Stiri despre UE

 

Cum a ajuns viitorul Uniunii Europene să 'atârne' de un tabloid: Puternicul ziar german Bild are forţa de transforma o bârfă într-o furtună politică, iar rezultatul alegerilor din Germania ar putea fi hotărât pentru milioane de nemţi încă dina

Duminica 24 septembrie 2017. Bild este una dintre cele mai mari instituţii media din Europa, un cotidian „gălăgios” de factură democratică, care amestecă bârfele despre celebrităţi şi poveştile crimelor cutremurătoare, cu loviturile puternice aplicate clasei politice. Este citit la fel de avid de către prim ministru şi miniştrii din Berlin, cât şi de muncitorii de pe şantier, potrivit Financial Times.

Agenţia Moody's a redus nivelul Marii Britanii, din cauza Brexit şi a renunţării la austeritate

Sambata 23 septembrie 2017. Agenţia de evaluare Moody's a redus nivelul de creditare al Marii Britanii, argumentând că planurile Guvernului Theresa May de diminuare a datoriei masive au fost afectate şi că ieşirea din Uniunea Europeană va avea efecte negative asupra economiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Răsturnare de situaţie în cazul Brexit: Theresa May vrea perioadă de tranziţie de doi ani în relaţia cu UE post-Brexit

Vineri 22 septembrie 2017. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a propus vineri, în discursul rostit în oraşul italian Florenţa, o perioadă de tranziţie de doi ani în relaţia cu Uniunea Europeană post-Brexit.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, critică ”ignoranţa” unor lideri ai statelor membre UE

Joi 21 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat, joi, ”starea de ignoranţă” de care au dat dovadă unii lideri ai statelor membre UE, care au fost surpinşi de propunerile lui Juncker privind reforma instituţională a Uniunii Europene, relatează Politico.eu.

România, locul 13 în topul celor mai mari producători de carne de porc din UE

Joi 21 septembrie 2017. România ocupă locul 13 în topul celor mai mari producători de carne de porc din UE, după ce anul trecut a sacrificat în abatoare peste 4 mili­oane de capete de porcine, acoperind astfel 1,5% din numărul total de sacrificări de porcine din UE, potrivit datelor Eurostat, o statistică care nu ia în calcul şi cele 2 milioane de porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, potrivit specialiştilor din piaţă.

Comisia Europeană a propus crearea Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică

Marti 19 septembrie 2017. Comisia Europeană a propus, marţi, un set de măsuri, printre care instituirea unei Agenţii UE pentru Securitate Cibernetică, care să sprijine statele în cazul atacurilor cibernetice, şi un nou sistem de certificare, ce va asigura utilizarea produselor sau serviciilor online.

Dezbaterea despre lucrătorii detaşaţi, premisa unor restricţii mai dure pentru noile state membre?

Marti 19 septembrie 2017. Din totalul angajaţilor din Uniunea Europeană, 0,4% sunt detaşaţi în alte state pe baza Directivei CE 71/96 aflată pe agenda publică în ultima vreme (conform analizei privind detaşarea lucrătorilor, "Posting of workers", publicată de Directoratul General pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune al Comisiei Europene).

Angajaţii din multinaţionale au o productivitate dublă faţă de cei din companiile româneşti

Marti 19 septembrie 2017. ♦ Un angajat dintr-o multinaţională are o productivitate de 24.000 de euro pe an, de două ori mai mare decât a unui angajat dintr-o companie românească ♦ Productivitatea medie a angajaţilor din toate companiile din România este de 15.000 de euro pe an, la 30% din media UE ♦ Ţinta României în următorii 10 ani trebuie să fie creşterea productivităţii angajaţilor la 55- 57% din media UE.

FT: Emmanuel Macron vrea ca viitorul guvern al Germaniei să accepte consolidarea zonei euro

Marti 19 septembrie 2017. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, intenţionează să propună tema consolidării zonei euro în cadrul negocierilor pentru formarea noii coaliţii guvernamentale din Germania, pentru a forţa Berlinul să accepte intensificarea reformelor în cadrul Uniunii Europene, scrie cotidianul Financial Times.

Valentin Lazea, economist şef al BNR: România are cea mai mare inegalitate de venituri între cei ce muncesc din UE

Marti 19 septembrie 2017. România are cea mai mare inegalitate de venituri între minimul şi maximul de venituri realizate de cei care muncesc, a declarat marţi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), remarcând că această discrepanţă este mare „în ţările care au cotă unică de impozitare”.

Avertisment extrem de dur al puternicului ministru german de Finanţe: Dacă vor apărea noi diviziuni între est şi vest după Brexit, va fi o catastrofă

Marti 19 septembrie 2017. Ministerul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a avertizat, luni, asupra riscurilor divizării Europei pe linia est-vest şi a descris ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ca un "nonsens", relatează site-ul agenţiei Reuters.

Producţia de prune a României scade cu peste 30%, însă rămâne cea mai mare din UE. „Românilor le place ţuica, fiecare român are câţiva pruni.“

Marti 19 septembrie 2017. Producţia de prune a României scade anul acesta cu cel puţin 30% din cauza vremii din primăvară, potrivit lui Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume şi Fructe.

Un business românesc din segmentul vânzărilor directe trimite produse bio către toate ţările din UE

Marti 19 septembrie 2017. Life Care din Timişoara are un portofoliu de 300 de produse, 50 de angajaţi, 100 de colaboratori şi peste 45.000 de parteneri independenţi.

Investiţii într-o industrie inteligentă, inovatoare şi durabilă, principalele repere ale strategiei reînoite a UE privind politica industrială

Luni 18 septembrie 2017. Investiţii într-o industrie inteligentă, inovatoare şi durabilă sunt principalele repere ale strategiei reînoite a UE privind politica industrială, prezentată de Comisia Europeană, care reuneşte toate iniţiativele orizontale şi sectoriale, atât pe cele noi, cât şi pe cele deja lansate.

Reuters: Marea Britanie va pierde cel puţin 10.000 de posturi financiare în prima etapă post-Brexit

Luni 18 septembrie 2017. Aproximativ 10.000 de posturi în domeniul serviciilor financiare vor fi transferate în afara Marii Britanii în următorii ani dacă Londra va pierde accesul la piaţa Uniunii Europene post-Brexit, arată un studiu elaborat de agenţia de ştiri Reuters.

Marea Britanie vrea parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană post-Brexit

Luni 18 septembrie 2017. Marea Britanie va propune luni semnarea unui nou acord de securitate cu Uniunea Europeană, post-Brexit, în scopul menţinerii şi intensificării cooperării pentru blocarea "ameninţărilor transfrontaliere din ce în ce mai mari", relatează site-ul agenţiei Reuters.

Capitalele din UE îşi reabilitează infrastructurile de apă. Provocări similare la Bucureşti şi Viena

Luni 18 septembrie 2017. Infrastructurile de alimentare cu apă şi de canalizare sunt vechi de peste 100 de ani în capitalele europene şi se află acum în plin proces de reabilitare. Viena se confruntă acum cu fenomene pe care Bucureştiul le-a depăşit, au remarcat specialiştii din domeniu.

Multinaţionalele din IT ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri în UE. Inclusiv ministrul de finanţe român susţine propunerea

Luni 18 septembrie 2017. Ministrul Ionuţ Mişa a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre ale UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale.

Sondajele preconizează că Londra va rămâne cel mai mare centru financiar din lume, în ciuda Brexit-ului

Sambata 16 septembrie 2017. Deşi Frankfurt şi Paris au intrat în lupta pentru a deveni cele mai mari centre financiare europene, sondajele spun că Londra va rămâne cel mai mare centru financiar din lume, depăşind New York-ul din punct de vedere al atractivităţii financiare, chiar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

România, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă din UE, în al doilea trimestru

Vineri 15 septembrie 2017. Costul orar al forţei de muncă în România a înregistrat a rată de creştere de 18,6% în al doilea trimestru din 2017, comparativ cu perioada similară de anul trecut, cea mai mare rată din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Eurostat publicat vineri.

Jean-Claude Juncker: Catalonia va trebui să aplice pentru a adera la UE, dacă va obţine independenţa

Joi 14 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a exclus posibilitatea ca regiunea Catalonia să adere la Uniunea Europeană, dacă va obţine independenţa de Spania în cadrul referendumului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Liderii Austriei împotriva extinderii spre estul Uniunii Europene a zonei euro şi spaţiului Schengen

Joi 14 septembrie 2017. Cancelarul Christian Kern şi ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-au declarat împotriva viziunii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind extinderea spre estul Uniunii Europene a Zonei euro şi spaţiului Schengen, informează agenţia de ştiri Reuters.

Jean-Claude Juncker: Marea Britanie va "regreta în curând" ieşirea din Uniunea Europeană

Miercuri 13 septembrie 2017. Marea Britanie va "regreta în curând" ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, adăugând că Brexit este un moment "trist, tragic" pentru UE, însă statele europene vor "merge mai departe", informează site-ul postului BBC News online.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Toate ţările UE trebuie să adere la zona euro/ Oettinger: Bulgaria ar putea adera în 2018

Miercuri 13 septembrie 2017. Toate ţările Uniunii Europene trebuie să adere la zona euro, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, Günther Oettinger, a sugerat că Bulgaria ar putea adopta moneda euro în 2018.

Jean-Claude Juncker propune înfiinţarea unei agenţii paneuropene pentru securitate cibernetică

Miercuri 13 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri că va propune statelor membre UE înfiinţarea unei agenţii paneuropene pentru securitate cibernetică, pe fondul sporirii atacurilor online la nivel global, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Declaraţia mult aşteptată a venit de la Comisia Europeană. Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Este timpul să aducem România şi Bulgaria în spaţiul Schengen

Miercuri 13 septembrie 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Angela Merkel cere Ungariei să pună în aplicare decizia instanţei privind distribuirea refugiaţilor

Marti 12 septembrie 2017. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este inacceptabil ca Ungaria să ignore decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind obligaţia de a accepta refugiaţi, în cadrul unui plan la nivel european, dar nu a specificat eventuale repercusiuni pentru Budapesta, relatează agenţia Reuters.

UE va aborda tema calităţii produselor, pentru remedierea clivajului între ţările din Est şi Vest

Marti 12 septembrie 2017. Uniunea Europeană speră să remedieze disensiunile puternice cu statele estice prin abordarea problemei produselor de calitate inferioară comercializate în fostul Bloc comunist, aceasta urmând să fie una dintre temele din cadrul discursului preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

David Davis, ministrul britanic pentu Brexit: Marea Britanie ar putea să se alăture misiunilor militare ale UE şi după Brexit

Marti 12 septembrie 2017. Guvernul britanic este dispus să contribuie cu trupe la misiunile militare ale Uniunii Europene inclusiv după ce Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar, a anunţat luni ministrul britanic pentu Brexit, David Davis, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

De ce România este pe ultimele locuri în UE la consumul de cafea?

Marti 12 septembrie 2017. Un român a consumat anul trecut în medie 3,29 kilograme de cafea, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, acesta fiind al şaptelea an consecutiv în care numărul de ceşti cu „licoarea amăruie“ este pe un trend ascendent, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Orga­nizaţia Inter­na­ţională a Cafelei (ICO).

Milos Vujanovic, MHS Truck & Bus: Doar unu din cinci camioane noi vândute rămâne să transporte în România. Vânzările de camioane grele au scăzut cu 21% în şapte luni

Joi 7 septembrie 2017. Tarifele mai mari din transportul internaţional, în special pe rute din cadrul Uniunii Europene, determină companiile româneşti din domeniu să utilizeze camioanele noi în afara ţării, iar acest lucru are un impact negativ asupra calităţii aerului şi siguranţei traficului din România, unde rămân vehiculele vechi şi poluante.

Amenzi de până la 1 milion de lei pentru încălcarea Regulamentului privind tranzacţiile cu cardul

Joi 7 septembrie 2017. Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţiei, joi 7 septembrie, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/751 privind comisioanele interbancare pentru tranzacţiile de plată cu cardul.

Comisia Europeană ameninţă Ungaria,Polonia cu sancţiuni în cazul în care refuză să accepte imigranţi

Miercuri 6 septembrie 2017. Comisia Europeană este pregătită să iniţieze procedurile legale împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei în cazul în care refuză să primească imigranţi, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migraţie, după ce CJUE a respins contestaţiile cu privire la cotele obligatorii de refugiaţi.

Majoritatea cetăţenilor UE nu sunt mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă Blocul comunitar

Miercuri 6 septembrie 2017. Majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene nu sunt mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă Blocul comunitar, însă aproximativ 70% dintre respondenţi declară că sunt proeuropeni, potrivit unui studiu publicat miercuri, citat de Politico.eu.

Ungaria critică decizia Curţii de Justiţie a UE cu privire la sistemul de relocare al azilanţilor

Miercuri 6 septembrie 2017. Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a condamnat decizia de miercuri a Curţii de Justiţie a UE cu privire la sistemul de relocare al imigranţilor, afirmând că acest sistem este ”scamdalos şi iresponsabil”, relatează The Associated Press.

Marea Britanie transmite că după Brexit va urmări o politică echilibrată a imigrării

Miercuri 6 septembrie 2017. Marea Britanie va urmări o politică echilibrată a imigrării după ce va părăsi Uniunea Europeană, încercând să atragă muncitori cu înalte calificări în timp ce va scădea numărul celor slab pregătiţi, a confirmat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de Reuters.

Imigranţii UE cu calificare redusă vor fi vizaţi de Guvernul britanic după Brexit

Miercuri 6 septembrie 2017. În urma procedurii Brexit sistemul britanic de imigrare va restricţiona imigranţii UE slab calificaţi şi va anula dreptul cetăţenilor Blocului comunitar din Marea Britanie de a-şi aduce membrii familiei în ţara insulară, conform unor documente guvernamentale dezvăluite şi citate de The Guardian.

Reacţia Europei de Est la noua direcţie a Uniunii Europene: Preşedintele Poloniei consideră că UE cu "mai multe viteze" va cauza destrămarea Blocului comunitar

Miercuri 6 septembrie 2017. Uniunea Europeană va deveni mai puţin atractivă pentru unele state membre dacă va implementa o viziune "cu mai multe viteze", iar Blocul comunitar se va destrăma în cele din urmă, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficial UE: 40 de ţări au fost afectate de scandalul ouălor contaminate cu fipronil

Marti 5 septembrie 2017. Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că 40 de ţări, inclusiv 24 de state UE, au fost afectate de scandalul european al ouălor contaminate cu fipronil, a informează The Associated Press.

Şase mari proiecte de infrastructură primesc undă verde de la UE: Vom primi fonduri europene în valoare de 155 de milioane de euro

Marti 5 septembrie 2017. Şase mari proiecte de infrastructură în domeniul gestionării apei vor beneficia de investiţii în valoare de 155 milioane de euro din Fondul de coeziune, în scopul îmbunătăţirii colectării, tratării şi distribuţiei apei în întreaga ţară.

Ungaria o fi oaia neagră a Uniunii Europene pe scena politică, dar pe cea financiară este iubită. Investitorii o împrumută gratuit

Luni 4 septembrie 2017. Ungaria stabileşte re­corduri după recor­duri pe piaţa obli­gaţiunilor guver­na­mentale. Prima dată a fost în martie, când yieldul obliga­ţiunilor guver­na­mentale maghiare cu scadenţa la 3 luni s-au dus sub zero.

Oficial al UE: Decizia britanicilor de a părăsi UE a fost stupidă. Procesul este reversibil

Luni 4 septembrie 2017. Martin Selmayr, şeful de cabinet al Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat, luni, că decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a fost stupidă, adăugând că doar voinţa cetăţenilor poate opri acest proces, potrivit Bloomberg.

Oficial britanic:Guvernul de la Londra, pregătit pentru intensificarea discuţiilor pe tema Brexit

Luni 4 septembrie 2017. Marea Britanie este pregătită pentru intensificarea discuţiilor pe tema Brexit, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May, în contextul în care oficialii UE au anunţat că în discuţiile de până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative, informează agenţia de ştiri Reuters.

România şi Bulgaria vor colabora pentru pregătirea mandatelor lor la preşedinţia Consiliului UE

Joi 31 august 2017. Vicepremierul Marcel Ciolacu şi ministrul bulgar pentru pregătirea Preşedinţiei Bulgare a Consiliului Uniunii Europene, Lilyana Pavlova, au convenit ca cele două state să colaboreze în pregătirea mandatelor lor de preşedinte al Consiliului UE, în 2018 pentru Bulgaria şi 2019 pentru România.

Formaţiunea naţionalistă irlandeză, Sinn Fein, îndeamnă Irlanda să blocheze negocierile Marii Britanii cu UE pe tema Brexit

Joi 31 august 2017. Formaţiunea naţionalistă irlandeză Sinn Fein îndeamnă Guvernul Irlandei să blocheze negocierile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema relaţiilor post-Brexit, argumentând că nu se înregistrează progrese privind frontiera din zona Irlandei de Nord, teritoriu britanic.

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE: UE şi Marea Britanie nu au înregistrat progrese în negocierile pe tema Brexit

Joi 31 august 2017. Guvernul Theresa May şi Uniunea Europeană "nu au înregistrat progrese decisive" în negocierile pe tema Brexit, anunţă Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, după noua sesiune de discuţii, încheiată joi.

Uniunea Europeană va introduce noi teste pentru emisiile maşinilor

Joi 31 august 2017. Uniunea Europeană (UE) va introduce de vineri, 1 septembrie, noi testări ale emisiilor produse de maşini, în condiţiile în care autorităţile încearcă să prevină un scandal similar celui generat de Volkswagen, potrivit Reuters.

Domeniul în care am reuşit să fim peste media UE: Rata şomajului în România, sub media Uniunii Europene în iulie 2017

Joi 31 august 2017. Rata ajustată sezonier a şomajului în România, de 5,2%, s-a situat sub media Uniunii Europene, de 7,7%, în luna iulie 2017, cele mai mari rate fiind înregistrate în Grecia (21,7%) şi Spania (17,1%), iar cele mai mici în Cehia (2,9%) şi Germania (3,7%), potrivit unui raport al Eurostat publicat joi.

Theresa May cere Uniunii Europene să facă progrese în privinţa negocierilor pentru Brexit

Joi 31 august 2017. Prim-ministrul britanic Theresa May a cerut, joi, Bruxellesului să facă progrese în privinţa negocierilor pe marginea acordului comercial cu Marea Britanie, însă oficialii UE vor stabilirea termenilor despărţirii înaintea stabilirii viitoarelor relaţii comerciale, informează cotidianul The Guardian.

Varşovia rămâne o ”problemă” pentru UE. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Polonia nu a propus nicio soluţie la preocupările privind statul de drept

Joi 31 august 2017. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi că Polonia nu a propus măsuri de abordare a preocupărilor legate de statul de drept, în cadrul ultimelor discuţii cu Bruxelles-ul privind reformele judiciare efectuate de Varşovia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Ucraina nu este europeană în sensul Uniunii Europene

Marti 29 august 2017. Ucraina nu este încă un stat membru al Uniunii Europene şi nici al NATO, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează site-ul agenţiei UNIAN.

Angela Merkel,favorabilă creării unui Fond monetar european şi a unui post de ministru UE de Finanţe

Marti 29 august 2017. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a exprimat susţinere pentru ideea creării unui Fond monetar european şi a unui post de ministru european al Finanţelor şi Economiei, semnalând intenţia aprofundării integrării în zona euro, relatează site-ul agenţiei Reuters.

România, la coada clasamentului în sănătate. A alocat cea mai mică sumă pe cap de locuitor din Uniunea Europeană pentru sănătate

Marti 29 august 2017. România a alocat doar 340 de euro pe cap de locuitor pentru sănătate în 2015, cea mai mică sumă acordată de un stat membru al Uniunii Europene, de zece ori mai puţin decât ţările din top, potrivit unui clasament realizat de Eurostat. Sănătatea românească se află pe ultimele locuri şi în ce priveşte procentul din produsul intern brut (PIB), cu 4,2% pentru sănătate, mult sub media europeană de 7,2%.

Marea Britanie aşteaptă "flexibilitate şi imaginaţie" din partea UE în negocierile pe tema Brexit

Luni 28 august 2017. Marea Britanie aşteaptă o abordare caracterizată prin "flexibilitate şi imaginaţie" în negocierile cu Uniunea Europeană, afirmă David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Guvernul Marii Britanii nu are o abordare clară privind Brexit, acuză o organizaţie de lobby germană

Luni 28 august 2017. Guvernul Theresa May are o abordare neclară în privinţa Brexit, acuză Federaţia Industriei Germane, în contextul unei noi sesiuni de negocieri între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, avertizează că securitatea Marii Britanii va avea de suferit după Brexit

Luni 28 august 2017. Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, a transmis un avertisment Guvernului de la Londra, afirmând că, după producerea Brexit, securitatea Marii Britanii va avea mult de suferit, relatează cotidianul The Telegraph.

Exodul muncitorilor: Aproximativ un milion de muncitori calificaţi plănuiesc să părăsească Marea Britanie după Brexit

Luni 28 august 2017. Aproximativ un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene ce muncesc în Marea Britanie, dintre care mulţi deţin înalte calificări, plănuiesc să părăsească statul insular sau au decis deja aceasta, după Brexit, conform unui studiu, citat de The Independent.

România produce aproape un milion de biciclete, 7% din totalul din UE

Luni 28 august 2017. România a produs anul trecut circa 900.000 de biciclete, o valoare relativ constantă comparativ cu 2015, însă de două ori mai mare decât în perioada 2008-2009.

În timp ce europenii fug "cât îi ţin picioarele" de imigranţi, se pare că aceştia sunt singurii care pot să salveze Uniunea Europeană din declinul demografic

Sambata 26 august 2017. Europa are nevoie de imigranţi pentru că populaţia este îmbătrânită, cu o vârstă medie care nu depăşeşte 40 de ani în majoritatea statelor europene, iar această realitate este accentuată de familiile care nu doresc să facă mai mult de un copil, potrivit Forbes.

Oficial UE: Marea Britanie trebuie să renunţe la "gândirea soluţiilor magice" în negocierile pe tema Brexit

Vineri 25 august 2017. Marea Britanie trebuie să renunţe la "gândirea soluţiilor magice" în abordarea faţă de Brexit, mai ales în privinţa situaţiei din Irlanda de Nord, teritoriu britanic, recomandă un oficial european de rang înalt citat de cotidianul The Independent.

Polonia denunţă "aroganţa" şi "lipsa de experienţă politică" a lui Emmanuel Macron

Vineri 25 august 2017. Premierul polonez, Beata Szydlo, a denunţat vineri după-amiază "aroganţa" şi "lipsa de experienţă politică" a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele Franţei a acuzat Polonia că se plasează "la periferia Uniunii Europene" în contextul refuzului modificării directivei privind angajaţii detaşaţi.

Preşedintele Franţei şi premierul Bulgariei, optimişti privind un acord în cazul angajaţilor detaşaţi

Vineri 25 august 2017. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Bulgariei, Boiko Borisov, au exprimat optimism în legătură cu ajungerea la un acord, până la sfârşitul anului, în cazul directivei Uniunii Europene privind angajaţii detaşaţi, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Statistică îngrijorătoare: Pe cap de locuitor, România alocă cea mai mică sumă din Uniunea Europeană pentru sănătate

Vineri 25 august 2017. România a alocat printre cele mai mici rate din PIB pentru cheltuielile de sănătate şi cele mai mici sume pe cap de locuitor pentru sănătate, 340 de euro, dintre statele membre ale Uniunii Europene, în 2015, fruntaşii topului cheltuind sume de zece ori mai mari, potrivit Eurostat.

Germania cere CE limitarea achiziţiilor extracomunitare, în principal chineze, în spaţiul UE

Joi 24 august 2017. Guvernul Angela Merkel a cerut oficial Comisiei Europene să instituie măsuri mai puternice pentru a le permite statelor membre ale Uniunii Europene blocarea achiziţionării unor companii de către acţionari extracomunitari, o referire în primul rând la China.

Migraţia netă în Marea Britanie a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, pe fondul Brexit

Joi 24 august 2017. Migraţia netă către Marea Britanie a scăzut în 2017 cu 81.000 de unităţi, până la 246.000 de persoane, iar mai mult de jumătate din acest declin se datorează creşterii numărului de cetăţeni din Uniunea Europeană care părăsesc Marea Britanie pe fondul Brexit, relatează site-ul BBC News.

Polonia îi cere Uniunii Europene să renunţe la demersurile legale în privinţa cotelor de imigranţi

Joi 24 august 2017. Polonia i-a cerut Comisiei Europene să retragă procedurile judiciare împotriva Varşoviei în privinţa cotelor obligatorii de relocare a imigranţilor şi a anunţat că este pregătită să-şi susţină cauza în instanţă, a anunţat miercuri ministerul polonez de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Londra se aliniază cu Bruxellesul măcar la un capitol: Marea Britanie vrea să aibă o relaţie apropiată cu UE în privinţa protecţiei datelor şi după Brexit

Joi 24 august 2017. Marea Britanie va propune un plan de cooperare strânsă cu Uniunea Europeană în privinţa normelor de protecţie a datelor şi după Brexit, pentru a-i asigura pe agenţii economici şi pe agenţiile de aplicare a legii că nu va exista nicio întrerupere în schimbul de informaţii, relatează site-ul Reuters.

Marea Britanie a solicitat printr-o scrisoare ca cetăţenii UE de pe teritoriul său să părăsească ţara

Miercuri 23 august 2017. Marea Britanie a comunicat că a trimis din greşeală zeci de scrisori prin care solicita cetăţenilor Uniunii Europene ce locuiesc pe teritoriul britanic să părăsească statul insular, informează Reuters.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron denunţă reglementările privind angajaţii detaşaţi

Miercuri 23 august 2017. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a denunţat, în cursul vizitei în Austria, reglementările comunitare privind angajaţii detaşaţi, considerându-le o trădare a principiilor Uniunii Europene, argumentând că alimentează populismul.

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Inflaţia medie anuală, pe indicele armonizat UE, ar putea accelera de la 1,2% în acest an la 2,8% în 2018 şi 3% în 2019

Miercuri 23 august 2017. Inflaţia medie anuală, pe indicele armonizat UE, ar putea accelera de la 1,2% în acest an la 2,8% în 2018 şi 3% în 2019, potrivit scenariului propus de Banca Transilvania, actualizat prin încorporarea evoluţiilor din luna iulie şi a ştirilor privind reintroducerea accizei suplimentare la carburanţi de la 1 septembrie.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Salarizarea personalului medical va fi, din 2018, aproape de nivelul salariilor din UE

Miercuri 23 august 2017. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi apropiată de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, creşteri semnificative având loc şi în acest an, a scris, miercuri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

Încrederea angajatorilor britanici este la minimum după votul pentru Brexit

Miercuri 23 august 2017. Încrederea companiilor britanice să angajeze şi să investească a ajuns la cel mai scăzut nivel după votul de anul trecut privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu realizat de industria de recrutare şi prezentat miercuri, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Uniunea Europeană denunţă atitudinea "inacceptabilă" a Turciei, ameninţând cu schimbarea abordării

Marti 22 august 2017. Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Extindere, a denunţat atitudinea "inacceptabilă" a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, avertizând că Bruxellesul va schimba politicile în relaţia cu Turcia.

Italia, Franţa şi Germania au cerut UE să înăsprească regulile pentru blocarea achiziţiilor străine

Marti 22 august 2017. Italia, Franţa şi Germania au cerut Comisiei Europene să înăsprească reglementările existente care permit statelor UE să blocheze achiziţiile străine ale companiilor din spaţiul comunitar, potrivit unor cotidiane italiene citate de Reuters.

În Olanda, agricultura este la superlativ. Ingredientele succesului: educaţie agricolă, investiţii în cercetare, tehnologie de vârf şi cel mai mare port al Europei

Marti 22 august 2017. În scandalul ouălor olandeze contaminate cu Fipronil se pune accent pe impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra fermierilor din Olanda. Un blocaj al consumului ar fi fatal pentru un sector care reprezintă cel mai mare producător de ouă al UE.

Cehia vrea statut de observator în Eurogrup, de teama riscului diminuării voturilor ţărilor noneuro

Luni 21 august 2017. Cehia probabil va încerca să obţină un loc de observator în Eurogrup dacă atribuţiile acestei structuri vor fi suplimentate în cadrul planului de reformare, în contextul în care există riscul ca statele din afara zonei euro să participe mai puţin la procesul decizional din Uniunea Europeană.

M. Britanie solicită ca mărfurile sale să fie vândute în UE fără costuri suplimentare, după Brexit

Luni 21 august 2017. Guvernul de la Londra a solicitat ca firmele britanice producătoare de mărfuri la standarde europene să-şi poată vinde produsele în UE fără a li se adăuga costuri suplimentare, chiar şi după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, informează The Independent.

TVA defalcată, amânată pentru 1 ianuarie. Finanţele: „TVA este a statului, firmele nu pot plăti salarii şi furnizori din TVA”

Luni 21 august 2017. „TVA este colectată în numele statului şi trebuie plătită statului”. România are cea mai mare evaziune la TVA din UE.

Marea Britanie va transmite UE noi documente privind poziţia strategică în negocierile de Brexit

Duminica 20 august 2017. Marea Britanie va emite săptămâna viitoare un nou set de documente pentru a-şi fundamenta poziţiile strategice în negocierile de Brexit cu Uniunea Europeană, de la reglementarea bunurilor până la protecţia datelor, a anunţat duminică departamentul britanic pentru Brexit, relatează site-ul Reuters.

Efectul unei industrii dezvoltate: salariile cehilor au ajuns la niveluri record, şomajul este cel mai mic din UE, iar participarea forţei de muncă este de invidiat

Duminica 20 august 2017. Când banca centrală a Cehiei a făcut istorie la începutul lunii dând startul creşterilor dobânzilor în Europa, guvernatorul Jiri Rusnok a scos în evidenţă ceea ce deosebeşte Cehia de multe dintre economiile din zona euro: creşteri salariale „reale şi robuste“ şi o rată a angajării de invidiat.

Desertul care aduce 1,6 miliarde de dolari pe an: Italienii pot spune oficial că toată lumea iubeşte înghetaţa produsă de ei

Sambata 19 august 2017. Italia este campioana Europei la producţia de îngheţată. Numai anul trecut aici s-au produs 595 de litri de îngheţată, ceea ce înseamnă 19% din totalul Uniunii Europene. Dacă ar fi traducem aceste cifre în cupe de îngheţată, ar însemna aproape şapte miliarde, potrivit Bloomberg.

Fructe, legume, lapte, produse lactate şi de panificaţie, în noul Program pentru şcoli

Vineri 18 august 2017. Guvernul a unit programele de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi “Lapte şi corn”, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată vineri, pentru a asigura participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023.

Liderii Uniunii Europene condamnă atentatul de la Barcelona

Vineri 18 august 2017. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, au condamnat atacul terorist comis joi după-amiază la Barcelona, exprimându-şi solidaritatea cu persoanele afectate.

Numărul cetăţenilor din UE care lucrează în Marea Britanie a înregistrat un nivel record

Joi 17 august 2017. Numărul cetăţenilor din Uniunea Europeană care lucrează în Marea Britanie a atins un nivel record, pe fondul unei creşteri semnificative a numărului de bulgari şi români care şi-au găsit locuri de muncă în ţara insulară, relatează site-ul publicaţiei Financial Times.

România a avut în iulie una dintre cele mai mici rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană

Joi 17 august 2017. România a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană, în luna iulie 2017, de 0,9%, sub media europeană de 1,5%, potrivit unui raport al Eurostat publicat joi.

Marea Britanie anunţă că vor exista progrese semnificative în discuţiile de Brexit până în octombrie

Joi 17 august 2017. Marea Britanie are încredere că vor fi înregistrate "progrese suficiente" în negocierile cu Uniunea Europeană până în luna octombrie, pentru a trece la următoarea fază a discuţiilor privind Brexit, a anunţat joi guvernul de la Londra, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Turcia critică declaraţiile Angelei Merkel şi avertizează că Germania nu poate impune politica UE

Joi 17 august 2017. Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat joi că afirmaţiile făcute de către cancelarul german Angela Merkel privind oprirea extinderii unei uniuni vamale între Turcia şi Uniunea Europeană au afectat credibilitatea Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel se opune încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Joi 17 august 2017. Cancelarul german Angela Merkel a respins, miercuri, posibilitatea încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dar a semnalat faptul că Blocul comunitar nu va începe discuţii cu Ankara privind modernizarea uniunii vamale existente, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Economia României a crescut peste aşteptări în T2, cu cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană

Joi 17 august 2017. Economiştii susţin că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă în a doua parte a anului din cauza scăderii investiţiilor, în special ale statului, şi a deteriorării echilibrelor macro.

Premierul britanic Theresa May: Londra va finanţa unele proiecte UE privind procesul de pace din Irlanda de Nord şi după Brexit

Miercuri 16 august 2017. Premierul britanic Theresa May a declarat că Londra va finanţa unele proiecte UE privind procesul de pace din Irlanda de Nord şi după părăsirea Blocului comunitar, informează site-ul cotidianului The Business Insider.

Londra: Marea Britanie doreşte să evite reintroducerea controalelor la frontierele Irlandei de Nord

Miercuri 16 august 2017. Guvernul Marii Britanii vrea să evite reintroducerea controalelor la frontiera dintre regiunea britanică Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, după Brexit, a anunţat Departamentul pentru Ieşirea din UE de la Londra, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Dpa.

Grecia cere ajutorul altor state UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Marti 15 august 2017. Grecia a solicitat ajutor din partea altor state membre ale Uniunii Europene pentru stingerea incendiilor de vegetaţie de la periferia oraşului Atena şi de pe insulele Zakynthos şi Kefalonia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Slovacia vrea să fie parte a "nucleului" UE, distanţându-se de alte state central şi est-europene

Marti 15 august 2017. Slovacia trebuie să fie parte a "nucleului" integrat al Uniunii Europene, condus de Germania şi Franţa, afirmă premierul Robert Fico, părând să revină asupra fostelor poziţii eurosceptice şi distanţându-se de alte state central şi est-europene.

UE va studia "cu atenţie" propunerea Marii Britanii de acord vamal provizoriu după Brexit

Marti 15 august 2017. Comisia Europeană a anunţat, marţi, că va "studia cu atenţie" propunerea Marii Britanii privind stabilirea unui acord vamal provizoriu cu Uniunea Europeană, dar că va aborda relaţia economică post-Brexit după ce vor fi înregistrate progrese considerabile în negocieri, relatează site-ul BBC News.

Ministrul britanic pentru Brexit: Nu va exista un acord privind factura de Brexit până în luna octombrie

Marti 15 august 2017. Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind factura de Brexit până în luna octombrie, a anunţat marţi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, precizând că negocierile cu UE sunt foarte dure, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Scandalul ouălor contaminate afectează exporturile Olandei şi încurajează producţiile locale din UE

Marti 15 august 2017. Scandalul ouălor contaminate cu insecticidul fipronil, care se răspândeşte în Europa, va afecta comerţul Olandei, cel mai mare exportator al regiunii, şi ar putea genera creşterea producţiei interne, consideră Chirs Elliott, director al Institute for Global Food Security, citat de Bloomberg.

România şi Estonia, cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale din UE în iunie 2017

Luni 14 august 2017. România (11,5%) şi Estonia (14,5%) au înregistrat cele mai mari creşteri ale producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE) în iunie 2017 comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, potrivit unui raport Eurostat publicat luni.

Românii şi letonii cheltuiesc cei mai puţini bani în vacanţă

Luni 14 august 2017. Cetăţenii din România şi Lituania cheltuiesc 116 euro în vacanţă, cea mai mică sumă de bani înregistrată în rândul statelor din Uniunea Europeană, la polul opus situându-se locuitorii din Luxebourg, care cheltuiesc 740 de euro, potrivit datelor din 2015 analizate de Eurostat.

Marea Britanie este pregătită să treacă la următoarea fază a negocierilor pentru Brexit

Duminica 13 august 2017. Marea Britanie este pregătită să stabilească detaliile viitoarei relaţii pe care şi-o doreşte cu Uniunea Europeană, conform unei surse, citate de Reuters.

Duelul serviciilor bancare: Franţa vrea să depăşească Germania în cursa pentru joburile din domeniul bancar. Ministrul Finanţelor francez: „Parisul va învinge Frankfurt”

Duminica 13 august 2017. Ministrul Finanţelor francez, Bruno Le Maire, vrea ca Parisul să devină principalul centru financiar al Uniunii Europene, asta după ce Maria Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Le Maire a declarat că Parisul o să întreacă Frankfurt pe acest plan, potrivit Reuters.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter