scopul băncilor este să dea credite companiilor nu să stea pe garanţiile statului la Prima Casă sau la titlurile de stat

Miercuri 24 mai 2017. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, spune că vina pentru scăderea intermediarii financiare din România la unul din cele mai scăzute niveluri din Europa, numai 29 la sută din PIB, aparţine şi băncilor, care nu fac îndeajuns pentru creşterea creditării companiilor, în condiţiile în care mai există spaţiu pentru acest lucru.

Guvernatorul BNR recomandă băncilor să dea credite mai multe, dar în condiţii de prudenţă. „Numai din plăţi şi schimburi valutare nu aveţi cum să faceţi profit“

Marti 23 mai 2017. „Acţionarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe: ce faceţi cu atâta capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au întrebat, or să vă întrebe“, a transmis Isărescu bancherilor.

Raiffeisen a raportat un profit de 21 mil. euro în T1, în scădere cu 25%

Joi 18 mai 2017. Raiffeisen Bank România, un jucător de top 5, a reu­şit să majoreze în primul trimestru creditele, însă veniturile au fost în scădere, iar profitul net a coborât la 21 mil. euro.

Asociaţia Română a Băncilor: 80% dintre IMM-uri nu au avut niciodată credite bancare

Marti 16 mai 2017. Slaba creditare a IMM-urilor este o problemă de cerere, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, Preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. "Universul IMM-urilor pe care băncile le pot finanţa este relativ mic în România", a spus Dănescu.

IMM-urile din România pot accesa credite de 177 mil.euro în baza unui acord între Fondul European de Investitii şi Raiffeisen Bank

Miercuri 10 mai 2017. Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un acord în urma căruia banca poate să acorde 800 de milioane lei (aproximativ 177 milioane euro) sub forma de credite pentru afacerile mici si mijlocii din România.

Carlo Vivaldi, şeful diviziei ECE a UniCredit: Lucrăm la reducerea ratei de credite neperformante nu doar în România, ci în întreaga regiune

Miercuri 10 mai 2017. UniCredit urmăreşte reducerea ratei creditelor neperformante NPL în România şi în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, a declarat Carlo Vivaldi, şeful diviziei ECE a UniCredit.

Andrei Rădulescu, BT: Marjele de dobândă au crescut în martie la credite şi depozite lei şi au scăzut la euro

Marti 9 mai 2017. Evoluţia marjelor de dobândă din sectorul bancar vor fi influenţate pe termen scurt de semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România), dar şi de evoluţia percepţiei de risc investiţional pe plan intern, sunt de părere analiştii Băncii Transilvania, după ce BNR a publicat evoluţia dobânzilor în primul trimestru, statisticile indicând continuarea divergenţei între componentele RON (în creştere spre valorile maxime din perioada pre-criză) şi EUR (în scădere).

Cum arată bilanţul la T1 a celei mai mari bănci din România. BCR, creditele de retail noi au crescut în T1, dar au scăzut creditele noi pentru companii, politica băncii fiind de a finanţa afaceri de o calitate mai bună

Marti 9 mai 2017. BCR, cea mai mare bancă locală după active, a acordat credite noi pentru populaţie şi companii în valoare de 1,7 miliarde de lei (378 mil. euro) în perioada ianuarie-martie a acestui an, în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 43,4 mil.euro; creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 1,3%

Luni 8 mai 2017. BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 196,3 milioane lei (43,4 milioane euro), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de îmbunătăţirea portofoliului de creditese arată în raportul BCR.

Furnizorul de credite de consum Provident a redevenit membru al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România

Luni 8 mai 2017. Provident Financial România, unul dintre cei mai mari furnizori de credite de consum acordate pe termen scurt de pe piaţa locală, a redevenit membru cu drepturi depline al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB România), organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2004, care îşi propune să-şi desfăşoare activitatea în vederea stabilirii unui mediu de afaceri mai bun şi a unui cadru profesionist pentru piaţa de servicii financiare din România.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu trebuie să omorâm definitiv creditul în valută. "Sunt companii, cum ar fi exportatorii, sau persoane fizice care au venituri în valută şi au tot dreptul să ia credite în valută"

Luni 8 mai 2017. Scăderea ponderii cre­ditului în valută spre 40%, consolidarea re­zervelor valutare „peste nivelul adecvat“ şi îmbunătăţirea structurii aces­tora au determinat conducerea Băncii Naţionale să reducă rata rezervelor minime obligatorii la valută de la 10% la 8%.

Un nou produs de creditare pe piaţa din România: „Până în toamnă vom lansa credite online care vor putea fi accesate chiar şi dintr-un taxi“

Duminica 7 mai 2017. Idea Bank România, instituţie de credit cu cotă de piaţă redusă deţinută de polonezii de la Getin Holding, in­ten­ţionează ca până în toamna anului 2017 să acorde online împrumuturi de până la 100.000 de lei, disponibile şi pentru persoanele fizice care nu sunt clienţi ai băncii, ceea ce înseamnă că micul jucător ar putea să devină prima bancă din România cu un astfel de produs la doar doi ani după ce a reintrodus moda creditelor cu buletinul.

Sprijin pentru micile afaceri, prin programul IMM INVEST ROMANIA

Vineri 5 mai 2017. IMM vor beneficia de sprijin pentru acces la finanţare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiţii şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru, prin „Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMANIA”.

Erste Group a raportat un profit net de 262,2 mil. euro în T1, toate subsidiarele fiind pe plus

Vineri 5 mai 2017. Erste Group a raportat un profit net de 262,2 mil. euro primul trimestru, în contextul în care volumul creditelor a crescut într-un ritm stabil, în special în segmentul de retail, costurile de risc sunt la minime istorice, iar calitatea activelor a rămas foarte bună, cu o rată a creditelor neperformante de sub cinci procente, se arată în raportul financiar al grupului austriac.

BRD, profit de 307 mil. lei în T1, de cinci ori mai mare, din controlul provizioanelor şi a cheltuielilor. Acţiunile au crescut cu 4,2% pe Bursă

Vineri 5 mai 2017. Producţia creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 17% datorită creditelor de consum. Activele băncii au crescut cu 8% faţă de T1 2016, dar au scăzut cu 1% faţă de decembrie 2016.

Întoarcere în timp. Cum a evoluat ponderea creditelor în PIB în 20 de ani. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu, printre cele mai scăzute din UE

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Întoarcere în timp. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut la 29%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Donald Trump analizează posibilitatea fragmentării băncilor mari din Statele Unite

Luni 1 mai 2017. Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luni după-amiază că analizează posibilitatea fragmentării băncilor mari din Statele Unite, în cadrul eforturilor post-criză de a separa creditele de consum de cele pentru investiţii, relatează site-ul agenţiei Bloomberg.

Kaczmarek, preşedinte Idea Bank: „Până în toamnă vom lansa credite online care vor putea fi accesate chiar şi dintr-un taxi“

Luni 1 mai 2017. Idea Bank România, instituţie de credit cu cotă de piaţă redusă deţinută de polonezii de la Getin Holding, in­ten­ţionează ca până în toamna anului 2017 să acorde online împrumuturi de până la 100.000 de lei, disponibile şi pentru persoanele fizice care nu sunt clienţi ai băncii, ceea ce înseamnă că micul jucător ar putea să devină prima bancă din România cu un astfel de produs la doar doi ani după ce a reintrodus moda creditelor cu buletinul.

UniCredit lansează o ofertă de finanţare privind achiziţionarea de sisteme independente de încălzire şi apă caldă pentru locuitorii din Galaţi

Vineri 28 aprilie 2017. UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a grupului UniCredit, lansează o ofertă specială de finanţare privind achiziţionarea de sisteme independente de încălzire şi apă caldă pentru locuitorii din Galaţi.

Raiffeisen Bank a acordat peste 350 milioane de euro credite IMM, în baza acordurilor cu Fondul European pentru Investiţii

Marti 25 aprilie 2017. Raiffeisen Bank a acordat peste 350 de milioane de euro IMM-urilor în cadrul iniţiativelor JEREMIE, fondurile acoperind atât finanţarea activităţii curente, cât şi a investiţiilor, pe termen mediu şi lung.

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci. Creditele bancare reprezintă sub 10% din finanţările companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele comerciale şi externe

Marti 25 aprilie 2017. Ponderea creditelor bancare re­pre­zintă aproximativ 10% din bi­lanţul companiilor, sub nivelul îm­prumuturilor de la acţionari, al creditelor externe sau comer­cia­le, care cumulat depăşesc 40%. Capitalu­ri­le proprii ale firmelor au o pondere de apro­ximativ 30%.

Polonezii de la Kruk, care se ocupă cu recuperarea creditelor, au închiriat peste 10% din Timpuri Noi Square

Marti 25 aprilie 2017. Dezvoltatorul Vastint, divizia imobiliară a Inter IKEA, a semnat un contract de închiriere pentru 4.000 mp de spaţii de birouri în cadrul ansamblului Timpuri Noi Square din Bucureşti cu divizia locală a grupului polonez Kruk, activ pe piaţa recuperării de creanţe. Proiectul de birouri format din două clădiri cu o suprafaţă de 33.000 mp va fi operaţional în iunie.

Creşterea creditelor continuă să fie mult mai lentă decât cea a depozitelor. Există potenţial de creditare: raportul credite/ depozite a fost în februarie de numai 81%

Luni 24 aprilie 2017. l Nivelul scăzut al raportului credite/depozite arată că există spaţiu pentru intensificarea creditării l Băncile au şi baza de capital şi lichiditatea necesare pentru finanţarea economiei, după cum au recunoscut şi bancherii l De ce sectorul privat şi sectorul public, populaţia şi companiile nu beneficiază de dobânzile aflate la minime istorice?

Românii au obosit să mai ia credite? finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

Sambata 22 aprilie 2017. Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice

Vineri 21 aprilie 2017. Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR.

Orange atacă piaţa bancară şi vrea să dea credite

Vineri 21 aprilie 2017. Gigantul francez Orange, unul din­tre cei mai mari jucători de pe piaţa glo­bală de telecomunicaţii şi liderul pieţei de telefonie mobilă din România, va lan­sa pe plan local în prima parte a anului 2018 şi segmentul de servicii financiare adău­gând în ofertă carduri, ser­vicii de plăţi şi acor­darea de împru­muturi pe termen scurt.

Orange va lansa în prima parte a anului 2018 servicii financiare în România. Vom oferi credite pe termen scurt şi plăţi, dar nu vom lua şi depozite

Joi 20 aprilie 2017. Gigantul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de telecomunicaţii, va lansa în prima parte a anului 2018 servicii financiare în România fără a aplica însă şi pentru obţinerea unei licenţe bancare, care i-ar permite companiei să atragă şi depozite de la populaţie, a declarat Gervais Pellisier, CEO adjunct şi director executiv pentru operaţiunile din Europa ale grupului Orange.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că investigaţia din Polonia face parte dintr-o campanie de calomniere politică

Miercuri 19 aprilie 2017. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, miercuri, că Guvernul de dreapta din Polonia încearcă să-l discrediteze, în condiţiile în care este audiat ca martor într-un dosar care vizează serviciile secrete militare poloneze, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Creditarea dă semne de oboseală: finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

Miercuri 19 aprilie 2017. Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Numărul notificărilor de dare în plată a crescut la 7.000. Valoarea creditelor este de 2 mld. lei

Numărul notificărilor de dare în plată a crescut la 7.000. Valoarea creditelor este de 2 mld. leiMiercuri 15 martie 2017. Numărul notificărilor pe Legea privind darea în plată era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

​Indicele Robor a început să se mişte. Se va simiţi creşterea în rata creditelor?

Miercuri 26 octombrie 2016. Indicatorul Robor la trei luni, în fucţie de care se calculează costul creditelor de retail în lei, a crescut astăzi cu 0,03 puncte procentuale faţă de şedinţa de marţi, până la 0,72% pe an.

Creditarea privată a început să crească din nou în septembrie. „Acum băncile au devenit mai agresive şi pe segmentul creditelor ipotecare.“

Miercuri 26 octombrie 2016. Băncile aveau la finalul lunii septembrie a acestui an un stoc de credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216,8 miliarde de lei (48,7 mld. euro), cu circa 1,4 mi­liar­de de lei mai mult decât luna trecută, potrivit datelor BNR.

​Creditarea privată a crescut cu 1,2%, până la 216,8 miliarde de lei în septembrie

Marti 25 octombrie 2016. Stocul creditelor acordate de băncile locale populaţiei şi companiilor a crescut cu 1,2% în luna septembrie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 216,8 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Piaţa creditelor neperformante, în fierbere: 3-4 tranzacţii în valoare totală de peste un miliard de euro se „tranşează“ acum. Există li­chi­ditate în piaţă şi interes din partea inves­titorilor pentru achiziţia de NPL-uri din toate cat

Marti 25 octombrie 2016. Apropierea de finalul anu­lui de­termină băncile locale să grăbească cură­ţa­rea bi­lan­­ţurilor, aceas­tă atitu­di­ne fiind remar­cată în piaţa tranzacţiilor cu NPL-uri (non-perfor­ming loans), unde în prezent se poartă 3-4 ne­go­cieri pentru vânzarea unor credite neper­for­mante în valoare de aproximativ un miliard de euro.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter