Stiri despre EUR

 

Carrefour concediază 2.400 de oameni şi investeşte 2,8 miliarde de euro în online

Marti 23 ianuarie 2018. Carrefour SA va face un parteneriat cu gigantul chinez Tencent Holdings şi va investi 2,8 miliarde de euro în următorii cinci ani, în segmentul de retail online, după ce CEO-ul Alexandre Bompard a decis că va intra în cursă împotriva Amazon, potrivit Bloomberg.

Cocktail Holidays a ajuns la afaceri de 18 milioane de euro în 2017, plus 10%

Marti 23 ianuarie 2018. Agenţia de turism Cocktail Holidays a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 18 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior.

Pentru prima dată notarii au fost luaţi în vizor de Consiliul Concurenţei: Amenzi de 600.000 euro notari publici din Suceava şi Botoşani

Marti 23 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava, precum şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii, informează un comunicat al instituţiei.

AAGES Târgu-Mureş semnează un contract de 800.000 de euro cu distribuitorul de echipamente pentru construcţii HILTI Ungaria

Marti 23 ianuarie 2018. Producătorul de echipamente electrice AAGES Târgu Mureş (AAG) a semnat un contract de 800.000 de euro cu subsidiara din Ungaria a distribuitorului de echipamente şi sisteme pentru construcţii HILTI, potrivit unui raport publicat la bursă.

Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut crearea unui colos telecom european, dar au abandonat planul. Valoarea mai mare a nemţilor, complicaţiile politice şi suprapunerea afacerilor din ţări ca România au frânat negoci

Marti 23 ianuarie 2018. Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut posibilitatea de a forma un colos franco-german care să domine industria mult prea fragmentată a comunicaţiilor din Europa şi care săă-i permită noii entităţi să concureze mai bine cu rivalii de pe alte continente, însă negocierile s-au oprit pentru că formarea unei entităţi în care fiecare dintre părţi să deţină o parte egală din acţiuni ar fi fost imposibilă din cauza, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

Motivul pentru care nu avem autostrăzi: rata de absorbţie a fondurilor structurale ale UE este de doar 2,7%

Marti 23 ianuarie 2018. Ministerul Fondurilor Europe­ne a publicat în sfârşit o statistică a absorbţiei fondu­rilor europene pentru exerci­ţiul financiar 2014 – 2020, din care reiese că, la patru ani de la debutul perioa­dei de planificare multianuală, România a primit rambursări de la UE de doar 624 de milioane de euro, adică 2,77% din întreaga sumă alocată de 22,5 miliarde de euro.

„Regele apartamentelor“ din sectorul 6 merge şi în zona Pipera şi cumpără 2 ha lângă Direcţia de Permise de Conducere

Marti 23 ianuarie 2018. Petre Niculae, antreprenorul din spatele dezvoltatorului imobiliar din Bucureşti Pedro Company, care construieşte peste 2.200 de apartamente în sectorul 6, a cum­părat pe şoseaua Pipera în nordul Ca­pitalei 20.000 mp de la Atlas Corporation într-o tranzacţie evaluată la 10 mil. euro, potrivit datelor din piaţă.

Un maxim istoric. Fondurile de investiţii au pariat peste 1,2 mld. euro pe România anul trecut

Marti 23 ianuarie 2018. Fondurile de investiţii au pariat anul trecut 1,2 mld. euro pe companii şi active din România, acesta fiind primul an istoric în care investitorii financiari au scos din buzunare pentru achiziţii o sumă atât de mare. Valoarea cuprinde atât mutările fondurilor de tip private equity, cât şi pe cele ale fondurilor în zona imobiliară.

Euroins a făcut profit brut de 57 mil. lei la 9 luni 2017, de două ori mai mult decât în 2016

Marti 23 ianuarie 2018. Euroins, a doua cea mai mare companie de asigurări ge­nerale şi unul dintre principalii jucători pe RCA, a în­chis primele nouă luni ale anului trecut cu un profit brut de 24,5 mil. leva, echivalentul a 57 mil. lei, potrivit infor­ma­ţi­ilor publicate la Sofia.

ZF Live. Anca Bidian, Kiwi Finance: Kiwi Finance a intermediat credite de 120 mil. euro anul trecut. Circa 85% din total au fost finanţări ipotecare

Luni 22 ianuarie 2018. Ponderea creditelor Prima casă în totalul creditelor ipotecare din piaţă a scăzut constant în ultimii ani. Kiwi Finance a acordat anul trecut credite de 120 de milioane de euro, iar numai 2% dintre acestea erau Prima casă, a declarat Anca Bidian, CEO la Kiwi Finance, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 22 ianuarie 2018

Luni 22 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 1 mil. euro trei companii care comercializează echipamente de măsurare a curentului

Luni 22 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 4,94 mil.lei (aprox 1,1 mil. euro) companiile ARC Braşov, Dranetz Tehnologies din SUA şi GMC-I Messtechnik din Germania, pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.

Un fond de investiţii fondat de patru români a strâns 26 mil.euro pentru susţinerea unor start-up-uri din IT

Luni 22 ianuarie 2018. GapMinder, fond de investiţii de capital de risc care vizează start-up-uri inovatoare din România, fondat de cinci investitori, din care patru români, s-a lansat pe piaţă cu un buget iniţial de 26 milioane de euro şi vrea să se implice în dezvoltarea unor companii aflate la început de drum, cu sume de până la un milion euro.

Piatra Online a încheiat 2017 cu afaceri în creştere de peste 7% şi continuă investiţiile în dezvoltare

Luni 22 ianuarie 2018. Rock Star Construct, sub care operează brandul Piatra Online, a încheiat 2017 cu afaceri de 24 mil. lei (aprox. 5,3 mil. euro) în creştere cu peste 7% faţă de 2016, pentru anul în curs planurile companiei vizează continuarea investiţiilor în dezvoltare precum şi consolidarea brandului.

Cursul deschide săptămâna pe creştere, la 4,662 lei/euro pe piaţa interbancară

Luni 22 ianuarie 2018. Cursul a deschis săptămâna în creştere pe piaţa interbancară, fiind cotat la ora 10.00 la 4,662 lei/euro, cu 0,10% peste nivelul de la debutul şedinţei, în condiţiile în care vineri BNR a anunţat un curs de 4,661 lei/euro.

Axxess Capital: România oferă oportunităţi de creştere în sectoare precum servicii financiare, software, servicii medicale sau comerţ

Luni 22 ianuarie 2018. ♦ Fondul de investiţii este unul dintre pionierii pieţei de profil din România, cu o istorie de peste două decenii. Cea mai recentă mutare datează de anul trecut când a vândut 30% din compania de IT românească Bitdefender pentru 180 mil. euro, aceasta fiind una dintre cele mai importante tranzacţii de pe piaţa locală. Axxess Capital a fost în perioada 2015-2017 unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţă, având la activ trei achiziţii şi patru exituri.

Grupul Nutrientul din Bihor investeşte 10 mil. euro în noi ferme. „Fără tehnologie nu poţi face performanţă în business“

Luni 22 ianuarie 2018. Prin această investiţie, grupul Nutrientul intră în sectorul fermelor de reproducţie a păsărilor. Deja, ferma de creştere a păsărilor pe care grupul o deţine exportă integral pe piaţa din Ungaria.

Amigo din Harghita face 82 mil. euro din distribuţia de băuturi. Distribuitorul a finalizat investiţii de două milioane de euro în 2017, are o flotă de 130 de vehicule pentru livrări şi 820 de angajaţi

Luni 22 ianuarie 2018. Amigo & Intercost, o com­panie distribuitoare de băuturi din Harghita, a bifat anul trecut o creştere de circa 15% a cifrei de afaceri, ajun­gând la 82 de milioane de euro. Profitul s-a situat la 2,8 milioane de euro.

Cum a ajuns o fostă prezentatoare de la TVR să facă un business de sute de mii de euro început în joacă

Duminica 21 ianuarie 2018. A părăsit o carieră în lumina reflectoarelor şi a pornit pe drumul antreprenoriatului mai mult în joacă, dar pas cu pas a construit unul dintre cele mai populare branduri autohtone de bijuterii.

Studiu al Universităţii Babeş-Bolyai: Un student din Cluj contribuie anual cu până la 6.000 de euro la economia oraşului

Sambata 20 ianuarie 2018. În medie, un student la ciclul licenţă pe un loc la buget şi cazat în căminul universităţii are o cheltuială medie anuală de aproximativ 12.800 de lei (peste 2.800 de euro/an).

Asociaţia evaluatorilor: 55.000 de euro, valoarea medie a unui apartament din România în trimestrul trei din 2017

Sambata 20 ianuarie 2018. Trei sferturi dintre evaluările realizate de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) în trimestrul al treilea al anului trecut au fost pentru apartamente în bloc, cumulând valori de aproape un miliard de euro.

Ratează România cea mai mare investiţie anunţată în 2017, după ce germanii de la B Braun au decis să facă o fabrică în Ungaria?

Vineri 19 ianuarie 2018. Cea mai mare investiţie anunţată în 2017 a grupului B Braun, specializat în soluţii perfuzabile, care vrea să construiască în judeţul Timiş o fabrică de 120 de milioane de euro, nu va fi afectată de decizia grupului german de a investi şi în Ungaria într-o fabrică de kituri pentru injecţii intravenoase, au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

Odată cu conturarea noului guvern de la Berlin ia formă şi viitorul monedei unice. Zona euro: o uniune monetară mai strânsă în care Germania îşi deschide mai larg portofelul. Va dori apoi zona euro mai aproape Europa de Est?

Vineri 19 ianuarie 2018. Pe măsură ce creştin-democraţii conservatoarei Angelei Merkel şi social-democraţii federalistului Martin Schulz fac progrese spre o coaliţie de guvernare, se conturează şi viitorul zonei euro: o uniune monetară mai integrată, cu o Germanie care-şi deschide mai larg portofelul şi este dispusă să-şi asume mai multe riscuri.

Mihai Ursache, vicepreşedinte ASF: TTS Galaţi, Purcari şi alte companii private se listează în 2018

Vineri 19 ianuarie 2018. În 2018 la Bursa de Valori Bucureşti se vor lista mai multe companii private precum transportatorul fluvial şi maritim TTS Galaţi, dar şi producătorul de vinuri Purcari, pentru listarea celei din urmă existând o solicitare în premieră, care aduce piaţa de capital din România mai aproape de piaţa unică europeană, spune Mircea Ursache, vicepreşe­dinte al ASF, supraveghe­torului pieţei de capital, a pensiilor private şi a asigurărilor.

Fermierii sunt victimele colaterale ale închiderii fabricii de zahăr din Oradea

Vineri 19 ianuarie 2018. Închiderea fabricii Zahărul Oradea îi lasă cu buza umflată pe cultivatorii de sfeclă de zahăr din judeţele Arad, Timiş, Satu Mare şi Bihor, care au investit sute de mii de euro în utilaje de recoltat specifice acestei culturi.

Investitorii nu ţin cont de retorica lui Orban. Ungaria reuşeşte să se împrumute la dobânzi în scădere

Vineri 19 ianuarie 2018. Agenţia de gestionare a datoriilor statului din Ungaria (AKK) a vândut obligaţiuni în valoare combinată de 78 miliarde de forinţi (250 milioane de euro), crescându-şi oferta iniţială cu 18 miliarde de forinţi pe fondul cererii mari, relatează Budapest Business Journal.

Docbook, aplicatia de 500.000 euro care permite programari online la medic, vrea sa acopere 300 de clinici pana la finalul anului

Joi 18 ianuarie 2018. Docbook, aplicaţie lansata anul trecut de Cristian Barbu si care facilitează programările online la medic, are în plan pentru următorul an extinderea la nivel naţional, de la 11 oraşe în prezent la 60 de localităţi, respectiv 300 de clinici şi o reţea de 8000 de medici.

Concurenţa a amendat 33 de firme de pază cu 5 mil.euro pentru fixarea unui preţ minim şi recomandă verificarea actelor angajaţilor

Joi 18 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a amendat cu o sumă totală de 23,42 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) un număr de 33 de companii şi 4 asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază si recomanda controale comune ale ITM, Poliţie si ANAF privind îndeplinirea formelor legale şi fiscale, precum şi a standardelor minime ale angaja'tilor.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a înfiinţat o sucursală la Bucureşti şi poate demara operaţiunile la finalul acestei luni

Joi 18 ianuarie 2018. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa cu active de peste 2 trilioane de euro, a înregistrat o sucursală la Registrul Comerţului în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit informaţiilor BNR banca de la Bucureşti poate începe să acorde credite şi să atragă depozite la finalul acestei luni.

Compania de cerecetare de piaţă Recensio Nobilis închiriază 1.000 mp în Vox Technology Park Timişoara, proiect dezvoltat de Werk Property Group

Joi 18 ianuarie 2018. Compania timişoreană de cercetare de piaţă Recensio Nobilis a închiriat 1.000 de metri pătraţi în clădirea de birouri Vox Technology Park din Timişoara, proiect dezvoltat de Werk Property Group, în urma unei investiţii de peste 30 milioane euro.

Radu Enache, Continental Hotels: „Ne gândim să luăm hoteluri din Cluj sau Bucureşti“

Joi 18 ianuarie 2018. Lanţul hotelier Continental, unul dintre cele mai mari de pe piaţa locală, cu aproape 2.000 de camere, controlat de Radu Enache, a finalizat anul trecut cu afaceri de 26-27 milioane de euro, iar în acest an targetează un avans cu doar o cifră, cu 3,5%, potrivit şefului companiei.

Google Bucharest SRL a raportat afaceri de doar 17 mil. lei pentru 2016

Joi 18 ianuarie 2018. Gigantul american Google, care extrage conform esti­mă­rilor agenţiilor locale de marketing câteva zeci de mi­lioane de euro pe an de pe piaţa de publicitate online din România, a raportat la Ministerul Finanţelor Publice, prin compania Google Bucharest SRL, o cifră de afaceri de doar 16,86 mil. lei (3,76 mil. euro), în creştere cu 5,9% faţă de anul anterior. Bilanţul Google Bucharest SRL pen­tru anul 2016 a apărut abia recent pe site-ul Minis­te­rului Finanţelor Publice.

Efervescenţa continuă. Deloitte: În 2017 au fost semnate 15 tranzacţii de peste 100 mil. euro, de două ori mai multe decât în anii anteriori

Joi 18 ianuarie 2018. „În 2017 am avut multe tranzacţii cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, mai exact 15, de două ori mai multe decât în anii anteriori. Nu a existat însă nicio megatranzacţie (mutare de peste 500 de milioane de euro). Dacă analizăm cele două informaţii, ne dăm seama că avem o piaţă mai matură, mai sănătoasă, pentru că nu mai există un număr mic de mutări care să aibă o pondere mare în total“, explică Ioana Filipescu, partener consultanţă fuziuni şi achiziţii în cadrul Deloitte România.

Străinii continuă să scoată bani din România: 880 milioane de euro s-au evaporat din depozite în ultimul an

Joi 18 ianuarie 2018. Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor sunt în prezent cu peste cinci miliarde de euro sub vârful istoric atins în 2011, când acestea depăşeau 8 miliarde de euro.

Ce putem învăţa de la statele vecine: Slovenia şi-a finanţat bailout-ul bancar cu bani de la investitori, nu de la FMI şi CE, iar acum creşterea economică îi încurajează pe angajaţi să ceară salarii ca în Vest

Joi 18 ianuarie 2018. La apogeul creşterii economice, în 2008, Slovenia, o fostă republică Iugoslavă, era după anumiţi indicatori economici mai bogată decât Cehia, singura economie est-europeană cu statutul de stat dezvoltat. Criza financiară mondială şi criza euro au paralizat sistemul bancar din micului stat de sub Alpi şi i-au blocat progresul economic.

O antreprenoare din Bucureşti face 120.000 de euro dintr-o afacere cu brioşe

Miercuri 17 ianuarie 2018. Ioana Romanescu, antreprenoa­rea care a creat acum patru ani brandul Cupcake Philosophy, a ajuns la afaceri de 120.000 de euro din businessul cu brioşe. La început antreprenoarea se ocupa personal de realizarea brioşelor, în prezent lucrând cu ajutorul a şapte angajaţi, iar din 2016 produsele realizate se găsesc şi în magazinul Cupcake Philosophy situat în zona Piaţa Victoriei din Capitală.

Cum este văzută România de analişti si investitori străini? Deşi are cea mai mare creştere economică din Europa, nu reuşeşte să scape de stigmatul deficitului bugetar nesustenabil şi de percepţia asupra corupţiei

Miercuri 17 ianuarie 2018. România a fost menţionată în multe contexte la Euromoney 2018, conferinţa de la Viena pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, dar deşi are cea mai mare creştere economică din Europa şi din zonă, nu reuşeşte să scape de stigmatul deficitului bugetar nesustenabil, percepţia în privinţa corupţiei şi instabilitatea politică.

Germanii, turcii şi suedezii sunt cei mai romantici europeni şi ornează des mesele cu lumânări; românii sunt mai pragmatici

Miercuri 17 ianuarie 2018. Germanii, turcii şi suedezii par să fie cei mai romantici europeni, ei punând adeseori lumânări pe masă atunci când au o întâlnire romantică sau o cină, în timp ce românii au o abordare ceva mai pragmatică şi folosesc lumânări doar la ocazii festive, arată un studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID.

Deloitte: Piaţa de M & A se va consolida în 2018, însă va rămâne la peste 4 mld. euro

Miercuri 17 ianuarie 2018. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut anul trecut o valoare de 4-4,6 mld. euro, potrivit estimărilor companiei de audit şi consultanţă Deloitte. În evaluarea pieţei au fost luate în calcul 105 tranzacţii cu o valoare de peste 5 milioane de euro.

Piaţa de birouri din Bucureşti a încheiat 2017 cu rezultate apropiate de nivelul record din 2016, cu peste 170 de tranzacţii

Miercuri 17 ianuarie 2018. Piaţa de birouri din Bucureşti a încheiat anul 2017 cu rezultate apropiate de nivelul record din 2016, fiind înregistrate peste 170 de tranzacţii cu clădiri de clasa A şi B, cu un total de 310.000 metri pătraţi, potrivit raportului anual Knight Frank – European Commercial Property Outlook.

Agenţia de turism Paralela 45 a realizat afaceri de 50 de milioane de euro, plus 25%

Miercuri 17 ianuarie 2018. Agenţia de turism Paralela 45, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, a ajuns la afaceri de 50 de mil. euro în anul 2017, în creştere cu 25% faţă de anul anterior.

România, locul 17 în UE la înmatriculările de autoturisme noi în 2017, cu un total de 105.083 unităţi

Miercuri 17 ianuarie 2018. Numărul de autoturisme noi înmatriculate a crescut anul trecut în România cu 10,7%, la un total de 105.083 unităţi, piaţa locală plasându-se pe locul 17 în UE, potrivit datelor ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile) si ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania).

Fondul suedez de investiţii Oresa Ventures are 10-20 mil. euro pentru o nouă tranzacţie în 2018

Miercuri 17 ianuarie 2018. ♦ Anul trecut a fost unul de consolidare pentru companiile din portofoliul fondului care şi-au majorat businessul cu 15% faţă de 2016. Oresa Ventures are în portofoliu şase companii, respectiv La Fântâna (FMCG), Fabryo (vopsele), Somaco (materiale de construcţii), rtc (birotică), RBC (IT) şi Kiwi Finance (financiar) cu afaceri cumulate de circa 750 mil. lei (170 mil. euro) în 2016.

Şeful The Coca-Cola Company în regiune: România are de trei ani cea mai bună evoluţie între 26 de ţări din grup

Miercuri 17 ianuarie 2018. Nikos Koumettis, preşedinte al The Coca-Cola Company în regiunea Europei Centrale şi de Est, responsabil de 26 de ţări din zonă pentru gigantul din sectorul băuturilor răcoritoare, spune că încrederea consumatorilor a revenit în Europa, inclusiv în România, ţară care are pentru businessul pe care îl conduce cea mai bună evoluţie în ultimii trei ani.

10 start-up-uri locale din IT au fost finanţate cu peste 45 mil. euro în 2017

Miercuri 17 ianuarie 2018. Zece start-up-uri din România au obţinut anul trecut investiţii în valoare de peste 45 milioane euro, primele trei poziţii fiind ocupate de UiPath, Clever Taxi şi DCS Plus, conform calculelor ZF realizate pe baza datelor de pe portalul Dealroom.com.

Deschiderea unui restaurant Pizza Hut Delivery în cifre: 100-150 mp suprafaţă şi 250.000 de euro investiţie

Marti 16 ianuarie 2018. Reţeaua de restaurante Pizza Hut Delivery se extinde pe piaţa locală în sistem de subfranciză începând cu primăvara anului trecut, iar partenerii au nevoie de o investiţie medie de 250.000 de euro, potrivit datelor comunicate anterior de oficialii companiei.

Scumpirea gazelor, un cadou de peste 45 mil. euro pentru producători şi stat din facturile consumatorilor casnici

Marti 16 ianuarie 2018. Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Noi deja am semnalat că vrem o volatilitate limitată a ratelor de dobândă la lei. În aceste condiţii, cursul ar putea avea o volatilitate mai ridicată, dar asta nu înseamnă neapărat o depreciere mai mare

Marti 16 ianuarie 2018. Liviu Voinea, viceguvernator BNR, le-a declarat investitorilor francezi prezenţi la conferinţa Euromoney de la Viena că BNR a început un nou ciclu de politică monetară mai strânsă pentru a face faţă inflaţiei.

Cursul sare în aer: Criza politică aruncă euro din nou aproape de 4,66 lei, după o creştere record de 0,74% peste noapte

Marti 16 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Afecerile Re/Max au crescut cu 30% în 2017, la 2 mil. euro

Marti 16 ianuarie 2018. Franciza de agenţii imobiliare RE/MAX România a intermediat peste 1.500 de tranzacţii în 2017, în creştere cu 50% faţă de anul precedent, valoarea comisioanelor generate ajungând la peste 2 milioane de euro, plus 30% faţă de 2016.

Ce putem învăţa de la Estonia, ţara care a deţinut timp de 6 luni preşedinţia UE în 2017: s-a concentrat pe ce ştia mai bine, digitalizarea. Este campioana europeană a digitalizării serviciilor publice şi are cea mai mică datorie din UE

Marti 16 ianuarie 2018. Mai întâi a fost Skype, apoi e-guvernarea. Estonia, o mică naţiune de la graniţa de est a UE, s-a transformat dintr-o fostă republică sovietică într-una dintre cele mai digitalizate ţări din UE.

Zece acorduri de peste 100 mil. € s-au semnat anul trecut în România

Marti 16 ianuarie 2018. Anul trecut s-au semnat peste 100 de tranzacţii, dintre care zece cu valoare de peste 100 mil. euro fiecare.

ZF Live. Cătălin Stancu, Sfera Business: Cursurile pentru key account manageri în retail sunt extrem de căutate, având în vedere că trebuie să înveţi să vinzi mai mult şi mai bine sau să cumperi mai ieftin

Luni 15 ianuarie 2018. Un key account manager câştigă între 1.500 şi 2.800 de euro net pe lună, iar cel care ocupă o astfel de poziţie gestionează o linie de business care aduce 20 – 30% din cifra de afaceri a companiei angajatoare, a spus Cătălin Stancu, managing partner la firma de consultanţă şi de training Sfera Business, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Cât de scumpă este vizibilitatea pe piaţă? Volkswagen investeşte 3,3 miliarde de euro în misiunea de a deveni un brand relevant pe piaţa americană

Luni 15 ianuarie 2018. Compania Volkswagen a dezvăluit noua versiune a modelului Jetta şi a transmis că va investi peste 3,3 miliarde de dolari în America de Nord pentru a creşte relevanţa brandului în Statele Unite, potrivit Bloomberg.

Episodul 2 – Transpunerea directivei anti-evaziune fiscală (1164/2016 – ATAD)

Luni 15 ianuarie 2018. Directiva Anti-evaziune fiscală a fost transpusă în Codul fiscal prin OUG 79/2017. Acest lucru aduce un nou set de reguli: privind limitarea deductibilităţii cheltuielilor cu dobânda, la 10% din baza de calcul, atunci când este depăşit plafonul de 200.000 euro; impozitarea la ieşire conform căreia contribuabilii care se transfera într-un alt stat (parţial sau integral) vor plăti 16% la diferenţa dintre valoarea de piaţă a activelor transferate si valoarea lor fiscală; o nouă regulă anti-abuz; noi reguli pentru societăţile străine controlate (conform cărora, în anumite condiţii, un contribuabil trebuie să includă în baza impozabilă din România, proporţional cu participaţia sa în societatea străină controlată, venitul nedistribuit al acesteia din urmă provenind din diferite surse).

Tranzacţie pe piaţa de vopsele. Fondul de investiţii RC2 îşi majorează participaţia la Policolor, printr-o achiziţie de 3,3 mil. euro

Luni 15 ianuarie 2018. Fondul de investiţii cipriot Reconstruction Capital 2 (RC2), acţionar în producătorul de lacuri şi vopsele Policolor, îşi majorează participaţia de la 40% la 55,36%, într-o tranzacţie de 3,3 milioane de euro. Astfel, RC2 devine acţionar majoritar al Policolor, printr-o serie de achiziţii indirecte, şi anunţă că se gândeşte deja la exit.

Garanti Bank: Rata de creştere a PIB va încetini la 4% în 2018, iar cotaţia leu/euro ar putea ajunge la 4,78

Luni 15 ianuarie 2018. Garanti Bank anticipează că rata de creştere a produsului intern brut (PIB) va încetini anul acesta la 4%, de la 6,5% în 2017, pe fondul ritmului de creştere mai lent al industriei şi comerţului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei şi Italiei, două dintre primele trei destinaţii ale exporturilor româneşti.

Preşedintele României atacă la Curtea Constituţională legea ANCOM prin care coaliţia PSD-ALDE riscă să atragă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Dorinţa şocantă a Puterii: să aibă anual ocazia de a demite şefii

Luni 15 ianuarie 2018. Preşedintele României Klaus Iohannis a atacat luni la Curtea Constituţională legea prin care este aprobată ordonanţa de urgenţă emisă anul trecut de Guvernul României privind modificarea legii de funcţionare a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, susţinând că aceasta introduce mai multe prevederi care nu sunt constituţionale, conform unei informări disponibile pe pagina web a Preşedinţiei României.

Avocaţii de la Wolf Theiss au asistat fondul de investiţii Revetas Capital în achiziţia complexului Radisson din Capitală, o tranzacţie de 169,2 mil. euro

Luni 15 ianuarie 2018. Casa de avocatură Wolf Theiss a asistat consorţiul alcătuit din fondul de investiţii Revetas Capital şi Cerberus Capital Management în procesul de achiziţie al complexului hotelier Radisson din Capitală de la compania Elbit Imaging, contra sumei de 169,2 milioane de euro, tranzacţia încheiată în luna decembrie a anului trecut reprezentând un maxim din punct de vedere al valorii realizată pe piaţa hotelieră din Bucureşti şi una dintre cele mai semnificative înregistrată în Europa Centrală şi de Est (CEE).

Deficitul de cont curent, plus 2,7 miliarde de euro în primele unsprezece luni din 2017

Luni 15 ianuarie 2018. Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a ajuns în noiembrie la 5,5 miliarde de euro, consemând un plus de 96% faţă de ianuarie – noiembrie 2016 (2,8 miliarde de euro).

BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017

Luni 15 ianuarie 2018. Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017, datoria externă pe termen lung însumând 69,3 mld. euro, în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2016, informează BNR.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de luni, 15 ianuarie 2018. Euro şi dolarul scad puternic

Luni 15 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Consiliul Concurenţei a sancţionat CRH Ciment şi Comnord cu 3 mil. lei pentru punerea în practică a unei tranzacţii înainte de a fi autorizată

Luni 15 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a amendat cu 3 mil. lei (aproximativ 655.904 euro) companiile CRH Ciment România şi Comnord pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă.

Samsung: Piaţa smartphone-urilor a ajuns în 2017 la 4,5 milioane unităţi. Valoarea vânzărilor a depăşit un miliard de euro. Modelele premium, de peste 600 de euro, au generat 35% din valoarea totală a vânzărilor

Luni 15 ianuarie 2018. Numărul de smartphone-uri vândute anul trecut în Ro­mânia a crescut cu 9%, ajungând la 4,5 milioane, iar valoarea vânzărilor a în­registrat un avans şi mai mare, de 27%, în condiţiile în care cererea pentru modelele premium este tot mai mare.

Bilanţul Wizz Air în România: 6,8 mil. pasageri şi venituri de aproape 300 milioane de euro. József Váradi, CEO al Wizz Air: „România aduce circa 20% din businessul nostru“.

Luni 15 ianuarie 2018. Wizz Air, liderul pieţei locale de transport aerian după nu­mărul de clienţi, a avut anul trecut în România un număr de 6,8 milioane de pasageri, mai mult cu 28% faţă de anul precedent. Piaţa locală reprezintă pentru transportatorul cu sediul la Budapesta circa 23% din numărul de locuri alocate în aero­na­ve şi în jur de 20% din business.

Cu infrastructura neglijată, cu universităţile fără dotări şi cu un pas în urmă în era digitalizării, dar călare pe un munte de bani, Merkel se visează reformatoarea Europei. Analiştii îi amintesc că Germania în sine are nevoie de reforme

Luni 15 ianuarie 2018. Una din perioadele cele mai tulburi din politica germană din ultimul deceniu s-a încheiat cu un acord pentru o coaliţie de guvernare între conservatorii cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social Democrat. Merkel a descris momentul ca un „nou început“ pentru Europa, unul care va readuce Germania în poziţia de lider al eforturilor de reformare a UE.

Creşte consumul de bere şi suc. Fabrica de doze Can Pack: Investiţia de 50 mil. euro ne va aduce o creştere de 50% în 2018 şi 60-70% în 2019

Luni 15 ianuarie 2018. Fabrica de doze Can Pack România, singura unitate de pe piaţa locală în care se produc ambalaje metalice de bere şi suc, a finalizat anul trecut cu afaceri mai mari cu 5%, iar în acest an estimează un avans cu 50-60% al cifrei de afaceri, dată fiind noua investiţie de 50 de milioane de euro în a doua linie de producţie şi extinderea capacităţii fabricii.

Un fermier din Constanţa vinde legume marca Ferma Stoian de peste 4 mil. euro în Carrefour, Auchan, Cora şi Selgros

Luni 15 ianuarie 2018. Ferma Big Land Company din Constanţa, deţinută de legumicultorul Florin Stoian, a produs şi vândut mor­covi, ceapă, dar şi alte rădăcinoase mar­ca Ferma Stoian de circa 18,7 mil. lei (peste 4 mil. euro) anul tre­cut.

Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au crescut cu 20.000 de euro în ultimul an

Duminica 14 ianuarie 2018. Apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au încheiat anul 2017 cu o medie de 87.750 de euro, cea mai mare din ultimii şapte ani şi jumătate, fiind aproape de valorile din 2009 şi similare cu cele din 2010, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de vineri, 12 ianuarie 2018. Dolarul scade puternic

Vineri 12 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

România se află pe locul 11 în clasamentul european al numărului de farmacişti

Vineri 12 ianuarie 2018. România se află pe locul 11 în clasamentul european al numărului de farmacişti, cu 86 de specialişti la 100.000 de locuitori, informează Eurostat.

Prima reţea cu gaz natural comprimat dezvoltată de un antreprenor local prinde contur: din 9 staţii, 6 vor fi gata în 2018

Vineri 12 ianuarie 2018. România, al patrulea cel mai mare producător de gaz natural la nivel european, face primii paşi pentru folosirea acestuia în transporturi, în 2018 urmând să fie finalizată învestiţia în 6 staţii care vor folosi această resursă.

Romeo Dunca, şeful transportatorului de marfă Dunca Expediţii: Am bugetat o mică creştere cu 5%, vedem 2018 ca un an instabil

Vineri 12 ianuarie 2018. „Cumpărăm 60-70 de remorci, o investiţie de circa 2 milioane de euro. Lucrăm cu aceiaşi clienţi, funcţionăm la capacitate maximă.“

Expansiunea Mega Image şi a celorlalte reţele de comerţ modern în Bucureşti a dus la închiderea a 2.500 de alimentare în patru ani

Vineri 12 ianuarie 2018. ♦ În Bucureşti existau la finalul anului trecut circa 8.500 de magazine care vindeau produse de larg consum, numărul lor fiind în scădere ♦ Mai exact, în perioada 2013-2017 au tras obloanele un sfert din totalul unităţilor, arată datele companiei de cercetare de piaţă Vektor Marktforschung ♦ Capitala reprezintă peste 20% din vânzările totale de produse FMCG din ţară, adică peste 4 mld. euro. Ca număr de magazine însă, cel mai mare oraş din ţară găzduieşte doar 8,3% din total.

În timp ce politica şi economia Poloniei riscă să se supraîncălzească, guvernul spune că investitorii străini sunt fericiţi. Preşedintele CE asigură că acest stat rebel nu va rămâne fără fonduri UE

Vineri 12 ianuarie 2018. Cu cel mai recent sondaj de opinie arătând că cei mai mulţi polonezi vor ca ţara lor să rămână în UE, guvernul de la Varşovia s-a remaniat în profunzime, măsură interpretată ca un pas spre calmarea conflictului cu Comisia Europeană. Tot guvernul polonez încearcă să dea ţării imaginea unei ecomomii care aduce satisfacţie companiilor străine.

Piaţa valutară în 2017: volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,6 mld. euro, maximul ultimilor cinci ani

Vineri 12 ianuarie 2018. Piaţa valutară a fost mai animată în 2017 înregistrând un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,59 mld. euro, în creştere cu 13,6% faţă de nivelul din 2016, reiese din datele BNR.

Când vom avea linie de metrou spre aeroportul Henri Coandă (Otopeni)?

Vineri 12 ianuarie 2018. Magistrala 6 de metrou, care ar trebui să lege Bucureştiul de aero­portul din Otopeni, un proiect estimat la 1,3 miliarde de euro, zace de şase ani pe hârtie, cu „documentaţie aflată în revizuire“, dar pro­misiuni că va fi gata până în 2020.

Una dintre primele companii de tip SRL-D. Distribuitorul de materiale de construcţii Kiki&Iri din Timişoara a ajuns la 6,5 mil. euro

Joi 11 ianuarie 2018. Pentru 2018, Kiki&Iri şi-a propus o creştere de 25% a cifrei de afaceri.

Mayweather vs McGregor: Americanul susţine că pe capul irlandezului s-a pus o recompensă de 900.000 de euro

Joi 11 ianuarie 2018. Floyd Mayweather şi Conor McGregor au intrat într-un nou conflict, de această dată în mediul virtual. Americanul susţine că pe capul lui McGregor s-a pus o recompensă de 900.000 de euro, pentru că ar fi bătut un membru al unui clan mafiot din Irlanda.

Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti: Zece oportunităţi de finanţare europeană, bani de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri sau de la Ministerul Federal de Finanţe al Austriei

Joi 11 ianuarie 2018. Companiile româneşti, cu precădere IMM-urile, pot aplica pentru finanţare în scopul internaţionalizării, prin intermediul a 12 programe de diferite, dintre care zece reprezintă programe cu fonduri europene, iar celelalte două sunt în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri din România, respectiv Ministerul Federal de Finanţe al Austriei, se arată în Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti, realizat de Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO).

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de joi, 11 ianuarie 2018

Joi 11 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Oamenii de afaceri estimează în 2018 o cotaţie de peste 4,7 lei pentru un euro

Joi 11 ianuarie 2018. Puseul inflaţionist din 2018 va fi influenţat în mare măsură de evoluţia monedei naţionale, majoritatea investitorilor indicând intervalul 4,7-4,75 lei pentru un euro, începând cu primăvara acestui an, arată Barometrul de opinie Keysfin, la care au răspuns peste 150 de oameni de afaceri.

Germania schimbă regulile: Facebook, Google sau Youtube pot fi amendate cu 50 de milioane de euro dacă nu elimină conţinutul ilegal

Joi 11 ianuarie 2018. Germania a aprobat una dintre cele mai controversate legi, care ţinteşte platforme precum Facebook, Twitter şi Youtube, forţându-le să verifice conţinutul rulat în propriile reţele, potrivit Wall Street Journal.

Programul Start Up Nation beneficiază de o finanţare de 93,7 milioane de euro

Joi 11 ianuarie 2018. Programul Start Up Nation va beneficia de 93,7 milioane de euro, după ce Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a semnat trei contracte de finanţare.

Alumil Rom Industry va furniza materie primă în valoare de 6,8 mil. euro grupului acţionar

Joi 11 ianuarie 2018. Alumil Rom Industry (ALU), companie care lucrează în extrudarea aluminiului, a raportat pe bursă că va furniza în decursul anului materii prime din aluminiu în valoare de 6,8 mil. euro, grupului acţionarului majoritar.

UE îşi va reafirma susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei lui Donald Trump

Joi 11 ianuarie 2018. Liderii europeni îşi vor reafirma, joi, susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei preşedintelui american Donald Trump privind reinstaurarea sancţiunilor economice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Începe bătălia pentru contracte de 100 mil. euro: 15 mari companii ar putea contracta peste 100.000 mp de birouri în 2018

Joi 11 ianuarie 2018. Deschiderea noului pol de birouri din zona Orhideea, anun­­ţul cu privire la viitoarele pro­iec­te of­fice din Expo­zi­ţi­ei dar şi cele din zona Uni­rii şi Timpuri Noi, alături de apro­­pie­rea ter­menului de ex­pi­rare a con­tractelor curente pot de­clan­­şa o adevărată re­vo­luţie în pia­ţa de office din Capitală. Cine se mută?

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Joi 11 ianuarie 2018. Fraţii Dan, Ioana şi Diana Mitre din Cluj-Napoca au luat în arendă în 2010 o veche plantaţie pomicolă de 100 de hectare, care aparţinea unei foste interprinderi agricole de stat (IAS) din Cluj, pe care au transformat-o în proporţie de 55% într-o livadă superintensivă de cireş, prun şi măr, cu ajutorul fondurilor europene.

Pariul fondurilor de investiţii din regiune pe România: 600 mil. euro în 2017 pe companii locale

Joi 11 ianuarie 2018. Cinci fonduri de investiţii din Europa Centrală şi de Est au fost active în ultimul an pe piaţa din România, iar dintre acestea trei au intrat la cumpărare pariind circa 600 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Un singur fond de private equity din regiune a fost pe vânzare, iar un altul a tatonat piaţa, intrând într-o serie de negocieri.

Dispar magazinele? Cumpărăturile online ale românilor au crescut cu 40% în 2017, la 2,8 miliarde de lei

Miercuri 10 ianuarie 2018. Estimările principalilor jucători din comerţul electronic românesc împreună cu GPeC, anunţate miercuri, arată că valoarea cumpărăturilor online a ajuns la 2,8 miliarde de euro în 2017, cu peste 40% mai mult decât în 2016, când s-au înregistrat 1,8-2 miliarde de euro.

Digi Communications N.V. a acordat un împrumut de 10 mil. euro către RCS&RDS

Miercuri 10 ianuarie 2018. Compania Digi Communications N.V., care se află în spatele operaţiunilor de comunicaţii fixe şi mobile Digi, a acordat un împrumut de 10 milioane de euro către RCS&RDS, compania pe care o deţine în România, conform unui anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, unde firma este listată de anul trecut.

Tranzacţiile cu terenuri pentru proiecte imobiliare din România au depăşit anul trecut pragul de 350 mil. euro

Miercuri 10 ianuarie 2018. Anul trecut, valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ faţă de 2016, depăşind pragul de 350 mil. euro la nivel naţional. Conform datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, aproximativ 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacţiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investiţional.

Cursul BNR. Cursul valutar euro al zilei de miercuri, 10 ianuarie 2018. Euro revine la 4,64 lei

Miercuri 10 ianuarie 2018. Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Furnizorul de materiale de construcţii Temad din Braşov s-a apropiat de 40 mil. euro şi vrea să-şi menţină creşterea la peste 10% în 2018

Miercuri 10 ianuarie 2018. „Pentru 2018, ne propunem o cifră de afaceri de 42,8 milioane de euro, adică o creştere de 11,3%.“

Creşterea consumului se plăteşte: Deficitul comercial la 11 luni din 2017 a depăşit 11 mld. euro, plus 28% an/an

Miercuri 10 ianuarie 2018. ♦ Deficitul comercial cu ţările non-UE a făcut un salt uriaş, de la un miliard de euro în 2016 la 2,8 miliarde de euro în primele 11 luni din 2017.

Michael Tsamaz, şeful grecilor de la OTE, acţionarul majoritar al Telekom România: Continuăm expansiunea pe fibră optică în România, fără ea am pierde cu totul clienţii

Miercuri 10 ianuarie 2018. Telekom România pierde clienţi pe internet şi televiziune acolo unde nu are o reţea de fibră optică, dar reuşeşte să concureze eficient cu rivalii săi acolo unde şi-a dezvoltat propria reţea de mare viteză, astfel că grupul va continua planul de investiţii în România, au declarat în cadrul unei întâlniri cu analişti şefii grupului elen OTE, prin intermediul căruia nemţii de la Deutsche Telekom controlează businessul de 1 miliard de euro pe an al foştilor operatori Cosmote şi Romtelecom.

Cooperativa Braicoop din Brăila, cu 55 de membri agricultori, a avut vânzări de cereale de 10 mil. euro în 2017. „Au venit pentru că au văzut că se câştigă bine prin cooperativă, şi timp, şi bani. Nu mai pierzi timp alergând du­pă materii

Miercuri 10 ianuarie 2018. Cooperativa agricolă Braicoop, formată din 55 de membri cooperatori care cultivă cereale şi plante uleioase pe circa 15.000 de hectare în judeţul Brăila, a tranzac­ţio­nat anul trecut 46.000 tone de marfă, în valoare de 10 mi­lioa­ne de euro.

ZF Live. Florin Stoian, fondator al Yellow Menu: „Start-up-urile precum Yellow Menu sunt finanţate colosal în afară. Pentru a deschide în Cluj, noi am avea nevoie de aproximativ 200.000 de euro“

Miercuri 10 ianuarie 2018. Firma de catering premium Yellow Menu, un business pornit în 2015, a ajuns anul trecut la afaceri de 700.000 de euro şi la o creştere cu 8% a numărului de livrări faţă de 2016, înregistrând 40.000 de livrări pe parcursul anului 2017.

Consiliul Concurenţei a amendat 12 companii, între care producătorul de acumulatori auto Rombat, pentru înţelegeri anticoncurenţiale

Marti 9 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a sancţionat 12 companii de pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto cu amenzi în valoare totală de 3,29 mil. lei (aproximativ 731.492 euro), pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale în stabilirea preţului de revânzare a produselor între producătorul Rombat Bistriţa şi distribuitorii săi.

Agenţia de turism Christian Tour şi-a majorat afacerile cu 5% anul trecut

Marti 9 ianuarie 2018. Agentţia de turism Christian Tour, condusă de fraţii Cristian şi Marius Pandel, a încheiat anul 2017 cu vânzări de peste 70 de milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de 2016, conform datelor furnizate de către companie.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter