Stiri despre UE

 

UE a prelungit sancţiunile dictate împotriva Rusiei pentru acţiunile din Ucraina

Luni 12 martie 2018. Uniunea Europeană a prelungit cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei pe fondul unor acţiuni care au subminat sau ameninţat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Florin Vasilică, partener EY: În ultimul secol, România nu s-a aflat niciodată într-o conjunctură mai favorabilă

Luni 12 martie 2018. „Niciodată în ultimii 100 de ani nu s-a aflat piaţa lo­cală într-o conjun­c­tură mai favorabilă. Ca întotdeauna există şi puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite în principal din sectorul fiscal, dar şi din relaţia cu Uniunea Europeană“, spune executivul. Totuşi, ţinând cont de situaţia ţărilor din regiune – Ucraina, Grecia şi Turcia – este clar că România s-a bucurat de un context geopolitic favorabil în ultimii trei-patru ani. Şi din punct de vedere macroeconomic piaţa locală stă bine de câţiva ani, cu cel mai puternic avans din UE în ceea ce pri­veş­te creşterea economică şi cu un galop al consumului privat de peste 10%.

După Goldman Sachs, încă o bancă iese din Londra: UBS îşi mută angajaţii în Germania

Sambata 10 martie 2018. UBS îşi va muta staff-ul din Londra în alte birouri din Uniunea Europeană, printre care şi Frankfurt, susţinând că lipsa unui acord de tranzaţiei va rezulta în „schimbări semnificative” ale operaţiunilor entităţii, potrivit The Independent.

Trump se joacă cu răbdarea Uniunii Europene: O nouă ţară va fi scutită de taxele suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu

Sambata 10 martie 2018. Premierul australian Malcom Turnbull a confirmat sâmbătă că preşedintele american Donald Trump a fost de acord să excludă Australia din planul privind implementarea unor taxe suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, relatează site-ul agenţiei Dpa.

UE ameninţă cu măsuri simetrice dacă Donald Trump nu o exceptează de la taxele la oţel şi aluminiu

Vineri 9 martie 2018. Uniunea Europeană solicită Statelor Unite să fie exceptată de la aplicarea taxelor vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, în caz contrar urmând să se adreseze Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi să aplice măsuri de retorsiune în cel mult 90 de zile.

UE salută iniţiativa întâlnirii lui Kim Jong-Un cu Donald Trump

Vineri 9 martie 2018. Uniunea Europeană a salutat decizia Statelor Unite şi Coreei de Nord de a iniţia negocieri directe, în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a anunţat intenţia de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, relatează cotidianul Le Figaro.

Comisarul Uniunii Europene pentru Comerţ, după războiul pornit de Trump: Uniunea Europeană este un aliat apropiat al SUA şi trebuie să fie scutită de noile tarife

Vineri 9 martie 2018. Comisarul Uniunii Europene pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat, joi, că UE reprezintă un aliat apropiat al Statelor Unite şi ar trebui să fie scutită de noile tarife la importurile de oţel şi aluminiu, relatează site-ul agenţiei Reuters.

S-ar descurca Ungaria fără fonduri UE? Până acum a fost dependentă de banii europenilor, care au dublat creşterea economică şi au triplat numărul locurilor de muncă nou create. Tot banii UE i-au îmbogăţit pe apropiaţii premierului Viktor Orba

Vineri 9 martie 2018. În prag de alegeri, cu Berlinul condiţionând acordarea fondurilor europene de acceptarea imigranţilor şi cu OLAF, biroul antifraudă al UE, scoţând la lumină neregulile din afacerile făcute cu banii europeni de apropiaţii săi, premierul maghiar Viktor Orban declară că Ungaria nu mai are nevoie de banii europenilor, ci doar de piaţa lor şi că ţara sa este pe calea cea bună.

Întrevedere între oficiali din UE şi SUA, în contextul crizei privind taxele la oţel şi aluminiu

Joi 8 martie 2018. Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, se va întâlni sâmbătă la Bruxelles cu Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri Comerciale, şi cu Hiroshige Seko, ministrul nipon al Comerţului, în contextul în care Washingtonul vrea să impună taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

Polonia susţine că presiunile UE privind statul de drept ar putea alimenta sentimente antieuropene

Joi 8 martie 2018. Premierul polonez Mateusz Morawiecki întreprinde joi o vizită la Bruxelles, în cursul căreia le va prezenta oficialilor europeni o "carte albă" privind reforma justiţiei în Polonia, în încercarea de a detensiona relaţiile între Varşovia şi Uniunea Europeană, informează agenţia de ştiri Reuters.

De ce are România cea mai mică diferenţă de salarii dintre femei şi bărbaţi din UE: “Avem noroc de legea care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie egală”

Joi 8 martie 2018. O femeie salariată din România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană în 2016, arată datele publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene. La nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE, femeile câştigă, în medie, cu 16% mai puţin decât bărbaţii. Cum se explică decalajul redus dintre salariile femeilor versus cele ale bărbaţilor din România”

Băncile se pregătesc de Brexit: Goldman Sachs îşi anunţă angajaţii din Londra că se mută în Frankfurt

Miercuri 7 martie 2018. Goldman Sachs a anunţat zeci de angajaţi din diviziile de banking, vânzări şi trading din Londra că se îşi va muta sediul în Frankfurt, Germania în următoarele săptămâni, pregătindu-se pentru separarea dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Parlamentul European şi-a prezentat viziunea privind relaţiile viitoare UE-Marea Britanie

Miercuri 7 martie 2018. Parlamentul European a redactat un proiect de rezoluţie privind relaţiile viitoare Uniunea Europeană-Marea Britanie, în care subliniază că statele care nu sunt membre UE nu pot să aibă aceleaşi beneficii şi acelaşi acces pe pieţele europene, potrivit unui document publicat de site-ul Politico.

Franţa respinge planul Marii Britanii pentru serviciile financiare după Brexit

Marti 6 martie 2018. Franţa a avertizat, marţi, că sunt şanse mici pentru încheierea unui acord cu Marea Britanie privind serviciile financiare după Brexit, astfel încât băncile britanice să aibă acces extins la piaţa unică a Uniunii Europene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Malta, a doua ţară din UE care acordă dreptul de vot persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani

Marti 6 martie 2018. Parlamentul maltez a aprobat, luni seara, în unanimitate, amendamentul constituţional care prevede coborârea vârstei de vot de la 18 la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Bursa de la Bucureşti, campioana Europei în primele două luni din 2018 cu un plus de 9%. Care sunt cele mai ieftine acţiuni

Marti 6 martie 2018. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai tran­zacţionate acţiuni de la bursa românească, a urcat cu 9% în primele două luni din 2018 şi a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere din rândul burselor din UE, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Bloomberg. Locul doi a fost ocupat de bursa de la Atena cu un plus de 4,2%.

UE a prelungit sancţiunile împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici

Luni 5 martie 2018. Consiliul Uniunii Europene a prelungit, luni, sancţiunile impuse împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a 12 dintre asociaţii acestuia cu încă un an, relatează site-ul Radio Europa Liberă.

Comisia Europeană a publicat propunerea de acord privind ieşirea Marii Britanii din UE. Ce se întâmplă cu românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie

Luni 5 martie 2018. Marea Britanie va începe procesul de retragere din Uniunea Europeană începând cu data de 30 martie 2019, asigurându-se o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, când se va încheia acest proces, arată documentul publicat pe site-ul Comisiei Europene.

(P) Conceptul GDPR 360, o abordare completa a regulamentului UE

Luni 5 martie 2018. GDPR 360 o abordare completa, o transpunere a legislatiei in solutii de automatizare si management al datelor si documentelor.

A murit cel de-al patrulea lider european care a aprobat înfiinţarea Uniunii Europene, introducerea euro şi extinderea către est. Doar unul singur a rămas în viaţă

Duminica 4 martie 2018. Fostul premier olandez, Ruud Lubbers, cel care a prezidat negocierile pentru tratatul de la Maastricht care a dus la apariţia Uniunii Europene în forma de astăzi şi introducerea euro, a murit la vârsta de 78 de ani.

Miliardarul George Soros pariază contra Brexit: A finanţat cu 450.000 de euro un grup anti-Brexit

Duminica 4 martie 2018. Miliardarul George Soros a finanţat cu 450.000 de euro grupul anti-Brexit al cărui co-fondator este femeia de afaceri Gina Miller. Fundaţia a fost înfiinţată pentru a susţine campania împotriva deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, conform Financial Times.

Premierul britanic, Theresa May admite că Marea Britanie nu va avea aceleaşi avantaje post-Brexit şi vrea un acord cu UE: Accesul nostru reciproc la pieţe va fi într-un grad mai redus decât acum

Vineri 2 martie 2018. Premierul britanic, Theresa May, a exprimat vineri convingerea că poate ajunge la un acord privind viitoarele relaţii cu Uniunea Europeană, admiţând că nu poate primi tot ce vrea în cadrul negocierilor pe tema Brexit.

Fostul premier britanic Tony Blair propune reformarea Uniunii Europene, pentru evitarea ieşirii Marii Britanii

Joi 1 martie 2018. Fostul premier britanic Tony Blair a îndemnat, joi, Uniunea Europeană să modifice politicile în domeniul imigraţiei pentru a le permite cetăţenilor şi liderilor din Marea Britanie să se răzgândească şi să accepte rămânerea în Blocul comunitar.

Cehia are cea mai mică rată a şomajului din Uniunea Europeană

Joi 1 martie 2018. Cehia are cea mai mică rată a şomajului din cadrul Uniunii Europene, la nivelul de 2,4%, comparativ cu media comunitară de 7,3%, anunţă Oficiul european pentru statistică (Eurostat), citat de site-ul agenţiei ANSA.

România disparităţilor: are două regiuni în top 10 cele mai sărace din UE şi una singură cu un PIB/capita peste media Uniunii

Joi 1 martie 2018. ♦ Două dintre regiunile României, Nord-Est şi Sud-Vest, se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene din punctul de vedere al PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), în vreme ce regiunea Bucureşti - Ilfov se află la 139% din media UE privind PIB/capita în PPS, potrivit datelor pentru 2016 publicate ieri de Eurostat, oficiul european de statistică.

Avertisment: UE va reacţiona în cazul impunerii de tarife pe importurile de oţel de către SUA

Joi 1 martie 2018. Miniştrii comerţului din ţările membre ale UE au convenit că ar putea reacţiona dacă Statele unite vor impune tarife pe importurile de oţel şi aluminiu, relatează Deutsche Welle. UE ar fi în curs de a elabora o listă cu produse americane care ar putea fi vizate, printre care sucul de portocale şi whiskey-ul.

Premierul Scoţiei respinge proiectul de lege al guvernului britanic privind Brexit

Marti 27 februarie 2018. Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat marţi că Parlamentul Scoţiei nu va aproba proiectul de lege în forma prezentată de către premierul britanic Theresa May privind retragerea din Uniunea Europeană, întrucât sunt încălcate anumite principii ale descentralizării, relatează BBC News.

România, pe ultimul loc în UE în topul atragerii profesioniştilor şi talentelor pe piaţa muncii

Marti 27 februarie 2018. România se află pe locul 64 din 119 în într-un clasament al competitivităţii privind pregătirea şi atragerea de profesionişti de top şi dezvoltarea talentului pe piaţa forţei de muncă, devansată, printre altele, de Bulgaria (locul 47), Kazahstan (locul 51), Rusia (locul 53) sau Botswana (locul 62).

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker: Serbia trebuie să rezolve disputa cu Kosovo pentru a adera la UE

Marti 27 februarie 2018. Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a afirmat că Serbia ar putea adera la Uniunea Europeană până în anul 2025, singura condiţie fiind rezolvarea disputei cu Kosovo privind recunoaşterea acestuia ca stat, relatează site-ul EUObserver.com

Compania UPS dă în judecată Uniunea Europeană şi cere despăgubiri de 1,7 miliarde de dolari

Luni 26 februarie 2018. Compania de logistică United Parcel Service dă în judecată Uniunea Europeană pentru despăgubiri în valoare de 1,7 miliarde de euro, după ce organele europene de reglementare s-au opus în mod eronat preluării firmei de livrări TNT Express, de către compania UPS, potrivit Bloomberg.

Preşedintele Franţei vrea să restrângă vânzarea terenurilor agricole către „puteri“ străine

Duminica 25 februarie 2018. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat un plan de investiţii de 5 mld. euro pentru sectorul agricol francez, îndemnându-i pe fermieri să îmbrăţişeze o „revoluţie culturală“ şi să se desprindă de subvenţiile UE şi de metodele de producţie intensivă, scrie Financial Times.

Cum sunt plafonate dobânzile la credite în Europa - În Germania, jurisprudenţa indică o dobândă maximă dublul dobânzii de referinţă

Joi 22 februarie 2018. Consultarea literaturii economice arată că există diferenţe considerabile în atitudinea statelor membre UE în ceea ce priveşte reglementarea preţului creditului de consum:

Germania vrea să lege fondurile UE de nivelul de asistenţă acordat de fiecare stat refugiaţilor

Joi 22 februarie 2018. Germania vrea ca ţările care găzduiesc un număr mai mare de migrantţi să fie răsplătite cu ajutoare regionale mai mari, scrie Financial Times. În urma unei astfel de măsuri, ţările mai sărace din Europa centrală şi de est ar beneficia de fonduri reduse.

Italia cere Comisiei Europene sa sancţioneze Slovacia în legătura cu acordarea de ajutoare de stat

Miercuri 21 februarie 2018. Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat, miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să sancţioneze Slovacia dacă aceasta foloseşte scuza ajutorului de stat pentru a îndepărta diverse companii de partenerii din Blocul comunitar, informează site-ul agenţiei Reuters.

Ora adevărului: cu cât ne va duce în sus la paritatea puterii de cumpărare creşterea economică de 7%?

Luni 19 februarie 2018. Avansul real al PIB, de 7% din 2017, ar trebui să împingă România dincolo de pragul de 60% din media UE în privinţa PIB/capita în PPS (partiatea puterii de cumpărare).

Estonia cere Uniunii Europene să aloce mai mulţi bani pentru apărarea frontierelor externe

Luni 19 februarie 2018. Kersti Kaljulaid, preşedintele Estoniei, a cerut, duminică, Uniunii Europene să aloce mai mulţi bani pentru apărarea frontierelor externe, în contextul în care îmbunătăţirea capabilităţilor militare ale Rusiei genereză nelinişte în Estonia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Importul de oţel şi aluminiu devine o problemă de securitate naţională: SUA vrea să impună o taxă de „cel puţin” 24% pe importurile de metale

Sambata 17 februarie 2018. Administraţia Trump a primit undă verde de a lua măsuri dure împotriva importurilor de aluminiu şi oţel ca parte a încercării de întărire a securităţii naţionale, decizie ce poate provoca o reacţie negativă din partea Chinei, a Uniunii Europene şi a altor parteneri de comerţ, potrivit Financial Times.

UE avertizează Facebook, Google şi Twitter "să facă mai mult" pentru utilizatori

Joi 15 februarie 2018. Comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, Vera Jourova, a avertizat, joi, companiile Facebook, Google şi Twitter "să facă mai mult" pentru a actualiza termenii şi condiţiile de utilizare în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Înmatriculările de automobile Dacia au crescut în Europa cu 17% în ianuarie

Joi 15 februarie 2018. România se situează pe locul 16 în UE în clasamentul înmatriculărilor auto din ianuarie, cu o creştere de 66,4% faţă de ianuarie 2017, la 11.744 autoturisme noi înmatriculate, informează Asociaţia Constructorilor de Automobile din România.

Decizie radicală în Germania: Guvernul plănuieşte să facă transportul public gratuit în lupta împotriva poluării din trafic

Miercuri 14 februarie 2018. Germania şi-a suprins vecinii europeni printr-o propunere radicală prin care doreşte să facă transportul public gratuit, pentru a reduce traficul şi pentru a se conforma normelor de poluare din Uniunea Europeană, potrivit The Guardian.

Cum vrem să promovăm turismul: România are 7.000 de unităţi de cazare, dar cele mai multe sunt pensiuni de mici dimensiuni, care nu se ridică la standardele turiştilor străini

Marti 13 februarie 2018. ♦ În România există peste 7.000 de unităţi de cazare, valoare ce poziţionează piaţa locală în prima parte a clasamentului la nivelul Uniunii Europene unde există peste 600.000 de pensiuni, hoteluri sau hosteluri, arată datele Eurostat ♦ Pe primele locuri se află marile nume turistice, Italia, Marea Britanie şi Croaţia, cele trei acoperind mai bine de jumătate din totalul hotelurilor, hostelurilor şi pensiunilor din UE.

Încrederea consumatorilor din Europa creşte, a românilor scade

Luni 12 februarie 2018. În timp ce aşteptările consumatorilor români scad, încrederea consumatorilor din Europa a continuat să crească uşor, astfel încât în decembrie indicele climatului de consum calculat de GfK pentru cele 28 de state din UE a atins valoarea de 21,1 puncte, cea mai ridicată din ultimii 10 ani.

Guvernul Ungariei atrage atenţia asupra presiunilor exercitate de Belgia privind cotele de imigranţi

Luni 12 februarie 2018. Afirmaţiile recente făcute de către premierul Belgiei în privinţa cotelor obligatorii de imigranţi la nivelul Uniunii Europene evidenţiază presiunile exercitate asupra Ungariei, a declarat Csaba Domotor, secretar de stat pentru Cabinetul premierului ungar, relatează agenţia MTI.

Pentru multinaţionale, ţările din Est sunt colonii economice

Luni 12 februarie 2018. Thomas Piketty, un economist în jurul căruia s-a creat multă vâlvă, este de părere că apartenenţa la Uniunea Europeană nu a adus beneficii nete ţărilor din Europe de Est ca Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Pentru Piketty, aceste ţări sunt proprietatea companiilor bogate din Vest, sunt colonii economice ale Occidentului.

Reprezentantul Rusiei la UE critică lipsa de voinţă politică a Europei pentru ridicarea sancţiunilor

Vineri 9 februarie 2018. Uniunea Europeană nu are încă suficientă voinţă politică pentru anularea sau reducerea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, a declarat vineri reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Chijov, relatează site-ul agenţiei Tass.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier: Marea Britanie nu a venit cu nimic nou. Perioada de tranziţie nu e o certitudine

Vineri 9 februarie 2018. Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat vineri că nu a primit nicio actualizare din partea Marii Britanii cu privire la relaţiile cu Blocul comunitar după Brexit, avertizând că perioada de tranziţie nu este o certitudine, relatează site-ul agenţiei Reuters.

George Soros oferă finanţare unei campanii pentru rămânerea Marii Britanii în UE

Joi 8 februarie 2018. Miliardarul George Soros a oferit finanţare 400.000 de lire sterline (456.000 de euro) unei mişcări politice care militează pentru anularea deciziei Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană, informează publicaţiile The Telegraph şi The Independent.

Situaţie critică pentru Marea Britanie: Uniunea Europeană vrea excluderea ţării din piaţa unică în cazul neînţelegerilor în tranziţia post-Brexit

Marti 6 februarie 2018. Uniunea Europeană pregăteşte un plan prin care să sancţioneze Marea Britanie în etapa de tranziţie post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieţei comunitare dacă Londra nu respectă condiţiile stabilite, arată un proiect de document UE obţinut de Financial Times.

Studiu Deloitte: Costurile aplicării split generalizate a TVA s-ar ridica în România la 700 mil.euro

Marti 6 februarie 2018. Aplicarea generalizată a mecanismului de plată defalcată a TVA ar avea un impact negativ de 700 milioane euro asupra afacerilor din România, efectul asupra fluxului de numerar al unei firme, calculat ca pondere în cifra de afaceri, plasând piaţa locală pe locul doi în Europa, după Malta, şi ar fi triplu faţă de media UE, arată un studiu realizat de Deloitte.

Situaţie fără precedent: Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad, în apropierea multor ţări NATO şi UE

Luni 5 februarie 2018. Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potenţial nuclear, în enclava Kaliningrad, aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO fiind în raza de acţiune a acestora, informează agenţiile RIA Novosti şi Reuters, precum şi cotidianul Financial Times.

Marea Britanie trebuie să se hotărască: Uniunea Europeană somează Marea Britanie să ofere clarificări privind relaţiile post-Brexit

Luni 5 februarie 2018. Marea Britanie trebuie să ofere clarificări privind tipul de relaţie pe care îl vrea cu Uniunea Europeană post-Brexit, afirmă Michel Barnier, negociatorul-şef al Bruxellesului, somând Londra să "facă o alegere" şi avertizând că barierele comerciale sunt "inevitabile".

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: Marea Britanie trebuie să respecte regulile Uniunii Europene

Luni 5 februarie 2018. Marea Britanie trebuie să respecte regulile Uniunii Europene în negocierile privind părăsirea Blocului comunitar, a avertizat luni negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, relatează site-ul agenţiei Reuters.

BBC:Guvernul de la Londra exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu UE după Brexit

Luni 5 februarie 2018. Marea Britanie va părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene după Brexit, a declarat o sursă din cadrul cabinetului prim-ministrului Theresa May, citată de postul BBC News, pe fondul confuziei privind planurile Londrei în legătură cu relaţiile Regatului Unit cu UE.

Ministru britanic: Londra nu va renunţa la lupta pentru acord personalizat de Brexit

Duminica 4 februarie 2018. Marea Britanie va continua să negocieze pentru un acord personalizat cu Uniunea Europeană pentru a asigura atât relaţii comerciale fără divergenţe, dar şi va oferi Londrei posibilitatea de a încheia înţelegeri comerciale cu alte state, a declarat Amber Rudd, ministrul britanic de Interne.

Finanţele au trei mari vârfuri de plată, de peste 7 mld. lei fiecare. În iunie şi noiembrie sunt scadente titluri de circa 8 mld. lei, iar în iulie trebuie rambursată o tranşă de 1,3 mld. euro din împrumutul de la UE din 2009

Joi 1 februarie 2018. Anul 2018 este volatil din punctul de vedere al nevoilor de finanţare ale statului, ca şi anii trecuţi, distribuţia ne­voilor de finanţare fiind neuniformă, cu vârfuri de plată de 7-8 mld. lei, dar şi luni în care sumele care ajung la scadenţă sunt sub 1 mld. lei. În ianuarie, a fost cel mai mare vârf de plată din acest an, de 8,5 mld. lei.

Situaţia dificilă din piaţa zahărului a intrat în atenţia Comisiei Europene. Secretar de stat MADR:„ Sectorul zahărului din România întâmpină probleme după eliminarea cotelor ”

Miercuri 31 ianuarie 2018. Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a adus la cunoştinţa Comisiei Europene situaţia dificilă cu care se confruntă piaţa zahărului din România, odată cu eliminarea cotelor de zahăr de la nivelul UE.

Preşedintele Consiliului Concurenţei vrea servicii bancare mai ieftine în România:„ Sunt multe sectoare în care România e mai ieftină decât alte ţări din UE, însă nu pe zona de servicii financiare şi bancare”

Marti 30 ianuarie 2018. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că până la jumătatea anului 2018 va avea concluziile preliminare privind investigaţia din sectorul bancar, o investigaţie demarată în 2017 cu scopul de afla de ce băncile oferă servicii bancare mai scumpe în România, decât în alte ţări din UE.

Igor Dodon: Prietenia cu Rusia nu este un obstacol pentru relaţiile Republicii Moldova cu Occidentul

Marti 30 ianuarie 2018. Prietenia cu Rusia nu reprezintă un obstacol pentru relaţiile Republicii Moldova cu ţările din Occident şi nu afectează cooperarea cu SUA şi Uniunea Europeană, a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon într-un interviu pentru postul de televiziune rus RTVI, relatează site-ul agenţiei Tass.

Boom al agriculturii organice în Bulgaria şi Croaţia

Marti 30 ianuarie 2018. Bulgaria şi Croaţia sunt statele cu cel mai alert ritm de dezvoltare a sectorului agriculturii organice din UE, relevă ultimele date publicate de Eurostat, citate de Balkan Insight.

Eurostat: 37% din laptele procesat în fabricile de lactate din UE este folosit pentru producţia de brânză

Luni 29 ianuarie 2018. Fabricile de lactate din UE au procesat 152 milioane de tone de lapte crud în 2016, potrivit datelor Eurostat. Din această cantitate, 37% din laptele pus la dispoziţia procesatorilor de lactate a fost transformat în brânză, 30% a fost folosit la producţia de unt, 13% pentru producţia de smântână şi 11% pentru producşia de lapte de consum, potrivit sursei citate.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Intrările nete de fonduri UE au fost în ultimii 10 ani de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an

Luni 29 ianuarie 2018. România a beneficiat în perioada 2007-2017 de fonduri europene de aproximativ 45,7 miliarde euro, reprezentând anual în medie 2,8% din PIB, iar ca valoare netă, luând în considerare şi contribuţia României la bugetul UE, intrările au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

Avertismentul lui Isărescu: Trebuie să ne grăbim cu atragerea fondurilor europene; există incertitudini cu privire la viitorul lor

Luni 29 ianuarie 2018. România trebuie să se mobilizeze şi să urgenteze eforturile de atragere a fondurilor europene, având în vedere că există incertitudini cu privire la viitorul fondurilor structurale şi de coeziune, pe fondul transformărilor prin care va trece UE, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

Comisar european: Uşa este deschisă, dacă Marea Britanie se va râzgândi în privinţa Brexit-ului

Luni 29 ianuarie 2018. Uşa este deschisă, dacă Marea Britanie s-ar răzgândi asupra referendumului din 2016 cu privire la apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, a declarat, duminică, Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Trump susţine că ar adopta o atitudine mai "dură" decât Theresa May în privinţa negocierilor Brexit

Luni 29 ianuarie 2018. Preşedintele american Donald Trump a declarat că ar adopta o atitudine mai "dură" decât premierul britanic Theresa May în ceea ce priveşte negocierile pentru Brexit şi a ameninţat că ar putea confrunta Uniunea Europeană în privinţa politicilor comerciale "foarte incorecte" ale UE faţă de SUA.

Comisia Europeană somează: Producătorul de chip-uri Qualcomm a fost amendat cu 1,2 miliarde de dolari după ce a încercat să cumpere loialitatea companiei Apple

Duminica 28 ianuarie 2018. Qualcomm a cheltuit miliarde de dolari încercând să cumpere loialitatea companiei Apple. Acum compania a fost amendată de braţul antitrust al Uniunii Europene şi somată să achite o amendă de 1,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

România se află pe locul şase în UE la numărul de angajaţi din fabricile de bere

Sambata 27 ianuarie 2018. Circa 5.600 de angajaţi lucrează în fabricile de bere din România, cifră care poziţionează ţara pe locul şase în Uniunea Europeană la acest capitol, arată datele Asociaţiei Berarii Europei.

Un antreprenor din Piteşti ia fonduri europene de 200.000 de euro pentru a-şi dezvolta afacerea cu textile

Joi 25 ianuarie 2018. Alexandru Corcodel (31 de ani), un antreprenor din Piteşti, care a început în anul 2016 un business în producţia textilă, vrea să acceseze 200.000 din fonduri UE pentru a-şi dezvolta afacerea. În prezent, în fabrica din Piteşti se produc articole de îmbrăcă­min­te care ajung la export în Anglia şi Italia la diverse branduri străine.

Numărul vehiculelor comerciale noi înmatriculate a scăzut anul trecut în România cu 1,2%, la 22.789 unităţi

Joi 25 ianuarie 2018. Numărul vehiculelor comerciale noi înmatriculate a scăzut anul trecut în România cu 1,2%, la 22.789 unităţi, în condiţiile în care la piaţa UE a crescut cu 3,2%, fiind cumpărate 2,4 milioane vehicule, potrivit ACEA.

Componenţa tuturor grupelor Ligii Naţiunilor, după tragerea la sorţi de la Lausanne

Miercuri 24 ianuarie 2018. Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a stabilit, miercuri, în urma tragerii la sorţi de la Lausanne, componenţa grupelor Ligii Naţiunilor.

România a încasat 3,6 miliarde de euro de la UE în 2017, cei mai mulţi bani fiind pentru agricultură

Miercuri 24 ianuarie 2018. Datele centralizate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) arată că România a încasat de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile în valoare totală de 3,6 miliarde de euro în anul 2017, din care 1,7 miliarde de euro au venit prin Fondul European pentru Garantare Agricolă - FEGA.

Europa şi Draghi primesc laude la Davos pentru că au dezgheţat revenirea economică. Tot de acolo vin şi câteva avertismente. "Europa o duce bine. Europenii din zonele unde am investit îşi pierduseră încrederea. Acum Europa s-a trezit."

Marti 23 ianuarie 2018. Uniunea Europeană, adesea o sursă de crize economice şi politice, s-a văzut acoperită cu laude la Forumul Economic Mondial de la Davos, locul unde elita politică, de business şi academică a lumii se întâlneşte anual pentru a crea o lume mai bună.

Motivul pentru care nu avem autostrăzi: rata de absorbţie a fondurilor structurale ale UE este de doar 2,7%

Marti 23 ianuarie 2018. Ministerul Fondurilor Europe­ne a publicat în sfârşit o statistică a absorbţiei fondu­rilor europene pentru exerci­ţiul financiar 2014 – 2020, din care reiese că, la patru ani de la debutul perioa­dei de planificare multianuală, România a primit rambursări de la UE de doar 624 de milioane de euro, adică 2,77% din întreaga sumă alocată de 22,5 miliarde de euro.

Francezii ar vota probabil în favoarea părăsirii Uniunii Europene, susţine Emmanuel Macron

Luni 22 ianuarie 2018. Francezii ar vota probabil în favoarea părăsirii Uniunii Europene, dacă ar avea loc un referendum pe această temă, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul unui interviu difuzat duminică de postul BBC.

Un jurnalist bulgar vorbeşte despre ce înseamnă o preşedinţie de succes a Consiliului UE şi cum afectează aceasta omul de pe stradă

Luni 22 ianuarie 2018. Bulgaria, percepută ca ţara cea mai săracă şi coruptă din UE, a preluat la începutul anului pre­şedinţia prin rotaţie a Consi­liului Uniunii Europene. Pen­tru un astfel de rol, care durează şase luni, este ne­vo­ie de un efort logistic şi financiar enorm.

Emmanuel Macron: Există posibilitatea unui acord special între UE şi Marea Britanie după Brexit

Sambata 20 ianuarie 2018. Este posibil ca după Brexit să existe un acord special între Marea Britanie şi Uniunea Europeană aşa cum îşi doreşte Guvernul de la Londra, a declarat sâmbătă Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului BBC.

România, locul 17 în UE la înmatriculările de autoturisme noi în 2017, cu un total de 105.083 unităţi

Miercuri 17 ianuarie 2018. Numărul de autoturisme noi înmatriculate a crescut anul trecut în România cu 10,7%, la un total de 105.083 unităţi, piaţa locală plasându-se pe locul 17 în UE, potrivit datelor ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile) si ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania).

Criza de personal, rezolvată cu personal asiatic. Peste 1.400 de vietnamezi au venit să lucreze în România în 2017, de şase ori mai mulţi ca în 2016

Marti 16 ianuarie 2018. Peste 1.400 de cetăţeni vietnamezi au primit anul trecut avize de anga­ja­re pentru a lucra în România, Vietnam devenind astfel ţara din afa­ra Uniunii Europene cu cele mai multe permise de muncă acor­date anul trecut. Faţă de 2016, nu­mărul vietnamezilor care au venit să lucreze în România este de şase ori mai mare, arată datele In­spec­toratului General pentru Imigrări.

Ce putem învăţa de la Estonia, ţara care a deţinut timp de 6 luni preşedinţia UE în 2017: s-a concentrat pe ce ştia mai bine, digitalizarea. Este campioana europeană a digitalizării serviciilor publice şi are cea mai mică datorie din UE

Marti 16 ianuarie 2018. Mai întâi a fost Skype, apoi e-guvernarea. Estonia, o mică naţiune de la graniţa de est a UE, s-a transformat dintr-o fostă republică sovietică într-una dintre cele mai digitalizate ţări din UE.

Cu infrastructura neglijată, cu universităţile fără dotări şi cu un pas în urmă în era digitalizării, dar călare pe un munte de bani, Merkel se visează reformatoarea Europei. Analiştii îi amintesc că Germania în sine are nevoie de reforme

Luni 15 ianuarie 2018. Una din perioadele cele mai tulburi din politica germană din ultimul deceniu s-a încheiat cu un acord pentru o coaliţie de guvernare între conservatorii cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social Democrat. Merkel a descris momentul ca un „nou început“ pentru Europa, unul care va readuce Germania în poziţia de lider al eforturilor de reformare a UE.

În timp ce politica şi economia Poloniei riscă să se supraîncălzească, guvernul spune că investitorii străini sunt fericiţi. Preşedintele CE asigură că acest stat rebel nu va rămâne fără fonduri UE

Vineri 12 ianuarie 2018. Cu cel mai recent sondaj de opinie arătând că cei mai mulţi polonezi vor ca ţara lor să rămână în UE, guvernul de la Varşovia s-a remaniat în profunzime, măsură interpretată ca un pas spre calmarea conflictului cu Comisia Europeană. Tot guvernul polonez încearcă să dea ţării imaginea unei ecomomii care aduce satisfacţie companiilor străine.

Purtător de cuvânt al premierului Marii Britanii: Nu va exista un nou referendum pe tema Brexit

Joi 11 ianuarie 2018. Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Marii Britanii Theresa May, a declarat, joi, că Guvernul de la Londra nu va organiza un nou referendum pe tema apartenenţei Regatului Unit la Uniunea Europeană, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Marea Britanie ar putea pierde aproape 500.000 de locuri de muncă dacă nu ajunge la un acord convenabil cu UE până la sfârşitul anului

Joi 11 ianuarie 2018. Plecarea din UE fără încheierea unui deal până în 2019 ar putea costa Marea Britanie aproape jumătate de milion de locuri de muncă, se arată într-un studiu condus de primarul Londrei, potrivit Bloomberg.

UE îşi va reafirma susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei lui Donald Trump

Joi 11 ianuarie 2018. Liderii europeni îşi vor reafirma, joi, susţinerea pentru acordul nuclear iranian, înaintea deciziei preşedintelui american Donald Trump privind reinstaurarea sancţiunilor economice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Părintele globalizării şi cel care a creat la nivelul UE celebrul program pentru studenţi Erasmus, a decedat

Miercuri 10 ianuarie 2018. Peter Sutherland, un irlandez numit părintele globalizării, care a creat celebrul program pentru studenţi Erasmus, a decedat ieri, la vârsta de 71 de ani, potrivit Financial Times.

Creşterea consumului se plăteşte: Deficitul comercial la 11 luni din 2017 a depăşit 11 mld. euro, plus 28% an/an

Miercuri 10 ianuarie 2018. ♦ Deficitul comercial cu ţările non-UE a făcut un salt uriaş, de la un miliard de euro în 2016 la 2,8 miliarde de euro în primele 11 luni din 2017.

UE a actualizat lista persoanelor şi entităţilor din Coreea de Nord supuse sancţiunilor

Marti 9 ianuarie 2018. Consiliul Uniunii Europene a adăugat, luni, 16 persoane şi o entitate din Coreea de Nord pe lista celor care fac obiectul îngheţării activelor şi interdicţiilor de călătorie, transpunând o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Europarlamentarul britanic Nigel Farage: Marea Britanie ar trebui să includă serviciile financiare în acordul pentru Brexit

Luni 8 ianuarie 2018. Marea Britanie ar trebui să includă serviciile financiare în acordul comercial cu Uniunea Europeană, în caz contrar Londra ar trebui să opteze pentru un "Brexit dur", a declarat luni europarlamentarul britanic Nigel Farage, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Administratorul Agricost avertizează: Subvenţiile fermierilor ar putea să scadă din cauza Brexit

Vineri 5 ianuarie 2018. Lucian Buzdugan, administratorul Agricost, una dintre cele mai mari ferme de cultură mare din România, avertizează că subvenţiile fermierilor ar putea să scadă odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, când unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul UE părăseşte comunitatea europeană.

Fostul premier britanic, Tony Blair, le solicită laburiştilor să sprijine apelul pentru un nou referendum privind Brexit

Joi 4 ianuarie 2018. Fostul premier britanic Tony Blair a cerut, joi, conducerii Partidului Laburist să sprijine apelul pentru un nou referendum privind Brexit, argumentând că problemele alegătorilor britanici nu vor fi soluţionate prin ieşirea din Uniunea Europeană, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

În sfârşit: Peste 200 km de drumuri din Braşov, Covasna, Mureş, Sibiu şi Vaslui vor fi reabilitate cu fonduri UE

Miercuri 3 ianuarie 2018. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) anunţă semnarea a 6 proiecte, valorând peste 800 de milioane lei de (670 de milioane de lei fonduri europene), prin care se vor reabilita 230 km de drumuri în judeţele Braşov, Covasna, Mureş, Sibiu şi Vaslui.

Marea Britanie vrea să adere la Tratatul de Parteneriat Trans-Pacific, deşi nu este în această zonă

Miercuri 3 ianuarie 2018. Marea Britanie a iniţiat discuţii informale în vederea eventualei aderări, după ieşirea din Uniunea Europeană, la Tratatul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP), deşi naţiunea nu este situată în această regiune, informează cotidianul Financial Times.

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene Federica Mogherini: 2018 este un an crucial pentru statele din Balcani

Miercuri 3 ianuarie 2018. Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat marţi că anul 2018 este crucial pentru statele din Balcani în ceea ce priveşte integrarea europeană şi aplicarea reformelor, relatează site-ul agenţiei Novinite.

Negocierile pentru Brexit au avansat, dar premierul britanic Theresa May are dificultăţi în propriul partid. UE nu va acorda statut special Marii Britanii

Marti 2 ianuarie 2018. Negocierile pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au avansat, urmând să treacă la etapa configurării viitoarelor relaţii bilaterale, dar liderii europeni au semnalat că nu vor acorda Londrei un statut special post-Brexit, iar din ce în ce mai mulţi britanici vor rămânerea în UE.

Eurostat: Şapte din zece utilizatori de internet au făcut cumpărături online în 2017

Vineri 29 decembrie 2017. Aproape şapte din zece utilizatori de internet din Uniunea Europeană au făcut cumpărături online în 2017, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 16-24 de ani şi 25-54 de ani, potrivit unui studiu Eurostat. Românii se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte frecvenţa cu care cumpără online bunuri şi servicii, doar doi din zece au făcut cumpărături online anul acesta.

Nemţii şi francezii vor cel mai mult transformarea UE în Statele Unite ale Europei. ”Cei care se opun vor părăsi pur şi simplu UE”, a promis germanul Martin Schulz

Joi 28 decembrie 2017. Aproape o treime dintre nemţi sunt de acord cu planurile liderului social-democrat Martin Schulz de a crea „Statele Unite ale Europei”, însă sprijinul pentru această idee variază pe continent, arată un sondaj de opinie realizat de YouGov.

Orăşelul din România în care toţi europenii vor să ajungă. Vestigiile unice în UE care au uluit pe toată lumea

Marti 26 decembrie 2017. Zone din întreaga ţară au concurat pentru titlul de ”destinaţie europeană de excelenţă” ,iar întrecerea a avut ca temă ”turismul cultural tangibil”.

IKEA acuzată de evaziune fiscală, anchetată de UE: Retailerul de mobilă ar putea să plătescă milioane de euro

Marti 26 decembrie 2017. Retailerul suedez de mobilă IKEA ar putea fi forţat să returneze statului olandez milioane de euro, conform unei investigaţii deschisă luni de UE, scrie the Wall Street Journal.

Ce-şi doresc companiile britanice de Crăciun: să-şi primească muncitorii est-europeni înapoi

Sambata 23 decembrie 2017. ​În întreaga Europă, companiile le urează angajaţilor sărbători fericite. În Marea Britanie, însă, afacerile care se bazează pe ţările UE pentru mână de lucru se tem că angajaţii lor se vor întoarce acasă la familii de Crăciun şi nu se vor mai întoarce, scrie Bloomberg.

De pe ce poziţie înfruntă Polonia Comisia Europeană: 70% din media UE la PIB per capita, cel mai mare beneficiar al fondurilor UE, pregătită să devină contribuabil net la buget, cu participaţii la mii de companii străine

Vineri 22 decembrie 2017. După ce Comisia Europeană a de­clanşat, în premieră în istoria UE, procedura de sancţionare a Polo­niei din cauza nerespectării prin­cipiului statului de drept, un ziar german de largă circulaţie a avertizat că Polonia ar putea pierde fondurile UE, vitale până acum pentru convergenţa statelor estice cu Occidentul.

Cazul Poloniei reflectă tensiuni în UE. România,printre ţările criticate pentru starea democraţiei

Joi 21 decembrie 2017. Acţiunile Uniunii Europene pentru eventuala sancţionare a Poloniei reflectă tensiunile între statele vest şi est-europene, comentează cotidianul Financial Times, observând că din grupul ţărilor estice criticate pentru subminarea principiilor democratice fac parte şi Ungaria, Bulgaria şi România.

©2018 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter