Stiri despre Germania

 

Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut crearea unui colos telecom european, dar au abandonat planul. Valoarea mai mare a nemţilor, complicaţiile politice şi suprapunerea afacerilor din ţări ca România au frânat negoci

Marti 23 ianuarie 2018. Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut posibilitatea de a forma un colos franco-german care să domine industria mult prea fragmentată a comunicaţiilor din Europa şi care săă-i permită noii entităţi să concureze mai bine cu rivalii de pe alte continente, însă negocierile s-au oprit pentru că formarea unei entităţi în care fiecare dintre părţi să deţină o parte egală din acţiuni ar fi fost imposibilă din cauza, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 1 mil. euro trei companii care comercializează echipamente de măsurare a curentului

Luni 22 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 4,94 mil.lei (aprox 1,1 mil. euro) companiile ARC Braşov, Dranetz Tehnologies din SUA şi GMC-I Messtechnik din Germania, pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.

SPD, vot în favoarea iniţierii negocierilor formale cu CDU privind formarea unei coaliţii

Duminica 21 ianuarie 2018. Delegaţii prezenţi la congresul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) au votat, duminică, în favoarea iniţierii negocierilor formale cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, relatează Deutsche Welle.

Angela Merkel se declară optimistă în privinţa formării unei coaliţii guvernamentale cu SPD

Sambata 20 ianuarie 2018. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, sâmbătă, că este optimistă înaintea congresului social-democraţilor germani, care se vor pronunţa cu privire la iniţierea negocierilor formale cu Uniunea Creştin-Democrată în privinţa formării unei coaliţii guvernamentale, relatează site-ul Reuters.

Ratează România cea mai mare investiţie anunţată în 2017, după ce germanii de la B Braun au decis să facă o fabrică în Ungaria?

Vineri 19 ianuarie 2018. Cea mai mare investiţie anunţată în 2017 a grupului B Braun, specializat în soluţii perfuzabile, care vrea să construiască în judeţul Timiş o fabrică de 120 de milioane de euro, nu va fi afectată de decizia grupului german de a investi şi în Ungaria într-o fabrică de kituri pentru injecţii intravenoase, au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

Odată cu conturarea noului guvern de la Berlin ia formă şi viitorul monedei unice. Zona euro: o uniune monetară mai strânsă în care Germania îşi deschide mai larg portofelul. Va dori apoi zona euro mai aproape Europa de Est?

Vineri 19 ianuarie 2018. Pe măsură ce creştin-democraţii conservatoarei Angelei Merkel şi social-democraţii federalistului Martin Schulz fac progrese spre o coaliţie de guvernare, se conturează şi viitorul zonei euro: o uniune monetară mai integrată, cu o Germanie care-şi deschide mai larg portofelul şi este dispusă să-şi asume mai multe riscuri.

Volkswagen detronează Toyota: Producătorul german a vândut 10,7 milioane de maşini în 2017, şi devine cel mai mare producător de automobile din lume. Scandalul Dieselgate devine deja o amintire îndepărtată

Miercuri 17 ianuarie 2018. Volkswagen a detronat compania Toyota Motor anul trecut, şi a devenit cel mai mare producător de automobile din lume pentru prima dată, bazându-se pe cererea din ce în ce mai mare înregistrată pe pieţele din Rusia şi Brazilia, potrivit Associated Press.

Concurenţa aprobă înfiinţarea unei firme mixte de către Romarm şi germanii de la Rheinmetall

Miercuri 17 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a autorizat înfiinţarea companiei Romanian Military Vehicle Systems SA de către Romarm SA – Filiala Societatea Uzina Automecanică Moreni SA (UAM) şi Rheinmetall Landsysteme GmbH, fiecare acţionar urmând să deţină 50% din capitalul noii firme.

Germanii de la Continental au numit-o pe Franziska Jung la conducerea fabricii ContiTech din Arad

Marti 16 ianuarie 2018. Franziska Jung este noul director general al producătorului de materiale plastice şi produse de cauciuc ContiTech Nădab (jud.Arad), parte a concernului german Continental, aceasta înlocuindu-l pe Christian Krafft, care a preluat poziţia de product industrialisation manager în Rayong, Thailanda.

Nemţii de la Pfeifer & Langen închid fabrica Zahărul Oradea. „Fabrica nu mai era competitivă“

Marti 16 ianuarie 2018. Producţia de zahăr se mută în Polonia şi Germania, iar în România rămâne doar o divizie de ambalat.

Garanti Bank: Rata de creştere a PIB va încetini la 4% în 2018, iar cotaţia leu/euro ar putea ajunge la 4,78

Luni 15 ianuarie 2018. Garanti Bank anticipează că rata de creştere a produsului intern brut (PIB) va încetini anul acesta la 4%, de la 6,5% în 2017, pe fondul ritmului de creştere mai lent al industriei şi comerţului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei şi Italiei, două dintre primele trei destinaţii ale exporturilor româneşti.

Cu infrastructura neglijată, cu universităţile fără dotări şi cu un pas în urmă în era digitalizării, dar călare pe un munte de bani, Merkel se visează reformatoarea Europei. Analiştii îi amintesc că Germania în sine are nevoie de reforme

Luni 15 ianuarie 2018. Una din perioadele cele mai tulburi din politica germană din ultimul deceniu s-a încheiat cu un acord pentru o coaliţie de guvernare între conservatorii cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social Democrat. Merkel a descris momentul ca un „nou început“ pentru Europa, unul care va readuce Germania în poziţia de lider al eforturilor de reformare a UE.

Consiliul Concurenţei analizează preluarea companiei Buse Gaz de către grupul german Messer

Vineri 12 ianuarie 2018. Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care grupul german Messer, cu activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei gazelor industriale, va prelua operaţiunile Buse Gaz. În urma acestui proces, grupul ar urma să deţină în totalitate activele Buse Gaz prin intermediul subdisiarelor Messer Romania Gaz şi Messer Belgium.

Germania schimbă regulile: Facebook, Google sau Youtube pot fi amendate cu 50 de milioane de euro dacă nu elimină conţinutul ilegal

Joi 11 ianuarie 2018. Germania a aprobat una dintre cele mai controversate legi, care ţinteşte platforme precum Facebook, Twitter şi Youtube, forţându-le să verifice conţinutul rulat în propriile reţele, potrivit Wall Street Journal.

KPMG îşi mută sediul din Timişoara în proiectul ISHO, dezvoltat de Ovidiu Şandor, şi duce gradul de ocupare al ansamblului la peste 80%

Joi 11 ianuarie 2018. Firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG îşi mută birourile din Timişoara în proiectul ISHO, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor. KPMG se alătură operatorului german de servicii Bosch şi companiei americane Survey Sampling International, care de asemenea au închiriat spaţii în proiect.

Banca Mondială este mai puţin optimistă decât guvernul: Economia României va creşte cu 4,5% în 2018, după un avans de 6,4% în 2017. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri.“

Joi 11 ianuarie 2018. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri, pentru că în lipsa investiţiilor piaţa internă nu face faţă cererii în creştere determinate de majorările salariale şi de reducerile de taxe.“

Economiştii avertizează: Nu vă lăsaţi orbiţi de noul miracol economic german

Luni 8 ianuarie 2018. De opt ani, cea mai mare economie germană se află în expansiune, în paralel cu o scădere a şomajului şi o creştere a veniturilor fiscale. Între timp, preţurile de consum au consemnat un avans modest. Pentru ţara supranumită cândva bolnavul Europei, redresarea este impresionantă.

Economia europeană creşte mai sănătos ca oricând în ultimii şapte ani, iar nemţii sunt cuprinşi de febra cumpărăturilor. Însă o teamă bântuie prin acest peisaj optimist: inflaţia

Luni 8 ianuarie 2018. În Germania, motorul de creştere al Europei, vânzările retailerilor au urcat cu 5% în primele 11 luni ale anului trecut. Creşterea, care nu include perioada sărbătorilor de iarnă, este cea mai puternică din 1994 încoace. Dispoziţia nemţilor de a cheltui înseamnă încredere şi consum mai mare, adică importuri mai mari, inclusiv din Europa de Est.

Pilonul Europei: Rata şomajului scade la nivel record, iar economia germană înfloreşte peste aşteptări. Presiunile pentru salarii mai mari sunt în creştere

Duminica 7 ianuarie 2018. În Germania, rata şomajului a scăzut până la un nivel record, numărul oamenilor fără loc de muncă fiind în scădere constantă în ultimele şase luni ale anului 2017, reflectând o dezvoltare din ce în ce mai mare pentru ţara condusă de Merkel. Acest nivel de dezvoltare ar putea împinge nivelul salariilor şi al inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Adevărul investiţiilor străine din ultimul an: Germania şi Franţa şi-au redus capitalul în firmele locale. Banii străinilor au venit din Cipru, Olanda şi Luxemburg

Sambata 6 ianuarie 2018. ♦ Dintre cei mai mari zece investitori străini prezenţi în România, doar Germania, Franţa şi Spania înregistrează un declin al soldului capitalului social în moneda europeană la 31 octombrie 2017 faţă de finalul anului 2016.

Datoria publică a Germaniei scade cu 78 de euro pe secundă: „Ceasul” îşi schimbă sensul pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Vineri 5 ianuarie 2018. Campania Berlinului pentru disciplină fiscală a atins un punct de referinţă săptămâna aceasta: pentru prima dată după 20 de ani, controversatul „ceas al datoriei” din Germania, şi-a schimbat sensul, potrivit Financial Times.

2018 va fi anul preţurilor mai mari, al turbulenţelor geopolitice, al războiului comercial între SUA şi China şi al ascensiunii Asiei. Zona euro s-a blindat cu o economie în creştere sănătoasă

Joi 4 ianuarie 2018. „Nu sunt semne că avansul dinamic al economiei germane se va opri brusc. Ne aşteptăm ca 2018 să aducă noi recorduri pe piaţa muncii şi alte creşteri tangibile ale salariilor.“

Protestele violente din Iran vin când relaţiile de business cu Germania devin din ce în ce mai strânse

Joi 4 ianuarie 2018. Percepţia generală este că relaţiile comerciale dintre Iran şi Germania se rezumă la petrol şi automobile, însă aceasta este incorectă, arată Michael Tockuss, preşedinte al Camerei de Comerţ Germano-Iraniene, DIHK, citat de Deutsche Welle.

China vrea să atace Airbus şi Boeing cu ajutorul unei companii germane

Vineri 29 decembrie 2017. Mulţimea de companii europene, şi în special cele de tehnologie germane, cumpărate de investitori chinezi a trezit suspiciuni în diverse capitale europene şi la Berlin. În cel mai recent caz, Iron & Steel Research Institute Group, companie chineză deţinută de stat, vrea să achiziţioneze Cotesa, furnizor din fosta Germanie de Est pentru megaproducătorii aerospaţiali Airbus şi Boeing. Dacă va fi cumpărată, Cotesa va ajuta compania chineză să concureze cu cei doi coloşi occidentali. Berlinul vrea să aibă un cuvânt de spus în această afacere.

Nemţii şi francezii vor cel mai mult transformarea UE în Statele Unite ale Europei. ”Cei care se opun vor părăsi pur şi simplu UE”, a promis germanul Martin Schulz

Joi 28 decembrie 2017. Aproape o treime dintre nemţi sunt de acord cu planurile liderului social-democrat Martin Schulz de a crea „Statele Unite ale Europei”, însă sprijinul pentru această idee variază pe continent, arată un sondaj de opinie realizat de YouGov.

De la Europa de Est la Brexit şi alegerile din Germania: câştigătorii şi pierzătorii din 2017 de pe scena politică internaţională

Joi 28 decembrie 2017. 2017 a fost un an agitat, cu alegeri în state importante pentru ordinea internaţională şi cu teste pentru partidele tradiţionale şi Europa de Est. Revista Politico a alcătuit o listă cu câştigătorii şi pierzătorii de pe scena politică.

Lidl: 2017 a fost un an extraordinar pentru noi, suntem în creştere puternică faţă de anul trecut

Miercuri 27 decembrie 2017. Discounterul german Lidl, intrat oficial pe piaţa locală în 2011 prin preluarea Plus Discount, a ajuns în România la 220 de magazine faţă de 205 cât avea la finalul anului trecut, potrivit datelor ZF. Nemţii au intrat prin achiziţia a 107 magazine, iar apoi au dublat reţeaua prin deschideri de la zero.

Aproape jumătate din germani vor ca Merkel să demisioneze înainte de alegerile din 2021 -sondaj

Miercuri 27 decembrie 2017. Aproape jumătate dintre germani sunt de părere că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar trebui să demisioneze din funcţie până la data următoarelor alegeri, care vor avea loc în anul 2021, arată cel mai recent sondaj al institutului YouGov, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

Macon Deva, proaspăt cumpărată de producătorul de blocuri de zidărie Xella, estimează afaceri de 150 mil. lei în 2017, plus 20%

Miercuri 27 decembrie 2017. Producătorul de blocuri pentru zidărie Macon Deva estimează venituri de 150 de milioane de lei (circa 33 de milioane de euro) pentru 2017, în avans cu 20% faţă de 2016. Estimarea de creştere a businessului vine în contextul în care compania tocmai a fost cumpărată de concurentul german Xella, într-o tranzacţie de circa 50 mil. euro, potrivit surselor din piaţă.

Lupta pentru supremaţia aeriană a Marii Britanii de mută din cer în birourile politicienilor si birocraţilor

Duminica 24 decembrie 2017. Vânzările ultimului model Eurofighter Typhoon au forţat reducerile de locuri de muncă la cea mai mare companie de apărare din Europa, BAE Systems Plc., iar Franţa şi Germania studiază deja opţiunile de luptă care le permite să omită Regatul Unit, relatează Bloomberg.

Începe marea consolidare a industriei de telecom din Europa? Deutsche Telekom cumpără UPC Austria cu 1,9 mld. euro. FT: UPC şi Vodafone se pregătesc pentru o tranzacţie

Vineri 22 decembrie 2017. Gigantul german Deutsche Telekom va cumpăra UPC Austria, subsidiară a americanilor de la Liberty Global - cel mai mare operator de cablu şi internet fix din lume, în cadrul unei tranzacţii de 1,9 mld. euro care va crea un operator cu 6,7 milioane de abonaţi la servicii fixe şi mobile de telefonie, internet şi televiziune cu venituri de 1,2 mld. euro.

De pe ce poziţie înfruntă Polonia Comisia Europeană: 70% din media UE la PIB per capita, cel mai mare beneficiar al fondurilor UE, pregătită să devină contribuabil net la buget, cu participaţii la mii de companii străine

Vineri 22 decembrie 2017. După ce Comisia Europeană a de­clanşat, în premieră în istoria UE, procedura de sancţionare a Polo­niei din cauza nerespectării prin­cipiului statului de drept, un ziar german de largă circulaţie a avertizat că Polonia ar putea pierde fondurile UE, vitale până acum pentru convergenţa statelor estice cu Occidentul.

Divizia din România a Schaeffler, deţinută de cea mai bogată familie din Germania, spune că nu majorează salariile brute, ci va găsi soluţii pentru păstrarea venitului net

Joi 21 decembrie 2017. Producătorul de componente auto Schaeffler, care are peste 4.300 de angajaţi pe plan local, nu va majora salariile brute ale angajaţilor ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018. Oficialii companiei au spus însă că vor lua măsuri astfel încât veniturile nete ale angajaţilor nu vor fi afectate.

Pariu pe piaţa construcţiilor. După ce s-au întrecut la pierderi în 2016, germanii de la Xella cumpără Macon într-o tranzacţie de peste 50 mil. euro

Miercuri 20 decembrie 2017. Producătorul german de blocuri de zidărie Xella a cumpărat competitorul Macon, cu afaceri de 124 mil. lei (27,5 mil. euro) anul trecut. Prin această tranzacţie, Enterprise Investors, fondul de investiţii care deţinea Macon, şi-a făcut exitul din companie.

Tranzacţie pe final de an pe piaţa materialelor de construcţii. Enterprise Investors vinde Macon către Xella International

Marti 19 decembrie 2017. Enterprise Investors face exitul din Macon, producătorul de materiale de construcţii fiind preluat de producătorul german de blocuri de zidărie Xella International.

Volkswagen vrea să îşi spele păcatele în SUA cu electricitate: Gigantul german va instala 2.800 de staţii electrice de alimentare

Luni 18 decembrie 2017. Volkswagen a declarat luni că intenţionează să instaleze 2.800 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în 17 dintre cele mai mari oraşe din SUA, până în luna iunie 2019, potrivit Reuters.

Bitcoin face istorie: În încercarea de a reduce evaziunea, Europa vrea să reglementeze criptomoneda

Luni 18 decembrie 2017. Germania a aderat la guvernele europene, care impun reglementarea monedei digitale Bitcoin, în ciuda faptului că este folosită pentru spălarea banilor, de către traficanţi de droguri şi terorişti, relatează Bloomberg.

Un primar de provincie din Germania a detronat un CEO global

Duminica 17 decembrie 2017. Un primar local care controlează un pachet majoritar în cadrul unui pro­ducător global de componente auto pu­ne capăt ambiţioasei expansiuni a aces­tuia, scrie Handelsblatt.

Avertisment pentru Germania: prea multă petrecere strică

Vineri 15 decembrie 2017. Chiar şi cea mai puternică eco­nomie eu­ro­peană poate avea mo­mente de slă­biciune, lucru dovedit de ultimele date macroeconomice venite din Germania.

Producătorul german Kuka Systems vrea să îşi dubleze echipa din România şi închiriază un nou spaţiu de producţie în Network Industrial Park Sibiu

Vineri 15 decembrie 2017. Kuka Systems a închiriat un spaţiu de peste 10.000 mp în Network Industrial Park din Sibiu, proiect industrial al dezvoltatorului imobiliar Zacaria, noul spaţiu de producţie susţinând planurile de extindere al companiei germane.

Fabrica din Deva a Eurosport DHS distribuie peste 300.000 de biciclete anual, o treime din toată producţia locală

Vineri 15 decembrie 2017. Producătorul de biciclete Eurosport DHS din Deva, controlat de investitori chinezi şi germani, exportă peste jumătate din business către 24 de pieţe din Europa, iar pe piaţa locală produsele companiei ajung în magazinele din toată ţara, inclusiv ale celor peste 200 de parteneri.

Merkel critică atitudinea ţărilor est-europene faţă de imigranţi: Solidaritatea nu poate fi selectivă

Joi 14 decembrie 2017. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat, la summitul UE de la Bruxelles, refuzul unor state central şi est-europene de a primi extracomunitari, subliniind că la nivelul Uniunii Europene nu poate exista doar "solidaritate selectivă".

Eveniment Mediafax şi Agrointeligenţa – Premiile Galei Trofeelor Super-Ferma României şi Super-Hrana României. Agricultorii români: „Nu e nicio diferenţă între ce producem noi în România şi ce găsim în vest, în Germania“

Joi 14 decembrie 2017. Saltul pe care l-a făcut agricultura în ultimii 10 ani este unul extraordinar şi nu mai este e nicio diferenţă între ce producem noi şi ce găsim în vest, au spus fermierii prezenţi la Gala Trofeelor Super-Ferma României şi Super-Hrana României, un eveniment organizat de Mediafax şi Agrointeligenţa.

După cel mai bun an din 2007, piaţa imobiliară germană ar putea scădea uşor anul viitor

Joi 14 decembrie 2017. Potrivit experţilor din industrie, piaţa germană a investiţiilor pen­tru sectorul imobiliar comer­cial se îndreaptă către cel mai bun an din 2007. Şi totuşi, următoarele 12 luni ar putea aduce o scădere uşoară a volumului tranzacţiilor, scrie Bloomberg.

SUA critică sprijinul Germaniei pentru Nord Stream 2, noul gazoduct rusesc către Europa

Miercuri 13 decembrie 2017. Oficialul Departamentului american de stat care se ocupă de Europa a criticat recent în termeni duri susţinerea de către Germania a unui nou gazoduct rusesc către Europa, lăudând în acelaşi timp Danemarca pentru adoptarea unei legi care ar putea zădărnici construirea proiectului, relatează Wall Street Journal.

Un producător de echipamente de protecţie din Arad: Lipsa personalului este cea mai mare problemă. „Unii tineri pleacă fără să anunţe şi aflăm de la alţi angajaţi că au plecat în străinătate. Avem maşini şi utilaje nefolosite.”

Marti 12 decembrie 2017. Compania Rofa, parte a grupului german cu acelaşi nume, produce echipamente de protecţie într-o fabrică din Arad şi va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de 1,8 mil. euro, în creştere cu aproape 30% faţă de anul 2016, conform calculelor ZF pe baza datelor companiei. În fabrică se produc circa 12.000 de unităţi pe lună, cu ajutorul a 125 de angajaţi.

Muzeul Astra din Sibiu a fost vizitat de 600.000 de turişti în 2017, din care peste 200.000 de străini

Marti 12 decembrie 2017. Muzeul Astra din Sibiu va depăşi până la finalul anului pragul de 600.000 turişti, în creştere cu 31% faţă de 2016, străinii reprezentând o treime din totalul vizitatorilor (35%), mai ales germani, austrieci şi israelieni.

Gefco asigură transportul pe calea ferată a vehiculelor Ford de la Craiova către portul Constanţa şi vestul Europei

Marti 12 decembrie 2017. GEFCO România, subsidiara Grupului GEFCO, extinde colaborarea cu Ford Motor Company, urmând să asigure transportul pe calea ferată a vehiculelor Ford EcoSport produse la Craiova către portul Constanţa şi către pieţele din Europa de Vest precum Germania, Italia şi ţările din regiunea Benelux.

Pariu pe creşterea consumului: germanii de la dm drogerie markt alocă încă 28 de milioane de lei pe expansiunea în România

Luni 11 decembrie 2017. Retailerul are în plan circa zece noi magazine în 2018 şi anunţă un buget pentru expansiune de peste 28 mil. lei. În acest an compania a deschis sau remodelat 11 unităţi în marile oraşe ale ţării, menţinând astfel ritmul impus încă de la intrarea pe piaţa locală în 2007.

Grecia ar putea deveni un hub energetic pentru întreaga Europă

Duminica 10 decembrie 2017. Sectorul grec al gazelor şi petrolului atrage banii “inteligenţi”, graţie proiectelor lansate şi hidrocarburilor ascunse sub Mediterana, scrie Margarita Mathiopoulos, expert german în energie, într-o opinie publicată de Handelsblatt.

Ambiţia unuia dintre cele mai mari multinaţionale prezente în România: Vrem să mai aducem înapoi în Bucureşti români din SUA. Gigantul le-a oferit joburi într-o echipă de elită, care este implicată în unele dintre cele mai sofisticate proiect

Duminica 10 decembrie 2017. Subsidiara din România a companiei germane SAP, cel mai mare producător european de software, a atras înapoi la Bucureşti trei români care emigraseră în SUA oferindu-le joburi într-o echipă de elită care este implicată în unele dintre cele mai sofisticate proiecte derulate la nivel global de grup, campania de recrutări fiind activă în continuare.

Cine este Mateusz Morawiecki, noul premier al Poloniei

Vineri 8 decembrie 2017. Actualul vicepremier şi ministru de Finanţe polonez, Mateusz Morawiecki, care o va înlocui pe Beata Szydlo în funcţia de premier, este un fost bancher şi un fost consilier economic al partidului de centru-dreapta Platformea Civică, vorbitor fluent de engleză şi germană, scrie EUObserver.com.

Gigantul software SAP: Vrem să mai aducem înapoi în Bucureşti români din SUA

Vineri 8 decembrie 2017. Subsidiara din România a companiei germane SAP, cel mai mare producător european de software, a atras înapoi la Bucureşti trei români care emigraseră în SUA oferindu-le joburi într-o echipă de elită care este implicată în unele dintre cele mai sofisticate proiecte derulate la nivel global de grup, campania de recrutări fiind activă în continuare.

Prima propunere concretă de federalizare a Europei. Martin Schulz, liderul social-democrat: Până în 2025 vrem să avem formaţiunea „Statele Unite ale Europei”

Joi 7 decembrie 2017. Liderul social-democraţilor din Germania, Martin Schulz, a cerut ca statele membre ale Uniunii Europene să se înscrie într-o nouă formaţiune numită „Statele Unite ale Europei”, până în 2025, stabilind o ambiţioasă agendă europeană de reforme ca o condiţie privind discuţiile cu cancelarul german, Angela Merkel, despre formarea unui nou guvern, potrivit Financial Times.

dm drogerie markt deschide trei magazine în decembrie şi ajunge la 94 în România

Joi 7 decembrie 2017. Grupul german dm drogerie markt deschide în luna decembrie trei noi magazine în România, în Râmnicu Vâlcea, Cluj şi Arad.

Ce investitori au fost respinşi de la vânzarea Oltchim Râmnicu Vâlcea: de la Gruia Stoica de la GFR, la o companie din Louisiana, la una din Germania

Joi 7 decembrie 2017. Printre investitorii interesaţi de achiziţia activelor combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-au numărat Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român, o compania din Louisiana, respectiv Louisiana Chemical Equipment Company, dar şi o companie din New Jersey cu operaţiuni în Marea Britanie, Cehia şi India, se arată în convocatorul pentru creditori publicat astăzi la bursă. Totodată interesată de achiziţia Oltchim a fost şi AIOTEC GmbH, companie din Germania.

Compania germană SAP estimează că va face încă 100 de recrutări în România anul viitor

Joi 7 decembrie 2017. Compania germană SAP, specializată în dezvoltarea de soluţii software de business, estimează că va recruta anul viitor încă 100 de persoane, a declarat Cristian Popescu, directorul general al SAP România în cadrul unei conferinţe de presă.

Ce înseamnă alegerea portughezului Mario Centeno la şefia Eurogroup: respingerea statelor est-europene şi luarea deciziilor pentru viitorul zonei euro de Germania şi Franţa

Miercuri 6 decembrie 2017. Când Peter Kazimir, ministrul slovac al finanţelor, şi-a lansat candidatura surpriză pentru şefia Eurogroup, a explicat că vede în zona euro „un motor al integrării europene“ şi că ambiţia sa este de „a aduce împreună pe toată lumea, de a construi poduri“.

Partidul Social-Democrat va iniţia negocieri cu partidul Angelei Merkel pentru o nouă coaliţie-surse

Luni 4 decembrie 2017. Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, a acceptat iniţierea negocierilor cu partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), în scopul formării unei noi coaliţii guvernamentale, afirmă surse politice de la Berlin.

Germania probabil va avea o creştere economică de 2,3% în 2017

Sambata 2 decembrie 2017. Economia Germaniei va avea o creştere de 2,3% în anul 2017, estimează Camera de Comerţ şi Industrie de la Berlin (DIHK), citată de revista Der Spiegel.

Scandalul emisiilor toxice Dieselgate se propagă în Franţa şi împinge spre sfârşit era diesel. Un comisar european spune deschis: „Dieselul aparţine trecutului în ţările dezvoltate“.

Joi 30 noiembrie 2017. În timp ce constructorii auto germani şi protectorul lor suprem, guvernul de la Berlin, reacţionează şi se adaptează încet, moral şi mai ales financiar, la schimbările aduse de Dieselgate, scandalul emisiilor toxice începe să se propage virulent şi în Franţa. După Renault, în centrul atenţiei este acum PSA.

Ford „atacă“ Duster cu noul EcoSport şi anunţă pentru România un preţ cu 5.000 de euro sub cel din Germania

Joi 30 noiembrie 2017. Ford atacă direct piaţa românească cu noul EcoSport, SUV-ul de clasă mică asamblat la Craiova, începând cu luna octombrie a acestui an şi vine cu un preţ cu 5.000 de euro mai mic decât cel pe care l-a anunţat pentru Germania.

Kaufland lansează prima marcă proprie realizată exclusiv la nivel local

Miercuri 29 noiembrie 2017. Lanţul german de hipermarketuri Kaufland, liderul pieţei locale de comerţ, a lansat marca proprie K-Vreau din România, dedicată produselor realizate exclusiv de producători şi furnizori locali.

Gigantul elveţian UBS intră în cursa pentru preluarea Commerzbank

Miercuri 29 noiembrie 2017. UBS pare să se uite la anumite linii de business ale băncii germane, neluând în calcul preluarea băncii ca întreg, scrie Handesblatt. Pe fondul intensificării speculaţiilor privitoare la o posibilă preluare care ar avea drept ţintă a doua mare bancă privată a Germaniei, potenţialii ofertanţi nu se mai uită la aceasta ca întreg, ci numai la părşile acesteia considerate încă viabile.

Fabrice Desnos, Euler Hermes: Piaţa asigurărilor de credit comercial din România va creşte cu mai mult de 10%. Ne aşteptăm la o creştere de 3% a insolvenţelor în acest an şi la un avans de 5% în 2018

Marti 28 noiembrie 2017. Piaţa asigurărilor de credit comercial din România, estimată în prezent la 15 mi­lioane de euro, va creşte cu mai mult de 10% în următorii ani, de vreme ce şi numărul insolvenţelor din economie este de aşteptat să se înscrie din nou pe tendinţa ascendentă, a spus într-un interviu pentru ZF Fabrice Desnos, head of region Northen Europe în cadrul Euler Hermes, unul dintre cei mai mari asigurători de credit comercial din Europa şi parte a grupului german Allianz.

BMW se reinventează pentru a lupta cu Tesla

Marti 28 noiembrie 2017. BMW are în plan investiţii de zeci de miliarde de euro în noi tehnologii în speranţa de a face faţă ameninţării Tesla, însă îşi poate producătorul auto german susţine vânzările în timpul derulării procesului de transformare?

Angela Merkel intensifică presiunile asupra SPD pentru prelungirea coaliţiei guvernamentale

Luni 27 noiembrie 2017. Angela Merkel, cancelarul în exerciţiu al Germaniei şi liderul formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a intensificat luni presiunile asupra Partidului Social-Democrat (SPD) pentru prelungirea coaliţiei guvernamentale, argumentând că naţiunea şi Uniunea Europeană au nevoie de stabilitate.

Simbolurile industriei germane se adaptează la noua realitate economică cu mii de disponibilizări. La VW, executivii încearcă să reducă puterea sindicatelor în deciziile de management

Luni 27 noiembrie 2017. Pentru a supravieţui schimbărilor economice rapide şi unei competiţii tot mai agresive, este nevoie de capacitatea de a reacţiona rapid şi de eficienţă, iar în acest sens conglomeratele germane experimentează cu noi modele de afaceri care includ adesea simplificare şi descentralizare.

Cel puţin şase răniţi după ce un individ a lovit cu o maşină un grup de pietoni, în Germania

Duminica 26 noiembrie 2017. Cel puţin şase persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, după ce un individ a lovit cu un vehicul un grup de pietoni, în nordul Germaniei, dar poliţia nu consideră că este un act terorist, informează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Procesatorul de carne Kosarom din Paşcani intră în magazinele Rewe din Germania

Vineri 24 noiembrie 2017. Neculai Apostol, fondator şi director de dezvoltare şi strategie în cadrul grupului din industria cărnii Kosarom Paşcani, spune că exportă 17-20% din producţia de carne în ţări precum Germania sau Spania.

Liderii Partidului Social-Democrat analizează posibilitatea prelungirii coaliţiei guvernamentale cu partidul Angelei Merkel

Joi 23 noiembrie 2017. Liderii Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania s-au reunit joi seară pentru a analiza posibilitatea prelungirii coaliţiei guvernamentale cu formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), afirmă surse politice de la Berlin citate de publicaţia Die Welt.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Summitul zonei euro se va desfăşura în decembrie, în pofida crizei din Germania

Miercuri 22 noiembrie 2017. Reuniunea liderilor ţărilor din zona euro, în cursul căreia vor fi discutate modalităţile de aprofundare a uniunii monetare, se va desfăşura potrivit programului, la jumătatea lunii decembrie, în pofida crizei politice din Germania, anunţă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Cooperativa agricolă „Ţara mea” livrează zilnic 400 de porci retailerului Kaufland. Până în 2020 vor să ajungă la 300.000 de porci livraţi pe an

Miercuri 22 noiembrie 2017. Retailerul german Kaufland a încheiat un parteneriat cu cooperativa agricolă „Ţara mea”, prin care se angajează să preia toate carnea de porc pe care cei 100 de membri ai cooperativei o pot livra. Prin acest program şi cu ajutorul altor furnizori români, Kaufland speră ca până în primăvara anului viitor, toată carne de porc din magazinele Kaufland din România să provină din ferme româneşti.

Operaţiuni antiteroriste în Germania:Şase sirieni care planificau atacuri teroriste au fost arestaţi

Marti 21 noiembrie 2017. Poliţia din Germania a anunţat, marţi, că a reţinut şase cetăţeni sirieni care planificau să comită atacuri teroriste pe teritoriul Germaniei în numele reţelei teroriste Stat Islamic, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Frank-Walter Steinmeier începe consultările cu partidele politice din Germania

Marti 21 noiembrie 2017. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va începe marţi consultările cu partidele politice din Germania cu scopul de a depăşi criza politică apărută după eşecul negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii guvernamentale, relatează presa internaţională.

Fabrici şi exporturi: cum a ajuns Germania cea mai importantă verigă a lanţului economic european, inclusiv în est

Marti 21 noiembrie 2017. Vestea prăbuşirii discuţiilor pentru formarea noului guvern german de coaliţie a zdruncinat euro, simbolul cel mai important al unităţii europene, şi pe bună dreptate.

Oficial francez: Franţa îşi doreşte o Germanie puternică şi stabilă

Luni 20 noiembrie 2017. Franţa îşi doreşte o Germanie puternică şi stabilă care să ajute la dezvoltarea Europei, a declarat un oficial din cadrul administraţiei preşedintelui Emmanuel Macron, adăugând că statul francez va continua să lucreze cu guvernul german, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Elveţia, ţara cu cel mai scăzut risc de sărăcie persistentă

Luni 20 noiembrie 2017. Elveţia rămâne una dintre ţările cu cel mai scăzut risc de sărăcie persistentă din Europa, potrivit unui raport anual al biroului federal de statistică, scrie Le Figaro. În 2016, 6,9% din populaţia Elveţiei era expusă riscului de sărăcie persistentă, comparativ cu un nivel de 14,8% al acestui risc în Spania, 10,5% în Germania, 8,1% în Austria şi 8% în Franţa.

Ministru francez: Fuziunile cross-border între companiile franceze şi germane sunt bune pentru a face faţă competiţiei chinezilor şi americanilor

Luni 20 noiembrie 2017. Solidaritatea şi consolidarea pot ajuta Europa să-şi menţină competitivitatea într-o lume din ce în ce mai protecţionistă, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, care s-a întâlnit recent cu liderii germani aflaţi în discuţii de formare a unui guvern de coaliţie, într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt.

Siemens elimină 6.900 de poziţii la nivel mondial, jumătate dintre acestea în Germania

Duminica 19 noiembrie 2017. Conglomeratul german Siemens a anunţat că va elimina 6.900 de locuri de muncă la nivel mondial ca reacţie la schimbările survenite în sectoarele energiei şi materiilor prime, relatează CNBC.

Harta dezvoltării economice. În România, unu din şase lei câştigaţi lunar merge pe mâncare, printre cele mai mari ponderi din Europa

Vineri 17 noiembrie 2017. Diferenţa dintre cele două state este dată de puterea de cumpărare. Pe de-o parte Germania este cea mai dez­voltată economie europeană, cu un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro. Pe de altă parte, România este a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, cu un salariu mediu net lunar de peste patru ori mai mic.

Nemţii de la dm drogerie markt vor trece pragul de 100 de magazine în România

Joi 16 noiembrie 2017. Grupul german de drogerie markt a ajuns pe piaţa locală la 91 de magazine de cosmetice şi produse de îngrijire personală şi a locuinţei, şi are în plan să mai deschidă încă 13 filiale în perioada octombrie 2017-septembrie 2018, când se încheie anul financiar al companiei. Astfel, nemţii vor ajunge la 104 magazine în România la 11 ani după deschiderea primului magazin pe piaţa locală.

Soarta controversatului proiect de gaze naturale ruso-german Nord Stream 2 a devenit nesigură

Joi 16 noiembrie 2017. Criticat de SUA, Polonia, Ucraina şi alte state est-europene, dar până nu demult dat ca realizare sigură datorită susţinerii puternice din partea Ber­linului, proiectul de gaze naturale Nord Stream 2 a devenit o incer­titudine.

Nemţii, europeni săraci. Sărăcia din cea mai puternică economie europeană este o bombă cu ceas

Joi 16 noiembrie 2017. Economia germană duduie şi trage după ea întreaga economie europeană, însă majoritatea germanilor nu gustă porţii prea mari din prosperitatea astfel creată. Multora le revin porţii prea mici, scrie Deutsche Welle. Potrivit fundaţiei susţinute de sindicate Hans-Bockler-Stiftung, pericolul sărăciei este ridicat în Germania, fiind necesare măsuri urgente pentru a evita o criză.

Urmează fuziunea? Un fond de investiţii gigant a devenit acţionar în cele mai mari două bănci din Germania

Miercuri 15 noiembrie 2017. Acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank au crescut după ce fondul Cerberus Capital Management a devenit acţionar de top la cele mai mari două bănci din Germania, potrivit Bloomberg.

Simona Halep e mai iubită decât Muguruza şi Kerber în mediul online

Miercuri 15 noiembrie 2017. Simona Halep vine dintr-o ţară mai mică decât Spania sau Germania, dar cu toate astea are mai mulţi suporteri pe internet decât iberica Garbine Muguruza sau nemţoaica Angelique Kerber.

Salariile mai mari şi Germania ajută economiile est-europene să avanseze mai rapid decât Vestul. Economia germană şi-a consolidat rolul de principal motor de creştere al întregii Europe

Miercuri 15 noiembrie 2017. Principalele economii est-europene au cres­cut puternic, unele chiar spectaculos, în al treilea trimestru, pro­pulsate de consumul intern, de in­dustrie şi de exporturi.

Acţiunile giganţilor din domeniul tehnologic au depăşit 1.700 de miliarde de dolari, în 2017

Marti 14 noiembrie 2017. Acţiunile giganţilor din domeniul tehnologic au depăşit o valoare de piaţă de 1.700 de miliarde de dolari, anul acesta, mai mult decât întreaga economie a Canadei şi decât valoarea cumulată a celor mai mari 30 de companii din Germania, potrivit Bloomberg.

Grupul auto Volkswagen va face investiţii de 650 de milioane de dolari în Argentina

Vineri 10 noiembrie 2017. Grupul auto german Volkswagen va face investiţii de 650 de milioane de dolari în Argentina, pentru modernizarea operaţiunilor existente în această ţară, anunţă Maria Eugenia Vidal, guvernatorul provinciei Buenos Aires, unde funcţionează o fabrică VW, informează site-ul agenţiei Reuters.

Lidl înlocuieşte magazinul din Vălenii de Munte cu o unitatea nouă

Joi 9 noiembrie 2017. Discounterul german Lidl continuă investiţiile în România şi a inaugurat joi un nou magazin, în Vălenii de Munte, care va înlocui unitatea mai veche din oraş.

Telekom a continuat să crească pe TV şi a ajuns aproape de 2,1 milioane de abonamente la mobil în trim. 3. Baza de clienţi pe net fix s-a încăpăţânat să nu crească

Joi 9 noiembrie 2017. Grupul Telekom România nu a înregistrat în al treilea trimestru evoluţii spectaculoase ale bazei de clienţi, păstrând tendinţele din trimestrele anterioare, arată datele publicate de grupul german Deutsche Telekom, acţionarul majoritar.

Veniturile Telekom România au scăzut în trim. 3 cu 1% la 240 mil. euro. Profitul operaţional, mai mic şi el cu 19%. Investiţiile, mai mari cu 23%

Joi 9 noiembrie 2017. Grupul Telekom România, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, a înregistrat în al treilea trimestru venituri totale în valoare de 240 mil. euro, în scădere cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior şi un profit operaţional (EBITDA) de 43 mil. euro, mai mic cu 18,9%, conform datelor publicate de acţionarul majoritar, grupul german Deutsche Telekom.

Grupul german de electrocasnice de lux Miele: Transilvania este la nivelul Bucureştiului ca putere de cumpărare. Magazinele din Braşov şi Cluj vor prinde din urmă Capitala

Miercuri 8 noiembrie 2017. Retailerul german de electrocasnice de lux Miele şi-a bugetat pentru anul viitor afaceri de 35 de milioane de lei, după un avans de 25% comparativ cu 2017. Businessul se dublează astfel în perioada 2015-2018.

Scandalul de insider trading şi manipulare a pieţei care înghite retailerul Metro este doar un episod din lungul serial al infracţiunilor financiare ale companiilor germane

Miercuri 8 noiembrie 2017. Când Metro, unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din Europa, a anunţat pe 30 martie anul trecut împărţirea grupului în două, preţul acţiunilor a crescut cu mai mult de 10%. Jürgen Steinemann, preşedintele nonexecutiv al consiliului de supraveghere, nu putea fi mai mulţumit.

Obligaţiuni franco-germane, o „modestă“ propunere germană pe placul francezilor pentru o zonă euro mai puternică

Miercuri 8 noiembrie 2017. Un legislator din partidul Angelei Merkel a lansat o propunere radicală prin care să fie depăşite divergenţele franco-germane în ceea ce priveşte viitorul zonei euro, iar aceasta a reuşit să capteze interesul oficialilor francezi, scrie Politico.

Arvato Services îşi extinde prezenţa în România cu un centru dedicat pentru Opel la Bucureşti şi un departament de dezvoltare IT la Braşov

Marti 7 noiembrie 2017. Arvato Services, firmă deţinută de grupul media german Bertelsmann, cu peste 1.500 de angajaţi în Braşov, Sibiu şi Cluj-Napoca, a intrat şi pe piaţa din Bucureşti, cu un centru dedicat pentru Opel, care va ajunge la 80 de angajaţi până la finele anului, de la 30 în prezent.

Un bărbat a luat un ostatic într-un centru pentru protecţia copiilor din Germania

Luni 6 noiembrie 2017. Un bărbat înarmat a luat un ostatic într-un centru pentru protecţia copiilor din localitatea Pfaffenhofen, în sudul Germaniei, au anunţat autorităţile, potrivit site-ului cotidianului Express.

BMW România a înregistrat câteva zeci de comenzi pentru noul X3

Luni 6 noiembrie 2017. BMW România, reprezentanţa locală a grupului german, a înregistrat câteva zeci de comenzi pentru cea de-a treia generaţie a SUV-ului X3, potrivit datelor companiei. Lansarea comercială a modelului va avea loc săptămâna aceasta.

Germanii de la Leoni pun la bătaie 175 de locuri de muncă în Bistriţa şi Bihor

Luni 6 noiembrie 2017. Producătorul german de cabluri pentru industria auto Leoni, cu afaceri de 2,9 mld. lei, caută 175 de oameni ca să lucreze pe funcţiile disponibile în fabrica din Bistriţa-Năsăud şi Bihor, potrivit calculelor ZF pe baza in­for­maţiilor existente pe site-urile AJOFM (Agenţia Jude­ţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Bistriţa-Năsăud şi Bihor.

Amazon, de neoprit: Gigantul investeşte într-un hub de cercetare german care dezvoltă inteligenţă artificială

Duminica 5 noiembrie 2017. Amazon.com va deschide un nou centru de cercetare şi dezvoltare a inteligenţei artificiale în oraşul universitar Tuebingen din Germania, creând astfel peste 100 de locuri noi de muncă în următorii cinci ani, potrivit Reuters.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter