Stiri despre Romania

 

Cea mai bună veste pentru economia României: Zona euro, principala piaţă de export, îşi continuă creşterea accelerată

Miercuri 20 septembrie 2017. Creşterea zonei euro s-a întărit în continuare, ceea ce se va vedea şi în economia României având în vedere că Europa este principala piaţă de export pentru mărfurile produse local.

Investitorii străini: România se apropie cu paşi rapizi, dacă nu cumva a ajuns deja, în punctul în care actuala infrastructură de transport va acţiona ca o piedică pentru creşterea economică

Miercuri 20 septembrie 2017. România se apropie cu paşi rapizi, dacă nu cumva a ajuns deja, în punctul în care actuala infrastructură de transport va acţiona ca o piedică pentru creşterea economică, în condiţiile în care piaţa locală are deja nevoie de cel puţin 20 de ani de dezvoltare peste media europeană pentru a atinge nivelul de viaţă din Vest, sunt de părere membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

RICS: Piaţa românească prezintă un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilităţii; chiriile sunt aşteptate să crească pe termen scurt

Miercuri 20 septembrie 2017. Gradul de satisfacţie al chiriaşilor de pe piaţa imobiliară este pe un trend ascendent în Europa Centrală şi de Est, cu o evoluţie uşor mai modestă în România, unde este aşteptată majorarea chiriilor în următoarele 12 luni, potrivit Monitorului Proprietăţilor Comerciale al RICS ((Royal Institution of Chartered Surveyors).

Superbet a adus astăzi la BVB obligaţiuni pe trei ani, cu o dobândă de 12% pe an

Miercuri 20 septembrie 2017. Obligaţiunile corporative emise de Superbet Betting&Gaming S.A., unul dintre cei mai importanti operatori de jocuri de noroc din România, au intrat marţi la tranzacţionare la BVB, acestea având scadenţa în 2020 şi o rată fixă a dobânzii de 12% pe an.

Businessul din România are doar 130 de companii şi bănci cu afaceri de peste 1 miliard de lei

Miercuri 20 septembrie 2017. În economia locală au fost anul trecut 130 de companii şi bănci cu afaceri (veni­turi în cazul băncilor şi al com­paniilor de asigurări) de cel puţin un miliard de lei. Cei mai mari 130 de jucători din economie au împreună afaceri de 360 mld. lei în 2016, profituri de 20 de miliarde de lei (o marjă de 5,5%) şi pierderi de numai 2 miliarde de lei.

Românii au făcut cumpărături de 4,4 mld. lei pe cardul de credit în prima jumătate a acestui an, plus 21% faţă de anul trecut

Miercuri 20 septembrie 2017. ♦ Rata dobânzii la cardurile de credit este semnificativ mai mare decât în cazul finanţărilor clasice, de circa 20-30% pe an ♦ Dobândă anuală efectivă (DAE) cu toate costurile incluse este însă mai mare.

Oana Barbu, Asbis: Vor fi schimbări şi consolidări majore pe piaţa de distribuţie IT&C în viitorii trei ani

Miercuri 20 septembrie 2017. Piaţa de distribuţie IT&C din România va trece cel mai probabil printr-o perioadă de consolidare în următorii trei ani, la fel cum s-a întâmplat şi în perioada anterioară, estimează Oana Barbu, care a preluat în urmă cu două luni poziţia de general manager al Asbis, numărul patru pe piaţa locală de distribuţie IT&C, cu afaceri de 209 mil. lei (47 mil. euro) anul trecut.

Comisia Europeană a propus un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

Marti 19 septembrie 2017. Comisia Europeană a propus marţi, un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal, ce vor permite stocarea şi prelucrarea acestora pe întreg teritoriul Uniunii, potrivit unui comunicat transmis marţi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Wolfgang Meier este noul CEO Pirelli România

Marti 19 septembrie 2017. Wolfgang Meier este noul CEO al Pirelli România, el înlocuindu-l în funcţie pe Giuliano Menassi, care deja ocupă o nouă funcţie în cadrul grupului italian, la nivel mondial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bancherii nu au milă: Ucraina, o ţară aflată în război şi în ruină, trebuie să plătească o dobândă de 7,37% dacă vrea să împrumute 3 miliarde de dolari

Marti 19 septembrie 2017. Ucraina a strâns 3 miliarde de dolari în prima emisiune de obligaţiuni după invazia Rusiei în Crimeea din 2014, marcând un pas uriaş pentru Kiev în drumul spre revenirea la normalitate economică, dar cu un cost pe măsură, scrie Financial Times. Bond-urile au o dobândă de 7,37%, cu scadenţă la 15 ani. Spre comparaţie, România are un cost de finanţare de 4%.

Angajaţii din multinaţionale au o productivitate dublă faţă de cei din companiile româneşti

Marti 19 septembrie 2017. ♦ Un angajat dintr-o multinaţională are o productivitate de 24.000 de euro pe an, de două ori mai mare decât a unui angajat dintr-o companie românească ♦ Productivitatea medie a angajaţilor din toate companiile din România este de 15.000 de euro pe an, la 30% din media UE ♦ Ţinta României în următorii 10 ani trebuie să fie creşterea productivităţii angajaţilor la 55- 57% din media UE.

Costin Raiu, Kaspersky Lab: Sunt constant atacuri asupra băncilor din România şi nu sunt raportate

Marti 19 septembrie 2017. Atacurile cibernetice asupra instituţiilor bancare din România sunt constante, nefiind raportate, anul trecut existând şase, a declarat Costin Raiu, directorul global al echipei de Cercetare şi Analiză de la Kaspersky Lab, marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ne aşteptăm la decelerarea dinamicii fluxurilor comerciale internaţionale în 2018-2019

Marti 19 septembrie 2017. Dinamica schimburilor comerciale internaţionale ale României se va diminua în perioada 2018-2019, faţă de avansul de 8,4% estimat în acest an la exporturi şi de 9,2% la importuri, prognoza ţinând cont de semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză şi de rebalansarea mix-ului de politici economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Directorul adjunct al CERT.RO: Au existat în România atacuri informatice ţintite împotriva unor companii, în unul dintre cazuri s-a cerut o recompensă de 5 mil. euro

Marti 19 septembrie 2017. Mai multe companii din România au fost victime ale unor atacuri informatice ţintite iar în unul dintre cazuri prejudiciul (suma de bani cerută de atacatori - n. red.) a fost de 5 milioane de euro, a declarat Mircea Grigoraş, director general adjunct al Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică din România (CERT-RO) în cadrul unei conferinţe organizate de compania Microsoft România despre noua legislaţie europeană privind datele personale.

Concurenţa a dat undă verde tranzacţiei prin care furnizorul de gaze naturale Premier Energy a achiziţionat traderul local Forte Gaz

Marti 19 septembrie 2017. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, a achiziţionat Forte Gaz GN, o companie care activează în acel­aşi domeniu şi care are acţionariat românesc.

Grupul Voici La Mode a preluat franciza Marks&Spencer în România

Marti 19 septembrie 2017. Acordul dintre britanicii de la Marks&Spencer şi grupul cipriot Voici La Mode prin care acesta din urmă preia în regim de franciză unităţile din Băneasa Shopping City, Plaza Romania şi Bucureşti Mall a fost finalizat, compania din Cipru intenţionând să îşi extindă operaţiunile şi să deschidă noi magazine în locaţii premium din ţară.

Ţările baltice, România şi Bulgaria sunt ţările cele mai neperformante la capitolul reciclării echipamentelor de iluminat

Marti 19 septembrie 2017. Romania impreuna cu tarile baltice si Bulgaria sunt la coada clasamentului in ceea ce priveste reciclarea echipamentelor de iluminat. In Romania se recicleaza in medie sub 19% din corpurile de iluminat, in conditiile in care tinta pentru acest an este de 45% din totalul echipamentelor de iluminat vandute.

Hidroelectrica investeşte 24 milioane lei în modernizarea centralei de la Călimăneşti

Marti 19 septembrie 2017. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, investeşte 23,7 milioane lei în modernizarea hidroagregatului HA1 Călimăneşti, lucrarea urmând să fie finanţată exclusiv din fondurile de dezvoltare ale companiei.

Indicele BET, reprezentativ pentru bursa românească, împlineşte 20 de ani de existenţă. Cel mai longegiv emitent din componenţa indicelui, Banca Transilvania

Marti 19 septembrie 2017. Indicele BET, referinţa pieţei de capital din România, împlineşte astăzi 20 de ani de existenţă, fiind primul indice dezvoltat de bursa de valori românească.

Valentin Lazea, economist şef al BNR: România are cea mai mare inegalitate de venituri între cei ce muncesc din UE

Marti 19 septembrie 2017. România are cea mai mare inegalitate de venituri între minimul şi maximul de venituri realizate de cei care muncesc, a declarat marţi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), remarcând că această discrepanţă este mare „în ţările care au cotă unică de impozitare”.

Superbet vine de mâine la bursa românească cu o emisiune de obligaţiuni

Marti 19 septembrie 2017. Superbet Betting & Gaming, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România, va intra de mâine la tranzacţionare la bursa de valori Bucureşti cu o emisiune de obligaţiuni pe segmentul alternativ de tranzacţionare AeRO, potrivit BVB.

Statistică tristă: 60% dintre restaurantele, barurile şi cafenele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere

Marti 19 septembrie 2017. Educaţia şi formarea continuă reprezintă singura soluţie sustenabilă în rezolvarea lipsei de personal calificat din industria de restaurante, baruri şi cafenele şi în combaterea managementul defectuos din acest sector, unde 60% dintre unităţi intră în faliment la 9 luni de la deschidere şi 80% în primii cinci ani de funcţionare, potrivit datelor Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Reportaj din Transilvania. Cu peisaje demne de o pictură impresionistă, cu dealuri domoale, presărate cu viţă-de-vie sau cu turme de oi. O Toscana în miniatură

Marti 19 septembrie 2017. Bisericile din satele săseşti din Transilvania te trimit cu gândul către Germania, însă peisajele, bucatele şi tradiţiile sunt pur româneşti. În timp ce maşina trecea printre dealurile molatece din inima ţării, mă pregăteam emoţional pentru o nouă călătorie. Ce nu ştiam însă era că va fi o călătorie în timp, în vremuri de poveste.

În sfârşit: România devine o destinaţie populară pentru investitorii din sectorul tehnologic. Fitbit şi Clever Taxi sunt dovada că România are potenţial

Marti 19 septembrie 2017. Chiar dacă la prima vedere România nu pare o ţară profitabilă din punct de vedere al start-up-urilor din domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie, fiind asociată mai mult cu munţi clandestini, biserici medievale şi drumuri pline de gropi, relitatea dovedeşte exact contrariul, scrie Financial Times.

Costuri ţinute la sange. Liderii din FMCG şi agricultură au de opt ori mai puţini angajaţi decat "omologii" polonezi

Marti 19 septembrie 2017. Cele mai mari cinci companii active în domeniul bunurilor de larg consum (FMCG) şi cel al agriculturii din Romania aveau împreună anul trecut un business de 4,4 miliarde de euro, nivel situat peste cel al primilor cinci jucători din acelaşi domeniu din Ungaria sau Cehia, dar sub clasamentul celor mai mari cinci afaceri poloneze.

Brandurile romaneşti iau locul celor străine. Farmacia Tei merge în locul Debenhams în mallul Plaza Romania

Marti 19 septembrie 2017. Farmacia Tei, afacerea controlată de antrepre­noarea Roxana Maftei, intră cu o farmacie şi un magazin Bebe Tei în Plaza Mall, în locul magazinului Debenhams, retailerul britanic de modă care a închis toate magazinele pe care le avea în Romania la începutul lui 2017.

Marii retaileri internaţionali se uită către reţeaua de magazine Oncos, care mai numără 12 unităţi faţă de 44 în anul intrării în insolvenţă

Marti 19 septembrie 2017. Afacerea Oncos, controlată de antreprenorul Vasile Onaca, a in­trat în insolvenţă în primă­va­ra lui 2014 la cererea pro­prie, compania invocând scă­de­rea puterii de cumpărare a românilor şi lip­sa unei finanţări corespunzătoare a businessului.

Producţia de prune a României scade cu peste 30%, însă rămâne cea mai mare din UE. „Românilor le place ţuica, fiecare român are câţiva pruni.“

Marti 19 septembrie 2017. Producţia de prune a României scade anul acesta cu cel puţin 30% din cauza vremii din primăvară, potrivit lui Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume şi Fructe.

Un business românesc din segmentul vânzărilor directe trimite produse bio către toate ţările din UE

Marti 19 septembrie 2017. Life Care din Timişoara are un portofoliu de 300 de produse, 50 de angajaţi, 100 de colaboratori şi peste 45.000 de parteneri independenţi.

Liviu Dragnea, despre Schengen: Nu este pentru prima dată când România este umilită, din păcate

Luni 18 septembrie 2017. Liviu Dragnea a afirmat că refuzul Germaniei şi Olandei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen este reprezintă o umilinţă şi o atitudine nedreaptă faţă de România, în condiţiile în care ţara noastră îndeplineşte condiţiile necesare pentru accederea în zona Schengen.

Lidl deschide primul magazin de haine din România – un pop-up store ce vinde colecţia realizată în parteneriat cu modelul Heidi Klum

Luni 18 septembrie 2017. Discounterul german Lidl, prezent pe piaţa locală cu peste 200 de unităţi, a deschis un magazin de tip pop-up (temporar) în clădirea de birouri Magheru One de pe bulevardul Magheru din Capitală.

Oraşul din România care îşi produce singur curentul electric din gunoi

Luni 18 septembrie 2017. Autorităţile locale din oraşul Seini, judeţul Maramureş, au reuşit să asigure curentul electric, pentru iluminatul public din întreaga localitate, construind o instalaţie de biogaz.

Romanian Business Leaders: Noul sistem de plată defalcată a TVA va crea blocaje financiare şi costuri de finanţare mai mari pentru firme, fără a rezolva evaziunea fiscală

Luni 18 septembrie 2017. Noul sistem de plată defalcată a TVA va bulversa major economia sănătoasă, pe a cărei bună funcţionare se bazează atât creşterea economică din 2018, cât şi viitorul buget de stat, şi nu va rezolva evaziunea fiscală, sunt de părere membrii organizaţiei non-profit Romanian Business Leaders.

Cresc ratele bancare: Indicatorul ROBOR la 3 luni a revenit la 1%, după 20 de luni sub acest prag

Luni 18 septembrie 2017. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

BNP Paribas Real Estate România: Anul acesta a fost încheiat cu un volum record de contracte de închiriere pe birouri; rata de neocupare a coborât la 9%

Luni 18 septembrie 2017. Piaţa de birouri din Bucureşti a avut o evoluţie extrem de dinamică în acest an, fiind înregistrat un volum record de contracte de închiriere, iar trendul va continua în a doua parte a anului, pe fondul unei cereri în continuă creştere.

Oficialii germani şi-au exprimat poziţia faţă de intrarea imediată României şi Bulgariei în Schengen: "Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen"

Luni 18 septembrie 2017. La scurt timp după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că zona Schengen ar trebui extinsă, o serie de oficiali germani s-au declarat împotriva intrării României şi Bulgariei înainte de îndeplinirea condiţiilor de aderare, potrivit site-ul cotidianului Sofia Globe.

Circa 1,2 milioane de străini au vizitat România în primele şase luni, cheltuielile lor totalizând 2,6 mld.lei

Luni 18 septembrie 2017. Circa 1,2 milioane de turişti străini au ajuns în România în primele şase luni ale anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 2,65 miliarde lei, principalul motiv al vizitei fiind afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.

BNR îi cheamă înapoi în ţară pe românii care lucrează în instituţiile financiare din străinătate

Luni 18 septembrie 2017. Mugur Tolici, director HR: l Avem nevoie de oameni care au înţelegerea sistemului financiar-bancar din afară l Le oferim posibilitatea să lucreze pe posturi de execuţie l Prima de instalare este de două ori salariul lunar net.

Multinaţionalele din IT ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri în UE. Inclusiv ministrul de finanţe român susţine propunerea

Luni 18 septembrie 2017. Ministrul Ionuţ Mişa a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre ale UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale.

Furnizorul brazilian de soluţii soft pentru piaţa de comerţ electronic VTEX atacă piaţa românească şi vrea 20 de clienţi într-un an

Luni 18 septembrie 2017. VTEX a avut afaceri de 40 mil. dolari anul trecut, portofoliul de clienţi incluzând peste 2.000 de branduri de renume internaţional precum Whirlpool, Coca-Cola, Avon, L’Oréal sau Nesspreso.

Catalonia, a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Efectele ruperii de Spania

Duminica 17 septembrie 2017. Catalonia, cea mai bogată regiune din Peninsula Iberică, intenţionează să se despartă de Spania. O astfel de decizie poate avea efecte multiple în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu ţara noastră, Catalonia fiind a doua regiune a Spaniei unde ajung produsele româneşti.

Creşte numărul de tinere antreprenoare tinere în România. ”Femeile tind să fie perfecţioniste, dar în business lucrul acesta poate constitui un dezavantaj.“

Duminica 17 septembrie 2017. Activitatea antreprenorială a femeilor din România a crescut cu 14% în 2017 faţă de anul 2014, în timp ce la nivel mondial creşterea a fost de 10%, potrivit celui mai recent raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Ce maşini caută românii în 2017? Singurul segment de maşini care nu a suferit nicio scădere după criză

Duminica 17 septembrie 2017. Piaţa auto din România începe să îşi revină, dar este încă departe de perioada de boom.

Studiu: Creşte numărul de tinere antreprenoare în industria alimentară, retail, restaurante. „Femeile tind să fie perfecţioniste, dar în business lucrul acesta poate constitui un dezavantaj.“

Sambata 16 septembrie 2017. Activitatea antreprenorială a femeilor din România a crescut cu 14% în 2017 faţă de anul 2014, în timp ce la nivel mondial creşterea a fost de 10%, potrivit celui mai recent raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

O pasarelă pietonală spectaculoasă şi un nou pod peste râul Bega se vor construi la Timişoara

Vineri 15 septembrie 2017. Una dintre cele mai spectaculoase pasarele pietonale din România, peste Bega, incluzând şi un amfiteatru ce coboară pe malul canalului, precum şi un nou pod auto cu patru benzi, se va realiza la Timişoara, investiţia ridicându-se la câteva milioane de euro, bani alocaţi din bugetul local.

Militarul rănit în Afganistan a murit. Alţi 2 militari, internaţi după un atac cu maşină capcană

Vineri 15 septembrie 2017. Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan, anunţă MApN. Alţi doi militari români sunt răniţi.

Care sunt noutăţile despre autostrada Bucureşti-Braşov: Discuţii

Vineri 15 septembrie 2017. Autostrada Bucureşti-Braşov este prioritară pentru infrastructura rutieră din România, a declarat vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în cadrul discuţiilor cu autorităţile locale din zonele care urmează să fie tranzitate de aceasta.

România, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă din UE, în al doilea trimestru

Vineri 15 septembrie 2017. Costul orar al forţei de muncă în România a înregistrat a rată de creştere de 18,6% în al doilea trimestru din 2017, comparativ cu perioada similară de anul trecut, cea mai mare rată din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Eurostat publicat vineri.

iPhone 8 şi iPhone 8 Plus intră în oferta Vodafone România din 29 septembrie

Vineri 15 septembrie 2017. Vodafone Romania începe pe 15 septembrie pre-înregistrarea pentru iPhone 8 şi iPhone 8 Plus pentru toţi cei interesati să primesc informaţii despre disponibilitate şi preţ, noile modele fiind disponibile la vânzare începând de vineri, 29 septembrie.

Nemţii de la Karcher îl acuză pe fostul director general al Electroargeş de un ”comportament ce nu poate fi acceptat într-o relaţie de afaceri”

Vineri 15 septembrie 2017. Compania germană Karcher, principalul partener de afaceri al firmei locale Electroargeş, susţine schimbarea directorului general al producătorului român de electrocasnice, Ion Gavrilă, pe care îl acuză într-o scrisoare de un comportament "ce nu poate fi acceptat într-o relaţie de afaceri de lungă durată".

După nouă ani de la falimentul Lehman, bursa americană s-a dublat, iar cea românească le-a depăşit pe cele din regiune

Vineri 15 septembrie 2017. Falimentul Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Statelor Unite la acea vreme, a reprezentat acum nouă ani începutul oficial al crizei financiare globale.

Wipro va angaja 500 de ingineri pentru a dezvolta sisteme multimedia pentru Ford, BMW sau Toyota

Vineri 15 septembrie 2017. Wipro Limited, una dintre companiile de top la nivel global în domeniul IT, consultanţei şi al serviciilor de outsourcing, are în plan să recruteze 500 de ingineri la Bucureşti pentru a extinde la un total de 1.700 de angajaţi echipa din România, în contextul în care compania americană transferă diviziei locale proiecte începute în Statele Unite sau India.

Fitbit are spaţiu pentru 300 de oameni în centrul din Bucureşti

Vineri 15 septembrie 2017. Compania americană Fitbit, care a deschis un centru de dezvoltare şi cercetare pe plan local după achiziţia start-up-ului cu origini româneşti Vector Watch, a ajuns deja la o echipă de 100 de oameni şi are în plan să continue recrutările, a declarat Eric Friedman, co-fondator şi director tehnic al producătorului de gadgeturi, în cadrul unei conferinţe care a avut la noul sediu din Bucureşti.

Primul brand de modă din România care va urca pe podium la Săptămânei Modei de la Milano

Joi 14 septembrie 2017. Rhea Costa devine primul brand de modă din România inclus de către Camera Nazionale della Moda Italiana în calendarul oficial al Săptămânei Modei de la Milano, alături de branduri precum Alberta Ferreti, Ermanno Scervino, Fendi, Gucci, Vionnet, Giorgio Armani sau Prada, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii mărcii.

Ministrul german de Interne: Mai este drum lung până la aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Joi 14 septembrie 2017. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, relatează site-ul publicaţiei The Local.

Endava deschide un nou sediu la Iaşi şi dublează numărul proiectelor din centrul de dezvoltare de la Cluj-Napoca

Joi 14 septembrie 2017. Furnizorul britanic de software şi servicii de IT Endava, care are şi acţionari minoritari români, a inaugurat un nou sediu la Iaşi, în United Business Center, componenta office a ansamblului Palas Iaşi, un spaţiu ce poate acomoda până la 200 de angajaţi şi capacitate suplimentară de până la 630 de angajaţi.

ANPC: Peste 300 de vehicule marca Land Rover şi Jaguar din România sunt rechemate în service

Joi 14 septembrie 2017. Premium Auto Romania, importatorul oficial Jaguar Land Rover, cheamă în service peste 300 de vehicule marca Land Rover şi Jaguar din cauza unor probleme la centura de siguranţă sau airbag, potrivit unei notificări transmise către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut la 90% din total în ultimii doi ani, dar este nevoie de colaborare mai bună cu statul

Joi 14 septembrie 2017. Ponderea unităţilor medicale private din România a crescut de la 75% la 90% din total, în ultimii doi ani, iar pe anumite segmente numărul unităţilor medicale private deschise a crescut de două ori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică analizate de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Agricola Băcau, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa pro­ce­să­rii cărnii, vinde 56% din producţie către retaileri. Magazinele proprii acoperă doar 2% din producţie

Joi 14 septembrie 2017. Grupul Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii din România, cu afaceri de aproape 151 mil. euro şi 2.895 de salariaţi în 2016, realizează 56% din vânzările de carne de pasăre, salmuri, semipreparte şi ouă prin intermediul lanţurilor de magazine de comerţ modern, doar 2% din producţie comercializându-se prin cele 35 de magazinele proprii, potrivit reprezentanţilor companiei.

​Florentina Ioniţă-Radu, managerul Spitalului Militar „Dr. Carol Davila”: Fondurile în sănătate trebuie să urmeze pacientul

Joi 14 septembrie 2017. Pacienţii români trebuie să poată alege serviciile medicale pe care să le folosească în mod liber, nu condiţionat de alte aspecte, iar fondurile din sănătate trebuie să fie gestionate astfel încât pacientul să poată avea acces în contextul în care plăteşte contribuţie pentru sănătate. Acestea sunt câteva dintre concluziile Florentinei Ioniţă-Radu, managerul Spitalului Militar din Bucureşti, prezenţă la ZF Pharma Summit, un eveniment marca Ziarul Fianciar.

Eric Friedman, co-fondator al Fitbit, la deschiderea biroului din Bucureşti: Avem 100 de oameni acum şi continuăm recrutările

Joi 14 septembrie 2017. Compania americană Fitbit, care a deschis un centru de dezvoltare şi cercetare pe plan local după achiziţia start-up-ului cu origini româneşti Vector Watch, a ajuns deja la o echipă de 100 de oameni şi are în plan să continue recrutările, a declarat Eric Friedman, co-fondator şi director tehnic al producătorului de gadgeturi în cadrul unei conferinţe care a avut la noul sediu din Bucureşti.

SIF Moldova cumpără 6,5 milioane de acţiuni Banca Transilvania pentru 15 milioane de lei în două tranzacţii

Joi 14 septembrie 2017. SIF Moldova, cea mai valoroasă societate de investiţii financiare din cele cinci, a achiziţionat pe 13 septembrie două pachete cumulate de 6,6 milioane de acţiuni la Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de la bursa românească, pentru circa 15 milioane de lei.

​Mihai Marcu, preşedinte MedLife: Am observat dintr-un studiu că jumătate dintre români se adresează sistemului privat ca primă opţiune

Joi 14 septembrie 2017. Pacienţii din spitalele regionale din oraşe precum Călăraşi sau din regiunea Olteniei sunt trimişi către marile spitale din Bucureşti, iar românii aleg ca primă opţiune clinicile şi spitalele private în ultimii doi ani, potrivit unui studiu citat de Mihai Marcu, CEO al MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, prezent la ZF Pharma Summit 2017, conferinţă organizată anual de Ziarul Financiar ân care sunt dezbătute cele mai importante teme din sănătate.

WU Executive Academy şi Ziarul Financiar oferă o bursă de 25.000 euro pentru managerii şi antreprenorii români care doresc să urmeze un program de Executive MBA

Joi 14 septembrie 2017. Articol cu conţinut publicitar.

România plăteşte mai bine: Ponderea plasamentelor investitorilor străini în titluri de stat româneşti au urcat în S1 2017 la 18,2%

Joi 14 septembrie 2017. Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat însumau la sfârşitul primului semestru din acest an aproape 25 mld. lei, iar ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a urcat la 18,2%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Minoritarii de la Bursă sunt în culmea fericirii: Propunerile de dividende suplimentare înaintate de stat aduc investitorilor randamente cuprinse între 3% şi 10%

Joi 14 septembrie 2017. Statul român a anunţat până în prezent patru noi propuneri de dividend suplimentar ce vizează tot atâtea companii energetice listate pe bursă în care acesta este acţionar majoritar.

O jumătate dintre cele mai mari 400 de companii de software sunt din Bucureşti

Miercuri 13 septembrie 2017. Bucureştiul a atras aproape o jumătate din­tre cele mai mari 400 de companii de soft­ware din România, fiind astfel şi Capitala industriei locale de aplicaţii, la mare distanţă de ceilalţi „rivali” inclusiv din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al numărului de angajaţi.

Investiţiile străine directe, mai mici cu 17,22%, în primele şapte luni din acest an

Investiţiile străine directe, mai mici cu 17,22%, în primele şapte luni din acest anMiercuri 13 septembrie 2017. Investiţiile străine directe au scăzut cu 17,22% în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la 2,369 miliarde euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), date miercuri publicităţii.

Deficitul de cont curent a urcat cu 63,11%, în primele şapte luni din 2017

Deficitul de cont curent a urcat cu 63,11%, în primele şapte luni din 2017Miercuri 13 septembrie 2017. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,631 miliarde euro, în primele şapte luni din acest an, în creştere cu 63,11%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), date miercuri publicităţii.

Prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română: Speranţa de viaţă a scăzut între 1990 şi 1995, mai accentuat la bărbaţi, apoi a urmat o recuperare după 1996

Miercuri 13 septembrie 2017. Definiţia sănătăţii a rămas neschimbată din 1948, în actele OMS. În România, rata de mortalitate este de 13 la mie. Trei sferturi din decese au loc peste vârsta de 65 de ani. În Europa, în 2014, media era de 10 la mie, România este penultima, înainte de Bulgaria, a spus prof. Vasile Gheţău, Director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română, la ZF Health&Pharma Summit 2017.

BNR: Datoria externă totală a României a crescut cu 2,05 miliarde de euro în primele şapte luni din 2017

Miercuri 13 septembrie 2017. Datoria externă totală a crescut cu 2,05 miliarde de euro în perioada ianuarie-iulie, iar datoria pe termen lung a însumat 69,5 miliarde de euro la 31 iulie (73,6 % din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,8% faţă de 31 decembrie 2016, a comunicat miercuri Banca Naţională a României (BNR).

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi, în creştere cu 1,4 miliarde de euro

Miercuri 13 septembrie 2017. În perioada ianuarie – iulie 2017 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3 631 milioane de euro, comparativ cu 2 226 milioane de euro în perioada ianuarie–iulie 2016, conform datelor Băncii Naţionale a României. Au scăzut şi investiţiile străine directe.

Michele Abbate a fost numit director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia

Miercuri 13 septembrie 2017. Michele Abbate este noul director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, companii de furnizare deţinute de grupul Enel în România, după ce Michele Luigi Grassi, cel care a deţinut anterior funcţia, a decis să părăsească grupul Enel, potrivit unui comunicat emis miercuri de companie.

Napochim se reinventează şi face un pas mare spre piaţa europeană a produselor pentru grădină

Miercuri 13 septembrie 2017. Producătorul de mase plastice Napochim Cluj-Napoca, care a investit peste 5 milioane de euro în retehnologizarea echipamentelor de producţie, a bifat prima participare cu produse proprii la un târg internaţional, fiind singura companie din România care a avut un stand dedicat la SpogaGafa, cel mai mare târg mondial de materiale şi produse pentru grădină, desfăşurat în perioada 3-5 septembrie la Köln.

Chistian Rodseth, managing director Janssen Pharmaceutical: Metodologia de preţ la medicamente în România nu are sens

Miercuri 13 septembrie 2017. Metodologia de preţ la medicamente şi taxa clawback pe care producătorii o plătesc sunt principalele obstacole din piaţa farmaceutică românească, iar riscul la care sunt supuşi pacienţii vine din lipsa unor medicamente din piaţă, susţine Chistian Rodseth, managing director Janssen Pharmaceutical.

Lucian Bondoc, managing partner Bondoc&Asociaţii: Presiunea economică duce la consolidarea în sectorul farma

Miercuri 13 septembrie 2017. Cauzele problemelor din piaţa farmaceutică vin din finanţare, iar presiunea economică duce la consolidările din sectorul farmaceutic românesc atât în partea de distribuţie de medicamente, cât şi în cazul farmaciilor, potrivit lui Lucian Bondoc, managing partner Bondoc&Asociaţii, prezent la conferinţa ZF Pharma Summit 2017.

Declaraţia mult aşteptată a venit de la Comisia Europeană. Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Este timpul să aducem România şi Bulgaria în spaţiul Schengen

Miercuri 13 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

România demarează exporturile de componente pentru Duster "made in Iran"

Miercuri 13 septembrie 2017. Dincolo de brandul Dacia, noul Duster va intra în producţie în următoarele luni şi sub marca Renault pe piaţa din Rusia dar şi în Iran.

Liviu Popescu, director Relaţii Externe ARPIM: Accesul la medicamente inovative al pacienţilor este încă de 1 la 10 în România vs vestul Europei

Miercuri 13 septembrie 2017. Accesul la medicamente inovative e încă redus, raportul România vs vestul Europei este tot de 1/10, a spus Liviu Popescu, Director Relaţii Externe a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) la ZF Health&PharmaSummit 2017.

Producţia industrială a crescut cu 8% în primele şapte luni, unul dintre cele mai puternice ritmuri de la criză încoace

Miercuri 13 septembrie 2017. ♦ Producţia industrială a crescut, la şapte luni, cu 8% faţă de acelaşi interval din 2016, acesta fiind unul dintre cele mai puternice avansuri înregistrate de la criză încoace ♦ Industria a avut o contribuţie de 1,7% din creşterea economică a României de 5,8% înregistrată în semestrul I din 2017.

Furnizorul britanic de servicii de catering Compass merge spre afaceri de 100 mil. lei şi 1.200 de angajaţi în România. „Piaţa locală se maturizează”

Miercuri 13 septembrie 2017. „Avem în prezent în lo­caţiile noastre peste 36.000 de oaspeţi zilnic. În urma con­tractelor semnate re­cent, care presupun şi deschiderea unor noi locaţii, vom ajunge la finele acestui an să administrăm 65 de unităţi”, a declarat Evelina Năstăsescu, managing director al Eurest România, companie care şi-a început activitatea în urmă cu mai bine de 15 ani.

Cele zece companii de pe bursă controlate de stat stau pe 11,66 mld. lei, din care spre buget s-ar îndrepta 8 mld. lei

Miercuri 13 septembrie 2017. Companiile listate în care statul român este cel mai mare acţionar prezintă un potenţial de distribuire a dividendului de 11,66 mld. lei (2,53 mld. euro), con­form cal­cu­lelor Tradeville, în care s-au eliminat rezervele legale, cele din reevaluare şi alte componente care nu se pot dis­tribui potrivit datelor din rapoartele semestriale şi anuale.

Grupul german dalli a produs la Timişoara detergenţi de 350 mil. lei. Fabrica preluată la finalul lui 2014 de la gigantul american P & G contribuie cu o treime la capacitatea totală de producţie a grupului german

Miercuri 13 septembrie 2017. Compania Dalli Production România, care operează local o fabrică de detergenţi din Timişoara, a obţinut anul trecut, primul an întreg de funcţionare, afaceri de 352 mil. lei cu 200 de salariaţi. Compania a avut un profit de 5,5 mil. lei.

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Avem o criză de personal în domeniul energetic. Există riscul să nu ai electricieni la dispoziţie în perioade cu furtuni sau viscole

Miercuri 13 septembrie 2017. Criza de personal din sectorul energetic duce la incapacitatea rezolvării unor probleme urgente în situaţiii neprevăzute, cum ar fi furtunile sau viscolele. La baza lipsei de specialişti se află desfiinţarea şcolilor profesionale, este de părere Răzvan Nicolescu, executive lead adviser la Deloitte Romania.

Peste 100.000 de străini au drept de şedere în România. „Companiile au nevoie disperată de personal, este o presiune fantastică. Vrem să aducem 200 de operatori din Republica Moldova şi din Ucraina“

Miercuri 13 septembrie 2017. ♦ Peste 112.000 de cetăţeni străini aveau drept de şedere în România în 2016, numărul lor fiind în creştere cu 8% faţă de anul anterior, arată datele Inspectoratului General pentru Imigrări. O mare parte dintre ei vin să lucreze în companiile din România şi suplinesc o parte din nevoia mare de personal de pe piaţa muncii.

Grupul israelian AFI Europe a pus piatra de temelie a lucrărilor la un centru comercial, în Braşov

Marti 12 septembrie 2017. Grupul israelian AFI Europe a pus, marţi, piatra de temelie a lucrărilor celui de-al treilea centru comercial din România, care se va întinde pe 70.000 de metri pătraţi şi va însemna o investiţie de 120 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dezvoltatorul CTP îşi extinde portofoliul din Cluj-Napoca cu un nou parc logistic, o investiţie de 15 milioane de euro

Marti 12 septembrie 2017. CTP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori şi administratori de parcuri industriale şi logistice din România, investeşte 15 milioane de euro în dezvoltarea unui nou parc logistic în apropiere de Cluj-Napoca.

Studiu Quacquarelli Symonds: România este prezentă cu patru universităţi în top 100 al celor mai bune instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est

Marti 12 septembrie 2017. România este prezentă cu patru universităţi în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, cea mai bine clasată fiind Universitatea din Bucureşti (locul 42), urmată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (locul 49), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 50) şi Universitatea de Vest Timişoara(locul 64).

Duster promite o revoluţie pentru marca Dacia şi implementează echipamente la care românii doar visau. Galerie FOTO

Marti 12 septembrie 2017. Cea de-a doua generaţie a SUV-ului Dacia Duster promite o adevărată revoluţie la Mioveni. Dacă în urmă cu aproape opt ani Duster venea în premieră cu scaune încălzite şi tapiţerie din piele, însă cu un interior foarte asemănător cu cel de la Logan şi Sandero, acum însă, noul Duster vine cu un interior complet nou.

INS: România are 5,22 milioane de pensionari, pensia medie fiind de 1.022 lei pe lună

Marti 12 septembrie 2017. Numărul de pensionari a scăzut în al doilea trimestru al anului cu 9.000 de persoane faţă de primele trei luni din 2017, la 5,22 milioane de persoane, pensia medie lunară fiind de 1022 lei, mai mare cu 0,6% faţă de trimestrul precedent.

Londra, Milano şi Roma domină harta zborurilor de pe aeroportul Otopeni din Capitală

Marti 12 septembrie 2017. Cluj-Napoca este singurul oraş din România care se află printre principalele zece destinaţii către care decolează avioanele de pe aeroportul Henri Coandă din Capitală în primul semestru din acest an, potrivit datelor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Companiile listate şi Hidroelectrica aduc statului 3,5 mld. lei din dividende, cu 90% mai mult decât anul trecut

Marti 12 septembrie 2017. Statul român încasează în acest an 3,5 miliarde lei (760 milioane euro) din dividendele oferite de companiile listate şi Hidroelectrica, în creştere cu 90% faţă de anul precedent.

De ce România este pe ultimele locuri în UE la consumul de cafea?

Marti 12 septembrie 2017. Un român a consumat anul trecut în medie 3,29 kilograme de cafea, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, acesta fiind al şaptelea an consecutiv în care numărul de ceşti cu „licoarea amăruie“ este pe un trend ascendent, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Orga­nizaţia Inter­na­ţională a Cafelei (ICO).

Un trader ungar intră pe piaţa locală. Minoritar, un fost manager al BriseGroup

Marti 12 septembrie 2017. UBM Group, un trader de cereale din Ungaria, intră pe piaţă din România, după ce a încheiat un parteneriat cu Leo Lambrea, fostul şef al diviziei de trading al BriseGroup.

Percepţia pieţelor financiare, mai bună. Riscul intrării României în faliment scade la minimul ultimului deceniu

Marti 12 septembrie 2017. România este privită de pieţele externe ca un pla­sament cu grad scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor (credit default swap) la cinci ani coborând în septembrie sub 100 de puncte de bază, la minimul ultimului deceniu. Valori mai scăzute ale CDS la cinci ani au fost înregistrate înainte de criză.

Intesa a preluat controlul Veneto în România, sucursala fiind înregistrată la BNR

Marti 12 septembrie 2017. Banca Intesa Sanpaolo şi-a con­so­lidat prezenţa pe piaţa românească după achiziţia sucursalei locale a Veneto Banca, Intesa Sanpaolo Torino - sucursala Bucureşti fiind înre­gistrată la Banca Naţională.

La trei ani de la despărţirea de Romtelecom şi Cosmote, Telekom încă luptă să-şi atingă ţintele

Marti 12 septembrie 2017. Telekom România, cel mai mare grup de pe piaţa locală care oferă servicii de comunicaţii fixe şi mobile, se luptă încă să-şi atingă obiectivele enunţate în urmă cu trei ani când a renunţat la brandurile Cosmote şi Romtelecom în favoarea „T“, respectiv să conducă industria locală de telecom către pachetele integrate de servicii şi să devină cel mai mare furnizor de pachete fix-mobil.

Paradoxal, turiştii străini cheltuie mai mult pe o vacanţă în România decât în Cehia sau Croaţia

Luni 11 septembrie 2017. Un turist străin cheltuie în medie pe o vacanţă în România 766 de dolari, mai mult decât în Croaţia sau Grecia, arată datele raportului World Economic Forum - The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017.

Casele românilor „intră la apă“ în goana dezvoltatorilor după bani: Tot mai înghesuiţi: suprafaţa medie a locuinţelor a scăzut cu 10 mp în ultimii zece ani

Luni 11 septembrie 2017. Suprafaţa medie a locuinţelor terminate anul trecut în România este de 66,4 mp şi se află în continuă scădere din 2013 încoace, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Zece companii româneşti, în raportul “O mie de companii care să inspire Europa” al Bursei din Londra

Luni 11 septembrie 2017. All View, B&B Collection,Complet Electro Serv, Elbi Electric&Lighting, Fan Courier, Grădinariu Import Export, Medist Group, Microfruits, Neptun şi Vox Carrier sunt cele zece companii româneşti incluse în raportul “O mie de companii care să inspire Europa 2017”,realizat de Bursa de valori din Londra.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter