Stiri despre credite

 

Bănci:plafonarea dobânzilor ar duce la scăderea creditării şi a consumului şi ar afecta investiţiile

Luni 12 martie 2018. Plafonarea dobânzilor, prevăzută într-un proiect aflat în dezbaterea Parlamentului, ar putea conduce la reducerea creditelor acordate populaţiei, la scăderea consumului şi ar putea afecta investiţiile, ducând la o atenuare a creşterii economice, arată un studiu realizat la solicitarea băncilor.

Băncile preferă să ţină banii la BNR în loc să crediteze mai mult economia. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară a urcat în februarie la un vârf de 20 mld. lei

Luni 12 martie 2018. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară s-a consolidat în luna februarie după ce în ianuarie piaţa a revenit pe surplus, confirmând aşteptările celor mai mulţi analişti.

Atenţie! Românii se îndatorează tot mai mult la bănci: creditele noi de consum au crescut cu 32% în ianuarie

Joi 8 martie 2018. Românii nu s-au lăsăt intimidaţi de incertitudinile la nivelul salariilor nete aduse de transferul contribuţiilor sociale şi au început anul îndatorându-se la bancă într-o proporţie mai mare decât în prima lună din 2017.

BCR va acorda credite de peste 1 miliard de lei prin noul plafon alocat în programul Prima Casă

Miercuri 7 martie 2018. BCR va acorda credite de peste 1 miliard de lei prin noul plafon alocat în cadrul programului Prima Casă, cu o dobândă de 2% + ROBOR pe o durată de trei luni şi avans minim de 5%.

Raiffeisen Bank lansează un concurs online de idei de afaceri care pot primi credite de până la 50.000 euro

Luni 5 martie 2018. Raiffeisen Bank lanseaza platforma pentru startup-uri „Factory by Raiffeisen Bank”, pe care vor fi selectate, în urma unui concurs, o serie de idei viabile de afaceri care vor fi sprijinite cu credite de până la 50.000 euro.

Deloitte: Schimbările legate de fiscalitate şi implementarea GDPR sunt principalii factori care vor influenţa piaţa de NPL-uri din România

Joi 1 martie 2018. Vânzările de portofolii de credite neperformante (NPL) vor fi influenţate anul acesta de schimbările legate de fiscalitate şi de implementarea programului privind protecţia datelor personale (General Data Protection Regulation - GDPR), arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

Creditarea ipotecară a început 2018 cu dreptul: finanţări de 620 mil. lei au fost acordate în ianuarie

Miercuri 28 februarie 2018. Băncile şi-au adăugat în portofolii credite ipotecare în monedă locală în valoare de circa 620 milioane de lei în prima lună din acest an, un nivel cu 55% mai mare decât volumul ipotecarelor noi din ianuarie 2017, arată datele Băncii Naţionale.

Garanţiile Ministerului de Finanţe pentru credite, la cel mai jos nivel din ultimii opt ani

Marti 27 februarie 2018. Din 2014 până la finele lui 2017, datoria publică locală s-a redus cu 1,2 miliarde de lei pe măsură ce statul nu a mai fost mână largă la acordarea, pentru autorităţile publice locale, de garanţii la împrumuturi.

Creditarea privată a început anul 2018 cu o creştere anuală de aproape 7%. Împrumuturile în lei pentru populaţie susţin puternic creditarea

Luni 26 februarie 2018. Creditul privat total s-a mai animat şi a început anul 2018 cu o creştere anuală de aproape 7%. Stocul total al creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a avansat cu 6,8% în prima lună din acest an, până la nivelul de 232,7 mld. lei (peste 50 mld. euro), conform datelor anunţate de Banca Naţională.

Plafonarea dobânzilor la credite poate duce la exituri din piaţă şi la pierderea unor locuri de muncă

Duminica 25 februarie 2018. Bancherii şi academicienii consideră că plafonarea dobânzilor la credite, atât la cele de consum cât şi la cele ipotecare, poate duce la exituri ale unor jucători din piaţă şi la pierderea unor locuri de muncă, ca urmare a restrângerii industriei.

Cum a evoluat în ultimii 10 ani DAE la creditele ipotecare şi de consum, pe care deputatul Zamfir vrea să le plafoneze

Vineri 23 februarie 2018. ♦ DAE la un credit de consum în lei ajunge la puţin peste 10%, în timp ce DAE la un împrumut ipotecar este de 4,83% ♦ Ambele sunt sub plafoanele pe care vrea să le impună deputatul Daniel Zamfir.

Cum sunt plafonate dobânzile la credite în Europa - În Germania, jurisprudenţa indică o dobândă maximă dublul dobânzii de referinţă

Joi 22 februarie 2018. Consultarea literaturii economice arată că există diferenţe considerabile în atitudinea statelor membre UE în ceea ce priveşte reglementarea preţului creditului de consum:

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor: Statul nu trebuie să intervină în piaţă

Miercuri 21 februarie 2018. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, întrebat despre plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum, că statul nu trebuie să intervină pe piaţă decât în cazul unor derapaje.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: Consolidarea sistemului bancar va continua; unii acţionari vor prefera să dezinvestească decât să facă aport de capital

Marti 20 februarie 2018. Tendinta de consolidare a sistemului bancar din România va continua şi în 2018, având în vedere că există în continuare bănci care se confruntă cu rate ridicate ale creditelor neperformante, iar în unele dintre aceste cazuri actionarii probabil vor decide să dezinvestească, nu să facă aport de capital suplimentar, sunt de părere Alexandru Duna, OTP Bank şi Radu Ilioiu, membri Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania-AAFBR, autorii unei analize pe sistemul bancar.

Patria Bank, pierderi de 42 mil. lei în 2017 la venituri de 142 mil. lei

Vineri 16 februarie 2018. Patria Bank, bancă rezultată din fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, a raportat pentru 2017, o pierdere netă de 42 mil. lei, în timp ce venitul total din exploatare a fost de 142,5 mil. lei, înregistrând o scădere de 30% faţă de anul precedent datorată micşorării veniturilor din portofoliul de titluri de stat, ajustărilor portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica şi reducerii reţelei de agenţii cu 27 de unităţi.

Brokerul de credite Kiwi Finance a intermediat împrumuturi de un miliard de euro în 2003-2017

Joi 15 februarie 2018. Kiwi Finance a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 13,25 milioane de lei, mai mare cu 21% faţă de 2016, intermediind credite de 562 de milioane de lei (+27%). De la înfiinţare (2003) până la sfârşitul lui 2017, creditele intermediate au depăşit un miliard de euro, a comunicat joi compania.

Românii preferă tot mai mult împrumuturile în lei. Ponderea creditelor în moneda naţională s-a apropiat de 63% din total. Vor ajunge creditele în lei la 70% din total în acest an, în condiţiile în care cresc dobânzile?

Joi 15 februarie 2018. Ponderea creditelor în lei s-a apropiat la sfârşitul anului trecut de 63% din împrumuturile totale acordate sectorului privat, după mai mulţi ani în care valuta a făcut legea pe partea de creditare şi a dus la apariţia unui dezechilibru major în care împrumuturile în valută au ajuns să fie majoritare.

Indicele ROBOR creşte lent, dar permanent

Joi 15 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, joi, la 2,07%, de la 2,06% miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Băncile europene au acumulat credite neperformante în valoare de 944 de miliarde de euro

Miercuri 14 februarie 2018. Băncile europene au o problemă cu creditele nepreformante în valoare de 944 de miliarde de euro, care le afectează bilanţurile, comentează Bloomberg.

Băncile au acordat populaţiei credite noi de peste 31 mld. lei în 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Luni 12 februarie 2018. Populaţia a luat de la bănci credite noi în lei şi euro în valoare de 31,4 mi­liarde de lei anul trecut‚ în creştere cu 7% faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor BNR.

Încă o zi de creştere pentru dobânzi: Robor la trei luni avansează la 2,04%, iar cel la şase luni la 2,34%

Vineri 9 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri dimineaţă la 2,04%, de la 2,03% ieri, în timp ce Robor la 6 luni a a ajuns la 2,34%, după ce ieri a făcut un salt de 0,06 puncte procentuale, de la 2,27% miercuri, la 2,33%.

Dobânzile ROBOR cresc din nou, pe fondul incetitudinilor de pe pieţele bursiere

Vineri 9 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 2,04%, de la 2,03%, cât a fost cotat joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Tablourile şi bijuteriile, garanţii pentru credite. ANEVAR a făcut un îndrumar pentru evaluarea obiectelor de artă

Joi 8 februarie 2018. Obiectele de artă ar putea deveni o garanţie folosită mai des în procesul de acordare a creditelor după ce Asociaţia Naţională a Eva­luatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a elaborat un îndrumar pentru evaluarea acestor categorii de bunuri, pe lângă proprietăţile imobiliare.

Decizia BNR de majorare a dobânzii de politică monetară se reflectă în evoluţia Robor care face un salt la 2,03%

Joi 8 februarie 2018. Robor la trei luni, principala referinţă pentru creditele în lei, a făcut astăzi un salt, la 2,03%, de la 1,99%, decizia de ieri a BNR de majorare a dobânzii de politică monetară reflectându-se în evoluţia pieţei.

Inflaţia, duşman al BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu: Ne batem cu inflaţia. Cifrele în lunile următoare nu arată bine. BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 2,25%. Ratele la credite vor creşte „marginal“

Joi 8 februarie 2018. Decizia boardului BNR de a continua ciclul de întărire a po­li­ticii monetare prin­tr-o no­uă majorare a do­bânzii-cheie, până la 2,25%, se va vedea în do­bân­zile româ­nilor la credite, însă creşterea va fi „margi­na­lă“, nu de amploare, după cum a arătat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

BRD Finance şi PayPoint au semnat un parteneriat prin care clienţii băncii îşi vor putea achita ratele prin intermediul punctelor operatorului de plăţi

Miercuri 7 februarie 2018. BRD Finance, unul dintre principalii jucători de pe piaţa creditelor de consum, deţinut de grupul francez BRD SocGen, a semnat un parteneriat cu PayPoint România, principalul operator de plăţi în numerar şi încărcare electronică prin puncte de retail, prin care clienţii BRD Finance îşi vor putea plăti ratele prin intermediul celor peste 11.700 puncte de plată PayPoint din întreaga ţară.

Indicele ROBOR la trei luni creşte uşor, la 1,99%

Miercuri 7 februarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri la 1,99%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance: A crescut segmentul persoanelor care cumpără apartamente ca investiţie

Joi 1 februarie 2018. Preţul nu mai este primul criteriu de care cumpărătorii ţin cont în alegerea unei locuinţe, elemente precum localizarea, se­curitatea sau acesul la mijloa­cele de transport în comun de­venind mai im­por­tante în ultimii doi ani, după cum reiese din da­tele companiei lo­cale de brokeraj de credite Kiwi Finance.

Preţul mediu al unei locuinţe a crescut cu 8% în 2017 fata de 2016

Miercuri 31 ianuarie 2018. Preţul mediu al unui imobil rezidenţial a crescut cu circa 8% în 2017 comparativ cu 2016. Astfel, o locuinţă a ajuns la un cost mediu de 68.647 de euro anul trecut, fata de 63.777 de euro în 2016, potrivit datelor Kiwi Financiar, broker de credite.

Revoluţia fiscală se vede în statistici: stocul creditelor de consum a scăzut în decembrie faţă de noiembrie, o premieră a anului 2017

Miercuri 31 ianuarie 2018. Stocul creditelor de consum în lei a pus frână creşterii în ulti­ma lună a anului trecut, vo­lu­mul finanţărilor reducându-se cu 0,6% faţă de noiembrie, până la sub 40 mld. lei, potrivit BNR.

Băncile mici şi medii, cele mai riscante. Au expuneri mari pe creditele în valută

Marti 30 ianuarie 2018. Băncile mici şi medii, precum şi instituţiile de credit care funcţionează în regim de sucursală, înregistrau anul trecut raporturi credite/depozite pe component de valută în jurul a 100% sau chiar peste acest nivel.

Băncile şi-au mai adăugat 10 miliarde de lei la stocul creditelor ipotecare în lei în 2017, ajungând la 39,1 miliarde de lei

Vineri 26 ianuarie 2018. ♦ Creşterea în termeni procentuali a depăşit 36% ♦ Prima casă a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditării ipotecare, împrumuturile acordate de bănci prin programul Prima casă totalizând 35 miliarde de lei (8 mld. euro).

Indicele ROBOR la trei luni creşte uşor, la 1,98%

Joi 25 ianuarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,98%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Deloitte: În 2018 putem vedea vânzări de NPL-uri cu o valoare nominală de 1-1,5 mld. euro. „Anul trecut preţul portofoliilor de NPL-uri a crescut, semn că sunt mai puţine portofolii în piaţă, că e vorba de pachete uşor mai noi, mai bune.“

Joi 25 ianuarie 2018. Stocul de credite neperformante (NPL) a ajuns la 4,6 mld. euro, dintre care 3 mld. euro porto­folii corpo­ra­tive, iar restul rezidenţiale şi credite de con­sum, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

Bancherii sunt mai fericiţi. Creditarea privată s-a revigorat în 2017. Ritmul mediu de creştere al împrumuturilor private a fost de circa 4,6% în 2017, cea mai bună evoluţie din ultimii cinci ani

Miercuri 24 ianuarie 2018. ♦ Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a ajuns în decembrie 2017 la un ritm anual de creştere de 5,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2016 ♦ Ascensiunea creditării a fost susţinută exclusiv de avântul împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută au fost tot în declin ♦ Faţă de noiembrie, împrumuturile private totale au scăzut în decembrie.

ZF Live. Anca Bidian, Kiwi Finance: Kiwi Finance a intermediat credite de 120 mil. euro anul trecut. Circa 85% din total au fost finanţări ipotecare

Luni 22 ianuarie 2018. Ponderea creditelor Prima casă în totalul creditelor ipotecare din piaţă a scăzut constant în ultimii ani. Kiwi Finance a acordat anul trecut credite de 120 de milioane de euro, iar numai 2% dintre acestea erau Prima casă, a declarat Anca Bidian, CEO la Kiwi Finance, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti şi poate demara operaţiunile la finalul acestei luni

Joi 18 ianuarie 2018. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa cu active de peste 2 trilioane de euro, a înregistrat o sucursală la Registrul Comerţului în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit informaţiilor BNR banca de la Bucureşti poate începe să acorde credite şi să atragă depozite la finalul acestei luni.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut sub 2%, la 1,98%

Joi 11 ianuarie 2018. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi la 1,98%, de la 2,03%, cât a fost cotat miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

ZF Live: Alexandru Petrescu, preşedintele FNGCIMM: Prima casă are o alocare de 2 mld. lei în 2018, în scădere cu 20% faţă de anul trecut. Scopul este ca băncile să acorde credite ipotecare cu produse proprii

Miercuri 10 ianuarie 2018. Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobântii nu bruschează economia

Marti 9 ianuarie 2018. Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Analist: În urma creşterii dobânzii BNR, băncile vor majora dobânzile la credite. Şi ROBOR va creşte

Luni 8 ianuarie 2018. Majorarea dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR), de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi - după o lună - creşterea dobânzilor şi la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce în sus”, a declarat pentru MEDIAFAX analistul economic Dragoş Cabat.

Restructurarea sistemului bancar va merge mai departe, iar numărul băncilor va continua să se reducă. Creditarea în lei va creşte

Joi 4 ianuarie 2018. ♦ Consolidarea sistemului bancar autohton va continua în acest an în condiţiile în care mai există bănci care îşi caută cumpărător, iar câteva tranzacţii parafate în 2017 urmează să se finalizeze în acest an. Totodată, procesul de restructurare, prin reducerea numărului de angajaţi şi de unităţi, ar putea să meargă mai departe. Creditarea în lei va continua să fie motorul pieţei locale, cât timp dobânzile nu vor creşte foarte mult, iar băncile vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante.

Depozitele companiilor au crescut cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu doar 4 mld. de lei. Dobânzile mici la creditele în lei au făcut ca cele în valută să înregistreze un minus de 1 mld. lei

Vineri 29 decembrie 2017. Depozitele la termen şi disponibilităţile societăţilor nefinanciare în bănci s-au majorat cu 14 mld. lei în 2017, în timp ce creditele au înregistrat o creştere de doar 4 mld. lei, de la 105 mld. lei în noiembrie 2016 la 109 mld. lei în luna noiembrie a anului curent, arată datele statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Robor închide anul pe uşoară scădere faţă de ieri, dar la un nivel de două ori mai mare faţă de finalul lui 2016

Vineri 29 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, închide anul în scădere, la 2,05%, faţă de 2,08% în ziua precedentă, dar mult peste nivelul de 0,9% pe care îl avea la finalul lui 2016.

IMM-urile pot accesa credite de investiţii garantate de stat pentru investiţii de maxim 10 mil.lei, printr-un nou program

Vineri 29 decembrie 2017. Firmele mici şi mijlocii, inclusiv start-up-urile, pot solicita credite garantate în proporţie de 50% pentru capital de lucru sau realizarea de investiţii până la valoarea maximă cumulată de 10 milioane de lei, printr-un nou program lansat de stat, IMM INVEST ROMÂNIA.

Depozitele populaţiei au crescut cu 15 mld. de lei în 2017, în timp ce creditele s-au majorat cu 9 mld. de lei. Populaţia României „împrumuta” băncile cu 53 mld. de lei în noiembrie 2017.

Joi 28 decembrie 2017. Depozitele şi disponibilităţile populaţiei în bănci au crescut în 2017 cu 15 miliarde de lei, în timp ce creditarea a înregistrat o creştere de doar 9 miliarde de lei, de la 113 miliarde de lei la 122 de miliarde de lei, potrivit datelor statistice publicate de BNR. Această evoluţie arată că în pofida creşterii salariale cu 14% de anul trecut, populaţia României a preferat să economisească decât să se împrumute.

Surprizele sistemului bancar în 2017: Clienţii persoane fizice primesc dobânzi mai mici la depozite, dar plătesc dobânzi mai mari la credite

Miercuri 27 decembrie 2017. Dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni pentru persoanele fizice au ajuns la sfârşitul anului 2017 la 0,5%-1,25%, la jumătate faţă de începutul anului 2017, cu toate că în aceeaşi perioadă dobânzile interbancare au evoluat în sens invers, adică au crescut de la circa 0,8% -0,9% la peste 2%.

Ce spun datele statistice: Românii „creditează“ băncile. Economiile populaţiei depăşesc creditele date de bancheri. La finalul lunii septembrie populaţia avea o poziţie de creditor net faţă de bănci

Miercuri 20 decembrie 2017. Ritmul încă temperat al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină în primele nouă luni din acest an poziţia de creditor net în raport cu băncile, la sfârşitul lunii septembrie înregistrându-se un avans de aproape 42 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: 27,28 şi 29 decembrie nu vor fi zile libere

Marti 19 decembrie 2017. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, pe Facebook, că 27, 28 şi 29 decembrie nu vor fi zile libere, precizând că ministerul nu a elaborat vreo hotărâre în acest sens şi că zilele acestea sunt importante pentru ordonatorii de credite, care trebuie să închidă anul bugetar.

Cum a ajuns Turcia la o creştere economică record de 11%: inflaţie de 13%, şomaj cronic, credite pe bandă rulantă oricui şi teorii de dezvoltare care sfidează logica occidentală

Marti 19 decembrie 2017. Pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, creşterea de 11% din T3 este cea mai grozavă din lumea economiilor mari şi o palmă trasă celor care spun că Turcia este o economie slabă.

BNR: În piaţă sunt în derulare tranzacţii cu NPL-uri de 1,7 mld. euro. În total băncile mai au în bilanţuri NPL-uri de 4,6 mld. euro

Miercuri 13 decembrie 2017. Băncile locale au la vânzare în prezent credite neperformante (NPL - non-per­forming loans) de circa 1,7 miliarde de euro, adică mai mult de o treime din totalul împrumuturilor cu probleme din portofoliu, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională. BNR precizează că deocamdată în 2017 au fost vândute NPL-uri de 300 milioane de euro.

Finanţele introduc noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul Prima Casă, pentru a stimula acordarea de credite standard şi un management al riscului prudent

Vineri 8 decembrie 2017. Procedura şi criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii din programul "Prima casă" intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, noile criterii vizând stimularea acordării de către bănci a unor credite standard fără implicarea garanţiilor de stat.

Companiile din construcţii şi imobiliare sunt în continuare cele mai riscante pentru bănci

Vineri 8 decembrie 2017. Companiile din construcţii şi imobiliare au în con­ti­nuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înregistrat cele mai importante diminuări ale ratei creditelor ne­performante (NPL- non-performing loans), în timp ce la polul opus sectorul servicii şi utilităţi înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Băncile româneşti, la zi: Ratele creditelor neperformante şi restructurate, tot peste media UE

Miercuri 6 decembrie 2017. Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt peste nivelul mediu din UE, reiese din datele BNR.

Indicele ROBOR la trei luni creşte la 2,22%

Marti 5 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 2,22%, de la 2,21%, cât a fost cotat luni, în timp ce indicele la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,37%, de la 2,36% ieri.

BNR recomandă negocierea unor credite cu dobândă fixă

Marti 5 decembrie 2017. Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

Indicele ROBOR la trei luni creşte la 2,21%

Luni 4 decembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,21%, de la 2,20%, cât a fost cotat vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Noiembrie a venit cu un curs de schimb de 4,6551lei/euro, maxim istoric. Leul a scăzut în faţa euro, dar a câştigat teren în raport cu dolarul şi francul la 11 luni

Vineri 1 decembrie 2017. Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut în luna noiembrie după ce cursul a spart pragul psihologic de 4,6 lei/euro, urcând la un maxim istoric de 4,6551lei/euro.

ROBOR la 6 şi 9 luni creşte la 2,34%, respectiv 2,35%

Miercuri 29 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut, miercuri, la 2,34%, de la 2,30%, iar indicele la nouă luni s-a majorat la 2,35%, de la 2,32%, în timp ce indicele la trei luni a rămas la 2,20%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională de României (

Pe final de an creditele ipotecare accelerează: băncile au acordat finanţări de 970 mil. lei în octombrie

Miercuri 29 noiembrie 2017. Cererea pentru locuinţe şi credite ipotecare în lei a luat avânt în ultimele luni din acest an, iar în octombrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 970 mil. lei, stocul de cre­dite ajungând la 37,3 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Fermierii români au la dispoziţie 126 mil. euro pentru creditarea investiiţilor după semnarea acordul MADR-FEI:„Dobânzile creditelor în lei pentru investiţiile fermierilor vor fi la jumătate”

Marti 28 noiembrie 2017. Ministrul Agriculturii a semnat un acord cu Fondul European de Investitii (FEI) care prevede implementarea unui instrument financiar de creditare a fermierilor cu buget total disponibil de 126 mil. euro. Practic, prin intermediul băncilor, aceşti bani vor fi folosiţi pentru a acorda fermierilor împrumuturi în condiţii mai avantajoase ca în prezent.

ROBOR la 3 luni creşte la 2,20%, scade la 6 şi la 9 luni

Marti 28 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marţi la 2,20%, valoare pe care a mai atins-o în 28 octombrie 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Rata creditelor restante a ajuns la minimul din 2010

Marti 28 noiembrie 2017. Volumul creditelor restante a continuat să scadă în octombrie, evoluţie influenţată de dinamica economiei la un ritm peste potenţial, ameliorarea veniturilor populaţiei şi nivelul redus al costurilor de finanţare, spune Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania, comentând datele anunţate de BNR.

Un director din BNR avertizează: Şapte bănci au expunere pe stat de peste 30% din active

Luni 27 noiembrie 2017. Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic.

Robor la trei luni revine pe creştere şi urcă uşor, la 2,15%

Joi 23 noiembrie 2017. Indicele ROBOR cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a revenit astăzi pe creştere, ajungând la 2,15%, de la 2,14% ieri, încheiind astfel seria de trei zile de scădere.

Mihai Miron vrea să replice modelul spitalului din Braşov în oraşe precum Cluj sau Iaşi. „Nu mai sunt aşa de relaxat când vine vorba de credite de la bănci.“

Joi 23 noiembrie 2017. Mihai Miron, antreprenorul care deţine Ropharma şi care controlează indirect spitalul privat Sf. Constantin din Braşov, spune că cererea pentru serviciile medicale private este în creştere continuă şi că a bugetat afaceri mai mari cu 30% pentru anul viitor faţă de avansul cu 20% înregistrat până acum de spital.

Salarii care cresc lent, datorii mari, credite toxice, lipsă de voinţă politică şi populism: euro se însănătoşeşte, dar nu e în afară de orice pericol

Duminica 19 noiembrie 2017. Deşi economiei euro­pene îi merge mai bine ca oricând după criză, săptămâna trecută preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a atras atenţia că zona euro încă mai are nevoie de banii ieftini ai instituţiei sale. Şi că trebuie răbdare ca revenirea să pătrundă la toate nivelurile. Şi că şi angajaţii îşi vor vedea salariile majorându-se. Este doar o chestiune de timp. Trebuie răbdare.

UniCredit acordă întreprinderilor mici şi mijlocii credite cu garanţie 50% în baza acordului semnat cu Fondul European pentru Investiţii

Vineri 17 noiembrie 2017. UniCredit Bank a început să acorde credite cuprinse între 25.000 euro şi 7,5 milioane de euro, cu garanţie de 50%, firmelor mici şi mijlocii, în baza acordului semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI), prin Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin, un program care are ca obiectiv facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderile inovatoare.

În timp ce toată lumea e cu ochii pe Black Friday, dobânzile Robor cresc: O să plătiţi mai mult cumpărăturile şi ratele la casă

Vineri 17 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit astăzi la 2,18%, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul de joi, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani.

Indicele Robor la 3 luni face un salt la 1,92%, maximul ultimilor trei ani

Marti 14 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut un nou salt marţi, la 1,92%, după ce ieri urcase la 1,89%, în timp ce ROBOR la 6 luni a avansat într-un ritm mai lent, la 2,07%.

ROBOR la 3 luni revine la 1,89%, maximul atins şi la începutul lunii octombrie

Luni 13 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit luni la 1,89%, după ce vineri stagnase la 1,87%, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 2,06%, de la 2,03% vineri.

ROBOR încheie săptămâna în stagnare. Indicele la trei luni rămâne la 1,87% pentru a doua zi consecutiv

Vineri 10 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri dimineaţă la 1,87%, situaţie înregistrată şi de Robor la 6 luni care a rămas cotat la 2,03%.

ING România a raportat în primele nouă luni o creştere de 22% a veniturilor, la 1,05 mld.lei, şi un plus de 35% la profitul net

Joi 9 noiembrie 2017. ING România a raportat în primele nouă luni o creştere de 22% a veniturilor, la 1,05 miliarde lei, generată în principal de creşterea numărului de clienţi şi a volumelor de credite oferite prin toate liniile de business, în timp ce profitul net s-a majorat cu 35%, la 391 milioane lei.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut uşor la 1,87%, iar indicele la şase luni s-a majorat la 2,03%

Joi 9 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut uşor joi la 1,87%, de la 1,86%, cât a fost cotat miercuri, conform BNR, dar nu a atins maximul perioadei recente, de 1,89%.

Creditarea ipotecară creşte în pofida epuizării fondurilor Prima casă şi a majorării dobânzilor la lei. În septembrie stocul finanţărilor în lei a urcat cu 860 milioane lei

Joi 2 noiembrie 2017. Stocul creditelor ipotecare în lei a ajuns la 36,3 miliarde de lei după ce în luna septembrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 860 milioane de lei, arată datele Băncii Naţionale.

Dobânzile la lei au crescut într-un an cu peste170%. Roborul a urcat ieri la 1,89%

Joi 2 noiembrie 2017. Indicatorul ROBOR la trei luni, dobânda reprer în cazul celor mai multe credite în lei, a înregistrat o creş­te­re de peste 170% în ultimul an şi a închis luna octombrie 2017 la 1,87%, aproape de nivelul maxim al lunii, de 1,88% şi peste nivelul de 1,75% al dobânzii de politică mo­ne­tară.

ROBOR începe luna în creştere. Indicele la trei luni sare la 1,89%, după ce a stagnat la 1,87% două zile consecutiv

Miercuri 1 noiembrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri dimineaţă la 1,89%, după ce stagnase la 1,87% luni şi marţi, în timp ce Robor la 6 luni a crescut uşor la 2,03%.

Robor la 3 luni scade uşor astăzi, la 1,87%, în timp ce indicele la 6 luni stagnează la 2,04%

Joi 26 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi dimineaţă la 1,87%, după ce miercuri urcase la 1,88% nivel atins ultima oară în noiembrie 2014, în timp ce Robor la şase luni a stagnat la 2,04%.

Robor la trei luni îşi accentuează creşterea şi ajunge la 1,88%

Miercuri 25 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut mai accentuat marţi, la 1,88%, de la 1,85% ieri, în timp ce Robor la 6 luni a avansat de asemenea, la 2,04%.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Soldul creditului neguvernamental ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 4,3% în 2017 şi 4,9% în 2018

Marti 24 octombrie 2017. Raportul credite/depozite a urcat în septembrie la 81,3%, faţă de 80,5% în august, în condiţiile în care pe componenta de lei raportul a fost de 73,6%, iar la cea în valută la 97,4%.

De ce nu merg lucrurile în companii: antreprenorii români confundă banii firmei cu banii personali

Marti 24 octombrie 2017. Antreprenorii români nu sunt interesaţi de profitabilitatea ”pe hârtie” a companiei şi au în general o problemă legată de capital, preferând să acorde credite propriilor firme şi nu să majoreze capitalul, este de părere Bogdan Spuza, marketing & products director la Celetem.

​Creditarea privată a înregistrat în septembrie cel mai mare ritm de creştere din acest an, de 7,3%

Marti 24 octombrie 2017. Stocul creditelor pentru populaţie şi companii a crescut cu 7,3% în luna septembrie a acestui an ajungând la 232,7 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Ritmul de creştere înregistrat în luna septembrie este cel mai bun din acest an. Spre comparaţie, în luna august ritmul de creştere a fost de 6,5%.

Robor la 3 luni începe săptămâna în urcare uşoară, la 1,85%, iar indicele la 6 luni stagnează la 2,02%

Luni 23 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni dimineaţă la 1,85%, după ce stagnase la 1,84% săptămâna trecută, în timp ce Robor la 6 luni a stagnat la 2,02%.

Cum arată top 5 credite ipotecare din punct de vedere al dobânzilor şi al ratei lunare

Duminica 22 octombrie 2017. Creditele ipotecare cu cele mai mici dobânzi sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, potrivit unui calcul bazat pe un împrumut de 225.000 lei, pe 30 ani, realizat de portalul financiar Finzoom, rata lunară variind în cazul lor de la 1.061 lei la 1.162 lei.

Robor la 6 luni continuă să crescă uşor la 2,02%, în timp ce Robor la 9 luni sare la 2,08%

Vineri 20 octombrie 2017. Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a crescut uşor la 2,02%, de la 2,01%, cât a fost cotat ieri, în timp ce ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,06%, valoarea înregistrată joi.

Indicele ROBOR la şase luni trece de 2%, cel la nouă luni urcă la 2,06%

Joi 19 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a a rămas la 1,84%, dar indicii la şase şi la nouă luni au crescut.

Robor la 3 luni stagnează astăzi la 1,84%, iar Robor la 6 luni scade uşor la 1,98%

Miercuri 18 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează la 1,84%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a scăzut uşor la 1,98%, faţă de 1,99% ieri.

De la ce bănci poţi lua în prezent cele mai avantajoase cinci credite ipotecare

Marti 17 octombrie 2017. Cele mai avantajoase cinci credite ipotecare, bazate pe un calcul la un împrumut de 225.000 lei pe 30 ani, sunt acordate în prezent de CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi BCR, rata lunară variind de la 1.061 lei la 1.162 lei, potrivit unui calcul realizat de portalul financiar Finzoom.

Robor revine pe creştere. Astăzi, indicele la trei luni este 1,84%

Marti 17 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,84%, după ce ieri indicele a coborât la 1,83%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a stagnat la 1,99%.

Robor la 3 luni face astăzi un pas înapoi şi coboară la 1,83%

Luni 16 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut astăzi un pas înapoi şi a coborât la 1,83%, faţă de 1,84% vineri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a stagnat la 1,99%.

Semnale de alarmă privind creditarea ipotecară: se acumulează vulnerabilităţi, pragul de alertă este depăşit de şase trimestre consecutiv

Vineri 13 octombrie 2017. Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, atrage atenţia că la nivel sectorial se menţin semnalele care indică acumularea de vulnerabilităţi privind creditarea populaţiei, pragul de alertă fiind depăşit pentru al şaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare, în timp ce îndatorarea totală, care cuprinde sectorul companiilor nefinanciare şi sectorul populaţiei, continuă să se menţină sub pragul de alertă

Robor continuă să crească. Astăzi, indicele la trei luni sare la 1,84%

Vineri 13 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească şi a ajuns la 1,84%, de la 1,82% ieri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, şi-a continuat urcarea, la 1,99%.

Robor la 3 luni face un salt şi ajunge astăzi la 1,82%, de la 1,78% ieri

Joi 12 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut astăzi un salt şi a ajuns la 1,82%, de la 1,78% ieri, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, şi-a continuat urcarea, la 1,94%.

Robor la 3 luni stagnează astăzi la 1,78%, dar Robor la 6 luni continuă să urce şi ajunge la 1,92%

Miercuri 11 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, stagnează la 1,78%, în timp ce ROBOR la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, îşi continuă trendul uşor ascendent şi ajunge la 1,92%.

Robor la 3 luni coboară astăzi la 1,78%, nivel pe care a stat şi la sfârşitul săptămânii trecute

Marti 10 octombrie 2017. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a revenit astăzi la 1,78%, după ce urcase uşor ieri, la 1,79%, în timp ce Robor la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, s-a menţinut la 1,91%, la fel ca şi luni.

BNR: Băncile au adus 16,7 mld. lei la capital în ultimii nouă ani şi jumătate

Marti 10 octombrie 2017. Acţionarii băncilor locale au adus 16,7 miliarde de lei (3,6 mld. euro) la capital în perioada 2008 - iunie 2017, pentru a acoperi pierderile generate de creşterea cheltuielilor cu provizioanele pentru creditele îndoielnice, care au luat am­ploare în criză, potrivit unor date prezentate de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Curăţenia continuă, dar într-un ritm mai lent: rata creditelor neperformante a coborât la 8,19% în luna august

Luni 9 octombrie 2017. De la începutul anului rata de neperformanţă s-a redus cu 1,5 puncte procentuale.

Indicele Robor pe scadenţa la trei luni a deschis săptămâna pe creştere uşoară, la 1,79%

Luni 9 octombrie 2017. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a revenit luni pe creştere uşoară, la 1,79% faţă de 1,78% vineri.

Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen România: Raiffeisen: Strategic, mizăm în continuare pe creştere organică. Asta nu înseamnă că tactic nu o să ne uităm la ce apare

Luni 9 octombrie 2017. În S1, banca a obţinut un profit net de 55 milioane de euro, în creştere cu 2%, în condiţiile în care portofoliul creditelor acordate de bancă s-a majorat cu 3%.

Indicele Robor bate pasul pe loc şi rămâne la 1,78%, pe scadenţa la trei luni

Vineri 6 octombrie 2017. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a stagnat vineri, la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter