Stiri despre Romania

 

Indicele principal al BVB s-a apropiat joi de 9.000 de puncte

Indicele principal al BVB s-a apropiat joi de 9.000 de puncteJoi 12 aprilie 2018. Indicele principal al pieţei de capital româneşti a atins, la finalul şedinţei de tranzacţionare de joi, cel mai mare nivel din ultimii 11 ani, respectiv 8.928,03 de puncte, arată datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Centrul de dezvoltare software al grupului ING vrea să adune 750 de angajați până în 2020

Centrul de dezvoltare software al grupului ING vrea să adune 750 de angajați până în 2020Miercuri 21 martie 2018. Centrul de dezvoltare software din România al grupului ING se apropie de 500 de angajaţi şi îşi propune să ajungă la 750 de specialişti IT până în anul 2020, informează ING.

Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării: E posibil ca stadionul Dinamo să nu fie gata până la Euro 2020

Luni 12 martie 2018. Cele patru stadioane din Bucureşti care ar trebui să fie finalizate până la campionatul european din 2020 ar trebui sa fie gata în următorii doi ani, când România va găzdui mai multe meciuri din campionat.

Există şi români fericiţi. Populaţia bogată a României a crescut în 2017 cu 13%, la 3.720 de persoane

Luni 12 martie 2018. Numărul românilor cu active nete de peste 5 milioane de dolari a crescut în 2017 cu 13%, ajungând la 3.720 de persoane, iar estimările arată că până în 2022 numarul acestora va ajunge la 5.630, potrivit unei analize realizată de Knight Frank.

Petre Bunescu, unul dintre cei mai bogaţi bancheri, are acţiuni BRD de 1 milion de euro. De la începutul anului 2018, portofoliul său a sporit cu 80.000 de euro

Luni 12 martie 2018. Petre Bunescu, membru executiv al Consiliului de Administraţie al BRD şi fost vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, deţine 300.000 de acţiuni BRD, ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare echivalează cu un portofoliu de 4,4 mil. lei (aproape 1 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza raportului anual al Consiliului de Administraţie al BRD publicat pe site-ul băncii. De la începutul anului portofoliul de acţiuni BRD al lui Bunescu a sporit cu aproape 80.000 de euro, dată fiind aprecierea acţiunilor băncii.

Creştere puternică a acţiunilor bancare luni dimineaţă: BRD plus 4%, Banca Transilvania 2,2%

Luni 12 martie 2018. Acţiunile bancare de la bursa românească se apreciază luni dimineaţă peste creşterea pieţei în contextul în care BRD a anunţat deja propunerea dividendului pentru acţionari, iar Banca Transilvania este aşteptată în luna martie să prezinte cum îşi va recompensa acţionarii.

Românii vând pe Amazon de 50 milioane de dolari

Luni 12 martie 2018. Românii au ajuns la vânzări pe platforma Amazon de cel puţin 50 de milioane de dolari, vânzătorii din top 10 realizând anul trecut vânzări de peste 25 de milioane de dolari.

Cine sunt antreprenorii care au creat cele mai puternice branduri româneşti care se bat de la egal la egal cu giganţii internaţionali

Luni 12 martie 2018. România are doar 40 de companii antreprenoriale româneşti al căror business sare de 100 mil. euro anual, iar dintre acestea doar jumătate au construit un brand de consum, cunoscut publicului larg, cum sunt Dedeman, RCS-RDS sau Altex. Totuşi, alte nume româneşti precum Bilka, AdePlast sau Catena se îndreaptă curajos către acest prag şi nu doar atât, ci au planuri mari de viitor.

Florin Vasilică, partener EY: În ultimul secol, România nu s-a aflat niciodată într-o conjunctură mai favorabilă

Luni 12 martie 2018. „Niciodată în ultimii 100 de ani nu s-a aflat piaţa lo­cală într-o conjun­c­tură mai favorabilă. Ca întotdeauna există şi puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite în principal din sectorul fiscal, dar şi din relaţia cu Uniunea Europeană“, spune executivul. Totuşi, ţinând cont de situaţia ţărilor din regiune – Ucraina, Grecia şi Turcia – este clar că România s-a bucurat de un context geopolitic favorabil în ultimii trei-patru ani. Şi din punct de vedere macroeconomic piaţa locală stă bine de câţiva ani, cu cel mai puternic avans din UE în ceea ce pri­veş­te creşterea economică şi cu un galop al consumului privat de peste 10%.

Lior Bebera, germanul care conduce hotelul Intercontinental:„Este nevoie de o mai bună promovare externă pentru ca marii jucători internaţionali să ia în considerare investiţii în România“

Luni 12 martie 2018. „Anul 2017 a fost unul bun din punctul de vedere al gradului de ocupare, am încheiat cu peste 80%, cifrele arătând o creştere cu 3.7 puncte procentuale. Pentru anul 2018 estimăm un rezultat similar cu cel al anului trecut, însă cu un focus mai puternic pe creşterea ratei medii la cazare“, a declarat pentru ZF Lior Bebera, germanul care a preluat conducerea hotelului de cinci stele Intercontinental la începutul anului trecut şi care aşteaptă o creştere a afacerilor.

Ce scrie Financial Times despre tranzacţia în care a fost implicat UiPath, start-up-ul pornit din România şi evaluat la 1,1 mld. dolari

Luni 12 martie 2018. „Automatizarea proceselor din companii cu ajutorul roboţilor software este în plin boom (...) Fiecare robot poate face treaba căreia unei persoane îi ia circa 3-4 ore pentru a o realiza. Iar costul unei licenţe pentru un soft de automatizare este de 8.000-9.000 pe an, mult mai ieftin.“

Florin Vasilică, şeful pe tranzacţii EY: Niciodată în ultimii 100 de ani România nu s-a aflat într-o conjunctură mai favorabilă

Luni 12 martie 2018. Pentru România, contextul anului trecut a fost cel mai bun, atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi geopo­li­tic, crede Florin Vasilică, partener şi head of transaction ad­visory services în cadrul com­paniei de audit şi consultanţă EY. Acest lucru s-a reflectat şi în piaţa de fuziuni şi achiziţii care a crescut, atât în volum, cât şi ca valoare medie.

Romgaz aduce primele piese pentru centrala pe gaze de la Iernut, o investiţie de peste 268 milioane de euro

Luni 12 martie 2018. Proiectul Romgaz este cea mai mare investiţie a statu­lui român în producţia de energie din ultimii 10 ani, centrala de la Iernut fiind cu atât mai importantă cu cât ea va putea echi­libra sistemul în zona de nord a ţării, acolo un­de există un deficit de producţie.

Daniel Dines, CEO UiPath: În România plătim 20-30% peste piaţă. Un programator bun poate ajunge şi la 3.000 de euro net pe lună

Duminica 11 martie 2018. UiPath, companie fondată în Bucureşti în 2015 şi care a ajuns să fie evaluată la 1,1 mld. dolari, spune că vrea să atragă cei mai buni oameni de pe piaţă. „Ştim cât sunt salariile pe piaţă, iar noi plătim cu 20-30% peste piaţă”, a declarat CEO-ul UiPath Daniel Dines pentru ZF Live.

Sondaj: Starea drumurilor, în topul cauzelor care scad gradul de siguranţă rutieră

Duminica 11 martie 2018. În topul cauzelor care influenţează negativ siguranţa rutieră, alături de nerespectarea regulilor de circulaţie şi efectuarea de manevre riscante, se regăseşte starea drumurilor, arată un sondaj efectuat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR.

Fermierii încep să livreze cutii cu carne proaspătă direct la uşa clientului: 250-500 de lei pentru 5 kg de vită angus

Duminica 11 martie 2018. Crescătorii de animale din România au început să li­vreze cutii cu carne proaspătă direct la uşa consuma­to­ru­lui final, în încercarea de a scăpa de taxa de raft impusă de retaileri, dar şi de intermediarii care pun presiune pe preţ.

Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la 680.152, în ianuarie

Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la 680.152, în ianuarieDuminica 11 martie 2018. Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 3,27% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 680.152, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

”Reţeaua” de socializare din cafenea: Starbucks vrea să îşi dubleze reţeaua de cafenele din România în următorii 3-4 ani

Sambata 10 martie 2018. Lanţul american de cafenele Starbucks şi-a dublat reţeaua la 38 de unităţi în ultimii trei ani şi vrea să menţină ritmul expansiunii. Astfel, compania are în plan să ajungă în următorii 3-4 ani la aproape 75 de unităţi, ceea ce ar însemna o nouă dublare a reţelei.

Afacerile româneşti au şi ele un avocat? Cum pot ele colabora spre profitul tuturor cu firmele străine?

Sambata 10 martie 2018. Companiile cu capital privat românesc au avut afaceri de 571 de miliarde de lei în 2016, cu 4% mai mult decât în 2015, în timp ce companiile cu capital străin şi-au majorat afacerile cu 5% în 2016, până la 609 miliarde de lei.

Opel a început anul cu cea mai mare creştere a înmatriculărilor din primele două luni ale anului

Vineri 9 martie 2018. După ce la finele anului trecut Opel marca al patrulea an consecutiv de creştere a numărului de autovehicule comercializate pe piaţa românească şi după un început în forţă în 2018 cu o urcare pe locul trei în clasamentul celor mai vândute mărci, Opel România înregistrează cea mai mare creştere a înmatriculărilor în primele două luni ale anului.

De ce românii care lucrează în multinaţionale vor să aibă şefi străini?

Vineri 9 martie 2018. Am pornit de la un caz concret al unui manager de zonă din Bucureşti din cadrul unei multinaţionale, care era foarte supărat când a auzit că şeful companiei, un expat, va pleca, iar în locul lui va veni un român din firmă, pe care îl cunoştea foarte bine.

Vârsta medie a mamei la prima naştere a ajuns la 27 de ani, cu aproape 5 ani mai mare ca în 1990. „Amânarea primei naşteri reflectă modernizarea în toate aspectele ei“

Vineri 9 martie 2018. Vârsta medie a mamei la prima naştere în România a ajuns la 27 de ani în 2016, în creştere cu aproape 5 ani faţă de anul 1990, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dorinţa femeilor de a studia mai mult şi de a se dezvolta pe plan profesional a condus la amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil, spun specialiştii.

Avocaţii de la Ţuca Zbârcea au asistat fondul de investiţii Accel în acordarea finanţării start-up-ului românesc UiPath

Vineri 9 martie 2018. Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a asistat fondul de investiţii Accel Partners în contextul finanţării de 153 milioane de dolari a start-up-ul românesc UiPath , după ce, anterior, echipa firmei oferise suport juridic în cadrul rundei de finanţare Seria A în valoare de 30 milioane de dolari.

Doliu în lumea fotbalului: A murit Ion Voinescu, fostul portar al echipei Steaua

Vineri 9 martie 2018. Fostul mare portar al echipei Steaua Bucureşti, Ion Voinescu, a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 88 de ani. ”Steaua o să fie mereu în inima mea, o să iubesc echipa asta până când o să mor.”, spunea în ProSport, cel considerat cel mai bun portar din istoria fotbalului românesc.

Brandurile româneşti, tot mai puţine în industria financiară. Trei branduri locale dau tonul în sectorul bancar şi controlează peste 40% din activele totale. În top 20 încă rezistă şapte branduri „made in RO“

Vineri 9 martie 2018. Numărul brandurilor locale se va reduce odată cu finalizarea proceselor de fuziune şi achiziţie demarate în 2017, iar nume precum Bancpost sau Banca Românească sunt în pericol de a dispărea.

Castelul Peleş este lăsat fără încălzire de o lună. Există riscul apariţiei unei ciurperci care în anii '80 l-a speriat pe Ceaşescu. Răspunsul Ministerului Culturii: Casa Regală trebuie să se ocupe

Vineri 9 martie 2018. Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante edificii din România, este de o lună fără încălzire, din cauza unei defecţiuni la centrală. Există riscul apariţiei unei ciurperci care în anii '80 l-a speriat pe Ceaşescu. Ministerul Culturii susţine că problema trebuie rezolvată de Casa Regală.

Nemţii îşi consolidează poziţia de lider în retail. Afacerile reţelei Kaufland au sărit pragul de 10 mld. lei în 2017

Vineri 9 martie 2018. Lanţul german de hipermarketuri Kaufland, liderul comerţului ali­men­tar din România, a terminat anul trecut cu afaceri de 10,1 mld. lei, cu 4% mai mari decât în 2016, potrivit datelor ZF.

VIDEO ZF Live. Daniel Dines, CEO UiPath: Ţinta de venituri pentru 2018 este de peste 200 mil. dolari. Vrem să fim un Google sau Facebook al României

Vineri 9 martie 2018. E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem. În România plătim 20-30% peste piaţă.

Şeful Starbucks România: Vrem să ne dublăm reţeaua la 75 de cafenele în 3-4 ani

Vineri 9 martie 2018. Lanţul american de cafenele Starbucks şi-a dublat reţeaua la 38 de unităţi în ultimii trei ani şi vrea să menţină ritmul expansiunii. Astfel, compania are în plan să ajungă în următorii 3-4 ani la aproape 75 de unităţi, ceea ce ar însemna o nouă dublare a reţelei.

Şase giganţi străini fac legea pe piaţa bunurilor de îngrijire personală evaluată la aproape 450 milioane de euro anual

Vineri 9 martie 2018. ♦ Nicio companie românească nu îşi face loc la vârful clasamentului vânzărilor de săpun, şampon, detergent sau pastă de dinţi, pieţe unde este nevoie de investiţii mari în tehnologie şi de bugete de marketing pe măsură.

România a atras doar 7% dintre tranzacţiile din regiune în 2017

Vineri 9 martie 2018. În România s-au semnat anul trecut 153 de tranzacţii, respectiv 7,2% din numărul total de acorduri încheiate în regiunea Europei Centrale şi de Est. Ca valoare, piaţa locală contribuie cu doar 4,5% la piaţa de 71,5 mld. euro în 2017, conform calculelor ZF pe baza datelor disponibile în raportul anual al casei de avocatură CMS şi al Euromoney (EMIS).

Ce se schimbă în contractele de leasing financiar după o decizie a Curţii Europene de Justiţie. Care va fi impactul în România

Joi 8 martie 2018. Operaţiunile de leasing de orice fel sunt reglementate de Codul drept prestări de servicii în scopul aplicării TVA, pentru care TVA se datorează la scadenţa fiecărei rate. Acest lucru a făcut ca aceste contracte să fie preferate faţă de contractele de vânzare cu plata în rate, pentru care TVA se datorează la predarea bunului. În cadrul contractului de leasing financiar, bunul se consideră livrat doar pentru valoarea reziduală, la momentul exercitării opţiunii de cumpărare.

De ce are România cea mai mică diferenţă de salarii dintre femei şi bărbaţi din UE: “Avem noroc de legea care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie egală”

Joi 8 martie 2018. O femeie salariată din România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană în 2016, arată datele publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene. La nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE, femeile câştigă, în medie, cu 16% mai puţin decât bărbaţii. Cum se explică decalajul redus dintre salariile femeilor versus cele ale bărbaţilor din România”

„Made in România“ a căpătat valenţe pozitive într-o perioadă în care patriotismul câştigă teren

Joi 8 martie 2018. În perioada de boom economic a Ro­mâniei, brandurile internaţionale erau cele care umpleau coşurile de cumpărături ale consumatorilor. În ultimii ani însă, afi­nitatea pentru „made in România“ a crescut, la fel şi nostalgia după gustul de altădată.

HMD Global, compania finlandeză care a preluat brandul Nokia: Suntem în top 5 producători de smartphone-uri pe piaţa din România după doar un an. Ţinta este să ajungem lideri în următorii trei ani

Joi 8 martie 2018. „Circa jumătate din utilizatorii de telefonie mobilă încă mai au un feature phone, fie că este vorba de singurul telefon, fie de un al doilea dispozitiv

Companiile cu capital privat românesc au un grad de îndatorare de 68%, în timp ce firmele străine de doar 63%

Joi 8 martie 2018. ♦ Creşte îndatorarea firmelor româneşti, scade îndatorarea firmelor străine ♦ Capitalurile proprii totale din economie sunt de circa 433 de miliarde de lei, adică aproape 100 de miliarde de euro.

Grupul britanic DS Smith a finalizat preluarea EcoPack şi EcoPaper pentru care a plătit 208 mil. euro. Miles Roberts, group CEO: Achiziţia ne asigură o cotă de 10-15% pe piaţa românească

Joi 8 martie 2018. DS Smith plc a finalizat achiziţia EcoPack şi EcoPaper din România, o tranzacţie estimată la 208 milioane euro, una dintre cele mai mari bifate în industria locală, iar acum se uită spre noi oportunităţi, potrivit oficialilor companiei.

Orange România investeşte peste 100 milioane de euro în reţea anul acesta

Joi 8 martie 2018. Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, are în plan să investească anul acesta peste 100 mil. euro în reţea, un buget de investiţii similiar cu cel de anul trecut, în condiţiile în care deşi acoperirea 4G pe plan local a ajuns la peste 93%, încă mai este loc pentru dezvoltare.

Cele mai mari zece tranzacţii imobiliare realizate vreodată în România au contabilizat aproape 1,4 mld. euro

Joi 8 martie 2018. Anii 2006-2007 şi 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înregistrat cele mai mari tran­zacţii de pe piaţa imobiliară, mar­când un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

Atenţie! Românii se îndatorează tot mai mult la bănci: creditele noi de consum au crescut cu 32% în ianuarie

Joi 8 martie 2018. Românii nu s-au lăsăt intimidaţi de incertitudinile la nivelul salariilor nete aduse de transferul contribuţiilor sociale şi au început anul îndatorându-se la bancă într-o proporţie mai mare decât în prima lună din 2017.

Unu din doi bucureşteni este investitor la bursă în urma marilor privatizări

Miercuri 7 martie 2018. Depozitarul Central, instituţie care se ocupă cu decontarea tranzacţiilor bursiere şi ţine evidenţa acţionarilor, are înregistraţi 8,5 milioane de acţionari în cele mai recente statistici, majoritatea fiind persoane care au primit acţiuni în timpul privatizărilor în masă din anii ’90 la societăţi de investiţii financiare şi alte sute de companii româneşti. Valoarea acestor deţineri nu este publică.

Comisia Europeană avertizează: Creşterea economică a României va fi afectată de lipsa reformelor structurale, iar corupţia rămâne un obstacol pentru mediul de business

Miercuri 7 martie 2018. Creşterea economică a României riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale, constată Comisia Europeană, avertizând că recentele modificări riscă să submineze independenţa justiţiei, iar corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri.

Renovatio va introduce de la 19 martie o taxă pentru încărcarea maşinilor electrice în cadrul reţelei e-charge; Kaufland va acoperi costul pentru clienţii magazinelor sale

Miercuri 7 martie 2018. Kaufland România va suporta toate costurile de alimentare ale clienţilor săi, posesori de vehicule electrice, în toate cele 20 de staţii din parcările magazinelor sale, în contextul în care partenerul acestui proiect, Renovatio,va introduce de la 19 martie un sistem de tarifare al serviciului de încărcare a maşinilor electrice în cadrul reţelei e-charge.

MOL a finalizat construcţia primului terminal GPL din România, în Tileagd, Bihor, în urma unei investiţii de peste 2,3 milioane euro

Miercuri 7 martie 2018. MOL a finalizat construcţia primului terminal GPL din România, în Tileagd, judeţul Bihor, investiţie de peste 2,3 milioane de euro, instaţia fiind concepută să susţină securitatea aprovizionării cu propan a clienţilor din vestul României..

Profitul OTP Bank România a crescut în 2017 cu 88%, la aproape 10 milioane de euro

Miercuri 7 martie 2018. Profitul OTP Bank România după plata impozitelor a ajuns la 44,85 milioane de lei (9,8 milioane de euro) în 2017, în creştere cu 88% faţă de 2016, iar profitul operaţional s-a majorat cu 12% ca urmare a creşterii veniturilor, a anunţat miercuri instituţia bancară.

BRD a câştigat la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional un proces legat de o tranzacţie cu instrumente financiare derivate

Miercuri 7 martie 2018. Echipa de avocaţi a firmei Clifford Chance Badea a obţinut o decizie în favoarea BRD Société Générale în legătură cu o plângere privind o tranzacţie de tip swap pe rata dobânzii depusă de firma Metexcom SRL la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Telekom oferă beneficii clienţilor, pentru problemele tehnice din 5 martie

Miercuri 7 martie 2018. Telekom România va oferi clienţilor, pentru nefuncţionarea serviciilor mobile din data de 5 martie, reduceri la factură, credit suplimentar la cartelă şi alte beneficii suplimentare anunţat compania într-un comunicat.

Emitentul BVB propune acţionarilor un dividend de 1,68 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 6%

Miercuri 7 martie 2018. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), emitentul pieţei de capital din România, propune acţionarilor un dividend brut pe acţiune de 1,68 lei, ceea ce la preţurile de închidere din 6 martie echivalează cu un randament de 6%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor din convocatorul BVB.

Adecco: 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori

Miercuri 7 martie 2018. Piaţa recrutării va creşte cu 25-30% în acest an ca urmare a investiţiilor anunţate de către companiile străine care acum intră pe piaţa din România, dar şi pentru că angajatorii existenţi sunt în curs de extindere, apreciază analiştii firmei Adecco, care cred că pe baza tendinţelor din 2017 şi a semnalelor din piaţă, 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori.

România, locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei

Miercuri 7 martie 2018. România se află pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018, dar ]n ceea ce priveşte condiţiile de sprijin şi oportunităţile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, piaţa locală ocupă locul 32 din 57, cu un procent de 61,9%, în scădere faţă de anul trecut.

DPD România a lansat un serviciu de curierat regional, cu livrări în Bulgaria, Ungaria şi Grecia

Miercuri 7 martie 2018. Compania de curierat expres şi coletărie DPD România a lansat Express Regional, un serviciu de livrare rapidă de plicuri şi colete door to door spre Bulgaria, Ungaria şi Grecia.

Daniel Dines, fondatorul UiPath, compania care valorează acum 1,1 mld. dolari: Ţinta noastră este să angajăm cei mai buni 1% ingineri de software din România

Miercuri 7 martie 2018. Start-up-ul românesc UiPath a obţinut o finanţare de 153 de milioane de dolari din partea fondurilor de investiţii Accel, Capital G şi Kleinder Perkins Caufield&Byers şi a fost evaluat la 1,1 miliarde de dolari.

Tranzacţia secolului în IT-ul românesc. Daniel Dines, CEO UiPath: În 2013 ne gândeam să tragem cortina, iar acum suntem în top 3 mondial

Miercuri 7 martie 2018. „În momentul acesta este doar începutul pentru piaţa de RPA (Robotic Process Automation). Nu am atins nici 10-20% din piaţa globală. Noi credem că vom construi o companie foarte mare. Investitorii consideră că mai putem creşte de cel puţin cinci-zece ori.“

Fuga din România continuă: Marea Britanie a luat locul Italiei ca destinaţie pentru emigranţii români, pentru al doilea an la rând

Miercuri 7 martie 2018. Aproape 63.000 de români, adică 30% din totalul celor 210.000 de români care au emigrat în 2016, au ales ca destinaţie Marea Britanie, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Marea Britanie este astfel, pentru al doilea an consecutiv, destinaţia preferată a românilor care pleacă în străinătate, având în vedere că şi în 2015 circa 55.000 de emigranţi români (adică 28% din totalul celor care au plecat în 2015) au ales Marea Britanie.

Studiu de caz. Biedronka. Liderul comerţului alimentar din Polonia are afaceri şi magazine cât tot comerţul modern din România

Marti 6 martie 2018. În România există zece reţele străine în comerţul modern, cu afaceri totale de circa 11 miliarde de euro şi cu 2.400 de magazine care funcţionează sub mai multe formate.

Un nou retailer în România: Mömax a fost deschis cu investiţie de 4 milioane de euro. Un sfert din angajaţi sunt pensionari

Marti 6 martie 2018. Mömax deschide la Timişoara un nou retailer de mobilă şi accesorii din România, în data de 8 martie, în urma unei investiţii de aproximativ patru milioane de euro. Aici vor lucra 100 de persoane, dintre care 25 sunt pensionare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premieră în retail: Carrefour lansează un chatbot prin care utilizatorii pot aplica pentru un job

Marti 6 martie 2018. Carrefour România a lansat marţi primul chatbot (cameră de dialog tip chat) al reţelei, iar noua opţiune este disponibilă în aplicaţia Facebook Messenger şi are trei secţiuni: Cariere, Magazine şi Sesizări. Camera de chat permite utilizatorilor căutarea unui job în companie.

Gigantul japonez NTT DATA desemnează o nouă structură de conducere pentru a accelera unificarea regiunilor EMEA şi America Latină

Marti 6 martie 2018. Concernul janonez NTT DATA, care deţine pe piaţa locală furnizorul de servicii şi soluţii software NTT DATA România (fosta EBS România), anunţă o nouă structură de conducere pentru a accelera unificarea celor trei companii parte a NTT DATA Group care operează în regiunea EMEA şi America Latină (NTT DATA EMEA, itelligence şi everis).

Retailerul de jucării Jumbo merge în parcul comercial West Park Militari, lângă Kika si Hornbach

Marti 6 martie 2018. Retailerul grec de jucării Jumbo, prezent pe piaţa românească din 2013 prin opt magazine în cele mai mari oraşe ale ţării, a deschis un magazin de jucării în West Park Retail din cartierul Militari din Capitală, unde mai sunt prezente şi centrul comercial de tip outlet Fashion House Outlet Center, retailerul german de bricolaj Hornbach şi retailerul de mobilă şi decoraţiuni austriac Kika.

Studiu: Hotelurile au avut anul trecut un numar record, de peste 20 de milioane, de înnoptări

Marti 6 martie 2018. Piaţa hotelieră din România a avut în 2017 cel de-al şaptelea an consecutiv de creştere, în cele aproape 100.000 de camere de hotel fiind înregistrate peste 20 de milioane de înnoptări, un avans de 4% faţă de anul precedent, respectiv 57% faţă de anul 2010, arată un studiu C&W Echinox.

CITR, fraţii Pavăl şi Dan Şucu vor sa investească în companiile româneşti în dificultate, printr-o platformă de investiţii numită ROCA

Marti 6 martie 2018. Casa de Insolventa Transilvania (CITR) a pus bazele unei platforme de investiţii din management pentru companiile româneşti aflate in dificultate financiara. Parteneri în aceasta iniţiativa sunt fraţii Pavăl - fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, omul de afaceri Dan Şucu şi compania Astra Rail Management, controlata de antreprenorul german Thomas Manns.

Piaţa farma din România începe să fie curtată de investitorii străini. Businessurile româneşti deţin în continuare supremaţia

Marti 6 martie 2018. Afacerile din piaţa românească de retail farmaceutic au rămas, cu mici excepţii, în continuare în curtea antreprenorilor care au înfiinţat companiile în urmă cu mai bine de două decenii, când a început dezvoltarea sectorului privat.

Au fost stabilite adversarele sportivelor din România la Indian Wells

Marti 6 martie 2018. Turneul de la Indian Wells şi-a stabilit în noaptea de luni spre marţi tabloul principal de concurs. Româncele încep să aibă emoţii abia de la meciul al doilea la Indian Wells.

Şeful L’Oreal România: Pentru noi, 2017 a fost cel mai bun an din istoria de 20 de ani a companiei pe piaţa din România

Marti 6 martie 2018. Afacerile L’Oreal România au crescut anul trecut cu peste 10%, apropiindu-se de 350 mil. lei, conform estimărilor ZF. Pentru acest an oficialii companiei afirmă că şi-au bugetat o nouă creştere de două cifre.

Consumul a crescut în ianuarie cu peste 10%, pentru a şaptea lună consecutiv

Marti 6 martie 2018. Consumul a crescut în ianuarie cu 11,1% faţă de ian. 2017, avansul fiind susţinut de toate cele trei segmente, dar mai ales de bunuri nealimentare. Românii au cumpărat mai multe haine şi cosmetice, şi-au înnoit electrocasnicele şi mobila semn că există încredere în economie.

François Bloch, CEO al BRD: Ne propunem să dezvoltăm noi capacităţi tehnologice, vom fi o bancă digitală

Marti 6 martie 2018. Abordarea strategică a BRD-SocGen pentru reţea se concentrează pe obiectivul de a deveni „o bancă digitală, eficientă şi mai orientată spre client“, iar programul băncii nu are ca obiectiv restructurarea, ci reformarea businessului, susţine François Bloch, CEO al băncii româneşti cu capital francez.

Bursa de la Bucureşti, campioana Europei în primele două luni din 2018 cu un plus de 9%. Care sunt cele mai ieftine acţiuni

Marti 6 martie 2018. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai tran­zacţionate acţiuni de la bursa românească, a urcat cu 9% în primele două luni din 2018 şi a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere din rândul burselor din UE, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Bloomberg. Locul doi a fost ocupat de bursa de la Atena cu un plus de 4,2%.

Topul pe 2017 a băncilor internaţionale care au vândut obligaţiunile externe ale României: Citi, ING şi Erste, pe podium

Luni 5 martie 2018. România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii, ajungând în poziţia de emitent constant, în special pe euro.

Corina Chiorean, CEO al Grup Şapte: „În oraşele mici se dezvoltă un fel de patriotism local vizavi de branduri. Producătorii locali depăşesc brandurile consacrate“

Luni 5 martie 2018. Majoritatea consumatorilor români încă preferă să meargă la cumpărături în magazin atunci când vor să achiziţioneze un produs, chiar dacă retailul în mediul online începe să ia amploare, mai ales în sectorul produselor electrocasnice şi electronice, spune Corina Chiorean, CEO al Grup Şapte, companie de marketing şi publicitate.

Garanti Leasing finanţează cu peste 300.000 de euro o flotă de automobile electrice

Luni 5 martie 2018. Garanti Leasing, parte a Garanti România, finanţează cu peste 300.000 de euro 20 de automobile Renault Zoe, în scopul susţinerii proiectelor antreprenoriale sustenabile, precum şi a altor iniţiative care au impact pozitiv asupra comunităţii si asupra mediului înconjurător.

Berea Azuga, îngheţata Napoca şi ciocolata Poiana sunt branduri româneşti dar, „made in“ străinătate

Luni 5 martie 2018. Grupul elen Sarantis anunţa în urmă cu mai puţin de cinci ani că închide fabrica locală în care erau realizate cosmeticele sub brand românesc Elmiplant, mutând producţia în ţara-mamă, Grecia. Un model similar au aplicat şi alţi jucători străini, astfel că Unilever produce îngheţata Napoca în Bulgaria, tot la sud de graniţă fiind realizată şi ciocolata Poiana. Berea Azuga este însă „made in Germany“.

Comisia Europeană a publicat propunerea de acord privind ieşirea Marii Britanii din UE. Ce se întâmplă cu românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie

Luni 5 martie 2018. Marea Britanie va începe procesul de retragere din Uniunea Europeană începând cu data de 30 martie 2019, asigurându-se o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, când se va încheia acest proces, arată documentul publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Bucovina ascunde peisaje demne de poveste, mănăstiri rupte din rai şi bucate care îţi lasă gura apă, doar gândindu-te la ele. Cele trei ingrediente i-au convins pe doi antreprenori să dezvolte un chalet în zonă, perfect integrat cu natura

Luni 5 martie 2018. Bucovina este cel mai bine cunoscută pentru mănăstirile sale rupte din rai, şi nu degeaba. Mihai Eminescu a denumit Putna „Ierusalimul neamului românesc“, iar biserica mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului“ pentru fresca Judecăţii de Apoi care a fost pictată cu pigmentul albastru de Voroneţ.

Ce înseamnă advertising în HoReCa şi cum arată realitatea antreprenorială din România? Interviu cu Florin şi Claudia Maxim, fondatorii agenţiei Smite

Luni 5 martie 2018. Articol cu conţinut publicitar

Exploatarea celor 200 mld. mc de gaz din Marea Neagră va fi supravegheată de un şef serviciu de la Conversmin, un pensionar MAI şi soţul consilierei primarului Bucureştiului, Gabriela Firea

Luni 5 martie 2018. ♦ Din 2017, guvernul României a pus pe picioare o autoritate care va reglementa operaţiunile de explorare şi exploatare de resurse energetice din Marea Neagră, aşa-numite offshore - ACROPO. Din conducere fac parte un fost director de la Conversmin, companie pe pierderi, soţul preşedintei de CA al RATB, cu activităţi în primăriile Bucureştiului şi Voluntariului, conduse de cuplul Firea-Pandele, şi un pensionar din Ministerul Afacerilor Interne ♦ Indexarea preţului gazelor din producţia internă la platforma de trading de la Viena este o victorie importantă pentru proprietarii de licenţe de explorare din Marea Neagră, mişcarea punând practic semnul egalităţii între gazul rusesc şi cel românesc ♦ Numele celor două companii maghiare care au câştigat capacitatea de transport pe conducta BRUA pe direcţia România-Ungaria timp de 15 ani este secret. Transgaz spune că este confidenţială inclusiv informaţia legată de numărul participanţilor la licitaţie.

Şefii Parlamentului au trimis o scrisoare BNR prin care solicită explicaţii privind divergenţele de perspectivă asupra economiei şi inflaţiei

Luni 5 martie 2018. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea au trimis o scrisoare de şase pagini către Banca Naţională a României în care afirmă că lipsa de cooperare între politica monetară şi politica guvernamentală poate duce la pierderi pentru economia românească, afirmă surse apropiate semnatarilor.

Tranzacţie în America. UiPath, prima companie românească din IT evaluată la 1 miliard de dolari

Luni 5 martie 2018. Start-up-ul UiPath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru auto­matizarea proceselor in­terne ale unei companii cu aju­torul roboticii, a obţinut recent o finanţare de 120 milioane dolari care a pro­pul­sat compania la o evaluare de peste un miliard de dolari, conform portalului Techcrunch, care citează surse apropiate tranzacţiei.

Carrefour face în România afaceri cât în Polonia cu de trei ori mai puţine magazine

Luni 5 martie 2018. Carrefour a obţinut în 2017 în România afaceri de 1,8 mld. euro cu 320 de magazine. În Polonia afacerile sunt similare cu de trei ori mai multe magazine.

Exodul românilor în străinătate a lăsat fabricile de alimente fără clienţi

Luni 5 martie 2018. Unităţile de producţie din in­dustria alimen­tară au avut în 2017 un grad de utilizare de doar 72%, sub media eu­ro­­peană, iar fa­bricile din Ro­mânia merg an de an la capacitate tot mai mică. România a stat anul trecut mai rău la acest capitol şi decât Ungaria şi Polo­nia.

Cât controlează primele trei bănci din România din piaţa bancară

Luni 5 martie 2018. Cele mai mari trei bănci locale, BCR, Banca Transilvania şi BRD, controlează împreună circa 180 miliarde de lei din activele sistemului bancar, adică 42% din total.

Tal Roma, AFI Europe: Există mult potenţial pe piaţa rezidenţială datorită cererii ridicate. Dar piaţa va fi afectată dacă leul va continua să se devalorizeze, iar dobânzile vor creşte

Luni 5 martie 2018. AFI Europe România are în plan să construiască în următorii 6-7 ani un proiect rezidenţial care va include 2.000 de apartamente în zona Bucureştii Noi din Capitală, în apropierea staţiei de metrou Laminorului, acesta fiind primul proiect rezidenţial demarat pe piaţa locală de către grupul israelian.

Povestea celei mai bogate românce din lume. Miliardara trăieşte într-un palat de 15 milioane de dolari

Vineri 2 martie 2018. Cea mai bogată româncă din lume este prietenă cu Donald Trump şi locuieşte într-un palat de lux din New York, de aproape 15 milioane de dolari.

România, raiul expaţilor: Andrei Caramitru, Boston Consulting Group: Angajaţii români preferă să lucreze pentru un şef străin

Vineri 2 martie 2018. Andrei Caramitru, partener în cadrul companiei de consultanţă Boston Consulting Group, spune că angajaţii români peferă să aibă un şef străin, o situaţie pe care nu o întâlnim pe pieţele din regiune, unde mentalitatea oamenilor este diferită. „Am văzut diverse studii făcute pe parcurs din care reieşea că angajaţii români preferă să lucreze pentru un şef străin decât pentru unul român.” Or, această situaţie este total diferită faţă de ţări precum Ungaria sau Polonia, unde şefii străini sunt acceptaţi mai greu, a explicat Andrei Caramitru pentru revista BUSINESS Magazin. (www.bmag.ro).

Ce înseamnă pentru Europa şi România războiul metalurgic a lui Trump

Vineri 2 martie 2018. Prin impunerea de taxe mai mari la importurile de oţel şi de aluminiu, Donald Trump a iscat nelinişti în rândul aliaţilor europeni, care se tem că vor fi nevoiţi să devină ţinta volumelor de metale importate de SUA, iar europenii ar putea accelera la rândul lor propriile politici protecţioniste.

Trei branduri româneşti controlează peste 40% din activele totale din sectorul bancar

Vineri 2 martie 2018. Valul falimentelor din anii ‘90 şi achiziţiile din cele două decenii care au urmat au făcut ca doar şapte branduri româneşti să rămână vizibile în sistemul bancar în prezent.

Csányi, şeful OTP Group, vorbeşte pentru prima data de posibilibitatea ca BNR să nu aprobe preluarea Băncii Româneşti: „Am o presimţire rea”

Vineri 2 martie 2018. Sándor Csányi, preşedintele OTP Group, a declarat astăzi într-o conferinţă la Budapesta că „are o presimţire rea” legată de rezultatul tranzacţiei prin care sucursala locală a ungurilor a preluat Banca Românească de la grupul elen National Bank of Greece. Csányi se teme că BNR nu îşi va da acordul pentru preluare, în condiţiile în care avizul este aşteptat din vara anului trecut.

Robert Redeleanu despre cei 5 ani petrecuţi la UPC România: Am încercat să aduc mai multă combativitate şi am pus accent pe execuţie

Vineri 2 martie 2018. Am urmărit să transform UPC într-o companie mai ofensivă pe o piaţă de telecom extrem de competitivă şi am pus accent pe execuţia strategiei în cei 5 ani în care am fost CEO şi director marketing al UPC România, a declarat Robert Redeleanu în cadrul unei întâlniri cu media înainte de a prelua poziţia de şef al subsidiarei grupului american din Polonia.

Ford România începe anul 2018 cu cea mai mare producţie înregistrată vreodată la Craiova

Vineri 2 martie 2018. Peste 11.000 de automobile Ford Eco­sport au ieşit pe poarta uzinei din Craiova în ianuarie, în cea mai bună lună înregistrată vreodată până acum, depăşind cu mult pro­duc­ţia din erele Oltcit şi Daewoo.

Şeful afacerilor din Europa ale Deutsche Telekom: Rezultatele s-au îmbunătăţit în România. Trebuie să fim atenţi la execuţie

Vineri 2 martie 2018. Schimbarea de strategie a Telekom România, care a lansat anul trecut oferte comerciale agresive şi a făcut eforturi de simplificare a proceselor interne, a avut un impact pozitiv dând astfel gigantului german Deutsche Telekom - acţionarul majoritar, motive să spere că în viitor, dacă echipa locală îşi va executa mai bine planurile, şi rezultatele financiare vor fi mai bune.

Radu Furnică, unul dintre cei mai vechi „vânători de capete”: Sub 2% din managerii din România sunt relevanţi pentru mine

Joi 1 martie 2018. Radu Furnică, preşedinte al Leadership Development Solutions şi care are o experienţă de peste două decenii pe piaţa românească de executive search, spune că importanţa României pentru marile corporaţii se vede şi la nivelul managerilor pe care îi trimit să conducă operaţiunile de pe piaţa locală, dar că în ultimii ani adevăraţii lideri lipsesc din companii.

Apa, sucurile şi alcoolul sunt produsele care nu lipsesc de pe rafturile magazinelor şi barurilor din România

Joi 1 martie 2018. În România există circa 102.500 de magazine, unităţi HoReCa şi drogherii care vând bunuri de larg consum (FMCG). Apele minerale şi sucurile carbogazoase sunt prezente pe rafturile a 90% dintre aceste localuri, mai exact sunt prezente oriunde banii schimbă mâinile, arată calculele ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Vektor Marktforschung.

Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu acţiuni în România la Fondul Proprietatea, trage un semnal de alarmă: „Criptomonedele pot ucide oameni”

Joi 1 martie 2018. Bill Gates, fondatorul Microsoft, este de părere că anonimatul monedelor virtuale nu este un lucru bun, pentru că prin folosirea lor se pot achiziţiona droguri, se pot finanţa atentate teroriste sau se pot spăla bani, relatează BBC.

Recunoaştere la nivel înalt: John Oldham este numit şef al transporturilor Ford din Europa, după ce a condus patru ani o uzină fără a avea acces la infrastructură modernă

Joi 1 martie 2018. John Oldham, actualul Director al Fabricii Ford din Craiova şi Preşedinte al Consiliului Director Ford România, va fi numit începând cu 2 aprilie 2018 în funcţia de Manager al Activităţilor de Transport din Europa, urmând să se ocupe de activităţile de logistică şi transport în cadrul Ford Europa.

Deloitte: Schimbările legate de fiscalitate şi implementarea GDPR sunt principalii factori care vor influenţa piaţa de NPL-uri din România

Joi 1 martie 2018. Vânzările de portofolii de credite neperformante (NPL) vor fi influenţate anul acesta de schimbările legate de fiscalitate şi de implementarea programului privind protecţia datelor personale (General Data Protection Regulation - GDPR), arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

România disparităţilor: are două regiuni în top 10 cele mai sărace din UE şi una singură cu un PIB/capita peste media Uniunii

Joi 1 martie 2018. ♦ Două dintre regiunile României, Nord-Est şi Sud-Vest, se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene din punctul de vedere al PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), în vreme ce regiunea Bucureşti - Ilfov se află la 139% din media UE privind PIB/capita în PPS, potrivit datelor pentru 2016 publicate ieri de Eurostat, oficiul european de statistică.

RTC Proffice Experience şi Ecovis România, cei mai noi chiriaşi ai AFI Tech Park

Joi 1 martie 2018. RTC Proffice Experience, companie de papetărie şi birotică, şi Ecovis România, specializată în oferirea de servicii financiar-contabile, au închiriat 1.000 de mp în AFI Tech Park, noul parc de business dezvoltat de AFI Europe în Bucureşti.

Două autostrăzi şi 5 drumuri naţionale mai sunt închise din cauza vremii

Joi 1 martie 2018. Circulaţia pe două autostrăzi şi cinci drumuri naţionale este oprită, joi, din cauza vremii, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Papalekas a făcut din Globalworth cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, cu active de 1,8 mld. euro

Joi 1 martie 2018. Globalworth Real Estate In­vest­ments, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a ajuns la finalul lui 2017 la un por­tofoliu în va­loare de 1,815 mld. euro şi a înre­gis­trat venituri din chirii de aproa­pe 116 mil. euro, în cre­ştere cu 134% faţă de pe­rioada similară a anului anterior.

Cum influenţează rezultatele financiare mersul acţiunilor la Bursă şi de ce Sphera a scăzut cu 20%

Joi 1 martie 2018. Cele mai mari 20 de companii de la bursa românească se tranzacţionează după publicarea rezultatelor financiare preliminare pe 2017 la preţuri ale acţiunilor în scădere chiar şi cu 20%, aşa cum este declinul în doar trei zile la Sphera Group, sau plus 7,7% cum afişează Rompetrol Rafinare, potrivit calculelor ZF.

ZF Live. Răzvan Rughiniş, cofondatorul programului Innovation Labs: Inovaţia în tehnologie şi cadrul legislativ european deschid multe oportunităţi pentru start-up-urile româneşti

Miercuri 28 februarie 2018. Dezvoltarea tot mai accelerată a tehnologiei, precum şi o serie de măsuri legislative iniţiate la nivel european reprezintă factori determinanţi în crearea de oportunităţi pentru start-up-urile locale, este de părere Răzvan Rughi­niş, profesor la Facultatea de Au­tomatică şi Calculatoare şi cofondator al programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a şasea ediţie anul acesta.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter