Stiri despre UE

 

Alegerea Amsterdamului şi a Parisului pentru găzduirea agenţiilor UE din Londra: un brânci dat „Europei egalilor“ promisă esticilor de Juncker

Miercuri 22 noiembrie 2017. Pentru Paris şi Amsterdam, câştigarea votului pentru găzduirea post-Brexit a două dintre cele mai preţioase agenţii europene, Autoritatea Bancară Europeană şi Agenţia Europeană a Medicamentelor, înseamnă, pe lângă prestigiu internaţional, activitate economică suplimentară şi mii de noi locuri de muncă.

OUG care plafonează indemnizaţia pentru creşterea copiilor, adoptată de Camera Deputaţilor

Marti 21 noiembrie 2017. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, OUG nr. 55/2017 prin care este plafonată indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor la suma de 8500 de lei, Guvernul precizând, în actul normativ, că alte state membre ale UE au programe similare, însă nu la fel de “generoase”ca România.

România este cel mai mare exportator de animale vii din UE. Organizaţia Animals International: „Carne de oaie în ţările terţe se vinde cam la 6 euro (35 lei –n.red.) kilogramul în viu, iar de la noi pleacă la 6 lei”

Marti 21 noiembrie 2017. Crescătorii de ovine din România îşi vând animalele la export la un preţ mediu de 6 lei pe kilogram în viu, un produs care în ţara de destinaţie este vândut la un preţ de aproape 6 ori mai mare, respectiv la 35 de lei (6 euro) pe kilogram în viu, potrivit organizaţiei Animals International, care militează pentru înlocuirea exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.

Parisul va găzdui sediul Autorităţii Bancare Europene

Luni 20 noiembrie 2017. Oraşul Paris va găzdui după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sediul Autorităţii Bancare Europene (ABE), potrivit deciziei luate luni seară de Consiliul UE, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Consiliul UE a adoptat regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen

Luni 20 noiembrie 2017. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, regulamentul privind un sistem de intrare/ieşire în statele membre şi regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu sistemul de intrare/ieşire, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Avem o creştere economică de 9%. Ce facem cu ea?

Luni 20 noiembrie 2017. România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul 3 din 2017 raportat la trimestrul 3 din 2016, plus 8,8%. La 9 luni creşterea economică faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent este de 7% ceea ce creează premisele unei creşteri de 6-6,5% în anul 2017.

Uniunea Europeană a redus finanţarea acordată Turciei, după stabilirea bugetului pentru 2018

Duminica 19 noiembrie 2017. Liderii Uniunii Europene au convenit sâmbătă bugetul pentru anul 2018, iar fondurile destinate Turciei au fost reduse după ce au fost invocate îndoieli cu privire la angajamentul Ankarei pentru respectarea democraţiei şi a drepturilor omului, relatează site-ul Politico.

Harta dezvoltării economice. În România, unu din şase lei câştigaţi lunar merge pe mâncare, printre cele mai mari ponderi din Europa

Vineri 17 noiembrie 2017. Diferenţa dintre cele două state este dată de puterea de cumpărare. Pe de-o parte Germania este cea mai dez­voltată economie europeană, cu un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro. Pe de altă parte, România este a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, cu un salariu mediu net lunar de peste patru ori mai mic.

A doua rectificare face lumină: Guvernul a luat 7 mld. lei de la investiţii şi le-a dat pe salarii şi pensii: plus 10 mld. lei peste ce era prevăzut în legea bugetului la începutul anului

Vineri 17 noiembrie 2017. ♦ Anul 2008, an cu o creştere economică record postcriză, de peste 6%, va înregistra o performanţă negativă greu de egalat: statul va avea cele mai mici investiţii înregistrate încă de dinainte de aderarea României la UE până în prezent.

Preşedintele Consiliului European îi va cere Theresei May să concretizeze oferta de Brexit până în luna decembrie

Joi 16 noiembrie 2017. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, îi va cere premierului britanic Theresa May, în cadrul întrevederii de vineri, să concretizeze oferta de Brexit până la summitul din luna decembrie, pentru a putea negocia viitoarele relaţii comerciale, potrivit unei surse UE citate de agenţia Reuters.

O nouă ţară, mai aproape de negocierile pentru a deveni membră a Uniunii Europene. Cine ar putea completa lista statelor UE

Joi 16 noiembrie 2017. Consiliul de Stabilizare şi Asociere din cadrul Uniunii Europene a anunţat miercuri că Albania a înregistrat progrese semnificative în perspectiva negocierilor de aderare la Blocul comunitar, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

După 10 luni, România se situează pe poziţia 17 în UE la autoturisme noi înmatriculate

Joi 16 noiembrie 2017. România se situează, după primele zece luni ale anului, pe poziţia 17 în UE, cu un volum de 88.805 autoturisme noi înmatriculate, o creştere cu +16.9% faţă de perioadă similară din 2016, informează ACAROM - Asociaţia Constructorilor de Automobile din Romania.

Număr record al cetăţenilor UE care muncesc în Marea Britanie, după votul pe tema Brexit

Joi 16 noiembrie 2017. Numărul cetăţenilor din statele membre UE care muncesc în Marea Britanie a atins un număr record după votul din 2016 pe tema Brexit, se arată într-un raport publicat, miercuri, de către Biroul Naţional de Statistică din Regatul Unit, relatează Politico.eu.

Antibiotice Iaşi investeşte într-o nouă secţie de producţie. „Există un mare interes pe pieţele din UE, Canada şi SUA“

Joi 16 noiembrie 2017. Antibiotice Iaşi, unul dintre principalii producători de medicamente de pe piaţa locală, a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 3% în primele nouă luni din 2017 rapotat la aceeaşi perioadă din anul trecut şi a ajuns la 234,2 mil. lei, creştere venită din extinderea portofoliului şi consolidarea pe pieţele externe.

România are cel mai mic preţ la legume şi fructe din UE, la jumătate faţă de media comunităţii

Miercuri 15 noiembrie 2017. Preţurile la legume şi la fructe sunt în România la jumătate faţă de media Uniunii Europene şi totodată cele mai mici din comunitate, arată o analiză a biroului european de statistică Eurostat care ia în calcul datele pe 2016.

PE va respinge orice acord Brexit care ar avea ca efect deportarea imigranţilor UE din M.Britanie

Marti 14 noiembrie 2017. Parlamentul European va respinge orice acord cu Londra care ar avea ca efect deportarea din Marea Britanie a cetăţenilor europeni după producerea Brexit, i-a transmis raportorul PE, Guy Verhofstadt, negociatorului britanic, David Davis.

Statele Unite ar saluta noi sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Iranului

Marti 14 noiembrie 2017. Orice iniţiativă a Uniunii Europene de a impune noi sancţiuni Iranului pentru programul balistic şi pentru ingerinţele în conflictul din Yemen ar fi considerată "interesantă şi utilă", a declarat un oficial din cadrul Administraţiei SUA, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Ministrul Finanţelor comentează ultimele date privind creşterea PIB în T3: România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană

Marti 14 noiembrie 2017. România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai, a declarat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, comentând estimările publicate astăzi de INS privind creşterea economică din trimestrul trei.

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit: Parlamentul Marii Britanii se va pronunţa pe tema acordului privind ieşirea din UE

Luni 13 noiembrie 2017. Parlamentul Marii Britanii se va pronunţa prin vot asupra acordului privind condiţiile ieşirii ţării din Uniunea Europeană, anunţă David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, citat de BBC News şi de cotidianul The Guardian.

Zona euro, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 10 ani

Luni 13 noiembrie 2017. Perspectivele economice atât ale zonei euro, cât şi ale UE ca întreg sunt din ce în ce mai solide, potrivit Comisiei Europene. În pofida unor temeri care persistă, criza din ultimii ani pare să fi fost într-un final lăsată în urmă, scrie Deutsche Welle.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: UE va aloca 6 milioane de euro pentru promovarea consumului de carne de oaie

Sambata 11 noiembrie 2017. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă, la Ploieşti, că Uniunea Europeană va aloca şase milioane de euro, anul viitor, pentru promovarea consumului de carne de oaie şi capră,transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lecţia poloneză în agrobusiness. Cum a ajuns Polonia cel mai mare producător de pui, ciuperci şi fructe din UE

Sambata 11 noiembrie 2017. ♦ Polonia are excedent de 5 mld. euro pe produsele agroalimentare, în timp ce România importă produse alimentare de 4 miliarde de euro şi exportă doar de 1,5 miliarde de euro.

Parlamentul UE, îngrijorat pentru independenţa poliţiei şi sistemului judiciar din Malta

Vineri 10 noiembrie 2017. Parlamentul Uniunii Europene pune la îndoială independenţa poliţiei şi sistemului judiciar din Malta, exprimându-şi îngrijorarea legată de spălarea banilor şi asasinarea unui jurnalist de investigaţie, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Comisia europeană deschide o investigaţie de „profunzime” după decizia arbitrului telecom din România de a îngheţa tarifele de interconectare. „Nu există o justificare adecvată a deciziei ANCOM”

Vineri 10 noiembrie 2017. Decizia de a menţine tarifele de interconectare s-a bazat pe date “depăşite” notează Comisia europeană, care adaugă că “tarifele de interconectare din România rămân ridicate în raport cu cele din celelalte ţări ale Uniunii Europene”.

UE recomandă Marii Britanii menţinerea "modelului european" şi distanţarea de SUA

Joi 9 noiembrie 2017. Marea Britanie trebuie să menţină "modelul european" dacă vrea relaţii bune cu Uniunea Europeană post-Brexit, afirmă Michel Barnier, negociatorul-şef european, recomandând Londrei să evite apropierea de Statele Unite.

Uniunea Europeană finanţează cu 18,8 mil.euro dezvoltarea unei reţele de 252 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice în Europa Centrală şi de Est, inclusiv România

Joi 9 noiembrie 2017. Consorţiul NEXT-E vrea să dezvolte o reţea de 222 de staţii de încărcare rapidă şi 30 ultra-rapidă pentru autovehicule electrice care să conecteze şase ţări din Europa Centrală şi de Est,inclusiv România, pe rutele principale de transport, proiectul primind o finanţare de 18,8 milioane euro de la UE.

Nu Tesla sperie Europa în cursa pentru autovehicule electrice

Joi 9 noiembrie 2017. Producţia de autovehicule electrice din UE a primit un impuls recent în urma măsurilor luate de autorităţile europene pentru a prinde din urmă China la acest capitol, măsurile vizând impunerea de limite mai stricte de emisii unor producători auto ca VW şi Fiat Chrysler, scrie Bloomberg.

Eurostat: România are cei mai mulţi fermieri din UE. Aproape 2,6 milioane de români lucrează în agricultură

Miercuri 8 noiembrie 2017. Din circa 10 milioane de persoane care lucrează în agricultură la nivelul UE, 26% sunt din România, potrivit unui studiu publicat astăzi de Eurostat, date aferente anului 2015.Astfel, România are cei mai mulţi fermieri din UE, numărul agricultorilor ridicându-se la 2,6 milioane de persoane, potrivit datelor Eurostat.

Banca Transilvania: Previzionăm accelerarea inflaţiei de la 1,1% în 2017 la 3,1% în 2018

Miercuri 8 noiembrie 2017. Banca Transilvania previzionează accelerarea inflaţiei pe termen scurt şi mediu, cu perspectiva ieşirii din intervalul ţintit de BNR în semestrul II 2018, în condiţiile unei inflaţii medii anuale, pe indicele armonizat UE, de 1,1% în 2017, 3,1% în 2018, respectiv 2,9% în 2019.

UE avertizează Marea Britanie că are mai puţin de o lună pentru a face concesii privind Brexit

Miercuri 8 noiembrie 2017. Guvernul britanic are mai puţin de o lună la dispoziţie să facă anumite concesii cu privire la acordul de Brexit, pentru a garanta lansarea negocierilor comerciale în luna decembrie, au precizat înalţi oficiali europeni citaţi de site-ul publicaţiei The Guardian.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

Miercuri 8 noiembrie 2017. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură (26%), în 2015, şi locul al doilea în ceea ce priveşte ponderea femeilor în acest domeniu (43%), în 2016, potrivit unui raport al Eurostat publicat miercuri.

Peste100 de IMM-uri din România pot accesa servicii de consultanţă finanţate de BERD şi UE

Marti 7 noiembrie 2017. Peste 100 de IMM-uri din România pot accesa servicii de consultanţă finanţate de BERD şi UE, prin platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, programul oferind expertiză într-o gamă largă de domenii, precum strategie, promovare pentru export, management financiar, eficienţă energetică, marketing şi altele.

Se grăbeşte România implementând atât de drastic Directiva ATAD în ce priveşte costurile de îndatorare? Mă tem că da

Marti 7 noiembrie 2017. Pe 12 iulie 2016 Consiliul European adopta Directiva (UE) 2016/1164 cunoscuta ca “Directiva ATAD” ce prevedea implementarea de catre statele membre cel tarziu la 1 ianuarie 2019 a unor masuri de combatere a planificarii fiscale, ca raspuns a eforturilor OECD in contracararea BEPS (Base Erosion Profit Shifting, in romana Erodarea Bazei Impozabile si Mutarea Profiturilor).

Lecţii de macroeconomie - false argumente legate de sustenabilitatea creşterii economice

Marti 7 noiembrie 2017. În ultima perioadă am fost răsfăţaţi cu tot felul de analize semidocte legate de sustenabilitatea economiei româneşti. Arăt aici cât de sustenabilă este creşterea economică din România atât în sine cât şi comparativ cu ţările UE28.

UE analizează posibilitatea elaborării unei liste a zonelor considerate paradisuri fiscale

Luni 6 noiembrie 2017. Reprezentanţii statelor Uniunii Europene vor discuta, marţi, despre elaborarea unei liste a zonelor considerate paradisuri fiscale, în eforturile de combatere a evaziunii fiscale după dezvăluiri privind deţinerea de către persoane a unor active în diverse regiuni din lume, relatează agenţia Reuters.

România, în topul celor mai mari exportatori de miere din UE. Apicultorii au trimis miere la export la un preţ mediu de 16 lei pe kilogram în 2016

Miercuri 1 noiembrie 2017. România ocupă locul cinci în topul celor mai mari exportatori de miere din Uniunea Europeană după ce anul trecut a trimis 10.370 de tone de miere la export, în valoare de 37,5 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

România ocupă locul opt în UE la producţia de dovleac şi tărtăcuţă

Marti 31 octombrie 2017. Legumicultorii români au produs anul trecut 12.350 tone dovleac şi tărtăcuţă, o producţie recolată de pe o suprafaţă de 1.290 de hecatre de teren, care a plasat România pe locul şapte în UE, potrivit datelor Eurostat.

Rata şomajului în România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană

Marti 31 octombrie 2017. România a înregistrat, în septembrie, una dintre cele mai mici rate ale şomajului, de 5%, sub media de 7,5% a Uniunii Europene, potrivit unui raport al Eurostat publicat marţi.

Studiu:România,ultimul loc din UE la capitolul digitalizare, dar cu un potenţial mare în sectorul IT

Marti 31 octombrie 2017. România ocupă locul 28 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte indicele DESI- Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeană, însă are un potenţial foarte mare de dezvoltare în acest domeniu, arată o analiză realizată de PwC, publicată marţi.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei

Vineri 27 octombrie 2017. Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei, anunţă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îndemnând totuşi Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă.

La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România caută o nouă ţintă: adoptarea euro devine „esenţială“, de importanţă strategică

Vineri 27 octombrie 2017. Bilanţul celor 10 ani de apar­tenenţă la Uniunea Europeană (UE) este unul pozitiv în condiţiile în care România a beneficiat de oportunităţile oferite de apartenenţa la blocul comunitar, chiar dacă nu pe deplin, iar în perspectivă aderarea la zona euro devine un nou obiectiv „esenţial“.

Premierul britanic Theresa May nu garantează votul în Parlament privind un acord de Brexit înainte de ieşirea din UE

Miercuri 25 octombrie 2017. Premierul britanic Theresa May a refuzat să garanteze, miercuri, că parlamentarii vor putea să voteze în privinţa unui acord de Brexit înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează site-ul The Independent.

Finanţele susţin că ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual nu este în pericol. „Diferenţa dintre datele ministerului şi Eurostat vine din metodologia de calcul”

Miercuri 25 octombrie 2017. Ministerul Finanţelor susţine că ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, şi că datele publicate ieri de Eurostat, care anunţă că România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din UE în al doilea trimestru, de 4,1% din PIB, sunt obţinute printr-o metodă de calcul diferită şi ajustate sezonier.

Marea Britanie vrea un acord de tranziţie privind Brexit până în martie 2018

Miercuri 25 octombrie 2017. Marea Britanie vrea un acord de tranziţie cu Uniunea Europeană privind Brexit până în primul sfert al anului 2018, a declarat miercuri ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Omer Celik, ministrul turc pentru Afaceri Europene: Suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE reprezintă un ”act sinucigaş”

Miercuri 25 octombrie 2017. Omer Celik, ministrul turc pentru Afaceri Europene, a declarat, miercuri, că o decizie de suspendare sau de oprire a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE ar reprezenta un ”act sinucigaş” pentru Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Eurostat: Producţia de paste făinoase a crescut cu 51% în Uniunea Europeană în 2016 faţă de 2015. Nicio surpriză în clasament: Italia conduce detaşat

Miercuri 25 octombrie 2017. Peste 5 milioane de tone de paste făinoase au fost produse în Uniunea Europeană (UE), în 2016, cu 51% mai mult decât anul anterior, iar Italia a rămas principalul producător şi exportator, potrivit unui raport al Eurostat publicat miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pastelor.

UE şi Marea Britanie vor ajunge la un acord echitabil, susţine Jean-Claude Juncker

Marti 24 octombrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, marţi, că negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu se desfăşoară într-o manieră ostilă şi a adăugat că cele două părţi vor ajunge la un acord echitabil, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Ne aşteaptă cel mai greu test de stres. Dacă îl picăm, negocierile de Brexit vor eşua

Marti 24 octombrie 2017. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că unitatea trebuie să fie factorul-cheie în rândul statelor membre UE pe durata negocierilor pentru Brexit, indiferent care va fi deznodământul, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Băncile europene vor fi obligate să-şi împărtă datele legate de clienţi cu firmele rivale

Marti 24 octombrie 2017. Începând cu luna ianuarie, băncile din Uniunea Europeană vor fi nevoite să ofere firmelor rivale acces la conturile şi datele clienţilor lor, atât timp cât clienţii sunt de acord cu acest lucru, scrie Bloomberg.

Theresa May este "ambiţioasă şi optimistă" în privinţa negocierilor pentru Brexit

Luni 23 octombrie 2017. Premierul britanic Theresa May s-a declarat, luni, "ambiţioasă şi optimistă" în privinţa viitorului ţării şi a negocierilor cu Uniunea Europeană pentru Brexit, relatează site-ul BBC News.

Eurodeputaţii vor discuta despre hărţuirea sexuală în UE, într-o dezbatere în plenul PE

Luni 23 octombrie 2017. Membrii Parlamentului European vor discuta despre hărţuirea sexuală în Uniune, într-o dezbatere în plen care va avea loc marţi, conform unei informări a Legislativului european.

Sadiq Khan, primarul Londrei, nu exclude posibilitatea unoi nou referendum pe tema Brexit

Luni 23 octombrie 2017. Sadiq Khan, primarul Londrei, a sugerat, luni, că nu exclude posibilitatea un nou referendum pe tema Brexit, dacă Parlamentul britanic nu va aproba viitoarea înţelegere dintre Londra şi Bruxelles privind despărţirea Marii Britanii de UE, relatează site-ul cotidianului The Independent.

Factura de Brexit va fi stabilită abia la încheierea unui acord final cu UE

Duminica 22 octombrie 2017. Marea Britanie nu poate să avanseze cifre privind înţelegerea financiară cu Uniunea Europeană decât în momentul unui acord final privind Brexit, a declarat duminică ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, avertizând că Londra nu blufează în privinţa negocierilor, relatează agenţia Reuters.

UE: Declaraţiile lui Donald Trump privind acordul nuclear iranian nu pot influenţa implementarea lui

Sambata 21 octombrie 2017. Afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Iranul nu respectă acordul nuclear iranian sunt o consecinţă a situaţiei politice din SUA şi nu pot influenţa implementarea înţelegerii, a declarat sâmbătă secretarul general al serviciului diplomatic al UE, relatează agenţia Tass.

Ministrul finanţelor anunţă o nouă taxă „de solidaritate“ de 2%

Vineri 20 octombrie 2017. La câteva luni după ce a renunţat la intenţia de a introduce o „taxă de solidaritate“ pentru cei cu venituri de peste 10 salarii minime brute, finanţele anunţă o altă taxă de 2% pe fondul de salarii al companiilor despre care susţine că nu este o taxă nouă, ci una cerută de UE.

Cu investitorii pe jar, Spania în haos, cu Estul în revoltă şi o clădire UE fumegând, liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles

Joi 19 octombrie 2017. Euro, un activ de refugiu, a început să se aprecieze după două şedinţe în re­tra­gere, iar marile burse de acţiuni europene au luat-o în jos ieri, prima zi a unui sum­mit UE de două zile ţinut în vremuri de cotitură pentru Uniunea Europeană.

Cancelarul german Angela Merkel consideră că progresul înregistrat în negocierile privind Brexit este "încurajator"

Joi 19 octombrie 2017. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi, că sunt semne "încurajatoare" de progres în privinţa negocierilor pentru Brexit şi a sugerat că discuţiile privind un viitor acord comercial între Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea începe în luna decembrie, relatează site-ul BBC News.

Parlamentul European propune distribuirea refugiaţilor în toate statele membre UE printr-un sistem permanent de cote

Joi 19 octombrie 2017. Parlamentul European a adoptat, joi, un proiect de lege care prevede reformarea Sistemului de azil Dublin prin introducerea unui mecanism permanent de distribuire automată a refugiaţilor în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Iranul anunţă ca va accelera dezvoltarea programului balistic

Joi 19 octombrie 2017. Garda Revoluţionară din Iran a anunţat, joi, că Tehreanul va accelera procesul de dezvoltare al programul balistic, în pofida presiunilor venite dinspre Statele Unite şi UE pentru a suspenda programul, a relatat agenţia Tasnim, citată de site-ul agenţiei de presă Reuters.

Terorismul, şomajul, sărăcia şi migraţia ilegală, printre ameninţările identificate de cetăţenii UE

Miercuri 18 octombrie 2017. Cetăţenii europeni se aşteaptă ca Uniunea Europeană să-i protejeze împotriva unor ameninţări precum terorismul, şomajul, sărăcia şi migraţia ilegală, potrivit celui mai recent sondaj realizat de către Parlamentul European.

Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Croaţiei: Cooperarea dintre UE, NATO şi Rusia este esenţială pentru securitatea Europei

Miercuri 18 octombrie 2017. Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Croaţiei, a declarat, miercuri, că ţara sa ar putea intermedia cooperarea dintre Rusia, Uniunea Europeană şi NATO, adăugând că deteriorarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia ar avea efecte directe asupra securităţii europene, relatează site-ul agenţiei Tass.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: Varşovia susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Miercuri 18 octombrie 2017. Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a declarat, miercuri, că Varşovia susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut insistent o poziţionare clară a Blocului comunitar pe această temă, relatează Politico.eu.

Încrederea consumatorilor din UE a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani, dorinţa de cumpărare fiind pe un trend ascendent şi în România

Miercuri 18 octombrie 2017. Aşteptările consumatorilor din România privind economia şi veniturile au variat într-o măsură nesemnificativă în al treilea trimestru al anului, faţă de intervalul anterior, cea mai vizibilă modificare fiind la nivelul dorinţei de cumpărare, care a crescut, potrivit datelor studiului GfK privind climatul de consum în Europa.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a propus organizarea unui summit extraordinar UE în România la câteva săptămâni după Brexit

Miercuri 18 octombrie 2017. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a propus organizarea unei serii de 13 summituri în următorii doi ani, cu scopul reformării UE, inclusiv a unui summit extraordinar în România, ce ar urma să aibă loc la câteva săptămâni după data la care este programată să se încheie procedura Brexit.

ACAROM: Înmatriculările de autovehicule comerciale noi au crescut cu 15,9% la nouă luni

Marti 17 octombrie 2017. Numărul de autovehicule comerciale noi înmatriculate în România a crescut în primele nouă luni ale anului cu 15,9%, la 78.769 de unităţi, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce la nivelul Uniunii Europene creşterea consemnată a fost de 3,7%, potrivit datelor ACAROM - Asociaţia Constructorilor de Automobile din România.

VIDEO ZF Live. Ce înseamnă leadership în lumea digitală: ”Firmele care sunt maestre în capabilităţile digitale, în leadership digital, sunt cu 26% mai profitabile decât celelate”

Marti 17 octombrie 2017. Lumea trece în acest moment printr-o revoluţie, a patra revoluţie industrială, iar în Uniunea Europeană există deja dezbateri pentru a reglementa robotul ca persoană, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Cosmina Coman, managing director Learning Pro.

Companiile farmaceutice se tem: Va exista sau nu un acord de circulaţie liberă a medicamentelor, după Brexit?

Luni 16 octombrie 2017. Timpul se scurge şi nu există încă niciun acord referitor la circulaţia liberă a medicamentelor între Marea Britanie şi restul Uniunii Europene, potrivit Bloomberg.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

Luni 16 octombrie 2017. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, întrucât Phenianul încalcă şi desconsideră în mod flagrant rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Theresa May se aşteaptă la o întrunire "constructivă" la Bruxelles în privinţa Brexit

Luni 16 octombrie 2017. Premierul britanic Theresa May se aşteaptă la o întrunire "constructivă" la Bruxelles, luni, cu înalţi oficiali ai Uniunii Europene pe tema Brexit, a anunţat purtătorul de cuvânt al Theresei May, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oraşul din România desemnat de UE ”destinaţie europeană de excelenţă”

Luni 16 octombrie 2017. Zone din întreaga ţară au concurat pentru titlul de ”destinaţie europeană de excelenţă”,iar întrecerea a avut ca temă ”turismul cultural tangibil”.

De ce nu o să aibă (mulţi) clienţi terenul de golf al lui Ioan Popa de la Transavia

Luni 16 octombrie 2017. Cu toate că avem economia cu cea mai mare creştere medie în ultimii cinci ani din Uniunea Europeană şi un record în 2017 de peste 6%, gradul redus de sofisticare financiară şi de adopţie a instrumentelor din sistemele financiare dezvoltate, precum şi prudenţa exagerată a băncilor după criză determină o secetă de finanţare pentru companii.

Hillary Clinton avertizează Marea Britanie asupra ieşirii din UE şi semnării unui acord comercial cu Trump

Duminica 15 octombrie 2017. Hillary Clinton, fost secretar de Stat şi candidat la preşedinţia Statelor Unite, a avertizat Marea Britanie, duminică, în legătură cu intenţiile de a ieşi din Uniunea Europeană şi de a semna un acord comercial cu Administraţia Donald Trump, care nu respectă comerţul internaţional.

Philip Hammond, ministrul britanic de Finanţe, cataloghează UE drept un ”inamic” în cadrul negocierilor pentru Brexit

Vineri 13 octombrie 2017. Philip Hammond, ministrul britanic de Finanţe, s-a referit la Uniunea Europeană ca la un ”inamic”, în cadrul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, reacţie ce ar putea stârni dezacorduri între liderii europeni, informează The Independent.

UE începe pregătirile pentru negocieri comerciale post-Brexit cu Marea Britanie

Vineri 13 octombrie 2017. Liderii Uniunii Europene vor transmite Marii Britanii că trebuie să îmbunătăţească termenii ofertei de Brexit, dar vor oferi Londrei perspectiva unei treceri rapide la negocieri comerciale în luna decembrie, potrivit unui proiect de declaraţie comună citat de site-ul agenţiei Reuters.

Croaţia, cel mai nou membru al UE, pare statul est-european cel mai hotărât să adopte moneda euro în viitorul apropiat. Însă la poartă îi bat multe pericole

Joi 12 octombrie 2017. Croaţia este cel mai nou membru al Uniunii Europene şi, contrar tendinţei din grupul celor veniţi din fostul bloc comunist, pare hotărâtă să adopte euro în următorii ani.

Ministrul german al Economiei: Marea Britanie va fi mai afectată de Brexit, în comparaţie cu UE

Joi 12 octombrie 2017. Brigitte Zypries, ministrul german al Economiei, a afirmat, miercuri, că Uniunea Europeană va fi adevăratul câştigător după producerea Brexit, afirmând că Marea Britanie va avea mai mult de suferit în urma despărţirii de Blocul comunitar, relatează Politico.eu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Este necesară o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene

Miercuri 11 octombrie 2017. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, marţi, că liderii statelor membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie un an pentru a-şi expune viziunea asupra viitorului Blocului comunitar în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2019, relatează Politico.eu.

Donald Tusk ameninţă Marea Britanie cu modificarea atitudinii în negocierile pe tema Brexit

Marti 10 octombrie 2017. Uniunea Europeană va trebui să reanalizeze strategia privind Brexit dacă Marea Britanie nu îşi va îmbunătăţi semnificativ propunerile adresate Bruxellesului, afirmă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Emmanuel Macron îndeamnă UE să nu se implice în criza din Catalonia, "problemă internă" a Spaniei

Marti 10 octombrie 2017. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat marţi Uniunea Europeană să nu se implice în criza separatistă din Catalonia, subliniind că este o problemă internă a Spaniei care trebuie soluţionată pe cale paşnică.

Ungaria va iniţia revizuirea acordului de asociere Uniunea Europeană-Ucraina

Marti 10 octombrie 2017. Legea educaţiei din Ucraina încalcă acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care a adăugat că va iniţia revizuirea acordului în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai UE, la 16 octombrie, relatează agenţia MTI.

Merkel şi Juncker au discutat telefonic despre criza catalană - oficial al Uniunii Europene

Sambata 7 octombrie 2017. Angela Merkel, cancelarul german, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au purtat o discuţie telefonică despre criza catalană, conform unui oficial al Uniunii Europene, citat de Reuters.

ANRE: România are printre cele mai mici preţuri din UE la electricitatea pentru consumatorii casnici

Vineri 6 octombrie 2017. România are unul din cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la consumatorii casnici de energie electrică, reiese dintr-o raportare trimisă la Eurostat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

PwC: România are în continuare cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, peste sumele alocate de la buget pentru educaţie, infrastructură sau sănătate

Vineri 6 octombrie 2017. România rămâne statul membru cu cel mai mare deficit de colectare de TVA, de 37,2% (diferenţa dintre sumele de TVA ce ar trebui colectate şi încasările efective din TVA), respectiv o sumă neîncasată de aproximativ 7,7 miliarde de euro, mai mare decât alocările bugetare pentru educaţie, infrastructură sau sănătate.

Uniunea Europeană cere companiei Amazon să plătească 250 de milioane de euro

Joi 5 octombrie 2017. Uniunea Europeană (UE) a stabilit că Amazon trebuie să plătescă 250 de milioane de euro, după ce compania a primit beneficii fiscale ilegale din partea Luxemburg, potrivit CNN Money.

România, printre statele UE care înregistrează cele mai reduse volume de apă dulce per locuitor

Joi 5 octombrie 2017. România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene (UE) care înregistrează cele mai reduse volume de apă dulce per locuitor, sub 3.000 de metri cubi, la polul opus situându-se Croaţia şi Finlanda, cu peste 20.000 de metri cubi per locuitor, potrivit raportului publicat joi de Eurostat.

Premierul britanic, Theresa May: Marea Britanie este pregătită, dacă negocierile pentru Brexit vor eşua

Miercuri 4 octombrie 2017. Guvernul britanic vrea ca negocierile pentru Brexit să se finalizeze cu succes, însă este pregătit pentru scenariul în care negocierile cu UE vor eşua, a declarat, miercuri, premierul britanic Theresa May, într-un discurs ţinut în faţa membrilor Partidului Conservator, informează France 24.

Diplomat european:UE va face tot ce este posibil pentru a menţine acordul nuclear cu Iranul

Miercuri 4 octombrie 2017. Ţările Uniunii Europene vor face tot ce este posibil pentru a păstra acordul nuclear cu Iranul, în pofida îndoielilor preşedintelui american Donald Trump, a declarat Helga Schmid, secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Marea Britanie lucrează la un plan de rezervă, dacă nu va ajunge la un acord cu UE pentru Brexit

Duminica 1 octombrie 2017. Guvernul britanic lucrează la un plan de acţiune pentru eventualitatea în care negocierile pe tema Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană eşuează şi nu se va ajunge la un acord, a afirmat, duminică, premierul Theresa May, informează site-ul agenţiei Reuters.

UE semnalează opoziţia faţă de referendumul din regiunea spaniolă Catalonia

Joi 28 septembrie 2017. Uniunea Europeană respectă "ordinea constituţională" din Spania, a transmis joi Comisia Europeană, în contextul solicitărilor de mediere între Madrid şi Catalonia, care vrea să organizeze un referendum proindependenţă considerat ilegal de Guvernul spaniol.

România a înregistrat cel mai mare deficit la colectarea TVA din Uniunea Europeană: 37,2% în 2015

Joi 28 septembrie 2017. Statele Uniunii Europene au pierdut aproape 152 de miliarde de dolari din veniturile TVA, în 2015, România înregistrând cel mai mare deficit la colectarea TVA, 37,2%, potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat joi.

Reacţiile la discursul lui Macron privind viitorul Europei spun multe despre cât de divizat este continentul. „A fost un discurs vizionar care va accelera procesul de integrare europeană.“

Joi 28 septembrie 2017. Ambiţioasele propuneri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron privind consolidarea puterii Uniunii Europene şi întărirea institu­ţiilor sale au stârnit reacţii mixte, de la laude în Bruxelles la rezervă în Berlin şi ostilitate deschisă în Praga, scrie Bloomberg.

Preşedintele Consiliului European: Marea Britanie şi UE nu au înregistrat încă progrese suficiente în negocierile pe tema Brexit

Marti 26 septembrie 2017. Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au înregistrat încă progrese suficiente în negocierile pe tema Brexit, afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, după întrevederea pe care a avut-o marţi, la Londra, cu premierul britanic, Theresa May.

Google se va desprinde de serviciul său Google Shopping pentru a satisface cererile Uniunii Europene

Marti 26 septembrie 2017. Google va crea o unitate independentă pentru serviciul său de cumpărături, Google Shopping, care va trebui să liciteze cot la cot cu rivalii săi pentru anunţurile afişate în partea de sus a paginii sale de căutare, într-un efort de a satisface preocupările Uniunii Europene în ceea ce priveşte afişarea rezultatelor produselor, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Macron propune eficientizarea UE prin acţiuni comune ale statelor "suverane" în domenii fundamentale

Marti 26 septembrie 2017. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat marţi pentru reformarea Europei "suverane şi unite" prin acţiuni comune axate pe domenii fundamentale precum securitatea, apărarea, politicile economice şi fiscale, relatează publicaţiile Le Monde şi Le Figaro.

Negociatorul european, Michel Barnier: Marea Britanie trebuie să aplice toate reglementările UE în perioada de tranziţie

Luni 25 septembrie 2017. Marea Britanie, care solicită o perioadă de tranziţie de doi ani post-Brexit, trebuie să aplice toate reglementările Uniunii Europene în această etapă, afirmă negociatorul european, Michel Barnier, argumentând că Londra este cea care vrea acest plan, nu Bruxellesul.

Dimitris Avramopoulos, comisar UE: A venit momentul ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen

Luni 25 septembrie 2017. Spaţiul Schengen trebuie adaptat astfel încât să facă faţă noilor provocări de securitate şi a venit momentul ca România şi Bulgaria să devină membre ale zonei de liberă circulaţie, afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Imigraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, crede că ieşirea Marii Britanii din UE poate fi negociată în doi ani

Luni 25 septembrie 2017. Guvernul de la Londra poate negocia cu lejeritate ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în intervalul de doi ani stabilit, crede ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, vrea perioadă de tranziţie "cât va fi necesar" după ieşirea Marii Britanii din UE

Duminica 24 septembrie 2017. Perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să dureze cât va fi necesar, afirmă Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat în opoziţie, în contextul în care premierul Theresa May a propus un termen de doi ani, relaează site-ul agenţiei Reuters.

Germania denunţă discursul "dezolant" al Theresei May,cere Marii Britanii clarificări privind Brexit

Duminica 24 septembrie 2017. Guvernul cancelarului Angela Merkel a denunţat, sâmbătă seară, discursul "dezolant" al premierului Marii Britanii, Theresa May, îndemnând Guvernul de la Londra să ofere clarificări despre modul în care vrea să părăsească Uniunea Europeană, relatează Deutschlandfunk.

Cum a ajuns viitorul Uniunii Europene să 'atârne' de un tabloid: Puternicul ziar german Bild are forţa de transforma o bârfă într-o furtună politică, iar rezultatul alegerilor din Germania ar putea fi hotărât pentru milioane de nemţi încă dina

Duminica 24 septembrie 2017. Bild este una dintre cele mai mari instituţii media din Europa, un cotidian „gălăgios” de factură democratică, care amestecă bârfele despre celebrităţi şi poveştile crimelor cutremurătoare, cu loviturile puternice aplicate clasei politice. Este citit la fel de avid de către prim ministru şi miniştrii din Berlin, cât şi de muncitorii de pe şantier, potrivit Financial Times.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter