Stiri despre Romania

 

Bogdan Voica, fost angajat in cadrul NEPI Rockcastle, preia conducerea Coldwell Banker România

Marti 23 ianuarie 2018. Bogdan Voica, consultant imobiliar cu o experienţă de peste 15 ani pe segmentul real estate din România şi din regiune, preia conducerea Coldwell Banker România, după ce a lucrat anterior la NEPI Rockcastle.

Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut crearea unui colos telecom european, dar au abandonat planul. Valoarea mai mare a nemţilor, complicaţiile politice şi suprapunerea afacerilor din ţări ca România au frânat negoci

Marti 23 ianuarie 2018. Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut posibilitatea de a forma un colos franco-german care să domine industria mult prea fragmentată a comunicaţiilor din Europa şi care săă-i permită noii entităţi să concureze mai bine cu rivalii de pe alte continente, însă negocierile s-au oprit pentru că formarea unei entităţi în care fiecare dintre părţi să deţină o parte egală din acţiuni ar fi fost imposibilă din cauza, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

Motivul pentru care nu avem autostrăzi: rata de absorbţie a fondurilor structurale ale UE este de doar 2,7%

Marti 23 ianuarie 2018. Ministerul Fondurilor Europe­ne a publicat în sfârşit o statistică a absorbţiei fondu­rilor europene pentru exerci­ţiul financiar 2014 – 2020, din care reiese că, la patru ani de la debutul perioa­dei de planificare multianuală, România a primit rambursări de la UE de doar 624 de milioane de euro, adică 2,77% din întreaga sumă alocată de 22,5 miliarde de euro.

Ce companii s-au delistat şi ce s-a listat în ultimul deceniu la bursa românească

Marti 23 ianuarie 2018. Companii de top care ocupă primele locuri în pieţe în care activează precum panificaţie, producerea de îngrăşăminte chimice, piaţa de lactate, s-au delistat de la bursa românească din 2007 încoace, cele mai multe la decizia noilor acţionari în urma unor preluări.

Velin Ganev, Danubius Exim: Estimez că trebuie înlocuite circa 800.000 de case de marcat în România

Marti 23 ianuarie 2018. De la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei privind introdu­cerea caselor de marcat electronice care vor fi conectate la sistemul IT al ANAF, va fi nevoie de înlocuirea a aproximativ 800.000 de echipa­men­te instalate în prezent la co­mer­cianţi, con­form estimă­rilor lui Velin Ganev, preşedin­tele Aso­cia­ţiei Distribuitorilor de Apa­ra­te de Marcat Elec­tronice Fiscale din Ro­mâ­nia (ADAMEF) şi director general ad­junct şi acţionar în cadrul Danu­bius Exim.

Un maxim istoric. Fondurile de investiţii au pariat peste 1,2 mld. euro pe România anul trecut

Marti 23 ianuarie 2018. Fondurile de investiţii au pariat anul trecut 1,2 mld. euro pe companii şi active din România, acesta fiind primul an istoric în care investitorii financiari au scos din buzunare pentru achiziţii o sumă atât de mare. Valoarea cuprinde atât mutările fondurilor de tip private equity, cât şi pe cele ale fondurilor în zona imobiliară.

Giganţii pieţei de echipamente medicale au ajuns aproape de 300 mil. lei în România

Luni 22 ianuarie 2018. Diviziile medicale ale giganţilor internaţionali furnizează pentru spitalele româneşti echipamente medicale precum RMN (rezonanţă magnetică nucleară), CT (computer tomograf), ecografe, atât pentru unităţile publice, cât şi pentru spitalele private.

Sistemul bancar continuă procesul de consolidare. Numărul băncilor din statistici se îndreaptă spre 30

Luni 22 ianuarie 2018. ♦ Pe lista băncilor „disponibile“ la vânzare se află în continuare subsidiara locală a ciprioţilor de la Marfin ♦ În acest an, ar urma să primească aprobările finale tranzacţiile parafate în 2017 privind vânzarea celor trei bănci cu capital elen - Bancpost, Banca Românească şi Piraeus ♦ Anul 2018 a început cu o tranzacţie surpriză prin care grupul britanic de investiţii Argo a preluat sucursala locală a israelienilor de la Leumi.

Ana Dumitrache, co-country head al CTP România, pleacă din companie; echipa locală va fi coordonată de alţi trei manageri

Luni 22 ianuarie 2018. Ana Dumitrache, care a ocupat în ultimele 14 luni funcţia de Co-Country Head al CTP în România, va părăsi de la 1 februarie compania, atribuţiile sale urmând să fie preluate de Robert Pitt, numit Director de Operaţiuni al echipei internaţionale a CTP la finele anului trecut, precum şi de Iuliana Buşcă şi Andreea Enescu, care vor coordona echipa locală şi se vor ocupa de dezvoltarea companiei.

Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania, preia şi coordonarea operaţiunilor din Austria şi Ungaria

Luni 22 ianuarie 2018. Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania, a preluat, de la începutul acestui an, managementul Regiunii Centrale, fiind responsabil de operaţiunile din Austria, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovenia şi Croaţia.

Transgaz se asociază cu o companie spaniolă pentru achiziţia operatorului reţelei de gaze din Grecia

Luni 22 ianuarie 2018. Acţionarii Transgaz au aprobat asocierea dintre transportatorul român de gaze şi compania Regasificadora del Noroeste din Spania pentru participarea la a doua etapă a procesului de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni în cadrul DESFA, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor naturale din Grecia.

Azerii de la Socar au mai deschis o benzinărie în Braşov şi au ajuns la o reţea de 39 de staţii pe piaţa locală

Luni 22 ianuarie 2018. Azerii de la Socar Petroleum au ajuns la 39 de benzinării în România, cea mai recentă inaugurare fiind cea a unei staţii amplasate în Braşov. Benzinăria se află pe calea Feldioarei 68A şi are şi o staţie de încărcare pentru maşinile electrice.

Cererea de spaţii industriale şi de logistică a atins un nou maxim istoric în 2017, după o creştere de 15%

Luni 22 ianuarie 2018. Cererea brută de spaţii industriale şi de logistică a crescut anul trecut cu circa 15%, la peste 525.000 de metri pătraţi, înregistrând un nou maxim istoric, în condiţiile în care cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistică, transport şi distribuţie, care au închiriat în total 290.000 de metri pătraţi, respectiv peste 55% din total, arată un studiu realizat de JLL România.

Valeriu Binig, Partener EY: Există o discuţie privind achiziţia de energie ”personală” la preţ special;linia de separaţie până la statutul de ajutor de stat este foarte subţire

Luni 22 ianuarie 2018. Maturizarea tehnologiilor de producţie de energie regenerabilă, scăderea abruptă a costurilor stocării energiei în baterii şi opţiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indică de multă vreme emergenţa unui sistem energetic radical nou, spune Valeriu Binig, Partener EY România, care adaugă că un document de discuţie propune achiziţia energiei electrice produse în capacitate “personală” sub 300 kW la preţul la care distribuitorii achiziţionează energie pentru acoperirea pierderilor în reţea, fără obligaţia asumării penalităţilor pentru dezechilibrele generate.

Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 1 mil. euro trei companii care comercializează echipamente de măsurare a curentului

Luni 22 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 4,94 mil.lei (aprox 1,1 mil. euro) companiile ARC Braşov, Dranetz Tehnologies din SUA şi GMC-I Messtechnik din Germania, pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.

Un fond de investiţii fondat de patru români a strâns 26 mil.euro pentru susţinerea unor start-up-uri din IT

Luni 22 ianuarie 2018. GapMinder, fond de investiţii de capital de risc care vizează start-up-uri inovatoare din România, fondat de cinci investitori, din care patru români, s-a lansat pe piaţă cu un buget iniţial de 26 milioane de euro şi vrea să se implice în dezvoltarea unor companii aflate la început de drum, cu sume de până la un milion euro.

MAE, atenţionare de călătorie pentru Bulgaria. Cod portocaliu de ninsoare

Luni 22 ianuarie 2018. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că luni şi marţi întreaga ţară va fi afectată de ninsoare şi ploaie, însoţite de vânt puternic.

Avenir Telecom: Piaţa de accesorii pentru telefoane mobile a depăşit 10 milioane de unităţi în 2017

Luni 22 ianuarie 2018. Piaţa locală de accesorii pentru telefoane mobile a depăşit 10 milioane de unităţi anul trecut, potrivit estimării Avenir Telecom, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane, accesorii pentru telefoane mobile şi servicii de telecomunicaţii din România.

Axxess Capital: România oferă oportunităţi de creştere în sectoare precum servicii financiare, software, servicii medicale sau comerţ

Luni 22 ianuarie 2018. ♦ Fondul de investiţii este unul dintre pionierii pieţei de profil din România, cu o istorie de peste două decenii. Cea mai recentă mutare datează de anul trecut când a vândut 30% din compania de IT românească Bitdefender pentru 180 mil. euro, aceasta fiind una dintre cele mai importante tranzacţii de pe piaţa locală. Axxess Capital a fost în perioada 2015-2017 unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţă, având la activ trei achiziţii şi patru exituri.

„Revoluţia fiscală“ afectează negativ companiile româneşti, dar nu va opri nici creşterea, nici angajările din piaţa de soft şi servicii de IT

Luni 22 ianuarie 2018. Angajările vor continua în ritmul preconizat, dar vor fi realizate într-o şi mai mare măsură de firmele mari şi multinaţionale, afirmă Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Companii din Italia şi Dorinel Umbrărescu au încasat cei mai mulţi bani de la CNAIR în 2017, pentru lucrări efectuate în Transilvania

Luni 22 ianuarie 2018. Din cele mai mari 50 de plăţi realizate de către compania naţională de drumuri şi autostrăzi, 33% au mers către constructorii din România, restul fiind împărţiţi între italieni, austrieci, spanioli, francezi şi greci. Dorinel Umbrărescu a rămas şi anul trecut cel mai bine plătit drumar român.

„Regele apartamentelor“ din Bucureşti, Petre Niculae pune încă 2.200 de apartamente pe harta sectorului 6

Luni 22 ianuarie 2018. Petre Niculae, antreprenorul din spatele dezvoltatorului imobiliar din Bucureşti Pedro Company, con­struieşte peste 2.200 de apar­ta­mente în sectorul 6, aproape de mallul Plaza România şi de Cora Lujerului.

Perindările de la Palatul Victoria nu sperie bursa: Indicele BET are a doua cea mai mare creştere din Europa de la începutul anului

Luni 22 ianuarie 2018. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 13 acţiuni tranzacţionate la bursa românească, a urcat de la începutul anului cu aproape 8%, a doua cea mai mare creştere din Europa după bursa de la Milano

Una din două companii vrea să-şi majoreze cu peste 10% numărul de angajaţi în 2018

Luni 22 ianuarie 2018. Efervescenţa de pe piaţa muncii va continua şi în acest an, astfel că una din două companii din România in­ten­ţionează să-şi crească cu până la 10% numărul de sa­la­riaţi, potrivit unei analize a Ziarului Financiar realizată pentru anuarul Who’s Who in business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business.

Compania aeriană românească Blue Air a depăşit pragul de 5 milioane de pasageri

Duminica 21 ianuarie 2018. Compania aeriană românească Blue Air a înregistrat o creştere cu 70% a numărului de pasageri, înregistrând un total de peste 5 milioane în 2017.

Locul din România care i-a cucerit pe turişti. Preturile sunt la jumatate faţă de Poiana Braşov, iar condiţiile pentru amatorii sporturilor de iarna sunt bune

Duminica 21 ianuarie 2018. Pe partiile din muntii Lotrului, turistii au descoperit un loc ideal pentru sărbătorile de iarnă. Preturile sunt la jumatate fata de Poiana Brasov, iar conditiile pentru amatorii sporturilor de iarna sunt bune

Infotrafic: Ninge pe mai multe drumuri naţionale şi autostrăzi, fără probleme de circulaţie

Sambata 20 ianuarie 2018. Ninge pe mai multe drumuri naţionale şi autostrăzi, însă zăpada nu s-a depus, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română. Şi pe DN1, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, circulaţia se desfăşoară în condiţii de ninsoare.

Asociaţia evaluatorilor: 55.000 de euro, valoarea medie a unui apartament din România în trimestrul trei din 2017

Sambata 20 ianuarie 2018. Trei sferturi dintre evaluările realizate de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) în trimestrul al treilea al anului trecut au fost pentru apartamente în bloc, cumulând valori de aproape un miliard de euro.

Funcţionarii ANAF, pe Facebook la fel ca la ghişeu: se va răspunde la întrebările postate până la ora 16,30. Zeci de nelămuriri despre Formularul 600, fără răspuns: “Ce facem, plătim din banii pe care nu îi mai câştigăm?”; “Se regular

Vineri 19 ianuarie 2018. Funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt copleşiţi de furtuna declanşată de obligaţia apărută peste noapte pentru sute de mii de români de a-şi declara veniturile extrasalariale din 2017 astfel încât Fiscul să le calculeze ce contribuţii sociale au de plătit în 2018, dovadă stând atât faptul că funcţionarii Fiscului nu fac faţă volumului de întrebări primit online de la cetăţeni şi evită unele teme, cât şi cel că instituţia nu a pregătit din start posibilitatea transmiterii în format electronic a declaraţiei, ci a introdus posibilitatea pe măsură ce presiunea publică asupra instituţiei a început să crească.

Cine este şefa ANAF care a dat celebrul Formular 600?

Vineri 19 ianuarie 2018. Mirela Călugăreanu, preşedinte al ANAF, şi prima persoană de sex feminin aflată la conducere în toată istoria de 28 de ani a instituţiei, este principala responsabilă pentru Formularul 600, care a generat panică printre români la începutul anului 2018.

Ratează România cea mai mare investiţie anunţată în 2017, după ce germanii de la B Braun au decis să facă o fabrică în Ungaria?

Vineri 19 ianuarie 2018. Cea mai mare investiţie anunţată în 2017 a grupului B Braun, specializat în soluţii perfuzabile, care vrea să construiască în judeţul Timiş o fabrică de 120 de milioane de euro, nu va fi afectată de decizia grupului german de a investi şi în Ungaria într-o fabrică de kituri pentru injecţii intravenoase, au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

Studiu: O treime din companiile de îmbrăcăminte si încălţăminte întârzie plata datoriilor cu peste 360 zile, iar 40% au risc ridicat de insolvenţă

Vineri 19 ianuarie 2018. O treime din companiile active din domeniul îmbrăcămintei, încălţămintei şi a accesoriilor întârzie plata datoriilor pe termen scurt cu peste 360 de zile, iar 40% dintre companiile din acest domeniu au un risc ridicat de intrare în insolvenţă, arată un studiu realizat de Creditinfo România pentru certificarea Strongest in Romania aferentă acestui domeniu.

Premieră stimulată de „revoluţia fiscală”: după Dacia şi Ford, posibilă grevă la o „uzină” de soft din Timişoara

Vineri 19 ianuarie 2018. Peste jumătate dintre angajaţii subsidiarei din România ai companiei franceze Atos, care sunt nemulţumiţi de oferta salarială a firmei, vor decide luni dacă vor intra în grevă, după ce au primit joi seară o nouă ofertă din partea patronatului. Cele trei propuneri anterioare fuseseră respinse.

Hakim Bouthera, Renault: Decizia de a elimina timbrul de mediu în 2017 a ras 30.000 de maşini noi din piaţă

Vineri 19 ianuarie 2018. Pe fondul eliminării timbrului, în România au intrat aproape 570.000 de maşini şi utilitare uşoare second-hand, fapt catalogat drept „invazie“ de către jucătorii din piaţa auto locală, în condiţiile în care volumul este aproape dublu faţă de cel înregistrat în 2016.

Mihai Ursache, vicepreşedinte ASF: TTS Galaţi, Purcari şi alte companii private se listează în 2018

Vineri 19 ianuarie 2018. În 2018 la Bursa de Valori Bucureşti se vor lista mai multe companii private precum transportatorul fluvial şi maritim TTS Galaţi, dar şi producătorul de vinuri Purcari, pentru listarea celei din urmă existând o solicitare în premieră, care aduce piaţa de capital din România mai aproape de piaţa unică europeană, spune Mircea Ursache, vicepreşe­dinte al ASF, supraveghe­torului pieţei de capital, a pensiilor private şi a asigurărilor.

Numărul poliţelor de viaţă este la jumătate faţă de acum cinci ani, deşi creditarea ipotecară a luat avânt

Vineri 19 ianuarie 2018. Aproximativ 1,64 milioane de români aveau o asigurare de viaţă la finalul lunii septembrie a anului trecut, un număr de peste două ori mai mic decât în septembrie 2013, potrivit ASF. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016 numărul poliţelor de viaţă a stagnat.

Uzine transformate în magazine şi în ele consum de 80% din importuri. Am pierdut suveranitatea atât în manufactură, cât şi în marea industrie. Se vor închide zeci de fabrici în continuare, este mai convenabil să aduci totul de dincolo

Joi 18 ianuarie 2018. ”Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire” (Ion Luca Caragiale).

PwC: Cheltuielile militare ar putea creşte la nivel mondial până în anul 2021; Romania trebuie să acorde o atenţie sporită si ameninţărilor cibernetice

Joi 18 ianuarie 2018. Îmbunătăţirea condiţiilor economice, dar şi presiunea tot mai mare a aliaţilor din cadrul NATO ar putea să determine mai multe ţări membre să îşi majoreze alocările pentru apărare la nivelul de 2% din PIB în următorii cinci ani, procent pe care şi l-a asumat şi România în 2017 şi 2018.

Andreea Moldovan preia conducerea Avon Romania, dupa ce a coordonat in ultimii 6 ani alte piete ale companiei

Joi 18 ianuarie 2018. Andreea Moldovan a preluat de la 1 ianuarie conducerea Avon Cosmetics România, revenind în ţară după ce în ultimii şase ani a administrat operaţiunile companiei pe alte pieţe internaţionale.

Laurenţiu Lazăr, promovat în funcţia de Managing Partner al Colliers International Romania. Ilinca Păun rămâne membru în boardul companiei şi va activa în domeniul educaţiei

Joi 18 ianuarie 2018. Laurenţiu Lazăr, Senior Partner, Investment and Valuation Services, va prelua, începând cu luna martie, funcţia de Managing Partner al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International România. Ilinca Păun, actualul Managing Partner, va rămâne membru în board şi îşi va intensifica activitatea în cadrul Entrepreneurship Academy, unde va ocupa funcţia de CEO.

Google Bucharest SRL a raportat afaceri de doar 17 mil. lei pentru 2016

Joi 18 ianuarie 2018. Gigantul american Google, care extrage conform esti­mă­rilor agenţiilor locale de marketing câteva zeci de mi­lioane de euro pe an de pe piaţa de publicitate online din România, a raportat la Ministerul Finanţelor Publice, prin compania Google Bucharest SRL, o cifră de afaceri de doar 16,86 mil. lei (3,76 mil. euro), în creştere cu 5,9% faţă de anul anterior. Bilanţul Google Bucharest SRL pen­tru anul 2016 a apărut abia recent pe site-ul Minis­te­rului Finanţelor Publice.

Efervescenţa continuă. Deloitte: În 2017 au fost semnate 15 tranzacţii de peste 100 mil. euro, de două ori mai multe decât în anii anteriori

Joi 18 ianuarie 2018. „În 2017 am avut multe tranzacţii cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, mai exact 15, de două ori mai multe decât în anii anteriori. Nu a existat însă nicio megatranzacţie (mutare de peste 500 de milioane de euro). Dacă analizăm cele două informaţii, ne dăm seama că avem o piaţă mai matură, mai sănătoasă, pentru că nu mai există un număr mic de mutări care să aibă o pondere mare în total“, explică Ioana Filipescu, partener consultanţă fuziuni şi achiziţii în cadrul Deloitte România.

Străinii continuă să scoată bani din România: 880 milioane de euro s-au evaporat din depozite în ultimul an

Joi 18 ianuarie 2018. Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor sunt în prezent cu peste cinci miliarde de euro sub vârful istoric atins în 2011, când acestea depăşeau 8 miliarde de euro.

Date de la Statistică: o jumătate dintre gospodăriile din mediul rural au un computer

Miercuri 17 ianuarie 2018. Aproape două treimi din totalul gospodăriilor din România (65,6%) erau dotate anul trecut cu un calculator, diferenţa dintre mediul urban şi cel rural fiind de peste

Cum este văzută România de analişti si investitori străini? Deşi are cea mai mare creştere economică din Europa, nu reuşeşte să scape de stigmatul deficitului bugetar nesustenabil şi de percepţia asupra corupţiei

Miercuri 17 ianuarie 2018. România a fost menţionată în multe contexte la Euromoney 2018, conferinţa de la Viena pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, dar deşi are cea mai mare creştere economică din Europa şi din zonă, nu reuşeşte să scape de stigmatul deficitului bugetar nesustenabil, percepţia în privinţa corupţiei şi instabilitatea politică.

Cine este Cătălin Ioniţă, noul şef al Poliţiei Române

Miercuri 17 ianuarie 2018. Premierul interimar Mihai Fifor l-a împuternicit, miercuri, pentru o perioadă de şase luni, pe Cătălin Ioniţă la conducerea Poliţiei Române. Despre Cătălin Ioniţă, care a fost până acum director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Mihai Tudose spunea că l-a informat că refuză numirea.

Germanii, turcii şi suedezii sunt cei mai romantici europeni şi ornează des mesele cu lumânări; românii sunt mai pragmatici

Miercuri 17 ianuarie 2018. Germanii, turcii şi suedezii par să fie cei mai romantici europeni, ei punând adeseori lumânări pe masă atunci când au o întâlnire romantică sau o cină, în timp ce românii au o abordare ceva mai pragmatică şi folosesc lumânări doar la ocazii festive, arată un studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID.

Concurenţa aprobă înfiinţarea unei firme mixte de către Romarm şi germanii de la Rheinmetall

Miercuri 17 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a autorizat înfiinţarea companiei Romanian Military Vehicle Systems SA de către Romarm SA – Filiala Societatea Uzina Automecanică Moreni SA (UAM) şi Rheinmetall Landsysteme GmbH, fiecare acţionar urmând să deţină 50% din capitalul noii firme.

Deloitte: Piaţa de M & A se va consolida în 2018, însă va rămâne la peste 4 mld. euro

Miercuri 17 ianuarie 2018. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut anul trecut o valoare de 4-4,6 mld. euro, potrivit estimărilor companiei de audit şi consultanţă Deloitte. În evaluarea pieţei au fost luate în calcul 105 tranzacţii cu o valoare de peste 5 milioane de euro.

Erste, Unicredit şi Raiffeisen, principale bănci din Europa Centrală şi de Est, nu mai vor să cumpere alte bănci: Ne concentrăm pe creştere organică

Miercuri 17 ianuarie 2018. Grupurile financiare Erste, Unicredit şi Raiffeisen, cei mai importanţi jucători în sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România, nu mai sunt interesate de noi achiziţii sau de noi pieţe, politica lor fiind acum de a creşte organic în ţările unde operează deja.

Cum şi-au petrecut oamenii din business sărbătorile. Anca Alimănescu, despre vacanţe, cadouri şi surprize inedite

Miercuri 17 ianuarie 2018. Anca Alimănescu este general manager al lanţului de bijuterii PANDORA România, una dintre cele mai extinse şi importante companii de pe această piaţă.

România, locul 17 în UE la înmatriculările de autoturisme noi în 2017, cu un total de 105.083 unităţi

Miercuri 17 ianuarie 2018. Numărul de autoturisme noi înmatriculate a crescut anul trecut în România cu 10,7%, la un total de 105.083 unităţi, piaţa locală plasându-se pe locul 17 în UE, potrivit datelor ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile) si ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania).

Şeful The Coca-Cola Company în regiune: România are de trei ani cea mai bună evoluţie între 26 de ţări din grup

Miercuri 17 ianuarie 2018. Nikos Koumettis, preşedinte al The Coca-Cola Company în regiunea Europei Centrale şi de Est, responsabil de 26 de ţări din zonă pentru gigantul din sectorul băuturilor răcoritoare, spune că încrederea consumatorilor a revenit în Europa, inclusiv în România, ţară care are pentru businessul pe care îl conduce cea mai bună evoluţie în ultimii trei ani.

10 start-up-uri locale din IT au fost finanţate cu peste 45 mil. euro în 2017

Miercuri 17 ianuarie 2018. Zece start-up-uri din România au obţinut anul trecut investiţii în valoare de peste 45 milioane euro, primele trei poziţii fiind ocupate de UiPath, Clever Taxi şi DCS Plus, conform calculelor ZF realizate pe baza datelor de pe portalul Dealroom.com.

ZF Live. Alexandru Bogdan, cofondator The Mine: Bitcoin-ul reprezintă o evoluţie, aşa cum a fost e-mailul pentru poştă

Miercuri 17 ianuarie 2018. Monedele digitale reprezintă o evoluţie normală, aşa cum scrisorile au fost înlocuite cu e-mail-urile, a declarat în cadrul emisiunii de business ZF Live Alexandru Bogdan, cofondator al start-up-ului The Mine, primul proiect public din România de minat criptomonede la scară industrială.

Cele mai performante 10 acţiuni de la bursa românească au avut un randament mediu de 86% în 2017

Marti 16 ianuarie 2018. Turbomecanica a triplat banii investitorilor pe parcursul anului 2017 şi a avut cea mai mare creştere a preţului din toate acţiunile de la bursa românească.

Petre Daea a pus ciobanii şi retailerii la aceeaşi masă. AMRCR vrea carne de oaie românească, cu condiţia să provină de la abatoare autorizate, să fie controlată şi tranşată

Marti 16 ianuarie 2018. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, i-a primit la sediul instituţiei pe reprezentanţii crescătorilor de ovine şi pe reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) cu scopul de-ai ajuta să identifice „căi optime de colaborare”.

RCS&RDS va lansa serviciile de telefonie mobilă din Ungaria în iunie

Marti 16 ianuarie 2018. Compania de cablu RCS&RDS, lider al pieţei de servicii de televiziune şi internet fix din România, va lansa servicii de telefonie mobilă şi pe piaţa din Ungaria în luna iunie sub brandul Digi, după mai multe amânări, scrie cotidianul de business Világgazdaság.

Ovidiu Şandor aduce Radisson Blu la Timişoara – o zonă a ISHO se transformă în hotel de 5 stele

Marti 16 ianuarie 2018. Lanţul hotelier Radisson Blu va deschide la Timişoara cel de-al patrulea hotel din România sub acest brand, după cel din Bucureşti de pe Calea Victoriei şi cel din Braşov care va fi inaugurat anul viitor.

Afecerile Re/Max au crescut cu 30% în 2017, la 2 mil. euro

Marti 16 ianuarie 2018. Franciza de agenţii imobiliare RE/MAX România a intermediat peste 1.500 de tranzacţii în 2017, în creştere cu 50% faţă de anul precedent, valoarea comisioanelor generate ajungând la peste 2 milioane de euro, plus 30% faţă de 2016.

Gigantul Coca-Cola a lansat un nou brand pe piaţa românească

Marti 16 ianuarie 2018. Coca-Cola Romania, filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate, a lansat pe piata locala brandul de ice tea FUZETEA.

Richard Perrin, Partener KPMG: Oraşele inteligente sunt mai eficiente şi pot crea mai multe locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare

Marti 16 ianuarie 2018. Procesul de modernizare şi transformare a structurilor administrative locale din România a cunoscut o dinamică mai accentuată în ultimii ani, prin integrarea tuturor datelor existente la nivelul aparatului administrativ într-o viziune mai holistică a oraşului, dar şi prin adoptarea tehnologiilor de tip IoT (Internet of Things) în proiecte de transformare a oraşelor în oraşe inteligente (SMART Cities), afirmă Ciprian Negura, Director în Departamentul de Consultanţă în management, KPMG în România.

Nemţii de la Pfeifer & Langen închid fabrica Zahărul Oradea. „Fabrica nu mai era competitivă“

Marti 16 ianuarie 2018. Producţia de zahăr se mută în Polonia şi Germania, iar în România rămâne doar o divizie de ambalat.

Criza de personal, rezolvată cu personal asiatic. Peste 1.400 de vietnamezi au venit să lucreze în România în 2017, de şase ori mai mulţi ca în 2016

Marti 16 ianuarie 2018. Peste 1.400 de cetăţeni vietnamezi au primit anul trecut avize de anga­ja­re pentru a lucra în România, Vietnam devenind astfel ţara din afa­ra Uniunii Europene cu cele mai multe permise de muncă acor­date anul trecut. Faţă de 2016, nu­mărul vietnamezilor care au venit să lucreze în România este de şase ori mai mare, arată datele In­spec­toratului General pentru Imigrări.

Producătorul de vin Purcari vrea să listeze 49% din acţiuni la bursă. Raiffeisen şi Swiss, brokeri

Marti 16 ianuarie 2018. Grupul Purcari, care deţine cramele Purcari şi Bostăvan din Republica Moldova, crama Ceptura din România şi producătorul de brandy Bardar din Moldova, vrea să listeze cel mult 49% din acţiuni la bursa românească într-o ofertă publică de vânzare (IPO) în urma căreia acţionarul majoritar îşi va diminua participaţia de la 63,55% la 22,7%.

Zece acorduri de peste 100 mil. € s-au semnat anul trecut în România

Marti 16 ianuarie 2018. Anul trecut s-au semnat peste 100 de tranzacţii, dintre care zece cu valoare de peste 100 mil. euro fiecare.

ZF Live: Dragoş Popescu, Diagma: Antreprenorilor români le lipseşte privirea de ansamblu. Se duc prea mult în detaliu

Luni 15 ianuarie 2018. Calităţile unui antreprenor ar trebui să fie, în primul rând, curajul de a risca, să ştie să lucreze cu numerele, să ştie să lucreze cu oamenii şi, nu în ultimul rând, trebuie să aibă o vedere de ansamblu a businessului pe care îl conduce, a spus Dragoş Popescu, consultant şi trainer la Diagma, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Episodul 2 – Transpunerea directivei anti-evaziune fiscală (1164/2016 – ATAD)

Luni 15 ianuarie 2018. Directiva Anti-evaziune fiscală a fost transpusă în Codul fiscal prin OUG 79/2017. Acest lucru aduce un nou set de reguli: privind limitarea deductibilităţii cheltuielilor cu dobânda, la 10% din baza de calcul, atunci când este depăşit plafonul de 200.000 euro; impozitarea la ieşire conform căreia contribuabilii care se transfera într-un alt stat (parţial sau integral) vor plăti 16% la diferenţa dintre valoarea de piaţă a activelor transferate si valoarea lor fiscală; o nouă regulă anti-abuz; noi reguli pentru societăţile străine controlate (conform cărora, în anumite condiţii, un contribuabil trebuie să includă în baza impozabilă din România, proporţional cu participaţia sa în societatea străină controlată, venitul nedistribuit al acesteia din urmă provenind din diferite surse).

Erste va lansa pe piaţa locală platforma digitală a Grupului, care a atins 1,5 milioane de utilizatori în Austria

Luni 15 ianuarie 2018. Platforma bancară digitală George, dezvoltată de start-up-ul fintech al Erste Group Bank, care înregistrează aproximativ 1,5 milioane de utilizatori în Austria, reprezentând peste o tremie din totalul utilizatorilor de banking online pe piaţa austriacă, se va extinde către toţi cei 16 milioane de clienţi ai Erste din cele şapte pieţe în care Grupul este activ, inclusiv în România, până la finalul acestui an.

Garanti Bank: Rata de creştere a PIB va încetini la 4% în 2018, iar cotaţia leu/euro ar putea ajunge la 4,78

Luni 15 ianuarie 2018. Garanti Bank anticipează că rata de creştere a produsului intern brut (PIB) va încetini anul acesta la 4%, de la 6,5% în 2017, pe fondul ritmului de creştere mai lent al industriei şi comerţului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei şi Italiei, două dintre primele trei destinaţii ale exporturilor româneşti.

Preşedintele României atacă la Curtea Constituţională legea ANCOM prin care coaliţia PSD-ALDE riscă să atragă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Dorinţa şocantă a Puterii: să aibă anual ocazia de a demite şefii

Luni 15 ianuarie 2018. Preşedintele României Klaus Iohannis a atacat luni la Curtea Constituţională legea prin care este aprobată ordonanţa de urgenţă emisă anul trecut de Guvernul României privind modificarea legii de funcţionare a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, susţinând că aceasta introduce mai multe prevederi care nu sunt constituţionale, conform unei informări disponibile pe pagina web a Preşedinţiei României.

BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017

Luni 15 ianuarie 2018. Datoria externă totală a României a crescut cu 1,4 mld. euro în primele unsprezece luni din 2017, datoria externă pe termen lung însumând 69,3 mld. euro, în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2016, informează BNR.

Consiliul Concurenţei a sancţionat CRH Ciment şi Comnord cu 3 mil. lei pentru punerea în practică a unei tranzacţii înainte de a fi autorizată

Luni 15 ianuarie 2018. Consiliul Concurenţei a amendat cu 3 mil. lei (aproximativ 655.904 euro) companiile CRH Ciment România şi Comnord pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă.

Vânzările Dacia pe pieţele externe au accelerat cu 12% în 2017, la 612.000 de unităţi. Franţa ocupă primul loc la export

Luni 15 ianuarie 2018. Vânzările de autovehicule Dacia au înregistrat anul trecut un avans de 12% pe pieţele externe faţă de nivelul înregistrat în 2016, în total, în afara României, fiind comercializate 611.973 de unităţi, din care peste 460 000 de vehicule vândute de Dacia în 2017 au fost înmatriculate în ţările vechiului continent.

Bilanţul Wizz Air în România: 6,8 mil. pasageri şi venituri de aproape 300 milioane de euro. József Váradi, CEO al Wizz Air: „România aduce circa 20% din businessul nostru“.

Luni 15 ianuarie 2018. Wizz Air, liderul pieţei locale de transport aerian după nu­mărul de clienţi, a avut anul trecut în România un număr de 6,8 milioane de pasageri, mai mult cu 28% faţă de anul precedent. Piaţa locală reprezintă pentru transportatorul cu sediul la Budapesta circa 23% din numărul de locuri alocate în aero­na­ve şi în jur de 20% din business.

Grupul american Ford accelerează la Craiova: peste 500 de maşini Ecosport ies zilnic pe poarta fabricii

Luni 15 ianuarie 2018. Ford România, compania care deţine uzina auto de la Craiova, ar putea produce în premieră luna aceasta peste 10.000 de automobile EcoSport, pe măsură ce fabrica apasă tot mai puternic pedala de acceleraţie. Niciodată în istoria uzinei nu s-a atins o cadenţă susţinută de 10.000 de maşini pe lună.

Creşte consumul de bere şi suc. Fabrica de doze Can Pack: Investiţia de 50 mil. euro ne va aduce o creştere de 50% în 2018 şi 60-70% în 2019

Luni 15 ianuarie 2018. Fabrica de doze Can Pack România, singura unitate de pe piaţa locală în care se produc ambalaje metalice de bere şi suc, a finalizat anul trecut cu afaceri mai mari cu 5%, iar în acest an estimează un avans cu 50-60% al cifrei de afaceri, dată fiind noua investiţie de 50 de milioane de euro în a doua linie de producţie şi extinderea capacităţii fabricii.

Cum a scos la lumină cazul agentului arestat pentru pedofilie problemele din Poliţia Română

Duminica 14 ianuarie 2018. Cazul pedofilului descoperit în urmă cu mai puţin de o săptămână a şocat opinia publică nu doar pentru că acesta este poliţist, ci pentru că, în trecut, el mai avea fapte similare acoperite sau ignorate de superiori, spun procurorii.

Marina Aristotel, managing director al centrului de estetică corporală şi facială AVRA povesteşte despre sărbători peste hotare şi amintiri de neuitat

Sambata 13 ianuarie 2018. Marina Aristotel a fondat alături de soţul său AVRA Aesthetic Institute, un centru de estetică corporală şi facială ce aduce în România tratamente revoluţionare, non-invazive, pentru remodelare şi rejuvenare. Institutul a fost deschis în luna octombrie în Bucureşti, pe strada Paris din inima Bucureştiului.

Atenţionare de călătorie MAE: Grevă a controlorilor de trafic aerian din Grecia în 15 ianuarie

Vineri 12 ianuarie 2018. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că în Grecia, controlorii de trafic aerian au anunţat declanşarea unei greve, în 15 ianurie, în intervalul orar 12:00 – 15:00, precizând că zborurile în acest interval vor suferi perturbări.

(P) Anunţ privind Oferta Publică de Cumpărare a acţiunilor emise de AGRANA ROMÂNIA S.A. la preţul de 0,1740 lei (RON)/acţiune aprobată prin Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 31 din 10.01.2018

Vineri 12 ianuarie 2018. Oferta Publica de Cumparare a actiunilor emise de Agrana Romania SA BCR in calitate de Intermediar anunta ca in perioada 17 ianuarie – 7 februarie 2018 se va derula Oferta publica de cumparare („Oferta”) initiata de Agrana Zucker GmbH, in calitate de Ofertant. Ofertantul intentioneaza sa achizitioneze prin aceasta Oferta un numar de pana la 12.936.608 actiuni ale Agrana Romania SA (“Emitentul”) care nu se afla in proprietatea sa, reprezentand 1,5987% din capitalul social al Emitentului. Oferta este deschisa tuturor persoanelor fizice si juridice care detin pe Perioada Ofertei actiuni emise de Emitent. Pretul de subscriere: 0,1740 lei/actiune

Consiliul Concurenţei analizează preluarea companiei Buse Gaz de către grupul german Messer

Vineri 12 ianuarie 2018. Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care grupul german Messer, cu activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei gazelor industriale, va prelua operaţiunile Buse Gaz. În urma acestui proces, grupul ar urma să deţină în totalitate activele Buse Gaz prin intermediul subdisiarelor Messer Romania Gaz şi Messer Belgium.

România se află pe locul 11 în clasamentul european al numărului de farmacişti

Vineri 12 ianuarie 2018. România se află pe locul 11 în clasamentul european al numărului de farmacişti, cu 86 de specialişti la 100.000 de locuitori, informează Eurostat.

Un manager care a avut grijă de brandurile Pepsi ŞI Mirinda în România a preluat conducerea Breslo.ro, cel mai mare marketplace de produse handmade

Vineri 12 ianuarie 2018. Andrei Dumitraşcu, fostul marketing manager al PepsiCo România, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori de băuturi de pe plan local, a preluat conducerea Breslo.ro, cel mai mare marketplace de handmade din România.

Minerii de Bitcoin şi alte criptomonede ar putea consuma anul acesta de două ori mai multă energie decât România

Vineri 12 ianuarie 2018. Minerii de Bitcoin şi alte criptomonede ar putea avea nevoie anul acesta de 140 TWh de energie pentru a alimenta foamea pe care aceste instrumente financiare au stârnit-o la nivel global. Nivelul este de peste două ori mai mare faţă de consumul annual de energie al României.

Prima reţea cu gaz natural comprimat dezvoltată de un antreprenor local prinde contur: din 9 staţii, 6 vor fi gata în 2018

Vineri 12 ianuarie 2018. România, al patrulea cel mai mare producător de gaz natural la nivel european, face primii paşi pentru folosirea acestuia în transporturi, în 2018 urmând să fie finalizată învestiţia în 6 staţii care vor folosi această resursă.

Capitala atrage aproape jumătate din turiştii străini. Doar în opt judeţe mai mult de doi din zece vizitatori sunt de peste hotare

Vineri 12 ianuarie 2018. ♦ Peste 11 milioane de turişti au sosit anul trecut în unităţile de pe plan local, cu mai bine de 10% în plus faţă de anul precedent ♦ Aproape un sfert, adică 2,6 milioane, dintre aceştia sunt străini ♦ Doar în opt judeţe (inclusiv municipiul Bucureşti) mai bine de un sfert din totalul vizitatorilor sunt străini ♦ Capitala şi judeţele Braşov şi Constanţa sunt singurele regiuni care atrag mai mult de un milion de turişti români şi străini anual.

Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti: Zece oportunităţi de finanţare europeană, bani de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri sau de la Ministerul Federal de Finanţe al Austriei

Joi 11 ianuarie 2018. Companiile româneşti, cu precădere IMM-urile, pot aplica pentru finanţare în scopul internaţionalizării, prin intermediul a 12 programe de diferite, dintre care zece reprezintă programe cu fonduri europene, iar celelalte două sunt în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri din România, respectiv Ministerul Federal de Finanţe al Austriei, se arată în Ghidul de finanţare pentru internaţionalizarea companiilor româneşti, realizat de Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO).

Ministerul român al Apărării cumpără 173 de vehicule militare de la compania Iveco

Joi 11 ianuarie 2018. Ministerul român al Apărării a semnat cu firma Iveco un contract pentru achiziţionarea a 173 de vehicule militare, a anunţat joi compania italiană.

Banca Mondială este mai puţin optimistă decât guvernul: Economia României va creşte cu 4,5% în 2018, după un avans de 6,4% în 2017. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri.“

Joi 11 ianuarie 2018. „Poţi creşte sănătos şi prin exporturi, cum face Germania. Dar noi creştem prin importuri, pentru că în lipsa investiţiilor piaţa internă nu face faţă cererii în creştere determinate de majorările salariale şi de reducerile de taxe.“

Cele mai profitabile investiţii în 2017: Nuclearelectrica, indicele BET-FI, bursa din Austria. Ce va fi în 2018?

Joi 11 ianuarie 2018. ♦ Pentru 2018 analiştii consideră că dividendele speciale de la companiile de stat vor fi mai mici, dar că totuşi vor exista ♦ Totodată este posibil ca profitabilitatea companiilor româneşti de stat să fie în creştere.

Ce spune şeful BRD despre piaţa bancară românească în 2018: Piaţa va deveni mai competitivă, serviciile trebuie oferite la o viteză foarte mare, iar principala provocare va fi găsirea modelului rentabil care să includă populaţia rurală

Joi 11 ianuarie 2018. Consolidarea tot mai accentuată din sectorul bancar pune şi mai multă presiune pe jucătorii rămăşi în piaţă, determinându-i să fie mai competitivi şi să aibă o viteză de reacţie mai mare în oferirea produselor şi serviciilor către clienţi, consideră François Bloch, director general al BRD, a treia bancă din piaţa locală după dimensiunea activelor.

Compania de transport şi logistică TTS a trecut de 300 de milioane de lei

Joi 11 ianuarie 2018. Compania de transport şi logistică Transport Trade Services (TTS), con­tro­lată de antreprenorul român Mircea Mihăilescu, a finalizat anul tre­cut cu afa­­ceri mai mari cu 10%, de­pă­şind astfel pragul de 300 de mi­li­oa­ne de lei cifră de afaceri, po­tri­vit oficialilor companiei şi cal­culelor ZF.

Pariul fondurilor de investiţii din regiune pe România: 600 mil. euro în 2017 pe companii locale

Joi 11 ianuarie 2018. Cinci fonduri de investiţii din Europa Centrală şi de Est au fost active în ultimul an pe piaţa din România, iar dintre acestea trei au intrat la cumpărare pariind circa 600 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Un singur fond de private equity din regiune a fost pe vânzare, iar un altul a tatonat piaţa, intrând într-o serie de negocieri.

Capitalele pizzeriilor din România: Bucureştiul, Clujul şi Constanţa au cele mai multe unităţi cu mâncare italiană

Miercuri 10 ianuarie 2018. MunIcipiul Bucureşti conduce topul zonelor din ţară cu cele mai multe pizzerii înregistrate, astfel că aici funcţionează mai bine circa 290 de unităţi unde se realizează şi se vinde pizza, arată datele Autorităţii Naţionale Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Trei dezvoltatori imobiliari investesc 30 mil. lei în 50 de case în zona Pipera

Miercuri 10 ianuarie 2018. Nova City Development, o companie deţinută de trei acţionari români din Bucureşti şi Tulcea, investeşte 30 de milioane de lei în două proiecte rezidenţiale în zona Pipera din Bucureşti.

Salariul, nivelul de stres şi calitatea managerilor, în topul factorilor de selecţie a unui job în România

Miercuri 10 ianuarie 2018. Angajaţii români încep să se uite la tot mai multe aspecte legate de cultura organizaţională atunci când se documentează în legătură cu compania în care vor să se angajeze. Dincolo de nivelul salarial, candidaţii vor să afle informaţii legate de calitatea managerilor din companie, spun specialiştii în resurse umane.

Dispar magazinele? Cumpărăturile online ale românilor au crescut cu 40% în 2017, la 2,8 miliarde de lei

Miercuri 10 ianuarie 2018. Estimările principalilor jucători din comerţul electronic românesc împreună cu GPeC, anunţate miercuri, arată că valoarea cumpărăturilor online a ajuns la 2,8 miliarde de euro în 2017, cu peste 40% mai mult decât în 2016, când s-au înregistrat 1,8-2 miliarde de euro.

Augustin Hagiu, preşedintele FORT, este noul administrator la Poşta Română Broker de Asigurare SRL

Miercuri 10 ianuarie 2018. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa din 10 ianuarie, numirea lui Augustin Florin Hagiu în funcţia de administrator provizoriu la societatea Poşta Română Broker de Asigurare SRL, se arată într-un comunicat transmis miercuri de ASF.

Patronatul Producătorilor de Medicamente din România: 10% din medicamentele sub 25 lei au dispărut în ultimii doi ani datorită creşterii taxei clawback cu peste 50%

Miercuri 10 ianuarie 2018. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care include16 fabrici din ţară, susţine că în ultimii doi ani aprope 170 de medicamente care costă sub 25 de lei au dispărut gradual de pe piaţă, ca urmare a creşterii taxei clawback cu peste 50%.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter