Stiri despre UE

 

România se află printre ultimele locuri din Uniunea Europeană la transportul terestru de marfă

Vineri 26 mai 2017. România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la transportul terestru de marfă, având sub 2.000 de tone-kilometri pe cap de locuitor, în 2015, potrivit unui raport Eurostat publicat vineri.

Deloitte: Implementarea noilor standarde de contabilitate IFRS 17 îi va costa pe asigurătorii europeni 3-4 mld. euro

Joi 25 mai 2017. Implementarea noilor standarde de contabilitate IFRS 17 va genera costuri de circa 3-4 miliarde de euro pentru companiile de asigurări din Uniunea Europeană, un nivel similar cu cheltuielile efectuate pentru conformarea la regimul de solvabilitate Solvency II, estimează consultanţii Deloitte.

Mii de persoane au protestat faţă de sosirea lui Donald Trump la Bruxelles

Joi 25 mai 2017. Mii de demonstranţi au ieşit în stradă joi pentru a protesta faţă de sosirea preşedintelui american Donald Trump la Bruxelles, care se întâlneşte cu liderii Uniunii Europene şi participă la summitul NATO, notează site-ul NBC News.

Germania dezvoltă tacit o armată a UE, prin structurile de cooperare create cu România şi Cehia

Miercuri 24 mai 2017. Iniţiativa Germaniei, României şi Cehiei de intensificare a cooperării militare, anunţată de NATO acum câteva luni, constituie o încercare a Berlinului de a dezvolta o armată a Uniunii Europene sub comandament german, afirmă experţi citaţi de revista Foreign Policy.

Cum arată agricultura României la 10 ani de la aderarea la UE. „Astăzi, ca şi acum 10 ani, se irigă în jur de 150.000 de hectare anual, undeva la 1,5 % din arabilul ţării“

Miercuri 24 mai 2017. La 10 ani de la aderarea la UE, fermierii au constatat că au mai puţin teren lăsat pârloagă, că efectivele de animale au scăzut, cu excepţia ovinelor şi a caprinelor, şi că producătorii agricoli se confruntă cu aceleaşi probleme ca acum 10 ani, şi anume, lispa unei infrastructuri funcţionale de irigaţii.

Eugen Nicolăescu, noul viceguvernator al BNR, declară pentru Bloomberg că este îngrijorat de creşterea economică rapidă a României

Miercuri 24 mai 2017. Creşterea economică rapidă a României, cea mai rapidă din Uniunea Europeană, îl îngrijorează pe Eugen Nicolăescu, noul viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit unui interviu acordat publicaţiei Bloomberg.

​Robert Rekkers, CEO, Agricover Credit IFN: România poate fi top trei la nivelul UE în termeni de producţie

Miercuri 24 mai 2017. Daca se vor face investitii si modernizări in domeniul agriculturii, Romania poate deveni una dintre cele mai mari producatoare la nivelul Uniunii Europene, a spus Robert Rekkers, CEO, Agricover Credit IFN, in cadrul conferintei de Risc de Tara Coface 2017.

Proiect: Multinaţionalele trebuie să raporteze în statul de rezidenţă fiscală

Miercuri 24 mai 2017. Ministerul Finanţelor Publice pune în dezbatere publică modalitatea de transpunere în legislaţia naţională a schimbului automat obligatoriu de informaţii din rapoartele pe care grupurile de întreprinderi multinaţionale urmează să le depună în statul membru al societăţii mamă, aşa cum este prevăzut de Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE.

Germania cere modalităţi concrete pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene

Marti 23 mai 2017. Uniunea Europeană trebuie să identifice modalităţi pentru intensificarea cooperării în domeniile economic, al securităţii, migraţiei şi politicii externe, fără a aştepta modificarea tratatelor, afirmă ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble.

​Efectul integrării în UE asupra sectorului ovin. Ionică Nechifor, Romovis: „În zece ani efectivul de ovine a crescut cu 40%, dar am pierdut 60% din preţul de valorificare al produselor noastre”

Marti 23 mai 2017. Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis, spune că în zece ani, de la aderarea României la UE, efectivul de ovine al României a crescut cu circa 40%, însă preţurile de valorificare a produselor rezultate din creştera ovinelor au scăzut cu 60%.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, despre agricultura României la 10 ani de la intrarea în UE:„Am început să distrugem încet, dar sigur, zootehnia”

Marti 23 mai 2017. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că odată cu intrarea în UE au scăzut efectivele de animale din cauză că au fost distruse abatorele, iar fermierii, neavând piaţă de desfacere, au fost descurajaţi să mai crească animale.

UEFA susţine că finala Europa League nu este vizată de atacuri teroriste

Marti 23 mai 2017. Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a anunţat, marţi, în urma atentatului care a avut loc la concertul Arianei Grande, la Manchester Arena, că nu există informaţii care să sugereze că finala Europa League, dintre Ajax şi Manchester United, ar putea fi ţinta unor atacuri.

Michel Barnier a primit mandatul Uniunii Europene pentru a începe negocierile privind Brexit

Luni 22 mai 2017. Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană i-au acordat luni, cu unanimitate de voturi, francezului Michel Barnier mandatul pentru a începe negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, notează site-ul Le Parisien.

UE nu va iniţia negocierile cu Marea Britanie până când Londra nu va achita restanţele

Luni 22 mai 2017. Statele Uniunii Europene au avertizat, luni, Marea Britanie că negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit nu vor începe până când Londra nu va achita datoriile curente faţă de Blocul comunitar.

Isărescu îndeamnă băncile: Cultivaţi-vă clienţii, ieşiţi din litigii şi reporniţi creditarea!

Luni 22 mai 2017. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat, luni, că băncile trebuie să recâştige încrederea clienţilor şi să repornească creditarea. Acesta a avertizat băncile că un număr mare de litigii în instanţă cu clienţii le vor obliga să-şi majoreze capitalul, conform normelor UE.

UE vrea modificarea reglementărilor rutiere,pentru scăderea accidentelor,şi sistem unitar de vignete

Vineri 19 mai 2017. Uniunea Europeană intenţionează modificarea reglementărilor în domeniul rutier pentru reducerea numărului victimelor accidentelor şi introducerea unui sistem unitar la nivel comunitar pentru taxe de drum, în care se va ţine cont şi de criteriul poluării generate de vehicule, relatează Reuters.

Uniunea Europeană propune începerea pe 19 iunie a negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit

Vineri 19 mai 2017. Oficialii Uniunii Europene pregătesc începerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit pe 19 iunie, dar aşteaptă confirmarea datei abia după alegerile parlamentare britanice, programate pe 8 iunie, afirmă surse UE citate de site-ul agenţiei Reuters.

Statele UE au decis alocarea de fonduri suplimentare pentru structuri militare comune

Joi 18 mai 2017. Statele Uniunii Europene au stabilit, joi, să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieşirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror iniţiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE.

Facebook ar putea fi amendată de Uniunea Europeană în contextul acordului cu WhatsApp

Joi 18 mai 2017. Facebook ar putea primi o amendă de la Uniunea Europeană, începând de joi, pentru că a indus în eroare reglementatorii în timpul analizei din 2014 a preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, potrivit unei surse citată de Bloomberg.

Donald Tusk şi Emmanuel Macron vor eficientizarea Uniunii Europene prin politici ambiţioase

Miercuri 17 mai 2017. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, au pledat, miercuri, pentru reformarea Uniunii Europene, în sensul eficientizării procesului decizional şi implementării unor politici noi, ambiţioase.

Uniunea Europeană va reconfigura şi va consolida pieţele de capital în contextul Brexit -document UE

Miercuri 17 mai 2017. Uniunea Europeană va reconfigura, în contextul Brexit, proiectul Uniunii pieţelor de capital, consolidând mecanismele de supraveghere şi extinderea geografică, arată un document comunitar oficial obţinut de agenţia Reuters.

Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, şi Donald Tusk, preşedintele CE, au vorbit despre acordurile privind Brexit

Miercuri 17 mai 2017. Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au vorbit miercuri în Parlamentul European despre poziţia Blocului comunitar în privinţa acordurilor financiare după Brexit, notează site-ul Daily Mail.

Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

Miercuri 17 mai 2017. Comisia Europeană a cerut, miercuri, României să adapteze legislaţia la reglementările Uniunii Europene privind instalaţiile portuare pentru stocarea deşeurilor produse de nave, în caz contrar existând riscul sesizării Curţii Europene de Justiţie.

Statele Unite sunt principalul exportator şi importator de produse agricole din Uniunea Europeană

Miercuri 17 mai 2017. Statele Unite sunt principalul exportator şi importator de produse agricole al Uniunii Europene (UE), în 2016, fiind urmate de China şi Elveţia, ca exporturi şi de Brazilia şi Norvegia, ca importuri, potrivit unui raport Eurostat publicat miercuri.

Comisia Europeană va decide măsuri pentru penalizarea ţărilor est-europene care nu acceptă extracomunitari

Marti 16 mai 2017. Comisia Europeană va decide în luna iunie eventuale măsuri juridice pentru penalizarea ţărilor central şi est-europene care au refuzat să accepte imigranţi extracomunitari în cadrul schemei cotelor stabilită de Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Reuters.

Parlamentul European ar putea cere suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în UE

Marti 16 mai 2017. Parlamentul European ar putea deveni prima instituţie europeană care să ceară sancţiuni împotriva Ungariei, pentru încălcarea legislaţiei, iar o rezoluţie pentru suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare are susţinerea unui număr mare de europarlamentari, notează site-ul Politico.

România a avut cea mai mare creştere economică în primul trimestru dintre statele Uniunii Europene

Marti 16 mai 2017. România a înregistrat cea mai mare creştere economică din statele membre ale Uniunii Europene în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport Eurostat publicat marţi, care se bazează pe datele ajustate sezonier.

Prioritatea de top a lui Macron: reformarea economiei locale, şi mai apoi a zonei euro

Marti 16 mai 2017. Mesajul consilierilor noului preşedinte francez către cei din guvernul şi cercurile academice germane îngrijoraţi în legătură cu ideile acestuia privitoare la întărirea UE şi uniunii monetare este unul simplu: liniştiţi-vă, încă nu am ajuns aici, scrie Politico.

Angela Merkel cere consolidarea zonei euro şi eficientizarea Uniunii Europene

Luni 15 mai 2017. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a pledat, alături de Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene şi pentru eficientizarea Blocului comunitar, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Emmanuel Macron vrea consolidarea relaţiei cu Germania şi aprofundarea integrării europene

Luni 15 mai 2017. Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, a pledat luni seară, alături de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene, notând că, în lipsa UE, în Europa nu ar fi pace şi prosperitate.

UE şi SUA vor discuta despre securitatea companiilor aeriene, interdicţia pentru laptopuri e vizată

Luni 15 mai 2017. Oficiali ai Uniunii Europene şi ai Statele Unite vor discuta, miercuri, despre securitatea companiilor aeriene, inclusiv o posibilă extindere a interdicţiei pentru laptopuri în cabinele avioanelor de pasageri, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, notează site-ul agenţiei Reuters.

Alegerea unui prim-ministru: Aceasta este prima decizie pe care Emmanuel Macron trebuie să o ia în calitate de preşedinte al Franţei. Va trece el testul?

Duminica 14 mai 2017. Emmanuel Macron, cel mai tânar preşedinte al Franţei, va fi imediat testat prin provocarea de a alege un prim-ministru pentru a impinge Germania să sprijine o poziţie mai dură a Uniunii Europene în domeniul comerţului şi al investiţiilor, scrie Financial Times.

Efectele Brexitului încep să se resimtă: Banca Angliei avertizează că veniturile familiilor britanice vor scădea în perioada următoare

Sambata 13 mai 2017. Banca Angliei avertizează că veniturile familiilor vor scădea în 2017, muncitorilor urmând să li se reducă salariul cu câteva sute de lire, companiile fiind înrgijorate de persepctivele comerciale, pe fondul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie The Independent.

Marea Britanie blochează crearea unui Cartier general militar al Uniunii Europene

Vineri 12 mai 2017. Marea Britanie a blocat vineri o decizie care ar permite crearea primului Cartier general militar al Uniunii Europene, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare britanice şi de iniţierea negocierilor pe tema Brexit, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Fostul premier britanic Tony Blair: Acordul de pace din Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit

Vineri 12 mai 2017. Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit, care a fost formulat pe baza presupunerii că atât Irlanda, cât şi Marea Britanie vor rămâne membre UE şi în viitor, informează site-ul postului France 24.

VIDEO ZF Live. Anca Puiu, market leader, Korn Ferry Hay Group: „Probabil că salariul mediu pe economie va creşte cu 30% în următorii zece ani“

Vineri 12 mai 2017. SalariuL mediu din România a crescut în ultimii zece ani după aderarea la Uniunea Europeană, de la 1.042 de lei net în 2007 la peste 2.300 de lei net în 2017, iar cei care au avut de câştigat, cel puţin procentual, au fost cei care au ocupat poziţii inferioare funcţiilor de conducere.

Oficial scoţian: Efectele Brexit vor fi atât de grave încât Marea Britanie va vrea să adere din nou la UE

Joi 11 mai 2017. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efecte atât de grave încât Londra va încerca să adere din nou la Blocul comunitar peste 20 de ani, consideră Guvernul Scoţiei, în timp ce Banca Angliei a semnalat că doar ieşirea flexibilă din UE va permite menţinerea creşterii economice.

Preşedintele Comisiei Europene: Alte state nu vor părăsi UE după ce "o să observe la autopsie că nu merită efortul"

Joi 11 mai 2017. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a spus joi, la întâlnirea cu cetăţenii de la Bucureşti că nu crede că vreun alt stat membru va urma modelul Marii Britanii şi să părăsească UE deoarece “o să observe la autopsie că nu merită efortul”.

România, peste media Uniunii Europene ca investiţii alocate din PIB în 2016

Joi 11 mai 2017. Rata de investiţii din PIB a României, de 22,7% în 2016, se află peste media Uniunii Europene, de 19,7%, nivelul de investiţii în UE ajungând la 3.000 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Eurostat publicat joi.

Elveţia reintroduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Miercuri 10 mai 2017. Guvernul federal din Elveţia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

Uniunea Europeană şi Belarus nu au ajuns la un acord privind eliberarea vizelor de călătorie

Miercuri 10 mai 2017. Uniunea Europeană şi Belarus nu au ajuns la un acord privind reducerea formalităţilor pentru eliberarea vizelor de călătorie, a anunţat miercuri ministrul adjunct de Externe din Belarus, Oleg Kravcenko, notează site-ul agenţiei Tass.

Uniunea Europeană îndeamnă SUA să menţină contribuţiile financiare pentru agenţiile ONU

Marti 9 mai 2017. Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a cerut marţi Statelor Unite să menţină finanţarea agenţiilor ONU şi să respecte angajamentele privind măsurile de contracarare a efectelor încălzirii climei, informează site-ul agenţiei Reuters.

Principalele bănci vor să transfere 9.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, din cauza Brexit

Luni 8 mai 2017. Principalele bănci internaţionale active în Marea Britanie intenţionează să mute aproximativ 9.000 de locuri de muncă în statele membre ale Uniunii Europene în următorii doi ani, în contextul Brexit, informează site-ul agenţiei Reuters.

Schimbări importante pe piaţa muncii din România: Angajatorii încep să transforme angajaţii „temporari“ în permanenţi

Duminica 7 mai 2017. „Echipele temporare devin permanente atunci când există claritate asupra businessului“ l Mai mult de jumătate (56%) dintre contractele de muncă în regim temporar din România se transformă, pe parcursul a trei ani, în contracte de muncă pe durată nelimitată, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Cea mai importantă zi pentru Europa: Alegerile din Franţa vor decide astăzi viitorul Uniunii Europene. 47,5 milioane de francezi sunt aşteptaţi să decidă astăzi direcţia în care se îndrepată UE. Potrivit sondajelor, Macron ar urma să aibă o v

Duminica 7 mai 2017. Aproximativ 47,5 milioane de cetăţeni francezi sunt chemaţi la urne, duminică, în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, în care se confruntă candidatul proeuropean Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, un politician populist eurosceptic.

Donald Trump se va întâlni cu oficialii europeni Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk

Vineri 5 mai 2017. Preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în data de 25 mai, la Bruxelles, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, Preben Aamann, notează site-ul AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Limba engleză îşi pierde importanţa în Europa încet, dar sigur

Vineri 5 mai 2017. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că "limba engleză îşi pierde importanţa în Europa încet, dar sigur", în cadrul unei conferinţe privind situaţia Uniunii Europene în contextul Brexit, notează site-ul BBC News.

Angela Merkel a făcut un apel la negocieri cinstite şi constructive cu M.Britanie pe tema Brexit

Vineri 5 mai 2017. Cancelarul german Angela Merkel a lansat vineri un apel la negocieri cinstite şi constructive cu Marea Britanie cu privire la ieşirea din UE, în contextul tensiunilor pe această temă între Londra şi oficialii europeni, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Premierul belgian afirmă că aşteptările britanicilor privind Brexit sunt "lipsite de realism"

Vineri 5 mai 2017. Charles Michel, premierul Belgiei, a indicat că aşteptările britanicilor pe tema negocierilor pentru Brexit sunt "lipsite de realism", avertizând că Marea Britanie nu va reuşi să părăsească UE fără să achite o contribuţie financiară, relatează The Associated Press.

Schäuble, ministrul german al Finanţelor: UE nu vrea pedepsirea Marii Britanii, îşi apără interesele; negocierile Brexit vor fi dure

Joi 4 mai 2017. Uniunea Europeană nu vrea să pedepsească Marea Britanie pentru decizia Brexit, dar îşi va apăra propriile interese, afirmă Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, avertizând că negocierile cu Guvernul de la Londra "vor fi dure".

România, liderul producţiei de floarea-soarelui din UE, cumpără seminţe de floarea-soarelui de la moldoveni, francezi, bulgari, unguri şi turci

Joi 4 mai 2017. România a importat anul trecut floarea-soarelui în valoare de 142 mil. euro, deşi, cu o producţie de aproape 2 milioane de tone anul trecut, România este cel mai mare producător de floarea-sorelui din UE, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În România au fost înmatriculate în primul trimestru 11 autovehicule electrice şi 392 hibride

Joi 4 mai 2017. Numărul de vehicule electrice noi înmatriculate în UE a crescut în primul trimestru cu 30%, la 47.196 unităţi, din care în România au fost înregistrate 11 unităţi, dublu faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Theresa May: Uniunea Europeană încearcă să influenţeze rezultatele alegerilor britanice

Joi 4 mai 2017. Theresa May, premierul Marii Britanii, a acuzat politicienii şi oficialii europeni că încearcă să influenţeze rezultatele alegerilor naţionale din 8 iunie lansând ameninţări legate de Brexit, informează Reuters.

Întoarcere în timp. Cum a evoluat ponderea creditelor în PIB în 20 de ani. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu, printre cele mai scăzute din UE

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Întoarcere în timp. Gradul de intermediere financiară a coborât la minimul ultimului deceniu

Joi 4 mai 2017. Sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut la 29%, la nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti, a doilea în topul european al creşterilor la 4 luni

Miercuri 3 mai 2017. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avansat în primele 4 luni din 2017 cu 16,1%, nivel care îl plasează pe poziţia a doua în UE după cel din Polonia (+22,02%), se arată în raportul pe luna aprilie publicat miercuri de BVB.

JPMorgan se pregăteşte de Brexit: Banca vrea să mute sute de angajaţi din Londra în alte birouri din UE

Miercuri 3 mai 2017. JPMorgan Chase & Co. intenţionează să mute sute de bancheri din sediul din Londra în birourile din Dublin, Frankfurt şi Luxembourg, pregătindu-se ca Marea Britanie să piardă accesul liber pe piaţa Uniunii Europene, a spus directorul de investiţii al băncii.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, afirmă că Ankara este un partener important în lupta împotriva terorismului. UE nu ar trebui să respingă Turcia

Miercuri 3 mai 2017. Turcia este un partener important în lupta împotriva terorismului islamic, şi este în interesul UE să aibă relaţii bune cu Ankara, în pofida evoluţiilor negative care afectează relaţiile diplomatice, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Eurostat: În primul trimestru, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în UE

Miercuri 3 mai 2017. Produsul Intern Brut (PIB) ajustat sezonier a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în statele membre ale Uniunii Europene (UE), în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Eurostat.

INS: Femeile din România se mută din casa părintească mai devreme decât bărbaţii

Miercuri 3 mai 2017. România are cea mai mare diferenţă de gen dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) în ceea ce priveşte persoanele care se mută din casa părintească, femeile plecând de acasă în jurul vârstei de 25 de ani, iar bărbaţii, pe la 30 de ani, potrivit unui raport Eurostat publicat miercuri.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit: M.Britanie trebuie să-şi achite "angajamentele financiare"

Miercuri 3 mai 2017. Marea Britanie trebuie să-şi achite "angajamentele financiare" ce decurg din apartenenţa la UE, a declarat Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, care a avertizat că negocierile nu vor fi rapide şi fără probleme, informează The Associated Press.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: Marea Britanie nu va plăti UE obligaţii financiare în valoare de 100 miliarde de euro

Miercuri 3 mai 2017. Marea Britanie nu va plăti obligaţii financiare în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a ieşi din Uniunea Europeană, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David David, informează Reuters.

Unde se plasează în topul pieţei auto europene maşinile „made in Romania“

Miercuri 3 mai 2017. Maşinile produse în România, dintre care trei modele Dacia (Sandero, Duster şi Logan) şi unu fabricat de Ford la Craiova - ocupă locurile 20, 36, 107 şi 114 în topul celor mai bine vândute automobile pe piaţa Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, potrivit calculelor carsalesbase.com ce utilizează datele JATO Dynamics.

UE nu ia în calcul suspendarea regimului fără vize pentru cetăţenii din SUA şi Canada

Marti 2 mai 2017. Uniunea Europeană a anunţat, marţi, că a decis să nu suspende acordurile de călătorie fără viză cu Statele Unite şi Canada, având în vedere progresele înregistrate în rezolvarea situaţiei vizelor pentru cetăţenii din cinci state europene, notează site-ul The Associated Press.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei:Sancţiunile UE împotriva Rusiei pot fi ridicate abia după implementarea Acordului de la Minsk

Marti 2 mai 2017. Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei ar putea fi ridicate doar după implementarea Acordului de la Minsk, a declarat marţi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe comune cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Soci, notează site-urile agenţiilor Sputnik şi Reuters.

Erdogan: Turcia îşi va retrage candidatura la UE dacă nu vor fi deschise noi capitole de aderare

Marti 2 mai 2017. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat marţi că Uniunea Europeană trebuie să deschidă noi capitole în procesul de aderare a Turciei, în caz contrar Ankara va renunţa la candidatura la Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Deloitte: În România se solicită cele mai multe documente la procedura de înregistrare în scopuri de TVA dintre 12 state membre UE

Marti 2 mai 2017. România are unele dintre cele mai dificile criterii la procedura de înregistrare în scopuri de TVA, comparativ cu sistemul din alte 12 state membre ale Uniunii Europene, piaţa locală remarcându-se încă printr-o birocraţie mai mare decât în alte ţări, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România.

Studiu Deloitte: În România se solicită cele mai multe documente pentru obţinerea codului de TVA

Marti 2 mai 2017. Procedura de înregistrare în scopuri de TVA din România are unele dintre cel mai dificil de îndeplinit criterii comparativ cu procedurile din alte 12 state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România.

Comisar european: Visul Turciei de a adera la UE s-a sfârşit, cel puţin deocamdată

Marti 2 mai 2017. Visul Turciei de a adera la Uniunea Europeană s-a sfârşit, cel puţin momentan, a declarat un comisar european, ce a propus în schimb o cooperare economică în cazul în care ambele părţi pot relua legăturile de ”prietenie”, informează Reuters.

Oficial german: Marea Britanie trebuie să abandoneze ideile ”fantastice” în privinţa Brexit

Marti 2 mai 2017. Michael Roth, secretar de Stat pentru Europa în Ministerul german de Externe, a declarat că Marea Britanie ar trebui să renunţe la ”basmele” că statului britanic îi va fi mai bine după ieşirea din Uniunea Europeană, informează The Independent.

Marş în Budapesta, pentru susţinerea Uniunii Europene

Marti 2 mai 2017. Mii de ungari au participat la un marş în centrul Budapestei pentru susţinerea Uniunii Europene, o nouă mişcare politică protestând faţă de creşterea influenţei ruse sub conducerea premierului Viktor Orbán, informează Euronews.

Favoritul la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron: UE fie se va reforma, fie se va confrunta cu perspectiva ieşirii Franţei din Blocul comunitar

Luni 1 mai 2017. Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a evita scenariul ieşirii Franţei din Blocul comunitar, a declarat Emmanuel Macron, candidat proeuropean la preşedinţia Franţei, care în turul doi de scrutin se confruntă cu eurosceptica Marine Le Pen, relatează BBC News online.

Angajatorii încep să transforme angajaţii „temporari“ în permanenţi

Luni 1 mai 2017. „Echipele temporare devin permanente atunci când există claritate asupra businessului“ l Mai mult de jumătate (56%) dintre contractele de muncă în regim temporar din România se transformă, pe parcursul a trei ani, în contracte de muncă pe durată nelimitată, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Premierul britanic, Theresa May: Termenii adoptaţi de liderii UE demonstrează că negocierile privind Brexit vor fi dificile

Duminica 30 aprilie 2017. Premierul britanic, Theresa May, a declarat duminică că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor fi dificile, răspunzând astfel poziţiei dure a liderilor UE în legătură cu viitoarele negocieri legate de Brexit, informează Reuters.

UE: Irlanda unită ar fi în mod automat membru deplin al Blocului comunitar

Duminica 30 aprilie 2017. Liderii Uniunii Europene au aprobat sâmbătă să includă Irlanda de Nord în Blocul comunitar în cazul în care se va vota unirea provinciei britanice cu statul irlandez în urma unui referendum, informează Reuters.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Liderii UE au căzut de acord în privinţa liniilor directoare ale negocierilor pentru Brexit

Sambata 29 aprilie 2017. Liderii Uniunii Europene au căzut de acord rapid şi în unanimitate asupra liniilor directoare ale negocierilor cu Marea Britanie în privinţa retragerii acesteia din Blocul comunitar, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Reuters.

Premierul Theresa May, supărată că UE se aliază contra Marii Britanii, după ce Merkel a criticat iluziile privind Brexit

Vineri 28 aprilie 2017. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene par să se solidarizeze "împotriva Marii Britanii", afirmă premierul Theresa May, după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis Londrei să renunţe la "iluziile" că ar putea avea avea acelaşi statut post-Brexit.

Orban anunţă finalizarea unui nou gard la frontiera cu Serbia; critică atitudinea UE faţă de Turcia

Vineri 28 aprilie 2017. Ungaria a finalizat cel de-al doilea gard de la frontiera cu Serbia, care are rolul de a opri imigranţi, a anunţat premierul Viktor Orban, care a adăugat că Uniunea Europeană ar trebui să-şi modereze criticile la adresa Turciei având în vedere rolul Ankarei în limitarea imigraţiei în UE.

Cancelarul german, Angela Merkel: M.Britanie trebuie să poarte "un dialog constructiv" cu UE înainte de startul negocierilor

Joi 27 aprilie 2017. Marea Britanie trebuie să poarte "un dialog constructiv" cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viitorul relaţiilor cu Blocul comunitar, înainte de startul negocierilor pentru separarea de UE, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit The Associated Press.

Statele membre UE au acordat azil unui număr de peste 700.000 de imigranţi în anul 2016

Joi 27 aprilie 2017. Statele membre ale Uniunii Europene au acordat statut protejat sau de refugiat unui număr de 710.400 imigranţi în anul 2016, această cifră fiind "de peste două ori mai mare decât cea din 2015", a anunţat Eurostat, potrivit site-ului postului France 24.

România se află pe locul 2 ca număr de femei specialiste în tehnologia informaţiilor şi a comunicării din Uniunea Europeană

Miercuri 26 aprilie 2017. România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene (UE) ca număr de femei specialiste în tehnologia informaţiilor şi a comunicării (TCI) şi pe locul patru în rândul studentelor din domeniul TCI, în 2015, potrivit unui raport Eurostat publicat miercuri.

Parlamentul European va începe procedurile pentru ridicarea imunităţii lui Marine Le Pen

Miercuri 26 aprilie 2017. Parlamentul European a început procedurile care ar putea conduce la ridicarea imunităţii lui Marine Le Pen, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa şi fost lider al Frontului Naţional, în cadrul unei anchete privind presupuse fraude comise cu fonduri ale UE, informează Reuters.

Ambasadori ai statelor membre ale UE au aprobat dreptul de călătorie fără vize pentru Ucraina

Miercuri 26 aprilie 2017. Ambasadori din cele 28 de state membre al Uniunii Europene au aprobat ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ucraineni, potrivit unei surse a Consiliului Blocului comunitcar, citată de Tass.

Recep Erdogan: Turcia nu va aştepta pentru totdeauna la uşa Europei

Miercuri 26 aprilie 2017. Turcia este pregătită să-şi reconsidere intenţia de a adera la Uniunea Europeană în cazul în care islamofobia şi ostilitatea unor state europene persistă, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Eordogan într-un interviu pentru agenţia de ştiri Reuters.

Studiu CITR Group: România a pierdut 3.000 de companii de impact, cu active de peste un milion de euro, într-un singur an

Miercuri 26 aprilie 2017. Jumătate din companiile de impact din România, adică cu active de peste un milion de euro, întâmpină dificultăţi financiare, deşi România are cea mai mare creştere economică din UE, potrivit unui studiu realizat de CITR Group, liderul pieţei de insolvenţă, privind evoluţia companiilor de impact din România.

Liderii UE vor cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigranţilor europeni - proiect de document

Marti 25 aprilie 2017. Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie să le garanteze drepturile la rezidenţă permanentă imigranţilor din state membre UE ajunşi pe teritoriul britanic înainte de concretizarea Brexit, în anul 2019, arată un proiect de document european.

Laburiştii promit un Brexit "inteligent şi flexibil", care garantează drepturile rezidenţilor din UE

Marti 25 aprilie 2017. Partidul Laburist, formaţiune de centru-stânga, a anunţat marţi că, dacă va câştiga alegerile, va avea o abordare "inteligentă şi flexibilă" privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi va garanta drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit, relatează The Associated Press.

România are una dintre cele mai mari diferenţe între ratele de angajare la femei şi bărbaţi din UE

Marti 25 aprilie 2017. România are, la nivelul Uniunii Europene (UE), una dintre cele mai mari diferenţe între rata de angajare înregistrată la bărbaţi şi cea raportată în rândul femeilor, de 17,6 puncte procentuale, potrivit unui raport Eurostat publicat marţi.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Aşteptăm ca UE să convingă Ucraina în privinţa implementării acordului de la Minsk

Marti 25 aprilie 2017. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, că Blocul comunitar trebuie să convingă autorităţile ucrainene să implementeze Acordul de la Minsk, relatează site-ul agenţiei Tass.

Preşedinţia Consiliului UE propune un sistem de subvenţii/penalităţi pentru relocarea imigranţilor

Luni 24 aprilie 2017. Malta, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, propune oferirea unor subvenţii de câte 60.000 de euro pentru fiecare imigrant statelor UE care primesc extracomunitari peste cotele stabilite de Comisia Europeană, iar ţările care nu primesc ar urma să achite sumele.

Marea Britanie va oferi în continuare împrumuturi de studii pentru studenţii din Uniunea Europeană

Luni 24 aprilie 2017. Guvernul Britanic a confirmat că studenţii din UE vor fi eligibili pentru sprijin financiar şi în anul universitar 2018-2019, atât pentru programele de licenţă, cât şi pentru cele de masterat, potrivit unui comunicat transmis luni de consultantul pentru studii în străinătate IntegralEdu.

Alegerile prezidenţiale din Franţa, un test major pentru populism şi Uniunea Europeană

Duminica 23 aprilie 2017. Alegătorii francezi au început duminică să voteze în primul tur al scrutinului prezidenţial, considerat drept un test major pentru populism şi viitorul Uniunii Europeane, scrie The Associated Press.

Aproape 47 milioane de votanţi, aşteptaţi duminică la urne pentru a alege noul preşedinte al Franţei

Sambata 22 aprilie 2017. Aproape 47 milioane de francezi cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, în primul tur al scrutinului prezidenţial, după o campanie dominată de scandaluri şi discuţii despre imigraţie, viitorul Franţei în Uniunea Europeană şi terorism.

Economia mondială pare să se relanseze după o serie de probleme politice, dar încă există riscuri

Sambata 22 aprilie 2017. Economia globală este la cel mai înalt nivel după criză, reuşind să depăşească o serie de probleme politice grave, asociate populismului, precum decizia Marii Britanii de ieşire din UE şi abordarea noului preşedinte al SUA, Donald Trump, comentează Financial Times, avertizând că încă există riscuri.

Uniunea Europeană, un subiect intens dezbătut în timpul campaniei prezidenţiale din Franţa

Sambata 22 aprilie 2017. Subiectul viitorului Franţei în cadrul Uniunii Europene a fost intens dezbătut de candidaţii la preşedinţia franceză, populista Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, ridicând problema părăsirii Blocului comunitar, după modelul Brexit, relatează site-ul postului France 24.

Numărul mediu de ore lucrate pe săptămână de angajaţii din Uniunea Europeană. Pe ce loc sunt românii

Sambata 22 aprilie 2017. Românii sunt depăşiţi de slovaci (40,2 ore), cehi (40,5 ore), polonezi (40,7 ore), bulgari (40,8 ore), şi greci, care deţin recordul, cu 42,2 ore muncite pe săptămână. Media europeană este de 37,1 ore.

Theresa May admite că rezultatul scrutinului parlamentar convocat pe fondul crizei Brexit e incert

Vineri 21 aprilie 2017. Theresa May, premierul Marii Britanii, a admis, vineri după-amiază, că rezultatul scrutinului parlamentar anticipat pe care l-a convocat în iunie este incert, în contextul polarizării electoratului din cauza deciziei de ieşire din Uniunea Europeană.

Valdis Dombrovskis: CE va anunţa în luna mai un plan pentru crearea unui buget al zonei euro

Vineri 21 aprilie 2017. Comisia Europeană elaborează un plan pentru crearea unui buget al celor 19 state membre ale zonei euro, în sensul stimulării investiţiilor şi combaterii şomajului, variantele urmând să fie anunţate în luna mai, anunţă Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Executivului UE.

Preţurile alimentelor ar putea creşte cu 22% în Marea Britanie în lipsa unui acord cu UE post-Brexit

Joi 20 aprilie 2017. Cetăţenii britanici riscă un tarif mediu suplimentar de 22% la produsele alimentare importate din ţări ale Uniunii Europene în cazul în care Guvernul de la Londra nu va ajunge la un acord cu Bruxellesul după Brexit, avertizează companii de retail citate de site-ul agenţiei Reuters.

Ambasadorul Marii Britanii în România: Ieşim din Uniunea Europeană, nu din Europa

Joi 20 aprilie 2017. Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a declarat, joi, la Timişoara, că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europenă, nu din Europa şi că românii care lucrează în ţară au un rol foarte important, în acest moment fiind peste 2.000 de medici angajaţi în spitalele de stat.

©2017 Economia Online. Toate drepturile rezervate. Web Dev: Media 2ND • EOL pe: FBG+Twitter